Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel A tavasz egyúttal a kerti homokozók építésének-szépítésének a szezonja is. Megyeri Szabolcs, az ismert kertészblogger megmutatja olvasóinknak, hogy milyen egyszerűen elkészíthető a saját kerti homokozó - miközben hasznos tippeket ad, amikre esetleg a - homokozóépítésben kevésbé jártas - apukák vagy nagypapák maguk nem is gondolnának. Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivelA kerti homokozó telepítése ügyes apukák és nagypapák számára nem jelent igazi kihívást, azonban érdemes időben mérlegelni, hogy valóban saját készítésű kerti homokozóra vágyunk, vagy megelégszünk a barkácsáruházakban kapható, előre legyártott kész kerti homokozókkal.

Aki úgy dönt, hogy mindenképpen maga szeretné elkészíteni a gyerek, unoka új szabadtéri játékterét (ami egyben dekoratív kerti díszelem is lehet), annak álljon itt a kerti homokozó építésének fotós leírása lépésről-lépésre, amelyben Megyeri Szabolcs, az ismert kertészblogger lesz segítségünkre.

10 SZUPER ÖTLET A HÁZI HOMOKOZÓ ELKÉSZÍTÉSÉHEZ, FOTÓKKAL »

Kerti homokozó építése - mielőtt nekikezdünk, gondoljuk át az előnyeit-hátrányait
Homokozót építeni nem nagy kunszt, de előbb gondoljuk át, hogy bevállaljuk-e a vele járó macerát. Kialakításával a pázsitból kell feláldoznunk egy kisebb-nagyobb részt, ráadásul a homok, főleg játék közben nem fog az elkerített részen maradni, ezért számolni kell azzal, hogy a peremek mellett közel fél méteres sávban a pázsitot károsodás érheti, de legalábbis nem marad szép. Ezért apróbb kertekbe nem feltétlen jó ötlet.
Ha kutya, macska van a háznál, akkor újabb bonyodalmakkal szembesülünk, mert négylábú barátaink alkalmasint kerti toalettként fogják használni, vagy csak egyszerűen gödröket ásnak bele.
Számolni kell azzal is, hogy a homokozó nem olyan, mint a járóka, nem lehet a gyermeket több-kevesebb ideig magára hagyni benne, mert veszélyei is lehetnek. A homokozó kicsik mellé állandó felügyelet kell, a homok a szemükbe mehet, a szájukba vehetik, lenyelhetik, az ilyen eseteket jobb megelőzni.


Kerti homokozó építése lépésről-lépésre


Ha mérlegeltük az előnyöket és hátrányokat, és a homokozó mellett döntöttünk, kezdődhet a munka.

1. Jelöljük ki a homokmedence helyét, úgy, hogy legyen körbejárható, ne helyezzük közvetlen virágágyás, veteményes mellé. Nem rossz ötlet, ha úgy alakítjuk ki, hogy valamilyen tereptárgy időközönként árnyékot vessen rá (lombos fa, épület fala), a gyerekek könnyen elfeledkeznek a tűző napról a játék hevében.

2. A következő lépés a peremek kialakítása. Erre fa, vagy műanyag a legalkalmasabb, betondarabokból, téglából csak veszélyforrást építhetünk, nem játékteret. Vidéken elterjedt a nagyméretű traktorgumi ilyetén felhasználása, de az egyrészt csúf, másrészt büdös, és a belső peremben megáll a víz, ami szintén nem jó. Tüzép telepekeken vásárolható deszkákból, gerendákból egy ügyes barkácskéz pillanatok alatt összeállíthatja a keretet, amit jó, ha valamennyire leásunk, hogy rögzítsük a helyzetét.

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel
Így néz ki egy alapszintű előre gyártott homokozókeret

3. Magassága ideális esetben 20-25 centiméter. A rusztikusabb megoldások hívei rönkfából is kirakhatják a keretet, talán ez a legízlésesebb választás. A homokozó pereme ne legyen vékony, mert balesetveszélyessége, és gyenge tartóereje mellett azt is kizárja, hogy a kicsik a homokmedence szélére üljenek, vagy pultnak használják játék közben. Egy vastag masszív keret arra is jó, hogy a szülő, felügyelő felnőtt odatelepedhessen anélkül, hogy a ruhája telemenjen homokkal.

4. A medence aljára feltétlen helyezzünk el vízhatlan záróréteget (erős fólia, geotextília), ami a nedvesség felszivárgását, és az elgazosodást is megakadályozza.

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel
Egy vastag, masszív keret arra is jó, hogy a szülő a gyerek mellé tudjon telepedni

5. A homokozót nem csak alulról, felülről is fedjük le használaton kívül, így a háziállatok, kóbor állatok nem használhatják más célokra. Ehhez elég egy fólia, amit a sarkokon nehezékkel fixálunk, de vásárolhatunk macskahálót, vagy az olcsón kapható vakondháló is alkalmas a célra. Kisebb homokozót deszkákból ácsolt fedéllel is lezárhatunk, ami azt is megakadályozza, hogy az erősebb szél széthordja a szemcséket a kertben.

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel
A csúsztatható fedél nem csak praktikus, hanem szép is

6. Miután elkészült a keret, a bélés és a fedél, már csak a homok hiányzik. A sárga homok megfoghatja a gyerekek ruháit, viszont jobban formázható, a szürke homok nem fog, ellenben nehezebben alakítható, enyhe nedvesítés hatására válik játékra alkalmassá. Mosott homokot szintén Tüzép telepek, építőanyag-kereskedésekben vásárolhatunk, köbméterenként nagyjából 2500 Ft-os áron kapható.

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel
Profi megoldás 1. - Az árnyékolás mindenképpen fontos a kisgyerekek miatt (Kép forrása: fahomokozo.hu)


Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel
Profi megoldás 2. - Az árnyékolást ilyen egyszerűen is meg lehet oldani (Kép forrása: fahomokozo.hu)

Akit pedig a leírt munkafolyamat elriasztott, vagy csak nincs kedve a barkácsoláshoz, még mindig dönthet úgy, hogy készen vásárol homokozót, melyet csak haza kell vinni, és fel kell tölteni.


10 SZUPER JÁTÉKÖTLET GYEREKEKNEK, AMIHEZ CSAK KAVICSOKRA VAN SZÜKSÉG »

Szerző: Megyeri Szabolcs kertészblogger
Köszönet a fotókért a fahomokozo.hu portálnak
Eredeti cikk: kertesz.blog.hu

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2016.04.21