Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint - Szülők Lapja

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint

Szülőklapja képMiként hat a gyermekvállalás a korábbi párkapcsolatra? Min múlik, hogy összekovácsolja vagy széthúzza a párokat a kisbaba világrajövetele? Miért érzik elhanyagoltnak magukat az anyák? Mi a boldog, sikeres szülővé válás titka?

Szerző: Szülők lapja
2016-01-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy kutatás a kilencvenes évekből érdekes kérdést tett fel házaspároknak: "Szükséges-e a gyermek a boldogsághoz?" A válaszadók közel 70%-a felelt igennel, vagyis a megkérdezettek többsége szerint akkor lehet teljes és boldog életük, ha gyermeket vállalnak.

Cikkünkben a gyermekvállalás párkapcsolatra gyakorolt hatását fejtegetjük.


A párok fele az első gyermek megszületése után krízist él meg
A témában számos kutatás készült az elmúlt évtizedekben. A fenti eredményekhez hasonlóan a párok nagy része pozitív várakozással tekint a gyermekvállalás hatására a párkapcsolatra. Ennek ellenére a párok közel fele az első gyermek érkezése után krízist él meg, de az előzetes várakozásaik mindenképpen pozitívak.

A védtelen csecsemő gondozása összekötő kapocsként működik a pár életében
Az anyaméhben fejlődő magzat egy olyan genetikai kapocs két ember között, aki még akkor is összeköti őket, ha az idők során útjaik szétválnak. A várandóssághoz kapcsolódó teendők, a baba érkezése olyan új feladatokat teremt a párnak, melyet közösen kell megoldaniuk, és ez általában még jobban összekovácsolja őket. Önmagában az a tény, hogy egy teljesen védtelen kisember ennyire ki van szolgálva a szülők törődésének, beindítja a családdá váláshoz kapcsolódó érzéseket. A gyermek körüli teendők prioritássá válnak, és ez nagyon erős összekötő kapocs egy pár életében.

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? - 2 kérdés, amire válaszolj őszintén!


1. Mindketten őszintén akartátok a babát?
2. Klasszikus-patriarchális a viszonyotok a pároddal - azaz a férfi a ház ura, a nő pedig az, akire a gyereknevelés és a háztartás hárul - vagy egyenrangú partnerei vagytok egymásnak?


A "normatív krízisen" túl, mely minden felnőtt ember életében elérkezik, ha szülői szerepbe kerül, néhány dolog nehezíti, vagy legalábbis átformálja a párkapcsolatot a gyermek születése után. Az őszintén adott válaszaid alapján keresd meg a rátok vonatkozó részt.

Ha csak egyikőtök akarta igazán a babát, a másik pedig a "békesség" kedvéért vagy szerelemtől hajtva belement
Ha a gyermek érkezése készületlenül éri a párt, vagy az egyik fél még nem akart igazán szülővé válni, a baba érkezése krízist pattanthat ki - és előfordulhat, hogy az, aki csak belement a gyerekvállalásba, nyűgként éli meg az egészet, úgy érezve, valamit rákényszerítettek. A családok többsége igyekszik olyan élethelyzetben gyermeket vállalni, amikor a körülmények hellyel-közzel adottak hozzá, például stabil párkapcsolat, megfelelő egzisztencia. A nehezített élethelyzetben azonban még több feszültséggel járnak a gyermek körüli teendők.

Ha a hagyományos patriarchális családmodellt követitek
A szülővé válás a párkapcsolat nagy próbája.  A hagyományos patriarchális családmodellben, ahol az apa a ház ura és parancsolója, a nő feladata pedig leginkább a gyermekek nevelésére és a háztartásra korlátozódik, hamarabb eltávolodnak a párok egymástól a gyermek születése után.

Ezekben a családokban a férj hajlamos a gyermekkel kapcsolatos teendőket az anyára hárítani, aki szinte teljesen egyedül marad a problémákkal. Ez egy ördögi kör. Az anya azt tapasztalja, hogy feladatai a gyermekkel kapcsolatos teendőkben kimerülnek, így még inkább ráfókuszál. Az apa kommunikációja pedig meg is erősíti ebben, sőt, a gyermekkel egyedül maradt anya valójában még elhanyagoltnak érzi magát. Hasonlóképpen az apához, aki azt tapasztalja, felesége kevesebbet törődik vele. A feleség igényeit idővel egyre inkább a gyermek elégíti ki, és a nő érzelmileg eltávolodik férjétől.
Ezekben a hagyományos házasságokban a gyermek érkezése általában kevésbé erősíti a párkapcsolatot.

