Főoldal > Cikkek > Meddőség > „Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott ... - Szülők Lapja

„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet

Szülőklapja képA meddőség hátterében sokszor lelki okok húzódnak: ilyen lehet akár az édesanyák sokszor felemlegetett szülési élménye, ami kihat a saját babaváráshoz és szüléshez kapcsolódó hozzáállásunkra. Ezekről beszélgettünk meddőséggel foglalkozó kineziológus szakértőnkkel.

Szerző: Antall Gabriella
2016-06-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A családi körben gyakran, szinte változtatás nélkül időről-időre elhangzó mondatok szlogenné, útjejölő mondattá válnak. A családi szlogenek üzeneteiről, meghatározó erejéről cikksorozatunk első részében beszéltünk bővebben »

- Az ismételgetett mondatok amellett, hogy jelentős érzelmi töltetet hordoznak, sokszor generációról generációra öröklődő világképet közvetítenek. Nem ritkán a felszínen is nyilvánvaló értelmen túl a felszín alatti burkolt üzenet erősebb hatású, sokszor manipulatív információ - mondja Antall Gabriella a Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ munkatársa.

„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet

Meddőség lehetséges lelki okai


A gyermekvállalás körüli egyik leggyakoribb aggodalom a szüléstől való félelem
A nehezített fogantatás, a meddőség hátterében lévő lehetséges lelki okok között mindig felfedezhető valamiféle rejtett félelem. A gyermekvállalás mindenki számára óriási változás, mindenkiben vannak félelmek, szorongások ezzel kapcsolatban.

Ezek az érzelmek néha olyan mélyek lehetnek, hogy meggátolhatják a baba megfoganását, kihordását. A gátló energiával rendelkező aggodalmak legtöbbször tudattalanok, pusztán a felszín alatt, észrevétlenül munkálnak, így teljesen érthetetlen marad, hogy miért nem sikerül, amit olyan nagyon szeretnénk.

A gyermekvállalás körüli félelmek hosszú sorában egy esetleges gát a szüléstől való fokozott félelem.  Kialakulásában számos lehetséges ok szerepet játszhat. Édesanyánk üzeneteinek, közléseinek azonban minden esetben jelentős szerepe van. Hogyan születtünk mi vagy a testvérünk? Milyen élmények, érzelmek, emlékek kapcsolódnak a világra jövetelünkhöz? Mi az, amit időről-időre mindebből kiemelést kap? Mi válik hangsúlyozottá, esetleg szlogenné?

Az édesanya korábbi szülési élménye mindig kihat a lány szülési élményére
"Az ellenségemnek sem kívánom, amit a szülésnél átéltem!" - egy édesanya rendre visszatérő kijelentéseként nagyon sokrétegű üzenetet hordoz.
Természetesen nem vitathatjuk senki megélését, érzelmét saját élettörténeteivel kapcsolatban. Amin viszont elgondolkodhatunk, hogy édesanyánk élményei hogyan hatnak ránk, miben és mennyire befolyásolnak minket. A fenti mondat a szülést borzalmas, elviselhetetlen eseményként jeleníti meg, melyet, ha az ellenségnek sem, akkor a saját lányának végképpen nem kíván az ember. Talán a rossz emlék olyan mély, hogy hosszú idő elteltével sem veszít az érzelmi töltéséből, ezért kerülhet újra és újra elő.

Egy ilyen minta szlogenként bevésődve komoly szüléstől való félelmet generálhat, így olyan meghatározó, tudattalan stresszt okozhat, ami meggátolhatja a fogantatást. Súlyos kétségeink lehetnek, hogyan bírjuk elviselni a fájdalmat, a szenvedést, a beláthatatlanságot a kiszolgáltatottságot. Hogyan tudunk mindeközben erősek maradni, "hősiesen" viselkedni, túlélni?

„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységetMi lehet a valódi oka az édesanya negatív tartalmú kijelentéseinek?
Amikor egy hasonló családi szlogen jelenthet alapot rejtett félelmünknek, megoldás lehet gondolkodnunk az ismételgetett mondat burkolt, felszín alatti üzenetén. Miért őrizgeti intenzíven édesanyánk értünk átélt szenvedéseinek emlékét? Miért tudatja időről időre ezt velünk? Miért a nehézségekre fekteti a nagyobb hangsúlyt?

