Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > A gyerek egészségének záloga: a megfelelő szellőztetés - Szülők Lapja

A gyerek egészségének záloga: a megfelelő szellőztetés

Szülőklapja képA gyerekek megfelelő táplálására, de még a folyadékbevitelre is jobban odafigyelünk, mint az őket körülvevő levegő minőségére. A szabadban ez persze nem tudjuk befolyásolni, de beltérben igen.

Szerző: Szülők lapja
2020-05-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Felmérések szerint Európában jóval több időt töltünk zárt térben, mint a szabadban, városban élők esetén ez akár az időnk 90 százaléka is lehet. Ezért alapvető fontosságú, hogy az iskolában és otthon milyen levegő veszi körül a gyermekünket (és persze bennünket).

A jó levegő természetes a számunkra, olyannyira, hogy gyakran csak akkor tudatosul a fontossága, amikor valamiért nem áll rendelkezésre. Az alábbiakban megvizsgáljuk, milyen káros következményei lehetnek az elégtelen szellőztetésnek, illetve milyen kedvező hatásai vannak az optimális légcserének. 
 

A megfelelő szellőztetés jelentősége otthon és a munkahelyen

 
"Túlságosan jól" szigetelő nyílászárók
Újépítésű házakban, illetve jól szigetelt régebbi épületekben, ahol a nyílászárókat kicserélték, különösen fontos a  megfelelő szellőztetés. Nem csak arról van szó, hogy friss levegőt kell bejuttatni az elhasznált helyett.

A "túlságosan jól" szigetelő nyílászárók miatt a nem kielégítő szellőztetés következtében az ideális 40-60 százaléknál magasabb lehet a relatív páratartalom. Ez pedig remek közeg a poratka és a penészgomba számára. Mindkettőre jellemző, hogy allergén anyagokat bocsátanak ki, amelyek a levegőbe jutva légzőszervi megbetegedéseket - például asztmát és szénanáthát - okozhatnak.A tökéletesen záródó ablakok miatt ellenkező előjelű probléma is felléphet, vagyis a benti levegő relatív páratartalma 40 százalék alá eshet. Ez a szem, a bőr és a nyálkahártyák irritációjához, illetve az ellenálló-képesség csökkenéséhez vezet, ami fokozza a fertőzésveszélyt.

Jó levegő a munkahelyen - magasabb termelékenység
A Harvard University és a Syracuse University nemrégiben elvégzett egy közös kutatást, amelyben a levegő minőségének hatását vizsgálták a szellemi munkavégzésre. A kutatás során tipikus irodai környezetet alakítottak ki.

Az eredmények alapján azok, akik jól szellőző helyiségben dolgoznak, 61 százalékkal jobban teljesítettek. Az is kiderült, hogy a szellőztetés megduplázása több mint kétszeresére növeli a kognitív teljesítményt.

A beltéri levegőben feldúsulhatnak a szennyező anyagok
Késő ősztől kora tavaszig sajnos Magyarországon sem ismeretlen fogalom a szmogriadó. Ilyenkor általában arra intenek bennünket, hogy ritkán és rövid ideig szellőztessünk, és minél kevesebbet tartózkodjunk a szabad levegőn. Azonban egyre több tanulmány utal arra, hogy a lakások, munkahelyek belső levegője még rosszabb lehet, mint a kinti levegő.A közelmúltban a cleanairday.eu tanulmánya rámutatott, hogy beltérben 3,5-ször nagyobb lehet az ultrafinomszemcsés szennyező anyagok koncentrációja, mint kültérben. Ezek azok a 0,1 µm-nél kisebb részecskeátmérőjű szennyező anyagok, amelyek a tüdőn keresztül a szervezetbe jutva - rendkívül kis méretüknél fogva - különösen veszélyesek az egészségre.

A levegőben található finom részecskék a légutakba kerülve szem- és torokirritációt, köhögést, fejfájást, fáradtságot váltanak ki. Hosszú távon pedig légzőszervi betegségeket, rákot és más súlyos panaszokat okozhatnak.

Az alváshoz (is) rengeteg oxigén kell
De nem csak az ébren töltött órák közben fontos a folyamatos frisslevegő-utánpótlás. Egy átlagos felnőttnek óránként 20-40 köbméter levegőre van szüksége az egészséges alváshoz. Ha egy 15 négyzetméteres hálószobát veszünk, akkor ezt gyakorlatilag óránként lenne ideális szellőztetni, hogy a megfelelő mennyiségű friss levegőt biztosítsuk.

Ez azonban alvás közben nem oldható meg - ugyanígy télen vagy a nyári hőségben sem célszerű a hosszú ideig tartó vagy gyakori szellőztetés. Mi lehet a megoldás?
 

A megoldás: egy komplett és intelligens szellőztetőrendszer


Egy szellőztetőrendszer lehetővé teszi a pontosan szabályozott légcserét anélkül, hogy ablakot kellene nyitni. A hőcserélős szellőztetőrendszerek pedig nem csak a külső levegőben található szennyeződéseket szűrik ki, de az elhasznált levegő hőjét is újrahasznosítják. Ez télen például azt jelenti, hogy a befújt friss levegőt a hőcserélő melegíti elő, így az egyébként csak az utcát fűtő hulladékhőnek akár 90 százaléka újrahasznosul.A hővisszanyerős szellőztetőrendszer előnyei:
- A legmodernebb és leghatékonyabb megoldás a szellőztetésre.
- Az ablaknyitással járó hőveszteség legnagyobb részét kiküszöbölhetjük vele.
- Jelentősen csökkenhetnek a fűtési költségeink.
- Amikor a hagyományos szellőztetésre nincs lehetőség, akkor is megoldást jelent (télen, nyári kánikulában, alvás közben, vagy ha éppen senki sincs otthon).
- A helyiségek levegőjének relatív páratartalmát kiegyenlíti, megszüntetni a túl magas páratartalmat.
- Eltünteti a kellemetlen szagokat, pl. a dohányfüstöt, ételszagot.
 

2 paraméter, amire érdemes figyelni szellőztetőrendszer beszerzésénél


1. COP - jósági fok
A COP (coefficient of performance - jósági fok) a szellőztetőrendszer teljesítményét mutatja meg. Egy hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfokát ez a mutató jól érzékelteti. Azt mutatja meg, hogy a hővisszanyerős szellőztetőgép egységnyi villamos energia felhasználásával milyen hatékonysággal képes hőtermelésre.  

Minél nagyobb a COP értéke, annál hatékonyabb a szellőztetőgép. Egy villanykazán COP értéke például 1, egy jó minőségű hőszivattyú 3,5-4,3 közötti COP értékkel rendelkezik. Egy prémium minőségű hőcserélős szellőztetőgép COP értéke pedig 19,6.  

2. Passzívház minősített hatásfok (PHI)
A Passzívház Intézet minősítése, amely azt mutatja meg, hogy a rendszer a benti és a kinti levegő hőcseréjét hány százalékos hatásfokkal végzi. A prémium hőcserélős szellőztetőgépekre jellemző PHI akár a 90%-ot is meghaladhatja.  


Az egyik legmodernebb, leghatékonyabb, kereszt-ellenáramú hőcserélős gép, az Ubiflux Vigor

EasyKit - a szellőztetőrendszerek hazai specialistája
A modern, környezetbarát épületgépészeti berendezések forgalmazása és üzemeltetése terén élenjáró egyik hazai vállalat az EasyKit. A náluk kapható hőcserélős szellőztetőgépek és -rendszerek neves gyártók kiváló minőségű, megbízható termékei.

Az EasyKitnél a szellőztetőrendszerek telepítéséhez szükséges elméleti ismeretanyag és szakértelem egyaránt rendelkezésre áll. Szakértőik nem csak a megfelelő készülék kiválasztásában segítenek, amely a szóban forgó épület paramétereivel leginkább összhangban van, de az üzembe helyezést is megbízhatóan elvégzik.

Kezdőfotó: Freepik
[Támogatott tartalom]

Címkék: szellőztetőrendszer, szellőzés, jó levegő, asztma

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

15 szívecskés ajándék saját kezűleg - Ezzel lepd meg az anyukádat, nagymamádat, vagy akit szeretsz
15 szívecskés ajándék saját kezűleg - Ezzel lepd meg az anyukádat, nagymamádat, vagy akit szeretsz

Anyák napját hagyományosan május első vasárnapján ünnepeljük Magyarországon. És az is hagyomány, hogy ilyenkor a gyerekek többnyire saját kezűleg készített ajándékkal lepik meg az anyukájukat.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza