Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Dr. Hajdu - Dudás Mária Munkajogi ügyvéd Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Dr. Hajdu - Dudás Mária - Munkajogi ügyvéd

vonal

szakértő fényképeDr. Dudás Mária ügyvéd vagyok, 2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ezt követően ügyvédjelöltként, majd ügyvédként folytattam, folytatom tevékenységemet.


Munkajoggal foglalkozom - elsősorban a piaci szférát érintő problémákkal -, kiemelt figyelmet fordítva a peres eljárások elkerülésére, a jogviták békés rendezésére. A munkavállalók, illetve a munkáltatók képviseletét egyaránt ellátom, a munkaszerződés megkötését megelőző eljárástól kezdve, a munkaviszony fennállása alatt keletkező, illetve a jogviszony megszüntetésével összefüggő problémák kezeléséig.


Az új Mt. hatályba lépése óta úgy vélem, fokozottan kell figyelnünk a védett munkavállalói csoportokra, ezen belül a várandós nőkre, a kismamákra, a gyermeküket egyedül nevelő munkavállalókra, hiszen pl.: korábban sem ment gördülékenyen a fizetés nélküli szabadságról történő visszatérés, július 1. napjától még nehezebb; várandósság esetén felmondási védelem ezentúl csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta, stb. Éppen ezért tartom lényegesnek, hogy az érintettek minden lépés előtt tájékozódjanak azok lehetséges következményeiről.Kérdésed van? Látogass el a dudasdr.hu honlapra, és kérj konzultációs időpontot!

Weboldal: http://www.dudasdr.hu

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Mikor és mennyi szabadság és pótszabadság jár a kismamáknak, szülőknek?
Mikor és mennyi szabadság és pótszabadság jár a kismamáknak, szülőknek?
Jár-e munkabér annak a várandós kismamának, aki munkaidőben vesz részt kötelező terhességi vizsgálatokon? Hány órát mentesül a munkavégzés alól a szoptatós kismama a szoptatás időszakában? Kifizetik-e azt nekünk, ha a lombikprogram miatt nem tudunk munkába menni? Hogyan rendelkezik a munkavégzés alóli mentességről a Munka Törvénykönyve?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2018-09-10 00:00:00

tovább a cikkre
Kismama munkajog 2018: Ezek a jogok illetnek meg a munkahelyeden a várandósság idején és utána! - Szakértő válaszol
Kismama munkajog 2018: Ezek a jogok illetnek meg a munkahelyeden a várandósság idején és utána! - Szakértő válaszol
Kismama munkajog: várandósság bejelentése, munkakör alóli felmentés, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, kötelező kismama orvosi vizsgálatok - Mihez van jogod a munkahelyeden, ha babát vársz? Munkajogi szakértő válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2018-01-11 00:00:00

tovább a cikkre
Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság
Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság
Kötelező-e a kismamának tájékoztatni a főnökét a várandósságáról? Mit jelent pontosan a kismamákat védő felmondási tilalom? Lehet-e kötelezni a kismama dolgozót túlórára, éjszakai munkára, más helyiségben végzendő munkára? Mikor kötelező a kismamát felmenteni a munkavégzés alól? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2016-09-06 00:00:00

tovább a cikkre
Kérdések az állásinterjún - Milyen kérdésekre nem vagy köteles válaszolni?
Kérdések az állásinterjún - Milyen kérdésekre nem vagy köteles válaszolni?
Hány gyermeke van? Tud túlórát vállalni? - tipikus kérdések, amelyek gyakran elhangzanak az állásinterjún, pedig a jog szerint nem tehető fel bármikor bármilyen kérdés a jelölt számára! Ha a jogsértés bizonyosságot nyer, akár 700-800 ezer forint büntetést is kiszabhat a bíróság az állásinterjún elhangzott sértő kérdések miatt.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-10-05 00:00:00

tovább a cikkre
Pótszabadság 2015: mennyi jár életkor után? Mennyi jár a gyerekek után? Mi után jár még pótszabadság?
Pótszabadság 2015: mennyi jár életkor után? Mennyi jár a gyerekek után? Mi után jár még pótszabadság?
Mennyi pótszabadságra jogosult a munkavállaló életkor szerint? Mennyi pótszabadság jár a gyerek vagy gyerekek után? Mi az apai pótszabadság ügyintézésének menete a kisbaba megszületésekor? Jár-e továbbra is a pótszabadság az elvált édesapának?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-09-22 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak: mire vonatkozik és mire nem? Megtörtént esetek
Felmondási védelem várandósoknak: mire vonatkozik és mire nem? Megtörtént esetek
Érvényesíthető-e próbaidő alatt a felmondási tilalom kismamák esetén? Miért célszerű mihamarabb bejelenteni a várandósságot a főnökünknek? Hogyan érinti a próbaidő a veszélyeztetett terhes kismamákat? Jogi szakértőnk megtörtént eseteket ismertet, amikor várandós kismamákat bocsátottak el a munkahelyükről.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-07-06 00:00:00

tovább a cikkre
Mire figyelj munkavállalásnál? Munkaidő, részmunkaidő, kötetlen munkarend szabályai
Ha 4-6 órában dolgozunk, akkor dolgozhatunk részmunkaidősként is, vagy úgynevezett „rövidebb teljes munkaidőben" is. A két fogalom nem ugyanaz! Jelentősége azért van, mert a járandóságok nem ugyanúgy járnak a két esetben. Mit jelent a behívás alapján történő munka, amely a részmunka egy speciális formája.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-05-07 00:00:00

tovább a cikkre
Munkabérből történő levonás – Milyen tartozást és hogyan lehet a munkabérből levonni?
Tartozás esetén nettó munkabérünk legfeljebb 33%-át lehet levonni, kivételes esetben 50%-át. Melyek ezek az esetek? Levonhatnak-e a végkielégítésünkből, bónuszunkból, jutalomunkból tartozás, határozat, bírság, tartásdíj esetén? Mi a levonás sorrendje, ha több tartozásunk is van? Munkajogi szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-04-09 00:00:00

tovább a cikkre
Munkahely megszűnése jogutóddal vagy jogutód nélkül – Mikor jár végkielégítés? Ki rendezi a ki nem fizetett béreket?
Megszűnik-e a kismama munkaviszonya, ha jogutód nélkül szűnik meg a munkahelye? Érvényesül-e a felmondási tilalom jogutód nélküli megszűnéskor? Mikor jár végkielégítés? Ki fizeti ki a munkabért, ha fizetésképtelen a cég? Kell-e új munkaszerződést kötni, ha megváltozik a cég tulajdonosa?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-11-20 00:00:00

tovább a cikkre
Mikor jár utazási költségtérítés? Mi számít bele a munkaidőbe?
Beleszámít-e a munkaidőbe a munkahelyre történő oda-vissza utazás? Jár-e erre az időre munkabér? Munkaidőnek számít-e ha tárgyalás, illetve ha munka miatt utazunk? Hogyan kezeli a jog a kiküldetéseket vagy az üzletkötők utazásait? Milyen költségek terhelik a munkáltatót a munkába járással kapcsolatban?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-11-05 00:00:00

tovább a cikkre
Munka Törvénykönyve - Kismamákra, kisgyermekesekre, egyedülállókra vonatkozó szabályok - túlóra, ügyelet, rendkívüli munkaidő
Mikor és hogyan rendelhető el a túlmunka? Mit tehetünk, ha a főnökünk nem fizeti meg a bérpótlékot vagy törvényes kereteken felül kötelez bennünket a túlmunkára? Elrendelhető-e túlmunka várandós kismamáknál? Elrendelhető-e túlmunka kisgyerekes vagy egyedülálló alkalmazottnál? Jogi szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-10-02 00:00:00

tovább a cikkre
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően
Hogyan jelentsük be a munkahelyen, ha betegek vagyunk? Jár-e betegszabadság a veszélyeztetett terhességre? Fel lehet-e mondani a betegszabadság ideje alatt? Mennyi betegszabadság jár egy évben, és mennyi a táppénz összege? Milyen esetben járhat a dolgozónak kártérítés a betegsége kapcsán?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-07-31 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondási tilalom: még több védelem a kismama munkatársaknak
Változott a Munka törvénykönyve: a kismamáknak már nem kell bejelenteniük előzetesen a terhességet, illetve a lombik programban való részvételt a főnöknek ahhoz, hogy felmondási védelmet élvezzenek a munkahelyen. Jogi szakértőnket kértük meg arra, hogy magyarázza el, miért volt alkotmányellenes a korábbi - kismama dolgozókra- vonatkozó jogszabály.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-06-19 00:00:00

tovább a cikkre
Végkielégítés - mikor és mennyi végkielégítésre jogosult a munkavállaló?
Mikor jár, illetve nem jár a végkielégítés? Beleszámít-e a szülési szabadság és a gyermekápolásra fordított idő a jogosultsági időtartamba? Felhívjuk a figyelmedet egy gyakori hibára, amikor a végkielégítés járna ugyan, de egy figyelmetlenség miatt mégsem kapod meg az összeget. Tanácsok végkielégítésről nem csak kismamáknak.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-05-22 00:00:00

tovább a cikkre
Jogszabályváltozások! A Munka Törvénykönyve főbb módosításai 2014 márciusától
Március 15. napján hatályba lépett a Munka Törvénykönyve mögöttes szabálya, az új Polgári Törvénykönyv. A törvények közötti összhang megteremtése érdekében több száz más jogszabály, közöttük - a Munka Törvénykönyve rendelkezései is módosultak. A Munka Törvénykönyve főbb módosításai az alábbiak.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-04-03 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondhatnak-e a kismamának a próbaidő alatt?
Milyen jogai vannak a kismamának, aki még csak próbaidejét tölti a munkahelyén? Kötelessége-e a kismamának tájékoztatni a munkaadót a várandósságról? Kinek kell bizonyítani a jogsérelmet? Szakértőnk ezúttal nem csak jogi tanácsot ad, hanem két megtörtént esettel segíti megvilágítani a próbaidő alatti felmondásra vonatkozó jogszabályokat.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-02-24 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak, valamint Gyed, Gyes mellett, vagy után visszatérő kismamáknak
Kiket véd a felmondási tilalom? Felmondás esetén milyen kártérítés jár? Milyen indokokkal mondhat fel a munkáltató a kismamáknak? Felmondhat-e a munkaadó, ha megszűnik a munkakörünk?

Szerző: Szülők Lapja | 2014-01-28 00:00:00

tovább a cikkre
Kismamákra, kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkajogi szabályok
Milyen munkajogi szabályok vonatkoznak a kismamákra? Felmondási védelem, felmondási idő, munkakör, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, kismamáknak bér, mentesülés a munkavégzés alól, pótszabadság, túlórák, jó tanácsok kismamáknak...

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-12-02 00:00:00

tovább a cikkre
Amit a felmondási tilalomról tudni kell
Mikor nem szüntethető meg a munkavállaló jogviszonya felmondással az új Mt. szerint? A várandósság esetén mi a tilalom feltétele, a keresőképtelenség továbbra is védelmet jelent?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-11-06 00:00:00

tovább a cikkre
Mennyi pótszabadság illeti meg a munkavállalót?
Hogyan és kiknek jár a pótszabadság? Mit kell figyelembe venni a pótszabadság megállapításakor? Mennyi pótszabadság jár a munkavállalónak? Mennyi a pótszabadság mértéke a gyermekek után? Mennyi pótszabadság jár az apáknak?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-10-24 00:00:00

tovább a cikkre
Várandós kismamákra vonatkozó munkajogi szabályok
Terhesség alatti munkavégzés szabályai. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy a várandós nőkre milyen munkajogi szabályokat kell alkalmazni, mikor illeti meg őket a felmondási védelem, próbaidő alatt milyen lehetőségeik vannak, elrendelhető-e túlmunka, elmehet-e a kismama a kötelező orvosi vizsgálatra munkaidőben, továbbá milyen munkaköri feltételek mellett foglalkoztatható.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-10-16 00:00:00

tovább a cikkre
Így ellenőrizheti a munkáltató a munkavállaló munkavégzését (kamera, internet, levelezés, telefon)
Megfigyelhet a munkáltató kamerával? Korlátozhatja a munkáltató az Internet hozzáférést? Ellenőrizheti a munkáltató az e-mailjeinket? Felbonthatja a leveleinket?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-09-17 08:00:00

tovább a cikkre
Munka törvénykönyve változások 2013 augusztus 1-től
2013. augusztus 1-től módosul az Új Munka törvénykönyve, majd 2014. január 1-től újabb szabályok lépnek hatályba. Munkajogász szakértőnk, Dr. Hajdu – Dudás Mária összegyűjtötte Nektek a változásokat.

