Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Változások a házasságban a baba születése után - Szülők Lapja

Változások a házasságban a baba születése után


Nem csak munkám során, hanem saját tapasztalatból is tudom, hogy a gyerek nagy boldogság és öröm, de eljön az az idő - nagyjából a baba 1 éves kora körül -, amikor az anyák elfáradnak és kimerülnek.

Szerző: Gelsei Bernadett
2012-06-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

No különböző szerepekben
Ez nagyobb krízist többnyire azoknak az első gyerekes, értelmiségi anyáknak okoz, akik az anyaságot nem kizárólagos életcéljuknak érzik. Ezt a kimerültséget, fáradtságot depressziós tünetek jellemzik: kedvtelenség, érdektelenség, libidó szint nulla, gyakori sírások, érzelmi terhelhetőség nulla, feszültség, szorongás, dühkitörés, ingerlékenység stb. Ilyenkor a kismamák zömmel a gyerek körüli napi teendőkre tudnak fókuszálni, koncentrálni, úgymond „csak túlélni a napokat” anya üzemmódban képesek működni. Ehhez az üzemmódhoz kellene még becsatlakoztatni a feleség, társ, partner üzemmódot, amit úgy érez ilyenkor, hogy erején felüli elvárás vagy teljesítés volna.

A házasság válsága
Mégis sokan lelkiismeret furdalásból, bűntudatból, maximalizmusból, tökéletességre való törekvésből, megfelelni vágyásból próbálják elnyomni magukban a kimerültség, depresszió érzését és próbálják működtetni a házasságukat is.  De bárhogy is erőlködnek is, rés van a pajzson, ezért nagyon könnyen felborulhat ez a látszategyensúly és a párkapcsolatuk, házasságuk krízisbe kerülhet. Úgy érzik a kismamák, hogy boldogtalanok, „nem ezt akarták” és hogy magukra maradtak stb.

Mit tapasztalnak a férjek, apák?
A férjek, kispapák szemszögéből ez úgy játszódik le, hogy a kisbaba megszületése óta úgy érzik, elveszítették a társukat, barátjukat, szexpartnerüket, akit régen a feleségükben megtaláltak. Kirekesztettnek, elhanyagoltnak érzik magukat, úgy érzik, hogy az a nő, akit feleségül vettek, az anyaságtól teljesen megváltozott. Gyakran használják a „pénzéhes”, „elégedetlen”, „kibírhatatlan” jelzoket. Egyrészről ahogy a baba növekszik, egyre jobban tudnak csökkenteni ezen az érzésen, másrészről a szexuális élet hosszú távú hiánya vagy ritkasága, a gyakori vagy rendszeres különalvások, a harcok, feszültségek gyakoriságától kezdenek bezárkózni. Elkezdenek kifelé tekintgetni, máshol keresni intimitást, megértést és figyelmet.

Hol találnak megoldást a házastársak?
Jobb esetben ez barátokat, munkát, új hobbit jelent, rossz esetben egy harmadik személyt, akivel viszonyt kezdenek. De fontos megemlítenem, hogy ugyan zömmel ebben az időszakban kezdenek félrelépni a férfiak, de a nők is könnyebben kezdenek viszonyt vagy gyakrabban jellemző rájuk a hűtlenség.

Hogyan kezeljük a változásokat?
A családi szerkezet megváltozása – kettő helyett hárman lettünk - az új élethelyzethez való lassú alkalmazkodás, egy másfajta felelősség kialakulása, felnőtté válás folyamatának felgyorsulása (figyelem megosztása, alkalmazkodás, önzőség és kényelem feladása és még sorolhatnám tovább, hogy milyen személyiségfejlődést okoz egy pár életében a kisbaba megérkezése) azonban, ha ezeket az élethelyzeteket nehezen tudják közösen megoldani, akkor az a tapasztalatom, hogy könnyen emelődik be egy harmadik (szerető) fél a házasságba, mintegy kézenfekvő megoldásként.


A következő cikkemben arról fogok majd írni, hogyan lehet egy ilyen helyzetből kilábalni, mit kell tennie a pároknak, hogy újból egymásra találjanak és visszaállítódjon a bizalom és vonzalom egymás felé.

 

Címkék: házasság, baba, házastársak, anya, apa

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A nők kevésbé kívánják a szexet? Miért?

Szakértők szerint, ha elfogadjuk a tényt, hogy a legtöbb nő egy idő után veszít a szex iránti érdeklődéséből, felkészültebben érhet bennünket ez az élethelyzet.

tovább a cikkre
A férfiak 8 legidegesítőbb szokása

Egy új felmérés szerint a nőket az bosszantja legjobban a férfiakban, ha nem hajtják le maguk után a vécéülőkét. 1 165 nőt kérdeztek ki a teremtés koronáinak legelviselhetetlenebb szokásairól.

tovább a cikkre
Hűséges, vagy hűtlen? Mitől függ?

Az agyunkban található két kémiai anyagnak döntő jelentősége van abban, hogy életünk során hosszú időn keresztül ragaszkodunk-e ugyanahhoz a partnerhez, vagy folyton az újdonságot keressük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza