Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Honnan tudhatod, hogy nárcisztikus a párod? - Ezekre a jelekre figyelj a pszichológus szerint - Szülők Lapja

Honnan tudhatod, hogy nárcisztikus a párod? - Ezekre a jelekre figyelj a pszichológus szerint

Szülőklapja képAz egyik pillanatban a mennyei boldogságba repítő személy a másik pillanatban bűntudatot kelt párjában, megalázza, sokszor bántalmazza is őt. Hogyan pusztít egy nárcisztikus? Milyen eszközökkel épít le módszeresen egy párkapcsolatban?

Szerző: Szülők lapja
2022-04-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Borzasztó érzelmi hullámvasúton találhatja magát az, akit egy nárcisztikus személlyel hoz össze a sors. Milyen bántalmazást szenvednek el azok az általában nők, akik egy nárcisztikus személlyel élnek párkapcsolatban? Ezt a témát feszegette Köböl Anita #nofilter - Nők filter nélkül című műsora.

Az egyik pillanatban a mennyei boldogságba repítő személy a másik pillanatban bűntudatot kelt párjában, megalázza, sokszor bántalmazza is őt. Hogyan pusztít egy nárcisztikus? Milyen eszközökkel épít le módszeresen egy párkapcsolatban? Milyen együtt lenni egy ágyban az ellenséggel?

Amikor folyton megkérdőjelezed magad
- Először csak nem érted, mi történik. Miért vagy állandóan megkérdőjelezve, hibáztatva, leteremtve. A módszeres rombolásnak köszönhetően viszont egy ponton te magad is eljutsz odáig, hogy bizonytalanná válsz: mind abban, amit addig hittél és gondoltál a dolgok helyességéről. Végül saját magadat is megkérdőjelezed. Ha szerencséd van, időben kapcsolsz. Ha viszont teljesen behálóz, akkor akár függőségig is vezethet, amiből nagyon nehéz kitörni. Számomra döbbenetes és sokkoló volt a felismerés, a szerzett traumákat csak hosszú idő után tudtam átdolgozni magamban és csupasz valójukban látni, ami viszont már felszabadító volt - mesélte a műsorvezető, aki korábban megtapasztalta mindazt, ami a műsorban elhangzott, ám szerencsére sikerült kitörnie egy ilyen helyzetből.

Mint Knapek Éva pszichológus hozzátette, nagyon fontos, hogy valaki felismerje: egy ilyen típusú párkapcsolatnak az elszenvedője.
 

Így ismerd fel, hogy a párod nárcisztikus


Rózsaszín köd
Óriási rózsaszín ködként indul, a nárcisztikus olyan világot teremt maguk köré, amibe bevonódunk – legtöbbször a férfi a nőnek –, nőként pedig örülünk, hogy végre egy férfi, akire mindig vágytunk, és felülünk erre a hullámra. Ebben persze a mi hiúságunk is benne van; azt hisszük, hogy végre valaki tényleg szeret.

Idealizálás
A kezdeti időszakban nagyon intenzív az idealizálás, és aki bizonytalanabb magában, annak különösen jólesik. Ez nem jelenti azt, hogy az áldozat hibája. Bármilyen is az áldozat, semmi nem jogosítja fel a bántalmazót, hogy bántalmazza az áldozatot.

Amikor oszlik a köd: hazugságok felismerése és megtorlás
Egy nárcisztikus személyiségű embernek van egy alternatív valósága, legtöbbjük nem biztos, hogy nekünk hazudik, hanem elsősorban magának, és ebben az önbecsapásban viszonylag hosszú ideig el tud lenni. Ott kezdődnek a problémák, hogy elkezdünk visszajelzéseket adni ennek a személynek, hogy valamit mégsem csinál tökéletesen. Lehet, hogy ez az ő identitásának a megsemmisülését jelenti, ezt nem bírja elviselni, és brutálisan odacsap érte.Önhibáztatás
Az áldozatok hajlamosak felmenteni nárcisztikus párjukat, sőt saját magukat hibáztatják. Ezzel még inkább rombolják a lelküket és az önbecsülésüket. Pedig az, hogy hónapokig elhiszik azt a hazugságot, amit a másik mond, az nem az áldozat hibája. Mint ahogy az sem, hogy hazudtak nekik, és mindent elkövettek annak érdekében, hogy azt elhiggyék. Ugyanis minden normális ember alapvetően hisz, és nem kételkedik; akarunk hinni a másiknak, a jót feltételezzük. Nem tehetünk arról, hogy hittünk a másiknak.

Érzelmi kizsigerelődés, trauma bonding
Ebből következhet a trauma bonding, amikor a súlyos bántalmazás után, amiben érzelmileg nagyon kizsigerelődünk és megéljük, hogy úgysem kellünk senki másnak. Így muszáj ebben maradnunk, mert minket nem fog szeretni senki, sőt megérdemeljük ezt az egészet, mert mi provokáltuk.

Kiengesztelés - függőségi állapot létrehozása
Ezt követően, mint a drog, úgy jön a kiengesztelés, az odafigyelés, a kedvesség. Olyan szintű megkönnyebbüléshez vezet, hogy függőségig fajul. És ebből a függőségből nehéz kiszakadni. Nehezíti a helyzetet, hogy szexuálisan sem kiegyensúlyozott a kapcsolat.

Egy nárcisztikusnak nem számít a másik
Az elején lehet, hogy nagyon izgalmasnak tűnik, hogy a nárcisztikus mennyi új színt visz a szexbe, milyen sok új dolgot lehet/kell vele kipróbálni, amit mással nem. Az egészséges szexualitás azonban a nárcisztikus számára nem izgalmas. A másik igényeit nem veszik figyelembe, csak a sajátjai számítanak a szexuális együttlét során, és ez egy intő jel lehet, ha azt éli meg a nő, hogy ő nincs figyelembe véve.

Szexuális devianciák
Az intimitás és a szexuális vágy nem biztos, hogy megélhető a nárcisztikusnak egy kapcsolaton belül. Az intimitásba nagyon nehéz beleengedni magukat. Sok nárcisztikus pornófüggő, szexfüggő vagy aszexuális. Gyakran cserélgeti a partnerét, pár hétig számít újdonságnak egy nő, aztán elveszti az érdeklődését, és ennek nagyon sok következménye lehet.

Forrás: a teljes adást itt tudod megnézni Youtube/NoFilter
Fotó: Freepik

Címkék: nárcisztikus, nárcisztikus ember, párkapcsolat

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"A válás megölheti a gyerek lelkét" - 3 gyakori hiba, amit a válófélben lévő vagy elvált szülők elkövetnek

Hogy a válás trauma lesz-e a gyerek számára vagy sem, az attól függ, hogy utána a szülők miként kommunikálnak egymással és a gyermekükkel. Mik a leggyakoribb hibák, amiket a szülők elkövethetnek?

tovább a cikkre
15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek
15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek

A nagy hétköznapi rohanásban az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy nem csak a gyerekekért kell mindent megtenni, hanem a párkapcsolatért is. A következő romantikus ötletek ebben segíthetnek.

tovább a cikkre
Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint
Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint

Miként hat a gyermekvállalás a korábbi párkapcsolatra? Min múlik, hogy összekovácsolja vagy széthúzza a párokat a kisbaba világrajövetele? Miért érzik elhanyagoltnak magukat az anyák? Mi a boldog, sikeres szülővé válás titka?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza