Így készíts szájmaszkot házilag: Van, amelyiket varrni sem kell! - 5 videós ötlet, lépésről lépésre elkészítéssel

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Így készíts szájmaszkot házilag: Van, amelyiket varrni sem kell! - 5 videós ötlet, lépésről lépésre elkészítéssel Bár arról, hogy mikor és kinek érdemes szájmaszkot viselni, megoszlanak a vélemények, ha te mindenképpen szeretnél magadnak szájmaszkot, megmutatjuk, hogyan csináld. Bár arról, hogy mikor és kinek érdemes szájmaszkot viselni, megoszlanak a vélemények, ha te mindenképpen szeretnél magadnak szájmaszkot, megmutatjuk, hogyan csináld.

A koronavírus-járvány elleni magyarországi védekezés kapcsán többször elhangzott, hogy egészséges embernek nincs szüksége szájmaszkra - a szájmaszk annak fontos, aki beteg vagy hordozó, hogy ne tudja átadni másnak a betegséget.

Ha maszkot viselsz, jobban odafigyelsz
Ugyanakkor tény, sokan nem is tudják, hogy hordozók-e, hiszen nem mindenkinél jelentkeznek a tünetek - ráadásul, ahogy egy orvos arra felhívta a figyelmet, a maszkviselés segíthet abban, hogy jobban tudatosodjunk bennünk a járványhelyzet (pl. gyorsabban végezzük a dolgunkat, nem állunk le trécselni) nem beszélve arról, hogy ha maszkot viselünk, kevésbé fogunk az arcunkhoz nyúlni, amivel meggátoljuk, hogy a vírus bejusson a nyálkahártyán keresztül (orr, száj, szem) a szervezetünkbe.



Továbbra is a fő szabály: maradj otthon, ha megteheted
Tehát ha egy ilyen házi maszkot, vagy akár orvosi maszkot viselsz, az NEM azt jelenti, hogy akkor védve vagy a koronavírus ellen, hiszen ez, mint írtuk, nem erre való - a koronavírus elleni védekezésben a fő szabály továbbra is, hogy mindenki maradjon otthon, aki megteheti, tartsd a 1.5-2 méter távolságot mástól, valamint figyelj oda a higiéniára (alapos kézmosás, könyökhajlatba köhögés/tüsszentés).

Ám ha úgy érzed, te veszélyt jelenthetsz másokra (köhögsz, tüsszögsz), akkor jobb, ha viselsz valamit az arcod előtt, hogy másokat lehetőleg nem fertőzz meg.

Most 5 videós ötletet is hoztunk, a külföldi videók is könnyen követhetők - van olyan maszk, amit akár ruhazsebkendőből vagy akár papírtörlőből is elkészíthetsz.

1. Szájmaszk - magyar videó ingyenes szabásmintával



2. 3D maszk - gyakorlottabb varróknak



3. Szájmaszk - a hajtogatott változat, cserélhető papírtörlővel

 

4. Szájmaszk varrás nélkül ruhazsebkendőből vagy kendőből



5. Eldobható szájmaszk papírtörlőből



Ez is érdekelhet!
A legrosszabb maszk néha jobban véd, mint a legjobb maszk - Orvos véleménye
»

Forrás, képernyőfotók: Youtube

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2020.03.25