Szerző: Szülők lapja | 2013-07-22 00:00:00

tovább a cikkre
Orvosi vizsgálatok munkaidő alatt
Milyen orvosi vizsgálatokra mehet az alkalmazott munkaidő alatt? Mehetnek-e a kismamák kötelező orvosi vizsgálatai munkaidő alatt? Kiknek jár a távolléti díj?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-07-04 08:00:00

tovább a cikkre
A felmondás szabályai, azaz a munkaviszony megszüntetése munkáltatói felmondással
Hogyan szűnhet meg a munkaviszony? Mik lehetnek a felmondás okai? Mikor van felmondási védettség? Mennyi a felmondási idő? Kell-e felmondáskor végkielégítést fizetni?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-06-06 00:00:00

tovább a cikkre
Végkielégítés szabályai az új Mt. szerint
Végkielégítés illeti meg a munkavállalót a munkáltató felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén, továbbá ha a munkaviszony oly módon szűnik meg, hogy az új munkáltató nem tartozik az Mt. hatálya alá.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-03-21 00:00:00

tovább a cikkre
A kismamák munkavállalása az Új Munkatörvénykönyve alapján
A kismama minden idejét leköti a baba adta boldogság, azonban ahogyan telik az idő, akaratlanul is eszébe jut, vajon a munkahelye visszavárja? Már amikor bejelentette a terhesség tényét, akkor sem örült igazán a munkáltató. Mi történik a fizetés nélküli szabadság elteltét követően? Esetleg már most érdemes lenne azt megszakítani?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2012-09-07 00:00:00

tovább a cikkre

Kérdések - Válaszok

vonal
Oldalak:

58. kérdés

vonal
csillagviri
8:31:15
2012-11-05
Kedves Mária! Én érdeklődni szeretnék,hogy kaphatnék-e gyes helyett gyedet, ha 2012. júniusban végeztem egy 3 éves szakmával szakközépben,júniustól 2 órás bejelentett munkaviszonyom van.Amenyiben találnék még most,novemberben bejelentett 8 órás munkát,lehetőségem van még a gyedre? 2013. júniusában fogok szülni. Várom válaszát,előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2013-03-18 11:48:29

Gyed feltétele

Kedves "Csillagviri", Az alábbi feltételek teljesülését kell mérlegelnie: gyedre jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. A tgyás és a gyed jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot. A 2 órás munkaviszony mellett is teljes jogú biztosítottnak tekintendő. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

57. kérdés

vonal
Edit
8:21:29
2012-11-03
Kedves Mária! Az lenne a kérdésem, hogyan történjen a várandósság bejelentése a munkáltató felé (írásban vagy szóban) és mikor? A tudomásszerzés időpontja után azonnal? És ha akkor épp gyári leállás van év végén, akkor ajánlott levélben kell ezt jelezni? És konkrétan kinek? A közvetlen főnökömnek vagy a munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezetőnek? Mindezeket azért kérdezem, mert jövő évtől bizonytalan a cégünk megmaradása, vagy csak bizonyos dolgozókat küldenek el, még egyenlőre nem tudni semmit erről, az a biztos hogy változások lesznek. És mivel mi egyébként is tervezünk babát, úgy olvasom ki az új MT-ből, hogy nem mindegy, hogy a felmondás közlése előtt vagy után tudja meg a munkáltató ezt az állapotot. Önnek mi a véleménye erről, hogyan járna el a helyemben? További kérdésem még, hogy a gyermek két éves kora után munkát vállaló kismamát már nem védi a törvény a gyermek 3 éves koráig a felmondás alól? Van még egyéb ilyen lényegesebb változás a régi és az új MT. között? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Edit
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2013-03-18 11:48:47

várandósság bejelentése

Kedves Edit, Helyesen látta, hogy július 1. napjától van jelentősége a várandósság közlési időpontjának, azaz felmondási védelemre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót (azaz a munkáltatói jogkör gyakorlóját) a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta. A legjobb, ha szóban tanúk előtt, de írásban is megteheti a bejelentést. Nincs nagy gyakorlata a bejelentési kötelezettség teljesítési módjának, én azt javaslom, legyen jóhiszemű és együttműködő szem előtt tartva azt is, hogy egyes szakértők szerint, ha a munkáltató át akarja a felmondást, és a munkavállaló azon nyomban közli (az utolsó szó jogán), hogy ő felmondási védelem alatt áll, abban az esetben ezzel eleget tett a tájékoztatási kötelezettségének. Azt, hogy ez utóbbi mennyire járható út, majd a bírói gyakorlat alakítja ki. A felmondási védelem az új Mt. szerint már csak a fizetés nélküli szabadság igénybe vétele alatt illeti meg a kismamát, azaz, ha újra munkába áll, sajnos kikerül a tilalom alól. A különbségekről további információt itt talál: http://szuloklapja.hu/baba/body/cikkek_new.php?valasztas=teljes_cikk&cikk_id=1446&tema_id=3&cikk_cime=A-kismamak-munkavallalasa-az-Uj-Munkatorvenykonyve-alapjan&felso_menu=jog Üdvözlettel: Dr. Hajdu - Dudás Mária

56. kérdés

vonal
ambra
0:59:26
2012-10-30
Tisztelt Cím! Szeretném megkérdezni, hogy ha pénteki napon jár le a határozott idejű szerződésem, és hétfőn tudok új helyen kezdeni, vagy a munkaügyi központba bejelentkezni,akkor mi lesz a szombattal és a vasárnappal. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-11-04 17:15:19

Biztosított passzív jogon

Kedves Ambra, Passzív jogon lesz biztosított, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság a biztosítási jogviszony, illetve a jogosultság megszűnését követően 45 napig még fennáll, amennyiben a biztosítás/jogosultság a megszűnését megelőzően legalább 45 napig fennállt. Üdvözlettel: Dr. Hajdu - Dudás Mária

55. kérdés

vonal
beush
2:28:36
2012-10-26
Kedves Mária! Köszönöm előző kérdésemre adott válaszát! Az viszont nem egyértelmű számomra, hogy mit jelent az, hogy nincs a "képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. " Esetleg azt jelenti, hogy nem vettek fel a helyemre - akár szerződéssel is - másik kollégát? Vagy pedig azt, hogy nincs betöltetlen biológia-német szakos tanári állás? Ez a kritérium egyébként azért nem egyértelmű számomra, mert egy munkahely sem tud szerintem egy kollégát 3 vagy esetleg annál több évig nélkülözni, így valamilyen módon a helyét be kell hogy töltse. Egy teljesen más jellegű kérdésem is lenne. Férjem szintén tanárként dolgozik. Az iskolát szeptembertől átvette a Pannonhalmi Bencés Apátság, így többé már nem közalkalmazott. Eddig a gyerekek után járó szabadságból 2-őt vett ki. Az iskolában azt mondták neki, hogy mivel fenntartó váltás volt, már csak egy nap szabadság jár neki. Jogszerűen jártak el az iskolában, vagy jár még neki a megmaradt 2 nap a fenntartó váltástól függetlenül? (2 gyermekünk van) Válaszait előre is köszönöm! Üdvözlettel: Horváth-Rajnai Beáta
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-11-04 16:28:05

Képzettségnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő másik munkakör jelentése

Kedves Beáta, ha a munkavállaló visszatér a fizetés nélküli szabadságáról, és a munkaköre nem szűnt meg, a munkáltatónál nem történt a munkakörét érintő átszervezés, stb., a munkáltató köteles változatlan feltételekkel foglalkoztatni (kivéve esetleg a munkabér módosítása). Ellenkező esetben megszüntetheti felmondással a jogviszonyát, kivéve azt az esetet, amikor a gyermek nem töltötte be a három éves kort, ekkor ugyanis a munkáltató köteles megvizsgálni a felmondás közlése előtt, hogy nincs-e a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képzettségnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő másik munkakör. A felmondás akkor adható át, ha nincs, vagy ha a munkavállaló a felajánlott munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. A távolléte idejére a munkáltató nyilván alkalmazott másik kollégát határozott időre kinevezéssel vagy szerződéssel, azonban, amikor Ön visszatér (nyilván az Ön munkakörét nem érintette semmiféle átszervezés, megszűnés), az érintett kolléga jogviszonya szűnik meg. Válasz a kedves Férje ügyében intézett kérdésre: a 4 munkanap pótszabadság az egész évre jár, ez független attól is, ha a munkavállaló időközben másik munkáltatónál létesít jogviszonyt. Üdvözlettel: Dr. Hajdu - Dudás Mária

54. kérdés

vonal
beush
0:24:04
2012-10-25
Kedves Mária! Gyermekeim születése előtt pedagógusként dolgoztam, határozatlan idejű szerződéssel. Jelenleg kisfiammal vagyok otthon Gyeden, aki 2013. január 25-én lesz 2 éves. Én szeretném jan. 26-val megszüntetni a fizetés nélküli szabadságomat, és a rendes szabadság letöltése után újra munkába állni. Ez kb. májusra esne. Mivel ez a tanév közben van, van-e joga a munkáltatómnak azt mondani, hogy csak szeptember 1-jével állhatok ismét munkába? Ha igen, akkor milyen indokkal? Válaszát előre is köszönöm! Horváth-Rajnai Beáta
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-25 22:15:05

állásidő

Kedves Beáta, ha a munkavállaló (közalkalmazott) a fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap, b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni. Azaz a munkáltató köteles Önt foglalkoztatni, kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. A munkáltatónak először ki kell adnia a felgyűlt szabadságot, ezzel már el is fog telni a tanév:-D. Ha tegyük fel elméletben, hogy nem lenne szabadsága, abban az esetben sem mondhatná a munkáltató, hogy csak x naptól tudja foglalkoztatni a meglévő munkakörében. Ha mégis megteszi, Ön állásidőre jogosult (azaz munkavégzés nélkül is megkapja fizetését). Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

53. kérdés

vonal
Delin
5:23:46
2012-10-23
Kedves Ügyvédnő! A terhesség esetén, ill. a baba megszületését követő támogatásokkal kapcsolatban lenne kérdésem, mivel jelenlegi helyzetem az átlagostól kicsit eltér. -2009.12.07-2012.07.11-ig rendszeres magyarországi jövedelmem volt, mely végig meghaladta a mindenkori minimálbér kétszeresét (bejelentett munka heti 40 órában) -emellett 2007 óta folyamatos nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom áll fenn az egyik haza egyetemmel, mely várhatóan 2013 júliusában szűnik meg - 2012 július 11-i felmondásom óta Andliában (Londonban) élek, hivatalosan 2012. októberétől 4 hónapos Erasmus szakmai gyakorlaton veszek részt itt, melyért fizetést nem, csupán a havi ösztöndíj összegét kapom meg - házas vagyok - jelenleg 5 hetes terhes vagyok, más gyermekem nincs - férjemnek 1,5 éve angliai jövedelme van, de előtte 4 évig volt rendszeres, bejelentett magyarországi jövedelme, mely szintén meghaladta a minimálbér kétszeresét - én 25, férjem 27 éves Kérdésem a következő. Milyen támogatásokra vagyok jogosult Magyarországról? Egyáltalán jogosult vagyok-e rá (papíron még mindig otthon lakom bejelentett lakcímem és hallgatói jogviszonyom miatt)? Feltehetően a babát Londonban szeretném megszülni és itt is nevelnénk 4-5 éves koráig. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, K. Gabriella
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-25 22:13:52

családtámogatás külföldön

Kedves Gabriella, A tgyás és gyed esetén jogosultsági feltétel, hogy a szülést megelőző két évben meglegyen a 365 nap biztosítási jogviszony, és hogy a szüléskor is biztosított legyen itthon. Jelenleg ez utóbbi feltétel a leírtak alapján nem teljesül. Az alanyi jogon járó gyes esetén kizárólag az a feltétel, hogy életvitelszerűen itthon éljen. Egyébként ezeknél az ellátásoknál azt a tagállami jogot kell alkalmazni, ahol az illető személy biztosítva van (a biztosítás helye szerinti jog), függetlenül attól, hogy melyik tagállamban tartózkodik. A főszabály szerint abban a tagállamban vagyunk jogosultak a családtámogatások igénylésére, ahol a járulékokat fizetjük/fizettük. Családi pótlékra jogosultak lesznek ugyan, de már Angliában (talán nem is baj :-D). Abban az esetben ugyanis, ha akár az anya, akár az apa egy EU tagállamban dolgozik, és az egész család kiköltözik, megszűnik a magyarországi jogosultság, és az adott tagállambeli családi pótlékra lesznek jogosultak. Az adott tagállamban működő illetékes hatóságnak kell benyújtani a juttatásra vonatkozó igényt. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

52. kérdés

vonal
Kiss Istvánné
4:13:30
2012-10-23
Tisztelt Ügyvédnő!!! S.Puskás Judit ajánlotta önt,hogy keressem meg levelemmel..Kezdem az elején.2006.január 19.-én kezdtem el dolgozni egy cégnél 2008.decemberében megszületett első gyermekem 2010 októberében a második.2012.október 08.-tól felhalmozódott szabadságomat töltöm.2012.agusztus 02.-án jeleztem munka adómnak visszatérési szándékomat és ezzel egy időben áthelyezésemet egy másik áruházba mert ahova vissza kellene mennem több mint 300 km-re van és nem tudok oda vissza menni..Jelenleg az áthelyezési kérelmemmel kapcsolatban semmilyen válasz nem kaptam...Ez 2008-2009-ben az áruházak egymás között intézték elég sok áthelyezés történt mikor még dolgoztam.Jelenleg készülök,hogy saját magam fogok bemenni oda ahova szeretném áthelyezésemet kérni.Ha valami oknál fogva nem tudnak átvenni ,mi tévő legyek?Fel kell mondanom ha letelik a szabadságom?Vagy kötelesek alkalmazni?Esetleg átvenni?Ott ahol dolgoztam tudomásom szerint minden állás telített tehát ott sem tudnának eredeti pozíciómban foglalkoztatni .Minden esetben munkaszerződé módosításra lenne szükség.Nagyon sokan tértek már vissza de mindig egy másik munkakört ajánlottak nekik..Én csak az áthelyezésnél történő módosítást tudnám elfogadni..Mit tegyek,hogy jól jöjjek ki a dolgokból?Nem a pénz érdekel hanem,hogy továbbra is munkahelyem legyen...Válaszát előre is köszönöm.. Maradok Tisztelettel?Kiss Istvánné
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-25 22:13:06

munkavégzési hely megváltozása

Kedves Kiss Istvánné, Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap, b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni. Azaz a szabadság kiadását követően a munkáltató köteles Önt foglalkoztatni, kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. Ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni, amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat. Az Ön esete kicsit eltér a fentitől, hiszen kezdeményezte a munkaszerződés módosítását, tekintettel arra, hogy kénytelen kérni a munkavégzés helyének módosítását. Sajnos, ha ehhez nem járul hozzá a munkáltató nincs rá lehetőség. Azonban, levelében azt írta, hogy tudomása szerint nincs üres pozíció a jelenlegi munkavégzési helyén, így jó esély van arra, hogy felajánlják azt az áruházat, ahová jelezte áthelyezési szándékát (amennyiben van a végzettségének, gyakorlatának megfelelő üres álláshely, meg is kell tennie a munkáltatónak). Ha nem járul hozzá a munkáltató a munkaszerződés módosításához, sajnos – ahogyan írta - kénytelen lesz megszüntetni felmondással a jogviszonyát. A leírtak alapján pozitív a cég hozzáállása, mindenképpen egyeztessen tovább a munkáltatóval. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

51. kérdés

vonal
mszegesdi
0:52:16
2012-10-17
Tiszteletem! Gyermekem 2013. január 1-én tölti be a 3. életévét, ekkor kellene munkába állnom. Viszont mivel a tápszeren és a bébiételen/csupán 1 félét / kívül semmit nem fogad el, így óvodába sem veszik fel. Kivizsgálások során kiderült, hogy organikus / szervi / ok nem áll a háttérben, így jelenleg gyermekpszichológussal, illetve kineziológussal próbáljuk a problémát orvosolni, immár másfél hónapja hasztalanul. Véleményük szerint zorongásról, ételfóbiáról beszélünk. Milyen igazolások beszerzésével lenne lehetőségem a GYES meghosszabbítására. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: N-né Magdi
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-25 14:22:20

gyes a gyermek 10. életévének betöltéséig

Kedves Magdi, gyesre jogosult a szülő a tartósan beteg, illetve a súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. A Magyar Államkincstár felé benyújtandó igénybejelentéshez csatolni kell az 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendelet szerinti, szakorvos által kiállított igazolást (http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/gyermekgondozasi_segely/2.) A Kincstár honlapján talál bővebb információt, ez az igazolás a kérelem alapja. Nagyon jó egészséget kívánunk a kicsi Gyermekének! Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

50. kérdés

vonal
Dormutty
8:05:08
2012-10-17
Kedves Mária! Szeretném tudni kapok e tgyást ha dec 26-ára vagyok kiírva és és márciustól táppénzen vagyok majd mikor várandós lettem 1 hónap múlva, veszélyeztetett terhesség miatt vagyok táppénzen. Miből számolják a tgyást és kapok e, valamint a gyedet is miből számolják ha előtte évekig folyamatos volt a munkaviszonyom? Válaszát nagyon köszönöm!! Dóri
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-25 13:36:40

tgyás és gyed kiszámítása

Kedves Dóri, Igen, jogosult lesz tgyásra és gyedre is az alábbiak szerint :-D: A tgyás feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított legyen, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. A tgyás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig, mértéke: a napi átlagkereset 70%-a. Gyedre jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. A gyed a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Mindkettő kiszámítására a táppénz szabályok az irányadók: A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. - Ha a biztosított ezen időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. - Ha a biztosított a fenti időszakban táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét – az utolsó pont kivételével – a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem. - Ha a biztosítottnak azért nem volt figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az az előző pontban megállapított összegnél kedvezőbb. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

49. kérdés

vonal
ambra
5:57:47
2012-10-17
Tisztelt Cím! A tgyás kalkulátor használata kapcsán szeretném megkérdezni, hogy ha álláskeresési járadékban részesülök munkaviszonyom meszünése után, és több, mint 180 nap előzményem van, akkor csak abban az esetben kapok tgyást, ha az álláskeresési járadék folyósításának időtartama alatt szülök, vagy ha az álláskeresési lejáratához képest 42 napon belül szülök. mert a kalkulátorban ha nincs 180 nap előzmény akkor említi a 42 napot, ha van 180 nap előzmény akkor nem. előre is köszönöm a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-25 13:28:46

tgyás feltétele

Kedves Ambra, A tgyás feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított legyen, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. Ez alapján sajnos az szükséges, ahogyan Ön is írta, hogy vagy az álláskeresési járadék folyósítása alatt szülessen a baba, vagy annak lejártát követő 42 napon belül. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

48. kérdés

vonal
aniko888
7:40:01
2012-10-14
Kedves Mária! Egy olyan kérdésem lenne,hogy 2013. május 4-ére vagyok kiírva szülni.Jogosult vagyok e tgyásra, ha 2012 szeptember 30-án megszűnt a munkaviszonyom, a következő három hónapban biztos hogy biztosított vagyok mert munkanélküli járadékot kapok, és ez előtt is már van 4 éves munka viszonyom,de ha kimarad szülés előtt 3-4 hónap biztosítotti idő,attól az előző évek biztosítotti jogviszonya jogosulttá tesz e tgyásra és majd gyedre?Köszönöm mihamarabbi válaszát! üdv: Anikó
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-14 17:48:29

tgyás, gyed - biztosítási jogviszony

Kedves Anikó, A tgyás feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított legyen, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. Gyedre jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Az Ön által leírtak alapján, sajnos nem lenne jogosult tgyásra és gyedre, ezek feltétele a biztosítási jogviszony megléte az igénylés időpontjában, sajnos a feltételek konjunktívak: legyen meg két éven belül a 365 nap biztosítási jogviszony, és az igénylés időpontjában is álljon fenn. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

47. kérdés

vonal
flati17
0:53:07
2012-10-12
Tisztelt ügyvédnő! 2012.dec.20-tól kaptam a TGYÁS-t, majd januártól kaptam hozzá a jövedelempótlót. Junius 4-től kapom a GYED-et, ehhez nem kapom a jövedelempótlót, azt mondták a könyvelők, nem jár. A törvényben viszont a GYED-et is felsorolják. Most kaphatom vagy rosszul értelmeztem? Előre is köszönöm a segítségét!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-14 17:30:47

jövedelempótlék gyed mellett

Kedves Flati, Választ a kérdésére a 6/2012. (II.1.) Korm.rendelet ad, meg kell vizsgálnia, megfelel-e a feltételeknek. A rendelet alapján a 2011.12.31-én már és 2012.01.01-jén még tgyás-ban vagy gyedben részesülő személy havonta a jogszabályban rögzített feltételekkel adómentes, nettó összegben megállapított jövedelempótlékra jogosult. Az Igénylő nem jogosult jövedelempótlékra, ha a) az Szja tv. 29/A. §-ában és 29/B. §-ában foglalt családi kedvezményre 206 250 forint vagy azt meghaladó összegben jogosult és a családi kedvezményt legalább egy kedvezményezett eltartott után érvényesíti, vagy b) 2011. évre vonatkozóan adójóváírást nem vett igénybe. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

46. kérdés

vonal
kotro.agnes
7:43:18
2012-10-12
Kedves Ügyvédnö. Nálunk az a helyzet állt elö hogy a páromnak bejelentették a munkahelyen hogy bizonyos anyagi okok miatt közösmegegyezessel fel akarjak bontani a munkaszerzodését,amit természetesen o nem irt alá és mivel a kisfiunk még csak 15 honapos ezert ugy dontottunk hogy a ferjem jon gyedre en meg vissza megyek dolgozni. El is inditottuk a kerelmet én visszavontam o igenyelte tehat hivatalosan o oktober 1 tol gyeden van. Minderrol a valtozasrol en ertesitettem a munkaltatomat e-mailben amire meg a mai napig nem kaptam valaszt.Mivel jelenleg nem tartozkodom Magyarorszagon (amit szinten jelezetem a munkaltatomnak) ezert sajnos nem tudom felvenni vele szemelyesen a kapcsolatot. A kerdeseim a kovetkezok lennenek -ha lemondok a gyedrol mennyi idon belul kell ujra munkaba alljak? -ha nem tudok a hatarido letelte utan munkaba allni akkor automatikusan kezdhetem a szabadsagnapjaimat tolteni,vagy a hatarido is mar a szabadsagombol telik (ha van ilyen hatarido amirol az elso kerdesemben erdekoldtem) -en gyakorlatilag csak november 5-en tudok munkaba allni egeszsegugyi okok miatt (amirol szinten tajekoztattam a munkaltatom) lehet ebbol nekem barmilyen problemam hogy nem kezdem el rogton a munkat? -abban az esetben ha nem kapok valaszt az e-mailemre mi a teendo kuldjek nekik kezzel irott levelet?vagy az e-mail is eleg bizonyitek arra hogy en jeleztem nekik szandekomat hogy ujra munkaba szeretnek allni? Valaszait elore is koszonom Üdvözlettel Kotró Ágnes
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-14 17:22:11

fizetés nélküli szabadság megszakítása - munkáltató kötelezettsége

Kedves Ágnes, Helyes lépés, hogy nem írta alá a kedves Apuka a közös megegyezést, azt mindkét félnek akarnia kell! Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen lehetőleg írásban (alapvetően nincs probléma az e-maillel, de mivel nem kapott választ, javaslom, hogy ajánlott levélben, visszautalva a mailre, erősítse meg szándékát, kérjen információt a munkába állás részleteivel kapcsolatban) közölnie kell a munkáltatóval. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap, b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni. Azaz a munkáltató köteles Önt foglalkoztatni, kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör (ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni). A munkába állást követően a munkáltató először köteles kiadni a felgyűlt szabadságát, azaz a tényleges munkavégzés megkezdésének időpontja még később lesz. :-D Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

45. kérdés

vonal
Ilcsi08
3:46:20
2012-10-11
Tisztelt Szakértő! Két 3,5 éves gyermekem van, mivel ikrek, 6 éves korukig jár utánuk a GYES, illetve az egyikük tartós beteg (diabéteszes), utána 10 éves koráig. Elekzdődött az óvoda, és ügyintézések sora után mindkettőjük járhat egész nap óvodába, így vissza tudnék menni dolgozni a munkahelyemre 6 órában. Az a kérdésem, hogy bár elvileg ugye köteles visszavenni engem a munkáltató, ebben a speciális helyzetben mennyi ideig tart az ún. "védettségem" ? Kérdésem továbbá, hogy a -természetesen ledolgozandó - ebédidő jár-e napi 6 órás munkára, vagy csak a 8 órás esetén? Köszönettel:
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-14 17:07:45

felmondási tilalom

Kedves Ilcsi, A felmondási védelem az új Mt. szerint már csak a fizetés nélküli szabadság igénybe vétele alatt illeti meg a kismamát, azaz, ha újra munkába áll, sajnos kikerül a tilalom alól. A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő tartama a hat órát meghaladja, húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Azaz hat óra felett kötelező biztosítani, hat óra alatt adható. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

44. kérdés

vonal
galus1
8:10:42
2012-10-11
Tisztelt Ügyvédnő!16 hetes kismama vagyok (4 hetesen bejelentettem az Ig.-nal) ,3,5éve foly.mviszonyom van 8h és meghatározatlan idejű szerződésem egy hotelben ami jelenleg csődeljaras alatt all,a banktol okt.18ig kapott haladékot a fizetésre amit teljesíteni nem nagyon tudnak.Csak a pletykakból értesülve lehet hogy Dec.31ig még üzemeltetni fogják bár megkezték a létszám leépítést 5 főt küldenek el.Ez esetben még védve vagyok e,ha at is veszi a bank ill. ha eladjak aron alul uj tulajnak?Szeretnék meg Dec 31-ig max.dolgozni.Szakmai min.bért kapok 94.000bruttot ez év maj.ig majd mâjtol br.108.000amiből alt.72.500 5940bérlettéritést kapok kézbe most is!(Gy.masszor,uszomester,wellness recepciondolg. inkabb.)Mennyi lesz aTp-em a szülésig?(2013marc.28)Idei szabikat muszaj kivenni,jövő évre mennyi fog jarni?Köszönöm elöre is megtisztelő valaszat!Üdv. Rea
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-14 15:33:52

terhesség - felmondási tilalom

Kedves Rea, A terhességére, és arra tekintettel, hogy erről tájékoztatta a munkáltatót, felmondási tilalom alatt áll akkor is, ha más lesz a cég tulajdonosa. A táppénz összege folyamatos, legalább két évi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 %-a. A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. Veszélyeztetett terhesség esetén táppénz a szülés napjáig jár, azt követően tgyást kell igényelnie. A szabadságot esedékességének évébe, azaz 2012-ben kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama – az esedékesség évében történő megkezdése esetén – a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. Szabadságra a gyermek gondozása, ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére jogosult. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

43. kérdés

vonal
bany_a
1:51:29
2012-10-09
Üdvözlöm! Nem tudom tud e nekem segíteni, de van egy problémám. Jelenleg GYED-en vagyok itthon a kisfiammal, aki most 10.23-án lesz 1 éves. Lejár a munkaszerződésen 10.14-én és a munkáltatóm nem hosszabbítja meg. Azonban 9 hetes terhes vagyok a második babámmal. Nem tudom ebben az esetben milyen juttatásban lesz részem, fogok e GYED-et kapni a 2. baba után. Egyáltalán fogok e valamit kapni, így hogy nincs munkaszerződésem. Tehetek e bármit is?! Előre is köszönöm a segítségét, válaszát. Üdv, Nagy Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-14 14:28:33

munkaviszony megszűnése után második baba

Kedves Zsuzsa, azt meg kell megvizsgálni, hogy teljesülnek-e a lenti feltételek: A tgyás feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított legyen, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. Gyedre jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Kizárólag az Ön által leírtak alapján úgy tűnik, sajnos nem lenne jogosult tgyásra és gyedre, ezek feltétele a biztosítási jogviszony megléte. Annyi apró segítséget tudnék adni, hogy az álláskeresési támogatásban részesülő személy is biztosítottnak minősül, javaslom, érdeklődjön a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi központnál. Az első baba után változatlanul kapni fogja még a gyedet, a gyes pedig alanyi jogon jár. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

42. kérdés

vonal
vaskriszta
0:44:54
2012-10-08
Kedves Ügyvédnő! A segítségére lenne szükségem. Én GYES-ről visszatérő anyukaként írok Önnek. De had kezdjem az elején. 2006. október elején a munkaadómnám táppénzre mentem a nőgyógyászom javaslatára. 2007. március 1-én megszületett a kisfiam. Letelt a t.gyás, a gyed, megkezdődött a gyes, majd 2009 augusztus 15-én lemondva a gyes-ről újra táppénzre mentem. 2009 október 9.-én megszületett a kislányom. A gyes, vagyis a fizetés nélküli szabadságom a mai napon jár le. A munkahelyemen telefonon igazából semmi konkrét információt nem kaptam, hogy ilyenkor mi a teendő. Azt próbálták sugallani, hogy a 2006 óta felszaporodott szabadságomat , amit ők 47 napra számoltak ki kifizetik készpénzben, de semmi többet nem mondtak. Levélben azt válaszoltam nekik, hogy mindenképp szeretném a szabadságomat kihasználni és kértem, hogy tételesen évekre lebontva küldjék el nekem, hogy mennyi szabadság jár nekem. Én nem vagyok munkaügyis, de úgy érzem, hogy a 6 évre több mint 47 nap járna. Válaszlevelet nem küldtek, telefonon nem kerestek. Ügyvédnő, a kérdéseim a következők: 1. Ön szerint mennyi szabadság jár nekem? 2. Ha a mai napon nem tudom felvenni velük a kapcsolatot, akkor a fizetés nélküli szabadségról automatikusan szabadságra raknak, vagy megszűnik a munkahelyem? 3. Mivel a cég teljes átszervezésen ment keresztül, a régi posztom nincs meg, egy teljesen új munkakörben kellene dolgoznom, nem tudnám elvállalni a 2 gyerek miatt a munkaidő beosztás miatt, ilyenkor fel kell, hogy mondjak? Vagy a cégnek biztosítania kell a régi munkakörömnek megfelelőt? 4. Mivel semmilyen információt nem kapok a cégtől, a legutolsó kérdésem, hogy jogilag milyen lehetőségeim vannak a visszatérés során? Válaszát előre is köszömöm! Tisztelettel: Vas Krisztina
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-11 15:18:58

gyesről visszatérő kismama

Kedves Krisztina, szabadságra a gyermek gondozása, ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére jogosult. A gyes lejártát követően a munkáltató köteles kiadni a szabadságát, pénzben megváltani a 2011. augusztus 1-je után kezdődő és az azt követően lejáró fizetés nélküli szabadságok megszűnésekor lehet, a munkáltató és a munkavállaló erre vonatkozó külön megállapodása alapján. A levelet, helyesen tette, hogy kiküldte, érdemes lenne újra rákérdezni. Azaz jelenleg a szabadságát tölti, amikor ez eltelt, a munkáltató köteles lesz Önt foglalkoztatni az eredeti munkaszerződése szerint, azzal együtt, hogy ajánlatot tesz a munkabére módosítására. (Ha nem foglalkoztatja, és nem is szünteti meg a jogviszonyt, munkabérre abban az esetben is jogosult lesz.) Amennyiben ennek nem tud eleget tenni, írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog közölni Önnel (de előfordulhat, hogy közös megegyezéses jogviszony megszüntetésre tesz javaslatot) amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat (itt követelheti az okozott kár megtérítését, továbbá elmaradt jövedelemként max. 12 havi távolléti díjat). A felajánlott más munkakört nem köteles lefogadni (az munkaszerződés módosítással járna), ebben az esetben a munkáltató szintén megszüntetheti felmondással a jogviszonyát. Üdvözlettel: dr. Hajdu – Dudás Mária

41. kérdés

vonal
Törpike
2:36:05
2012-10-07
Kedves Ügyvédnő!Kérdésem a következő lenne.Jelenleg gyeden vagyok 15 hónapos kislányommal. A problémám az, hogy néhány dologgal nem vagyok tisztában.Határozott idejű szerződésem van a helyettesített személy előreláthatólagos távollétének idejére (gyes) 2013. december 31-ig a helyi önkormányzatnál köztisztviselőként. Úgy tűnik az általam helyettesített kismama, akinek gyermeke januárban betölti második életévét, vissza kíván menni dolgozni, ebben az esetben az én szerződésem automatikusan megszűnik, vagy ettől még az eredetileg megkötött időpontig érvényes?Érvényes-e a felmondási védelem, főként, hogy e munkakörökben a kormány is leépítéseket tervez?Érinthet-e ez így jelen pillanatban? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-09 17:23:25

határozott idejű kinevezés

Kedves Törpike, a munkavállalót felmondási védelem illeti meg a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartamára. A határozott idejű jogviszony minden külön intézkedés nélkül, a törvény erejénél fogva megszűnik, így a felmondási tilalom ebben az összefüggésben nem értelmezhető. Ha a kinevezésében az szerepel, hogy a jogviszonya XY közalkalmazott Z nevű gyermekével kapcsolatban igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartamára, határozott időre történik, és a hölgy visszatér a munkába, sajnos az Ön jogviszonya megszűnik. (Ha a kismama nem áll újra munkába, Ön felmondási tilalom alatt áll). Ha megszűnik a jogviszonya a gyed, gyes folyósítása alatt, ezek a juttatások továbbra is járnak Önnek. Üdvözlettel: dr. Hajdu – Dudás Mária

40. kérdés

vonal
edit.vass1980
5:07:50
2012-10-07
Tisztelt Ügyvédnő! Kb. egy hónappal ezelőtt írtam már Önnek, melyben leírtam , hogy 2012.08.21-én járt el Gyed-em. Munkába való visszatérési szándékomat több ízben is jeleztem a közvetlen főnököm felé, aki arra a kérdésre, hogy írásban is beadjam-e, azt mondta, hogy igazából nem szükséges. Utoljára szóban 2012.07.16-án jeleztem kérésemet. Aki ezt augustus közepén továbbította "állítólag" a fölötte lévő vezető irányába. Aki szintén továbította a kérésemet még följebb, és mostmár a legfölsőbb vezetés előtt van az ügyem. Mindhárom vezetőm hozzájárult, és most az utolsó döntésre várunk. Kérdésem az volt, hogy meddig? Válaszát köszönöm! Azonban még mindíg nem egyértelmű a dolog. Egyrészt, mert még az elmúlt egy hónapban sem volt semmi változás. Ön azt írta, hogy lehetőleg írásban kellett volna jeleznem, de ha pontos dátumot tudok a szóbeli bejelentésre vonetkozóan az elegendő-e bármilyen egyezkedés céljára? Mivel nagy a csönd, ezért a napokban megpróbáltam a cégünk jövedelemelszámolóján keresztül valamilyen információhoz jutni, illetve tőle is rákérdeztem a 60 napos határidővel kapcsolatban. Először nem tudta, hogy mire hivetkozom, aztán a közvetlen főnöke visszahívott telefonon, aki közölte velem, hogy hozzájuk, vagyis a HR-hez nem jutott el az én kérésem. Most nem tudom, hogy a főnököm nem küldte-e el a kérésemet, vagy csak rossz helyre küldte. Illetve szóban már kaptam tőle olyan tanácsot, hogy nézelődjek munka után, mert ha vissza is vesznek, valakit el fognak küldeni és a központ azért fog engem, mert és nem helybeli vagyok, és az én bejárásomat fizetniük kell ( kb.10e Ft ). Utána néztem a " Munkahelyvédelmi Akció"-nak, ahol viszont azt olvastam, hogy ettől többet sporolna utánam a cég, mint Gyes-ről visszatérő dolgozón. Tehát nem találom ezt indokoltnak. Aztán még hallomásból tudom, hogy ha közös megyezéssel el akarnak küldeni valakit, akkor általában 3 havi bért szoktak felajánlani neki alkuként. Reális ez az összeg??? Vagy az idő húzása miatt más alkuba bocsátkozni???Vagy pedig az írásbeli bejelntés hiánya miatt támadható vagyok? Hiteleimet azóta nem tudom fizetni, illetve volt egy helybeli állás meghirdetve, amit azért nem pályáztam meg, mert innen biztattak a visszavétellel. Ezt is rá lehet fogni, hogy kár ért, ugyanis potenciális jelöltnek éreztem magam. Ha megkapom a közös megegyezésre szóló ajánlatot: kivel érdemes ezt átnézetnem?
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-09 16:23:16

visszatérés a munkába - de mikor?

Kedves Edit, azért érdemes írásban jelezni a visszatérési szándékot, hogy utólag ne tagadhassa le a munkáltató. A dátum akkor elegendő, ha tanúkkal tudja igazolni a bejelentés megtörténtét, de ez valóban nagyon macerás. Javaslom, hogy írásban erősítse meg szándékát (előadva, hogy …napon jelezte …felé, hogy meg kívánja szakítani….) Az, hogy a 3 havi munkabér reális-e, azt a jogviszonyban töltött idő hossza dönti el. Ha nincs legalább 3éves jogviszonya (ha jól emlékszem, Önnek nincs), felmondás esetén csak 1 havi bérre lenne jogosult, azaz a 3 hónap valóban több. Azonban, ahogyan írtam, ha a munkáltató el akarja küldeni, valós és okszerű indokkal kell alátámasztania, melyről ha bebizonyosodik, hogy nem valós és nem okszerű, jogellenes jogviszony megszüntetésről beszélünk (ekkor követelheti az okozott kár megtérítését, továbbá elmaradt jövedelemként max. 12 havi távolléti díjat). A munkáltatók azért kezdeményezik a közös megegyezéses jogviszony megszüntetést, mert azt csak szűk körben tudja megtámadni a munkavállaló, míg a felmondással többet veszíthet a munkáltató. Amennyiben tudja, hogy nem tudnak alapos indokot találni az elbocsátására, vagy alkudozzon (akkor írja alá a közös megegyezést, ha megemelik a 3 hónapot), vagy megteheti, hogy nem írja alá, átveszi a felmondást, és megtámadja munkaügyi bíróság előtt. Amikor Ön elé teszik a közös megegyezést, kérjen nyugodtan időt az átgondolásra, arra, hogy megmutathassa pl: egy munkajogban járatos személynek, ügyvédnek, stb. (engem is nyugodtan felkereshet). Üdvözlettel: dr. Hajdu – Dudás Mária

39. kérdés

vonal
ildikotomi
7:43:53
2012-10-04
Jó napot Kívánok! A 2-ik babát tervezzük már május óta, de valami miatt várat magára.KIsfiam 2011 márc. 21-én született, tehát 2013 márc. 21-én lejár a Gyed-em, de rendelkezem a 2 évi szabimmal (ami kb. 40 nap). Ha teherbe esnék év végééig, akkor remélhetőleg 2013 szeptemberéig megszületne a 2-ik baba.A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mennyi Gyed-re számithatok, lenne-e ugyanannyi mint amennyit most kapok?(bruttó bérem 156,000 ft volt, a mostani Gyed-em 94,000 ft körül van) Én úgy értelmezem, hogy 2013 márc 21-én lejár a gyed-em, majd ha kiveszem a 1,5 hónap szabit, akkor május elején már Gyes-en lennék, és ha szeptemberbe születne a baba akkor értelemszerűen addig Gyes-en leszek.Viszont az érdekelne, hogy a Tgyás és a Gyed mennyivel csökken a mostanihoz képest, a gyed lejárta miatt. Mindenki azzal ilyeszt, hogy nagyon alacsony lesz a Gyed-em, viszont én valami miatt úgy értesültem, hogy mivel több ideig voltam Gyed-en mint Gyes-en, akkor ugyanannyi Gyed-em lesz, mint most van. Igazából, mi úgy tervezzük, hogy ha év végéig nem jön össze a baba, akkor vissza kell mennem dolgozni 180 napra.De, ha teherbe esek, akkor év végéig akkor még minden rendben lesz anyagilag.Jól értelezzük. Nagoyn sokat gondolkodunk, viszont szükségünk lenne egy szakmai tudással rendelkező válaszra. Köszönettel, Halász Ildikó
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-09 16:06:40

gyed összege

Kedves Ildikó, a gyed a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Kiszámítására a táppénz szabályok irányadók. A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. Leírom a szabályt részletesen, Önre az utolsó pont vonatkozik. - Ha a biztosított ezen időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. - Ha a biztosított a fenti időszakban táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét – az utolsó pont kivételével – a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem. - Ha a biztosítottnak azért nem volt figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az az előző pontban megállapított összegnél kedvezőbb. Üdvözlettel: dr. Hajdu – Dudás Mária

