Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > 7+1 hétköznapi dolog az otthonodban, ami halálos sérülést is okozhat a gyereknek - Így előzd meg a baleseteket! - Szülők Lapja

7+1 hétköznapi dolog az otthonodban, ami halálos sérülést is okozhat a gyereknek - Így előzd meg a baleseteket!

Szülőklapja képSzülőként feladatunk, komoly odafigyeléssel gyerekbiztossá tenni otthonunk. A négy év alatti gyermekek körében a leggyakoribb halálokok a fulladás, gépjármű balesetek, égések és mérgezés. A legtöbb lehetséges balesetet megelőzhetjük megfelelő óvintézkedésekkel!

Szerző: Szülők lapja
2018-09-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szülőnek lenni azt is jelenti, hogy egyfajta kockázatértékelést- és kezelést is végez az ember. Nehéz feladat, de komoly odafigyeléssel gyerekbiztossá tehető az otthon. Persze legjobb esetben működik minden zár és nem történik semmi baj. De nem kell rosszcsontnak lenni ahhoz, hogy egy gyerekkel otthon baleset történjen.

Listánkban 7+1 olyan hétköznapi hely és tárgy szerepel, amely otthonunkban komoly kockázatot jelentenek a gyermekek biztonságára nézve. És nem, most nem feltétlenül konnektorokra gondolok, ami bárkinek kapásból beugrik. A statisztikák szerint a négy év alatti gyermekek körében a leggyakoribb halálokok a fulladás, gépjármű balesetek, égések és mérgezés. Ugyanilyen korosztályú gyermekek jellemző baleseti sérüléseinek legfőbb okai: vízbe esés, tárgy általi ütés, harapás és szúrás, idegen test lenyelése és vágások.

A totyogók azért különösen veszélyes korosztály, mivel ők már bárhova el tudnak jutni a lakásban vagy akár azon kívül is, ugyanakkor veszélyérzetük nincs. Ám semmi pánik, a legtöbb potenciális balesetnek elejét vehetjük a megfelelő óvintézkedésekkel.

 

7+1 hétköznapi veszélyforrás otthon, amitől meg kell védenünk gyermekeinket


1.  Függöny / reluxazsinór
Miért veszélyes? Fulladásveszély
Mit tehetsz? A legjobb tanács az, hogy válassz olyan árnyékolási módot, amihez nem kell zsinór. Legyen gombos, távirányítós vagy egyszerűen zsinór nélküli sötétítő, függöny, térelválasztó, hisz a gyerekek játék közben is, akár akaratlanul is belecsavarhatják magukat, illetve nyakukra tekeredhet a kötél.


Fotó: Szülők Lapja

2. Fürdőszoba
Miért veszélyes? Fulladásveszély, mérgezés
Mit tehetsz? Valószínűleg a legtöbb szülő már felszerelte a védőkerítést a kerti tavacska vagy a medence köré - ha van -, de hogy állunk a fürdőszobában a káddal, a vécékagylóval? Mindig figyelj arra, hogy ne maradjon víz a kádban (még kicsi sem) és a vécékagylóhoz ne tudjon bemászni a kíváncsi, örökmozgó gyerkőc. Legyenek csukva az odavezető ajtók, illetve kíváncsi gyerekek ellen érdemes a vécéfedélre szerelni egy zárat, ami nem engedi felnyitni a vécé tetejét.
Ugyancsak gyakori fürdőszobai baleset, hogy a gyerekek megrágják a manapság divatos mosókapszulákat, ami szájba véve (a nyállal érintkezve) rögtön oldódik, és súlyos tüneteket okozhat. Mindig figyelj oda, hogy a mosószert, öblítőt elzárva tartsd a gyermek elől.

3. Tűzhely
Miért veszélyes? Égési veszély
Mit tehetsz? A totyogókra kifejezetten igézően hatnak a következő dolgok: lángok, gombok és élelmiszerek. A legjobb módja annak, hogy ne történjen égési sérülés (pl. forró fazék lerántása), ha egy pillanatra sem hagyod felügyelet nélkül a tűzhelyet. De mint tudod, bármi megtörténhet és ezeknek a kis csalafintáknak egy pillanatnyi elfordulás is elegendő a baj előidézésére. Így érdemes a meleg edényt a belső égőkre pakolni, az edények fülét befele fordítani, illetve a tűzhely gombjait lefedni valamivel, hogy látványuk ne csábítson csavargatásra.


Fotó: Szülők Lapja

Mit tegyél, ha netán égési sérülést kell kezelned? Itt megtudhatod: Sebek ellátása babáknál, kisgyermekeknél »

4. Mosogató/mosdó alatti szekrény
Miért veszélyes? Mérgezésveszély
Mit tehetsz? Sok szülő minden szekrényajtóra és fiókra biztonsági zárat tesz, nehogy a gyerkőc kinyissa azt és hozzáférjen a benne rejlő dolgokhoz. Ez azonban felesleges (bár, ha téged megnyugtat, akkor tegyél). Amire feltétlenül tegyél zárat, az az a szekrény, amelyekben a tisztítószerek, vegyszerek találhatóak. Tisztában kell lenniük azzal a szülőknek, mik számítanak vegyi anyagoknak, ne csak a sósavat, hanem a samponokat, seb- és szépségápolási termékeket is tedd a kicsik számára elérhetetlenné. Külön fontos arra odafigyelni, hogy szörpös üvegbe vagy más, a gyerek által amúgy ismert palackba soha ne tegyél vegyszert vagy veszélyes anyagot, mert ez még csábítóbb a gyermeknek.

5. Lépcső
Miért veszélyes? Leesés-veszély
Mit tehetsz? Ha lépcső van a lakásban, házban, tegyél kaput a lépcső aljára és tetejére egyaránt! Viszont nem mindegy, milyet használsz. A falak közé feszített ajtó nem eléggé gyerekbiztos, válassz falhoz rögzíthető verziót inkább!


Fotó: Szülők Lapja

6. Tv és bútorok
Miért veszélyes? Dőlésveszély
Mit tehetsz? A bútorok és a tv rögzítése macerás, ám szükséges feladat. Gyakran a szülőkben fel sem merül, hogy egy gyermek képes egy könyvespolcot magára rántani, pedig sajnos számos hasonló eset történt az elmúlt évek folyamán. Ha lehet, helyezzük el a tv-t a falra rögzítve, a bútorokat (szekrény, könyvespolc, komód, stb.) legalább 2 ponton rögzítsd horonnyal vagy pántokkal a falhoz. Így akkor sem dőlnek el, ha a csibészek felkapaszkodnak a bútorokra.Még több információ a bútorokkal kapcsolatos balesetekről: Ezért ne hagyd, hogy gyermeked felmásszon a szekrényre »

7. Késtartó / késes fiók

Miért veszélyes? Vágás-veszély
Mit tehetsz? Késtartó vagy késes fiók. Örök érvényű mondás: "kés, villa, olló gyerek kezébe nem való"! A késes és ollót tartalmazó fiókot minden esetben tartsuk zárva! A manapság pedig oly divatos késtartókat helyezzük minél magasabbra és minél mélyebbre, még ha nekünk kissé kényelmetlenebb is lesz az elérése.

+1 Nyílászárók: ajtó, ablak
Miért veszélyes? Kiszökés- vagy kiesés-veszély
Mit tehetsz? Mindig győződj meg arról, hogy a bejárati ajtót bezártad, miután beléptetek a házba vagy lakásba, és tanítsd erre a nagyobb gyerekeket is. A kis totyogósok kíváncsiak, és bizony ha egy kilincs kinyit egy ajtót, akkor ők ott ki fognak menni és elindulhatnak akármerre - ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Mint történt az ebben az amerikai városban, ahol egy 10 hónapos baba kóborolt az út közepén »

Ugyanígy ellenőrizd, hogy az ablakok be vannak zárva, és a pici az erkélyre sem tud kijutni, ha te nem akarod. Érdemes az ablakra gyerekzárat felszerelni, ami csak egy bizonyos biztonságos szögig engedi az ablak nyitását.

Persze ez a lista csupán kiindulási pont, hisz mindenkinek magának kell igazán ismernie és feltérképeznie a saját lakását, hol, milyen veszélyek leselkednek a csöppségekre. És a legfontosabb feladat, megóvni őket, amíg nem igazodnak el a veszélyes nagyvilágban. Akármennyi erőfeszítést is teszel, a kockázati arány soha nem csökken nullára.

Forrás: Fatherly
Fotó: servprosavannah.com, Szülők Lapja

Címkék: veszély, veszélyforrás, gyermek, otthon, fulladás, égés, sebesülés, vágás, dőlés, gyerekbiztos, baleset

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egyetlen dolog, amivel a legtöbb végzetes gyermekbaleset megelőzhető lenne - Mit javasol a szakorvos?
Egyetlen dolog, amivel a legtöbb végzetes gyermekbaleset megelőzhető lenne - Mit javasol a szakorvos?

Egyre kevesebb gyermekbaleset végződik halállal, ezek száma évente tízes nagyságrendre tehető, ám jó részük megelőzhető lenne - mondja Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa.

tovább a cikkre
Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek

A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha agyrázkódásra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

tovább a cikkre
Vigyázzunk rájuk! 5 év alatt egy iskolányi gyerek hal meg balesetben!

Magyarországon, 1 és 18 éves kor között az összes betegségben együttvéve kevesebb gyerek hal meg, mint közúti baleset okozta sérülésben. A balesetek egyharmada pedig a tavaszi és nyári hónapokban történik. Szakember szerint azonban ez a szám szülői odafigyeléssel csökkenthető lenne.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tonhalkrém

Tonhalkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 80 g tonhalfilé 20 g paradicsompüré só borsikafű

Recept:

A tonhalfilét nagyon kevés vízben megfőzzük. Mikor teljesen puha, a vízből kivéve villával pépesre törjük, ízesítjük a paradicsompürével, borsikafűvel, kevés jódozott sóval. Kenyérre kenve kínáljuk.DIETETIKUS VÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza