Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Dézsi Réka Dúla Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Dézsi Réka - Dúla

vonal

szakértő fényképe76 nyarán születtem egy erdélyi kisvárosban, Bánffyhunyadon. Szüleim felruháztak azokkal az erényekkel és értékekkel, amit a legfontosabbnak, legjobbnak gondoltak. Ők mindent megtettek azért, hogy normális életet éljek, de én mindig renitens voltam. Makrancos kamasz, maximalista fiatal, aki csak a legjobbal éri be és mindig a saját feje után megy.
Otthon látszerésznek, iparművésznek tanultam és többnyire anyu révén kereskedtem. Vettem és eladtam. Aztán a nyári szünetben az egyetemen elmentem zsebpénzt keresni az Egyesült Államokba. Egyedül. 24 évesen, én meg a hátizsákom. Izgalmas volt, kalandokkal, félelmekkel, örömökkel, tapasztalásokkal teli. Nagy oroszlán volt, de megküzdöttem vele. Aztán megismerkedtem egy kedves férfivel, aki miatt Szentgotthárdra, később Jákra költöztem. Hozzámentem. 2004-ben fogantam meg az első gyermekemmel, aki 2oo5-ben született meg. Ott, a szülőszobán megfertőződtem. A szülés-születés misztériuma az oxitocinnal kombinálva ütős kombó. Engem letaglózott és azóta is fogva tart. És találkoztam pár nővel azóta, akik ugyanígy jártak. Azonnal elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy ezt minél gyakrabban megtapasztalhassam. Azt tudtam, hogy 1oo gyereket nem szülhetek… de találhatok 1oo asszonyt, aki szeretné ezt az élményt velem megosztani. Ez akkoriban álomszám volt. Ma már realitás. Csodaszép kisbabák születésének emlékétől duzzad a titkos dobozom és a fényképezőgépem. A szülőszoba illata, melege, heve, intimitása, szentsége, szakralitása kísér utamon. Aztán 2010-ben szüléstámogató dúla tréner lettem. Elkezdtem tanítani, segíteni a nőknek megtalálni az utat önmagukba.
Sokat gondolkodom azon, hogy mit tudok én adni, ami miatt eljönnek hozzám szebbnél szebb, okosabbnál okosabb nők. Egyszerű a válasz. Hitet adok nekik. Nagyképűen hangzik, hogy adok, hiszen nálam is csak kölcsönben van, ugyanúgy, mint a gyerekeim. Nekem az a feladatom, hogy gondozzam, neveljem, szeressem őket és elengedjem, ha eljön az idő. Így most már sok-sok fogadott lányom van nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, Szerbiában és nemsokára Lengyelországban is. És az az öröm is elért, hogy a lányaim szüléseit kísérhetem. Nincs ennél nehezebb és nemesebb feladat. Aztán 2008-ban született a kislányom. 2010-ben házasságomban végleg elszállt a varázs, azóta egyedül nevelem a gyerekeimet.
Tavaly a saját szülésfelkészítőm kibővítettem a férfi oldallal, amit Dr.Csernus Imre képvisel. Látom, érzem, hogy szükségünk van az információra, hogy ne a káosz várjon a baba érkezésével. És a párkapcsolatban is fontos, hogy ápoljuk, neveljük. Így nemcsak várandósoknak, hanem pároknak, gyerek előtt, után, közben megszületett a Közöszülés program, www.kozoszules.hu,  ami évi egy-két alkalommal kitárja kapuit az érdeklődők előtt.
Megszállottan hiszek a szülésben és a női erőben. Rendületlenül támogatom azokat, akik kérik. Pillanatnyilag megelégszem azzal, hogy elég jó anya legyek nem vágyom a tökéletes szülőségre. A maximalizmusom a képzéseimben élem meg. Mert hiába szerettek volna nekem normális életet, segítőnek születtem. És egy segítő segít. Mindig abban, amiben és ahol kell. És ameddig csak egyetlen egy nőt, gyermeket, rászorulót tudok támogatni, van feladatom, amit hálával végzek.

Kérdés küldése

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Félsz a szüléstől, a fájdalomtól? Hogyan készülj fel a szülésre, hogy jó élményként éld meg? A dúla válaszol
Félsz a szüléstől, a fájdalomtól? Hogyan készülj fel a szülésre, hogy jó élményként éld meg? A dúla válaszol
A szüléstől végül minden szülőanya más élményt kap, mint amire eredetileg felkészült. Dúla szakértőnk elgondolkodtató jegyzetét olvashatod a szülés élményéről, és arról végül mi az, ami számít.

Szerző: Dézsi Réka | 2016-01-19 00:00:00

tovább a cikkre
3 súlyos tévhit a császármetszésről, aminek még mindig sokan bedőlnek - Kismamaként fontos tudnod róluk
3 súlyos tévhit a császármetszésről, aminek még mindig sokan bedőlnek - Kismamaként fontos tudnod róluk
A császármetszésről egy várandós kismama legkevésbé sem szeret tájékozódni, pedig nem árt pár dologgal tisztában lenni, ugyanis császárra bármikor sor kerülhet! Dúla szakértőnk a császármetszés körüli leggyakoribb tévhiteket veszi sorra.

Szerző: Dézsi Réka | 2015-12-07 00:00:00

tovább a cikkre
Oxitocin hatása a babára és a mamára - Mi a szerepe szülés közben és utána?
Oxitocin hatása a babára és a mamára - Mi a szerepe szülés közben és utána?
Mi a szerepe az oxitocin hormonnak a szülés során? Milyen belső folyamatokat indít el a szülő nőben ez a gyönyör hormonjaként is nevezett fehérjemolekula? Miért működik másképpen a külsőleg bejuttatott oxitocin, mint a szervezet által termelt? Dúla szakértőnk válaszol.

Szerző: Dézsi Réka | 2015-11-10 00:00:00

tovább a cikkre
Orgazmikus szülés: tényleg lehet úgy élvezni a szülést, mint a szexet? - Dúla szakértőnk véleménye
Orgazmikus szülés: tényleg lehet úgy élvezni a szülést, mint a szexet? - Dúla szakértőnk véleménye
Az orgazmikus szülés olyan tabu téma, ami minden várandós kismama fejében megfordult már legalább egyszer. Mit gondol az orgazmikus szülésről dúla szakértőnk, és vajon miért hasonlítja a szülést a hullámvasúthoz?

Szerző: Dézsi Réka | 2015-09-17 00:00:00

tovább a cikkre
Szülési fájdalom: ezért van rá szükség szülés közben
Szülési fájdalom: ezért van rá szükség szülés közben
Miért félünk annyira a szüléstől? Büntetés vagy áldás a szülési fájdalom? Mi a szerepe a fájdalomnak a szülés folyamatában? Mit tegyünk, hogy ne féljünk a babavárás utolsó állomásától? Dézsi Réka dúla szemléletformáló írása a vajúdásról, szülési fájdalomról, és a szülésről.

Szerző: Dézsi Réka | 2015-06-24 00:00:00

tovább a cikkre
Szülés - ez a legnagyobb hiba, amit a mai kismamák elkövetnek
Vajon miért nő a császármetszések száma akkor, amikor a mai kismamák jóval felkészültebbek, mint nagyanyáink? Hova vezet, ha a kismamák irreális elvárásokat dédelgetnek magukban a szülésről? Mi a legnagyobb hiba, amit a mai várandós kismamák elkövetnek? Ezekről és a szülés lelki tényezőiről beszél dúla szakértőnk.

Szerző: Dézsi Réka | 2015-05-19 00:00:00

tovább a cikkre
Kismamák félelmei - szülés, anyaság, elég jó leszek-e
A szüléstől való félelem, az anyaság gondolata, bizonyára minden kismama fejében már megfordult. Jó anya leszek, egészséges lesz a gyermekem, mennyire lesz fájdalmas a szülés, hogyan változik meg az életünk? Mi ez a félelem és honnan ered, hogyan tudjuk mindezeket jól megélni?

Szerző: Dézsi Réka | 2013-11-27 00:00:00

tovább a cikkre
A vízben szülés előnyei és hátrányai
Ma még nem ez a legelterjedtebb szülési mód, de sokan szeretnék valamilyen alternatív módon világra hozni gyermeküket, például vízben szülve. Már vannak olyan kórházak is, ahol a feltételek is adottak és az orvosok is vállalják ily módon a szülést.

Szerző: Dézsi Réka | 2012-06-26 00:00:00

tovább a cikkre
Szülési terv - minta
Szülési terv mintánk több szempontból is a segítségedre lehet. Egyrészt segít végiggondolni, hogy miként szeretnéd megélni a baba világra jöttét, másrészt az orvosodnak, a kórházi személyzetnek is támpontot nyújt. Előre tájékoztatja őket, hogy milyen környezetet, milyen beavatkozásokat szeretnél, vagy nem szeretnél a vajúdás, a szülés és a kórházban eltöltött időszak alatt.

Szerző: Dézsi Réka | 2010-09-30 00:00:00

tovább a cikkre
Szülésfelkészítő tanfolyamok
Az utóbbi időben nagyon megnőtt azoknak a száma, akik vállalják, hogy a szülésre „felkészítik” az anyákat. Nem könnyű ebben az információrengetegben megtalálni a nekünk megfelelőt, az Igazit. És, hát kell-e ennyi minden vagy sem? Mit vegyünk figyelembe mielőtt beiratkozunk egy képzésre? Mit kérdezzünk az előadótól a kezdés előtt? Ezekre próbálok pár mondatban válaszolni

Szerző: Dézsi Réka | 2010-05-27 00:00:00

tovább a cikkre
Az elhúzódó szülésnek lelki okai is lehetnek - Szüléstörténetek
A vajúdás egy olyan folyamat, ami a lélek oldaláról nem kap elég figyelmet, szeretetet, odaadást, érzést, támogatást, türelmet, hiszen csak és kizárólag a testre figyelünk. Elfelejtjük, hogy a szülés a test, a lélek és a szellem hármasának összeolvadása, együttműködése. Szülés alatt kifejezetten igaz a régi mondás, hogy ép testben ép lélek, bár itt fordítva fogalmaznék

Szerző: Dézsi Réka | 2010-05-13 00:00:00

tovább a cikkre
Gátmetszés után – tippek a gyorsabb gyógyulásért
Ha a szülés során nem sikerült elkerülni a gátmetszést, akkor van néhány alapvető praktika, amivel csökkenthetők a kellemetlenségek, illetve elősegíthető a gyorsabb fizikai és lelki gyógyulás.

Szerző: Dézsi Réka | 2010-01-13 00:00:00

tovább a cikkre
Gátmetszés - készülj fel és kerüld el!
Előző cikkünkben a gátmetszésről kialakult ellentmondásos helyzetről olvashattatok. Ahogyan ígértük, összeállítottunk egy listát, hogy milyen módszerekkel lehetséges a gátat úgy megerősíteni, úgy védeni, hogy a gátmetszés elkerülhető legyen

Szerző: Dézsi Réka | 2009-12-10 00:00:00

tovább a cikkre
Gátmetszés: szükséges, vagy indokolatlanul végzik?
Gátmetszés: szükséges, vagy indokolatlanul végzik?
A gátmetszés alkalmazása sok kórházban rutinná vált minden első gyermekét világra hozó anyánál, és a legtöbb második, harmadik stb. alkalommal szülőnél is.

Szerző: Dézsi Réka | 2009-12-03 00:00:00

tovább a cikkre
Miért jó, ha van fogadott dúlánk?!
Sokan hallottak már a dúlákról, sokan pedig még soha. Van olyan kismama, aki elképzelhetetlennek tartja szülését dúla nélkül, és van, akinek fogalma sincs, miért engedne be még egy idegent a szülőszobára, amikor úgyis teljes stáb fogadja őt és babáját. Olyan is van, aki látja a dúlaság előnyeit, és mégsem kér belőle.

Szerző: Dézsi Réka | 2009-10-30 00:00:00

tovább a cikkre
Faros baba megfordítása
Dúla szakértőnk egy olvasói kérdésre részletesen leírta, hogy mit tehetünk, ha a baba a szülés közeledtével sem fordult meg. Mivel úgy gondoljuk, hogy sok olvasót érdekelhet, ezért egy kicsit kiegészítve, cikk formájában is feltesszük az oldalra.

Szerző: Dézsi Réka | 2008-10-07 00:00:00

tovább a cikkre
A dúlaságról
Nagyon sokat törtem a fejem azon, hogy mit is írhatnék rólunk, dúlákról. Hiszen sokan vagyunk és nagyon sokfélék, egymástól teljesen függetlenül, vagy egyesületbe szerveződve dolgozunk, saját magunk elképzelései szerint kórházban vagy otthon, ezoterikus tanokkal fűszerezve vagy egyszerűen csak az élet tiszteletétől vezérelve, kevés olyan közös vonással, ami mindannyiunkra vonatkozna.

Szerző: Dézsi Réka | 2008-07-15 00:00:00

tovább a cikkre

Itt küldhet kérdést Dézsi Réka szakértőnknek

Kérdést csak regisztrált, vagy bejelentkezett felhasználó küldhet.

Kérdések - Válaszok

vonal

13. kérdés

vonal
major.zsuzsa
4:06:41
2012-05-18
Kedves Réka, Olvastam a faros baba megfordításáról szóló írását. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a "könyök-térd gyakorlat" alatt mit ért? Mit kell pontosan csinálni? 31 hetes várandós vagyok és a babánk egyenlőre még medence fekvésű, szeretnék megtenni, amit tudok, hogy segítsem Őt a befordulásban és ne legyen szükség a 37. hétben a befordítási próbálkozásra, mert attól idegenkedem. Nagyon köszönöm előre is a válaszát, Üdvözlettel, Major Zsuzsa
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2012-05-19 16:02:17

Könyök-térd állás

Kedves Zsuzsa, a könyök-térd tartás azt jelenti, hogy mindha négykézláb lennél, de nem a tenyereden támaszkodsz, hanem a könyöködön, vagy, ha nem túl nehéz, a fejed, mellkasod tedd a földre. Ez a pozíció nemcsak neked lesz nagyon kellemetlen, hanem a babádnak is:). Sok sikert, Réka

12. kérdés

vonal
adoskata
5:17:31
2010-12-09
Lányom 38.hetes terhes,a babája farfekvéses.Szeretné elkerülni a császárt,ha ez lehetséges.Tudna e tanácsolni orvost,aki alkalmazza a baba külső megfordítását? Köszönöm válaszát!Katalin
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2010-12-10 11:43:15

Kedves Katalin, az egyedüli orvos, akiről tudom, hogy alkalmaz külső fordítást az Őrségben lakik, dr.Világhy István. www.vilaghy.extra.hu. Budapesten nem ismerem az orvosokat, és nem is hallottam olyanról, aki birtokában lenne ennek az ősi bábai tudásnak. Ha javasolhatom, keressenek egy olyan szakembert, aki nem fél a faros babától, esetleg a www.termeszetesnogyogyaszat.hu oldalon is olvasgathatnak. Bízom benne, hogy sikerül megszülni a babácskát, Üdvözlettel, Réka

11. kérdés

vonal
Anusika
9:27:38
2010-10-27
Kedves Réka! 34 hetes kismama vagyok. Homeopátiával kapcsolatos kérdésem lenne. A kórház szülésznője, ahol szülni fogok, nem igazán támogatja a szülés felkészítésében illetve a szülés alatti homeopátiás szer alkalmazását. Természetesen tiltani nem tiltják, illetve mondták, hogyha az a kismamát megnyugtatja lehet alkalmazni, kivétel: a szülésznő azt mondta, hogy biztos nem engedi, ha olyan készítményről van szó, aminek méh lazító (vagy talán úgy mondta, hogy méhizomzat lazító) hatása van. Utánanéztem, és ami szereket javasolnak - Caulophyllum, Cimicifuga (málnalevél tea) - azoknál azt írja, hogy méhnyak lazító hatásuk van illetve hogy ezeket fájásgyengeség esetén is javasolják alkalmazni. (Úgy is nezevezik hogy homeopátiás oxitocin) A kettő ugye nem ugyanaz vagy igen? Akkor lehet, hogy ezeket eleve nem is engedné alkalmazni a szülésznő? Illetve szeretném ha esetleg elmondaná véleményét, hogy érdemes-e, és ha igen akkor milyen készítményeket és milyen adagban, tehát hogyan alkalmazva. Azt gondolom, hogy ezeknél a legfontosabb a pszichés hozzáállás, hisz nyilván nem csodaszerekről van szó. Azt viszont tényleg nem szeretném, ha valami balul sülne el miattuk. Előre is nagyon köszönöm válaszát, segítségét! Üdvözlettel: Anna
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2010-10-28 14:24:31

Homeopátia a várandósság alatt

Kedves Anna, Egyetértek a szülésznőével, bár valószínűleg más okokból. A homeopátia az okot szünteti meg, nem az okozatot fedi el, mint a legtöbb gyógyszer. Ezért addig, amíg nincs ok, pl. fájásgyengeség, addig nincs mit kezelni. Első szülés esetén fogalmunk sincs, hogy az ön teste hogyan fog reagálni a vajúdásra, szülésre. Volt egy kismamám, aki "betuningolta" magát a szülése előtt minden szerrel, és lett egy 2,5 órás szülése ami annyira intenzívre sikeredett, hogy alig merte megszülni a második gyermekét. A másodiknál semmit nem szedett, és normál ritmusában, 4 óra alatt, nyugodtan szülte meg babáját... Az én tanácsom az lenne, hogy legyen Önnél talonban szer, ha mindenképp szeretné, és akkor nyúljon ezekhez, ha elhúzódik a vajúdás, szülés. A Caulophyllum fájáserősítő, a Cimicifuga méhszájpuhítóként használatos. Ha aggodalmai vannak, Pulsatillát javasolnék, vagy Chamomillát, az segíti a lelkét megnyugtatni és a szülésre fókuszálni, és még a szülésznője sem ellenzi:) A másik érvem pedig, hogy a homeopátia is beavatkozás, mégha sokkal gyengédebb is az infúziónál. A legtöbb esetben megy nélküle, kár a szerektől várni a megváltást. A szülés, elengedés. És ez lélekből, szívből jön. A testet megerőszakolhatjuk, attól még a lelkünk nem biztos, hogy enged. A lelki felkészülés a szülésre sokkal fontosabb, mint a testi. A test ösztönből tudja a dolgát, a lelkünket pedig túlbonyolítjuk. Bízzon önmagában és babájában, és menni fog:) Remélem, érthető, mire gondolok, ha nem, kérdezzen nyugodtan. Gyönyörű szülést kívánok Önöknek, Réka

10. kérdés

vonal
judika
4:12:02
2010-10-01
Kedves Réka! Egy éve szültem 29évesen kisfiamat császármetszéssel (ez nagyon rosszul érintett mind lelkileg mind testileg)!Az orvosom azt mondta hogy 6 óra alatt csak másfél ujjnyit tágultam az eredménytelen vajúdást jelent...első gyermeknél szerintem ez miatt nem lett volna szükséges a császár!A kérdésem az lenne hogy lehetséges-e hogy,második gyermekemet normál hüvelyi szüléssel szüljem meg?Mert itt Magyarországon is min sok más helyen az a gyakorlat hogy aki már 1x császáros volt az is marad de ha lehetséges én szeretnék normál módon szülni.Mi az esélye ennek?Mikor vállaljuk a második babát?Az orvosom azt mondta hogy,2év korkülönbség lenne a jó!Ez azt jelenti hogy pont a 2.szülinapjára a kisfiamnak vagy rá 1 évre lenne optimális?Önnek mik a tapasztalatai?Lehetséges hogy a következő gyermekemnél dúla is jelen legyen a szülésnél vagy csak egy valaki lehet bent velem .Mi a gyakorlat?Mert nagyobb biztonságban érezném magam ha esetleg Ön vagy más Dúla bent lehetne és tudna a kiszolgáltatott helyzetben képviselni mind engem mind a baba érdekeit!! Válaszát előre is köszönöm:Judit
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2010-10-03 20:10:39

VBAC

Kedves Judit, Természetesen mert egyszer műtötték az nem jelenti azt, hogy következő alkalommal is műteni kell. A tanulmányok bizonyítják, hogy a műtét utáni spontán szülés kockázatai lényegesen kisebbek, mint az újabb műtété. Olyan stábot javasolt találnia, aki nem mindenképp vágna, csak indokolt esetben, ha a baba vagy Önvészhelyzetben van. Persze, ezt nem könnyű. Általában a két gyermek születése között 1,5-2 évet javasolnak várni. Nem tudom, melyik településről ír, ha szeretné, szívesen állok személyesen is rendelkezésére. Dúlaként az a feladatom, hogy Önöket ellássam megfelelő információval a szülésével kapcsolatban, de a baba és az Ön érdekeit védeni csak Ön tudja. Persze, a dúla jelenléte egymagában csökkenti az újabb műtét esélyét, mert teljes érzelmi támogatást kapna a vajúdása és a szülése alatt. Én javasolnám, hogy nyíltan kérdezze meg orvosát, mondja el neki, mit szeretne, és amennyiben elfogatja és támogatja az Ön elképzelését, jó, ha nem, cseréljen orvost, aki az Ön vágyait elfogadja és tiszteletben tartja. Bármi más kérdése lenne, szívesen állok bármikor rendelkezésére. Sok sikert kívánok szeretettel, Réka