38. kérdés

vonal
Pinter Ildiko
4:25:16
2012-10-02
Tisztelt Mária! Jelenleg GYED-en vagyok otthon 1,5 éves kislányommal. Budapesten éltünk, de 1 hónapja Debrecenben élünk. Hamarosan szeretnék újra dolgozni. A kérdésem az, hogy lehet-e munkát vállalni úgy, hogy közben Budapesten nem szűnt meg a munkahelyem, de a kislányom 3 éves koráig nem szeretném azt felmondani. Köszönöm válaszát: Ildikó
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-11-04 17:52:13

fizetés nélküli szabadság melletti munkavégzés másik munkáltatónál

Kedves Ildikó, technikai okok miatt lemaradt a válaszom vége: a válasz eleje arról a helyzetről szólt, amikor igényli a gyedet. Amennyiben azonban nem igényli a gyedet, nyugodtan megteheti, hogy a budapesti munkahelyén fizetés nélküli szabadságon marad (külön kérelem nélkül), míg Debrecenben dolgozik egy másik munkáltatónál. Üdvözlettel: Dr. Hajdu - Dudás Mária

37. kérdés

vonal
Judit7807
4:28:24
2012-09-29
Tisztelt ügyvédnő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét - tanácsát - kérni. 2013. Február 02.-áig itthon vagyok GYED-en a kisfiunkkal. Tegnap fölhívott a főnököm, aki szeretné, hogy korábban visszamenjek dolgozni, mint február. Én egyenlőre nem szeretném megszakítani a GYED-et - és a gyereket sem tudjom most még beadni bölcsödébe, és nem is bízom benne, hogyha megszakítom a GYED-emet, akkor hosszú távon alkalmaznának -, ezért azt találtam ki, hogy hetente 2X4, vagy 6 órában vállalnék munkát a cégnél (nem éri meg GYES-re váltani és a GYED-ről lemondani azért a bérért amit erre az időre kapnék, ugyanis GYED maximumot kapok jelenleg). Sajnos férjem pont most adta vissza a vállalkozási engedélyét amiben egyébként volt olyan tevékenység, amit a cég fele ki lehet számlázni, így ő már nem tud nekem segíteni. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e GYED mellett megbízási szerződéssel dolgozni? Ha nem, akkor számlázhatok-e a cégnek valakin keresztül - akinek föl van véve a megfelelő tevékenység -, ha igen, akkor neki be kell-e jelentve lennie a vállalkozásba engem? Van még egy olyan alternatíva, hogy az egyik ismerősünk egyesületén keresztül számláznék be a cégnek. Egyesület adhat számlát? Arra gondoltunk, hogy az ismerősünk bejelentene az egyesületbe, mint önkéntes és akkor így tudnék dolgozni. Esetleg Önnek lenne valamilyen ötlete, hogy hogyan lehetne ezt megoldani? Sajnos a mai világban nem mondhatunk nemet egy ilyen kérésre - hogy vissza tudok-e menni hamarabb -, mert ha nemet mondok, akkor biztos, hogy nem vesznek vissza februárban. Bocsánat a hosszú levélért! Válaszát várva! Üdvözlettel: Judit
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-02 17:44:42

Gyed melletti munkavégzés

Kedves Judit, megértem az álláspontját, valóban nem könnyű. Ha megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, kikerül a felmondási tilalom alól, ha nem megy vissza, az is probléma lehet a későbbiekben. Viszont azt is tudja, hogy a gyed folyósítása alatt semmilyen keresőtevékenységet nem végezhet, éppen azért, mert ez a keresetét hivatott pótolni. Az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény) 42/C. § szerint nem jár a gyermekgondozási díj, ha a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja; b) a jogosult – munkavégzés nélkül – megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj; c) a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban – ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást – részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont]. A fenti definícióban a lényeg a díjazási elem, díjazás ellenében megbízási szerződéssel nem dolgozhat, számlát nem állíthat ki. Az egyesületre vonatkozó kérdés már a társasági jog körébe tartozik, legjobb tudomásom szerint nem számlázhat (ilyenkor szokott Bt-t alapítani az egyesület). Sajnos nem tudok segíteni, ez már kívül esik a munkajog berkein, javaslom, társasági vagy adójoggal foglalkozó kollégát keressen meg. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

36. kérdés

vonal
vedit3@freemail.hu
2:30:27
2012-09-29
Tisztelt Munkajogász Asszony! Problémám a következő: Határozott idejű közalaklmazotti munkaszerződéssel rendelkezem 2013. 01. 05-ig.Gyermekem 2012. 05. 28-án született.Jelenleg TGYás-on vagyok 2012. 11. 11-ig. 2011. évről ki nem vett és így ki sem fizetett szabadságom van 24 nap.A kérdésem az lenne, hogy érdemes e kérnem közös megegyezéssel megszüntetni munkaviszonyomat, hogy a 2011-es év szabadságait kifizesse a munkáltatóm és a még ehhez hozzájövő 2012-es évit, vagy 2013. 01. 05-én mindenképp ki fogják e fizetni,amikor lejár a szerződésem?GYED-re csak akkor vagyok jogosult, ha munkaviszonnyal rendelkezem és fizetetlen szabadságot igénylek? Köszönettel: Vályi-Nagy Edit
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-10-02 17:25:56

szabadság, határozott idejű jogviszony

Kedves Edit, a munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani, azaz mindenképpen jogosult lesz szabadságmegváltásra 2013.01.05. napján. Ez alapján nem érdemes aláírnia a közös megegyezést, legalább tovább áll jogviszonyban. Gyedre jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Azaz az a lényeg, hogy úgy menjen gyedre, hogy van biztosítási jogviszonya (azaz munkaviszonyban áll, vagy az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § (1) bekezdés valamelyik feltételének megfelel) vagy megfelel a b) pontban foglaltaknak, ezzel nem lesz probléma. Ha közben megszűnik a jogviszonya, az a jogosultságot nem érinti. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

35. kérdés

vonal
Moni
0:57:08
2012-09-28
Kedves Mária! Arról szeretnék tájékoztatást kapni, hogy milyen jogaim illetve lehetőségeim vannak a törvények alapján...egy hipermarketben vagyok pénztáros 35 órában. Babát szeretnénk vállalni 2011.02.23. óta határozatlan munkaviszonyban dolgozom a cégnél, ez az első munkahelyem.Ha teherbe esek mikor kell tájékoztatnom a munkáltatóm, meddig kell dolgoznom?Mivel elég sok terméket mozgatok és van mikor elég nehéz termékeket és 5-6 órát szünet nélkül és a babát nem szeretném veszélyeztetni.Az idő beosztásom pedig nem tudom mennyire tenné lehetővé,a különböző vizsgálatokon való részvételt? Ebben az esetben milyen kötelezettségeim, és jogaim vannak nekem, ill. a munkáltatómank? Még azt szeretném meg tudni milyen támogatási formákat vehetek igénybe a továbbiakban, és mikortól? A segítséget előre is köszönöm. További szép napot kívánok:Molnár Mónika
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-28 12:47:28

Várandósság bejelentése

Kedves Mónika, rögtön a terhességről való tudomásszerzést követően kellene tájékoztatni a munkáltatót: ezzel felmondási tilalom alá kerül. A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható (a munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet). Ha pedig az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges, a munkavégzés alól fel kell menteni (a felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el). Először a tgyást – szüléséi szabadság tartamára - kell majd igényelnie, ennek feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. A tgyás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár mértéke: a napi átlagkereset 70%-a. A tgyás legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár (kivéve az Mt.-nek a koraszülött gyermekek esetében a szülési szabadságra vonatkozó rendelkezés alkalmazásakor). A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – a munkáltatónak úgy kell kiadnia, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen. Ennek leteltét követően igényelheti a gyedet, melyre jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. A gyed a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka A gyesre alanyi jogon jogosult a gyermek 3 éves koráig. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

34. kérdés

vonal
Edit
7:42:50
2012-09-27
Kedves Szakértő! Az a kérdésem, hogy ha a felmondási idő alatt töltöm be az 5. éves munkaviszonyomat, de a felmondást az 5. évi munkaviszony betöltése előtt közlik, kifizetik-e az 5. év után járó végkielégítést? Válaszát várva köszönettel: Edit
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-28 12:31:59

végkielégítés

Kedves Edit, az új Mt. szerint a végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének időpontjában álljon fenn – az Ön esetében – 5 évig. Sajnos július 1. napja előtt valóban a jogviszony megszűnésének napja volt az irányadó („a munkáltatónál meghatározott időtartam), azután bekerült ez a kis kiegészítés a törvénybe… Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

33. kérdés

vonal
andrea22
6:09:14
2012-09-26
Jónapot! Kérdésem a következő lenne: én szeretném ha gyedre az apuka menne, a 2 évben megvan a biztositott napja de a probléma az hogy külcégesként aaz munkakölcsönzö által dolgozik, kérdésem hogy igy s elmehet gyedre? a nettoja 108 ezer ft mire számithatunk köszönöm válaszát és segitségét andrea andivp@citromail.hu
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-28 11:41:04

gyeden az apuka

Kedves Andi, gyedre jogosult a biztosított apa, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek (biztosított és megvan a 365 nap) mindenképpen jár. Nem tudom pontosan, mire gondolt amikor azt írta, hogy „külcégesként munkakölcsönző által” dolgozik, ha ez a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás, az rendben van. Ha félreértettem, azt, hogy ki minősül biztosítottnak, az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § tartalmazza, itt utána tud nézni. A gyed a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Kiszámítására a táppénz szabályok irányadók: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

32. kérdés

vonal
zsuzsanna87
8:46:10
2012-09-25
Kedves Mária! 3 hónapos terhes vagyok és munkanélküli. A munkanélküli segélyem már lejárt így nem kapok semmilyen támogatást. A védőnőm még is azt mondta hogy kérjem meg írjon ki veszélyeztetett terhesnek. Lehetséges ez? Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-28 09:45:52

veszélyeztetett terhesség munka nélkül

Kedves Zsuzsanna, Az ide vonatkozó jogszabály szerint veszélyeztetett az a terhes nő, aki jelenleg nem beteg, munkakörét el tudja látni, de valamely, törvényben meghatározott ok miatt fokozott gondozásra szorul. Azaz, feltétele a munkahely, a biztosítási jogviszony fennállása. Sajnos én úgy látom, hogy nem jogosult táppénzre. Javaslom, hogy kérdezze meg, mi alapján gondolja ezt a Védőnő (hátha tud valamit, amit mi nem :-D). Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

31. kérdés

vonal
LizaAnna
3:27:28
2012-09-24
Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Olyan kérdésem lenne, hogy iker fiaim 2010. 10. 27-én születtek. 98 óta folyamatos munkaviszonyom van, 8 órásban vagyok alkalmazott. A gyerekek 2012. 10. 27-én betöltik a második életévüket és én 1012. 10. 28-ával vissza megyek dolgozni hat órásba. A szülés óta felgyüllött szabadságot (51) nap ki kell vennem, így 2013. 01. 14-én megyek először dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy a szabadságom idejére miért csak 6 órás munkabért kapok, mikor ez a szabadság abból az időböl való, mikor én 8 órás munkaviszonyban voltam? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kuni Anett
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-24 15:57:41

Szabadság díjazása

Kedves Anett, a szabadság idejére távolléti díjat kell fizetni, a távolléti díj számítására vonatkozó szabály alapján a távollét időszakában érvényes személyi alapbért kell figyelembe venni, a fizetés nélküli szabadság megszakítását vagy lejártát követően kiadott szabadság idejére. A tájékoztatás sajnos helyes. A 6 órára járó díjazás csak azzal lenne kikerülhető, ha a munkaszerződés módosítására a szabadság kiadását követően kerülne sor: azaz gyed után kiveszi a felgyűlt szabadságot ( 8 órára járó bér alapján, esetleges kompenzációval növelten), ezalatt gyesre nem jogosult, majd sor kerülne a szerződésmódosításra. A másik lehetőség – és úgy tűnik, Ön erről írt -, a gyedet követően történik a szerződésmódosítás, ebben az esetben jár a gyes is, azonban a szabadság a részmunkaidő alapján kerül elszámolásra. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

30. kérdés

vonal
zsuzsu0306
9:46:38
2012-09-21
Kedves dr. Hajdu - Dudás Mária! Köszönöm a múltkori válaszát! Sok mindenben nyújtott segítséget! Van ami még most sem világos számomra! Ha most 2013.03.22.-éig kapom a gyed-et a munkáltatómtól az első gyermekem útán, és 2013 júniusában megszületik a következő gyermekem, akkor ugyebár a szülést követően a második gyermek után kapom a juttatást az első gyermek után pedig csak a családi pótlékot! A kérdésem a következő!2013.03.22 és 2013. júniusa között csak gyes-t kaphatok az első gyermek után vagy a munkáltatót kérhetem, hogy vegyen vissza táppénzre?Mivel járok jól, mert a gyes nagyon kevés!? És ha csak gyesre vagyok jogosult azt is a munkáltató utalja vagy azt meg kell igényelnem valamikor és hol? Válaszát köszönöm!zsuzsu0306
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-24 09:45:54

Fizetés nélküli szabadság

Kedves Zsuzsu, bármikor megszakíthatja a fizetés nélküli szabadságát, azaz 2013.03.22. napján is. A visszatérést követően a munkáltatót azonban tájékoztatnia kell arról, hogy várandós, hiszen így fog csak felmondási tilalom alatt állni. Ezt követőem, ha az orvos kiírja veszélyeztetett terhesként, elmehet táppénzre (ez valóban több lenne, mint a gyes). A gyes iránti kérelmet - írásban - személyesen vagy postai úton lehet benyújtani a Magyar Államkincstárnak a kérelmező, illetve a jogosult lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes területi szervénél, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhelyen. A kérelem elektronikus űrlapon is benyújtható Ügyfélkapun keresztül. A kérelem a Kormányablaknál személyesen is benyújtható. Üdvözlettel: dr. Hajdu - Dudás Mária

29. kérdés

vonal
erika578
1:45:48
2012-09-20
Kedves Hölgyem! Érdeklődnék, hogy gyesen vagyok / 2 éves elmúlt a gyeremekem/ folytathatok-e családi gazdaság tagjaként őstermelői tevékenységet mellette? Illetve nem vesztem-e el a gyest. Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-24 09:44:45

Munkavégzés - gyes

Kedves Erika, a gyesben részesülő személy – ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját – kereső tevékenységet a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat, b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Azaz a fenti korlátozással megteheti. Üdvözlettel: dr. Hajdu - Dudás Mária

28. kérdés

vonal
Huanitakicsike
1:02:07
2012-09-15
Üdvözlöm! A tanácsát szeretném kérni. Egy pár hetes állapotos kismama vagyok, aki elég nehéz helyzetbe került. Várandóságomat szeretném megtartani, viszont egyedül álló lettem, így nehézségek állnak elöttem. jelenleg 4 órás bejelentett munkával rendelkezem, viszont a munkámhoz kérik a tüdőszűrő papírt, de ez alól én mentes vagyok, állapotosságomat nem mertem megmondani, mivel akkor biztosan kirúgnának. Szeretnék dolgozni, amíg csak lehet, viszont nem tudom milyen lehetőségeim vannak. Ez iránt érdeklődnék. Segítségét előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 19:23:33

Terhesség- védelmet jelent?

Kedves Kicsike, jó hírem van: a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt, azaz felmondási védelem alatt áll. Ennek elengedhetetlen feltétele azonban, hogy a munkavállaló tájékoztassa a munkáltatót a terhességéről. Ha ennek ellenére mégis megszüntetnék a jogviszonyát, munkaügyi bírósághoz fordulhat (itt követelheti az okozott kár megtérítését, továbbá elmaradt jövedelemként max. 12 havi távolléti díjat). Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

27. kérdés

vonal
kmile
2:08:03
2012-09-14
Tisztelt Ügyvédnő! Jelenleg 8 hónapos kislányommal vagyok gyeden, olyan szerencsém van, hogy januártól visszamehetek dolgozni. A munkahelyem lehetővé teszi, hogy itthonról, távmunkában dolgozzam, napi 8 órában. Jól tudom-e, hogy ha távmunkában dolgozom, akkor nem kell megszakítanom a gyedemet, hanem azt fenttartva állhatok újra munkába? Válaszát előre is köszönöm, üdvözli: Mile Anita
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 19:15:35

távmunka gyes mellett

Kedves Anita, Az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény) 42/C. § szerint nem jár a gyermekgondozási díj, ha a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja; b) a jogosult – munkavégzés nélkül – megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj; c) a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban – ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást – részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont]. Azaz semmilyen keresőtevékenységet nem végezhet a gyed folyósítása alatt. Azonban a gyesben részesülő személy – ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját – kereső tevékenységet a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat, b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Azaz megteheti, hogy napi 8 órában az otthonában végzi a munkáját, de csak a gyes folyósítása mellett. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

26. kérdés

vonal
Vaskor Kinga
3:27:52
2012-09-14
Kedves Mária! 2010. szeptember 28-án született első lányom. Abban az évben 20 nap szabadságom maradt. 2011. március 15-én telt le a TGYÁS és kezdődött a Gyed-em, amely ezév szeptember 28-án véget ér, és én szeptember 29-én állományba kerülök. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi szabadsággal számolhatok, mivel tavaly aug.1-el változott a jogszabály. Én úgy tudtam, hogy rám ez nem vonatkozik, mivel a GYED-em még a régi szabály idején indult, de a munkáltatóm szerint nem. 1977-es születésű vagyok! Köszönöm a segítségét! Kinga
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 19:11:06

Gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság

Kedves Kinga, az 1992. évi XXII. törvény december 31. napjáig hatályban lévő 130. § (2) bekezdés c) pontja szerint a munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság: a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára. A 211.§ (5) bekezdés alapján a 130. § (2) bekezdés c) pontja szerint a szabadságra jogosító idő szabályait a Módtv. hatálybalépését követően kezdődött fizetés nélküli szabadság esetében kell alkalmazni. A módosító törvény hatálybalépése 2011. augusztus 1. , csak az ezt követően kezdődő fizetés nélküli szabadság esetén kell alkalmazni a 6 hónapos szabályt, azaz Ön gondolja helyesen. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

25. kérdés

vonal
edit.vass1980
1:27:07
2012-09-14
Tisztelt Ügyvédnő! 2010.11.07-óta dolgozom a munkahelyemen. 2010.08.21-én született a kislányom, akivel 2012.08.21-ig voltam Gyed-en. Előtte már több ízben jeleztem a főnököm felé a munkába való visszatérési szándékomat, azonban csak szóban. Utoljára 2012.07.16-án. Ezen kérésemet a főnököm szabadság miatt, csak 2012.08.13-án továbbította a fölsőbb vezetés felé, ahonnan még a mai napig nem kaptam választ. Kérdésem az hogy meddig? Meddig húzhatják, halaszthatják a dolgot, illetve nemleges válasz esetén élhetek-e bármilyen kártérítési jogommal, hiszen már egy hónapja lassan egyhelyben ülök. A Gyes-t kénytelen voltam megigényelni, hogy valami ellátást kapjak, de pénzügyi területen dolgoztam, tehát a fizetésemhez mérten vállaltuk be a hiteleinket, melyet ilyen jövedelemkiesés miatt nem tudunk pillanatnyilag fizetni. Ha pozitív válasz érkezik akkor milyen dátummal vehetnek vissza? Az általam megadott dátummal, vagy csak jövőbenivel? Köszönettel: Vass Edit
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 19:04:42

Visszatérés fizetés nélküli szabadságról

Kedves Edit, a hatályos szabályok szerint, ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen – lehetőleg írásban, így marad nyoma - közölnie kell a munkáltatóval. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap, b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni. Ezt követően a munkáltató köteles Önt foglalkoztatni (ez nem kívánság kérdése, ha nem teszi meg, akkor is jogosult lesz munkabérre, ha nem fizeti ki, bírósághoz fordulhat), kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. Ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni, amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

24. kérdés

vonal
PHsamuka05
7:33:02
2012-09-14
Gyed mellett vállhat-e munkát a kismama, hogyan, milyen feltételekkel, mely jogszabály szabályozza?
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 18:59:31

Gyed mellett vállalhatok-e a munkát?

Kedves Kérdező, Az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény) 42/C. § szerint nem jár a gyermekgondozási díj, ha a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja; b) a jogosult – munkavégzés nélkül – megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj; c) a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban – ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást – részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont]. Azaz semmilyen keresőtevékenységet nem végezhet a gyed folyósítása alatt. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

23. kérdés

vonal
elivke
1:07:46
2012-09-13
Tisztelt Ügyvédnő! Az alábbi probléma megoldására szeretnék útmutatást kérni Öntől: Iker gyermekeim 2009. februárjában születtek. A GYED letelte után munkáltatómtól fizetés nélküli szabadságot kértem és kaptam 2015. februárig, most GYES-en vagyok. Egyik kérdésem az lenne, hogy az új törvény szerint felmondhat-e nekem ez idő alatt a munkáltatóm? A GYES mellett ismét munkába álltam, egymásik munkahelyen. 8 órában dolgozom, a GYES-t (csökkentett összeggel) továbbra is kapom. Új munkahelyem azonban azt a gyakorlatot követi, hogy féléves periódusokban, határozott időre köt munkaszerződést a dolgozókkal, amit aztán folyamatosan megújítanak. A problémám viszont az, hogy jövőre ismét babát szeretnénk, és attól tartok, hogyha kiderülne hogy várandós lennék, már nem hosszabbítanák meg a szerződésemet, még akkor sem, ha a szülésig viszonylag hosszabb idő lenne hátra. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, ha ez így történne, és megszületne a kistestvér jogosult lennék-e ismét TGYÁS-ra majd GYED-re? Úgy tudom a GYES így is úgy is járna, a fenti juttatások azonban nagyságrendekkel nagyobbak lennének a GYES összegénél... Tisztelt Ügyvédnő! Remélem sikerült problémámat egyértelműen felvázolnom. Válaszát előre is köszönöm! elivke
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 18:55:10

Gyes melletti munka

Kedves Elivke, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt felmondási tilalom alatt áll. (Korrekt eljárás, hogy az egyik munkahelyen fizetés nélküli szabadságot engedélyeznek azzal, hogy közben tudják, hogy máshol dolgozik). Abban az esetben teheti meg a munkáltató az újabb és újabb határozott idejű alkalmazást, ha azt valamiféle jogos érdek indokolja, ennek hiányában a foglalkoztatása jogellenes, igényét munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti. A gyesben részesülő személy – ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját – kereső tevékenységet a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat, b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Azt írta, hogy napi 8 órában dolgozik, ezek szerint a munkát otthonában folytatja. A leglényegesebb tudnivalók: A tgyás feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított legyen, és a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. Gyedre jogosult a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Helyesen írta, gyesre alanyi jogon jogosult a szülő a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

22. kérdés

vonal
simakerika
0:13:13
2012-09-13
Tisztelt Doktornő! Felvilágosítást szeretnék kérni milyen lehetőségeim vannak Május 3-án derült ki pontosan, hogy terhes vagyok és kisbabám lesz és ezzel a nappal fel is mondott a munkáltatom, december 14-re vagyok kiírva. Május végén álláskereső segélyt kaptam, 08. 03.-tól aktív korúak ellátásában részesülők. 2010 május 14-től 4 órás munka viszonyom volt júli 31-ig és 2010 szeptember 02-tól ismét 4 órás munkaviszonyom volt ugyan ezen vállalkozónál 2011.08.14-ig, ezt követően 2011.08.16-tól egy másik vállalkozónál 8 órás bejelentett munkaviszonyt kezdtem 2012.04.03-ig. Szeretnék érdeklődni milyen lehetőségek érintenek amiket ki lehet használni, hogy a gyerekem várása alatt és a gyerekem születése után is érintenek vagy érinthetnek amikről nem tudok. Előre is köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 18:42:09

Egyenlő bánásmód követelménye, fizetés nélküli szabadság

Kedves Erika, amikor kiderült, hogy babát vár, felmondott a munkáltató? Ha ez a tényleges indok, akkor ezt akár próbaidő alatt tette, akár nem (érdekelne az indoka), az egyenlő bánásmód követelményét megsértette, és ennek súlyos következményei lehetnek munkaügyi bíróság (anyagi) és az EBH előtt. Továbbá ugyanaz a vállalkozó foglalkoztatta két alkalommal is határozott időre? Érdekelne az ezt indokoló jogos érdek. A tudnivalók: Tgyás annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül. Gyedre jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. A 42/B. § (2) bekezdés szerint abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével. A gyes alanyi jogon jár, nem szükséges hozzá biztosítással járó jogviszony. A gyesben részesülő személy – ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját – kereső tevékenységet a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat, b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Az álláskeresési támogatásban részesülő, illetve a 4 órában foglalkoztatott személy is biztosítottnak minősül. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

21. kérdés

vonal
Kertikené
9:21:39
2012-09-13
Tisztelt Dr. Dudás Mária! Sz. Ágnes vagyok, a szülés utáni benn maradt szabadságról szeretné informálódni. Megpróbálom tömören leírni a helyzetemet. Megszületett 2009.okt.16-án a kisfiam, megvolt a megfelelő biztosított időm, nem csak a gyes-t kaptam, hanem a többit is. A munkáltatóm nem mondott fel, meg maradt a szerződés. A cég ahol dolgoztam szegedi központú, minta boltja van itt vidéken. A 3 év alatt módusult a szerkezete, létre hoztak egy másik cégnevet, a vidéki bolt dolgozóit mint új munkaerőt, újra felvették őket.Én viszont maradtam a régi szegedi központúnál. Idén áprilisban a vidéki boltot üzemeltető cég felvett gyes mellett 4 órában. Októberben lejár a gyesem, a fönököm (mind a kettő cégnél ugyanaz) azt találta ki, hogy nem fizeti ki, hanem vegyem ki a szabadságot. Az átalakuláskor megszűnt a szegedi cég vidéki "telephelye", nincs hol dolgoznom, de ő azt szeretné, hogy az új vidéki boltot üzemeltető cég keretein belül vegyem ki a másiknál benn maradt szabadságomat. Eléggé zavaros egy kicsit, remélem értelmesen írtam le a dolgokat. Azt szeretném megtudni, hogy megteheti-e ezt a vezető, és hogy egy esetleges fizetés megtagadás után van-e értelme bírósághoz fordulni. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: sz. Ági
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 18:25:12

Szabadság kiadása

Kedves Ági, ha jól értem, két cégnél áll(t) munkaviszonyban (ha nem is a lenti formában, a válaszon nem változtat). 1. a vidéki telephelyen, ami megszűnt (így Önt végkielégítés, felmondási idő és szabadságmegváltás illette meg), 2. a szegedi boltban, és innen ment fizetés nélküli szabadságra. A szabadságot nem lehet pakolni munkáltatók között, ott illeti meg akár természetben, akár pénzbeli megváltásként, ahonnan szabadságra ment. Ha jól értelmeztem a kérdését, igényét érdemes munkaügyi bíróság előtt érvényesíteni. Javaslom, keressen fel személyesen. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

20. kérdés

vonal
dakos anita
7:38:37
2012-09-13
Kislányom május 17.-én lett 2 éves.Ekkor felhívtam a munkahelyem, hogy októbertől szeretnék visszamenni dolgozni 8 órába.Azt mondták , rendben.Szeptember elején újra hívtam őket, de már mást mondtak.Nem mehetek vissza csak ha a kislányom 3 éves lesz.Addig keressek munkát más cégnél 4 v. 6 órába.Nem kötelesek visszavenni.Ez így van? Előre is köszönöm! Anita
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 17:02:52

Foglalkoztatási kötelezettség

Kedves Anita, köteles Önt "visszavenni" a munkáltató. Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap, b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni. Azaz az első lépés, hogy jelzi a munkáltató felé a visszatérési szándékát, ez megtörtént. Ezt követően a munkáltató köteles Önt foglalkoztatni (ez nem kívánság kérdése, ha nem teszi meg, akkor is jogosult lesz munkabérre), kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. Ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni, amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

19. kérdés

vonal
liara
6:17:58
2012-09-13
Tisztelt Ügyvédnő! Jelenleg TGYÁS-t kapok, passzív jogon járó szülési szabadságom pár nap múlva lejár, utána GYED-et folyósítanak számomra. A kérdésem az, hogy megbízási szerződéssel, teljesítménybéres díjazással dolgozhatok-e GYED mellett? Segítségét, válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 16:56:54

Gyed melletti munkavégzés tilalma

Kedves Liara, Az Ebtv. 42/C. § szerint nem jár a gyermekgondozási díj, ha a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja; b) a jogosult – munkavégzés nélkül – megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj; c) a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban – ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást – részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont]. Azaz semmilyen keresőtevékenységet nem végezhet a gyed folyósítása alatt. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

18. kérdés

vonal
diti
5:30:07
2012-09-13
Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a szabadságom kiszámításában.1975-ben születtem,pedagógusként dolgozom.2010-ben estem teherbe és azonnal táppénzre kerültem.Ebben az évben 47 nap szabadságom maradt benn. 2010.dec.1-től-2011.máj.18-ig kaptam TGYS-t. 2011.máj.19-2012.dec.24-ig kaptam(kapom) GYED-et. Ezt követőn szeretném kivenni a szabadságaimat,s ha jól tudom nekem még a gyed első évére járó szabadsággal kell számolnom,mivel 2011 aug előtt kezdtem a gyedet.Ezt jól tudom? Egy gyerekem van,aki 2010.12.24-én született. Az is érdekelne,hogy a pedagógusok esetében az alapszabadság a kötelezően kiadható,a többi csak adható?Ebből a szempontból mire számíthatok?A gyerek után hány nap pótszabit vehetek igénybe? Kérem segítsen,mennyi szabadságra számíthatok.Előre is köszönöm. Tisztelettel várom a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 16:27:59

Közalkalmazott szabadsága

Kedves Diti, a legfontosabb tudnivalók az alábbiak: A közalkalmazottat a) az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi 20 munkanap, b) az ,,E', ,,F', ,,G', ,,H', ,,I', ,,J' fizetési osztályban évi 21 munkanap alapszabadság illeti meg. A közalkalmazottnak a fizetési fokozatával egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. A magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg. A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Ezek (mind az alap- és a pót) szabadságok kötelezően kiadandók. Helyesen tudja, hogy a fizetés nélküli szabadság idejére a régi szabályok irányadók az Ön esetében (a teljes időszakra jogosult szabadságra, nem csak az első hat hónapra). A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő munkanap pótszabadság jár. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

17. kérdés

vonal
Tortuga69
5:18:04
2012-09-13
Kedves Mária, A következő lenne a kérdésem: Kislányom szept.25. lesz 14 hónapos, szept.3-tól járunk bölcsibe vele ( még mindíg beszoktatás alatt van ), én okt.1-el megyek vissza dolgozni 6 órában. Aug.31. adtam le a papírjaimat, amiben kérem a GYES folyósítását okt.1-től es a GYED megszűntetését. A bölcsiben azt az infót kaptam, hogy a GYED így már szeptemberre sem jár nekem, hiába dolgozni még nem tudok 6 órában sem, mert a beszoktatás alatt a kislányom max. 1-2 órát tölt a bölcsödében. A munkáltatóm pedig csak okt.1-el vesz vissza állományba. Ilyenkor mi a helyzet, mi jár nekem pontosan ? Illeve még egy kérdésem lenne, hogy az én esetemben is igaz, hogy a munkáltatóm csak egy részét fizeti az utánam fizetendő járalékoknak ? Előre is nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel, Édes Katalin
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-19 16:14:37

Gyed mellett járhat a baba bölcsődébe?

Kedves Katalin, mivel a gyed a baba otthoni ellátásához nyújt segítséget, folyósítása alatt sajnos nincs lehetőség a gyermek bölcsődei elhelyezésére, gyesre lesz jogosult a továbbiakban. A járulékokra vonatkozó kérdésére sajnos nem tudok válaszolni, javaslom, adó- vagy tb szakértőtől érdeklődjön. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

16. kérdés

vonal
rea-listic
4:16:20
2012-09-13
Kedves Mária, szeretném megkérdezni, hogy miután bejelentettem hivatalosan a GYED utáni visszatérési szándékomat, a munkáltatóra milyen szabályok és kötelezettségek vonatkoznak a velem való kapcsolatfelvételt és a munkába állás részleteinek megbeszélését illetően. Koszonom valaszat, E. Toeltl Andrea
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 18:07:59

A munkáltató kötelezettségei a fizetés nélküli szabadság megszakítását követően

Kedves Andrea, Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval. A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap, b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni. A kapcsolatfelvétel részleteire az Mt. nem tartalmaz egyéb szabályt, annak során a felek kötelesek együttműködni, jóhiszeműen, tisztességesen eljárni, az ésszerűség követelménye mellett. Azaz a munkáltató köteles Önt foglalkoztatni, kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. Ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni, amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat (itt követelheti az okozott kár megtérítését, továbbá elmaradt jövedelemként max. 12 havi távolléti díjat). Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

15. kérdés

vonal
zsuzsu0306
4:01:04
2012-09-13
Kedves Dr. Dudás Mária! Az ügyben fordulok önhöz, hogy mi a teendő és mik a lehetőségeim akkor ha még a gyedem, illetve ha a gyesem alatt teherbe esek a második gyermekemmel. Jelenleg munkaviszonyban állok és a munkáltatómtól kapom a juttatásokat! Ha bejelentem a terhességet vissza tudok menni táppénzre? Esetleg ha a munkáltató úgy dönt fel is bonthatja a szerződésemet?Ha ez történik hova forduljak,kapok azért még valami juttatást és kitől? Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsu0306
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 18:01:45

Gyed, gyes, felmondás

Kedves Zsuzsu0306, ha a szülő egyidejűleg gyermekgondozási segélyre/gyermeknevelési támogatásra és táppénzre/gyedre/terhességi-gyermekágyi segélyre/baleseti táppénzre is jogosult lenne, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe. Ha fennáll a munkaviszonya az anyukának (és ez jelen esetben így van, tehát nem kell dolgoznia, elegendő, ha fizetés nélküli szabadságon van), akkor jár a gyed az újabb baba után is, de legfeljebb annyi időre, amennyi biztosítási ideje az előző szülést megelőzően volt. Amikor megszületik a baba (második gyermek), és az első után éppen gyedet vagy gyest kap, azt le kell mondania (csak az egyik ellátást veheti igénybe), ha tgyást szeretne (ez javasolt, összege ugyanis kb. 10%.kal magasabb, mint a gyedé, technikailag egyik nap lemondja a gyedet, másnaptól tgyást igényel). Ezt követően kapja a pici után a gyedet, mely „folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj időtartamánál.” Ez azt jelenti, hogy ha a nagyobbik gyermekkel annak 2 éves koráig kapott gyedet, a kisebb után is jogosult lehet 2 éves korig, illetve ha a nagyobbikkal például 300 napra jogosult gyedre, mert ennyi biztosítási ideje volt az első szülést megelőző 2 éven belül, akkor ezen gyermek 2 éves koráig fennmaradó gyeses napok és a kisebbik gyermek után kezdődő tgyás napjai nem növelik a gyedre jogosult napok számát, az továbbra is 300 nap lesz. Tehát az lesz a helyzet, hogy az újszülött baba után kapja a tgyást (majd a gyedet, végül a gyest - ezeket megkapja, ha teljesül a biztosítási jogviszonyra vonatkozó feltétel), ezzel egyidejűleg az első gyermek után a családi pótlékot. Ha megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, már nem áll felmondási tilalom alatt, így ha a munkáltató nem tud a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakört biztosítani, megszüntetheti a jogviszonyát felmondással. Amennyiben az indokolással ne ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat. Ha megszüntetésre kerülne a jogviszonya, az alábbiakat érdemes tudnia: Tgyás annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül. Gyedre jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. A 42/B. § (2) bekezdés szerint abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével. A gyes alanyi jogon jár, nem szükséges hozzá biztosítással járó jogviszony. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

14. kérdés

vonal
kissreka
3:18:21
2012-09-13
Kedves Mária! Jelenleg kislányommal, GYED-en vagyok. 2013.márciustól szerettem volna, visszamenni dolgozni. Hamarabb, mint a GYED tényleges lejárata. Sajnos úgy néz ki, hogy ez nem fog sikerülni, mert nehéz helyzetben van a cég és fenyeget a megszűnése. Amennyiben ez bekövetkezik, számíthatok végkielégítésre és TGYÁS, GYED alatt felgyűlt szabadság megváltására? 2004.júlitól van itt, határozatlan munkaviszonyom. Kisfiammal, összesen 22 hónapot voltam itthon (TGYÁS,GYED). Kislányom, most 14 hónapos. Ezek az idők is beleszámítanak a munkaviszony idejébe végkielégítés számításakor vagy csak a ténylegesen ledolgozott idő számít? Válas,z előre is köszönöm. Üdv.Réka
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 17:21:44

Felszámolás - járandóságok

Kedves Réka, a cég fizetésképtelensége esetén a felszámoló köteles lesz felmondással megszüntetni a jogviszonyát. Ilyen esetben a járandóságai (szabadságmegváltás, továbbá a jogviszony létesítésétől kezdve a megszűnés napjáig terjedő időre járó felmondási idő, végkielégítés, beleszámítva a fizetés nélküli szabadság tartamát is) a Bérgarancia Alapból kerülnek kifizetésre (jogosultanként legfeljebb a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszöröséig). Igénye minden más hitelezői követelést megelőz. Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

13. kérdés

vonal
a.gaby
2:02:48
2012-09-13
Tisztelt Ügyvédnő! 3 gyerekes anyuka vagyok, 8 éve itthon vagyok gyermekeimmel. Legkisebb gyermekem idén februárban betöltötte a 3 évet, azóta a felhalmozott szabadságaimat vettem ki. Munkáltatóm az elmúlt 8 évben 2-szer is változott, de mind a kétszer átvettek. A munkaköröm eredetileg folyamatos munkarendet írt elő, azaz hétköznap és hétvégén is kellett dolgoznom, és főleg az esti-éjszakai órákban. (Mozi Manager). Lassan letelik a szabadságom és jeleztem, hogy visszamennék. Az új HR-es hölgy mondta, hogy ne sok jót reméljek, mert a munkaköröm azóta nincs meg, megoldották mással és másképpen a munkaköröm. Elvileg ugyan vissza kellene venniük, de én a 3 pici gyerek miatt az este-éjszakákat és a hétvégéket nem tudom megoldani. Nem tudom, hogy részmunkakört van e jogom kérni, illetve a 3 pici gyerek miatt van e jogom úgy kérni beosztásomat, hogy hétvégéket és éjszakai munkakört nem tudok ellátni? A munkahelyem egyébként 40 km-re van a lakóhelyemtől, autóval is legalább 1 óra. Igaz, egy városon belül van (BP), de nem tudom, hogy lehet e kérnem közlekedési hozzájárulást, vagy sem? Illetve ha felmondásra kerül a sor, 12 év munkaviszony után milyen jogaim vannak, pl: felmentés/felmondási idő jár, vagy csak adható, stb,? Mit tehet velem a munkáltató (akik egyébként nem beszélnek magyarul, csak angolul)? Köszönettel: A.Gaby
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 12:22:49

Felmondás gyes után

Kedves Gaby, sajnos az Mt.-beli szabályok többsége a gyermek 3. életévének betöltéséig részesíti különleges bánásmódban a munkavállalót, így ebben a körben nem nagyon van lehetősége jogszabályi alapon kérni pl. az éjszakai műszak mellőzését. Kérheti a részmunkaidőben történő foglalkoztatást, ehhez azonban a munkáltató nem köteles hozzájárulni. Útiköltség térítésként 9,- Ft/km-re jogosult. A munkáltató köteles Önt foglalkoztatni, kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. Ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni, amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat (itt követelheti az okozott kár megtérítését, továbbá elmaradt jövedelemként max. 12 havi távolléti díjat). A felmondással egyidejűleg jogosult lesz felmondási időre járó távolléti díjra (55 nap) és végkielégítésre (3 hónap). Amikor a munkáltató ki akar bújni a felmondási járandóságok kifizetése alól, gyakran kezdeményezi a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. Amennyiben ehhez hozzájárul a munkavállaló, jogorvoslatra csak szűk körben lesz lehetősége (tévedés, fenyegetés, megtévesztés jogcímén). Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

12. kérdés

vonal
Dina10
1:45:27
2012-09-13
Tisztelt Ügyvédnő! Köszönöm korábbi válaszát. Az OEP-nél nem tudták megmondani, hogy jogosult lennék-e 3 babával vmire. A jelenleg kapott TGYÁS és majd következő GYED alatt szüneteltetni kell az álláskeresési támogatást, ezért kérték, h járjak utána, hogy biztosítottnak számítok e a majd esetleges 3 . babánál ha szülést követő 3 éven belül születne. AZ álláskeresési járadékból még maradt 22 napom. Kérem, hogy még ebben adjon segítséget és hivatkozási alapot mellyel majd az OEP-nél is eljárhatok. Köszönöm válaszát. Dina
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 11:56:05

biztosítotti státusz

Kedves Dina, az biztos, hogy az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § (1) bekezdés d) pontja szerint az álláskeresési támogatásban részesülő személy biztosítottnak minősül. Sajnos nem vagyok tb szakértő, de az is aggaszt, hogy az OEP-nél sem tudják a helyes választ. A talpraesettségéhez, az „utánajárásokhoz” gratulálok! Üdvözlettel: dr. Hajdu–Dudás Mária

11. kérdés

vonal
rekamanc
0:49:03
2012-09-13
Kedves Mária! Jelenleg itthon vagyok 3. gyermekemmel, aki most múlt másfél éves. A munkahelyem tavaly megszűnt, jelenleg felszámolás alatt áll. 2004 áprilisától 2005 augusztusáig dolgoztam, majd sorban születtek a gyermekeim. 2013 januárjában jár le a 3. gyerkőc után járó gyedem. 2013. február 20-án lesz 2 éves. Érdeklődni szeretnék, hogy esetemben milyen lehetőségeim vannak a végkielégítés, szabadságok igénybevételére? Mikor kaphatom meg? A felszámoló céget nem tudom elérni, több levelemre sem válaszoltak. Ha szeretnék elmenni dolgozni, de a munkahelyem felszámolás alatt áll, mit tehetek? Felmondhatok-e a munkahelyemen, de az jár-e valamilyen veszteséggel, vagy jobb, ha kivárom, míg teljesen felszámolják? Várom válaszát! Köszönettel: Réka
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 11:12:31

Felszámolás alatt a munkáltató

Kedves Réka, a következő lépés az lesz, hogy felmondással megszüntetik a jogviszonyát (erre köteles a munkáltató, ha nem teszi meg, és Ön jelezte visszatérési szándékát, állásidőt kell fizetnie az Ön részére), és jogosult lesz a szabadságmegváltáson felül felmondási időre járó távolléti díjra és végkielégítésre. Mivel a cég fizetésképtelen, a járandóságai a Bérgarancia Alapból kerülnek kifizetésre (jogosultanként legfeljebb a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszöröséig) erről a felszámoló köteles gondoskodni. Ha Ön szünteti meg a jogviszonyát felmondással, végkielégítésre nem lesz jogosult, a felmondási ideje 30 nap lesz. Elmehet dolgozni más munkahelyre (nem baj, ha a cég nem szűnt meg), ennek feltétele az előző munkahely által kiállított valamennyi igazolás, ezeket automatikusan meg kellene kapnia. A felszámoló ellen panasszal élhet a bíróságnál. Üdvözlettel: dr. Hajdu - Dudás Mária

10. kérdés

vonal
Betty761126
0:40:18
2012-09-13
Tisztelt Hölgyem! Szeretném segítségét kérni, illetve megtudni, hogy milyen jogokkal és lehetőségekkel rendelkezem a munkaadómmal szemben. A történetem a következő: 2004. 08. 11.-étől vagyok "hivatalosan" is ennél a cérnél alkalmazásban, mint ker.-és pénzügyi mindenes. (10-12 fős ép.ip. ker és kivit.vállalkozás, ebből ketten a főnökömmel voltunk szellemi,- a többi munkatársam fizikai alkalmazott) A cég teljes adminisztratív dolgát 1 személyben én intéztem mindaddig, amíg 2009.-ben állapotos lettem (33 évesen, első gyermek). 2009.09.12-től-2009.10.20-ig a fiam születéséig táppénzen voltam. Azóta eltelt majd 3 év, október 20.-ával lejár a GYES-em és azt hallottam vissza a kollégáimtól, hogy a főnököm nem, hogy nem akar visszavenni (ez szíve-joga, illetve "összejött" a kolleginával,akit alkalmaz), de ha esetleg bármi olyan csúnya dologra szánnám el magam, hogy munkaügyi bírósághoz fogdulnék, akkor még vagyonosodási eljárást is kezdeményeztet ellenem. Tudni kell, hogy a fizetésünk jó részét nem éppen a "hivatalos" úton kaptuk (mindenki min.béren volt bejelentve), illetve ezen felül a kereskedelmi forgalom után még jutalék is járt nekem... . Azóta, hogy nem dolgozom nála felvett a "helyemre" 2 irodai alkalmazottat és1 fő tb ügyintézőt, aki külsős. Azt, hogy mivel indokolja a felmondást nem tudom, de majd biztosan kitalál valamit... A kérdésem az lenne: köteles-e visszavenni, ha nem, akkor jár-e végkielégítés, illetve mik lehetnek számomra is azok a lehetőségek, hogy ne nagyon durvuljanak el a dolgok. Ugyanis én is tisztában vagyok azzal, hogy neki is elég nagy vesztenivalója lenne, mert a fekete fizetést a törvény szigorúan bünteti, illetve én ugye mindent tudok azokról a dolgokról, amit nem lett volna szabad megtennie... De én nem szeretnék egy ilyen zsarolós szitut kialakítani, hanem megegyezni vele és ami hivatalosan megjár, azt meg is kapni tőle... Ezért kérném a segítségét a tanácsát, hogy én is érvelhessek magam mellett, de természetesen csak a törvény adta lehetőség szerint. Köszönöm a segítségétl! Tisztelettel: Betty
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2012-09-18 10:54:18

Felmondási járandóságok

Kedves Betty, amikor jelzi a munkáltató felé a visszatérési szándékát, köteles lesz Önt foglalkoztatni, kivéve, ha nincs a képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen munkakör. Ebben az esetben írásba foglalt, indokolással ellátott felmondást fog kapni, amellyel, ha nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat (itt követelheti az okozott kár megtérítését, továbbá elmaradt jövedelemként max. 12 havi távolléti díjat). A felmondással egyidejűleg jogosult lesz felmondási időre járó távolléti díjra és végkielégítésre. Amikor a munkáltató ki akar bújni a felmondási járandóságok kifizetése alól, gyakran kezdeményezi a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. Amennyiben ehhez hozzájárul a munkavállaló, jogorvoslatra csak szűk körben lesz lehetősége (tévedés, fenyegetés, megtévesztés jogcímén). Javaslom, ha aktuális lesz, keressem meg személyesen! Üdvözlettel: dr. Hajdu - Dudás Mária

9. kérdés

vonal
Mille
9:41:58
2012-09-13
Tisztelt Ügyvédnő! Az lenne a kérdésem, hogy elméletben lehet-e két 8 órás teljes munkaidős állásom, ha a munkáltatók is beleegyeznek? Az egyik határozatlan idejű szerződés, míg a másik határozott idejű. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Fné Juhász Barbara
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2013-03-08 10:38:36

Több munkaviszony egyszerre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Akár 200 ezer forintot jóváírást is kaphat, aki most igényli a Babavárót tovább

Már csak néhány napig igényelhető a jelenlegi kritériumokkal a babaváró hitel, így aki még ezekkel a feltételekkel szeretné megkapni, annak hamar el kell indítania a folyamatot. ...

​Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van még esély a babaváróra (x) tovább

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. ...

Babát tervezel 5 éven belül? Így NE bukd el a Babaváró hitelt! - Szakértőnk segít tovább

Ugyan a Babaváró hitel 2024-ben is elérhető lesz, de sokkal szigorúbb feltételekkel, mint korábban. Idén még az igénylő pár női tagjának a maximális életkora be nem töltött 41 év, ez...

Érkezik a CSOK Plusz - szakértőnk bemutatja a legfontosabb tudnivalókat tovább

2024. január 1-től új családtámogatási támogatást, CSOK Plusz-t vehetnek igénybe a családok lakásvásárlásra, felújításra, vagy bővítésre....

Egy 9 éves gyerek lőtte le a jeladós svájci farkast tovább

Hatalmas felháborodást keltett idén áprilisban, amikor kiderült, hogy a jelkövetővel ellátott svájci farkas életét vesztette hazánkban. Az ügyben szerdán 2 embert őrizetbe vettek, és azóta...

Szoptatás

A császárral született babákat másképp kell táplálni! tovább

Mivel a császárral született babák nem kerülnek kapcsolatba a hüvelyi flórával, ezért nem jutnak a szervezetükbe bizonyos jó baktériumok. ...

Ingyenes szoptatási ambulancia: Ha szoptatási problémáid vannak, itt segítenek neked - Beutaló sem kell! tovább

Ingyenes szoptatási tanácsadás várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciáján....

Szoptatási pózok: Így kell helyesen mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó - Szakember tanácsai tovább

Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel....

Lefejt anyatej tárolása szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban - Meddig és hogyan használhatod fel? tovább

Fontos, hogy minden kismama ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit....

Covid elleni oltás várandósoknak és szoptató anyáknak: A te oltásod a kisbabádat is védi a koronavírustól! tovább

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Honnan tudhatod, hogy nárcisztikus a párod? - Ezekre a jelekre figyelj a pszichológus szerint tovább

"A válás megölheti a gyerek lelkét" - 3 gyakori hiba, amit a válófélben lévő vagy elvált szülők elkövetnek tovább

15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek tovább

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? 2 kérdés, ami segít kideríteni - A pszichológus szerint tovább

Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást tovább

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Márton-napi lámpás házilag - 3 cuki lámpás, amit gyerekekkel is elkészíthettek tovább

Halloween - 3 csontváz smink gyerekeknek videós útmutatóval tovább

Halloween arcfestés kisebb gyerekeknek - videós útmutatóval tovább

A család kedvence: Túrós rácsos süti recept tovább

Ilyen legyen egy jó tanulósarok tovább

Puha és omlós krumplis pogácsa recept, a nagyi receptes könyvéből: Hétvégi kiránduláshoz, piknikhez is tökéletes tovább

Tökfestés ötletek képekkel: Így dekorálhatod ősszel a lakást vagy a kertet, ha nem akarsz tököt faragni tovább

Babakonyha

Babakonyha

Házi nutella recept - így készíts otthon mogyorókrémet tovább

8 szuper tipp, hogy a gyerek örömmel egye meg a zöldségeket is - Ezeket próbáld ki! tovább

Elronthatatlan répatorta recept: Olyan finom lesz, hogy nem tudod abbahagyni - Gluténmentes változatban is! tovább

Puha, omlós almás pite recept, vastag töltelékkel: Finom és egyszerű, még mérleg sem kell a hozzávalókhoz tovább

Mennyei krémes madártej recept, habgaluskával - Ennek senki nem tud ellenállni tovább

Extra gyors kefires fánk recept: Csak keverd össze, süsd ki és már eheted is! - Baracklekvárral a legfinomabb tovább

Omlós sajtos rúd élesztő és sütőpor nélkül: Bögrés recept! - Ha gyorsan és egyszerűen sütnél valami finomat tovább

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza