Főoldal > Cikkek > Meddőség > Az endometriózis - Szülők Lapja

Az endometriózis


Az endometriózis egy - modern -, mindmáig az egyik legbonyolultabb és leghomályosabb nőgyógyászati megbetegedés. Magyar neve nincs, az elnevezés az endometrium (méhnyálkahártya) szóból származik. A kórkép lényege a méh nyálkahártyájának a méh üregén kívüli elhelyezkedése.

Szerző: Szülők lapja
2008-11-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Leggyakrabban a méhet körülvevő hashártyarészen, a hólyag felé eső úgynevezett mellső áthajlási redőben, a végbél felé eső ún. hátsó áthajlási redőben, a méhet tartó szalagokon, valamint a petefészekben helyezkedik el. Menstruáció alatt itt is termelődik kevés váladék, de mivel kiürülni nem tud, ez okozza a típusos panaszokat.
Gyakorisága a népességben pontosan nem ismert: korábban úgy gondoltuk, hogy az endometriózis meglehetősen ritka betegség. Ma azt valljuk, hogy a kismedencei fájdalomról és meddőségről panaszkodó nőbetegek esetén a gyakorisága akár 20-90% között is lehet. Tudnunk kell, hogy nem az élettel összeegyeztethetetlen elváltozásról van szó, bár az általa okozott meddőség kezelés nélkül - életre szóló - lehet, ugyanakkor a ciklusról ciklusra történő terjeszkedése, növekedése miatt szervkárosodásokhoz, összenövésekhez, gyógyszerekkel is alig befolyásolható szövődményekhez vezethet. Mindezek miatt fontos az idejében történő felismerés és hathatós kezelés. Keletkezésére nézve meglehetősen szegényesek az ismereteink. Számos elmélettel találkozhatunk az irodalomban. Az egyik ilyen genetikai elmélet, amely szerint bizonyos családok génállományában hajlamosító endometriózis kialakulását szabályozó gének lennének. A másik teória szerint a méhnyálkahártya, a nyirok- és vérkeringés útján terjedne szét. A legnagyobb valószínűsége azonban az ún. transzplantációs elméletnek van: a menstruáció során a nyitott méhkürtökön keresztül a hasüregbe kijutott méhnyálkahártya-szigetek kismedencei megtapadása és beágyazódása okozza a kórképet. Mindehhez természetesen a hormonális és / vagy az immunrendszer eddig pontosan nem tisztázott elváltozásai teremtik meg a feltételeket.

Melyek azok a tünetek, amelyek fennállása esetén endometriózisra kell gondolnunk?
Sok esetben teljesen tünetmentes a beteg, leggyakrabban a gyermektelenség vezeti a házaspárt a nőgyógyászhoz, és egy kivizsgálássorozat végén vetődik fel az endometriózis lehetősége, valamint az ismeretlen eredetű meddőségben végzett hastükrözés (laparoszkópia) során lehet megállapítani az endometriózis tényét és diagnosztizálni súlyosságát. Számos nőnél a különböző erősségű és a menstruáció idején fokozódó deréktáji és alhasi panaszok vethetik fel az endometriózis gyanúját. A fájdalom gyakran a házasélettel is összefüggésben van. Nőgyógyászati vizsgálat során gyakran tapinthatjuk az endometriotikus csomókat a hasüreg legmélyebb pontján, a hátsó áthajlási redőben, míg a petefészekben elhelyezkedő ún. csokoládéciszták ultrahang segítségével is megbízhatóan diagnosztizálhatók.

Mit tehet az orvostudomány a gyógyulás érdekében?
Ma Magyarországon valamennyi, az irodalomból ismert és sikeresen alkalmazott gyógymód a rendelkezésünkre áll. A terápia célja, hogy a rendellenes helyen lévő endometriózisos csomókat elsorvasszuk vagy műtétileg eltávolítsuk, esetleg a folyamat következményeként létrejövő összenövéseket oldjuk, így a beteget megszabadíthatjuk alhasi panaszaitól és/vagy meddőségétől. A gyógyszeres kezelés során két lehetőség áll rendelkezésünkre. Az egyik kezelés során hormonális úton sorvasztjuk el az endometriózist, míg a másik lehetőség, hogy bizonyos hormonok termelését gátló anyagokat adunk ciklusosan a betegnek. A műtétek során lehetséges hővel vagy lézerrel – kiégetni -, vaporizálni a kóros szövetet, vagy mikrosebészeti módszerrel (pl. a petefészkekben elhelyezkedő endometriózis) eltávolítani. A műtétet hastükrözés vagy nyitott hasi műtét során egyaránt elvégezhetjük. Általánosan elfogadott, hogy a műtétek előtt érdemes három hónapig előkezelni a beteget, majd az operáció után - stádiumtól függően – 3-6 hónapig utókezelni a beteget. Felismerve a betegség gyakoriságát, egyéni és társadalmi következményeit, a társadalombiztosító az egyetemi centrumoknak bizonyos összegű keretet biztosított, amelynek segítségével a pontosan diagnosztizált és gyógyszeresen kezelhető esetekben térítésmentesen a betegek rendelkezésére bocsátja a szükséges gyógyszereket. Meg kell jegyeznünk, a gyógyszeres kezelés nem teszi szükségtelenné a műtétet, de a tünetmentes gyógyulást a két módszer közel 100%-osan elősegítheti.


Dr. Kőrösi Tamás
szülész-nőgyógyász főorvos (Kaáli Intézet, Győr)
Forrás: www.kaali.hu


 

Címkék: endometriózis, méhnyálkahártya, endometriózis tünetei, meddőség, menstruáció, ciklus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Miért késik a baba?

A gyermekáldás késése hazánkban közel 150.000 párt érint. Rémisztő statisztikai adat. Hát még ha belegondolunk, hogy ez a szám mennyi végigizgult hetet, kétségbeesett próbálkozást, lelki gyötrelmet takar.

tovább a cikkre
Ultrahangos peteérés figyelés (folliculometria)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni. Menzeszt követően a petefészkekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.

tovább a cikkre
Természetes módszerek a gyermekáldás elősegítésére

A természet által kínált lehetőségeket sem szabad kihagyni a lehetőségek sorából. Nagyanyáink szinte minden gondjukat a környezetükben található növények segítségével orvosolták, melyek ma is számos gyógyhatású készítmény alapanyagaként szolgálnak.

tovább a cikkre
Inszemináció

Az eljárással - az ovuláció idején - mesterséges módon juttatják a szakemberek a hímivarsejteket a nő méhébe. Alkalmazásának feltétele, hogy a petevezetékek átjárhatóak legyenek, és a női nemi szervek ne legyenek gyulladásban.

tovább a cikkre
Stimuláció

Ovulációs problémák esetén, ha nincs, vagy nem szabályos a peteérés, akkor gyógyszeres stimulálással lehet azt szabályozni, beállítani.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 g zabpehely víz pici só

Recept:

A zabpelyhet beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Ezután felöntjük 300-400 ml vízzel, teszünk hozzá egy kevés sót, és addig főzzük, amíg a zab teljesen megpuhul, sőt, egy része szétfő. Nem túl forrón tálaljuk.



DIETETIKUS VÉLEM&Ea(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza