Főoldal > Cikkek > Meddőség > A mesterséges megtermékenyítés 35 év alatt igazán hatásos - Szülők Lapja

A mesterséges megtermékenyítés 35 év alatt igazán hatásos


A 35 év alatti meddő nők akár 90%-ának is eredményt, vagyis utódot hozhat a mesterséges megtermékenyítés fél év alatt, míg a 40 éves kor felett próbálkozóknak mindössze a felének sikerül teherbe esnie beavatkozások során.

Szerző: Szülők lapja
2009-09-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Korfüggő a kezelések sikeressége
A lombikbébi program a 40 év alatti nők terméketlenségének legtöbb okát képes áthidalni, ám a fogamzó képesség a kor függvénye is. 27 éves kortól egyre csökkenő tendenciát mutat, és 40 éves kortól kezdve a hanyatlás már kifejezett.

A születések számítanak, nem a létrejött várandósság
A cikkünk alapjául szolgáló kutatás nem a hagyományos módon közelíti meg a lombikbébi program sikerességét. Rendszerint ugyanis csak azt szokták elemezni, hogy ciklusonként hány terhesség jön létre, és nem az egészséges szüléssel végződő terhességekre fókuszálnak, holott a párokat pontosan ez érdekli.

Eszerint a hat ciklusnyi mesterséges megtermékenyítésen átesett 35 alatti nők esélye a gyermekszülésre 86 százalék. Ugyanez az arány a 40 év felettieknél azonban már kevesebb mint 50 százalék, egyes esetekben még ennél is jelentősen alacsonyabb.


6000 kezelt páciens
A kutatásban részt vevő orvosok több mint hatezer mesterséges megtermékenyítésen átesett nő sorsát követték nyomon, s így végezték vizsgálatukat.
A vizsgálat során csaknem tizenötezer ciklus zajlott le. (Egy ciklus egy, vagy több petesejt beültetését jelenti.) Az első ciklus alkalmával átlagosan 2,3 petesejtet, a hatodiknál 2,8 petesejtet ültettek be. Hat ciklus után az összesített élveszülés aránya 51-72 százalék közt mozgott.
A 35 év alattiaknál 65-86 százalékos arányt sikerült elérni. Nem minden nő tért vissza mind a hat ciklusra, ezért születtek különböző arányok. (A kutatók kiszámították a lehető legjobb esetet, vagyis ha minden a kezelésre vissza nem térő nő szült volna, illetve a lehető legrosszabbat, ha senkinek sem sikerült volna közülük.)

35 év alatt ugyanazok az esélyek, mint a természetes módon teherbeeső nőknél
Az eredmények azt jelentik, hogy a lombikbébi programban részt vevő 35 év alatti nőknél a gyermekszülés esélye nagyjából megegyezik a hasonló korú általános lakosságéval. Az élveszülés esélye a kor előrehaladtával csökkent, 40 felett már csak 23-42 százalék volt. Összességében a nők 70 százaléka adott életet egy gyermeknek, és kevesebb mint 30 százalékuknál születtek ikrek. Kevesebb mint 2 százalék volt a hármasikrek aránya.


Forrás: Medipress


 

Címkék: mesterséges megtermékenyítés, teherbe esés, várandósság, terhesség, szülés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Korfüggő meddőség

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek (oocyta) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

tovább a cikkre
Ultrahangos peteérés figyelés (folliculometria)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni. Menzeszt követően a petefészkekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.

tovább a cikkre
Inszemináció

Az eljárással - az ovuláció idején - mesterséges módon juttatják a szakemberek a hímivarsejteket a nő méhébe. Alkalmazásának feltétele, hogy a petevezetékek átjárhatóak legyenek, és a női nemi szervek ne legyenek gyulladásban.

tovább a cikkre
Stimuláció

Ovulációs problémák esetén, ha nincs, vagy nem szabályos a peteérés, akkor gyógyszeres stimulálással lehet azt szabályozni, beállítani.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza