Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL! - Szülők Lapja

Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL!


Köztudott, hogy a színeknek az emberre gyakorolt fiziológiai hatásuk rendkívüli. Ezért a gyerekszoba színeinek megválasztásánál figyelembe kell venni a gyermek életkorát, hiszen a színekre már a csecsemő is reagál. Így érdemes tájékozódni a falak festése előtt az egyes színek hatásáról.

Szerző: Kovács Helén
2012-03-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Helén
Gyerekszoba designer
kérdezd szakértőnket a témában >>


Milyen hatással vannak a színek a gyerekekre?
A gyermekszoba színe fogja meghatározni a szoba kinézetét és hangulatát. A hideg színek, mint a kék és a zöld jól illenek egy fiúszobához. A rózsaszín és a lila árnyalatai gyakran használatosak kislány szobákhoz. A meleg színek, mint a piros, narancssárga és sárga ideálisak a nagyobb szobákban. Néhány szín elősegíti a baba vizuális képességeinek fejlesztését, de nem szabad ezeket túlzottan használni. A semleges színek, mint a krém, bézs, barna használhatóak arra, hogy kicsit elnyomják a túl élénk színeket a szobában.

Ahhoz, hogy tudatosan, jól használjuk a színeket, nem árt megismerni azok legfontosabb tulajdonságait és hatásait.

Piros                                                                                                                                                                           
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL!

A piros ad egyfajta melegséget a szobának, de ugyanakkor nagyon erős szín, ami túl nagy hatással lehet a babára. Serkenti az anyagcserét, felgyorsítja a légzést, s bizonyos esetekben még az ember vérnyomását is megemelheti. A babaszobáknál a piros szín lágyabb árnyalatait ajánlatos használni, az élénk világosak helyett. Inkább kihangsúlyozásra használja, ne ez legyen a fő szín.


Narancssárga
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL!

A narancssárga egy olyan meleg szín, ami nem túl hangsúlyos. Ha gyerekszobában használja, ne legyen túl világos, különben túl nagy hatással lesz a babára. Biológiailag a narancssárga megnöveli a szervezet oxigénellátását és köztudottan az agyműködést is serkenti. A narancsnak egy lágy tónusa kényelmes és nyugodt légkört teremt. A narancs falak kicsit zárt érzést adnak, így csak olyan szobákba ajánljuk, ahova sok napfény süt be. A napfény világosabbá teszi a szobát, eljut mindenhova, és azt az érzést kelti, hogy nagyobb a tér.

Sárga
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL!

A sárga szín boldogságot idéz elő, világossá tesz egy sötét szobát, hatására nagyobbnak érezzük a helyiséget. Nagyon merész szín, ami túlzottan befolyásolhatja a csecsemőt és a gyermekeket. Gyerekszobában a sárga csak kiemelő lehet, vagy csak az egyik falat fedje ezzel a színnel.

Zöld
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL!

A zöld elősegíti a nyugalmat és azt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Világossá tesz egy sötét szobát. Nagyszerű választás gyerekszobához, és egyaránt illik kisfiúhoz és kislányhoz is. Piros és narancssárga kiemelő színekkel nagyon jól mutat.

Kék
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL! 

A kék szintén nyugtató szín, ami elősegíti a baba nyugodt alvását. Biológiai szempontból lelassítja az anyagcserét. A kéket is használhatja kisfiú- és kislányszobában is, használjon pasztellkéket rózsaszínnel, zölddel vagy sárgával, ha nőies hatást szeretne. A sötétkék hideg és nem nyugtatja meg a babát, viszont árnyékoláshoz kiváló választás.

Lila és rózsaszín
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL! 

A lila és rózsaszín nyugtató színek, kislányszobákhoz ideálisak. A pasztell lila halványzöld és rózsaszín kiemeléssel remekül néz ki. A rózsaszín szintén nagyon kedvelt a kislányszobákban. Akkor a legjobb, ha pasztellszínekkel árnyékolják, így elkerülik az élénk színek okozta túl nagy hatást a kicsire.

Semleges színek
Milyenre fessük a gyerekszobát? FOTÓKKAL!

A semleges szín, mint a barna, krém, bézs, csontfehér, meleg és nyugtató hatású. Ezek a színek megfelelnek kisfiú- és kislányszobákba egyaránt, és segítenek abban, hogy nagyobb tér hatását keltsük, valamint visszafogják az élénk színeket. Jól mutatnak a gyerekszobában a vidám színek mellett.

Összhatás
A színeket nem önmagukban alkalmazzuk a lakberendezésben, hanem több más szín társaságában, ezáltal érjük el, hogy egy-egy helyiség hangulata békés, harmonikus vagy sajnos diszharmonikus. Ügyeljünk arra, hogy túl sok szín és minta kombinálásával ne okozzunk túltelítettséget, illetve agresszív hatást. Ez elkerülhető, ha az egyes elemek élénkebb (pl. dísztárgyak), míg a háttér (mennyezet, járófelület, falak, függönyök) visszafogottabb színűek. 

Címkék: gyerekszoba, festés, szín, színek hatása, fotó

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Szülőként hányszor fogalmazódik meg bennünk, hogy szeretnénk, ha a mi gyerekeinknek jobb, vagy legalább olyan „gazdag” gyerekkora legyen, mint nekünk volt.

tovább a cikkre
A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához?

A csecsemők élettere, kb. az első 6 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik. Ebben az időszakban teljesen kiszolgáltatottak, a szülők, elsősorban az édesanya vigyázó, szerető gondoskodására van bízva, ezért a babaszoba/sarok kialakításakor nem csak a baba, de a gondozó szülő igényeit, használati szempontjait is figyelembe kell venni

tovább a cikkre
Az ideális gyermekszoba

A gyerekvállalás csodálatos dolog, 9 hónap izgalmas várakozás a kis „idegen” megérkezéséig. Ugyanakkor számos új megoldandó feladatot, kihívást, kérdést állít a szülők elé – többek között - hogy hogyan alakítsuk ki a születendő baba környezetét, mekkora és milyen térre lesz a kis jövevénynek szüksége, hol legyen a baba- majd később a gyerekszoba, milyen színeket, világítást, anyagokat használjunk…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Helén - Gyerekszoba designer

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza