Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához? - Szülők Lapja

A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához?


A csecsemők élettere, kb. az első 6 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik. Ebben az időszakban teljesen kiszolgáltatottak, a szülők, elsősorban az édesanya vigyázó, szerető gondoskodására van bízva, ezért a babaszoba/sarok kialakításakor nem csak a baba, de a gondozó szülő igényeit, használati szempontjait is figyelembe kell venni

Szerző: Szülők lapja
2009-12-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Külön szobában, vagy együtt a szülőkkel?!
A különböző nevelési szaktanácsok megoszlanak arról, hogy érdemes-e, lehet-e, jó-e a babaágyat a szülői hálószobában elhelyezni vagy sem. A lakberendezési szakirodalomban írtak szerint, amíg a baba szopik, nem igényel külön szobát, de mindenképpen hasznos, ha a kicsinek már kezdettől saját teret (szobát) tudunk kialakítani (de legkésőbb 2 éves kortól mindenképpen fektessük külön helyiségbe a kicsit).
Erre mind a baba, mind a mama nyugodtabb pihenése miatt, valamint azért is szükség van, mert a közös háló a zsúfoltság hatását keltheti, és a baba gyors növekedésével, fejlődésével párhuzamosan egyre növekvő szüksége lesz térre és a rend, a harmónia, a nyugalom érzetére a közvetlen környezetében is.

Nem szükséges mindent megvenni, amit babafelszerelésként hirdetnek
A születendő baba saját territóriumának kialakításakor az egyik kulcsfeladat az alapvető bútorok és kiegészítők beszerzése. A mai gazdag kínálat mellett mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet – akár megjelenés, akár anyagi szempontból. A használt, örökölt bútoroktól egészen a legújabb, legdivatosabb baba berendezési tárgyakig széles választék közül válogathatunk. Sok esetben azonban – különösen első gyermekünk születésekor – tévesen hajlamosak vagyunk elcsábulni a legmodernebb, legdrágább és valójában egyáltalán nem alapvető szükségletet képező csodáknak, pedig valójában még nem is tudjuk, hogy gyermekünk szívesen fogja-e használni azt az adott dolgot, és mennyi ideig lesz rá szüksége.


A VALÓBAN NÉLKÜLÖZHETETLEN BÚTOROK
A kezdetben egy kiságyra, egy pelenkázóra és egy szoptatós fotelre van leginkább szükség, illetve az ezekhez a tevékenységekhez használt kiegészítőkre.


A baba fekhelye
Fekvőhelynek választhatunk bölcsőt, mózeskosarat nagyon rövid átmeneti időre, de az állítható magasságú rácsos ágy mielőbbi beszerzése a tanácsos és legpraktikusabb megoldás, amelynek szabványmérete 60x90 cm, de az ajánlott a 70x140 cm-es.

Életveszélyes is lehet a kiságy!
Fontos, hogy az ágyrácsok max. 12 cm-re legyenek egymástól, mert ettől eltérő esetben a baba feje könnyen beszorulhat a rácsok közé. (Erre figyeljünk, mert nem minden gyártó tartja be ezt a méretezést.)

A csecsemő számára rugalmas, de nem puha, nem süppedős, vízszintes fekvőfelület kialakítása szükséges. Ennek magassága a szülő számára a baba ki- és behelyezéséhez kényelmes behajlást biztosító 70 cm jelenti, míg maga az ágy/ágyrács 85-90 cm magas. Ezáltal egy 15-20 cm biztonsági korlát óvja a babát az ágyról való leeséstől (illetve ezáltal a mama nyugodt álmát).

A kiságyat ne tegyük huzatos helyre, fűtőtest vagy ablak közelébe.


Pelenkázó
Számos rácsos ágy egybeépített vagy hozzá tartozó pelenkázóval rendelkezik. Amennyiben az általunk választott babaágy nem rendelkezik ilyen pelenkázó résszel, mindenképpen szerezzünk be külön egy pelenkázó asztalt/szekrényt is.

