Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Változások a házasságban a baba születése után - Szülők Lapja

Változások a házasságban a baba születése után


Nem csak munkám során, hanem saját tapasztalatból is tudom, hogy a gyerek nagy boldogság és öröm, de eljön az az idő - nagyjából a baba 1 éves kora körül -, amikor az anyák elfáradnak és kimerülnek.

Szerző: Gelsei Bernadett
2012-06-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

No különböző szerepekben
Ez nagyobb krízist többnyire azoknak az első gyerekes, értelmiségi anyáknak okoz, akik az anyaságot nem kizárólagos életcéljuknak érzik. Ezt a kimerültséget, fáradtságot depressziós tünetek jellemzik: kedvtelenség, érdektelenség, libidó szint nulla, gyakori sírások, érzelmi terhelhetőség nulla, feszültség, szorongás, dühkitörés, ingerlékenység stb. Ilyenkor a kismamák zömmel a gyerek körüli napi teendőkre tudnak fókuszálni, koncentrálni, úgymond „csak túlélni a napokat” anya üzemmódban képesek működni. Ehhez az üzemmódhoz kellene még becsatlakoztatni a feleség, társ, partner üzemmódot, amit úgy érez ilyenkor, hogy erején felüli elvárás vagy teljesítés volna.

A házasság válsága
Mégis sokan lelkiismeret furdalásból, bűntudatból, maximalizmusból, tökéletességre való törekvésből, megfelelni vágyásból próbálják elnyomni magukban a kimerültség, depresszió érzését és próbálják működtetni a házasságukat is.  De bárhogy is erőlködnek is, rés van a pajzson, ezért nagyon könnyen felborulhat ez a látszategyensúly és a párkapcsolatuk, házasságuk krízisbe kerülhet. Úgy érzik a kismamák, hogy boldogtalanok, „nem ezt akarták” és hogy magukra maradtak stb.

Mit tapasztalnak a férjek, apák?
A férjek, kispapák szemszögéből ez úgy játszódik le, hogy a kisbaba megszületése óta úgy érzik, elveszítették a társukat, barátjukat, szexpartnerüket, akit régen a feleségükben megtaláltak. Kirekesztettnek, elhanyagoltnak érzik magukat, úgy érzik, hogy az a nő, akit feleségül vettek, az anyaságtól teljesen megváltozott. Gyakran használják a „pénzéhes”, „elégedetlen”, „kibírhatatlan” jelzoket. Egyrészről ahogy a baba növekszik, egyre jobban tudnak csökkenteni ezen az érzésen, másrészről a szexuális élet hosszú távú hiánya vagy ritkasága, a gyakori vagy rendszeres különalvások, a harcok, feszültségek gyakoriságától kezdenek bezárkózni. Elkezdenek kifelé tekintgetni, máshol keresni intimitást, megértést és figyelmet.

Hol találnak megoldást a házastársak?
Jobb esetben ez barátokat, munkát, új hobbit jelent, rossz esetben egy harmadik személyt, akivel viszonyt kezdenek. De fontos megemlítenem, hogy ugyan zömmel ebben az időszakban kezdenek félrelépni a férfiak, de a nők is könnyebben kezdenek viszonyt vagy gyakrabban jellemző rájuk a hűtlenség.

Hogyan kezeljük a változásokat?
A családi szerkezet megváltozása – kettő helyett hárman lettünk - az új élethelyzethez való lassú alkalmazkodás, egy másfajta felelősség kialakulása, felnőtté válás folyamatának felgyorsulása (figyelem megosztása, alkalmazkodás, önzőség és kényelem feladása és még sorolhatnám tovább, hogy milyen személyiségfejlődést okoz egy pár életében a kisbaba megérkezése) azonban, ha ezeket az élethelyzeteket nehezen tudják közösen megoldani, akkor az a tapasztalatom, hogy könnyen emelődik be egy harmadik (szerető) fél a házasságba, mintegy kézenfekvő megoldásként.


A következő cikkemben arról fogok majd írni, hogyan lehet egy ilyen helyzetből kilábalni, mit kell tennie a pároknak, hogy újból egymásra találjanak és visszaállítódjon a bizalom és vonzalom egymás felé.

 

Címkék: házasság, baba, házastársak, anya, apa

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A nők kevésbé kívánják a szexet? Miért?

Szakértők szerint, ha elfogadjuk a tényt, hogy a legtöbb nő egy idő után veszít a szex iránti érdeklődéséből, felkészültebben érhet bennünket ez az élethelyzet.

tovább a cikkre
A férfiak 8 legidegesítőbb szokása

Egy új felmérés szerint a nőket az bosszantja legjobban a férfiakban, ha nem hajtják le maguk után a vécéülőkét. 1 165 nőt kérdeztek ki a teremtés koronáinak legelviselhetetlenebb szokásairól.

tovább a cikkre
Hűséges, vagy hűtlen? Mitől függ?

Az agyunkban található két kémiai anyagnak döntő jelentősége van abban, hogy életünk során hosszú időn keresztül ragaszkodunk-e ugyanahhoz a partnerhez, vagy folyton az újdonságot keressük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos hús

Sajtos hús

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 fő részére 300 g csirkemell filé 2 tojás 300 ml tejföl 300 g reszelt sajt só pici bors olaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Sóval, borssal vékonyan bedörzsöljük (esetleg helyette valamilyen sülthús fűszerkeverékkel), és olajjal vékonyan kikent, magas falú tepsibe, vagy hosszúkás üvegtálba fektetjük. A tejfölt elkeverjük a toj&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen csirkemellet vettél, ne edd meg! Szalmonellát találtak benne

vissza vissza