Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen

Horváthné Pánczél Szilvia

Párkapcsolat

Horváthné Pánczél Szilvia


Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen

Szeretnél egyszerre jó anya, odaadó feleség, rendes háziasszony, megbízható munkatárs lenni, és mégsem megy? Netán összeomlott körülötted minden, ami eddig jól működött? A jó hírünk az, hogy van megoldás! 5 apró változtatással újra a régi önmagad lehetsz!

Az Anyák Szent Grálja kapcsán többünknek többféle dolog jut eszünkbe. A legtöbb fáradt és igénybevett anyuka elsőre talán egy nyugodt, ébredésmentes éjszakára, rendetlenség nélküli otthonra vagy nyugodt lustálkodós hétvégére gondol. De nekem nem ez ugrik be elsőre…

Van ugyanis, ami ezeknél sokkal fontosabb: az egyensúly. Számomra a lelki egyensúly azóta lett a legmeghatározóbb, mióta magam is dolgozó anya lettem.

Gyereknek, férjnek, főnöknek megfelelni - lehetséges ez?
Hogy is van egy nő, egy anya összerakva? A gondoskodó ösztön azt diktálja, hogy egy anya mindenben 100 százalékot nyújtson. Mindenben! Otthon, a párkapcsolatban, a munkahelyen, a gyerekek kapcsán, és még hosszan sorolhatnám. Sokkal mesteriebben manőverezik a feladatai között, mint egy Forma 1-es pilóta. Majd egy ilyen manőverekkel teli nap után, üres tekintettel bambul a kanapén, és próbál erőt venni magán, hogy legalább lezuhanyozzon. A tipikus kérdés szerintem sokunknak megvan: egyek inkább vagy aludjak?

A legnagyobb baj ezzel az ösztönös megfelelni akarással az, hogy pont azokon csattan az ostor, akik nem érdemlik meg - a férjen és a gyerekeken. Hamar indul a lavina, a gyerek nyűgös, a férj türelmetlen, anya idegei pedig pattanásig feszülnek.
És jön a sokat feltett kérdés: Mit tehetne másképp?

Túlterhelt, lestrapált anyák számára mi a megoldás?
Ismerős neked is a fenti helyzet? A tapasztalataim alapján több olyan dolog is van, ami segíthet a mindennapokban. Lehet, hogy ezek közül csak egy, lehet akár több is beépíthető a te családod életébe.

1. Vigyél rendszert a hétköznapjaidba
Napirend, időbeosztás, menetrend, házirend - mindegy, hogy hívjuk. Kinek melyik elnevezés szimpatikus. A lényege ugyanaz!  

Semmi sem segíti jobban a napi manőverezést, mint amikor pontosan tudjuk, hogy mit, meddig, hol és kivel csinálunk. És nem csak Neked segít, hanem a gyereknek, a férjnek is. Ha tudják a gyerekek, hogy munka után van egy óra, ami csak az övék - anélkül, hogy felvennéd a telefont, átfutnád az emailjeid, akkor nem fogják sem ők, sem te azt érezni, hogy elhanyagolod őket. 

Ülj le, írd össze a teendőket, a napi/heti feladatokat. Ha már nagyobbak a gyerekek vond be őket is. Alakítsátok ki közösen a ti rendszereteket.

2. Bátran mondj nemet, amikor kell
A nem szó következetes és megfelelő használata! Akár a napirenddel karöltve.
Van, amikor muszáj nemet mondani. A főnöknek, a gyereknek, a férjnek, a barátnőnek.
“Nagyon sajnálom, megértem a problémád, de most nem tudok segíteni.”
„Örömmel segítenék neked egy másik időpontban, de akkor nem tudok, mert…” Sokféleképpen lehet udvariasan, nem bántóan nemet mondani.
Neked gondot okoz? Akkor vegyél elő egy lapot, és írj össze ilyen mondatokat. Tudom, furcsán hangzik, de működik.

3. Állíts fel magadnak prioritási listát
Legyen egy prioritási listád és annak az alján lévőket, ha nagyon muszáj, engedd el!
Mi a fontosabb? A gyerekkel beszélgetni 30 percet vagy 3 olyan emailre válaszolni, ami ráér holnap munkaidőben? A férjeddel összebújni és beszélgetni, vagy végigfutni a Facebook üzenőfaladat?

4. Ne erőltesd, ami nem megy
Léteznek helyzetek, amikor egyszerűen nincs más megoldás. Rugalmasan kell kezelni a mindennapokat, és ami nem megy, azt nem szabad erőltetni.

5. Kérj időnként segítséget
Sokat tapasztalom, a saját bőrömön is, hogy milyen nehéz segítséget kérni. Mintha az lenne a nyilvános kinyilatkoztatása a kudarcainknak, annak, hogy anyaként, háziasszonyként megbuktunk. 
Pedig a legtöbb esetben, ha veszel egy mély levegőt és segítséget kérsz, akkor kapsz is. Az emberek szeretnek segíteni - mindenféle hátsó gondolat és ítélkezés nélkül.

Neked mi okozza a legnagyobb kihívást? Esetleg valami más?

Szerző: Horváthné Pánczél Szilvia business coach
Fotó: Freepik


Horváthné Pánczél Szilvia

Párkapcsolat

Horváthné Pánczél Szilvia


2016.11.16