9. kérdés

vonal
Zita
5:26:34
2009-10-28
Kedves Réka! 34 hetes terhes vagyok. A 32. héten korai a méhösszehúzódásokat infúzióval állították le, azóta fekszem, mert fél ujjnyira nyitva a méhszájam. Az orvosom pihenést, kímélő életmódot, fekvést írt elő, és semmi szexet. Vajon ezt csak az aktusra értette a felszálló fertőzések miatt, vagy a más módon átélt orgazmus is veszélyes lehet, a méhösszehúzódások miatt? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Zita
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-10-28 20:09:12

Kedves Zita,

Sajnos a semmi nagy valószínűséggel semmit jelent:(. A szeretkezés, orgazmus alatt felszabaduló oxitocyn nevű hormon (amit mesterségesen, infúzióban a fájások erősítésére, szülés indításra használnak) a méh összehúzódásokért felelős. Ez lehet az oka a teljes eltiltásnak. A kezelőorvosa nem kockáztatna egy koraszülést... Mivel a szülésre ugyanazok a hormonok hatnak, amik az orgazmusra, még legalább két hétig ki kéne bírni egymás hiányát. Ha a koraszülés veszélye már nem áll fenn, akkor lehet kísérletezni alternatív módszerekkel:). ( A behatolást én sem javasolnám a felszálló fertőzések veszélye miatt). Remélem, minden úgy alakul majd, ahogy szeretnék és csodaszépen, egészségesen megszületik időre a babájuk, ami feledtetni fogja a pillanatnyi kellemetlenségeket. Üdvözlettel, Réka

8. kérdés

vonal
Banyai Beatrix
7:45:42
2009-09-17
Szia eloszor is gratulalok a 2 gyonyoru szep gyerekedhez,es orvedve latom hogy ismeros arc a kedvenc babas veboldalamon,vegig itt kovettem nyomon a babam adtait a fogamtatastol kezdve! Kivanok minden jot es tovabbi erot az osszes baba mama tamogatasaban.Mi mostmar tulastenk a "nehezen" ugyertve a szuletesen mar 2 hetesek leszunk holnap es orulve latunk egy ismeros arcot akitol tanacsot kerhetunk ha gondunk akad. Tehet akkor megegyszer minden jot kivanok Beatrix Banyai(Hunyadrol).
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-09-23 11:49:28

Kedves Beatrix, köszönöm a jókívánságokat, hasonló szépet kívánok Nektek is. Várom a kérdéseid, remélem megszolgálom a bizalmat:) Szeretettel, Réka ..........................

7. kérdés

vonal
kicsivica28
6:46:50
2009-09-16
Kedves Réka!Nem tudom mennyire testhezálló Önnek a kérdés,de megpróbálom.Káros lehet-e korai terhesség esetén egy 2-2,5 órás repülőút,illetve a biztosági ellenőrzés(ha volt már egy vetélésem)? Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-09-23 11:47:46

Kedves Kisvica28, a várandósság alatti repülőút nincs tiltólistán, kivéve, ha az orvosa másképp nem javasolja. Azért nem árt némi biztonsági intézkedést figyelembe venni: igyon sok folyadékot, félóránként sétáljon a fedélzeten vagy tornáztassa lábait. Azért mindenképp kérje ki orvosa tanácsait is, lehet, tud valami egyebet is javasolni. Az, hogy volt már egy előző vetélése nem hiszem, hogy növeli a rizikófaktort, bár ahhoz, hogy ezt biztosan kijelentsem szükségem lenne több részletre, de az orvosa szerintem kompetensebb választ ad erre a kérdésre. Kellemes időtöltést, Üdv, Réka ................................

6. kérdés

vonal
arcus6
7:06:43
2009-09-09
Kedves Réka! Egy hete tettem fel kérdést neked, köszönöm a választ rá! A málnalevél teával kapcoslatosan voltak kérdéseim. Most újabb kérdésem merült fel. A kislányom farfekvésben van még mindig, abban a változatában amikor a lábai egyenesen fent vannak a nyakánál-fejénél. Csinálom a fordító gyakorlatokat de semmi változás sajnos. Kérdésem az lenne hogyha így elkezdem inni a málnalevél teát akkor nem lesz e baj belőle, hogy mondjuk ha túl gyorsan tágulok akkor elindul "megszületni" normál úton, holott lehet hogy csak császárral lehetne világra segíteni? Az első babám is hamar, 5 óra alatt meglett, gyorsan tágultam. Most 34 hetes vagyok. Köszönöm a választ!
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-09-10 20:52:34

Kedves Noémi, Bár a kérdésed a tea ivásához vagy nem ivásához kapcsolódik, olvasása közben felmerült bennem pár gondolat, engedelmeddel ezeket is megosztom Veled, talán segít a döntéshozatalban. Mert a döntés a Tied, én egy nézőpontot tudok Neked mutatni, a sajátom 1. Ez még egyáltalán nem az az időszak, amikor aggódnod kellene a farfekvés miatt. A babák nagy része koponyával lefelé fordul a 36.hétig. Nekem volt egy kedves kismamám, akinek a kislánya a 39-ik héten fordult be az „indián híd” hatására. A fordítási technikákat is csak a 36.hét után javasolt elkezdeni, így most 2 hét pihenést tanácsolnék. Örülj a pocakodnak, szeresd a babád, próbálj meg ráérezni arra, hogy van-e valami akadálya a befordulásának. El tudod-e már engedni, felkészültél-e arra, hogy megszüld, nem sajnálod-e, hogy véget ér az áldott állapot, stb. 2. A baba, ha a végén mégis úgy dönt, hogy így marad, az sem kizáró és vitathatatlan ok a műtétre. Beszéld át az orvosoddal, mennyi az esélye a spontán, hüvelyi szülésnek farfekvésben, amennyiben ezt szeretnéd. Sok jó szakember van kórházainkban, akik pusztán a farfekvés miatt nem javasolnak műtétet, kérdezz, keresd meg őket. Gyűjts információt, az segít dönteni. Sajnos a kompetenciám nem terjed ki arra, hogy orvost javasoljak neked, de biztosan megtalálod azt, aki Neked a legtöbbet tudja majd segíteni. 3. A teával kapcsolatban meg hagyatkozz nyugodtan az intuíciódra, utat fog mutatni. Ártani valószínű nem fog, de, ha nem esik jól vagy aggódsz miatta, ne idd, ez a tea csak javaslat, nem recept és semmiképp nem szentírás . Mivel az előző szülésed is gyors volt, igazán van alapod bízni egy szép és gyors szülésben. Nyugodtan kérdezz, szívesen válaszolok, remélem, hallok még Rólatok. Baráti üdvözlettel, Réka

5. kérdés

vonal
arcus6
1:55:02
2009-08-31
Kedves Réka! Első terhességemnél a 34.héttől ittam a málnalevél teát.42.hétre született csak meg a fiam, viszont viharos gyorsaságú és erősségű fájásaim voltak, mindössze 5 óra alatt meglett. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető e az, hogy a málnalevél tea ivása okozta azt, hogy gyakorlatilag a vajúdásom első 2 óráját a WC- töltöttem és folyamatosan ment a hasam illetve hánytam? Vagy egyszerüen én ilyen alkat vagyok, hogy nálam így indul? Azért merült ez fel bennem, mert most olvasgatom a málnalevél egyéb hatásait és méregtelenitőnek, anyagcsere fokozónak is írják. Most a második babámat várom,és nem tudom mikor teszek jót, ha iszom újra a teát (akkor is ha ez ilyen erős bélmozgást és bélgörcsöket okoz majd) vagy ha nem iszom és megnézem, így mi történik? Köszönöm válaszát előre is! Noémi
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-09-01 16:40:28

Kedves Noémi, nagyon sok esetben így indul meg a szülés, ahogy Ön is leírta. A hasmenés, hányás hormonhatás következménye, nem kell semmiféle tea hozzá, hogy ez bekövetkezzen. Valószínűnek tartom, hogy nem a málnalevél tea hatása, de természetesen teljesen kizárni sem lehet, mivel minden gyógynövényre másképp reagálunk. Amit a teáról tudni kell, hogy erősebbé és feszesebbé teszi a méh izomzatát, segíti a méhösszehúzódásokat, csökkenti a vérzést,gyorsabbá, könnyebbé teszi a szülést. A 36-38 héttől kezdve lehet napi 2 csészével fogyasztani, de semmiképp nem 1 liternél többet, és, amennyiben mód van rá kortyolgatni javasolt. Természetesen nehéz dönteni, hogy mi a jobb... a viharosan gyors szülés vagy a nagyon fokozatos lassú. Mivel Ön az első babáját 5 óra alatt szülte meg, a második sem hiszem, hogy sokat fog váratni magára, (bár minden gyerek másképp jön a világra), teával vagy tea nélkül. Tegye mérlegre a pro és kontra érveket, és javaslom, hogy hozza meg az Önnek legmegfelelőbb döntést. Amennyiben maradt még kérdése, kérem, nyugodtan tegye fel őket, remélem, tudtam segíteni, Baráti üdvözlettel, Réka

4. kérdés

vonal
pivi22
1:21:44
2009-08-04
Üdvözlöm! Egy kétségbeesett 36 hetes kismama vagyok.A kérdésem a következő lenne. Egészen a 34. hétig fejfekvésű volt a babám majd a 35. hétre megfordult farosra,azóta úgy is maradt. Az ultrahangos orvos azt mondta, hogy szerinte úgy is marad. Kérdeztem tőle hogy mi a teendő de semmi tanácsot nem adott annyit mondott, hogy bezséljem meg az orvosommal. De mivel nincs fogadott orvosom ezért nem igazán érzem a kellő odafigyelést és biztató információt sem kapok. az Flow-vizsgálatokon kb.2 perc alatt lerendeznek. Szeretném tudni hogy mi vár rám, mennyi esélye van a picinek megfordulni? A 35. hét óta rendszertelen keményedéseket érzek és elég sűrűn.A hüvelynél és a végbél nyilásnál pedi nyomást. Ez a baba farfekvésének következménye?Előre is köszönöm. Válaszát várom.(Első babám lesz).
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-09-01 16:24:16

Kedves pivi22, sajnos csak most találtam meg a kérdését, lehet, kicsit későn, de nem kaptam jelzést a kérdéséről:(. Ugyanezen a fórumon már leírtam a faros baba megfordításának trükkjeit. Megfordulni az utolsó pillanatban is megfordulhat a baba. Volt egy kismamám, akinek a 38-ik héten fordult farosba a baba, a 39-ik héten megfordítottuk, de szülés előtti nap mégis úgy döntött, hogy farosan jönne a világra, és így is lett. Spontán, farral született meg, teljesen komplikáció mentesen. Kívánom, hogy Önöknek is sikerüljön, és, amennyiben még nem késtem el nagyon, kívánok könnyű és szép szülést, úgy, ahogy Önnek és a babájának a legjobb. Szeretettel, Réka

3. kérdés

vonal
LS66
2:14:01
2009-03-06
Kedves Réka! Azért zavarlak,mert szeretném megkérdezni,hogy én jelenleg egy 43 éves 5 gyermekes mérlegképes könyvelő anyuka vagyok,akit nagyon megragadott a dúlaság és azt hiszem komolyabban szeretnék vele foglalkozni,mit tehetek,hogy elindulhassak ebben az irányban(esetleg pálya módosításként is gondolkodom)? Várom válaszodat. Köszönettel: Lné Lombai Sarolta
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-03-06 12:47:50

Dúlaképzés

Kedves Sarolta, ma Magyarországon nincs OKJ-s dúlaképzés. Elindult ez a folyamat, de még várni kell rá. Tanfolyamok folyamatosan indulnak. Jómagam őszre tervezek egy magas színvonalú képzést, az egyik legnagyobb dúlaszervezet akkreditálásával. 3 napos, pontos részleteket megírom, ha érdekel. Szívesen összeülök veled személyesen is, vagy a dúlakörbe is eljöhetsz hozzánk egy betekintésre. Remélem, találkozni fogunk.

2. kérdés

vonal
ildiko5
1:05:11
2009-02-20
Kedves Réka! Három hónapja szültem és most egy kicsit visszagondoltam, hogy milyen is volt. Egy dolgot nem értek,ebben kérem a segítségedet. Amikor a baba feje már kint volt, valahogy elakadt a dolog, úgy éreztem, hogy nincsenek már toló fájások. Az orvos csak mondta, hogy ne hagyjam abba, amikor jön a fájás nyomjak. De én úgy éreztem, hogy elmúltak a fájások ezért csak úgy erőt vettem magamon és nyomtam, mert a fájás nem jött. Végül is az orvos a kezével nyomta a hasam, úgy született meg a fiam. Nem volt ez kellemetlen a számomra csak így utólag visszagondolva nem értem, hogy tényleg lehet ilyen, hogy egyszer csak elmúlik a nyomási inger és a baba ott van félúton? Vagy kimerülhettem, ez lehetett az oka? Csak azért érdekel, hogy pontosan értsem, hogy mi is történhetett velem, hogy a következő szülésnél esetleg tudjam, hogy mire számíthatok. Köszönöm válaszát! Ildikó
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2009-02-22 11:16:41

Elakadás?

Kedves Ildikó, jó lenne tudni több részletet is a kitolási szakról és az egész várandósságról, hogy pontosabb választ mondhassak, így többnyire feltételezéseim tudom leírni. A kitolási szakban is lehetnek úgynevezett elakadások is, meg olyan is előfordul háborítatlan körülmények között, hogy amikor kibújik a baba feje, megáll egy kicsit, körülnéz, megpihen és csak utána indul újra meg, és születik meg teljes egészében. És ez normális is addig, míg a baba szívhangja nem esik és láthatóan nem érzi rosszul magát. Jó lenne tudni, hogy mennyi ideig nem érzett fájásokat, az sokat elmondana a háttérről. Mennyire várt türelmesen az orvosa? Mennyire volt hosszú a vajúdás? Az is lehet, hogy Ön már teljesen kimerült volt, ha egész nap vajúdott és közben nem evett és nem is ivott rendesen, és ezért gyengült a tolófájás. Vagy az is lehet, hogy Ön még nem volt teljes egészében felkészülve a baba kézben tartására és tudat alatt még várni szeretett volna egy picit... Bármi is történt, az a fontos, hogy kellemetlen élmények nem maradtak utána, hiszen csodálatos a baba, akit a karjában tarthat. A javaslatom következő várandósságára, hogy mindenképp keressen valakit, akivel részletesen átbeszélheti a szülés momentumait, lépésről lépésre, és így felkészülve minden esélye megvan arra, hogy bármilyen újabb elakadást elkerüljön. Ha gondolja, én is szívesen segítek, akár itt, akár privátban, ahogy Önnek megfelel. Köszönöm, hogy megtisztelt engem és az olvasókat ezzel a kérdéssel, remélem, tudtam segíteni:) Szeretettel, Réka

1. kérdés

vonal
H. Krisztina
5:22:21
2008-06-30
Kedves Réka, 4 hónapos kismami vagyok. Férjem sajnos nem szeretne bejönni velem a szülésre, de én félek az egyedül szüléstől. Nagyon szeretném, ha valaki segítene, támogatna. A kórházban van szülésznő, de úgy tudom, hogy vihetek magammal dúlát is. Ön mit javasol, mikor érdemes dúlát keresnem, felkérnem rá, hogy velem legyen? Miben különbözik a dúlák segítsége a szülésznő tevékenységéhez képest? Előre is köszönöm válaszát, H. Krisztina
szakértő fényképe

Dézsi Réka

Dúla

2008-07-04 22:28:23

Dúlával vagy nélküle?

Kedves Krisztina, nagyon örülök, hogy ennyire időben talált ránk, így bőven lesz ideje felkészülni a szülésére. Ha nagyon össze akarnám foglalni a szülésznő és dúla közti különbséget, azt mondanám, hogy a dúla inkább lelki, míg a szülésznő inkább testi szükségeleteire figyel. Természetesen, mint az élet bármely másik területe, ez sem fekete vagy fehér. Dúlaként sokszor olyan szerencsés esetben vagyok, hogy hosszasan végigkísérhetem az anyuka várandósságát, megbeszélhetjük félelmeit, kétségeit akár magával, akár szülésével vagy gyermekével kapcsolatban. Saját magam tartom a szülésfelkészítőket, ahol a többi hasonló helyzetben lévő kismamával találkozhat, kiscsoportban megtanuljuk a szülés mechanizmusát, a baba ellátását, stb...Végigkísérem a szülését, majd a gyermekágyban segítem szoptatási tanácsokkal, ha szükség van rá, vigyázok a babára, miíg ő alszik pár órát, mert egyedül nem tudja megoldani, stb. Konkrétan vajúdás és szülés közben is jól jön egy "bizalmi" kapcsolat, mert így lényegesen megrövidül a vajúdási idő, könnyebb a kitolási szak, természetes módszerekkel, egyszerű praktikákkal csillapítjuk a fájdalmat, hogy minél szebb élmény maradjon a nagy találkozás. Statisztikákkal nem szeretném untatni, ha kíváncsi rájuk, szívesen megosztom Önnel, csak szóljon. Ugyanezt tudom mondani a dúlaválasztással kapcsolatban, válaszára várva. Remélem, sikerült egy halvány képet festeni a tevékenységünkről, bármi más kérdése lenne, szívesen állok rendelkezésére, Baráti üdvözlettel, Réka

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Akár 200 ezer forintot jóváírást is kaphat, aki most igényli a Babavárót tovább

Már csak néhány napig igényelhető a jelenlegi kritériumokkal a babaváró hitel, így aki még ezekkel a feltételekkel szeretné megkapni, annak hamar el kell indítania a folyamatot. ...

​Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van még esély a babaváróra (x) tovább

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. ...

Babát tervezel 5 éven belül? Így NE bukd el a Babaváró hitelt! - Szakértőnk segít tovább

Ugyan a Babaváró hitel 2024-ben is elérhető lesz, de sokkal szigorúbb feltételekkel, mint korábban. Idén még az igénylő pár női tagjának a maximális életkora be nem töltött 41 év, ez...

Érkezik a CSOK Plusz - szakértőnk bemutatja a legfontosabb tudnivalókat tovább

2024. január 1-től új családtámogatási támogatást, CSOK Plusz-t vehetnek igénybe a családok lakásvásárlásra, felújításra, vagy bővítésre....

Egy 9 éves gyerek lőtte le a jeladós svájci farkast tovább

Hatalmas felháborodást keltett idén áprilisban, amikor kiderült, hogy a jelkövetővel ellátott svájci farkas életét vesztette hazánkban. Az ügyben szerdán 2 embert őrizetbe vettek, és azóta...

Szoptatás

A császárral született babákat másképp kell táplálni! tovább

Mivel a császárral született babák nem kerülnek kapcsolatba a hüvelyi flórával, ezért nem jutnak a szervezetükbe bizonyos jó baktériumok. ...

Ingyenes szoptatási ambulancia: Ha szoptatási problémáid vannak, itt segítenek neked - Beutaló sem kell! tovább

Ingyenes szoptatási tanácsadás várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciáján....

Szoptatási pózok: Így kell helyesen mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó - Szakember tanácsai tovább

Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel....

Lefejt anyatej tárolása szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban - Meddig és hogyan használhatod fel? tovább

Fontos, hogy minden kismama ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit....

Covid elleni oltás várandósoknak és szoptató anyáknak: A te oltásod a kisbabádat is védi a koronavírustól! tovább

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Honnan tudhatod, hogy nárcisztikus a párod? - Ezekre a jelekre figyelj a pszichológus szerint tovább

"A válás megölheti a gyerek lelkét" - 3 gyakori hiba, amit a válófélben lévő vagy elvált szülők elkövetnek tovább

15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek tovább

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? 2 kérdés, ami segít kideríteni - A pszichológus szerint tovább

Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást tovább

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Márton-napi lámpás házilag - 3 cuki lámpás, amit gyerekekkel is elkészíthettek tovább

Halloween - 3 csontváz smink gyerekeknek videós útmutatóval tovább

Halloween arcfestés kisebb gyerekeknek - videós útmutatóval tovább

A család kedvence: Túrós rácsos süti recept tovább

Ilyen legyen egy jó tanulósarok tovább

Puha és omlós krumplis pogácsa recept, a nagyi receptes könyvéből: Hétvégi kiránduláshoz, piknikhez is tökéletes tovább

Tökfestés ötletek képekkel: Így dekorálhatod ősszel a lakást vagy a kertet, ha nem akarsz tököt faragni tovább

Babakonyha

Babakonyha

Házi nutella recept - így készíts otthon mogyorókrémet tovább

8 szuper tipp, hogy a gyerek örömmel egye meg a zöldségeket is - Ezeket próbáld ki! tovább

Elronthatatlan répatorta recept: Olyan finom lesz, hogy nem tudod abbahagyni - Gluténmentes változatban is! tovább

Puha, omlós almás pite recept, vastag töltelékkel: Finom és egyszerű, még mérleg sem kell a hozzávalókhoz tovább

Mennyei krémes madártej recept, habgaluskával - Ennek senki nem tud ellenállni tovább

Extra gyors kefires fánk recept: Csak keverd össze, süsd ki és már eheted is! - Baracklekvárral a legfinomabb tovább

Omlós sajtos rúd élesztő és sütőpor nélkül: Bögrés recept! - Ha gyorsan és egyszerűen sütnél valami finomat tovább

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza