Védelem allergia és kórokozók ellen - Philips légtisztító 4000i teszt: vélemények, tapasztalatok a légtisztítóról

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Védelem allergia és kórokozók ellen - Philips légtisztító 4000i teszt: vélemények, tapasztalatok a légtisztítóról Teszteltük a Philips 4000i légtisztítót - otthon, a mindennapokban próbáltuk ki a terméket, és össze is gyűjtöttük egy cikkben a tapasztalatokat, hogy megmutassuk milyen hatásai vannak egy allergiával, illetve a járványhelyzettel küzdő család tagjaira. Teszteltük a Philips 4000i légtisztítót - otthon, a mindennapokban próbáltuk ki a terméket, és össze is gyűjtöttük egy cikkben a tapasztalatokat, hogy megmutassuk milyen hatásai vannak egy allergiával, illetve a járványhelyzettel küzdő család tagjaira.

Az általunk tesztelt Philips 4000i légtisztító leírásában az szerepel, hogy „"az intelligens érzékelő technológia valós időben érzékeli és automatikusan eltávolítja a beltéri levegő három fő veszélyforrását: a részecskéket, a káros gázokat és a beltéri allergéneket. Professzionális érzékelőjével percenként 60 000 alkalommal automatikusan felméri a levegőben található szennyezőanyagokat, valós időben észlel bármilyen szennyezést, és reagál arra."

Nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy valóban ilyen akkurátusan végzi-e a munkáját ez a légtisztító, és hogy mennyire érzékeljük majd a mindennapokban ennek a hatását az egészségünk vonatkozásában. Ebben a járvánnyal terhelt időszakban ez egy rendkívül fontos szempont a családunk számára, hiszen mindannyian ki vagyunk téve a szezonális betegségek, illetve a jelenleg leginkább aggodalomra okot adó Covid-19 veszélyeinek.

Ráadásul a szomszéd telken építkezés folyik, így a szálló por mennyisége is jelentős, ami allergiásként rengeteg kellemetlenséget tud okozni.

Na, de kezdjük az elején.
 

CSOMAGOLÁS

A készülék egy meglehetősen nagy és nehéz dobozban érkezett, de azt kibontva már érthetővé vált, hogy mire fel ez a robosztus csomag.



A 4000i szériás készülékek a csúcskategóriásak a Philips légtisztító berendezések között, akár egy 60 m2-es helyiség levegőjét is képesek hatékonyan megtisztítani. Egy 20 m2-es és 2,4 m belmagasságú szobában mindössze 6 perc alatt tiszta levegő biztosítható ezen készülékekkel.
Nekünk 54 nm egybefüggő területünk van a földszinten, így ezt le is tudtuk tesztelni.



A csomagolás fedelét felnyitva már a dobozon is található egy képes útmutató a készülék használatához, belül pedig egy többnyelvű ismertető könyv van, ami természetesen magyar leírást is tartalmaz.


 

DIZÁJN

Korábban a légtisztítók eléggé ipari külsejű berendezések voltak, de a Philips 4000i egy igen kecses és a legújabb trendeknek megfelelő dizájnú berendezés. Mivel hobbim a lakberendezés, így számomra ez különösen fontos szempont volt. Ebből a Philips 4000i nálam csillagos 5-öst érdemel.



Diszkréten illeszkedik a modern stílusú lakásokba, sőt még akár dekorációs funkciót is betölthet a számos egyéb jó tulajdonság mellett. Engem leginkább egy modern hangfalra emlékeztet a textúrák keverése miatt. A váz egy igényes, letisztult fehér műanyag, az első rész pedig egy gyönyörű szürke textil.

A hab a tortán a kijelző, ami tulajdonképpen egy modern, led világítással ellátott képernyőérintős mini monitor. Nagyon egyszerű kezelni, útmutató nélkül is teljesen egyértelműek rajta a kis piktogramok.



Egyetlen negatívumot tudok csak mondani a számomra egyébként tökéletes dizájnnal kapcsolatban. A letisztult fehér-szürke színvilághoz egy fekete kábel tartozik, emiatt igyekeztem a készüléket a lehető közelebb tenni a konnektorhoz, hogy a zsinórt minél inkább el tudjam rejteni mögötte, mert nekem nagyon elüt a berendezés kifinomult színvilágától.
 

A PHILIPS 4000I LÉGTISZTÍTÓ ÖSSZESZERELÉSE


Nőként a műszaki dolgok összerakása, ill. beüzemelése eléggé távol áll tőlem, de ezzel a géppel ilyen jellegű probléma nem volt. Összeszerelve érkezett, mindössze a hátoldalában található szűrőről kellett levenni a csomagolást. A leírás alapján ez is gyerekjáték volt.
 

A PHILIPS 4000I LÉGTISZTÍTÓ BEÜZEMELÉSE


A leírás egyszerű, érthető, valamint különösebb hozzáértést sem igényel: dugd be, és kapcsold be, ennyi.



Ekkor bekapcsolódik a tetején található gyönyörű led kijelző, ami megmutatja, hogy milyen a levegő minősége a lakásban.

Ahogy korábban írtam, a piktogramok jelentése könnyen értelmezhető, de számomra nem volt egyértelmű, hogy melyik érték mit takar, így annak utána kellett néznem. (PM2,5, IAI, Gas - ebből csak az utolsót értettem)

Bekapcsoláskor egyébként egyből kéri, hogy töltsd le az appot, én ezt csak később tettem meg, de ez is egy gyors, felhasználóbarát művelet.

Az applikáció innen tölthető le:
iOS készülékre »  
Android készülékre »
 

PHILIPS 4000I LÉGTISZTÍTÓ APPLIKÁCIÓ


Az app használata - a készülék működtetéséhez hasonlóan - rendkívül egyszerű és praktikus. Jelzi a levegő minőségét (levegőben szálló por, allergének, illetve a gáz) mennyiségét, így bárhol is vagy, mindig tudod ellenőrizni, hogy az otthonodban milyen a levegő aktuális állapota.



Az applikációban ezen kívül cikkek is vannak, melyek nem csak a készülék használatához nyújtanak segítséget, de hasznos tanácsokat is olvashatók az otthoni allergénmentesítéssel, illetve a légszennyezettséggel kapcsolatban.

PHILIPS LÉGTISZTÍTÓ MŰKÖDÉSE
A készülékben egy integrált, 3-rétegű szűrő (elő-, aktív szén és HEPA szűrő) található, ami akár 36 hónapon keresztül is képes a lakásunk levegőjének tisztán tartására. A leírás szerint "a továbbfejlesztett VitaShield technológiának köszönhetően a légtisztító hatékonyan kiszűri a levegőből a 0,003 mikrométer nagyságú (a PM 2,5-nél 800-szor kisebb) részecskék 99,97%-át is, beleértve a PM2,5-öt, a vírusokat, a baktériumokat, a polleneket, a port és az állatszőrt is. Gondoskodik róla, hogy a magas légszennyezési időszakok során is egészséges levegőt lélegezzen be."
 

A PHILIPS 4000I KIJELZŐJE


A gyönyörű képernyőérintős ledes monitor az alábbi főbb információkat mutatja:
 

1. Levegő minősége

Milyen allergének és kórokozók ellen nyújt védelmet?
- Külső légszennyezettség
- Háztartási por
- Vírusok
- Baktériumok
- Állatszőr allergének
- Pollen allergének
- Poratka allergének

3 érték látható a kijelzőn Gas (levegőben levő gáz mennyisége), PM2.5 (szálló por mennyisége) és IAI (beltéri allergénindex)

A monitor nem csak kiírja az értékeket, de a led színének a változtatásával is jelzi, ha megváltozik a lakásban a levegő minősége. Így bárhonnan azonnal látható, ha nem megfelelő a környezetünk levegőjének a tisztasága.



Színkódok:
Kék: Jó
Lila: Elfogadható
Bordó: Rossz
Piros: Nagyon rossz

Az alábbiakban részletezzük, hogy mit is jelentenek pontosan ezek az értékek:

PM2,5 - szálló por mennyisége
Én elsőre nem tudtam, hogy mit jelent e PM2,5, de már egész szépen kiokosodtam a témában, és bevallom, minél többet olvasok róla, annál inkább azt érzem, hogy hogyan is élhettem eddig légtisztító nélkül…
Mostanság rengeteget lehet olvasni arról, hogy mennyire veszélyes az egészségünkre a szálló por.
A PM2,5 (a 2,5 mikrométer vagy annál kisebb méretű részecskék) elsődlegesen a kültérről bekerülő szállópor és pl. a közlekedésből (szmog), ill. gyári tevékenységekből (égési termékek, füst) származó káros anyagokra vonatkozóan szokták használni összefoglalóan.  A légtisztítók használatakor az ultrafinom részecskék pl. a vírusok és baktériumok is ide sorolandóak.
 
