Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást - Szülők Lapja

Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást

Szülőklapja képVeszekedés után pozitív élettani, lelki hatása van az ölelésnek - állítják amerikai kutatók, akik több száz ember kérdeztek ki. Azt vizsgálták, milyen hatása van az érintésnek, valóban javítja-e az érintettek hangulatát, jól létét.

Szerző: Szülők lapja
2020-08-31
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Veszekedés után pozitív élettani, lelki hatása van az ölelésnek - állítják amerikai kutatók, akik több száz ember kérdeztek ki. A vizsgálat célja az emberek közti fizikai kapcsolat, az érintés hatásának jobb megismerése volt - jelent meg a csalad.hu oldalon.

Nem csak városi legenda, hogy a veszekedés utáni ölelés jótékony hatású - állítják az amerikai Carnegie Mellon University kutatói. Az egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, milyen hatása van az érintésnek, valóban javítja-e az érintettek hangulatát, jól létét. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy ha valaki erőfeszítése ellenére veszekedni kezd valakivel, a vita lezárásaként egy öleléssel sokat tud javítani a helyzeten. A sajátján is.
 

Bizonyították: az ölelés megnyugtat


A Michael Murphy vezette kutatócsoport összesen 404 embert vont be a vizsgálatba - olvasható a Plos One című tudományos kutatásokat publikáló szaklapban. A kutatás alanyait két teljes héten keresztül minden este kikérdezték arról, milyen napjuk volt. Elsősorban természetesen arra voltak kíváncsiak, veszekedtek-e aznap bárkivel, öleltek-e meg utána valakit, és milyen érzéseik voltak a történtek után. Aztán ugyanezt a kérdéssort feltették egy nappal később is, amikor már legalább 24 óra eltelt a vita és az azt követő érintés, vagy a rideg faképnél hagyás után.

Könnyebben dolgozták fel a történteket azok, akik a veszekedés után megérintették egymást
Az eredmények azt mutatják, hogy sokkal jobb lelki állapotban voltak másnap azok, akik testi kapcsolatot létesítettek a vitapartnerükkel, azokhoz képest, akik kénytelenek voltak önmaguk feldolgozni a történteket.A kutatók az interjúkból azt állapították meg, hogy azokban az esetekben volt igazán hatásos az ölelés, amikor kisebb vita pattant csak ki az érintettek között. A hatása már órákkal a történtek után is érezhető volt: amikor a kutatók a kikérdezett emberek pozitív és negatív érzéseiről érdeklődtek, sokkal több esetben említettek - a negatívumok mellett - kevésbé kellemetlen érzéseket is.

Az ölelés univerzális gyógymód?
Az ölelés teljesen univerzális “gyógymódnak” bizonyult a 404 kikérdezett által elmondottak szerint. Az interjúkból ugyanis az derült ki, hogy a dolognak nem csak az intim kapcsolatban lévő emberek között volt eredménye. Nők és férfiak, házastársak, rokonok, vagy éppen munkatársak is nagyon hasonlóan ítélték meg lelki állapotukat a testi kontaktussal végződött szócsata után. Sőt, az sem számított, hogy a vitában különböző rangú, vagy éppen eltérő társadalmi státuszú emberek vettek-e részt.

Még nem terjedt ki mindenre a kutatás
A kutatók tanulmányukban azonban azt is kiemelték, nem vizsgálták, és nem is súlyoztak a vita hevessége vagy mélysége, illetve a konfliktus kiinduló pontja szerint sem. Az emberek közti érzelmi kapcsolatot sem vették számításba, illetve az eredmények elsősorban a kisebb szócsaták utáni állapotot mutatják. Éppen ezért további vizsgálatokat, kutatásokat tartanak szükségesnek a témában.

Olvasd el ezt is!
20 szokás, ami a boldog párokra jellemző »


Azt azonban megállapították, hogy az emberek egymás megérintésével, megölelésével jelentős hatást tudnak gyakorolni saját és partnerük biztonságérzetére, érzelmi kiegyensúlyozottságára, önbizalmára, mások iránti érzéseire és ezzel könnyebbé válik mindenki számára a konfliktuskezelés, illetve azok feldolgozása.

Forrás: csalad.hu
Fotó: Freepik

Címkék: veszekedés, kibékülés, ölelés, párkapcsolat, emberi kapcsolatok, érintés, hangulat

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak
A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak

A gének befolyásolhatják a házasság minőségét egy új amerikai kutatás szerint. Azt vizsgálták, vajon az oxitocin hormont szabályozó gén eltérő genetikai kombinációi miként befolyásolják a partnerek egymást támogató magatartását, ami a házasság minőségének egyik kulcsa.

tovább a cikkre
Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint
Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint

Sokan gondolják úgy, hogy egy jól működő házasságot/párkapcsolatot a baba érkezése koronázza meg igazán. Azonban már a terhesség alatt is számos előre nem látott nehézség és ezzel járó konfliktus adódhat az addig boldogságban élő párok esetében is.

tovább a cikkre
Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő
Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő

Egy párkapcsolatban óriási szerepe van a kommunikációnak. Van néhány lényeges dolog, amit fontos, hogy kimondjunk,és hogy elmondjuk, amit érzünk. Párterapeuta szakértőnk, Kerner Tibor elmondja, mi az a 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza