Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába? - Szülők Lapja

Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába?


Ahelyett, hogy beérnéd az áruházak tömegtermékeivel, amelyek még csak meg sem közelítik az elképzelésedet, vedd saját kezedbe az irányítást és készítsd el magad a mesefigurás falfestményt a gyerekszobába. A mesefestés több, mint festmény a falon.

Szerző: Kovács Helén
2011-12-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Helén
Gyerekszoba designer
kérdezd szakértőnket a témában >>

Fogj neki, ha vágysz arra az élményre, hogy Te saját magad készíts valami maradandót, amit büszkén mutogathatsz barátaidnak, vagy mesélheted el kislányodnak, kisfiadnak, hogy „ezt a Mami csinálta”. Nem kell ahhoz művésznek lenned, hogy egyszerű eszközökkel és technikával mesebirodalmat varázsolj a gyerekszobából. No, persze, ha van egy kis művészi vénád, akkor még „cifrázhatod” is!

A lehetőségek tárháza végtelen a mesék világában. Alkothatsz egy vicces állatot, cirkuszi jelnetet, varázsolhatsz egy egész tenger alatti világot, vagy akár egy egyszerű pasztell mintát. Határt csak a falon rendelkezésre álló hely és a költségek szabhatnak.


A tökéletes falfestmény megtalálása
Mielőtt bármibe is belevágnál, gondold át, mi legyen a témája vagy tárgya a festménynek. Ha a gyermeked elég idős, kérd ki az ő véleményét is. Tudd meg, mik a kedvenc állatai, milyen figurákat, jelenetet látna szívesen viszont a falon. Csak győzd megvalósítani!
A nagy ötletek forrása az Internet. Számtalan képet találhatsz, melyek egyes részekhez, vagy akár a festmény egészéhez alapötletet nyújthatnak. A kép kiválasztásánál ügyelj annak bonyolultságára.
Ha nem bízol a rajztudásodban, maradj az egyszerű kétdimenziós képeknél, amelyek nem igényelnek bonyolult árnyékolást vagy perspektívát – ezek a dolgok tényleg nem egyszerűek. Csinálj valami mutatósan egyszerűt, mint például nagy geometriai alakzatot, vagy virágos dizájnt, ami elbűvöli gyermekedet. Vedd figyelembe azt is, mennyi színre lesz szükséged a kép elkészítéséhez.


Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába?Vázold fel a freskót
Ennek több módja is van. Ha jó a kézügyességed, akkor felvázolhatod a képet szabadkézzel, de használhatsz hozzá projektort vagy írásvetítőt. Az írásvetítő hátránya, hogy előbb fóliára kell dolgozni, illetve az nem olyan könnyen bontható képkockákra, mintha a laptoppal összekötnénk egy projektort. A projektor használata lényegesen megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.

A következő, amit figyelembe kell venni, a vászon: a fal. Viszonylag jó állapotban van, vagy csúnya rajta a régi festék? Ha jó állapotú, frissen festett, akkor készen áll a nagy mű elkészítéséhez. Ha repedezett, régi az előző festék, akkor attól muszáj megszabadulni. Ellenkező esetben a kemény munka nem marad tartós.

Miután a fal készen áll, állítsd be a projektort. Vidd távolabb a faltól addig, amíg a kép el nem éri a kívánt méretet. Győződj meg róla, hogy a képet nem torzítja el a nagyítás és a másfajta szög. Úgy kell a falra hangolni, hogy a vetített kép körberajzolható legyen.
Ha a gyermek elég idős, szólhatsz neki, hogy ez egyike azon ritka pillanatoknak, amikor szabad a falra firkálni. Használjon puha végű ceruzát (semmiképp se filctollat, mert a világos festék nem fogja befedni a körvonalakat) és rajzolja körbe a kép vonalait, beleértve az árnyékokat és az árnyalatokat is.


Hogyan készítsünk saját kezűleg mesefigurás falfestményt a gyerekszobába?Kezdődjék a festés!
Tehát készen állunk a festésre. Milyen típusú festék a legjobb? A drágább megoldás, a hobby boltokban is kapható kisebb kiszerelésű akril festékek. Igaz, kezdőként, ha hibázunk ezt nehezebb orvosolni, mintha diszperziós festéket használnánk. A sima színezőfesték/paszta nagyobb mennyiségben kapható és jobb áron. Elég, ha az 5 alapszínt (kék, sárga, piros, fehér, fekete) vásároljuk meg, mert abból minden más szín kikeverhető. Ne feledd, az esetleges hibák nincsenek kőbe vésve! Ha problémába ütközöl, vagy hibázol, csak átfested és nekiugorhatsz újra.

Kezdd először a háttér megfestésével, majd fesd meg a figurákat. Ne maradj mindig közel a falhoz, miközben dolgozol, lépj néha hátra és nézd meg a távokat, a színt és az üresen maradt helyeket. A legvégén, hogy a figurák még jobban érvényesüljenek fekete színnel és vékony ecsettel kontúrozd meg. Amikor befejezted a festést, nézd át a falat, és radírozd le az esetlegesen fent maradt ceruza jelöléseket.

Gyermeked örömét leli majd az egyedi falfestménnyel díszített szobájában. Az, hogy a Te kezed munkája van benne, személyessé teszi számára a helyet és növeli a képzeletét, fantáziáját. Légy büszke arra, hogy nem sajnáltad sem az időt, sem az energiát, hogy egy műalkotást hozz létre kislányodnak, kisfiadnak!

 

Címkék: gyerekszoba, falfestmény, saját kezűleg, mesefigura, festés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához?

A csecsemők élettere, kb. az első 6 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik. Ebben az időszakban teljesen kiszolgáltatottak, a szülők, elsősorban az édesanya vigyázó, szerető gondoskodására van bízva, ezért a babaszoba/sarok kialakításakor nem csak a baba, de a gondozó szülő igényeit, használati szempontjait is figyelembe kell venni

tovább a cikkre
Az ideális gyermekszoba

A gyerekvállalás csodálatos dolog, 9 hónap izgalmas várakozás a kis „idegen” megérkezéséig. Ugyanakkor számos új megoldandó feladatot, kihívást, kérdést állít a szülők elé – többek között - hogy hogyan alakítsuk ki a születendő baba környezetét, mekkora és milyen térre lesz a kis jövevénynek szüksége, hol legyen a baba- majd később a gyerekszoba, milyen színeket, világítást, anyagokat használjunk…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Helén - Gyerekszoba designer

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza