Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged A nyers zöldségekből készített zöld turmixok vagy más néven smoothie-k kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuk azonban az emberi egészségre kedvezőtlen hatású is lehet, figyelmeztet a Nébih. A nyers zöldségekből készített zöld turmixok - smoothie-k - kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuk azonban az emberi egészségre kedvezőtlen hatású is lehet, figyelmeztet a Nébih.

A smoothie szuper választás lehet, amikor gyorsan valami vitamindúsat szeretnél a szervezetedbe juttatni, de gyerekek esetében is beválhat: egy élénk színű smoothie-t könnyebben elfogyaszt a gyerkőc, mint a benne lévő zöldségeket turmixolatlan állapotba.



Figyelj oda a zöld smoothie-knál!
Ugyanakkor figyelned kell arra, hogy mi mindennel dúsítod a smoothie-t. A zöld smoothie-k például gyakran tartalmaznak olyan leveles zöldségeket - spenót, sóska, mángold, rebarbara - amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek.

Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsav bevitele, amelynek több káros egészségügyi hatása is lehet!

Milyen egészségügyi károkat okozhatnak a nyers zöld leveles zöldségek?
1. A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.

2. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok leépülését, demineralizációját.

3. A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget (ADI: 3,7 mg/ttkg/nap).

4. A zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag pedig mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.



Így óvhatod egészséged, ha zöld turmixot készítesz
A Nébih ezért a lakosság egészségének megóvása érdekében az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:
- a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg
- felhasználás előtt a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például sóska vagy spenót, forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsav-tartalmukat
- törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsav tartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására

Ez is érdekelhet!
5 egészséges és szuperfinom smoothie, akár tízóraira vagy uzsonnára, ami a gyereknek is ízlik »


Forrás: Nébih
Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2019.05.21