Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Dr. Hajdu - Dudás Mária Munkajogi ügyvéd Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Dr. Hajdu - Dudás Mária - Munkajogi ügyvéd

vonal

szakértő fényképeDr. Dudás Mária ügyvéd vagyok, 2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ezt követően ügyvédjelöltként, majd ügyvédként folytattam, folytatom tevékenységemet.


Munkajoggal foglalkozom - elsősorban a piaci szférát érintő problémákkal -, kiemelt figyelmet fordítva a peres eljárások elkerülésére, a jogviták békés rendezésére. A munkavállalók, illetve a munkáltatók képviseletét egyaránt ellátom, a munkaszerződés megkötését megelőző eljárástól kezdve, a munkaviszony fennállása alatt keletkező, illetve a jogviszony megszüntetésével összefüggő problémák kezeléséig.


Az új Mt. hatályba lépése óta úgy vélem, fokozottan kell figyelnünk a védett munkavállalói csoportokra, ezen belül a várandós nőkre, a kismamákra, a gyermeküket egyedül nevelő munkavállalókra, hiszen pl.: korábban sem ment gördülékenyen a fizetés nélküli szabadságról történő visszatérés, július 1. napjától még nehezebb; várandósság esetén felmondási védelem ezentúl csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta, stb. Éppen ezért tartom lényegesnek, hogy az érintettek minden lépés előtt tájékozódjanak azok lehetséges következményeiről.Kérdésed van? Látogass el a dudasdr.hu honlapra, és kérj konzultációs időpontot!

Weboldal: http://www.dudasdr.hu

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Mikor és mennyi szabadság és pótszabadság jár a kismamáknak, szülőknek?
Jár-e munkabér annak a várandós kismamának, aki munkaidőben vesz részt kötelező terhességi vizsgálatokon? Hány órát mentesül a munkavégzés alól a szoptatós kismama a szoptatás időszakában? Kifizetik-e azt nekünk, ha a lombikprogram miatt nem tudunk munkába menni? Hogyan rendelkezik a munkavégzés alóli mentességről a Munka Törvénykönyve?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2018-09-10 00:00:00

tovább a cikkre
Kismama munkajog 2018: Ezek a jogok illetnek meg a munkahelyeden a várandósság idején és utána! - Szakértő válaszol
Kismama munkajog 2018: Ezek a jogok illetnek meg a munkahelyeden a várandósság idején és utána! - Szakértő válaszol
Kismama munkajog: várandósság bejelentése, munkakör alóli felmentés, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, kötelező kismama orvosi vizsgálatok - Mihez van jogod a munkahelyeden, ha babát vársz? Munkajogi szakértő válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2018-01-11 00:00:00

tovább a cikkre
Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság
Kismamákat védő jogszabályok: felmondási tilalom, éjszakai munka és túlóra tilalma, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság
Kötelező-e a kismamának tájékoztatni a főnökét a várandósságáról? Mit jelent pontosan a kismamákat védő felmondási tilalom? Lehet-e kötelezni a kismama dolgozót túlórára, éjszakai munkára, más helyiségben végzendő munkára? Mikor kötelező a kismamát felmenteni a munkavégzés alól? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2016-09-06 00:00:00

tovább a cikkre
Kérdések az állásinterjún - Milyen kérdésekre nem vagy köteles válaszolni?
Kérdések az állásinterjún - Milyen kérdésekre nem vagy köteles válaszolni?
Hány gyermeke van? Tud túlórát vállalni? - tipikus kérdések, amelyek gyakran elhangzanak az állásinterjún, pedig a jog szerint nem tehető fel bármikor bármilyen kérdés a jelölt számára! Ha a jogsértés bizonyosságot nyer, akár 700-800 ezer forint büntetést is kiszabhat a bíróság az állásinterjún elhangzott sértő kérdések miatt.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-10-05 00:00:00

tovább a cikkre
Pótszabadság 2015: mennyi jár életkor után? Mennyi jár a gyerekek után? Mi után jár még pótszabadság?
Pótszabadság 2015: mennyi jár életkor után? Mennyi jár a gyerekek után? Mi után jár még pótszabadság?
Mennyi pótszabadságra jogosult a munkavállaló életkor szerint? Mennyi pótszabadság jár a gyerek vagy gyerekek után? Mi az apai pótszabadság ügyintézésének menete a kisbaba megszületésekor? Jár-e továbbra is a pótszabadság az elvált édesapának?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-09-22 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak: mire vonatkozik és mire nem? Megtörtént esetek
Felmondási védelem várandósoknak: mire vonatkozik és mire nem? Megtörtént esetek
Érvényesíthető-e próbaidő alatt a felmondási tilalom kismamák esetén? Miért célszerű mihamarabb bejelenteni a várandósságot a főnökünknek? Hogyan érinti a próbaidő a veszélyeztetett terhes kismamákat? Jogi szakértőnk megtörtént eseteket ismertet, amikor várandós kismamákat bocsátottak el a munkahelyükről.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-07-06 00:00:00

tovább a cikkre
Mire figyelj munkavállalásnál? Munkaidő, részmunkaidő, kötetlen munkarend szabályai
Ha 4-6 órában dolgozunk, akkor dolgozhatunk részmunkaidősként is, vagy úgynevezett „rövidebb teljes munkaidőben" is. A két fogalom nem ugyanaz! Jelentősége azért van, mert a járandóságok nem ugyanúgy járnak a két esetben. Mit jelent a behívás alapján történő munka, amely a részmunka egy speciális formája.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-05-07 00:00:00

tovább a cikkre
Munkabérből történő levonás – Milyen tartozást és hogyan lehet a munkabérből levonni?
Tartozás esetén nettó munkabérünk legfeljebb 33%-át lehet levonni, kivételes esetben 50%-át. Melyek ezek az esetek? Levonhatnak-e a végkielégítésünkből, bónuszunkból, jutalomunkból tartozás, határozat, bírság, tartásdíj esetén? Mi a levonás sorrendje, ha több tartozásunk is van? Munkajogi szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2015-04-09 00:00:00

tovább a cikkre
Munkahely megszűnése jogutóddal vagy jogutód nélkül – Mikor jár végkielégítés? Ki rendezi a ki nem fizetett béreket?
Megszűnik-e a kismama munkaviszonya, ha jogutód nélkül szűnik meg a munkahelye? Érvényesül-e a felmondási tilalom jogutód nélküli megszűnéskor? Mikor jár végkielégítés? Ki fizeti ki a munkabért, ha fizetésképtelen a cég? Kell-e új munkaszerződést kötni, ha megváltozik a cég tulajdonosa?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-11-20 00:00:00

tovább a cikkre
Mikor jár utazási költségtérítés? Mi számít bele a munkaidőbe?
Beleszámít-e a munkaidőbe a munkahelyre történő oda-vissza utazás? Jár-e erre az időre munkabér? Munkaidőnek számít-e ha tárgyalás, illetve ha munka miatt utazunk? Hogyan kezeli a jog a kiküldetéseket vagy az üzletkötők utazásait? Milyen költségek terhelik a munkáltatót a munkába járással kapcsolatban?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-11-05 00:00:00

tovább a cikkre
Munka Törvénykönyve - Kismamákra, kisgyermekesekre, egyedülállókra vonatkozó szabályok - túlóra, ügyelet, rendkívüli munkaidő
Mikor és hogyan rendelhető el a túlmunka? Mit tehetünk, ha a főnökünk nem fizeti meg a bérpótlékot vagy törvényes kereteken felül kötelez bennünket a túlmunkára? Elrendelhető-e túlmunka várandós kismamáknál? Elrendelhető-e túlmunka kisgyerekes vagy egyedülálló alkalmazottnál? Jogi szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-10-02 00:00:00

tovább a cikkre
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően
Hogyan jelentsük be a munkahelyen, ha betegek vagyunk? Jár-e betegszabadság a veszélyeztetett terhességre? Fel lehet-e mondani a betegszabadság ideje alatt? Mennyi betegszabadság jár egy évben, és mennyi a táppénz összege? Milyen esetben járhat a dolgozónak kártérítés a betegsége kapcsán?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-07-31 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondási tilalom: még több védelem a kismama munkatársaknak
Változott a Munka törvénykönyve: a kismamáknak már nem kell bejelenteniük előzetesen a terhességet, illetve a lombik programban való részvételt a főnöknek ahhoz, hogy felmondási védelmet élvezzenek a munkahelyen. Jogi szakértőnket kértük meg arra, hogy magyarázza el, miért volt alkotmányellenes a korábbi - kismama dolgozókra- vonatkozó jogszabály.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-06-19 00:00:00

tovább a cikkre
Végkielégítés - mikor és mennyi végkielégítésre jogosult a munkavállaló?
Mikor jár, illetve nem jár a végkielégítés? Beleszámít-e a szülési szabadság és a gyermekápolásra fordított idő a jogosultsági időtartamba? Felhívjuk a figyelmedet egy gyakori hibára, amikor a végkielégítés járna ugyan, de egy figyelmetlenség miatt mégsem kapod meg az összeget. Tanácsok végkielégítésről nem csak kismamáknak.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-05-22 00:00:00

tovább a cikkre
Jogszabályváltozások! A Munka Törvénykönyve főbb módosításai 2014 márciusától
Március 15. napján hatályba lépett a Munka Törvénykönyve mögöttes szabálya, az új Polgári Törvénykönyv. A törvények közötti összhang megteremtése érdekében több száz más jogszabály, közöttük - a Munka Törvénykönyve rendelkezései is módosultak. A Munka Törvénykönyve főbb módosításai az alábbiak.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-04-03 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondhatnak-e a kismamának a próbaidő alatt?
Milyen jogai vannak a kismamának, aki még csak próbaidejét tölti a munkahelyén? Kötelessége-e a kismamának tájékoztatni a munkaadót a várandósságról? Kinek kell bizonyítani a jogsérelmet? Szakértőnk ezúttal nem csak jogi tanácsot ad, hanem két megtörtént esettel segíti megvilágítani a próbaidő alatti felmondásra vonatkozó jogszabályokat.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2014-02-24 00:00:00

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak, valamint Gyed, Gyes mellett, vagy után visszatérő kismamáknak
Kiket véd a felmondási tilalom? Felmondás esetén milyen kártérítés jár? Milyen indokokkal mondhat fel a munkáltató a kismamáknak? Felmondhat-e a munkaadó, ha megszűnik a munkakörünk?

Szerző: Szülők Lapja | 2014-01-28 00:00:00

tovább a cikkre
Kismamákra, kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkajogi szabályok
Milyen munkajogi szabályok vonatkoznak a kismamákra? Felmondási védelem, felmondási idő, munkakör, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, kismamáknak bér, mentesülés a munkavégzés alól, pótszabadság, túlórák, jó tanácsok kismamáknak...

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-12-02 00:00:00

tovább a cikkre
Amit a felmondási tilalomról tudni kell
Mikor nem szüntethető meg a munkavállaló jogviszonya felmondással az új Mt. szerint? A várandósság esetén mi a tilalom feltétele, a keresőképtelenség továbbra is védelmet jelent?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-11-06 00:00:00

tovább a cikkre
Mennyi pótszabadság illeti meg a munkavállalót?
Hogyan és kiknek jár a pótszabadság? Mit kell figyelembe venni a pótszabadság megállapításakor? Mennyi pótszabadság jár a munkavállalónak? Mennyi a pótszabadság mértéke a gyermekek után? Mennyi pótszabadság jár az apáknak?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-10-24 00:00:00

tovább a cikkre
Várandós kismamákra vonatkozó munkajogi szabályok
Terhesség alatti munkavégzés szabályai. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy a várandós nőkre milyen munkajogi szabályokat kell alkalmazni, mikor illeti meg őket a felmondási védelem, próbaidő alatt milyen lehetőségeik vannak, elrendelhető-e túlmunka, elmehet-e a kismama a kötelező orvosi vizsgálatra munkaidőben, továbbá milyen munkaköri feltételek mellett foglalkoztatható.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-10-16 00:00:00

tovább a cikkre
Így ellenőrizheti a munkáltató a munkavállaló munkavégzését (kamera, internet, levelezés, telefon)
Megfigyelhet a munkáltató kamerával? Korlátozhatja a munkáltató az Internet hozzáférést? Ellenőrizheti a munkáltató az e-mailjeinket? Felbonthatja a leveleinket?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-09-17 08:00:00

tovább a cikkre
Munka törvénykönyve változások 2013 augusztus 1-től
2013. augusztus 1-től módosul az Új Munka törvénykönyve, majd 2014. január 1-től újabb szabályok lépnek hatályba. Munkajogász szakértőnk, Dr. Hajdu – Dudás Mária összegyűjtötte Nektek a változásokat.

Szerző: Szülők lapja | 2013-07-22 00:00:00

tovább a cikkre
Orvosi vizsgálatok munkaidő alatt
Milyen orvosi vizsgálatokra mehet az alkalmazott munkaidő alatt? Mehetnek-e a kismamák kötelező orvosi vizsgálatai munkaidő alatt? Kiknek jár a távolléti díj?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-07-04 08:00:00

tovább a cikkre
A felmondás szabályai, azaz a munkaviszony megszüntetése munkáltatói felmondással
Hogyan szűnhet meg a munkaviszony? Mik lehetnek a felmondás okai? Mikor van felmondási védettség? Mennyi a felmondási idő? Kell-e felmondáskor végkielégítést fizetni?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-06-06 00:00:00

tovább a cikkre
Végkielégítés szabályai az új Mt. szerint
Végkielégítés illeti meg a munkavállalót a munkáltató felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén, továbbá ha a munkaviszony oly módon szűnik meg, hogy az új munkáltató nem tartozik az Mt. hatálya alá.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2013-03-21 00:00:00

tovább a cikkre
A kismamák munkavállalása az Új Munkatörvénykönyve alapján
A kismama minden idejét leköti a baba adta boldogság, azonban ahogyan telik az idő, akaratlanul is eszébe jut, vajon a munkahelye visszavárja? Már amikor bejelentette a terhesség tényét, akkor sem örült igazán a munkáltató. Mi történik a fizetés nélküli szabadság elteltét követően? Esetleg már most érdemes lenne azt megszakítani?

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária | 2012-09-07 00:00:00

tovább a cikkre

Kérdések - Válaszok

vonal
Oldalak:

439. kérdés

vonal
Mónika
0:18:18
2015-01-29
Tisztelt Ügyvédnő! Szeretném megkérdezni,hogy decemberben járt le a gyes.A családi pótlékot autómatikusan fogják továbbra is utalni?vagy esetleg újból igényelnem kell? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel Mónika
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 10:43:46

átirányítás

Kedves Mónika, kérem, legyen kedves kérdésével S Puskás Judit Munkaügyi Szakértő Asszonyhoz fordulni, a Kolléganőm kompetens a kérdés megválaszolására. Szíves megértését köszönöm! Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

438. kérdés

vonal
Kira56
9:21:56
2015-01-29
Tisztelt Ügyvédnő! Egyszerűsített foglalkoztatásban vagyok a munkahelyemen, kérdésem az lenne, ha gyermekem beteg, elmehetek e vele táppénzre? Én is megbetegedtem, és azt mondták a munkahelyemen, nekem nem jár a táppénz, így orvosnál sem voltam! Természetesen nem tartom ezt fair dolognak, mert nem tehetek róla, ha beteg vagyok, és így az itthon töltött napjaimra semmi nem jár... Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Kiara
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 10:42:09

egyszerűsített foglalkoztatás

Kedves Kiara, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint a munkavállaló a) nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak, b) nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. A fentieknek megfelelően nem lesz jogosult az egészségbiztosítási ellátások közül egészségügyi szolgáltatásokra (alapellátás, járóbeteg-szakellátás, fekvőbeteg-szakellátás), továbbá pénzbeli ellátásokra (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz). Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

437. kérdés

vonal
ft72
1:48:53
2015-01-26
Tisztelt Ügyvédnő! Érdeklődni szeretnék. 2014.11.14. óta 4 órás bejelentett állásban dolgozom, 2014.11.28.-ig GYESen voltam, azóta GYETen vagyok, folyamatosan dolgozom. Szeretném tudni, mennyi szabadság illeti a munkavállalót, mennyivel rendelkezhetem magam?(1972.06.-ban születtem)5 gyermekemet nevelem egyedül,(1996,1996,1998,2000,2011,-ben születtek)gyermekeim után is jár szabadság, ha igen,mennyi? Mit tehetek ha megbetegszik vmelyik gyermekem, elmehetek-e táppénzre? Ez idő alatt felmondhat-e a munkáltató (próbaidő nem volt kikötve, ezért gondolom az 3 hónap)? Segítségét és válaszát előre is köszönöm tisztelettel!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 10:35:34

szabadság, felmondás

Kedves "ft72", a 2014. teljes évre 20 nap alapszabadság, 8 nap pótszabadság az életkor alapján és 7 munkanap pótszabadság illette meg, összesen 35 nap. Mivel november 14-én jött létre a munkaviszonya, időarányosan 6 nap szabadság illette meg. A 2015. teljes évre 20 + 9 + 7 munkanap szabadság illeti meg. A szabadságból 7 munkanappal rendelkezik a munkavállaló, erre vonatkozó igényét 15 nappal korábban jeleznie kell a munkáltató felé. A maradék szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg. A beteg gyermek ápolása címén jogosult keresőképtelenségre. Keresőképtelenség alatt (táppénz) a munkáltató felmondhat, azonban a felmondási idő csak a keresőképessé válást követően kezdődik. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

436. kérdés

vonal
Vesper86
9:09:39
2015-01-26
Tisztelt Ügyvédnő! Érdeklődni szeretnék, hogy közös felmondás esetén (amit Én kezdeményezek) mennyi a kötelező felmondásidő, és hogy azt munkanapban vagy naptári napban kell számolni? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 10:26:06

közös megegyezés, felmondás

Kedves "Vesper86", különbséget kell tenni munkavállalói felmondás és közös megegyezés között. Amennyiben Ön mond fel, a felmondási ideje 30 naptári nap, melyet köteles munkában tölteni. Ettől a munkáltató részben vagy egészben eltekinthet. Közös megegyezés esetén a felek megállapodásán múlik annak tartalma, így a munkaviszony megszűnhet adott napon, vagy a közösen meghatározott napon. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

435. kérdés

vonal
melinda810301
8:12:03
2015-01-20
Jó napot kívánok! Egy éve elváltam és azóta ikergyermekeimet élettársammal nevelem.Nem bejegyzett élettársi a kapcsolatunk,csak összeköltöztünk és tartózkodási helyileg van bejelentkezve a lakhelyünkre.Az lenne a kérdésem hogy az élettársamnak jár e a gyerekek utáni pótszabadság vagy sem? Előre is köszönöm válaszát:Melinda
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 09:26:59

gyermekek után járó pótszabadság

Kedves Melinda, pótszabadságra a munkavállaló a gyermeke után jogosult. Gyermek: a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek. A családok támogatásáról szóló törvény szerint saját háztartásban nevelt, gondozott gyermek: az a gyermek, aki a 7. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott személlyel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki. A 7.§ (1) bekezdés a) pontjában felsoroltak: a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, a nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 72. §-ának (1) bekezdése alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, a saját háztartásában nevelt. A fentiek alapján az élettárs nem jogosult pótszabadságra. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

434. kérdés

vonal
tibor77
4:49:25
2015-01-20
jonapot kivánok én egy megváltozott munkaképeségü fiatalember vagyoz kaphatja meg az öt nap potszabadságot akinek a rehabilitácios szevk és ojan munkahejen dolgozom ahol megváltozott munkaképeségüeket foglalkoztattnak az lenne a kérdésem hogy, nekem jár e az 5 nap potszabadság mert a munkáltatom azzal érvel hogy csak anak jár az öt nap potsuabadság akinek a rehabilitácios szerv legalább ötven % álapitott meg énekem 1995 ban voltam felülvizsgálaton és véglegesitettek és harmadik rokkant csoportba tartozom 67% álapitottak meg munkaképesség csökenés ösz szerkezeti egységben 2012 jan bekelett adni az ujboli komplex felülvizsgálatott nyilatkozni kelett de eddig még nem hivtakbe akkor énrám nézve érvényes e hogy orvos szak kértöi intézet akkor még nem egézség károsodás hanem munkaképeség csökenés ösz szerkezeti egységben 67% kérem hogy adjon tanácsot hogy kihez vagy mijen uton modon lehet ezt elintézni megértését köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 09:19:38

pótszabadság

Kedves Tibor, visszatérő kérdés az egészségkárosodással kapcsolatban, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is jár-e a rehabilitációs pótszabadság, vagy csak azoknak, akiknek egészségkárosodását rehabilitációs szerv állapította meg. Az egészségkárosodás fogalma lényegében megfelel a korábbi általános munkaképesség-csökkenés fogalmának. A 80%-ot elérő vagy az azt meghaladó össz-szervezeti egészségkárosodás a korábbi rendszerbeli 100%-os munkaképesség-csökkenésnek, az 50%-os vagy az ennél súlyosabb fokú össz-szervezeti egészségkárosodás a 67%-os vagy ezt meghaladó általános munkaképesség-csökkenésnek felel meg. A törvény szerint évenként öt munkanap pótszabadság jár a munkavállalónak, ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította. A fentiek alapján jogosult a pótszabadságra. Javaslom, szerezzen be hivatalos állásfoglalást a minisztériumtól, és mutassa be a munkáltatója részére. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

433. kérdés

vonal
Korbuka
4:13:59
2015-01-20
Tisztelt Ügyvédnő! A segítségét szeretném kérni,hogy mit tegyek? 2007-től dolgoztam egy cégnél,ahonnan 2010,áprilisban táppénzre mentem terhesség miatt/2010.októberben született meg a fiam;2012.szeptemberben a lányom/. Az iroda bezárt közben,de a vállalkozás még megvolt.2013-ban jelezte a "főnököm",hogy eladta a céget,ezek szerint más lett a főnök.Kerestem őket,mert alá kellett volna íratnom egy papírt és szerettem volna megismerni őket.Nagy nehézségek árán összejött a találkozó,de azt mondták,hogy nem is tudtak rólam! /?/mikor átvették a céget.2014.szeptemberben kerestem volna őket,hogy szeretnék visszamenni dolgozni,de az általam ismert telefonszámon már nem lehet elérni őket.Akié most a t.szám azt mondta,hogy akit én keresek külföldre távozott,ő sem tudja hova/élettársa/,a cégről nem tud semmit pedig azon a címen lakik.Annyit tudok,hogy végrehajtók voltak kint náluk,jegyzőkönyv is készült arról ,hogy ő nem tud a cégről. Kérem adjon tanácsot,hogy mit lehet tenni most? Eltudok menni dolgozni máshova? Itt még bejelentett vagyok.mi lesz akkor ha lejár a GYES? /2014.szeptember/ Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Korbuka
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-29 09:15:35

munkáltató

Kedves Korbuka, javaslom, írásban küldjön egy levelet a munkáltató részére a cégjegyzékben szereplő címére (https://www.e-cegjegyzek.hu/index.html), és jelezze, hogy szeretné aláíratni az Ön által hivatkozott dokumentumot. Amennyiben nem veszik át a levelet (a leírtak alapján ez fog történni), törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet a cégbíróságnál, mely eredménye kényszertörlés vagy fizetésképtelenség esetén felszámolási eljárás lehet. Ezen eljárás során a felszámoló kiállítja a jogviszony megszüntető igazolásokat, illetve kifizetésre kerülnek a járandóságai is (szabadságmegváltás, végkielégítés). A másik lehetőség, hogy figyelemmel kíséri a munkáltató helyzetét a fent jelzett oldalon és közben elhelyezkedik másik munkáltatónál. Ennek nem lehet akadálya önmagában a jogviszony megszüntető igazolások hiánya. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

432. kérdés

vonal
Ani01
1:53:46
2015-01-20
Tisztelt Ügyvédnő! Olyan kérdésem lenne hogy van 2 tartós beteg gyermekem 7éve vagyok itthon az egyik 6 éves a másik 3 éves 2014 novemberében töltötte a 3-at s vissza szeretem volna menni dolgozni de a munkáltatóm nem tud munkát biztositani így kiadta idő arányosan a szabadságomat 79 napot.A 7 év alatt 4 évet voltam gyesen 2 évet gyeden s 1 évet táppénzen. arról érdeklődnék hogy most februárba jár le a szabadságom is és hogy mi jár nekem? Végkielégités? 7 és fél éve voltam ennél a cégnél. Előre is köszönöm a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-28 23:15:31

végkielégítés

Kedves Ani01, a végkielégítés mértéke a) legalább három év esetén egyhavi, b) legalább öt év esetén kéthavi, c) legalább tíz év esetén háromhavi, d) legalább tizenöt év esetén négyhavi, e) legalább húsz év esetén öthavi, f) legalább huszonöt év esetén hathavi távolléti díj összege. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve (jelen esetre konkretizálva) a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartamát. Ennek megfelelően a táppénz időtartama kiesik, így kéthavi végkielégítésre lesz jogosult. A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő mértéke 45 nap. Mindenképpen javaslom, hogy a felmondás szövegét alaposan vizsgálja meg, amennyiben azzal nem ért egyet (valós, pontos, okszerű kell legyen), munkaügyi bírósághoz fordulhat. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

431. kérdés

vonal
Malekagi2014
9:05:45
2015-01-20
Kedves Mária, Érdeklődnék, hogy helytálló az az információm, miszerint a szülés előtt álló kismama a szülés évében járó összes szabadságát a szülés előtt kiveheti? Én március 24-ére vagyok kiírva és 28 szabadsággal számolva febr.13-ig dolgoznék. Ebbe a 28 napba már beleszámoltam a születendő 1 gyermek után járó 2 nap pótszabit (ugye ezt is lehet kérni ill. jár "előre"). Köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel Ágnes
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-28 22:45:33

szabadság

Kedves Ágnes, a szabadságot a munkáltató adja ki, abból a munkavállaló csak 7 munkanappal rendelkezik. Természetesen, ha úgy dönt a munkáltató, megteheti, hogy a szülés előtt kiadja valamennyi szabadságot, de erre nem kötelezhető. Ebbe azonban a születendő gyermekre tekintettel járó pótszabadság nem vehető bele (erre majd akkor lesz jogosult, amikor visszatér a fizetés nélküli szabadságáról). Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

430. kérdés

vonal
Molnár Katalin
0:35:47
2015-01-17
Tisztelt Ügyvédnő! 2013.júl.14-től visszamentem dolgozni, mert 3. gyermekm betöltötte a 3 évet. 2014. jan. 1-étől fizetésnélküli szabadságot kértem, mert tartósan beteg gyermekem után a GYES-t veszem igénybe. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben jár-e nekem az első hat hónapra szabadság, vagy ez csak a gyermek 3 éves koráig járó fizetésnélküli szabadságra vonatkozik. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Molnár Katalin
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-28 22:11:04

munkában töltött idő

Kedves Katalin, a munkavállalót a munkában töltött idő alapján illeti meg szabadság. E körben munkában töltött időnek minősül a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapja minősül. A törvény kifejezetten a 128.§-ra utal, mely szerint a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Így sajnos 2014.01.01. napjától nem jogosult szabadságra. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

429. kérdés

vonal
encizsolti
8:45:56
2015-01-17
Tiszteletem Mária! Enikő vagyok 27 éves,tudatosan szeretném első gyermekemet vállalni!Több éve folyamatos a munkaviszonyom,de sajnos más cégnél!Jelenleg 2013 szeptemberétől dolgozom a jelenlegi munkahelyemen ami egy kft!Érdeklődnék,hogy mivel határozott időre szól a munkaviszonyom,ha kismama lennék szülés után visszavenne-e a munkáltatóm,vagy hogy hogyan is müködik ez határozott munkaviszonnyal?Válaszát előre is köszönöm,és kérem teljeskörű felvilágosítását ez ügyben!Nagyon fontos lenne!Tisztelettel:Enikő
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-28 22:07:09

határozott idejű munkaviszony

Kedves Enikő, sajnos a Szülők Lapja oldal - ahol egyébként ingyenesen nyújtok jogi tanácsot - nem alkalmas a mindenre kiterjedő tájékoztatásra, figyelembe véve az okiratok és a tényállás teljes körű ismeretének hiányát. Ebből a célból természetesen személyesen állok rendelkezésére. A határozott időtartamú munkaviszony a munkaszerződésben meghatározott időtartamban megszűnik, és ezt a tényt semmi sem befolyásolja. Ennek megfelelően, amennyiben a munkaviszonya pl. március 31-én szűnik meg és időközben várandós lesz, a munkaviszonya ebben az esetben is megszűnik. A munkáltatónak nincs olyan kötelezettsége, hogy ezen időtartam lejártát követően ismételten foglalkoztassa Önt. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

428. kérdés

vonal
adianyu2011
3:04:40
2015-01-14
Tisztelt Ügyvédnő! Abban kérném a segítségét,hogy jelenleg Gyeden vagyok a 18 hónapos picimmel.A napokban kaptam egy jó állásajánlatott de nem a jelenlegi munkahelyemről,szeretném igénybe venni a Gyedextrát de nem tudom merre induljak.Felmondásnál mire figyeljek nem szeretnék porúl járni,sajnos rossz tapasztalataim vannak a Munkáltatómról ez ügyben.Gyedet továbbiakban az Államkincstártól kapom,jelenleg a cég utalja?A bentlévő napokat milyen formában kérhetem és felmondási ídő van az esetemben? 2010 aug.17-tól van folyamatós munkaviszonyom. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel Timi adianyu.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-28 21:38:38

munkavállalói felmondás

Kedves Timi adianyu, amennyiben akként szeretne az új munkahelyen dolgozni, hogy a jelenlegi munkaviszonyát megszünteti, abban az esetben felmondással kell élnie (írásba kell foglalni, nem kell indokolni). Végkielégítésre nem lesz jogosult, munkaviszonya a 30 napos felmondási idő elteltével fog megszűnni. Ennek tartamára jogszerűen kiadhatja a munkáltató a felhalmozódott szabadságot (ami ebbe nem fér bele, azt pénzben kell megváltani). Azt is megteheti, hogy a jelenlegi munkaviszonyát nem szünteti meg, ott marad fizetés nélküli szabadságon, és párhuzamosan munkaviszonyt létesít az új munkahelyen. Amikor a jelenlegi munkahelyen letelik a fizetés nélküli szabadság, akkor majd ráér eldönteni, hogy ott él-e felmondással, vagy az új munkáltatónál. Az új munkáltató abban az esetben fogja folyósítani a gyedet, amennyiben ő is tb kifizető hely, egyébként a MÁK. Ha nem szünteti meg a munkaviszonyát, változatlanul a jelenlegi munkáltató fogja utalni. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

427. kérdés

vonal
osseus
3:23:06
2015-01-12
Tisztelt Ügyvédnő! A feleségem december 14-én szülte első gyermekünket. Az lenne a kérdésem, hogy így ő is jogosult a múlt évre a két napos pótszabadságra? Sajnos neki elfelejtettük igényleni, csak én vettem ki. Van lehetőség ezt utólag, idénre kivenni, illetve a fennmaradó szabadságával együtt gyűjteni?
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-18 22:06:01

pótszabadság

Kedves "osseus", igen, jogosult a Felesége is időarányosan. Nem kell külön igényelni, majd a fizetés nélküli szabadság megszakítását/lejártát követően kell számolnia vele a munkáltatónak. A törvény szerint (2012.01.01. napja óta) a gyermekek után járó pótszabadság mindkét szülőt külön-külön megilleti, minden egyéb nyilatkozat hiányában is. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

426. kérdés

vonal
osseus
3:00:31
2015-01-12
Tisztelt Ügyvédnő! A feleségem december 14-én szülte első gyermekünket. Az lenne a kérdésem, hogy így ő is jogosult a múlt évre a két napos pótszabadságra? Sajnos neki elfelejtettük igényleni, csak én vettem ki. Van lehetőség ezt utólag, idénre kivenni, illetve a fennmaradó szabadságával együtt gyűjteni?
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-18 22:04:34

pótszabadság

Kedves "osseus", igen, jogosult a Felesége is időarányosan. Nem kell külön igényelni, majd a fizetés nélküli szabadság megszakítását/lejártát követően kell számolnia vele a munkáltatónak. A törvény szerint (2012.01.01. napja óta) a gyermekek után járó pótszabadság mindkét szülőt külön-külön megilleti, minden egyéb nyilatkozat hiányában is. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

425. kérdés

vonal
lilielen
1:08:02
2015-01-12
tisztelt ügyvédnő!szeretném megkérdezni öntől,hogy mennyi szabadságpénz jár nekem?ugyanis 2014 dec.17 megszünt a munkaviszonyom,és azt mondta a főnököm hogy 11 nap szabadság jár nekem.hivatalosan 2014 08 01-től dolgoztam nála 4 órás bejelentett munkaviszonyba,ami persze napi 15 óra volt:(és ugy kellett dolgoznom hogy 2 napot utánna volt két nap pihen napom.a papirok szerint brutto 118000 voltam bejenve és igy a havi pnzem ami szintén a papiron szerepel 59000 ezer forint.azt szeretném tudni hogy én hogy tudom ki számolni hogy a 11 napra mennyi szab adság pnz jár mg nekem,mert nem szeretném ha a főnököm át verne!válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-18 22:00:12

szabadság idejére járó távolléti díj

Kedves "lilielen", a szabadság idejére távolléti díjra jogosult. Mivel erről nincs információm (ebbe bizonyos esetben beletartoznak egyes bérpótlékok is), a számítási módszerben tudok segíteni. Legegyszerűbben úgy tudja kiszámolni, hogy az alapbért elosztja 2 munkanappal, majd ezt szorozza a szabadságnapok számával (azaz 59.000,- Ft). A bérjegyzéken szereplő 59.000,- Ft-tal számolva ez 29.500,- Ft lesz. Ezek azonban - ahogyan fent jeleztem - megközelítőleg pontos eredmények. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

424. kérdés

vonal
Gyöngyi
9:22:41
2015-01-11
Tisztelt Ügyvédnő! A következő ügyben szeretnék kis felvilágositást kapni mivel ezek a törvény módositások nem egyszerűek és első babával vagyok itthon ezért nem tudom ha a szeretnénk még babát milyen ellátások illetnek és mi ennek a menete. Jelenleg gyed kapom és mielőtt le járna szeretnénk másik babát is a munkahely felé be kell jelenteni? Valamint a halmozott szabadságot ki kell venni útána Táppénzre kell menni és úgyanúgy meg kapom a TGYÁS és utána a Gyed?Valamint hogy ezeknek az összegét a mostani jövedelmemből számolják vagy ugyan úgy meg kapom a fizetésem mint a első gyerek után (ugyan az az összeg?).Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-18 21:51:02

átirányítás

Kedves Gyöngyi, a pénzbeli ellátásokkal összefüggő kérdések megválaszolása S Puskás Judit Munkaügyi Szakértő Asszony kompetenciájába tartozik. Kérem, legyen kedves a Kolléganőmnek feltenni a kérdést! Szíves megértését köszönöm! Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

423. kérdés

vonal
szabo.rjudit
5:09:50
2015-01-11
Tisztelt Ugyvedno! Ferjemmel csaladot szeretnenk,mert igencsak benne vagyok a korban 40 evesen. Kereskedelemben dolgozom es az elozo munkahelyeim sorra szuntek meg,igy nagyon kitolodott a baba vallalas.Kb.15honapja van fix munkahelyem hatarozatlan munkaszerzodessel,szeptembertol vagyok csak bejelentve 8 oraban mert elotte 4 oras voltam.Ez a ceg nagyon anyagias,csak a sajat erdekeit tartja szem elott.Ezert megszeretnem kerdezni mit tegyek lepesrol-lepesre ha terhes leszek,hogyan jelentsem be a munkaltatom fele-hogy ne talaljon modot arra valamifele kifogassal hogy elbocsajthasson.Elolvastam az On oldalat es az uj torvenyt de nemtudom a gyakorlati menetet. Valaszat elore is nagyon koszonom,sokat szamit. Szep napot! Judit
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2015-01-18 21:48:21

várandósság bejelentése

Kedves Judit, felmondási tilalom alatt abban az esetben áll, ha a várandósság tényét bejelenti a munkáltató felé. Ezt akár közvetlenül a felmondás közlése előtt is megteheti. Bár az együttműködési kötelezettség és a jóhiszemű eljárás követelménye terheli a munkavállalót is, de a bejelentés időpontja sokszor sok szemponttól is függhet (pl. a terhesség első 3 hónapjáig nem jelenti be, ha a kismama éjszakai munkát végez, cipel, minél előbb jeleznie kell, stb.). Mindenképpen írásban és igazolhatóan (vetesse át) tegye meg, és javaslom orvosi igazolás csatolását is. Ezt követően semmiféle kibúvót nem talál a munkáltató. Esetleg azt érdemes még figyelembe venni, hogy a várandósság csak a felmondástól véd meg, az azonnali hatályú felmondástól nem. Azaz a munkáltató lényeges kötelezettségszegés esetén megszüntetheti a munkavállaló munkaviszonyát a felmondási tilalom tartama alatt is. Természetesen ilyen indokot nem egyszerű találni, mindenesetre célszerű ügyelni arra, hogy lehetőleg mindenről legyen írásos dokumentum (nagyon egyszerű példa: kedden munkáltatói szóbeli engedély alapján 8 óra helyett 10 órakor áll munkába, de utólag ezt a szóbeliséget nem tudja bizonyítani - önmagában ez még nem jelent jogszerű azonnali hatályú felmondási okot, de néhány hasonló jellegű mulasztás már megalapozza). Szorítok Önöknek nagyon!!! Minden jót kívánva, üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

422. kérdés

vonal
dunduska
9:16:58
2014-12-18
Tisztelt Ügyvédnő! Több éven keresztül dolgoztam egy cégnél,most jelenleg GYES-en vagyok a kislányommal.Április végén letelik a Gyes-em,de újra kisbabát várok most 13 hetes vagyok. Junius végére várjuk a babát.Mikor érdemes bejelenteni a munkáltatonak hogy állapotos vagyok? Nem fognak kirúgni? Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-22 16:49:05

várandósság bejelentése

Kedves "dunduska", nem köteles bejelenteni automatikusan a várandósság tényét, természetesen az együttműködési kötelezettség elve alapján, amikor és amennyiben jelentősége van, közölni kell a munkáltatóval (pl. éjszakai munka, túlmunka, felmondás közlése). A várandósságára tekintettel, ha lejár a fizetés nélküli szabadság (gyes), ismételten felmondási tilalom alá kerül, azaz nem szüntethető meg a munkaviszony a felmondással. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

421. kérdés

vonal
katalin17
4:43:43
2014-12-18
Jó napot! Rendkívüli felmondásomat beadtam a munkahelyemen,és indoklásomat a főnököm rágalmazásnak véli.Felhasználhatja-e ellenem a főnök rágalmazásként a bíróságon? Indokom ez volt: "Olyan magatartást tanúsít,ami nem teszi lehetővé azt,hogy én nyugodtan dolgozni tudjak.Felmondásomat elsőnek nem akarta elfogadni,sőt perrel fenyegetőzik.Úgy érzem,mintha fogságba akarna tartani engem ezen a munkahelyen." Előre is köszönöm a segítséget.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-22 16:08:49

azonnali hatályú felmondás

Kedves Katalin, azonnali hatályú felmondással (régi neve volt rendkívüli felmondás) abban az esetben élhet a munkavállaló, ha a munkáltató a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Az Ön által írt indok nem valósít meg bűncselekményt. Munkajogi szempontból azonban nem konkrét,nem világos, túlságosan általánosan van megfogalmazva. Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy az azonnali hatályú felmondás jogkövetkezményeire (végkielégítés, felmondási idő)csak jogszerű, bizonyítható indok esetén van helye. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

420. kérdés

vonal
Gyöngy
2:45:43
2014-12-12
Tisztelt Ügyvédnő! Sürgős válaszát, segítségét szeretném kérni ügyemmel kapcsolatban. 2014 májusában nagy kényszerből mentem el dolgozni egy kocsmába pultosnak. Első nap szóban megegyeztünk a főnökömmel, hogy a fizetésem minimálbér és plusz 500 ft túlóránként. Ezt a megegyezést másnap már letagadta és azt mondta, hogy a ledolgozott óra x 500 ft-ot kapok. Lenyeltem, mert kellett a munka. Azért utána néztem, bejelentett 8 órába. Írásbeli szerződésemet sosem láttam, pedig nagyon sokszor kértem. Tudom nem kellett volna, de így is vállaltam a munkát, mert vagy ez, vagy semmi. Már májusban a bejelentés után 16-tól pontosan (ez egy fél hónap volt) 155,5 órát dolgoztam. Júniusban 272,5, Júliusban 317,5, Augusztusban 267 óra rengeteg rendezvénnyel, bállal. Egészen augusztus végéig egyedül dolgoztam a kocsmában, néha leváltott a főnököm, mikor már nagyon fáradt voltam nagy-nagy könyörgések árán. Eddig a fizetésemet is néha csúszásokkal, de teljesítette. Szeptembertől aztán vett fel egy másik alkalmazottat váltótársnak, velem pedig közölte, hogy már csak 4 órában kíván bejelenteni és összesen 90 000 ft-ot fog adni. A 4 órás bejelentést nem fogadtam el, a pénzt viszont igen, mert különben mehettem volna. Novemberben már csak 84 000 ft-ot adott és ígérte majd még adni fog, amit máig is ad.November 22-én hívott a kocsmából egy vendég ,,hogy más lett a gazdám,, és jobb ha tudom és úgy készülök. Nekem erről a főnököm nem szólt. Másnap mentem dolgozni és az új ,,gazdám,,közölte velem,hogy mától ők az új tulajdonosok én pedig már nekik dolgozom. Reklamáltam,hogy ez nem így működik,nem vagyok rabszolga, hogy csak úgy adjanak-vegyenek és hogy velem ezeket a tényeket elfelejtették közölni. Kértem, hogy számoljon el velem a volt főnököm, hozza a papírjaimat és számoljunk el. Erre azt válaszolta,ha kellenek a papírjaim, menjek be a könyvelőjéhez és kérjem el.Erre nem voltam hajlandó. Kértem a ki nem vett szabadságaim pénzbeli megváltását és a havi járandóságomat. A 80 000 ft-ot úgy dobta elém azzal a szöveggel, hogy túl fizetett vele, a szabadságpénzt pedig ne várjam, mert még mit akarok róla lenyúzni, milyen pénzt. Belőle akarok meggazdagodni? Ezt kérdezte,és még azt is mondta, hogy szabadság a vendéglátásban nem jár és hogy még eddig nem is kérte tőle senki. Végül dec. 11-én szabadnapos voltam, betette a kocsmába az összes papíromat és üzente az új tulajdonossal, hogy írjam alá. Ebben közös megegyezés szerepelt és dec 2.-i kijelentés, valamint hogy ezzel minden rendben van.Természetesen nem írtam alá, hanem írtam neki egy papírt,hogy nem írom alá a közös megegyezést és a papírok nem tartalmazzák a valóságot, az elmaradt juttatásokat pl. Ma szintén szabadnapos vagyok és hallottam, hogy megkapta a levélkémet és a földhöz vagdosta a papírjaimat üvöltve és közben fenyegetett engem a hátam mögött, hogy ,,mit képzel ez a kis senki házi,majd én úgy tönkre teszem,hogy úgy még nem volt,belőlem nem fog meggazdagodni az biztos!,, Erről az emberről még tudni kell, hogy engem a kezdetektől fogva lelki terror alatt tartott,sértegetett,teljes mértékben csak kihasznált. Sokszor üvöltött is. Egyben Ő a falu polgármestere is,egy 350 fős falué és Istennek képzeli magát. Csak egy igazság létezik számára az pedig az övé, másokat még csak meg sem hallgat. Most ott tartok, hogy azért írtam meg ezt a levelet Önnek, mert félek tőle, a fenyegetéseitől, a további lelki hadviseléstől, a lejáratásaitól. Félek ismét kérni tőle, ami nekem jár. Ezért kérném sürgősen az Ön tanácsát, hogy mit tehetnék ez ellen, hiszen vendégként naponta bejár a kocsmába és mindent elkövet, hogy engem megszégyenítsen!! Nagyon várom a válaszát! Köszönöm szépen! Nagy Sándorné Vas megye
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-22 16:35:02

munkáltató eljárása

Kedves Nagy Sándorné, a polgármesterrel szembeni eljárásnak kizárólag a munkajogi részében tudok segíteni. Azt helyesen tette, hogy nagyon bátran nem írta alá a közös megegyezést, ha további követelése is van a munkáltatóval szemben. Az eljárása bőven megalapozott volna egy azonnali hatályú felmondást. A túlmunka és a szabadságmegváltás iránti igényét visszamenőleg 3 évre tudja érvényesíteni munkaügyi bíróság előtt keresetlevél benyújtásával. Az utóbbit a munkáltatónak kell tudnia bizonyítani, az előbbit pedig Önnek (részletesen leírva, hogy mely napon mettől meddig végzett munkát, alátámasztva bizonyítékokkal). Bár bővebben nem tért ki rá, de a jogutódlás is szóba jöhet (azzal, hogy az új tulajdonos lett a munkáltatója, egy éven belül tőle is jogszerűen igényelheti az elmaradt munkabéreket). Amennyiben nem jogutódlásról van szó, akkor rendezetlen a munkaviszonyának lezárása. A munkaügyi felügyeletnél szintén feljelentést tehet a munkáltató által elkövetett szabálytalanságokra tekintettel. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

419. kérdés

vonal
ilcsi
6:23:03
2014-12-05
T.Ügyvédnő!Szeretném megtudni,hogy a cég ahol dolgozok felmodhat-e táppénz alatt?Veszélyeztetett terhes vagyok és aznaptól fel is mondtak.Én nem írtam alá semmit mert táppénzre kiírt az orvos,de azt mondta a munkáltatóm,hogy mivel még próbaidőn vagyok ezért azonnalihatályal felmond és postázza.Sőt azt is állítja.hogy a táppénz sem jár nekem.Létezik ilyen?Mit tudok tenni,hogy ne maradjak pénz nélkül meg munka nélkül egy születendő kis babával?
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 13:57:23

próbaidő

Kedves "ilcsi", próbaidő alatt sajnos nincs felmondási tilalom, így a munkáltató indokolás nélkül, azonnali hatályú felmondással megszüntethette a munkaviszonyát. Ön ezzel szemben jogorvoslati lehetőségként az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, illetve munkaügyi bírósághoz fordulhat (kérve a munkaviszony megszüntetés megállapításának jogellenességét és kártérítést). A perben Önnek kell valószínűsítenie, hogy a jogviszony megszüntetés indoka a várandósság, illetve az ezzel járó keresetképtelenség volt. Amennyiben ez sikeres, akkor a munkáltatónak kellene bizonyítani, hogy nem ez képezte az indokot. Sajnos a keresőképtelenség (betegszabadság, táppénz) sem védi meg az indokolás nélküli azonnali hatályú felmondástól. Passzív táppénz már nem létezik, így a munkaviszony megszűnése esetén valóban nem jogosult táppénzre. Javaslom a munkaügyi központban álláskeresőként történő regisztrációt. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

418. kérdés

vonal
annamari
4:12:53
2014-12-03
Beteg gyermek ápolásához 3 év 8 hó fizetés nélküli szabadságot kellett igénybe vennünk. Most azt mondják, hogy ezzel az idővel "csúsztatni" kell a 25 éves jubileumi jutalmamat. Létezik ez? Konkrét válaszát előre is megköszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 13:50:01

jubileumi jutalom

Kedves "annamari", a Kjt. ilyen kizáró szabályt nem tartalmaz. Sőt, még a szigorúan szabályozott végkielégítés esetén is jogszerző időnek számít a tizenkét éven aluli gyermek betegsége esetén az otthoni ápolás érdekében igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama. A fizetés nélküli szabadság ideje alatt a közalkalmazotti jogviszony fennállt (ez a feltétele a jubileumi jutalomnak), igaz, ezen időtartam alatt illetményt nem kapott a közalkalmazott. Javaslom, kérdezze meg a munkáltatót, mutassa meg, hol van szabályozva az állítása. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

417. kérdés

vonal
annamari
4:12:10
2014-12-03
Beteg gyermek ápolásához 3 év 8 hó fizetés nélküli szabadságot kellett igénybe vennünk. Most azt mondják, hogy ezzel az idővel "csúsztatni" kell a 25 éves jubileumi jutalmamat. Létezik ez? Konkrét válaszát előre is megköszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 13:51:01

jubileumi jutalom

Kedves "annamari", a Kjt. ilyen kizáró szabályt nem tartalmaz. Sőt, még a szigorúan szabályozott végkielégítés esetén is jogszerző időnek számít a tizenkét éven aluli gyermek betegsége esetén az otthoni ápolás érdekében igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama. A fizetés nélküli szabadság ideje alatt a közalkalmazotti jogviszony fennállt (ez a feltétele a jubileumi jutalomnak), igaz, ezen időtartam alatt illetményt nem kapott a közalkalmazott. Javaslom, kérdezze meg a munkáltatót, mutassa meg, hol van szabályozva az állítása. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

416. kérdés

vonal
tothgabi
0:43:26
2014-11-28
Tisztelt Ügyvédnő! 16. hetes kismama vagyok. Augusztusban felmondtam előző munkahelyemen és október 15-től vagyok bejelentve a jelenlegin. 4 éve szedtem fogamzásgátlót rendszeresen, mert párommal nem terveztünk még 3. gyermeket. Októberben elmentem nőgyógyászhoz rákszűrésre, ahol kiderült, hogy kismama vagyok. Mivel a menstruációm rendszeres volt és rosszullétjeim sem voltak, nem gyanítottam semmit. A munkahelyemen nem mertem szólni, amíg nem bizonyosodtam meg róla, hogy a fogamzásgátlótól nem lett baja a babának és a párommal nem döntöttünk úgy, hogy megtartjuk. Miután elhatároztuk magunkat szóltam a munkahelyemen, kicsit aggódva, hogy mi lesz. Nem is volt baj, normálisan kezelték a dolgot, szó sem volt elküldésről. Itt megjegyezném ,hogy vasalónőként dolgoztam napi 10 órát, állva! Novemberber 7-én bevéreztem, keletkezett egy hematóma a méhlepényemen. Az orvos közölte, hogy vagy a kórházban fekszek vagy otthon. Természetesen az otthont választottam, ahol édesanyám őrzött és segített a páromnak a másik két gyereket rendezni, két hétig. Azóta is itthon vagyok. A körzeti orvosom rögtön táppénzre vett 9-es kóddal. A főnőköm ezen kiakadt és közölte, hogy menjek be, mert meg kellene beszélni a kiléptetésemet. vagy, hogy mi legyen velem. December 15-én jár le a 3 hónapos próbaidőm. Kérdésem az lenne, hogy el küldhet-e így, hogy orvosi utasításra azóta is ágynyugalom van előírva a baba rossz fekvése és az esetleges újjabb hematoma kialakulása miatt? (a főnököm azt mondta aki nem tud bejárni az gyereket se tud szűlni és, hogy minek tartjuk meg, ha ez ilyen komplikált) Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel: Tóth Gabriella
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 13:36:35

próbaidő

Kedves Gabriella, sajnálom a történteket, különösen a munkáltató utolsóként idézett mondatát. Próbaidő alatt sajnos nincs felmondási tilalom, így a munkáltató indokolás nélkül, azonnali hatályú felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát. Önnek ezzel szemben a jogorvoslati lehetősége, hogy egyrészről munkaügyi bírósághoz (kérve a munkaviszony megszüntetés megállapításának jogellenességét és kártérítést), másrészről az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat. A perben Önnek kellene valószínűsítenie (tanúkkal, írásos dokumentummal, vagy akár hangfelvétellel is), hogy a jogviszony megszüntetés indoka a várandósság, illetve az ezzel járó keresetképtelenség volt. Amennyiben ez sikeres, akkor a munkáltatónak kellene bizonyítani, hogy nem ez képezte az indokot. Remélhetőleg a fentiekre nem kerül sor (közös megegyezést ne írjon alá, kivéve, ha az abban foglalt feltételek megfelelnek az Ön akaratának is). Még egy lényeges dolog: a Munka törvénykönyve 60. § (1) bekezdés szerint a munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges. A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el. Amennyiben szükséges, nyugodtan keressem meg közvetlenül. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

415. kérdés

vonal
Sz.Gyöngyi
1:51:53
2014-11-28
Tisztelt Ügyvédnő! Szeretném a segítségét kérni. 2013. június-tól dolgoztam közalkalmazottként. Bérszámfejtő voltam.2014. augusztus 08-án a kolléganőm nyugdíj előtti felmentését tölti, akitől ezt a munkakört át vettem. A tudásomnak megfelelően láttam el a rámbízott feladatokat. A betanulási idő erre az átfogó jellegű munkára kb. 1 hónap volt. Az osztályvezetőnek én ezt jeleztem, de nem történt semmi. Segítséget nem kaptam. 2014. november 7-én írásbeli figyelmeztetést kaptam, mert a munkáltató szerint nem jól lett elszámolva a dolgozó. / de a figyelmeztetés előtt már korrigálva lett, amiről az osztályvezető is tudott./ 2014. november 26-án 2 papír dugtak az orrom elé, hogy írjam alá. Az egyik az azonnali hatályú felmentés, a másik a közös megegyezéssel történő megszüntetés.Mivel az én céges email címemre érkeztek a levelek, ezt felhasználták az azonnali hatályú felmondásban. Mondtam, hogy én ezzel nem értek egyet. Azt mondták, hogy ha az azonnali hatályút választom nem kapok pénzt. Ha a közös megegyezésest nem fog csúnyán mutatni a másik munkahelyen. Én nem akartam aláírni, de köteleztek rá akkor és most. Nem volt választásom. Megfenyegettek, hogy ha a másik munkahelyről majd megkeresés érkezik hozzájuk, pozitív véleményt nem adnak majd róla. Kérdésem az lenne, hogy fordulhatok-e munkaügyi bírósághoz ezzel. Tisztelettel: Sz. Gyöngyi
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 13:16:20

közös megegyezés

Kedves Gyöngyi, az a legfőbb kérdés, hogy a bent elhangzottakat tudja-e bizonyítani. A megállapodás ugyanis megtámadható, ha annak megkötésekor a fél valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, feltéve, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette. A megtévesztés hatására kötött megállapodást megtámadhatja, akit a másik fél szándékos magatartásával tévedésbe ejt vagy tévedésben tart. A megállapodást az is megtámadhatja, akit a másik fél jogellenes fenyegetéssel vett rá a megállapodás megkötésére. A munkáltató eljárása a fentiekbe ütközik, azonban ezt Önnek kell tudnia bizonyítani. Amennyiben ez lehetséges, akkor 30 napon belül a munkáltató előtt kell megtámadnia a megállapodást. Amennyiben ez eredménytelen, a keresetlevelet a bírósághoz a megtámadás eredménytelenségének megállapításától számított 30 napon belül lehet előterjeszteni. A megtámadás eredménytelen, ha a munkáltató annak közlésétől számított 15 napon belül nem válaszol, vagy azt nem fogadja el. Amennyiben a bizonyításra lát lehetőséget, javaslom, keressen meg közvetlenül. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

414. kérdés

vonal
Zoltán
8:58:36
2014-11-27
Tisztelt Ügyvédnő.Nem tudom hogy egyáltalán jóhelyen járok e a problémámal.Feleségemmel két pici fiunkat nevelgetjük 3éves és 1 éves,szeretettben békességben.25 éve dolgozom egészségügyben,műtüssegéd vagyok,nem sok a fizetésem de megélünk belőle. De ennek vége.Egy nevét elhallgató,jóakarónk,feljelentett bennünket,a Gyámhatóságnál,megfelelően neveljük,és etettjük gyermekeinket,renceres tanácsadáson megjelenünk és iratokkal tudjuk igazolni hogy a gyermekeink korukhoz képest egészségesek,és jól fejlettek.Tehát nem fedi a valóságott a nevét elhalgató személy állítása.Kérdésem:mitt lehet ilyenkór tenni?meddig járnak ellenőrizni bennünket a gyámhivatal hogy elhiggyék nem igaz amitt állítanak rólunk.és fellehet jelenteni,rendőrségen,bíróságon az ilyen embert??Ez nem becsületsértésnek számít a szülőkre nézve?Köszönöm Tisztelettel F.Zoltán
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 12:59:09

átirányítás

Kedves Zoltán, sajnos kizárólag a munkajogi jellegű kérdések megoldásában tudok segíteni, és szakértőt sem tudok javasolni. Remélhetőleg hamar meg fog oldódni a probléma. Szíves megértését köszönöm! Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

413. kérdés

vonal
mano62
8:58:12
2014-11-27
kéz csók! szeretném meg kérdezni,mit lehet tenni,ha a fönököm elvesz az éves szabadságomból 7 napot!? 52 éves vagyok. a fönököm osztrák. ha jól tudom 30 nap szabi jár. ő azt mondja nem ad annyit ,csak 23. meg teheti ezt??? a másik pedig,ha valaki elmegy betegállományba,nem hajlandó csak 2 napot fizetni a betegállományból. mit lehet tenni ilyenkor? válaszát köszönöm!!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 13:05:59

szabadság

Kedves "mano62", igen, 30 nap szabadságra jogosult, ezt a munkáltató mindenképpen köteles kiadni. Amennyiben nem teszi meg, vagy a munkaügyi felügyelethez lehet fordulni panasszal, és /vagy munkaügyi bírósághoz. Utóbbi esetben 3 évre visszamenőleg igényelheti a ki nem adott szabadság pénzbeli megváltását kamatokkal növelt mértékben. A perben a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy kiadta a szabadságot (tehát ha pl. Ön aláírja a szabadságos tömböt, miközben ténylegesen nem kapott szabadságot, Önnek kell bizonyítania az okirattal szemben). A munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként 15 munkanap betegszabadságot ad ki, erre díjazásként a távolléti díj 70%-a jár. A 15 munkanap elteltét követően a dolgozót társadalombiztosítási ellátásként táppénz illeti meg. Ennek összege a társadalombiztosítási jogszabályokban meghatározott módon kalkulált átlagos jövedelem 60%-a, illetve fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás mellett 50%-a. A betegszabadság esetén ugyanaz ez a szabály érvényesül, mint a szabadság esetén. A lényeg, hogy mindenről legyen bizonyíték, és csak olyan okiratokat írjon alá, ami a valóságot tükrözi. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

412. kérdés

vonal
Andrea
3:44:29
2014-11-26
Kedves Ügyvédnő ! Cégem október 31-én rendes felmondással felmondott, és miuán 9 éve dolgozom itt, a felmondási időm 50 nap, melynek felét le kellett dolgoznom, ez november 25-én , tegnap telt le. Állományban ugye december 20-ig vagyok. Az a kérdésem, hogy hallottam, hogy nem kell kivárni a december 20-at, akár már ma is munkába állhatok egy új helyen. Ez így van -e ? Milyen törvény vonatkozik erre ? köszönöm szépen ! Andrea
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 12:45:53

Kedves Andrea, nincs kizáró oka annak, hogy egyszerre két munkáltatónál álljon munkaviszonyban. A munkaidőre, szabadságra, pihenőidőre, stb. vonatkozó rendelkezések betartását munkáltatónként követeli meg a törvény. Javaslom, hogy erről a tényről szíveskedjen tájékoztatni a munkáltatóját. Ilyen jellegű kötelezettség az Mt. alapján ugyan csak a vezetőt terheli (köteles bejelenteni, ha a hozzátartozója tagja a munkáltatóéval azonos vagy ahhoz hasonló tevékenységet is folytató vagy a munkáltatóval rendszeres gazdasági kapcsolatban álló gazdasági társaságnak, vagy vezetőként munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesített az ilyen tevékenységet is folytató munkáltatónál), de az együttműködési kötelezettség alapján érdemes megtenni. Amennyiben a hatályos munkaszerződése tartalmazza, a jelzés kötelezettsége. Kifejezetten leírva a fentieket nem tartalmazza a Munka törvénykönyve, azonban nem tiltja és az összefüggésekből levezethető. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

411. kérdés

vonal
sarosi.eniko
9:40:09
2014-11-25
Tisztelt Ügyvédnő! Érdeklődnék, hogy jár-e végkielégítés abban az esetben, ha a régi cég beleolvad egy másik cégbe és erről semmilyen írásbeli értesítés nem történt se a régi sem az új cég részéről.Ilyen ügyben mennyi az elévülési idő? Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 12:40:24

jogutódlás

Kedves Enikő, nem írt túl sok információt erről a beolvadásról, de ha jól értelmezem, jogutódlás történt, amikor az új cég lesz a munkáltató. Amennyiben erről van szó, a munkáltató személyében bekövetkező változás nem eredményezi a munkaviszony megszűnését, mert a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át (azaz nem szükséges a munkavállaló hozzájárulása, a munkaszerződése módosítása). Tehát a munkaviszony folyamatos lesz. A munkavállalót végkielégítés (kizárólag e körben 3 éves az elévülési idő, de sajnos nem értettem, mire érti ezt a kérdést) csak abban az esetben illeti meg, ha munkaviszonya - a munkáltató felmondása, - a munkáltató jogutód nélküli megszűnése alapján szűnik meg, vagy - ha a jogutódlás jogügylet vagy jogszabály rendelkezése alapján a gazdasági egységet átvevő munkáltató nem az Mt. hatálya alá tartozik. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

410. kérdés

vonal
szikszil
3:40:49
2014-11-24
Tisztelt Ügyvédnő! A következő problémával keresem fel Önt. Jelenleg 25 hetes kismama vagyok és a kedeti nehézségek miatt táppénzen vagyok itthon szeptember 12-től. Sajnos,hibát követtek el a bérszámfejtésnél, aminek következtében egyszer már munkabért kellett visszafizetnem. A munkabérbe beépítve plusz pénzt kaptam amíg dolgoztam egy pályázat miatt, a pályázat indításakor a munkaszerződésem is módosult. A gondom az, hogy októberben és novemberben is megkaptam ezt az összeget és attól félek, hogy amíg nem módosítják a szerződésemet, addig utalni is fogják. Jeleztem az intézményvezetőnknek és a fenntartónknak is, hogy amennyiben lehetséges, novemberben módosítsák a szerződésemet. A kérésre ugyan pozitív választ kaptam, de azóta sem kaptam írásbeli megkeresést, tájkoztatást. A kérdésem az lenne, hogy ha majd megkeresnek visszafizetési kötelezettséggel, lehet-e részletfizetést kérni erre az összegre, illetve meddig kérhetik ezt az összeget. Előre is köszönöm a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 12:15:29

munkabér visszakövetelése

Kedves "szikszil", a Munka törvénykönyve 164. § szerint a jogalap nélkül kifizetett munkabér 60 napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő. Ez alapján tehát a munkáltató -mivel Önnek látnia kell a kifizetés alaptalanságát - 3 éves elévülési időn belül követelheti vissza a kifizetett munkabért. Kérhet részletfizetést, de ahhoz a munkáltató nem köteles hozzájárulni (ugyanakkor ritkán tagadják meg), ez kizárólag a felek megállapodásán múlik. Javaslom, hogy igazolhatóan írásban is kérje a módosítást, és ha arra ennek ellenére sem kerül sor, a munkáltató a részletfizetést nehezen tagadhatja meg, hiszen ő maga volt hanyag és gondatlan. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