Legtöbbször arra szólít, vegyük észre, méltányoljuk az önfeláldozását. Szeretetért, tiszteletért, figyelemért, gyengédségért kiáltva próbálja az érdeklődést felkelteni. Talán valójában magányos, és úgy érzi pusztán önmagáért nem szerethető. Ilyenkor gyerekként szinte minden esetben megjelenik a bűntudat, hiszen akaratlanul ugyan, de mégis fájdalmat, szenvedést okoztunk az érkezésünkkel. Hálával tartozunk, így édesanyánknak nem kell többet aggódni az érzelmi magány miatt.

Ha megértjük a gyermekkorban belénk sulykolt üzeneteket, oldódik a fogantatást akadályozó gát
A régi közlés burkolt üzeneteit megértve, felfedve lehetőség nyílik a felszíni üzenet átértékelésére is. Módot teremthetünk egy őszinte beszélgetésre, melyben valódi, újfajta kíváncsisággal, a korábbi, rögzitett panelek szintjénél mélyebben beszélünk születésünk történetéről édesanyánkkal. Empatikus odafordulással, megértéssel közeledve feltárulhat az a sokszor nehéz háttér, amely az ő negatív megéléséhez és visszatérő emlékezéshez az érzelmi alapot szolgáltatta. 

Jelentősen oldja a félelmet és ez által a fogantatást akadályozó lehetséges érzelmi gátat, ha meglátjuk a fenti, riasztó szlogen valódi célját.  Rájöhetünk, hogy a fájdalomtól való túlzott félelem generálása pusztán szándéktalan, balul elsült mellékterméke a közlési folyamatnak. Könnyebben, objektívabban vizsgálhatjuk például saját viszonyunkat az eljövendő szüléshez. Felismerhetjük, hogy mennyiben vagyunk mások, mint édesanyánk, máshogy viseljük-e általában a fájdalmakat, megterheléseket; másként viszonyulunk-e önmagunkhoz vagy kapcsolatainkhoz.

Rácsodálkozhatunk mások pozitívabb, természetesebb, bátorítóbb történeteire. Megtapasztalhatjuk szabad választásunk lehetőségét, hiszen a szülés megélésének mikéntje is nagyban a saját hozzáállásunkon múlik.

Szerző: Antall Gabriella a Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ pszichológiai és életvezetési tanácsadója, kineziológusa
Fotó: Pixabay

Címkék: meddőség, meddőség lelki oka, családtervezés, baba, anya, fogantatás, termékenység, terhesség

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást
Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást

A késlekedő gyermekáldás hátterében gyakran lelki okok húzódnak, sokszor ártalmatlannak szánt családi szlogenek dolgoznak mélyen bennünk... Hogyan hatnak a gyermekkorban hallott mondatok a jelenkori gyermekvállalás sikerére? Mennyire nyomja rá bélyegét édesanyánk "anyasorsa" a mi anyaságunk örömteli megélésére? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre
A meddőséget a nők harmadánál az endometriózis okozza

Hogyan lehet felismerni az endometriózist? Miért okoz meddőséget a betegség? Milyen lehetőségei vannak a meddőséggel küzdő nőnek, aki felismerte magán a tüneteket? Ki lehet-e véglegesen gyógyulni az endometriózisból? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre
Egyre több a meddő pár Magyarországon

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián.

tovább a cikkre
A meddőségi kivizsgálás menete

Hazánkban a meddő párok aránya eléri a 25%-ot. Fontos hangsúlyozni, hogy – a legtöbbször legalábbis - párokról van szó, hiszen a fogamzási nehézség legszűkebb értelemben véve is két embert érintő probléma. Ennek ellenére még mindig népszerű az a felfogás, hogy a meddőségért a nő a felelős.

tovább a cikkre
Gyakoribb a meddőség a „0”-ás vércsoportúaknál

Kutatók szerint a leggyakoribb vércsoportú „0”-ás nőknek sokkal gyakrabban merül ki a petesejtkészletük, így idősebb korukban nehezen tudnak teherbe esni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza