Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > 4 intő jel, ami előre jelzi a válást! - Milyen a jó párkapcsolat a világ legjobb párkapcsolati terapeutája szer - Szülők Lapja

4 intő jel, ami előre jelzi a válást! - Milyen a jó párkapcsolat a világ legjobb párkapcsolati terapeutája szerint?

Szülőklapja képA világ legelismertebb párkapcsolati terapeutája nagy vihart kavart azzal a kijelentésével, amikor azt mondta, hogy előre jelezhető, hogy egy kapcsolat vége válás lesz-e vagy sem.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-05-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az Apokalipszis 4 lovasa a végítélet előjeleként tűnik fel a Bibliában. Nem véletlenül használta ezt a hasonlatot a párkapcsolatok szétesésének tüneteivel kapcsolatosan prof. Dr. Vass Zoltán a párkapcsolatok helyzetét elemző előadásában, melyen life coach-ként volt szerencsém részt venni.

4 válásra utaló tünet - „Megjósolható” előre a válás?
A 4 veszélyre utaló tünetet John Gottman a University of Washington professzora a párok vitahelyzetben gyakorolt magatartásának megfigyelései alapján írta le. A professzor az elmúlt negyed évszázad legelismertebb párkapcsolati terapeutája a világon. Vizsgálatainak eredményei nagy port kavartak, mert a kutatásban résztvevő párok esetében kevés kivételtől eltekintve pontosan előre tudta jelezni, mi lesz a kapcsolat vége: válás vagy sem.

Gottman természetesen nem jövőbe látó jós. Azt azonban megfigyelte, hogy azoknál a pároknál, akik végül a válás mellett döntöttek, vitahelyzetekben négy, a kapcsolatot súlyosan romboló viselkedésmód jelenik meg. Érdemes ezekkel megismerkednünk, mert ha időben felismerjük ezeket a vészjósló jeleket, akkor jó eséllyel – és szakember segítségével – még tudunk változtatni!Tönkrement párkapcsolat, mélyre ásott sérelmek - van visszaút?
Ezt azért is tartom fontosnak, mert az utóbbi időben egyre több olyan pár fordul hozzám segítségért, akik szeretnének ugyan javítani a kapcsolatukon, de már annyira mélyre ásták magukat a kölcsönös bántások, megalázások futóhomokjában, hogy kommunikációjuk kizárólag szóváltásokból, adok-kapok játszmákból áll. Változtatni szeretnének, de - ha még egyáltalán lehetséges - a változtatás csak iszonyú nagy energia- és időráfordítással valósítható meg.

Ellenben ha már az első intő jelek megjelenésekor megszólalt volna a vészcsengő, a kapcsolat könnyebben, gyorsabban visszaterelhető lett volna a helyes mederbe.
 

4 intő jel, amely előrevetíti a válást – mondatok és tettek, amiket kerülni kell


1. A másik fél állandó kritizálása
„Mert te mindig türelmetlen vagy!” „Veled soha nem lehet beszélni, képtelen vagy megérteni a másik érzéseit!” „Önző vagy, csak magaddal foglalkozol!” Hányszor hangoznak el ilyen és ezekhez hasonló mondatok egy-egy vita során! Kritizáljuk, minősítjük a másikat. Bélyegeket ragasztunk egymásra: lusta, figyelmetlen, megbízhatatlan, ostoba, stb., stb., stb. a másik. És természetesen a támadás azonnali védekezést generál. Ha te bántasz engem, én is bántalak téged! És hogy még bonyolultabb legyen a helyzet: az érzelmileg túlfűtött állapotban mindig egyre nagyobb sértéseket vágnak egymás fejéhez a veszekedő felek. Innen bizony nehéz a racionális, mindkét fél számára megnyugtató megoldást jelentő megegyezés talajára kerülni.

2. A felelősség áthárítása
„Én próbálnám másképp, de te nem hagyod!” „Nem én vagyok felelős azért, hogy ez így alakult!” és még sorolhatnánk a mentegetődző, a saját felelősséget fel nem vállaló mondatokat. Egy kapcsolat alakulásáért mindig minden fél felelős. Kettőn áll a vásár - tartja a közmondás, és ez így is van. Csak könnyebb a felelősséget hárítani, átadni, mint felvállalni.3. Partnerünk kigúnyolása
„Még jó, hogy te ilyen bölcs vagy, és mindig mindent tökéletesen tudsz!” „Keressél magadnak bátran olyan partnert, aki szerinted méltó a te hibátlan jellemedhez!” Gúnyolódás, cinikus, lenéző megjegyzések, hogy minél nagyobb legyen a sértés.

4. Homokba dugjuk a fejünket
Csönd. Elzárkózás. Csapódó ajtó a vita elől elrohanó fél háta mögött. Már emelkednek is a falak a párok között. És ezek a falak minden további hallgatással, elzárkózással, elrohanással csak tovább emelkednek és vastagodnak. Ledöntésük egyre nagyobb és nagyobb energiát, elszántságot követel(ne).
 