409. kérdés

vonal
napsi1977
2:33:59
2014-11-24
Tisztelt Dr Hajdú-Dudás Mária! Közel 9 éve dolgozom egy önkormányzati cégnél (nem köztisztviselőként). 2007-ben született kislányom tartósan beteg, így 2017 októberéig gyes mellett dolgozom, 8 órában. Most készül a cégem megválni tőlem, közös megegyezéssel. Kérdésem az lenne, hogy a gyes utáni védelem vonatkozik-e rám? A végkielégítésem összege növelhető-e erre hivatkozva? Ill. még üzemi tanácstag is vagyok, de ha jól tudom erre már nem jár "védettség".Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 12:08:48

felmondás

Kedves "napsi1977", az Mt. 65.§ (1) bekezdés d) pontja alapján a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. ebbe az az eset is beletartozik, amikor a munkavállaló gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt. Amennyiben Ön ebbe a körbe tartozik (a leírtak alapján igen), megilleti a felmondási tilalom. Azonban ha pl. aláírja a közös megegyezést, abban az esetben nem érvényesül ez a védettség. így csak abban az esetben járuljon hozzá a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez, ha az az Ön akaratát is tükrözi, tehát olyan összegben tudnak megállapodni, mely megfelel az Ön elvárásainak. Itt kiindulópont mindenképpen az az összeg legyen, ami munkáltatói felmondás esetén járna (50 nap felmondási idő és 2 havi végkielégítés). Valóban, az üzemi tanács egyetértésére már nincs szükség a tag munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetére. üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

408. kérdés

vonal
reniantal
7:08:37
2014-11-20
Tisztelt ügyvédnő!Lemondhatok közszolgálati dolgozóként a gyermekeim 3 éves koráig tartó felmondási védelmemről?A munkáltatóm közös megegyezésre nem hajlik, de ha létszámleépítés lesz, hajlandó lenne engem elküldeni, de a ktv.szerint valószínűleg nem teheti meg.3 éves koruk után akkor is elküldhetnek, ha maradok fizetés nélküli szabadságon, (ikrekkel iskolakezdésükig megtehetem)?köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-12-08 11:20:03

felmondási tilalom

Kedves "reniantal", a felmondási tilalomra vonatkozó rendelkezéstől kizárólag abban az esetben lehet lemondani, ha az a kormánytisztviselő javát szolgálja. Minden szempontból aggályosnak tartom, különösen a munkáltató szempontjából, Önnek pedig irreleváns egyelőre, hiszen - ahogyan írtam a korábbi válaszomban - nyugodtan létesíthet munkaviszonyt más munkáltatóval a fizetés nélküli szabadság tartama alatt. A Kttv. 70.§ (1) bekezdés c) pontja szerint a munkáltató felmentéssel nem szüntetheti meg a jogviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság [111. §, 113. § (1) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő időtartam alatt. A 111. § szerint a kormánytisztviselő a gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a kormánytisztviselő kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A 113. § (1) bekezdés szerint a kormánytisztviselőnek gyermeke személyes gondozása érdekében - a 111. §-ban foglaltakon túl - fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt. Azaz fizetés nélküli szabadságra a fentiek szerinti tartamra jogosult, mely teljes tartamára megilleti a felmentési tilalom. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

407. kérdés

vonal
Mia
8:35:47
2014-11-19
Kedves Dr. Hajdu-Dudás Mária! A következő problémával fordulok Önhöz: 2015 februárjában lesz 2 éves a gyermekem. Jeleztem a munkáltatóm felé, hogy szeretnék visszatérni dolgozni ezt követően. Nemes egyszerűséggel közölték, hogy nagy valószínűséggel nem tudnak visszavenni majd. Teljesen hidegzuhanyként ért a hír, hiszen a pozícióm nem szűmnt meg, és hely is van bőven. Tehát nem nem tudnak, hanem nem akarnak visszavenni. Abban maradtunk, hogy még beszélünk, hátha változik a helyzet. (Ez nyilván csak ködösítés volt...) Több kérdésem is van ezzel a helyzettel kapcsolatban: -Él-e a felmondási védelem a kislányom 3 éves koráig? -Ha igen, hogyan tudok elmenni a 2 éves kora után dolgozni? Közös megegyezéssel, vagy úgy ha én mondok fel? -Mi az amit ebben az esetben tudnom kell a felmondási időről és a felhalmozott szabadnapokról? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Mia
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-26 09:39:35

felmondási tilalom

Kedves Mia, amennyiben nem szakítja meg a fizetés nélküli szabadságát, felmondási tilalom alatt áll. Ha megszakítja, megszüntethető lesz a munkaviszonya felmondással azzal a korlátozással, hogy a felmondás közlése előtt a munkáltató köteles megvizsgálni, van-e a munkahelyen az Ön által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör.Ha nincs, vagy Ön az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja, átadható a felmondás. Ugyanakkor ezt a felmondást a munkáltató indokolni köteles (az indok a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet - értelemszerűen jelen esetben az utolsó jöhet számításba), mellyel ha Ön nem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat, kártérítési igénnyel élve. A perben a munkáltatónak kell bizonyítani a felmondás indokának valóságát és okszerűségét. A felmondás akár már a munkába állás első napján közölhető. Ilyen esetben a felhalmozódott szabadságot pénzben kell megváltani a munkáltatónak, de azt is megteheti, hogy azt (annak egy részét) kiadja a felmondási idő felére (amikor munkavégzési kötelezettség terheli). Arra van lehetőség, hogy fizetés nélküli szabadságon marad e munkaviszony tekintetében és közben egy másik munkahelyen kezd el dolgozni. Szabadság illeti meg a szülési szabadság teljes idejére (amikor tgyást kapott), és a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára (amikor gyedet kapott). Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

406. kérdés

vonal
kingacska777
6:56:18
2014-11-19
Tisztelt Ügyvédnő! Jelenleg a felmondási időmet töltöm december 31.-ig. A cég ahol dolgoztam Magyarországon 11 évet, bezár. Szeretném megkérdezni, hogy van e bármilyen mód arra, hogy meghosszabbítsák a felmondási időmet 1 nappal, mivel a végkielégítésemet így nem számolták bele az utolsó 4 naptári negyedévbe. Ez az 1 nap annyit tesz, hogy fele annyi munkanélküli segélyre leszek így jogosult. Mielőbi válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-26 09:29:28

felmondás

Kedves "kingacska777", egyedüli lehetőség, ha munkaviszony megszüntetésének módját átalakítják közös megegyezéssé. Ennek során a munkáltató visszavonja a felmondást, ahhoz Ön hozzájárul,majd aláírnak egy közös megegyezést, mely alapján ugyanazok a járandóságok kerülnének kifizetésre, mint felmondás esetén (ami már kifizetésre került, arra visszautalnának), és a munkaviszony megszüntetésének időpontját együttesen határozzák meg (akár 1 vagy több nappal később). Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

405. kérdés

vonal
diand
2:11:38
2014-11-19
Tisztelt Ügyvédnő! Jelenleg GYED-en vagyok 9 hónapos kisfiammal. Amikor betölti az egy éves kort, szeretnék munkáltatómnál napi 4 órában otthonról elkezdeni dolgozni, ezt egyébként a munkáltatóm is szeretné. A havi fizetésem persze nem a régi fizetésemhez képest feleződne, hiszen más jellegű munkát tudok végezni otthonról, mint ami a korábbi munkakörömhöz tartozott. Egy gyermekek után járó támogatásokról szóló kiadványban azt olvastam, hogy GYES mellett lehet úgy munkát végezni határozott idejű munkaszerződéssel, hogy a fizetési nélküli szabadságot nem szakítom meg. Ez a kiadvány még azelőtt jelent meg, hogy a törvény engedélyezte volna a GYED melletti munkavégzést a gyerek egy éves korától. Az volna a kérdésem, hogy a fent említett módon GYED mellett is lehet-e munkát végezni? Ha igen, mi történik az egy éves korig felhalmozódott szabadságokkal? Lehet-e a szabadságot a GYES lejárta után igénybe venni (3 éves kora után szándékozom ugyanabban a munkakörben dolgozni, mint szülés előtt)? Ilyenkor jogilag párhuzamosan futna a két munkaszerződés? Előre is nagyon köszönöm megtisztelő segítségét! Üdvözlettel
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-26 09:17:56

fizetés nélküli szabadság-munkavégzés

Kedves "diand", az teljesen jogszerű megoldás, ha a munkavállaló míg az eredeti munkahelyén fizetés nélküli szabadságon van (gyedet vagy gyest kap), addig létesít egy másik munkaviszonyt más munkáltatónál, és majd a gyermek 3 éves korában eldönti, hogyan tovább. Az Ön által vázolt megoldással még nem találkoztam, de elméletileg van rá lehetőség, amennyiben új munkaviszonyt létesítenek (újabb munkaszerződés, új munkakörre, új feltételekkel). Megjegyzem, eleve van olyan álláspont is, amely szerint azonos felek között több munkaviszony nem létesíthető (álláspontom szerint az Mt. nem tiltja ezt). Ilyen esetben a szabadságokat is külön kezelni, tehát az első munkaviszony esetén járó, felhalmozódott szabadságot majd a fizetés nélküli szabadság lejártát követően kell kiadni, és szabadság jár a másik munkaviszony vonatkozásában is. Üdvözlettel: dr Hajdu-Dudás Mária

404. kérdés

vonal
reniantal
7:16:06
2014-11-18
Közszolga vagyok, 2 évesek az ikreim. Szeretném, ha állományba helyezésem után felmentéssel elküldenének,mivel a munkavégzésem helye megváltozott (másik település, napi min.120 perc tömegközlekedéssel oda-vissza),munkaköröm is megszűnt,megfelelőt nem tudnak felajánlani.találnék más állást,szükségem van a gyes kiegészítésére,de felmondani nem akarok,szükségem lenne a végkielégítésre.Főnököm partner ebben,létszámleépítésre vagy kinevezés módosítás alapos indokkal történő visszautasítására hivatkozna.viszont:felmenthető vagyok a gyerekek 3 éves kora előtt is,ha visszakérem magam?az új közszolga törvény 70§1(c) nem tiltja ezt meg?közös megegyezés esetén mi járna nekem?9éves a jogviszonyom.Közszolgaként gyes alatt végezhetek részmunkaidős munkát egy élelmiszerboltban,anélkül,hogy kirúgnának.ha emiatt küldenek el,jár végkielégítés?köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-26 08:38:22

közszolgálati tisztviselő

Kedves "reniantal", valóban felmentési tilalom alatt a gyermekek 3 éves koráig abban az esetben is, ha fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe. Közös megegyezés esetén a járandóságok mértéke kizárólag a felek megállapodásán múlik. Ha a munkáltató partner benne (erre nem lehet kényszeríteni), legalább olyan összegben állapodjanak meg, ami felmentés esetén járna. A 9 év után 2 hónap felmentés idő és 3 havi illetménynek megfelelő végkielégítésre jogosult (összesen tehát 5 havi illetmény). Nincs kizáró oka annak, hogy élelmiszerboltban létesítsen munkaviszonyt, emiatt sem szüntethető meg a közszolgálati jogviszonya. Összesen ennyi korlátozást tartalmaz a törvény: Ha a kormánytisztviselő a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít, - ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni, - a felmentési időből hátralevő idő tekintetében illetményre nem jogosult, - végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni. Tehát csak a felmentési idő alatt és csak a költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel létesített jogviszony esetén kell ügyelni az összeférhetetlenségre. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

403. kérdés

vonal
anett222
4:17:29
2014-11-18
Kedves Ügyvédnő, Nagyon szépen köszönöm a korábban küldött, gyors válaszát. Még néhány kérdés felmerült bennem: 1. Jól tudom, hogy a november 25-ére még gyes jár (akkor van a gyermek 3. szülinapja), tehát nov. 26-a lesz az első szabadságos napom? Ha igen, akkor a törvény szerint nov. 26-án jelezheti felmondását és a felmondási idő nov. 27-től indulna? 2. A munka törvénykönyve tartalmaz egy ilyen sort a felmondási idővel kapcsolatosan: „ A munkavégzés alól a munkavállalót a kívánságának megfelelően - legfeljebb két részletben - kell felmenteni.” Ez azt jelenti, hogy a 2014.11.27-2015.01.20-ig terjedő 55 naptári napon belül én határozhatom meg a munka alóli felmentés időszakát? Ha igen, akkor nyilván úgy választanám meg, hogy a kötelező munkavégzés ideje, amire szabadságot fog elszámolni, minél kevesebb munkanap és minél több fizetett ünnep, valamint hétvége essen (gondolok itt a karácsonyi, újévi időszakra). Jól értelmezem ezt? 3. 55 naptári napból, melyik a 27 és melyik a 28 nap (munka alóli felmentés vagy kötelező munkavégzés) 4. Közös megegyezés esetén is külön kell választani a felgyűlt szabadságos napok miatti kifizetést illetve a felmondás miatt kialkudott összeget? Ennek nyilván akkor van jelentősége, ha másképp adózik és”járulékozik” a végkielégítés és a felmondási időre eső bér, mint a felgyűlt szabis napok? Végkielégítés címén kapott összegből mit vonnak? Függ a levonás attól, hogy a tv-ben előírt mértéket adják vagy annál többet? Távolléti díj gyesről visszatérő esetén mit takar? 5. A felmondási időre jár-e arányosan szabadságos nap? Gyanítom, hogy a kötelező munkavégzéssel töltött idejére, amire szabit fognak elszámolni, arra igen. 6. Közös megegyezés esetén is lehet igényelni az álláskeresési járadékot? Mi az alapja, van maximalizálva? Köszönöm szépen gyors válaszát, Anett
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-20 12:14:38

felmondás-közös megegyezés

Kedves Anett, a Szülők Lapja oldalon térítésmentesen minden kedves Olvasó részére kizárólag egyszer áll módomban válaszolni, komplett jogi tanácsadásra sajnos szintén nincs lehetőség. Kivételt téve a 6 db kérdés felére válaszolok. Szíves megértését köszönöm! 1. Igen 2. A díjazástól függ. A régi Mt-ben kifejezetten szerepelt, hogy milyen esetben kell távolléti díjat fizetni munkaszüneti napra, „fizetett ünnepre” (ha be volt osztva a munkavállaló, de nem dolgozott), a hatályos törvény ilyen rendelkezést nem tartalmaz. Azaz a hétköznapra eső munkaszüneti napra havibéres díjazás esetén nem kell távolléti díjat fizetni, azonban az óra- vagy teljesítménybérezés esetén jogosult rá a munkavállaló a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő. 3. A 28 nap a felmentési idő. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

402. kérdés

vonal
geza66
1:30:58
2014-11-18
Tisztelt Dr. Hajdu Dudás Mária!Az üzemorvos nem ended tovább a munkakörömben dolgozni,egészségi okból.A cég azt mondja menjek vissza táppénzre. Köteles vagyok e táppénzre visszamenni? Nem mondanak fel,met akkor kellene nekik végkielégítést fizetni. Ha mégis egészsgi okból felmondanak,akkor jár e végkielégítés? Ha nem megyek vissza táppénzre,és nem mondanak fel,akkor kell e kapnom a napi alapbérem? Fele bérért köteles vagyok e másik munkakört elfogadni? Mégis elküldenének egészségi oból ezek után,jár e végkielégítés? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel Szabados Géza
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-20 12:04:00

keresőképtelenség

Tisztelt Szabados Géza Úr, a Szülők Lapja oldalon térítésmentesen minden kedves Olvasó részére csak egyszer áll módomban válaszolni (feltételezem, ez nem igényel különösebb magyarázatot). Kivételt téve a válaszom röviden az alábbi. Nem köteles táppénzre menni. Egészségügyi alkalmatlansággal indokolt felmondás esetén jár végkielégítés. A munkaszerződés módosításához nem köteles hozzájárulni, és ez a korábbihoz képest fele munkabérre is vonatkozik. Ha nem járul hozzá, azt a munkáltató nem szankcionálhatja.. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

401. kérdés

vonal
gyorgy.tunde@szkht.hu
0:52:30
2014-11-18
Tisztelt Dr. Hajdu - Dudás Mária! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen jogai vannak a páromnak. 2010. óta dolgozik a munkahelyén. Az őszi szünet időtartamára 2014.12.22-től december 31-ig 6 napra szeretett volna szabadságot kivenni és a főnöke arra hivatkozva hogy nem tud helyettest biztosítani nem engedte el. Két kisgyermekünk van és még 2010 munkáb állása óta nem volt még soha otthon karácsonykor és szilveszterkor sem. Mit lehet tenni ilyen esetben? Megtisztelő válaszát várom!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-20 11:56:32

szabadság kiadása

Kedves Tünde! A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelessége, annak időpontját a munkáltató állapítja meg a munkavállaló meghallgatását követően. Évente 7 munkanap szabadságot - legfeljebb két részletben - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, kivétel ez alól a munkaviszony első három hónapja. A munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie, a munkáltató pedig a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal köteles közölni. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra (azaz beleszámít a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap) mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Azaz, ha a Párja 15 nappal korábban jelezte a maximum 7 munkanap szabadság kiadása iránti igényét (ami jelen esetben így történt), a munkáltató nem tagadhatja meg a kiadását. A fenti szabályokat a Munka törvénykönyve 122.§ tartalmazza (ha be szeretnék mutatni a munkáltatónak). Bár a munkaviszony fennállása alatt nehézkes a munkavállalónak a jogait érvényesítenie, nem árt tudni, hogy a szabadság kiadására vonatkozó rendelkezések megtartását a munkaügyi felügyelőség ellenőrzi (szabálytalanság esetén bírságot szab ki) hivatalból és feljelentés alapján is. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

400. kérdés

vonal
anett222
0:12:19
2014-11-14
Kedves Ügyvédő, Kisebbik gyermekem 2014.11.25-én lesz 3 éves, addig az időpontig GYES-en vagyok. Sajnos az az érzésem, hogy a munkáltatóm másnap, amint a fizetés nélküli szabadságomat megszüntetem fel fog mondani nekem.2004. január 1-től vagyok a cég alkalmazásában és számításom szerint ha kiveszem a 30 napnál hosszabb táppénzes napokat az azóta eltelt időszakból, akkor is rendelkezem 10 évvel.Felgyűlt szabadságom 88 nap van.Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató által kezdeményezett felmondáskor milyen járandóságokat köteles számomra fizetni.Amennyire tudom, köteles kifizetni a 88 szabadságos nap bérét, 3 havi végkielégítést és 30+25, azaz 55 napi felmondási időre jutó bért. Kérem erősítsen meg, ha jól gondolom vagy javítson ki, ha tévedek, köszönöm szépen előre is, Anett
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-17 14:04:44

felmondási járandóság

Kedves Anett, igen, helyesen írta, a munkáltató felmondása esetén 55 nap felmondási időre jogosult, mely fele tartamára a munkáltató kötelezheti munkavégzésre, vagy akár a szabadság egy részét is kiadhatja(erre a fele időtartamra). A végkielégítés valóban 3 havi távolléti díj. Ami még lényeges: amennyiben a felmondás indokát vitatná, 30 napon munkaügyi bírósághoz fordulhat kérve a jogellenesség megállapítását (jogkövetkezménye az elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés, mely nem haladhatja meg a tizenkéthavi távolléti díjának összegét). Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

399. kérdés

vonal
ilona
2:31:45
2014-11-11
Kedves Ügyvédnő! A következőkben kérem a segítségét: Évekkel ezelőtt a munkáltatóm csoportos létszámcsökkentést kezdeményezett a munkahelyemen, amely akkor engem nem érintett, mivel várandós voltam. Akkor felmentettek a munkavégzés alól és állásidőre járó bért fizettek. A munkakörömet áthelyezték az ország másik részére.A lakhelyemen egy kis fiók maradt csak, ahol most is dolgoznak munkatársak más munkakörben. Közben megszületett a kisfiam, majd a kislányom. Jelenleg vele vagyok itthon gyeden, és harmadik kisbabánkkal vagyok várandós. A gyed folyósítása mellett szerettem volna visszamenni dolgozni, amit be is jelentettem a munkáltatómnak, aki a válaszlevelében közölte, hogy a felgyülemlett szabadságot kiadja, és a mukaszerződésemben meghatározott munkakörben és munkahelyen nem tud foglalkoztatni, mivel a munkavégzés helyén évek óta megszüntette a tevékenységét.És másik munkakört sem tud felajánlani a lakhelyemen, munkába állásra csak az ország másik részén,- ahová a munkakörömet áttelepítette- van lehetőségem. Sajnos, mivel 16 hetes terhes vagyok, és két kicsi gyermekem van, nem tudom megoldani, hogy a lakhelyemtől kb. 300 kilóméterre munkát vállaljak. Kedves Ügyvédnő, milyen tanácsot tudna nekem adni ebben az esetben? Élhet-e felmondással a munkáltató, működési körében felmerült okra hivatkozva, vagy arra, hogy a felajánlott munkakört nem fogadom el? Ebben az esetben is véd a felmondástól a várandósságom? Mire számíthatok? Válaszát nagyon megköszönöm, üdvözlettel: Ilona
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-17 13:54:02

felmentési tilalom

Kedves Ilona, a várandósságra tekintettel a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyát semmilyen indokra hivatkozással, még akkor sem, ha felajánl egy másik munkakört és Ön azt nem fogadja el. Ami kérdéses, hogyha megszakítja a fizetés nélküli szabadságát és munkába kíván állni, de a munkáltató nem tudja foglalkoztatni, jogosult-e állásidőre járó díjazásra. E körben ugyanis az Mt. szabályozása már nem egyező a korábbival. Eszerint a munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg. Azt, hogy mi minősül elháríthatatlan külső oknak, a bírói gyakorlat munkálja ki, a lényege azonban adott: az adott oknak az elhárítására, befolyásolására a munkáltatónak objektíve nincs lehetősége és módja, a bekövetkezésével nem is számolhatott. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

398. kérdés

vonal
Rita
4:27:12
2014-11-10
Tisztelt Ügyvédnő! Jelenleg 25 hetes terhes vagyok és a Bt. ahol dolgozok megszűnik. A terhességemet már az elején jeleztem a munkáltatóm felé. A főnököm elmondása szerint eladják a koncessziójukat. Ilyen esetben védettséget élvezek az állapotom miatt, vagy nem? Előre köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-17 13:30:59

munkáltató megszűnése

Kedves Rita, a várandósság csak a felmondástól védi meg, arra az esetre azonban, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik (végelszámolással, felszámolással), nincs védelem, hiszen azzal a munkaviszony is megszűnik. Nem tudom, mit jelent jelen esetben az eladás, de ezzel felmerülhet a munkáltatói jogutódlás, mely során a munkavállalókat az új cég fogja alkalmazni.Javaslom, érdeklődjön a "koncesszió" részleteiről,mely függvényében eldönthető az esetleges jogutódlás kérdése. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

397. kérdés

vonal
Nuriah
1:26:27
2014-11-10
Tisztelt Ügyvédnő! Határozott munkaidejű szerződéssel dolgozom jelenlegi munkahelyemen, ami 2016-ban fog lejárni. Október közepén kiderült, hogy 6 hetes várandós vagyok. 2 kérdéssel fordulnék Önhöz ezzel kapcsolatban. Ugyanúgy jár ez esetben a védelem számomra, mint egy határozatlan idejű munkaszerződés esetén, vagy kirúghatnak ezért? Illetve meddig várhatok azzal, hogy tájékoztassam a munkáltatót a várandósságomról? Jövőhéten megyek orvoshoz és úgy gondoltam ha ott mindent rendben találnak utána tájékoztatom őket erről. Babonából sem mertem eddig szólni, mert azt szokták mondani az első 3 hónap a legkritikusabb...bármi történhet. Időközben az is kiderült, hogy a másik kolléganőm is várandós így elég komikus szituációba keveredtem, ő ahogy megtudta közölte is a munkáltatóval. Előre köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-17 13:27:02

határozott idejű munkaviszony, várandósság

Kedves Nuriah, igen, határozott idejű munkaviszony esetén is megilleti a felmondási tilalom várandósság esetén. A felmondási tilalom értelemszerűen kizárólag felmondás esetén érvényesül, és a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással csak szűk körben szüntetheti meg, így a) a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy b) a munkavállaló képességére alapított okból vagy c) ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik. Nincs olyan előírás, ami arra kötelezné, hogy automatikusan tájékoztassa a munkáltatót (természetesen, ha a betöltött munkakör jellege - cipelés, veszélyes anyagok, éjszakai munka - indokolja, minél előbb meg kell tenni), természetesen az együttműködési kötelezettség elvéből adódóan egy idő múlva elkerülhetetlen a jelzés. Nyugodtan ráér a tájékoztatás azt követően,amikor újra járt az orvosnál. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

396. kérdés

vonal
Viki
4:28:03
2014-10-24
Tisztelt Ügyvédnő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, jelenleg 15 hetes terhes vagyok, április közepére várom a picit! 1. kislányom március elején tölti a 3 évet, vele most gyesen vagyok. A kérdésem az lenne ha a jelenlegi munkáltatómnál határozatlan idejű szerződésem van, és a gyes mellet elmennék táppénzre akkor felmondhat-e a munkáltató, vagy védett vagyok? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 22:10:41

felmondási tilalom

Kedves Viki, a táppénz valóban nem védi meg a felmondástól, de a várandósságára tekintettel felmondási tilalom alatt áll. Erre tekintettel emiatt nem kell aggódnia. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

395. kérdés

vonal
littlemuffinka
9:42:56
2014-10-24
Tisztelt Ügyvédnő! 20 éves vagyok és nappali tagozaton tanulok ( nem kell tandíjat fizetnem mert az első szakmám). Az egyik klinikán ahol gyakorlatoztam felajánlottak egy segédápolói szakmát. Azt szeretném megtudni ha szeretnék részmunkaidőbe dolgozni és megkötjük a szerződést akkor ki kell fizetnem a tandíjat?? És lenne még egy kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Ha van a klinikával egy tanulói szerződésem akkor létre jöhet ez a munkaszerződés vagy pedig a tanulói szerződésem fel kell mondanom?
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 22:08:16

tanulmányok

Kedves "littlemuffinka", nincs kizáró oka annak, hogy nappali tagozat (ha jól értem, OKJ képzés)mellett ne létesíthetne munkaviszonyt, és ez azzal járna, hogy tandíjat kellene fizetnie (ha beiratkozáskor írt alá külön megállapodást, azt mindenképpen olvassa el). Sajnos ennyi információból nem tudom megítélni ennek a "tanulószerződésnek" a sorsát. Ha az iskola kötelezte a gyakorlat elvégzésére, és a klinika álláspontja szerint a kettő egymás mellett nem működik (ezt egyébként ők tudják megmondani, feltételezem, az idejébe sem férne bele), akkor a munkaszerződésbe mindenképpen bele kellene írni, hogy a munkaviszony egyben igazolja a gyakorlati órák teljesítését is. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

394. kérdés

vonal
evaeva
9:09:24
2014-10-23
Tisztelt Ügyvédnő! Webáruházat szeretnék nyitni a jövőben. Ruhákat, játékokat szeretnék forgalmazni. A kérdésem, hogy ehhez milyen kereskedelmi iskolát végezzek el: -Élelmiszer, vegyiáru képzettség, vagy kifejezetten ruházati eladó végzettség szükséges? -El kell végeznem a kereskedő boltvezetői tanfolyamot is? A webáruházhoz átvevő helyet is szeretnék. Későbbiekben egy üzlet megnyitásán is gondolkodom. Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 21:59:22

webáuház

Kedves Éva, a kérdés nem munkajogi jellegű,így sajnos nem tudok segíteni Önnek. Megjegyzem, tudomásom szerint csomagküldő kereskedelem esetén nincs szükség kereskedelmi szakképesítésre. Javaslom, közvetlenül a kereskedelmi hatóságnál legyen szíves érdeklődni (kiindulásként az Ön székhelye szerinti település jegyzőjénél). Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

393. kérdés

vonal
viktoria1992
8:42:23
2014-10-23
Tisztelt Ügyvédnő! Jelenleg határozott idejű szerződésem van,ami 2015 március 31.-ig tart. Most terhes vagyok,a baba 2015 júniusában születik majd meg,viszont akkor mar nem lesz munkám ha nem hosszabbitanak a cégnél. Kérdésem az lenne,hogy milyen lehetőségeim vannak,hogy kapjak a szülés után TGYÁS-t es GYED-et? A jelenlegi munkahelyemnél 2013 július végen kezdem,azóta folyamatos,es előtte is volt bejelentett munkaviszonyom. Még mesterképzésben veszek részt levelezős tagozaton,jelenleg 3-ad éves vagyok,az 1.évet nappalin végeztem. Segítséget nagyon köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 21:45:09

átirányítás

Kedves Viktória, kérem, legyen kedves S Puskás Judit Munkaügyi Szakértő Asszony részére elküldeni a kérdést, ezen a területen a Kolléganőm kompetens a válaszadásra. Köszönöm a megértését! Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

392. kérdés

vonal
Kingu23
5:14:28
2014-10-22
Tisztelt Ügyvédnő! A segítségét szeretném kérni egy számomra igen problémás ügyben. Hétfőn a főnökömnek bejelentettem várandósságom tényét és jelenlegi munkaköröm további betöltésére való szándékomat. Szóban nagyon pozitívan reagáltak bejelnetésemre. Bölcsődében dolgoztam és még próbaidőn voltam, a bejelentésemtől számított 2,5 órán belül kézhez kaptam papírjaimat és elküldtek. Megkérdeztem, hogy addig maradhatnék e míg találnak valakit a helyemre, de elutasítottak. Ez ügyben tehetek bármit? A másik kédésem, hogy a 365 nap biztosítási időm megvan de egy egyszeri 30 napon túli megszakítással, ha most ápolási díjat igénylek egészségkárosodott rokonomra, beszámít e a terhességi-gyermekágyi segélybe és a GYED-be? 2015 márciusára vagyok kiírva. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Kinga
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 21:29:50

próbaidő

Kedves Kinga, amennyiben a munkáltató a várandósságra tekintettel szüntette meg a jogviszonyát, abban az esetben eljárása ütközik az egyenlő bánásmód követelményébe és jogellenesnek minősül. A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást nem kell indokolni, és éppen ez okoz problémát, ugyanis egy peres eljárásban Önnek kell valószínűsítenie az elbocsátás valódi okát. Amennyiben erre lát lehetőséget (tanúk, hangfelvétel, stb. alapján), munkaügyi bírósághoz fordulhat. Emellett jogában áll az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni, kérve a jogsértés megállapítását. Az ápolási díjjal, tgyással, gyeddel kapcsolatos kérdést, kérem, legyen kedves S Puskás Judit Munkaügyi Szakértő Asszonynak feltenni! Köszönöm! Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

391. kérdés

vonal
Mami
3:58:53
2014-10-22
Az lenne a kérdésem, ha nem publikus kérdést tettem fel, akkor az arra érkező választ hol tudom elolvasni? A profilomban nem jelzi sem a korábbi publikus, sem az új kérdéseimet.
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 21:15:17

válasz

Kedves Mami, ilyen esetben közvetlenül az e-mail címére kell megérkezzen a válasz. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

390. kérdés

vonal
ildikó70
2:57:49
2014-10-22
TISZTELT ÜGYVÉDNŐ ÉN MÁR IRTAM VÉGKIELÉGITÉS ÜGYÉBEN. KAPOM A TÁVOLLÉTI DIJAT ÉS KÉRTEM A MUNKAHELYEM FIZZESÉK KI ELŐBB A VÉGKIELÉGITÉST. A MUNKAHELY FELÉ KÉRELMET IROK,AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY EZ NEM TÖRVÉNYTELEN AZ ELŐBBI KIFIZETÉS,BETEGSÉG MIATT. KÖSZÖNETTEL ILDIKÓ
szakértő fényképe

Dr. Hajdu - Dudás Mária

Munkajogi ügyvéd

2014-11-05 21:14:21

végkielégítés

Kedves Ildikó, nem jogellenes, ha a munkáltató hozzájárul, akkor az jogszerű, ugyanis a közalkalmazottnak kedvez vele. Üdvözlettel: dr. Hajdu-Dudás Mária

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Koronavírus: Közölték az első részletes adatokat a járványban elhunytakról - Ezt lehet tudni a vírus magyar áldozatairól tovább

Ezentúl részletesebb adatokat osztanak meg a kormány hivatalos koronavírussal foglalkozó oldalán: látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is. Március 31-én megérkeztek...

Babát várok, mi lesz, ha elkapom a koronavírust? - Az országos tisztifőorvos tanácsai várandósoknak, otthon dolgozóknak, időseknek tovább

Mit tanácsolnak az időseknek? Mi a helyzet a kismamákkal? Mit tegyen az, aki észleli a koronavírus-fertőzés tüneteit? Van-e gyógyszer a betegség ellen? ...

Koronavírus-járvány: Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól - Orbán Viktor jelentette be ma reggel  tovább

Magyarországon március 27-re 300-ra nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma, az Oparatív törzs a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések...

Családtámogatások a koronavírus-járvány idején: Gyed, gyes, gyet, nagyszülői gyed és gyes változások tovább

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában....

Kivihetem a kisbabámat babakocsiban levegőzni? Mi lesz velem, ha most jár le a gyes, gyed? - Ezek hangoztak el a sajtótájékoztatón tovább

A tömeges megbetegedések időszaka jön, mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Orbán Viktor, és további intézkedéseket is bejelentett, ami az egészségügyet vagy a gazdaságot illeti....

Hatósági házi karantén koronavírus idején: Mit szabad és mit nem, ha házi karanténba kényszerülsz? - Hivatalos tájékoztató tovább

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat, akik potenciálisan fertőzöttek,...

Nyolcadikos a gyerek? Fontos változás a felvételi eljárásban a koronavírus miatt - Az Oktatási Hivatal tájékoztatása tovább

A középiskolába felvételizőknek eredetileg március 19. és 20. között nyílt volna lehetősége arra, hogy változtassanak a megjelölt tanulmányi területeken - ezt a határidőt módosította...

Orbán Viktor: Húsba vágó döntéseket hoztunk - Ezeket jelentette be a miniszterelnök ma délután tovább

2020. március 18-ra már 58 regisztrált koronavírusos személy van Magyarországon, és az országos tisztifőorvos szerint ez a szám a napokban több száz, vagy akár több ezer is lehet....

Országos tisztifőorvos: Már az ország minden területén van koronavírusos beteg tovább

Jelenleg 58 regisztrált koronavírusos beteg van Magyarországon, de beléptünk a csoportos megbetegedések szakaszába, mondta el Müller Cecília a szerdai sajtótájékoztatón....

12 dolog, amit tarts be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! - Tanácsok kismamáknak, szülőknek az NNK-tól tovább

Mint a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, az új koronavírus járvány terjedésének megelőzésének legfontosabb pontja, hogy maradjon otthon és mosson rendszeresen kezet. Ugyanakkor a további...

Szoptatás

Ezért is fontos, hogy szoptasd a kisbabád! Újabb nyomós érvet találtak a kutatók az anyatejes táplálás mellett tovább

Egy friss kutatásban megállapították, hogy a szoptatás általi immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart - a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül...

"9 éves koráig szoptattam a kislányomat - De engedném neki tovább is, ha akarná, nincs ebben semmi rossz" tovább

Hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében az az anyuka, aki 9 éves koráig szoptatta legkisebb lányát - pedig szerinte nincs ebben semmi természetellenes....

"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt" tovább

Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még...

Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és problémák ellen véd az anyatejes táplálás? tovább

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya. Milyen betegségek ellen...

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson! tovább

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten....

Párkapcsolat

Párkapcsolat

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő tovább

Ez az oka, hogy sok párkapcsolat tönkremegy, miután megszületett a gyerek! - Miben hibázik a legtöbb apa és anya? tovább

10 dolog, amiről a boldog párok rendszeresen beszélgetnek - A párterapeuta elárulja tovább

Még hogy nincsenek romantikus férfiak? 14 fotó, ami bizonyítja, a férfiak is mindent megtesznek a szerelmükért tovább

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Így készíts szájmaszkot házilag: Van, amelyiket varrni sem kell! - 5 videós ötlet, lépésről lépésre elkészítéssel tovább

Alumínium rendezvénysátor kültéri programokhoz tovább

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz  tovább

5+1 tökéletes koktél szilveszterre és más különleges alkalomra tovább

Kreatív ötletek parafadugóból! 17 hétköznapi tárgy, amit házilag is elkészíthettek a gyerekkel - Fotós diy ötletek tovább

Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged tovább

Látványos húsvéti dekoráció fakorongból, házilag: Ha van kerted vagy erkélyed, feltétlenül próbáld ki idén! tovább

Babakonyha

Babakonyha

Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog tovább

Növényi tej vs tehéntej: Mit kell tudni a legnépszerűbb növényi italokról? Mi mindenben különböznek a tehéntejtől? tovább

Dinnyetorta recept: mennyei, lédús finomság, ami 5 perc alatt kész! A legjobb desszert kánikulában tovább

5 mennyei süti recept képpel, ételallergiás gyerekeknek! - Kipróbált receptek a gasztroblogger anyukától tovább

Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel tovább

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hamis tepertős pogácsa

Hamis tepertős pogácsa

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 dkg liszt 10 dkg Graham-liszt 5 dkg zabkorpa 5 dkg búzakorpa 2 db tojás 2 dl tejföl 2 dkg élesztő 15 dkg margarin só bors 1 dl tej cukor tojás a tetejére

Recept:

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy kevés cukrot, majd az élesztőt, megvárjuk, amíg felfut. A lisztet, a korpát összekeverjük a sóval, ízlés szerinti borssal, hozzákeverjük a tojásokat és a lágy margarint, végül a felfutott élesztőt. Alaposan &ou(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Orbán Viktor: Ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak - A miniszterelnök csütörtöki bejelentése

vissza vissza