Főoldal > Cikkek > Meddőség > Korai petefészek-kimerülés - Szülők Lapja

Korai petefészek-kimerülés


A fejlett országokban általános tendenciává vált, hogy sok nő későbbi életszakaszban, bizonyos szakmai és társadalmi karrier elérése után szüli első gyermekét. Az anya 35 éves kora után a magzatra nézve már nem csak genetikai veszélyek leselkednek.

Szerző: Szülők lapja
2009-06-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nők 35 éves kora után a petefészkek (ovárium) öregedése miatt csökkent megtermékenyíthetőséggel és magasabb vetélési rátával, a korai működésleállás miatt pedig visszafordíthatatlan meddőséggel kell számolnunk.

Az elmúlt évtizedek klinikai és alapkutatásaiból tudjuk, hogy az életkor előrehaladtával a petefészkekben lévő petesejtek mennyisége és minősége csökken. A méhen belüli életben a leánymagzatok petefészkei (ovárium) a terhesség 20. hetében körülbelül 7 millió sejtet tartalmaznak. Közvetlenül a megszületés után az újszülöttek elvesztik a csírasejtek több mint 80 százalékát, míg az első havi vérzés jelentkezésekor már csak körülbelül 300-500.000 az ováriumokban lévő elsődleges tüszők száma.


Mi is a korai petefészek-kimerülés?
Élettani körülmények között a havi vérzés elmaradása 45-55 év közötti időszakra tehető, hazánkban az átlagéletkor 51 év. Abban az esetben, ha a rendszeres menstruáció 40 éves kor előtt elmarad, korai petefészek-kimerülésről (premature ovarian failure - POF) beszélünk.
A betegség vezető tünetei a már említett másodlagos vérzéskimaradás, a petefészek hormonjának, az ösztrogénnek a hiánya, valamint az agyalapi mirigy hormonok (follikulus stimuláló hormon, FSH, luteinizáló hormon, LH) vérszintjének jelentős emelkedése. Sok esetben hőhullámok is jelentkeznek.
A korai petefészek-kimerülés nem gyakori megbetegedés. 40 év alatt minden 100. nőnél diagnosztizálhatunk korai ováriumkimerülést, míg 30 év alatt a gyakorisága 1 ezrelék.


Végleges meddőséget okozhat!
Veszélye abban rejlik, hogy a definitív kórállapot kialakulása előtt évekkel jelentkezhetnek olyan enyhe, komolyabb odafigyelést látszólag nem igénylő, de még visszafordítható, meddőséggel párosuló tünetek, amelyek hathatós kezelése nélkül a gyermektelenség végleges állapottá válhat.

Ilyen tünetek lehetnek, hogy:
- a petefészek több női hormont termel, mint a ciklusnapnak, illetve tüszőszámnak megfelelne;
- a menstruációs ciklus első fele megrövidül;
- a ciklus során a beágyazódást elősegítő hormon, a progeszteron szintje korán emelkedik;
- a petekilökődés az optimálisnál korábban következik be.


Mi okozhatja?
A kórkép kialakulásának pontos mechanizmusa mind a mai napig nem tisztázott. Feltételeznek genetikai faktort: egyrészt az X kromoszóma abnormalitásai (hiány, törés stb.) okozhatják, másrészt az X kromoszómán bizonyos gének aktiválódása és gátló hatása következtében szűnik meg a petefészek-működés, aminek öröklődő jellegét is bizonyították az elmúlt évben. Kialakulhat a kórkép külső behatásokat követően: ha valakinél fiatalkorban rosszindulatú megbetegedés következtében sugárkezelést vagy kemoterápiát végeztek, igen gyakori lehet a korai működésleállás. Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy ha ilyen jellegű kezelések után a petefészek-funkció ép marad, a veleszületett fejlődési rendellenességek rizikója nem magasabb, mint az átlagnépességben.

A petefészek egyoldali eltávolítása vagy mindkét oldali petefészken végzett állománycsökkentő műtét után szintén növekedhet a kórkép előfordulási gyakorisága. A korai petefészek-kimerülés kialakulásának további okozója lehet bizonyos női hormonok szintézisében szerepet játszó enzimek hiánya vagy csökkent működése a petefészkekben.

