2021. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Szexualitás a baba születése előtt és után - Lux Elvira interjú - Szülők Lapja

Szexualitás a baba születése előtt és után - Lux Elvira interjú


Lux Elvira a vágyálmokról és a beteljesülés boldogságáról
A tinédzser lányok az álomlovagról ábrándoznak, a holdbéli csónakosra vágynak, akinek a karjaiban az első pillanatban beteljesedik a boldogságuk, pedig éppenséggel ezekből az elvárásokból indulnak ki a legnagyobb csalódások.

Szerző: Szülők lapja
2012-10-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A mindent elborító információdömping ellenére ugyanis a fiataloknak  és sokszor az idősebbeknek  sincs valós képük a szexualitás lényegéről – mondja a neves szexuálpszichológus, dr. Lux Elvira.

Talán nincs is ma olyan korosztály, amelyik ne találkozna lépten-nyomon valamilyen formában a testiséggel
Így igaz, és közben rengeteg valótlansággal tömik tele az emberek fejét. Az élethez természetesen a szexualitás is hozzátartozik. Az embernek nagyon fontos, hogy nemzőképes, hogy utódot hozhat a világra, például a hallhatatlanságának egyik biztosítékát is látja ebben.  
Nem az a baj, hogy az emberek másként vagy más időben kommunikálnak egymással szexuálisan, mint ahogyan régebben tették, hanem hogy éretlenek erre. A tinédzserek olyannal fekszenek ágyba bemutatkozás előtt, akiről nem tudják megítélni, hogy más emberi viszonylatok között közük lehet-e egymáshoz. Tehát nem pusztán szexuális morálról kell beszélnünk, hanem általános emberi erkölcsről, amelyet legbölcsebben a mózesi kőtáblákon foglaltak össze. A tízparancsolatból csak egy, a hatodik szól kifejezetten a szexualitásról (Ne paráználkodj!), de van még kilenc másik is! Mélységesen egyetértek Berzsenyi gondolatával: „Így minden ország támasza, talpköve/ A tiszta erkölcs, melly ha megvész:/ Róma ledul, s rabigába görbed”. És láttuk: ledőlt Róma, a perzsa és a tatár birodalom, a kommunizmus, mert mindenhol moráldeficit következett be. És hol tartunk ma?

Az emberektől manapság távol állnak az efféle nagy igazságok
A múltkor elküldtek hozzám egy kétdiplomás, harmincas fiatalembert, aki úgy nézett rám, mint valami múzeumi tárgyra, amikor az erkölcsről beszéltem neki. Kit érdekel ez? A morál semmit nem jelent – mondta –, különben is miért hiszi az én korosztályom azt, hogy a mi erkölcsi meggyőződésünk rájuk is ugyanúgy hat? Miért kéne olvasni, ismerni a görög–római kultúrát…? Pedig nincs olyan népcsoport, még horda sem, ahol az eszmeiséget ne találták volna fel, legfeljebb a tárgya változott. Isten minden emberbe tett egy kis lelket, nem lehet letagadni, hogy pszichoszomatikus lények vagyunk, hogy pszichénk is van.
Látom a pácienseimen – hiszen közel ötven éve foglalkozom emberekkel –, hogy akinek nincsenek gondolati élményei, az olyan üres, mint egy entellektüel család frizsiderje. Ha nincsenek belső tartalmak, a formaságok kerülnek előtérbe. És ennek a szex csupán egy kis szelete.

Eleink nagy jelentőséget tulajdonítottak a nászéjszakának. Ma van-e még jelentősége?
A nászéjszaka a házasságkötéshez kapcsolódik, és a jelentőségét az adta, hogy a nászéjszakán elvárták a nőktől, hogy szüzek legyenek. Ma már a szüzesség sajnos sokak számára nem érték. 1968-tól, az úgynevezett szexuális forradalom idejétől indult el az a folyamat, amely megváltoztatta a nemiség célját: korábban a fajfenntartás volt az elsődleges szerepe, ekkortól azonban a nemi kielégülés öröme nyert prioritást. A nők levetkőztek az utcán, és szabadabbak lettek a kapcsolatok tárgyát tekintve is. Nem véletlen, hogy ekkortól váltak mindenki számára könnyen elérhetővé a különféle fogamzásgátló módszerek is. Realizálták az eszmét, hogy bárki „büntetés” nélkül szeretkezhessen, ha kedve van hozzá. 

Ön szerint mi a szexualitás valódi szerepe az életünkben?
A szex elsősorban arra való, hogy utódot nemzzünk általa; nem cél, hanem eszköz az örömszerzésre. Fokozottabb az öröm, ha az ember szereti a partnerét, és teljes az élmény, ha szerelmesek egymásba. Ha szeretünk valakit, azt kívánjuk, bárcsak a bőre alá bújhatnánk, hogy mindig velünk legyen. Ma is az a cél, hogy lány és fiú egyaránt fokozatosan fejlődve jusson el az egymás nézésétől a kézszorítás élményén keresztül az első csókig és azon túl is. A fokozatosság azért szükséges, hogy megismerjék, megtanulják, átéljék az érzelmek gazdag skáláját, mire eljutnak a szexuális kapcsolatig.

Ön katolikus, hat évtizede él monogám a házasságban. Jól tudja, hogy a hitüket gyakorló keresztény emberek számára fontos a szüzesség, érték a házasság, a gyermek… Ugyanakkor tapasztalja azt is, hogy számos párkapcsolat a testi érintkezésben megélt kudarcok miatt bomlik föl.
A nőknek tinédzserként az él a fantáziájukban, hogy egyszer találkoznak az álomlovaggal, a „holdbéli csónakossal”, és minden vágyuk beteljesül a szerelemben. A szexuális együttlétről is van egy elképzelésük, de az sem valóságos. Márpedig minden tanulás úgy működik, hogy az új ismeretet a már meglévő asszociációs sorhoz kapcsoljuk. A nő életében azonban két terület van, amelynek nincs előzetes mintája, nincs meglévő asszociációs sora: az első szülés és az első orgazmus. Még orvostanhallgató koromban Went István tankönyvében az orgazmust a tüsszentéshez, a szülést a menstruációs görcshöz hasonlította. A fiziológiai mechanizmusuk valóban hasonló, de egyáltalán nem ugyanaz az élmény, hiszen a menstruációs görcsnél a méhnek csak az a kis része húzódik össze, ahonnan leválik a nyálkahártya, míg a szülés esetében az egész méh így működik. Tehát rossz a minta, ezért amikor a szülés során az első egész felületre kiterjedő, intenzív méhösszehúzódást érzi a nő, csalódik, mert másként képzelte el. És ha az első együttlétből azt a következtetést vonja le, hogy az kellemetlen és fáj – egyébként a szűzhártya átszakítása valóban jár fájdalommal –, akkor az az élmény meghatározhatja a szexualitáshoz való későbbi viszonyulását is. Az dönt ebben a kérdésben, hogy a fájdalominger vagy a „végre egyesülhetek a szeretett lénnyel” késztetése erősebb-e számára. Biológiailag teljesen természetes, ha az első aktus(ok) során nem történik orgazmus. A hüvelyt ugyanis nem az örömszerzésre találta ki a Jóisten, hanem az utódnemzésre, hiszen a hüvelyfal nem túl gazdag idegvégződésekben, ezért az ingerlése nem vezet automatikusan kielégüléshez.
Idő kell ahhoz, hogy egy pár felfedezze a szexualitásban rejlő örömöket, ám ha túl hamar feladják, hosszú éveket is leélhetnek úgy, hogy bár fizikailag létrejön az aktus – s így a férfi kielégülhet –, a nő nem tud feloldódni, örömöt találni a szexualitásban, s emiatt akár mindkét fél csalódottnak érezheti magát.

El lehet ezt valahogyan kerülni?
A csalódás tárgya az irreális, idealisztikus vágyképzet. Amikor Michelangelo dolgozott a Mózesen, addig faragta, formálta a kőtömböt, míg tökéletesnek nem találta a művét, és akkor azt mondta: „Mózes, szólalj meg!” Mózes azonban nem szólalt meg. Amit elképzelünk, az ideál, eszme. Ha ebből valóságot akarunk faragni, az soha nem lesz olyan tökéletes, mint amilyennek vártuk: a kőből nem lesz Mózes. De nem dobjuk el a vésőt, hanem újrakezdjük a munkát, próbálkozunk. Ez a szexusra is érvényes – persze nem mással kell kísérletezni, hanem azzal, akit választottunk.

Mi tehát a recept?
Félretenni az elvárásainkat és tudomásul venni, amit Saint-Exupéry A kis herceg című meséjében a róka mondott: „Semmi sem tökéletes.” De attól még nagyon sok örömöt rejthet.

Sz. Kiss Mária
Family.hu


 

Címkék: szexualitás, házasság, párkapcsolat, testi érintkezés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A jó szex titka

Ausztrál kutatók rájöttek, hogy mi a hosszú, tartós szex titka. Kiderült, hogy a nemi vágy csak másodlagos, mert a meghatározó szerep az érrendszerünknek jut.

tovább a cikkre
Így pörgesd fel a szexuális életed!

Egy nehéz nap után a szex az utolsó dolog, amelyre egy dolgozó, vagy a gyermekével otthon levő nő gondol. De ne női Viagráról álmodjunk – rengeteg más mód van szerelmi életünk felpezsdítésére. Kutatók jó néhány természetes módot ajánlottak a szexuális vágy növelésére.

tovább a cikkre
10 érdekesség a szexről

Legyen szó akár a péniszméretről, a HPV veszélyeiről, vagy a nem kívánt terhességekről, a számokkal nem árt tisztában lenni. A következő pár érdekes adatot szívesen ajánljuk azok figyelmébe, akik szexuális értelemben átlagon felüliek, vagy éppen átlagon aluliak (meglátják, mindkét eset rossz).

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g zöldbab 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl (vagy kefír) bors petrezselyemzöld zsemlemorzsa

Recept:

A friss zöldbabot előfőzzük. Amikor már félpuha, akkor margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. Ezt a zöldbabra rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megke(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Mikulásbabák 2021: Tündéri Mikulássapkát kaptak a kis újszülöttek a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

vissza vissza