Kategória: Sütemények
Adható 12 hónapos kortól. Hozzávalók: 300 g búzaliszt
25 g búzakorpa
200 g teljes kiőrlésű liszt
200 g medvehagyma
1 db élesztő
1 teáskanál cukor
200 g 12%-os tejföl
1 tojás
150 g light margarin, só (ízlés szerint)
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A lisztekhez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a korpát és a tojást, majd összegyúrjuk, és szobahőmérsékleten fél óráig kelni hagyjuk. A medvehagymát apróra daraboljuk, majd hozzáadjuk a megkelt pogácsatésztához és újra átgyúrjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat formálunk és megkenjük tojással a tetejüket, majd egy 170-180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Energia
Fehérje
Szénhidrát
Zsír
Élelmi rost
Nátrium
180 kcal
6 g
26 g
5 g
2 g
125 mg
Dietetikus véleménye
A rostok megkönnyítik az emésztési folyamatokat, és számos jótékony hatással bírnak a szervezetünkre, így ajánlott a rosttartalom fokozása, hiszen az átlagos magyar lakosság a nemzetközi ajánláshoz képest kevesebb rosttartalmat fogyaszt. Vannak élelmiszerek, amelyeknek növelhetjük a rosttartalmát anélkül, hogy ízbeli, állagbeli jelentős változás történne. Az egyik ilyen ételcsoport a sós, kelt tészták, amelyek készítésénél használhatunk csírákat vagy korpákat. Ezeknek magas a rosttartalmuk, és nem rendelkeznek karakteres ízvilággal - szinte észrevétlenül vannak jelen az ételben. Azt azonban jó ha tudjuk, hogy a korpadarabok a sülés után is látszani fognak a pogácsában, így akik a hófehér pogácsához vannak szokva, azok számára okozhat meglepetést.
A medvehagymával feldobhatunk bármilyen pogácsa receptet, így egy klasszikus korpás pogácsát is. A kora tavaszi időszakban érhető el frissen. A hagymát kiválthatjuk spenóttal, amit frissen zúzott fokhagymával tehetünk még különlegesebbé.
Hatalmas felháborodást keltett idén áprilisban, amikor kiderült, hogy a jelkövetővel ellátott svájci farkas életét vesztette hazánkban. Az ügyben szerdán 2 embert őrizetbe vettek, és azóta...
Augusztusban kétszeri családi pótlék kifizetésre számíthatnak a magyar családok.
Az első utalás augusztus elején várható, míg a másodikat augusztus végén kapják meg a jogosult háztartások....
Határérték feletti aflatoxin-tartalom lehetséges előfordulása miatt a bajai Mogyi Kft. visszahívott a forgalomból többféle ízesített, pörkölt kukoricaszem-terméket. Mutatjuk a részletes...
Visszahívta a forgalomból a Baromfirudacska 1000 g elnevezésű terméket az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a szállító Merian Foods Élelmiszeripari Kft. listeria monocytogenes baktérium...
Ingyenes szoptatási tanácsadás várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciáján....
Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel....
Fontos, hogy minden kismama ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit....
A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából...
Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban. Miért jó, ha szoptatod a kisbabádat?...
Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél
50 gr burgonya
15 gr banán
1 tk olaj
Recept:
A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...