„A porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák. A legveszélyesebb a már említett PM2,5 frakció, amely eljut a tüdőhólyagokba és ott leülepszik, ezzel rontja annak gázcserélő képességét, és gyulladást okoz. Az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.” (Forrás: wikipedia)
Azt is sokszor hallhattuk már, hogy a PM2,5 mikron méretű por egyáltalán nem ürül ki a tüdőből, aminek a következményeibe belegondolni is rossz.  Ezért különösen megnyugtató a tudat, hogy amíg ezt a cikket írom - a gyermekem pedig az online oktatáson vesz részt a szomszédos széken -, addig is a légtisztító gondoskodik a háttérben a légtisztító arról, hogy ezeket a parányi veszélyes porszemcséket kiszippantsa a légtérből, és helyette biztonságos, tiszta levegőt áramoltat vissza.

Ahogy fentebb is írtam, a PM2,5 ultrafinom részecskéket jelent, vagyis a vírusok és a baktériumok is ide sorolhatóak, és ezeket is képes megszűrni a Philips légtisztítója. A jelenlegi helyzetben ez a számunkra legfontosabb funkciója ennek a kis csodamasinának. A baktériumok és vírusok 99,9%-át kiszűri a levegőből, így óvja a családunkat a fertőzésektől, betegségektől.

A kijelző mindig mutatja, hogy a lakás légterében milyen mértékben vannak jelen akár a kültérről származó szálló por, szmog és egyéb káros anyagok, valamint a baktériumok, vírusok, vagy gombák, és amint egy picit is emelkedik ez a szint (pl. szellőztetésnél, vagy amikor hazaérünk), akkor egyből magasabb fordulatszámon működve szippantja magába ezeket a kellemetlen anyagokat és kórokozókat, és tölti meg tiszta levegővel az otthonunkat.
Ez rendkívül megnyugtató a számomra, hiszen a családunk egészsége a top prioritás.


IAI - beltéri allergénindex
Az IAI a beltéri allergének szintjére vonatkozik, tehát a házi poratka, állatszőr és a kinti levegővel bekerülő pollenek tartoznak ide. Az allergiások számára ezeknek a kiszűrése egy elképesztően fontos ez a funkció, mivel a por- és szőrallergia akár egész évben kínozhat, a pollenek pedig kora tavasztól késő őszig keserítik meg rengeteg ember életét.

Bár sokan azt gondolják, hogy az allergia csak nyáron támad, sajnos rossz hír, hogy már februártól október végéig folyamatosan vannak különböző pollenek a levegőben, amik kellemetlen tüneteket tudnak okozni. Ha Te is orrdugulástól, orrfolyástól, netán könnyezéstől szenvedsz akkor az itt található pollennaptárból >> megtudhatod, hogy melyik allergén lehet a felelős érte.  

A családból, illetve a baráti körből többen is szenvednek rendkívül erős allergiától, az ő számukra egy megváltás lehet ez a készülék, hiszen azáltal, hogy legalább az otthonukban tiszta, pollenmentes levegőt lélegeznek be, és így hatalmas életminőségbeli változást érhetnek el a beltérben töltött idő alatt, illetve az alvás terén is.


GAS - gáz mennyisége a levegőben
A készülék harmadik fő feladata a levegőben a gázok mértékének mérése.

Itt felmerült bennem a kérdés, hogy milyen gázokat képes kimutatni, használható-e esetleg gázriasztóként, vagy gázszivárgás jelzőként, úgyhogy megkerestük a forgalmazót, akitől az alábbi választ kaptuk.

"A készülék nem gázjelző (földgáz), itt gáz alatt a gáz halmazállapotot kell érteni, az illékony szerves vegyületek, füst, formadelhidek, főzésből származó gőzök és hasonlók kiszűrését végzi az aktív szénszűrő rétege a légtisztítónak. Ezeket a gáznemű szennyeződéseket érzékeli a készülék szenzora, és a kijelzőn jelzi a színgyűrű és a numerikus érték változásával. Ha megnő az arányuk a szoba levegőjében, illetve ha automata üzemmódban van működtetve a készülék, akkor automatikusan magasabb fokozatra kapcsol a teljesítménye, amíg le nem csökken elfogadható értékre ezeknek a szintje a levegőben."
 

2. Üzemmód

A készülék 3 üzemmódban tud működni: Auto, turbo és sleep módban.

Mi általában az Auto üzemmódban használjuk. Amikor csendes pihenőt tartunk, meditálunk, vagy a kanapén alszunk, akkor szoktuk sleep módra kapcsolni, ilyenkor észre sem vesszük, hogy működik, annyira csendben teszi a dolgát. Előfordul, hogy így felejtjük, akkor viszont úgy látjuk, hogy kicsit kevésbé hatékonyan működik, mint amikor nem "szólunk bele", hogy mikor tartja szükségesnek egy erőteljesebb - és ezáltal picit hangosabb - légtisztítást.



