Szex a szülés előtt és után: így hat a baba érkezése a szexuális életre

Szántó Regina

Párkapcsolat

Szántó Regina


Szex a szülés előtt és után: így hat a baba érkezése a szexuális életre

A családalapítás kezdetén a pár tagjai között még teljesen ideális az intimitás, és általában jól működik a szexuális együttlét. Utána mégis megváltozik valami. De mégis mi? A szülés előtti és utáni szexuális életről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

- Ha már szültél, akkor vannak tapasztalataid arról, hogy mekkora fordulatot jelent a gyermek érkezése a családban mindkét szülő számára. Persze, mindent érdemes folyamatában nézni, mert nem mindegy, hogy milyen volt a házaséleted a terhesség előtt és milyen volt a terhesség során - mondja Szántó Regina pszichológus.

Szakértőnk sorra veszi a szexuális élet átalakulásának folyamatát egészen a kezdetektől a szülés utáni első pár évig.


Szexuális élet a szülés előtt és után


A házasság elején a pár tagjai közötti intimitás általában optimális
Valószínűleg túl vagytok már az első szerelmi szenvedélyen, de feltehetően még nem lett rutinná, unalmassá a testi kapcsolat. Persze ettől van eltérés, hallottam már olyan esetről is, amikor teljesen hiányzott a pár életéből az intimitás. Egyetlen alkalommal voltak együtt akár évek óta, és ebből az egyetlen alkalomból született meg azután a gyermekük. Vagy előfordulhat az is, hogy hosszú évek óta vártatok a gyermekre és a szexualitás rutinná vált. De nem ez az átlagos.

A terhesség során a párok szexuális élete általában megritkul
A terhesség első harmadában jelentkező hányinger, fáradtság, aluszékonyság gyakori oka annak, hogy a leendő anyukaként nem kívánod a testi kontaktust. Féltheted a magzatot is, főleg ha veszélyeztetett terhes vagy, illetve ha nehezen fogant meg a baba. A testi változások eleinte fokozzák a szexuális vágyat a leendő apukákban, például azért, mert párja keblei teltebbek lesznek. Később azonban az egyre növekvő pocak, a testsúlyfelesleg már nem biztos, hogy olyan vonzóvá teszi a nőket ebben az időszakban. Szomorú tény, hogy ebben az időszakban nagyon gyakori a hűtlenség.

Szülés utáni első 6 hétben nem javasolt a szexuális együttlét
A szülés során anyaként olyan erőkkel szembesülhettél, amik bizony nyomot hagyhattak a lelkedben, a testedben is. A gyermekágy során, az első 6 hétben a szexuális élet nem javallott. Ekkor gyógyulnak az esetleges sebek a gáttájékon, és a méhnek is szüksége van a regenerálódásra. Sok anyukát azonban a gyermekágy után is csak a csöppség érdekel, csak a gyermek köti le az energiáit ebben az időszakban. Ugye ismerős, hogy anyaként az első nyekkenésre rohansz a gyermekhez, éberen alszol, figyeled a légzését, a szuszogását? Pszichésen ez egy felfokozott állapot, amikor az egész lényedet a gyermek gondozása, táplálása köti le. Ekkor nagyon szoros szimbiotikus baba-mama kapcsolat jellemez benneteket.

Amikor az apa már nem a nőt látja gyermeke édesanyjában
Van, amikor a gyermek édesapja is olyan változáson megy keresztül, amire nem számított korábban. Előfordulhat, hogy apaként nem tud többé nőként tekinteni a feleségre, csupán az anyát jelenti a számára. Az is lehet, hogy az éjszakázás viseli meg az apát: fáradt vagy esetleg úgy érzi, a jövevény kiszorította a szeretetből, emiatt elhanyagoltnak, kitaszítottnak éli meg önmagát, úgy érzi, elvesztette társa érzelmi közelségét, féltékennyé válik.

Sajnos, nagyon jellemző, hogy a gyermek vagy gyermekek érkezése ahelyett, hogy közelebb hozná a párokat, inkább eltávolítja őket egymástól. Nagyon sok házasság kezd el megromlani ilyenkor, hogy azután még egy-két évig funkcionáljon és néhány év elteltével felbomoljon.

Gyermekágyi depresszió, gyes betegség - hogyan működik?
Anyaként egyre jobban belefelejtkezhetsz az anyaságba, a házimunkákba és egyre kevesebb kapcsolatod lehet önmagaddal, az életkorodnak megfelelő felnőtt társadalommal, világgal. Ez a „gyesbetegség”, ami a legtöbb esetben megjelenik valamilyen módon az anyukáknál. Nem is említettem még a gyermekágyi depressziót, ami már egy szélsőséges esete a szülés utáni problémáknak. Ilyenkor súlyos levertség, kedvetlenség, depressziós hangulat, súlyosan negatív gondolatok, alkalmatlanság-érzés jellemző.

A gyermek születésével el is mélyülhet a kapcsolatotok
Abban az esetben viszont, ha minden jól alakul, a szexualitás bensőségesebbé válhat, az intimitás megerősödhet kettőtök között. Érzelmileg ez egy nagyon erősen átitatott időszak. A gyermek születése megerősíti a kapcsolatotokat, hiszen ekkor váltok igazán felnőtté, ekkor lesztek valódi család. Minden más lesz innentől fogva. Valószínű, hogy a szexuális együttlétek ritkábbak lesznek, de el is mélyülnek. Nőként nagyon fontos részedben fogsz kiteljesedni, az anyaságban, ami a nőiségedet is érettebbé teszi majd, teljesebbé.

Apaként a férfi értékrendje is megváltozhat: az apa érettebbé válik, a pillanat öröme másmilyen megvilágításba kerülhet. Az apa igazi családfővé válik, és így teljesedik ki a gyermek érkezésével.

Szerző: Szántó Regina pszichológus
Fotó: Freepik


Szántó Regina

Párkapcsolat

Szántó Regina


2015.12.18