Főoldal > Cikkek > Őssejt > Őssejtlevétel – mit mulasztunk, ha lemondunk róla? - Szülők Lapja

Őssejtlevétel – mit mulasztunk, ha lemondunk róla?


Érdemes eltároltatni a születendő gyermek köldökzsinórvérből levett őssejteket? Van értelme egyáltalán az újszülött kisbaba őssejtjeit levetetni? Milyen betegségek gyógyíthatók ma őssejtbeültetéssel? Ablakon kidobott pénz vagy gyermekünk jövőjének záloga az őssejt? Bárhogy is döntenek a szülők, egyet nem szabad szem elől téveszteni: köldökzsinórvér levételre az életben csak egyszer nyílik lehetőség...

Szerző: Szülők Lapja
2014-03-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy évtizede még orvosi körökben is divat volt megkérdőjelezni az őssejttárolás hasznosságát, de az őssejtterápia látványos fejlődése ellenére a kritikus hangok, vélt vagy valós ellenérvek a mai napig nem haltak el teljesen - legalábbis Magyarországon. Milyen tények húzódnak tehát valójában az érvek és ellenérvek mögött? 
 
Őssejt a csontvelőből, illetve születéskor a köldökzsinórvérből nyerhető  
Az őssejtek gyógyításban való hasznosságát ma már a legszélsőségesebb hangú kritikusok sem igen kérdőjelezik meg. A tények birtokában nehéz is lenne, hiszen alig több mint egy éve végezték a világban az egymilliomodik (!) őssejtbeültetést. Az őssejteket két forrásból, a csontvelőből és - a gyermek születésekor- a köldökzsinórvérből szoktak kinyerni.  Az őssejttel történő gyógyítás a vérképzőszervi valamint a daganatos betegségek gyógyítása esetén már rutinnak számít; emellett igazolt orvosi felhasználása ma már több mint nyolcvan féle betegségre terjed ki: a születéskori oxigénhiány okozta agyi károsodás kezelésétől egészen az infarktus következményeinek gyógyításáig. Az őssejt az a sejtünk, melyből akár speciális új szövetek, izmok, szervek is „újranöveszthetők”. 
 
A saját és a családtagtól vett őssejt nem indít el kilökődési reakciót a beültetéskor
Ha magának az őssejtnek a hasznossága nem is megkérdőjelezhető, nézzük egyenként, milyen kérdés merül fel a saját őssejtek eltárolása esetén. Felhasználható-e a gyermeke saját őssejtje az ő gyógyítására? Hitviták helyett maradjunk ismét a tényeknél: Európában 1988 óta mintegy 30 ezer köldökzsinórvér eredetű őssejtbeültetést végeztek el. A világon történt összes őssejtbeültetést tekintve, ideértve a csontvelő, perifériás és köldökzsinórvér eredetű transzplantációt is, az esetek 60%-nál a beteg saját őssejtjeit használták a terápiában. Áltudományos ellenérveket kreálni tehát lehet, de a tény az, hogy a saját őssejt nemcsak hogy használható, de a leggyakrabban használt a gyógyításban. Ennek az egyik oka, hogy a saját – illetve családtagtól vett – őssejtek esetében nem fordulhat elő olyan kilökődéses reakció – az úgynevezett GVHD (Graft versus host disease) betegség –, mely a terápia során végzetes lehet. 

Életmentő is lehet köldökzsinórvérből nyert őssejt
Évtizedes kritika az eltárolt köldökzsinórvér-minták nagysága. Elég vagy sem a születéskor, a köldökzsinórvérből levehető őssejt egy nagyobb gyermek esetleges későbbi kezelésére? E kérdés jogos felvetés volt egy évtizede, a köldökzsinórvérből levett minta mennyisége ugyanis esetenként valóban korlátozott. Ma már ugyanakkor ez az ellenérv is erősen okafogyottá vált, köszönhetően annak a szabadalmaztatott technológiának (ex vivo expansio), mellyel a levett minták szaporíthatóak. Ez a magyarázata annak, hogy 2008 óta több felnőtt, mint gyermek kaphatott köldökzsinórvérből vett őssejttel életmentő kezelést. 

Őssejtlevétel – mit mulasztunk, ha lemondunk róla?
   Őssejt
 
Itthon sajnos nagyon kevesen élnek a köldökzsinór levétellel
Ha ugyanakkor tovább kutakodunk a tények között, valóban találunk okot a kritikára. Európában az őssejtbeültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvérből kinyert őssejtek felhasználásával, Magyarországon viszont ez az arány ma még a 10%-ot sem éri el. Vagyis tény: a köldökzsinórból vett őssejtek felhasználása a családi őssejtbankok növekvő népszerűsége ellenére itthon, ha nem is gyerek, de kamaszcipőben jár még. 
 
Milyen őssejttárolási lehetőségek közül választhatnak a magyar kismamák?
Magyarország némileg lemaradt az őssejtterápia legújabb felhasználási lehetőségeinek adaptálásában. Így például a világ legfejlettebb részein ma már az őssejtet a vérképzőszervi rendellenességek mellett rutinszerűen alkalmazzák a születéskor fellépő oxigénhiány következményeinek kezelésére is, amely gyakorlatnak nálunk még a csírája sincs meg. A másik ok ugyanakkor éppen az őssejttárolás hiánya. Ma Magyarországon a születendő gyermekek alig tíz százalékának őssejtje kerül családi őssejtbankokba, ám ez az arány is csak az elmúlt 2-3 év fejlődésének eredménye. Ha tehát azt nézzük, hogy a mai gyermekeknek és fiataloknak, húsz éves korig bezárólag, hány százaléka vehet igénybe saját őssejtet, ha arra szüksége lenne, az arány siralmas. Aligha haladja meg az 1-2 százalékot. Nem meglepő hát az alacsony felhasználási arány. Ezzel függ össze az is, hogy az első családi bank közreműködésével végzett beültetésre 2010-ig kellett várni, azóta pedig évente átlag egy hasonló beavatkozás történik, amely ugyanakkor a ma már tíz százalékos levételi arány mellett a következő években várhatóan tovább emelkedhet. 
A probléma tehát véletlenül sem az, hogy a családi őssejtbankok őssejteket tárolnak el. Sokkal inkább az, hogy ezt ma még kevesen teszik, miközben Magyarországon ma még ez az egyetlen út az őssejtek megőrzésére és későbbi felhasználására. 
 
Őssejttárolás családi és közösségi bankban – mi a különbség?
Európában sok helyütt léteznek családi őssejtbankok és közösségi bankok egymás mellett. Utóbbiak azokon segítenek, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy saját családjuk számára gyermekeik őssejtjét eltároltassák. A közösségi bankok akár minden, magáncélra nem felhasznált köldökzsinórvérből kinyerhetik, és megőrizhetik az őssejteket, melyeket aztán egy nemzetközi szinten elérhető adatbázis segítségével az arra rászorulóknak juttathatnak el. 
A közösségi és családi bankok tehát nem konkurenciája, „ellenségei” egymásnak, hanem egymást kiegészítő egészségügyi intézmények. A közösségi bankok egy része éppúgy, mint a családi őssejtbankok, piaci alapon is működnek. Míg ugyanakkor a családi bankban tárolt mintákat kizárólag a minták tulajdonosa használhatja fel, a közösségi őssejtbankok saját mintáikat a világpiacon adják el. Egy minta piaci ára ma 20 ezer euró, jelenlegi árfolyamon csaknem 6,5 millió forint, ami tíz-húszszorosa annak az összegnek, melyet ma egy család a minta eltárolásáért 20 évre fizet. 
 
Magyarországon egyelőre még nincs közösségi bank
Közösségi bankra szükség lenne Magyarországon is, hiszen a családi bankok növekvő népszerűsége ellenére még ma is tízből kilenc gyermek életmentő őssejtje a köldökzsinórvérből a kukába kerül. Ennek a családi bankok akadályai a legkevésbé. Hogy mennyire értelmetlen a családi és közösségi bankok szembeállítása, mi sem mutatja jobban, minthogy Magyarországon éppen egy családi bank, a KRIO Intézet kezdeményezte elsőként nyilvánosan egy közösségi bank felállítását, melyért később egy érintett magánszemély is aláírásgyűjtésbe kezdett, egyelőre eredménytelenül. 
 
Köldökzsinór levételre az életben csak egyszer van lehetőség!
 A kiinduló kérdésre visszatérve: a családi őssejttárolás nem ablakon kidobott pénz. Biztosítás, mely megkötésére csak egyszer: a gyermek születésekor van lehetőség. Havonta egy pizza árát megér a biztonság annak, aki ezt megengedheti magának. Ezt kétségbe vonni nem egyszerűen butaság, de nagy felelőtlenség.
 
Eközben pedig közösen reménykedhetünk abban, hogy idővel azok is több esélyt kapnak, akiknek nincs pénzük a családi bankok szolgáltatására, egy közösségi őssejtbankkal, mely nem kiváltja, hanem kiegészíti az őssejtbankok terebélyesedő családját. E családi és közösségi bankok kiterjedt európai hálózata nélkül ugyanis az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ága, az őssejtterápia is tehetetlen.  
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
 

Címkék: őssejt, köldökzsinór, őssejt levétel, őssejt tárolás, őssejt bank, őssejt beültetés, gyógyítás őssejttel, magzat, kismama, szülés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését! Erre jutott egy friss kutatás
A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését! Erre jutott egy friss kutatás

Pár éven belül meglehetnek a módszereink csontvázunk öregedésének lassítására, illetve arra hogy csökkentsük a csonttörések számát, sőt ezáltal segíthetünk genetikai betegségekkel született babákon - állítják brit kutatók. Az új tudományos áttöréshez magzatvízben lévő őssejtvizsgálatok vezettek.

tovább a cikkre
Őssejtekben a jövő

A modern orvostudomány egyik legígéretesebb területének szakértői, az őssejt-kutatók felfedezték, hogy amit addig a gyermek születésekor orvosi hulladékként kezeltek, azok éppenséggel a jövő zálogai is lehetnek.

tovább a cikkre
Őssejtek - Dr. Czeizel Endre az őssejtkutatás jelenéről és jövőjéről

A jelen orvostudományának egyik legtöbb reményre okot adó kutatási iránya az őssejtek lehetséges gyógyászati felhasználásával kapcsolatos, noha már napjainkban is alkalmazzák az őssejteket a csontvelő átültetésekkor. A jövőbeni remények azonban szinte minden képzeletet felülmúlnak, az őssejtek számos rettegett és jelenleg gyógyíthatatlan betegség számára jelenthetnek majd gyógyírt, nem is beszélve a szervátültetések során oly gyakran nehézséget okozó megfelelő donorszervek előállíthatóságáról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 g zabpehely víz pici só

Recept:

A zabpelyhet beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Ezután felöntjük 300-400 ml vízzel, teszünk hozzá egy kevés sót, és addig főzzük, amíg a zab teljesen megpuhul, sőt, egy része szétfő. Nem túl forrón tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEM&Ea(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza