Főoldal > Cikkek > Meddőség > Ezt ne mondd a lányodnak akkor sem, ha félted! Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is - Szülők Lapja

Ezt ne mondd a lányodnak akkor sem, ha félted! Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is

Szülőklapja képAmikor lelki okok is szerepet játszanak a késlekedő gyermekáldás hátterében, minden esetben érdemes átgondolni a korábbi szülő-lánya közötti kapcsolat minőségét. Kineziológus szakértőnk cikksorozatának 4. része.

Szerző: Antall Gabriella
2016-09-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Előző cikkünkben a késlekedő gyermekáldás tekintetében a bizalom szerepéről gondolkodtunk: a szülői világkép, szüleink üzenetei a bizalomról és a bizalmatlanságról jelentősen befolyásolhatják életünket. Ugyanígy annak is meghatározó szerepe lehet, hogy tinédzser korban vagy a felnőtté válás közelében hogyan éltük meg szüleink felénk érzett bizalmát vagy bizalmatlanságát, azt hogy milyen intelmekkel, milyen veszélyektől, hogyan próbáltak óvni minket?

"Vigyázz, mert most már bármikor teherbe eshetsz!"
"Vigyázz, a mi családunkban a nőkre elég, ha csak ránéznek, és megvan a baj!"
"Vigyázz a fiúkkal, mert csak felcsinálnak, aztán otthagynak!"
"Nehogy nekem terhesen gyere haza!"


Gyakran hangzanak el ilyen és hasonló mondatok az első menstruáció megérkezésekor, az első szerelmek megjelenésekor vagy önálló, bulizós programok előtt.
 
Riogatás helyett oldott, meghitt beszélgetés hiányzik a tininek
A korai, nem kívánt, véletlen teherbeesés valós, komoly veszély a kamaszkor határfeszegetős, bevállalós, kontrolltalanabb időszakában. Természetes és helyénvaló a szülői féltés ezzel kapcsolatban.

Viszont nemritkán az őszinte, oldott beszélgetés, az intim témák bensőséges, szeretetteljes, közös átgondolása elmarad, helyette csak veszélyekre intő, riogató mondatok hangzanak el. Ilyen esetekben gyakran tapasztalható, hogy a szülő-gyerek kapcsolatból az élet egyéb területein is hiányzik a bizalmas, kibeszélős melegség. Ez a bizonyos távolság nem engedi, hogy a kölcsönös bizalom kialakuljon.  

A kamasz ebben a helyzetben magányosnak élheti meg magát, esetleg még jobban bezárkózik, miközben a szülőben nő a gyermeke felé érzett bizalmatlanság és a kontrollvágy. Az ehhez kapcsolódó szorongás oldásaként az aggódó anya jobb híján az óvó-riogató mondatokat próbálja rendre ismételgetni, így azok családi szlogenekké válhatnak. A családi szlogenek jelentőségéről cikksorozatunk első részében beszéltünk bővebben.

Amikor a szülő érzi zavarban magát a felvilágosító beszélgetések alkalmával
A rendszeres ismételgetés oka az is lehet, hogy a szülő maga is érzi hiányát a tabuk nélküli, komoly  "felvilágosító" beszélgetésnek, de saját zavara, gátlásai miatt nem érzi képesnek magát rá. Az ebből eredő feszültségét vagy lelkiismeret-furdalását is próbálhatja oldani  a veszélyre figyelmeztető jelmondatok ismételgetésével.

A "jókislányság" viselkedés rögzülése szintén okozhat később meddőséget
Fiatal lányként sokféleképpen lehet reagálni a fenti intelmekre. Amíg a vagányabb, lázadóbb kamaszoknál ezek a mondatok is az "egyik fülön be - másikon ki" kategóriába sorolódnak, vagy egy egyszerű "ugyan, anya!" legyintéssel hullanak a feledésbe, addig a szorongóbb, gátlásosabb kortársaiknál esetleg komoly megszégyenüléstől való félelmet generálhatnak.

Különösen igaz lehet ez azokban az esetekben, amikor a tinédzser azt érzi, szülei bizalmatlansága abból fakad, hogy nem ismerik őt egyáltalán és olyan dolgot feltételeznek róla, ami teljesen távol áll tőle. Bár a bizalom kialakulásához elsősorban valóban a megismerésen át vezetne az út, a szülő és a gyerek közötti távolság, a bensőséges beszélgetések elmaradása, a meleg családi atmoszféra hiánya mindezt gyakran nem teszi lehetővé.

Így a sokat emlegetett, riogató mondatok kapcsán kialakulhat egy belső hiedelem, mely szerint a vágyott szülői bizalom elnyerésének egyetlen módja a szülői intelmek megfogadása, a feltétlen "jókislányság" és ebben az esetben a "semmi módon, semmikor sem teherbe esni" parancs betartása. Bizonyos esetekben az ebből fakadó gátlás olyan erős lehet, hogy a fiatal felnőttkoron jóval túljutva is munkál és akár a későbbi, már vágyott és tervezett gyermekvállalás tudattalan akadályává válhat.

Amikor vélhetően lelki ok is szerepet játszik a késlekedő gyermekáldás hátterében, minden esetben érdemes átgondolnunk a szüleink és közöttünk lévő bizalom kérdéskörét. Milyen családi, érzelmi szituáció vezetett oda, hogy a riogatós aggodalom mellett esetleg nélkülöznünk kellett az oldott, szeretetteljes anya-lánya beszélgetéseket?

Az édesanyánktól örökölt nő- és anyakép végigkíséri életünket, különösen meghatározó párkapcsolatainkban és anyaságunk megélésében. Amikor szüleinktől kapott csomagunkban több a félelemkeltés mint a pozitív tartalmat hordozó üzenet, érdemes újragondolnunk a kapott minta valós tartalmát és saját személyiségünkkel való kapcsolatát. Megéri felnőtt fejjel rendet tenni a szülői intelmek között, megtartva és megbecsülve azt, ami számunkra hasznos és elköszönve attól, ami már szükségtelen vagy soha nem is vonatkozott ránk.

Olvasd el cikksorozatunk előző részeit is:
1. rész: Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást »
2. rész: „Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet »
3. rész: Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget? »

Szerző: Antall Gabriella, a Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ önismereti-életvezetési tanácsadója, kineziológusa
Fotó: Pixabay

Címkék: meddőség, lelki ok, meddő nő, késlekedő gyermekáldás, családtervezés, kineziológia

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget?
Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget?

Hova vezet a túlzott szülői óvás-féltés? Mely szülői mondatok erősítik a másokkal vagy akár a partnerrel szembeni bizalmatlanságot, aminek egyik lehetséges kimenetele a lelki eredetű meddőség? Mi a teendő, ha felismertük magunkban a gyerekkorban észrevétlenül felépült gátakat? Hogyan hatnak az anyaságra, gyermekvállalásra a családi szlogenek?

tovább a cikkre
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet

A meddőség hátterében sokszor lelki okok húzódnak: ilyen lehet akár az édesanyák sokszor felemlegetett szülési élménye, ami kihat a saját babaváráshoz és szüléshez kapcsolódó hozzáállásunkra. Ezekről beszélgettünk meddőséggel foglalkozó kineziológus szakértőnkkel.

tovább a cikkre
Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást
Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást

A késlekedő gyermekáldás hátterében gyakran lelki okok húzódnak, sokszor ártalmatlannak szánt családi szlogenek dolgoznak mélyen bennünk... Hogyan hatnak a gyermekkorban hallott mondatok a jelenkori gyermekvállalás sikerére? Mennyire nyomja rá bélyegét édesanyánk "anyasorsa" a mi anyaságunk örömteli megélésére? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza