Főoldal > Cikkek > Meddőség > Megújul a lombikprogram! Ilyen kedvező változásokra számíthatnak a gyermekre vágyó párok - Szülők Lapja

Megújul a lombikprogram! Ilyen kedvező változásokra számíthatnak a gyermekre vágyó párok

Szülőklapja képJelentősen bővül az állami támogatás a lombikbébi programban érintettek számára. A várható változások radikálisan csökkentik a hosszú várólistákat és a magas gyógyszerköltségeket - adta hírül a hvg.

Szerző: Szülők lapja
2017-06-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A hvg információi szerint a kormány már dűlőre jutott a lombikprogram állami támogatását illetően. A hírek szerint a magánintézményeket ez hátrányosan érinti, azonban a kezelésre váróknak kedvező döntés született.

Hosszú várólista, drága gyógyszerek - kikerülhetetlen volt eddig
A hosszú ideig húzódó várlólistán ha túl is jutottak a párok, az államilag támogatott, ingyenes kezelések mellett tetemes összegű gyógyszerköltség terhelte a gyermekre vágyó párok életét. Sajnos számuk az utóbbi években egyre nőtt, ma már minden negyedik párnak szüksége van orvosi beavatkozásra a megtermékenyüléshez - ami több százezer párt jelent.

A támogatási rendszer átalakítása jelentős változásokat hoz
Már korábban is volt szó a támogatási rendszer átalakításáról annak érdekében, hogy több ember számára elérhetővé váljon a kezelés és így jelentősen, akár pár ezerrel több gyerek szülessen egy évben. A hvg tudósítása szerint - bár az EMMI hivatalosan még nem közölte -, a döntéshozók már határoztak és öt pontban is változtattak az eddigi jogszabályokon.
  • Egy éven belül a duplájára – 6 ezerről 12 ezerre – emelik az államilag támogatott lombikkezelések (IVF-ciklusok) számát, ezzel jelentősen lerövidítve a várólistán tartózkodás idejét.
  • Aki az állami programban vesz részt, annak gyógyszertámogatása a most érvényben lévő 70 százalékról 90 százalékra nő.
  • Előjegyzési napló bevezetésével átláthatóbbá tennék a rendszert, hol, melyik intézményben várakoznak többen a beavatkozásokra, hol van szükség többletkapacitásra.
  • Eddig csupán az első gyerekig lehetett részt venni az államilag támogatott programban, és 5 IVF-ciklust finanszírozott a társadalombiztosítás. A változás abban jelentkezik, hogy ha valakinek egy sikeres, támogatott lombikkezelés eredményeként született már gyereke, akkor is jelentkezhet újabbra.
  • Azon állami tulajdonú intézményeknek, melyek a programban részt vesznek, az eszközbeszerzését is támogatja a kormány.

Mi lesz a magánintézmények sorsa?
A lap információi szerint az egészségügyi államtitkárság  egy évet szán változtatások bevezetésére, vagyis számításuk szerint addigra várható, hogy a mostani, hosszú várólisták megszűnjenek. A támogatás azonban csak az állami szolgáltatókat érinti, és a magánintézmények egyrészt nem kapnak plusz támogatást, másrészt akik lombikprogramra jelentkeznének, miért vennék igénybe ezentúl a költséges magánklinikai kezeléseket, ha az állami intézményekben is várható a sorra kerülés?

Megkeresésünkre 2017. 06. 09-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága a következő nyilatkozatot tette:
"A kormány kifejezetten támogatja, hogy minél több meddő pár számára nyíljon meg a lehetőség a gyermekvállalásra. A tervek szerint mind a ciklusszám, mind pedig a gyógyszertámogatás tekintetében kedvezőbb feltételeket kívánunk teremteni. A kormány célja, hogy a program kibővítésével növekedjen a beültetésnek köszönhetően megszülető gyermekek száma.
 
Hazánkban a meddőség kezelése szabályozott keretek között történik, e tevékenység végzésére országosan tíz centrumnak van engedélye. A kivizsgálás és a művi megtermékenyítés térítésmentes, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott, amennyiben NEAK-szerződéssel rendelkező szolgáltatónál történik a beavatkozás. Jelenleg a NEAK összesen 5 IVF ciklust támogat, melynek értéke alkalmanként 300 ezer forint. Magyarországon évente mintegy 1700 gyermek születik ezzel a módszerrel."

Forrás: hvg, EMMI
Fotó: freepik/stock-world-on

Címkék: lombikbébi program, állami támogatás, várlólista, radikális csökkentés, gyógyszerköltség, EMMI

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Múlt századi praktika bizonyult sikeresnek a meddőség leküzdésében! Ezzel az olcsó módszerrel csökkenthető a lombikbébi eljárások száma?
Múlt századi praktika bizonyult sikeresnek a meddőség leküzdésében! Ezzel az olcsó módszerrel csökkenthető a lombikbébi eljárások száma?

Mesterséges megtermékenyítés szükséges vagy elég egy petevezeték-átmosás? Évszázados orvosi módszerrel csökkenthető a lombikbébi-eljárások száma egy új kutatás szerint.

tovább a cikkre
Ezt ne mondd a lányodnak akkor sem, ha félted! Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is
Ezt ne mondd a lányodnak akkor sem, ha félted! Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is

Amikor lelki okok is szerepet játszanak a késlekedő gyermekáldás hátterében, minden esetben érdemes átgondolni a korábbi szülő-lánya közötti kapcsolat minőségét. Kineziológus szakértőnk cikksorozatának 4. része.

tovább a cikkre
Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget?
Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget?

Hova vezet a túlzott szülői óvás-féltés? Mely szülői mondatok erősítik a másokkal vagy akár a partnerrel szembeni bizalmatlanságot, aminek egyik lehetséges kimenetele a lelki eredetű meddőség? Mi a teendő, ha felismertük magunkban a gyerekkorban észrevétlenül felépült gátakat? Hogyan hatnak az anyaságra, gyermekvállalásra a családi szlogenek?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Telefonon segítettek világra egy kisbabát a mentők Zuglóban - Így született a kis Jázmin!

vissza vissza