Amikor vendégségbe jönnek hozzánk, akkor utána turbó üzemmódra kapcsolunk, mivel azt írja, hogy a baktériumok és vírusok 99,97%-át elpusztítja, így teljes biztonságban tudjuk a családot.

Magától is szokott turbó üzemmódra kapcsolni, például ha a takarításnál egy picit felverjük a port, és a készülék jelzi, hogy túl magas a porkoncentráció, vagy szellőztetésnél porosabb levegő áramlik be a lakásba.
 

3. Szűrő aktuális állapota

Az útmutató szerint a szűrő 3 évig is használható. Tisztítani azonban időnként szükséges, amire a kijelzőn megjelenő ikon egy piros seprű formával figyelmeztet is.





A tisztítása nem igényel különösebb műszaki hozzáértést, a szűrőt egy mozdulattal kivesszük a berendezésből, és egyszerűen kiporszívózzuk. A kis nyílások megtisztításához pedig mindössze egy fülpiszkálóra volt szükség. Az egész művelet csak pár percet vett igénybe, és érthetően le volt írva a használati mutatóban.
 

PHILIPS 4000-I TAPASZTALATOK ÉS ÖSSZEGZÉS


A berendezés valóban folyamatosan ellenőrzi a levegő minőségét, és amint a szálló por koncentrációja akár csak minimálisan is megemelkedik, azonnal intenzívebb fokozatra kapcsol, és erőteljesebben szívja magába a keringő mikro-porszemcséket. Ezt onnan is észrevesszük, hogy ahányszor a szőnyegen játszunk vagy tornázunk, azonnal erősebb fokozatra kapcsol, hiszen a hosszú szárú szőnyeg - bármennyire is takarítjuk - , azért könnyen begyűjti a porszemcséket.

Nekem mint porallergiásnak ez egy fantasztikus funkció, mivel a por miatti tüsszögéseim számát jelentősen redukálta, amiért rendkívül hálás vagyok.



Ha kinyitjuk a teraszajtót, hogy szellőztessünk, szintén perceken belül megemelkedik a kijelzőn a szálló por koncentrációját jelző szám, és erőteljesebb működésbe kezd a kis "házi kedvencünk". Ezt nem csak a felerősödő hangból érzékeljük, de a levegő cirkulálása, illetve az orrunkban egy „hegyilevegő feeling” is megerősíti.

Ha visszatekintek az elmúlt évekre, akkor azt látom, hogy notóriusan felső-légúti betegségekkel küzdöttünk minden január-februári időszakban, aminek a vége antibiotikumos kezelés lett. Most már április eleje van, és örömmel jelentem, hogy még csak orrfolyás sem kínoz bennünket, nemhogy hörghurutos megbetegedés. Lehet, hogy ebben közrejátszik az is, hogy mindenki maszkot hord, de azt gondolom, a légtisztítónak is hatalmas szerepe van abban, hogy az idei év elejét megúsztuk betegségek nélkül.

A lakásban a légtisztító használata óta soha nem éreztük állottnak a levegőt, mivel folyamatosan cirkuláltatja, tisztítja és megszűri azt, így frissebb érzés benne tartózkodni. Ahogy anyukám megfogalmazta, olyan mintha a hegyekben lenne.

Nekem porallergiám van, azon már eddig is éreztem a javulást, de most, hogy kezdődik az allergiaszezon (pl. kőris, platán, fűzfa és a pázsitfélék virágzása), így most tudjuk majd igazán kihasználni azt a remek IAI mentesítő funkciót.
Igazi megkönnyebbülést hozhat, hogyha a gyakran kinyitott teraszajtó ellenére sem kell majd az allergiától szenvedni, mert a légtisztító ezeket is rövid időn belül kiszűri, és tiszta, pollenmentes levegőt áramoltat a helyére. Ami még egy fantasztikus előny, az az, hogy nemcsak a nappalokat, de az orrfújással töltött éjszakákat is megkönnyíti majd számunkra. Azt gondolom, hogy ezt a funkcióját áldani fogja minden allergiás…

Összességében tehát a Philips 4000i légtisztítót mindenképpen ajánljuk azoknak, akik valamilyen allergiában szenvednek, akik elkerülnék a szokásos felső légúti betegségeket, akiknek kisállata van otthon - hiszen az állatszőrt is kiszűri -, akik imádják a friss, tiszta levegőt beszívni, illetve akik szeretnék a mindennapjaikat a lehető leginkább kórokozómentes környezetben eltölteni.
 
Fotók: Szülők Lapja
[Támogatott tartalom]

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2021.05.25