Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Te is így viselkedsz a párkapcsolatban? Akkor sürgősen változtatnod kell! - Szülők Lapja

Te is így viselkedsz a párkapcsolatban? Akkor sürgősen változtatnod kell!


A boldog, stabil párkapcsolatért folyamatosan tennünk kell, de legfőképpen a gondolkodásmódunkat érdemes időnként felülvizsgálni! Melyek azok a berögzült viselkedési sémák, amelyeken változtatni kell? Mi a jó hozzáállás, „stratégia”, ha harmonikus párkapcsolatra vágyunk?

Szerző: Kerner Tibor
2015-04-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kerner Tibor
író, tréner, párterapeuta, life és business coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Ha igazán harmonikus párkapcsolatot akarunk, akkor gyökeresen meg kell változtatni 20. századi alapelvekre épülő gondolkodásmódunkat.
A 20. században megszokottakhoz képest egészen más módszereket, technikákat, filozófiákat és stratégiákat kell alkalmaznunk. Ehhez mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

Vesztes 20. századi párkapcsolati stratégiák, amik ma már nem működnek és megmérgezik a kapcsolatot:

1.     Igazság hajszolása
Párkapcsolati témában még ma is tartja magát – egyértelmű trivialitásként – az az álláspont, hogy vita esetén az legyen a fő szempont, hogy kiderítsük
az objektív igazságot. Annyira beleivódott ez az elv a gondolkodásmódunkba, hogy nem is tudjuk elképzelni, hogyan is lehetne másképp csinálni.
Ez azonban rossz stratégia. A magasabb tudatossági szintre épülő párkapcsolatban ne az igazság kiderítése legyen a cél, hanem a megoldás megtalálása és a kapcsolat minőségének javítása.
Az öntudatos méltatlankodást  – “nekem van igazam, te pedig egy lúzer vagy” – a múlt századi gondolkodás múzeumába kell száműzni, és mindenestül el kell felejteni.

2.    Házastárs manipulálása
A múlt században a másik természetesnek tekintett alapkoncepció az volt, hogy meg kell változtatnunk a párunkat:  “Ha fejlődne ebben meg ebben, akkor csuda jó kis házasságunk lenne!” A férfiak ezt direkt eszközökkel, erőből próbálták megvalósítani, a nők pedig indirekt – “hátulról mellbe” – technikákkal, leginkább manipulációval. A kiindulás mindkét esetben az volt, hogy jobban tudjuk a másiknál, hogy mi az, ami neki jó. Ez az elv, amit a politikában a diktatúrák vallanak, nem működik sem társadalmi kérdésekben, sem pedig az emberi kapcsolatokban.
Az embereknek joguk van hozzá, hogy csak akkor változzanak, ha azt ők is akarják. Manipulációnak ezért nincsen helye a 21. századi párkapcsolatban.

3.    Gátlástalan kritizálás
A korábbi párkapcsolati minta elfogadott része volt – éppúgy, mint a gyermeknevelésben -, hogy a kritika JÓ. Ha nem mondjuk el a párunknak vagy a gyerekünknek, mit csinál rosszul, ugyan honnan tudná, hogy miben kellene fejlődnie? A kritizáló így gondolkodik: “Csak segíteni akarok!” vagy “ Csak jót akarok!”
Bármennyire logikusan is hangzik ez az érvelés, alapjaiban hibás. A kritikával csak egy dolgot érünk el: a másik embernek összeomlik az önbecsülése. A sérült önértékelésű ember pedig csak árnyéka önmagának; még azt sem meri megtenni, amiben amúgy biztos lenne.  Nem a rossz cselekvést kell tehát büntetni, hanem a jót tudatosítani és azt elismerni. Megjutalmazzuk azt a cselekvést, amit szeretnénk, a többivel pedig nem foglalkozunk. A destruktív kritika így megy a 20. századi relikviák polcára, közvetlenül az igazság hajszolása és a manipulatív magatartás mellé.

4.    Büntetés
Ugyancsak elavult párkapcsolati séma, amikor a partnerünk nekünk nem tetsző viselkedésére agresszióval reagálunk. A gőz kontroll nélküli kieresztése
semmilyen megoldáshoz nem vezet, tehát kerülendő. A másik megbüntetése az együttműködés és végső soron a kapcsolat halálához vezet.

5.    Bezárkózás
A büntetés passzív tükörképe az érzelmi bezárkózás, ami szintén az éretlen személyiség egyik múlt századi konfliktuskezelő technikája. A megbeszélések átmeneti szüneteltetésére az időkérés a legmegfelelőbb módszer, melynek lényege a felelősségteljes távolságtartás:
•    elmagyarázzuk a miértet (“időt kérek, át kell gondolnom”) és
•    megígérjük a visszatérést (“beszéljünk holnap reggel”).  

Ha a fenti 5 stratégiából jellemző valamelyik (vagy több is) Rád, akkor érdemes komolyan megfontolni a változtatást, mert stabil és boldog párkapcsolatot
csak alapjaiban más filozófiával lehet kialakítani.

Szerző: Kerner Tibor
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: párkapcsolat, boldogság, pár, vita, házasság, férj, feleség, kritizálás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

8 dolog, amit kerülnöd kell, ha boldog házasságot akarsz!

Boldog párkapcsolatra, harmonikus házasságra vágysz? Íme, 8 szenzációs tipp, amit ha megfogadsz, akkor párkapcsolatod, házasságod egész biztosan nem fog elsüllyedni a megszokás mocsarában…

tovább a cikkre
2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már

A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kerner Tibor - író, tréner, párterapeuta, life és business coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Két és fél éves kislány fulladt a Balatonba szombaton - Egy matracról csúszott a vízbe

vissza vissza