Ha egyenrangú a viszonyotok
Azokban a házasságokban, ahol a két fél egyenrangú, a gyermek körüli teendők inkább összekovácsolják a szülőket. A kapcsolat jellegéből fakadóan feltehetően maga a gyermekvállalás is közös döntés, így az ezzel járó feladatok arányosan eloszlanak az anya és az apa között.
A tudatos családtervezés és a konzekvens gyermeknevelés a szülők személyiségfejlődésére is hatással van. A szülői szereppel rengetek készség, képesség tanulása jár, és ezek mind-mind beépülnek a személyiségbe. A szülői kompetencia érzése pedig az élet többi területén is jól alkalmazható, például a tanult empátia más szociális kapcsolatokra is kiterjeszthető.

Összességében azonban elmondható, bármilyen is a párkapcsolat, ha az úgynevezett jó szülői szerepet sikerül mind az apának, mind az anyának megvalósítani, az a párkapcsolatra, valamint a személyiségfejlődésre is pozitív hatással lehet.

Cikk az itt olvasható teljes anyag nyomán készült.
Fotó: Pixabay

Címkék: szülő, gyermekvállalás, baba, gyerek, házasság, kapcsolat, párkapcsolat, párkapcsolat a baba születése után, apa, anya

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4 intő jel, ami előre jelzi a válást! - Milyen a jó párkapcsolat a világ legjobb párkapcsolati terapeutája szerint?
4 intő jel, ami előre jelzi a válást! - Milyen a jó párkapcsolat a világ legjobb párkapcsolati terapeutája szerint?

A világ legelismertebb párkapcsolati terapeutája nagy vihart kavart azzal a kijelentésével, amikor azt mondta, hogy előre jelezhető, hogy egy kapcsolat vége válás lesz-e vagy sem.

tovább a cikkre
Te is így viselkedsz a párkapcsolatban? Akkor sürgősen változtatnod kell!

A boldog, stabil párkapcsolatért folyamatosan tennünk kell, de legfőképpen a gondolkodásmódunkat érdemes időnként felülvizsgálni! Melyek azok a berögzült viselkedési sémák, amelyeken változtatni kell? Mi a jó hozzáállás, „stratégia”, ha harmonikus párkapcsolatra vágyunk?

tovább a cikkre
Kisbabával otthon - bizonytalanság, fáradtság, kimerültség, párkapcsolati problémák

Szülés után az anyukák úgy érezhetik, hogy nehezen tudnak az új élethelyzethez alkalmazkodni, vagy hogy teljesen magukra maradtak, ráadásul folyton fáradtak, és bármin képesek kiborulni. A tünetek a GYES-szindrómára, más néven GYES-neurózisra utalnak. Az anya problémáját a környezet értetlenül fogadja, pedig ha nincs kezelve, akkor komolyabb pszichiátriai kórképbe is átfordulhat.

tovább a cikkre
Hogyan lehet harmonikus a párkapcsolatod?

Sok párkapcsolati probléma oka a lojalitás hiánya. Mi is az a lojalitás és hogyan nyilvánul ez meg a párkapcsolatban? Hogyan legyünk lojálisak partnerünkhöz?

tovább a cikkre
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk

Mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni, ha szeretnéd a házasságod, párkapcsolatod boldogságát megőrizni? Párkapcsolati szakértőnk összegyűjtötte a 10 leggyakoribb bakit és azt is megmondja, hogyan kerülheted el őket. Tippeket ad a kiegyensúlyozott, jól működő párkapcsolathoz.

tovább a cikkre
Hogyan újítsd meg a párkapcsolatod gyerek után?

Véleményem és tapasztalatom szerint a hosszú távon flottul, gördülékenyen működő párkapcsolat ritka, mint a fehér holló. Ami alatt azt értem, hogy alig vannak veszekedések, nézeteltérések, mindig könnyedén együtt tudnak döntéseket hozni, őszintén nyíltan tudnak az érzelmeikről kommunikálni, folyamatosan meg tudják újítani kapcsolatukat és feldobni a szexuális életüket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt sajt főzelékkel

Reszelt sajt főzelékkel

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sajt (ha nincs allergiás a családban) Főzelék

Recept:

Trappista, óvári és ementáli sajt a legalkalmasabb. A sajtot lereszeljük, majd a kész forró főzelékhez adjuk.

A fehérje tartalma nagyobb, mint a sovány húsoké!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza