Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint - Szülők Lapja

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint

Szülőklapja képMiként hat a gyermekvállalás a korábbi párkapcsolatra? Min múlik, hogy összekovácsolja vagy széthúzza a párokat a kisbaba világrajövetele? Miért érzik elhanyagoltnak magukat az anyák? Mi a boldog, sikeres szülővé válás titka?

Szerző: Szülők lapja
2021-09-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy kutatás a kilencvenes évekből érdekes kérdést tett fel házaspároknak: "Szükséges-e a gyermek a boldogsághoz?" A válaszadók közel 70%-a felelt igennel, vagyis a megkérdezettek többsége szerint akkor lehet teljes és boldog életük, ha gyermeket vállalnak.

Cikkünkben a gyermekvállalás párkapcsolatra gyakorolt hatását fejtegetjük.


A párok fele az első gyermek megszületése után krízist él meg
A témában számos kutatás készült az elmúlt évtizedekben. A fenti eredményekhez hasonlóan a párok nagy része pozitív várakozással tekint a gyermekvállalás hatására a párkapcsolatra. Ennek ellenére a párok közel fele az első gyermek érkezése után krízist él meg, de az előzetes várakozásaik mindenképpen pozitívak.

A védtelen csecsemő gondozása összekötő kapocsként működik a pár életében
Az anyaméhben fejlődő magzat egy olyan genetikai kapocs két ember között, aki még akkor is összeköti őket, ha az idők során útjaik szétválnak. A várandóssághoz kapcsolódó teendők, a baba érkezése olyan új feladatokat teremt a párnak, melyet közösen kell megoldaniuk, és ez általában még jobban összekovácsolja őket.

Önmagában az a tény, hogy egy teljesen védtelen kisember ennyire ki van szolgálva a szülők törődésének, beindítja a családdá váláshoz kapcsolódó érzéseket. A gyermek körüli teendők prioritássá válnak, és ez nagyon erős összekötő kapocs egy pár életében.


Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? - 2 kérdés, amire válaszolj őszintén!


1. Mindketten őszintén akartátok a babát?
2. Klasszikus-patriarchális a viszonyotok a pároddal - azaz a férfi a ház ura, a nő pedig az, akire a gyereknevelés és a háztartás hárul - vagy egyenrangú partnerei vagytok egymásnak?


A "normatív krízisen" túl, mely minden felnőtt ember életében elérkezik, ha szülői szerepbe kerül, néhány dolog nehezíti, vagy legalábbis átformálja a párkapcsolatot a gyermek születése után. Az őszintén adott válaszaid alapján keresd meg a rátok vonatkozó részt.

1. Ha csak egyikőtök akarta igazán a babát, a másik pedig a "békesség" kedvéért vagy szerelemtől hajtva belement
Ha a gyermek érkezése készületlenül éri a párt, vagy az egyik fél még nem akart igazán szülővé válni, a baba érkezése krízist pattanthat ki - és előfordulhat, hogy az, aki csak belement a gyerekvállalásba, nyűgként éli meg az egészet, úgy érezve, valamit rákényszerítettek.

A családok többsége igyekszik olyan élethelyzetben gyermeket vállalni, amikor a körülmények hellyel-közzel adottak hozzá, például stabil párkapcsolat, megfelelő egzisztencia. A nehezített élethelyzetben azonban még több feszültséggel járnak a gyermek körüli teendők.

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint

2. Ha a hagyományos patriarchális családmodellt követitek
A szülővé válás a párkapcsolat nagy próbája. A hagyományos patriarchális családmodellben, ahol az apa a ház ura és parancsolója, a nő feladata pedig leginkább a gyermekek nevelésére és a háztartásra korlátozódik, könnyebben eltávolodhatnak a párok egymástól a gyermek születése után.

Ezekben a családokban a férj hajlamos a gyermekkel kapcsolatos teendőket az anyára hárítani, aki szinte teljesen egyedül marad a problémákkal. Ez egy ördögi kör. Az anya azt tapasztalja, hogy feladatai a gyermekkel kapcsolatos teendőkben kimerülnek, így még inkább ráfókuszál. Az apa kommunikációja pedig meg is erősíti ebben, sőt, a gyermekkel egyedül maradt anya valójában még elhanyagoltnak érzi magát. Hasonlóképpen az apához, aki azt tapasztalja, felesége kevesebbet törődik vele. A feleség igényeit idővel egyre inkább a gyermek elégíti ki, és a nő érzelmileg is eltávolodik férjétől.

Amennyiben a nő arra vágyna, hogy a párja a baba körüli dolgokból is vegye ki a részét, a férfi viszont erre nem hajlandó, mondván, nem az ő dolga, úgy a gyermek érkezése sok feszültséget hozhat a párkapcsolatba.

Ha egyenrangú a viszonyotok
Azokban a házasságokban, ahol a két fél egyenrangú, a gyermek körüli teendők inkább összekovácsolják a szülőket. A kapcsolat jellegéből fakadóan feltehetően maga a gyermekvállalás is közös döntés, így az ezzel járó feladatok arányosan eloszlanak az anya és az apa között.

A tudatos családtervezés és a konzekvens gyermeknevelés a szülők személyiségfejlődésére is hatással van. A szülői szereppel rengeteg készség, képesség tanulása jár, és ezek mind-mind beépülnek a személyiségbe. A szülői kompetencia érzése pedig az élet többi területén is jól alkalmazható, például a tanult empátia más szociális kapcsolatokra is kiterjeszthető.

Összességében azonban elmondható, bármilyen is a párkapcsolat, ha az úgynevezett jó szülői szerepet sikerül mind az apának, mind az anyának megvalósítani, az a párkapcsolatra, valamint a személyiségfejlődésre is pozitív hatással lehet.

Cikk az itt olvasható teljes anyag nyomán készült.
Fotó: Rawpixel

Címkék: szülő, gyermekvállalás, baba, gyerek, házasság, kapcsolat, párkapcsolat, párkapcsolat a baba születése után, apa, anya

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást
Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást

Veszekedés után pozitív élettani, lelki hatása van az ölelésnek - állítják amerikai kutatók, akik több száz ember kérdeztek ki. Azt vizsgálták, milyen hatása van az érintésnek, valóban javítja-e az érintettek hangulatát, jól létét.

tovább a cikkre
A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak
A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak

A gének befolyásolhatják a házasság minőségét egy új amerikai kutatás szerint. Azt vizsgálták, vajon az oxitocin hormont szabályozó gén eltérő genetikai kombinációi miként befolyásolják a partnerek egymást támogató magatartását, ami a házasság minőségének egyik kulcsa.

tovább a cikkre
Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint
Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint

Sokan gondolják úgy, hogy egy jól működő házasságot/párkapcsolatot a baba érkezése koronázza meg igazán. Azonban már a terhesség alatt is számos előre nem látott nehézség és ezzel járó konfliktus adódhat az addig boldogságban élő párok esetében is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza