Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Az anyósom beleszól mindenbe - Ezekkel a mondatokkal kerülheted el vitát! - Szülők Lapja

Az anyósom beleszól mindenbe - Ezekkel a mondatokkal kerülheted el vitát!


Hogyan mondjam meg az anyámnak, anyósomnak, hogy nem kérek a segítségéből? Hogyan értessem meg vele finoman, hogy ne szóljon mindig bele a döntéseinkbe?
5+1 mondat „mindenlébenkanál” nagyszülők leszerelésére, konfliktusos helyzetek megelőzésére.

Szerző: Bakosi Tamás
2015-05-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bármelyik családban előfordulhat, hogy a nagyszülők féltő-óvó tanácsai, segítsége már-már terhessé, túlzottá válik a szülők, gyermekek, unokák számára. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés az unokákban vagy a szülőkben, hogy miként is mondják meg, hogy ,,ebbe ne szóljon bele” a nagyszülő. Bakosi Tamás szociális munkás egyszerű(nek tűnő) és nagyon hatékony kommunikációs technikát árul el nekünk, ami megkönnyíti a családi konfliktus kezelését.

Kinek meddig tart a kompetenciája a családban - tisztázandó kérdés
A családi szerepek, kompetenciahatárok, az általános határok meghúzása és tisztázása nagyon fontos a családban, akár az élet más területein, mint például a munkahelyeken is. Mégis valahogyan mást jelent(het) a konfliktusok megoldása a családon belül, hiszen érzékenyebb, érzelmekkel átszőtt rendszerről beszélünk. Nem idegen a családi kupaktanács gondolata sem, amely erre is jó lehet, vagyis, hogy együtt, átbeszélve a helyzetet igyekszünk megoldani a problémákat, tisztázni a szerepeket, határokat.

A nagyszülő nem feltétlenül rosszindulatból szól bele a család életébe
,,Miért szól bele?” Ha ezen a kérdésen elgondolkodsz, akkor talán eszedbe jut számos olyan dolog, ami a kori sajátosságokra, féltő-, kötődési kapcsolatokra, személyiségjegyekre, stb. vezethető vissza. Nem szabad elfelejtened, hogy a nagyszülők féltése, útbaigazítása nem feltétlen rosszindulat által vezéreltek, hiszen a tapasztalatuk sokat jelent, valamint az igényük is jogos, hogy segíteni tudjanak a családnak. Az az érzés, hogy ők nem haszontalan személyek a szeretteiknek, felértékelődhet, amit (meg)értened kell. A határok meghúzása és a betartása senkinek sem mindig egyszerű, nekik miért lenne az?

Önvizsgálat - „Miért érzem azt, hogy terhes nekem az anyósom/anyám?”
Akkor, amikor már túlzottnak vagy terhesnek, tolakodónak érzed a segítséget, akkor célszerű, ha felteszed magunknak a kérdést: ,,Miért érzem így?” Ha erre keresed a választ, talán rendszerben tudod látni a dolgokat, és nem mellesleg ez a kérdés késztet arra, hogy a gondolataidat, érzéseidet megértsd. Ha erre megpróbálsz magadnak választ adni, és azt érzed, hogy azért, mert ez az te feladatod,  a ,,te dolgod”, a te felelősséged (stb.) és nem tudod elfogadni a tanácsot, akkor szépen jelezned kell, hogy köszönöd, de megoldod magadtól. Hogy hogyan?

Ezekkel a mondatokkal kerülheted el a konfliktust

Itt is alkalmazni lehet és talán célravezető is az én-központú kommunikáció. Nem stigmatizálva, másikra mutogatva beszélek, hanem csak arról , hogy ÉN MIT ÉRZEK és HOGYAN VAGYOK EBBEN A HELYZETBEN:

1.       ,,Úgy érzem, hogy átléptek a határaimon, zavarodottá váltam…”
2.       ,,Nagyon nehéz számomra, hogy nem oldhatom meg egyedül a gondjaimat…”
3.       ,,Úgy érzem, hogy még mindig a gyerek szerepben vagyok tartva…”
4.       ,,Szeretném, ha a saját dolgaimat én tudnám intézni.”
5.       ,,Köszönöm a segítséget/tanácsot, de kérlek, hadd próbáljam meg egyedül megoldani…”
5+1.  ,,Kérlek, engedd meg, hogy magam döntsek, ahogyan te is tetted akkoriban a hasonló helyzetben…”


Ezek a mondatok is vihetik a cél elérésének irányába a beszélgetést, ugyanis talán meglepő reakciókat válthatnak ki a másik félből, hiszen nem támadó hangvételűek és magunkról szólnak.

Igent és nemet egyaránt tudni kell mondani
Persze a segítségnyújtást a családban nem kell úgy felfogni, mint egy ,,kölcsön szolgáltatást”, hiszen ez nem erről szól (ha igen, azt orvosolni kell). Tudnod kell nemet mondani, de tudnod kell igent is mondani a segítségre, és néha úgy érezni, gondolni, hogy ,,erre szükségem van”. Olykor, de nem mindig el kell ismerned, hogy ez egyedül nem megy. Ha megy? Akkor nosza rajta, de csak okosan!

Szerző: Bakosi Tamás szociális munkás
Fotó: Pixabay

Címkék: anyós, vita, családi konfliktus, feszültség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

8 dolog, amit kerülnöd kell, ha boldog házasságot akarsz!

Boldog párkapcsolatra, harmonikus házasságra vágysz? Íme, 8 szenzációs tipp, amit ha megfogadsz, akkor párkapcsolatod, házasságod egész biztosan nem fog elsüllyedni a megszokás mocsarában…

tovább a cikkre
Mit tehetünk mi szülőként azért, hogy a gyermekünk boldog legyen?

A gyermeknevelés nem csak az örömről szól, hanem árnyoldala is van. Szakértőnk hasznos tanácsai szülőknek arról, hogy hogyan teremthetünk harmóniát önmagunkban és a családban.

tovább a cikkre
Boldog párkapcsolat baba mellett? Igen, lehetséges!

A tökéletes randevú - Hol adnak ilyet? Akciós? Mert akkor én is veszek, pont ilyenre vágyom. Árnyas sétány, a háttérben naplemente és halk zene. Divatos haj és csinos megjelenés, a társam illata varázslatos, de cseppet sem tolakodó.

tovább a cikkre
Hogyan legyél boldog anyuka?

Úgy érzed, hogy a környezeted elvárja Tőled, hogy mindig boldog anyukaként viselkedj, pedig Te majd összeesel a fáradtságtól?
Még nem tudod, hogy a kisbabád mikor, miért sír és bűntudat gyötör emiatt? Tükörbe nézel és már nem ugyanaz a karcsú, vidám nő néz vissza rád, aki az esküvői képeiden mosolyog?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban 2020: Mutatjuk, meddig gyönyörködhetsz a hóvirágmezőben! - Nyitvatartás, jegyárak

vissza vissza