Szoptatós fotel
Az ágy és a pelenkázó mellett a harmadik legfontosabb bútordarab egy szoptatós fotel kiválasztása, ami lehetővé teszi a mama számára, hogy kényelmesen tudja megetetni kisbabáját. A kiválasztott fotelnek ne legyen magas karfája, hogy elő tudja segíteni a szoptatást.


KIEGÉSZÍTŐ BÚTOROK
Kiegészítő bútorok és eszközök minimum listáját olyan elemek képezik, melyek a kényelmünket, illetve a baba kényelmét szolgálják.

- Polc a pelenkázó fölé
Elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy a cseperedő baba később se érje el a rajta tárolt kenőcsöket, eszközöket, és a kiságy fölé ne tegyünk polcot, mert az álmatlanságot okozhat a babának.

- Tároló vödör
Legyen egy tároló vödör, szemetes a pelenkázó közelében a használt pelusok, tisztítókendők összegyűjtésére.

- Kislámpa
Szereljünk fel kislámpát, egy gyenge, szórt fényt adó, max 20 Wattos izzóval, ami állandóan éghet a gyerek mellett, annak megnyugtatására.


Babaszoba színvilága
Fontos arra is odafigyelni, hogy a baba környezete harmonikus, kényelmes puha, és meleg, színes, de ne túl harsány világ legyen. Az ízléssel, kényelmesen berendezett babaszoba, ingergazdag környezet jól kimutathatóan hatással van a pici baba későbbi fejlődésére is.

A gyerekjátékok, gyerekszoba textilanyagok, kiegészítők általában mind élénk, erős színben pompáznak, így a falat érdemes valamilyen semlegesebb, meleg árnyalatú natúr vagy pasztellszínre tervezni. A szín kiválasztásában a baba neme és a szülők ízlésvilága az elsődleges meghatározó tényező, mert a színek tárháza nem szab határt, lehet zöld, kék, vaj, halványsárga, világos narancs, barack, lila, rózsaszín…

Babaszoba megvilágítása
A megfelelő hangulat kialakításához a jól megválasztott fényekkel is hozzájárulhatunk. A központi világítás kapcsolóját cseréljük le szabályozható erősségűre, vagy helyette (mellette) szereljünk fel helyi fényeket, meleg színekben és anyagokban játszó lámpaernyőkkel. Kezdetben a csecsemők szemének is barátságosabb lesz a (majdnem) félhomály, az éjszakai szoptatásnál az édesanya is értékelni fogja.Kőrösi Ágnes
lakberendező 

Címkék: babaszoba, berendezés, csecsemő, baba, bútor, felszerelés, fekhely, pelenkázó

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Az ideális gyermekszoba

A gyerekvállalás csodálatos dolog, 9 hónap izgalmas várakozás a kis „idegen” megérkezéséig. Ugyanakkor számos új megoldandó feladatot, kihívást, kérdést állít a szülők elé – többek között - hogy hogyan alakítsuk ki a születendő baba környezetét, mekkora és milyen térre lesz a kis jövevénynek szüksége, hol legyen a baba- majd később a gyerekszoba, milyen színeket, világítást, anyagokat használjunk…

tovább a cikkre
Miért sír a baba? A sírásfajták megkülönböztetése

A kisbaba sírásának mindig oka van. A sírásával mindig valami kellemetlen érzését hozza a tudomásunkra. Amikor ráhangolódunk a sírására, hamar megtanuljuk azt is, hogyan tudjuk megnyugtatni.

tovább a cikkre
Hogyan érzi magát a baba? Az arca elárulja

Az első évben a baba mimikai jelzéseit könnyű megtanulni, felismerni, mivel megfigyelések szerint ekkor még kevesebb arckifejezése van, mint a későbbiekben. Ráadásul ezek teljesen spontán jönnek, nincs bennük semmi mesterkéltség.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz darálva 20 dkg cukor 25 dkg margarin 4 púpozott kanál kakaópor 2 dl tej rumaroma Csokimázhoz: 1 tábla tortabevonó vagy étcsokoládé 2 ek étolaj vagy vaj

Recept: A kakaóport és a darált kekszet összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a rumaromát, végül a kakaós kekszet is beledolgozzuk.
A jól összekevert masszát egy folpackkal borított négyszögletes edénybe helyezzü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza