2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > A gyerek egészségének záloga: a megfelelő szellőztetés - Szülők Lapja

A gyerek egészségének záloga: a megfelelő szellőztetés

Szülőklapja képA gyerekek megfelelő táplálására, de még a folyadékbevitelre is jobban odafigyelünk, mint az őket körülvevő levegő minőségére. A szabadban ez persze nem tudjuk befolyásolni, de beltérben igen.

Szerző: Szülők lapja
2020-05-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Felmérések szerint Európában jóval több időt töltünk zárt térben, mint a szabadban, városban élők esetén ez akár az időnk 90 százaléka is lehet. Ezért alapvető fontosságú, hogy az iskolában és otthon milyen levegő veszi körül a gyermekünket (és persze bennünket).

A jó levegő természetes a számunkra, olyannyira, hogy gyakran csak akkor tudatosul a fontossága, amikor valamiért nem áll rendelkezésre. Az alábbiakban megvizsgáljuk, milyen káros következményei lehetnek az elégtelen szellőztetésnek, illetve milyen kedvező hatásai vannak az optimális légcserének. 
 

A megfelelő szellőztetés jelentősége otthon és a munkahelyen

 
"Túlságosan jól" szigetelő nyílászárók
Újépítésű házakban, illetve jól szigetelt régebbi épületekben, ahol a nyílászárókat kicserélték, különösen fontos a  megfelelő szellőztetés. Nem csak arról van szó, hogy friss levegőt kell bejuttatni az elhasznált helyett.

A "túlságosan jól" szigetelő nyílászárók miatt a nem kielégítő szellőztetés következtében az ideális 40-60 százaléknál magasabb lehet a relatív páratartalom. Ez pedig remek közeg a poratka és a penészgomba számára. Mindkettőre jellemző, hogy allergén anyagokat bocsátanak ki, amelyek a levegőbe jutva légzőszervi megbetegedéseket - például asztmát és szénanáthát - okozhatnak.A tökéletesen záródó ablakok miatt ellenkező előjelű probléma is felléphet, vagyis a benti levegő relatív páratartalma 40 százalék alá eshet. Ez a szem, a bőr és a nyálkahártyák irritációjához, illetve az ellenálló-képesség csökkenéséhez vezet, ami fokozza a fertőzésveszélyt.

Jó levegő a munkahelyen - magasabb termelékenység
A Harvard University és a Syracuse University nemrégiben elvégzett egy közös kutatást, amelyben a levegő minőségének hatását vizsgálták a szellemi munkavégzésre. A kutatás során tipikus irodai környezetet alakítottak ki.

Az eredmények alapján azok, akik jól szellőző helyiségben dolgoznak, 61 százalékkal jobban teljesítettek. Az is kiderült, hogy a szellőztetés megduplázása több mint kétszeresére növeli a kognitív teljesítményt.

A beltéri levegőben feldúsulhatnak a szennyező anyagok
Késő ősztől kora tavaszig sajnos Magyarországon sem ismeretlen fogalom a szmogriadó. Ilyenkor általában arra intenek bennünket, hogy ritkán és rövid ideig szellőztessünk, és minél kevesebbet tartózkodjunk a szabad levegőn. Azonban egyre több tanulmány utal arra, hogy a lakások, munkahelyek belső levegője még rosszabb lehet, mint a kinti levegő.A közelmúltban a cleanairday.eu tanulmánya rámutatott, hogy beltérben 3,5-ször nagyobb lehet az ultrafinomszemcsés szennyező anyagok koncentrációja, mint kültérben. Ezek azok a 0,1 µm-nél kisebb részecskeátmérőjű szennyező anyagok, amelyek a tüdőn keresztül a szervezetbe jutva - rendkívül kis méretüknél fogva - különösen veszélyesek az egészségre.

A levegőben található finom részecskék a légutakba kerülve szem- és torokirritációt, köhögést, fejfájást, fáradtságot váltanak ki. Hosszú távon pedig légzőszervi betegségeket, rákot és más súlyos panaszokat okozhatnak.

Az alváshoz (is) rengeteg oxigén kell
De nem csak az ébren töltött órák közben fontos a folyamatos frisslevegő-utánpótlás. Egy átlagos felnőttnek óránként 20-40 köbméter levegőre van szüksége az egészséges alváshoz. Ha egy 15 négyzetméteres hálószobát veszünk, akkor ezt gyakorlatilag óránként lenne ideális szellőztetni, hogy a megfelelő mennyiségű friss levegőt biztosítsuk.

Ez azonban alvás közben nem oldható meg - ugyanígy télen vagy a nyári hőségben sem célszerű a hosszú ideig tartó vagy gyakori szellőztetés. Mi lehet a megoldás?
 

A megoldás: egy komplett és intelligens szellőztetőrendszer


Egy szellőztetőrendszer lehetővé teszi a pontosan szabályozott légcserét anélkül, hogy ablakot kellene nyitni. A hőcserélős szellőztetőrendszerek pedig nem csak a külső levegőben található szennyeződéseket szűrik ki, de az elhasznált levegő hőjét is újrahasznosítják. Ez télen például azt jelenti, hogy a befújt friss levegőt a hőcserélő melegíti elő, így az egyébként csak az utcát fűtő hulladékhőnek akár 90 százaléka újrahasznosul.A hővisszanyerős szellőztetőrendszer előnyei:
- A legmodernebb és leghatékonyabb megoldás a szellőztetésre.
- Az ablaknyitással járó hőveszteség legnagyobb részét kiküszöbölhetjük vele.
- Jelentősen csökkenhetnek a fűtési költségeink.
- Amikor a hagyományos szellőztetésre nincs lehetőség, akkor is megoldást jelent (télen, nyári kánikulában, alvás közben, vagy ha éppen senki sincs otthon).
- A helyiségek levegőjének relatív páratartalmát kiegyenlíti, megszüntetni a túl magas páratartalmat.
- Eltünteti a kellemetlen szagokat, pl. a dohányfüstöt, ételszagot.
 

2 paraméter, amire érdemes figyelni szellőztetőrendszer beszerzésénél


1. COP - jósági fok
A COP (coefficient of performance - jósági fok) a szellőztetőrendszer teljesítményét mutatja meg. Egy hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfokát ez a mutató jól érzékelteti. Azt mutatja meg, hogy a hővisszanyerős szellőztetőgép egységnyi villamos energia felhasználásával milyen hatékonysággal képes hőtermelésre.  

Minél nagyobb a COP értéke, annál hatékonyabb a szellőztetőgép. Egy villanykazán COP értéke például 1, egy jó minőségű hőszivattyú 3,5-4,3 közötti COP értékkel rendelkezik. Egy prémium minőségű hőcserélős szellőztetőgép COP értéke pedig 19,6.  

2. Passzívház minősített hatásfok (PHI)
A Passzívház Intézet minősítése, amely azt mutatja meg, hogy a rendszer a benti és a kinti levegő hőcseréjét hány százalékos hatásfokkal végzi. A prémium hőcserélős szellőztetőgépekre jellemző PHI akár a 90%-ot is meghaladhatja.  


Az egyik legmodernebb, leghatékonyabb, kereszt-ellenáramú hőcserélős gép, az Ubiflux Vigor

EasyKit - a szellőztetőrendszerek hazai specialistája
A modern, környezetbarát épületgépészeti berendezések forgalmazása és üzemeltetése terén élenjáró egyik hazai vállalat az EasyKit. A náluk kapható hőcserélős szellőztetőgépek és -rendszerek neves gyártók kiváló minőségű, megbízható termékei.

Az EasyKitnél a szellőztetőrendszerek telepítéséhez szükséges elméleti ismeretanyag és szakértelem egyaránt rendelkezésre áll. Szakértőik nem csak a megfelelő készülék kiválasztásában segítenek, amely a szóban forgó épület paramétereivel leginkább összhangban van, de az üzembe helyezést is megbízhatóan elvégzik.

Kezdőfotó: Freepik
[Támogatott tartalom]

Címkék: szellőztetőrendszer, szellőzés, jó levegő, asztma

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

15 szívecskés ajándék saját kezűleg - Ezzel lepd meg az anyukádat, nagymamádat, vagy akit szeretsz
15 szívecskés ajándék saját kezűleg - Ezzel lepd meg az anyukádat, nagymamádat, vagy akit szeretsz

Anyák napjára, Valentin-napra, apák napjára vagy csak úgy kedves ajándék lehet egy saját kezűleg készített szívecske. Most több ötletet is hoztunk a kivitelezéshez.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a kórházból eltűnt 10 éves kisfiút

vissza vissza