4 helyes magatartás összetűzés során - így kell kulturáltan vitatkozni


1. Az érzéseinkről beszéljünk, és ne kritizáljunk
Soha ne kritizáljuk a másik jellemét, kizárólag a viselkedésre koncentráljunk! Magunkról, a mi érzéseinkről, az adott viselkedés ránk vonatkozó következményeiről beszéljünk! Ösztönözzük a másik felet is arra, hogy mondja el a saját érzéseit az adott problémával kapcsolatosan, fogalmazza meg, ő hogyan látja a viselkedésének a következményeit! És mindenek előtt tartsuk szem előtt, hogy amikor tombolnak az érzelmek, nem tudunk racionális döntéseket hozni!

Ne akarjuk akkor megoldani a konfliktust, amikor pattanásig feszültek az idegek! Általában azt javasoljuk, hogy minimum 20 perc teljen el a konfliktus lezajlása és a megbeszélése, megoldása között. Hagyjunk magunknak és a másiknak is időt arra, hogy „kiengedjük a gőzt”, tisztázzuk magunkban az érzelmeinket, az azt kiváltó helyzetet, és akkor fogjunk bele a párbeszédbe!

2. Tisztázzuk a saját felelősségünket, és ne csak a másikban keressük a hibát
Őszintén nézzünk szembe önmagunkkal: mi az, ami a mi felelősségünk az adott helyzetben. Ha ezt tisztáztuk saját magunkkal, jó alap lesz ahhoz, hogy ezen a vonalon elindulva próbáljuk meg rendezni a konfliktusunkat. A másik fél is nyitottabb, megengedőbb lesz, ha már a megbeszélés elején érzékeli, „beleállunk” a probléma megoldásába, nekünk is fontos a változás, és nem mentesítjük magunkat minden alól!

3. Jussanak eszünkbe a jó dolgok is, és ne csak mindig a rosszak
A sárdobálással nem csak a másikat, de magunkat is bemocskoljuk. Bizonyítjuk tehetetlenségünket, azt, hogy gyakorlatilag nincsenek kellő eszközeink konfliktusaink kezelésére. Ilyenkor érdemes feleleveníteni, mik azok a dolgok, amiért a másikat párunknak választottuk! Nagy valószínűséggel ezeknek a tulajdonságoknak a többségével még mindig rendelkezik…

4. Hallgattassék meg a másik fél is, és ne csak vádaskodjunk
Ha nem vagyunk partnerek a helyzet megoldásában, elzárkózunk, nem beszélünk, akkor olyan hidegháborús helyzetet generálunk, amiben nem lehet megoldásokat találni. Hallgassuk meg a másik fél véleményét, meglátásait – talán már egy-két mondat után kiderülhet, hogy tulajdonképpen egy félreértés a konfliktus alapja, vagy, hogy mi is a megoldás kulcsa. Vádaskodás nélkül beszéljünk a problémáról és közösen keressük a mindkettőnk számára elfogadható megoldást!

Szabad-e a korábbi sérelmeinket felhánytorgatni?
Konfliktusok nélküli kapcsolatok nincsenek. Az azonban, hogy ezeket a konfliktusokat hogyan kezeljük, alapvetően meghatározza kapcsolataink minőségét, bármilyen viszony is van két ember között (kollegális-, szomszédi-, családi-, stb. kapcsolat)!

Törekedjünk arra, hogy legyenek hatékony eszközeink a konfliktusok megoldására a konfliktusok mélyítése helyett! Legyenek kibékülési rutinjaink, szertartásaink, amelyek segítségével feloldhatók a görcsök!

És ne felejtsük el, minden nap egy új kezdet! A lezárt konfliktusaink a tegnapban maradtak. A tanulságait, tapasztalatait visszük csak tovább magunkkal, hogy a következő hasonló helyzetben lehetőség szerint ne kövessük el ugyanazt a hibát. Ne hánytorgassuk fel tehát időről időre - még humorosnak szánt formában sem! - régi sérelmeinket!

Mindig adjunk egy esélyt magunknak krízis esetén
- Több örömet rejt a konfliktus megoldására tett kísérlet, mint amikor sikerül még jobban elmélyíteni azt. Nem mondom, hogy könnyű, de végrehajtható. Nem azt mondom, hogy mindig, csak azt, hogy érdemes megpróbálni! - mondja Thomas D’Ansembourg belga pszichoterapeuta.

Ezt a gondolatot igyekszem én is átadni a hozzám fordulóknak, abban a hitben, hogy ha így működünk kapcsolatainkban, több lesz az öröm, a boldogság, a megelégedettség. Egy szóval: jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Pexels, Rawpixel

Címkék: párkapcsolat, szülő, válás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat?

Vasárnap kezdődött a házasság hete; országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára - ismertette Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora.

tovább a cikkre
Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen
Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen

Szeretnél egyszerre jó anya, odaadó feleség, rendes háziasszony, megbízható munkatárs lenni, és mégsem megy? Netán összeomlott körülötted minden, ami eddig jól működött? A jó hírünk az, hogy van megoldás! 5 apró változtatással újra a régi önmagad lehetsz!

tovább a cikkre
Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva
Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva

Évente kétszer, a téli és a nyári szabadságok után tetőzik a beadott válókeresetek száma egy amerikai szociológiai kutatás szerint. A kutatás válaszokat talált arra, miért ekkor emelkedik a válások száma és hogyan függ össze a családok időbeosztásával.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Majdnem meghalt a fiú, akivel kavicsokat etettek az osztálytársai - Eljárás indult az ügyben

vissza vissza