Talán a legfontosabb kóroki tényező, amit a kialakulás hátterében feltételeznek, az autoimmun megbetegedés: a petefészek a szervezet számára „idegen” szervvé válik, blokkoló és petefészek-ellenes antitestek jelennek meg, amelyek következtében immuneredetű gyulladás alakul ki az ováriumokban. Mindez végérvényesen tönkreteheti a petefészkek működését.


A korai petefészek-kimerülés kezelése
A korai petefészek-kimerülés kezelése nem tartozik a könnyű és hálás feladatok közé. A peteérést serkentő terápiára (stimuláció) az ováriumok általában érzéketlenek: emelkedő gyógyszeradagok ellenére sem lehet peteérést elérni.
Hatásos megoldás: a petesejt-adományozás
Hormontartalmú (ösztrogén és progeszteron) tabletták, tapaszok alkalmazásával megszüntethetjük a kínzó hőhullámokat, a rossz közérzetet, a testsúly átrendeződését stb., de ezek az úgynevezett szubsztitúciós kezelések a gyermektelenséget nem oldják meg. Próbálkozhatunk az immunszisztémát gátló, úgynevezett immunoszuppresszív szerek adásával: a tanulmányok csak elvétve igazolják ezek hatásosságát, ugyanakkor számos mellékhatással (testsúlynövekedés, kóros csonttörések) kell számolnunk. Ma a leghatásosabb megoldást a petesejt- (oocyta) adományozás elvégzése jelenti. A beavatkozás során a donor petesejtet a férj spermájával termékenyítjük meg, és a beteg hormonálisan előkészített méhnyálkahártyájára helyezzük vissza az embriókat.
Ezzel a módszerrel - amelynek elvégezhetőségét, feltételeit az 1997- es egészségügyi törvény IX. fejezetének 171. paragrafusa szabályozza - kezelt ciklusonként 30-50 százalék terhességi rátát lehet elérni.


Gyógyítható lesz?!
Óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon mit hoz a jövő, mikor válik gyógyíthatóvá a megbetegedés? Nos, a kutatások szerteágazóak. Próbálkoznak olyan, úgynevezett noninvazív módszer kidolgozásával, amely képes lenne megállapítani a petefészkekben lévő tüszők számát, így előre jelezni a megbetegedést. A programozott sejthalál mechanizmusának pontos megértése is elősegítheti a petesejt-kimerülés hathatós kezelésének megtervezését. Felmerül az a lehetőség is, hogy veszélyeztetett betegeknél fiatalkorban petefészekszövetet fagyasszunk le, majd későbbi életkorban mesterséges érleléssel (in vitro maturáció) az éretlen petesejtekből megtermékenyítésre alkalmas, érett oocytá(ka)t hozzunk létre. A mesterséges érlelés kísérleti stádiumban van (az első sikeres esetről 1997-ben számoltak be) és egyelőre igen alacsony, körülbelül 5 százalék terhességi arány érhető el segítségével.Dr. Kőrösi Tamás szülész-nőgyógyász főorvos (Kaali Intézet, Győr)
www.kaali.hu

 

Címkék: Korai petefészek-kimerülés, meddőség, petefészek, petefészek-kimerülés oka, kezelése

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Korfüggő meddőség

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek (oocyta) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

tovább a cikkre
Az endometriózis

Az endometriózis egy - modern -, mindmáig az egyik legbonyolultabb és leghomályosabb nőgyógyászati megbetegedés. Magyar neve nincs, az elnevezés az endometrium (méhnyálkahártya) szóból származik. A kórkép lényege a méh nyálkahártyájának a méh üregén kívüli elhelyezkedése.

tovább a cikkre
Ha késik a kistestvér – másodlagos meddőség

Dr. Kőrösi Tamás cikkéből kiderül, hogy hogyan lehetséges, hogy egy korábbi sikeres várandósság után a kistestvér érkezése sokáig várat magára.

tovább a cikkre
Ultrahangos peteérés figyelés (folliculometria)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni. Menzeszt követően a petefészkekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojássárgája

Tojássárgája

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Főzelék

Recept:

Csak friss, és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőnek. A tojást forró, folyó vízben mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főni és forrástól számítva legalább 10 percig főzzük. Hideg vízzel öblítsük le, így a héja könnyebben l(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Altatás után vették észre a szülők, hogy nem lélegzik az 5 hónapos kisfiú - Így sikerült megmenteni az életét

vissza vissza