Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Dr. Somló Pál Gyermekorvos Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

vonal

szakértő fényképe1974-ben végeztem el az egyetemet. Utána egy vidéki kórház gyermekosztályán, majd mintegy 20 éven keresztül a Semmelweis egyetem II. sz. gyermekklinikáján dolgoztam. Ennek az időnek jelentős részét töltöttem daganatos és vérképzőszervi betegségben szenvedő gyermekek gyógyításával. Egyetemi adjunktusként jöttem el a klinikáról, majd némi vargabetű után házi gyermekorvosi praxist kezdtem és profilomat sok hagyományos gyógymóddal bővítettem.Ars poeticám: A természet tud gyógyítani és mi alázattal, és korszerű tudással tudunk segíteni ebben.

Kérdés küldése

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Nem kötelező védőoltások, amiket a gyermekorvos szerint érdemes beadatni
Nem kötelező védőoltások, amiket a gyermekorvos szerint érdemes beadatni
Érdemes-e beadatni a rotavírus elleni védőoltást? Mikor aktuális az agyhártyagyulladás elleni védőoltást? Milyen következménye lehet annak, ha mégsem kérjük a bárányhimlő elleni oltást? Gyermekorvos szakértőnk a szabadon választható csecsemőkori és gyermekkori oltásokat ismerteti.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2015-06-22 00:00:00

tovább a cikkre
Cumi vagy ujjszopás gyermekkorban? - Gyermekorvos válaszol
Le szabad-e nyalni a cumit, ha az leesik a földre? Baj-e ha a baba egyfolytában cumizik? Cumit adjunk vagy ujjacskára szoktassuk a kisbabát? Mikor vegyük el a cumit a gyerektől? Gyermekgyógyász szakértőnk tanácsai cumiról, cumizási szokásokról.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2015-05-13 00:00:00

tovább a cikkre
Védekezés a kullancsok ellen
A nyári közellenség. Igen sokat hallunk a kullancs csípés veszélyeiről, védőoltásról, fertőzésekről. Sokszor merül fel kérdés: mit tegyünk? Ehhez adok néhány mankót a szakmai elvek alapján.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2011-06-29 00:00:00

tovább a cikkre
Nyári veszélyek
A szép idő megérkeztével fölszabadulunk a tél hidege és a tavaszi fáradtság nyomása alól. Gyakran azt hisszük, hogy most már mindent lehet. Persze sok mindent igen. Így például lehet enni a sok jó friss, magyar zöldséget és gyümölcsöt. Végre nem mirelitet, konzervet, vagy drága, de íztelen importárut kell fogyasztani.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2011-06-29 00:00:00

tovább a cikkre
Hányással, hasmenéssel járó fertőzések
Az influenza mellett most a legtöbb kis beteg hányással, hasmenéssel járó fertőzéssel küszködik. Hogy ilyenkor mivel segíthetünk? Amikor mi is ezzel a problémával kerültünk szembe, szakértőnktől, dr. Somló Páltól kértünk segítséget.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2009-02-11 00:00:00

tovább a cikkre
Hasfájós csecsemők
Születés után a szájon át kerül a táplálék a szervezetbe, amely végig halad a gyomor-bél csatornán. A táplálkozás magzati korban a méhlepényen, a véren keresztül történt, így az addig érintetlen szervnek új feladatokkal kell megbirkóznia.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2009-01-06 00:00:00

tovább a cikkre
Az immunrendszer felkészítése az őszi-téli megbetegedésekre
Az őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-11-05 00:00:00

tovább a cikkre
Járvány előtt oltásokról
Alig ért véget a nyár, a rendelőben sorra megjelennek a náthás, lázas, néha hányós, hasmenéses betegek. A tömegkommunikációban folyamatos híradást kapunk arról, hogy már megint súlyos influenzajárvány várható, amely megelőzésére újfajta összetételű oltóanyag került előállításra. Tavaly is a fejünk fölött lógott „Damoklész kardja”, de szerencsére megúsztuk súlyosabb járvány nélkül.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-11-05 00:00:00

tovább a cikkre
Az újszülött gondozása
A kórházból hazaérve számtalan kérdés, kétség van a szülőkben, főként, ha első gyermeküket tartják kezükben. Eddig megoldott volt a baba táplálása, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, de a világra jötte után az új környezethez alkalmazkodnia kell. A megváltozott körülmények hozzáigazításáról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-11-05 00:00:00

tovább a cikkre
Fitymagondok - fitymaszűkület
A fitymaszűkület a kisfiús anyukák rémálma. Megmagyarázni szegény síró, kétségbeesett gyermeküknek, hogy a fájdalmas esti procedúra az ő érdekükben történik… S látni, hogy a kisgyerek szenved és nem érti, hogy az anyukája, aki annyira szereti, miért okoz neki fájdalmat… Vajon mindez megelőzhető lenne? Mit tehetünk ellene? Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-07-31 00:00:00

tovább a cikkre
Szükséges-e a mandulaműtét?
A gyakori felső légúti gyulladás, tüszős mandulák, a folyton kiújuló középfülgyulladás krónikussá válása esetén a gyermekorvos gyakran a műtétben látja az egyetlen megoldást. Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül, hogy megelőzhető lenne a probléma, mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a műtétet és hogy melyek azok az esetek, amikor valóban muszáj eltávolítani a mandulákat?!

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-06-26 00:00:00

tovább a cikkre
Az újszülött fürdetése
A család és az újszülött életének fontos része a fürdetés. Ügyeljünk rá, hogy mindig játékos keretek között történjen. A csecsemőt mindig biztos kézzel tartsuk, hogy ne féljen a vízben. A fürdetés több szakaszból áll, nem csak abból, hogy vízbe tesszük és megmossuk.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-06-24 00:00:00

tovább a cikkre
Csak egy kis nátha?!
Gyakran csak legyintünk, hiszen ez csak nátha. Holott ez az ártalmatlannak hitt betegség számtalan komolyabb probléma alapja és kiinduló pontja. Egy kis odafigyeléssel sok szövődményt megelőzhetünk, ne hanyagoljuk hát el!

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-06-17 00:00:00

tovább a cikkre
Az újszülött és csecsemő napi ritmusának kialakítása
Az újszülöttnek nagyon fontos, hogy szabott napirendje legyen. A baba születésétől fogva alakítsunk ki rendszerességet a kis jövevény körül. A napirend meghatározását bizonyos határok között rábízhatjuk a csecsemőre. Állandó programként kell beiktatni az újszülött életébe a játékot, foglalkozást és a fürdetést.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-05-06 00:00:00

tovább a cikkre
Felkészülés az újszülött fogadására
Minden ember, minden család életében nagy öröm, izgalom - és néha egy kis szorongás - a legifjabb jövevény, a gyermek érkezése. Sok helyről és sokféle tanácsot adunk és kapunk, holott minden gyermek más és minden egyes család is különbözik a másiktól.

Szerző: Dr. Somló Pál | 2008-05-05 00:00:00

tovább a cikkre

Itt küldhet kérdést Dr. Somló Pál szakértőnknek

Kérdést csak regisztrált, vagy bejelentkezett felhasználó küldhet.

Kérdések - Válaszok

vonal
Oldalak:

485. kérdés

vonal
Cservákné Radó Ibolya
4:39:36
2018-11-18
Tisztelt Doktor Úr! Aktuális: Unokám 4 hete erősen köhög, náthás, mostanra már kötőhártya gyulladást is sikerült az óvodában begyűjteni. A gyermekorvos most, a kötőhártya gyulladás beköszöntekor már nem támogatja természetesen az óvodába járást, de eddig bátorította a családot, mondván,az óvodában úgyis beteg jelenleg az összes gyermek, menjen csak nyugodtan, így erősödik az immunrendszere. Más orvos szerint a betegség teljes gyógyulása után még napokba telik a megrendült immunrendszer helyreállása, csak után ajánlatos ismét közösségbe vinni. Érdekel az Ön álláspontja! Köszönöm. Cservákné Radó Ibolya
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

484. kérdés

vonal
klaudianagy
3:56:44
2018-02-05
Tisztelt Doktor Úr! Egy 8 hónapos baba aggódó anyukája vagyok. 2 naposan sárgaságos lett, fototerápiát kapott és másnap hazaengedtek a kórházból. Itthon kb. 10 napig volt még sárgaságos. 1 hónapos korában bekerültünk a kórházba hasmenés végett, ami gyorsan el is múlt. Eközben derült ki, hogy magas a májenzim értéke AST 178 és ALT 151. Nem küldtek további kivizsgálásra, csak itthon követtük ezeket az értékeket. 3 hónaposan AST 100, ALT 105, majd 4 hónaposan 90 és 95 volt. 5 hónapos korban AST 64, ALT 58, illetve következett néhány további vizsgálat HBs-Ag, anti HCV-At (mindkettő negativ), a megadott határértékek között mozogtak a következők: bilirubinok, alk. Foszfatáz, gamma-GT, picivel túllépte a határértéket a protombin idő és az INR. Hasi- és szívultrahang rendben volt, szívzörej diagnosztizálva. A baba aktív, élénk, érdeklődő, normál testsúlyú. Most 8 hónaposan AST 54 és ALT 41. A kérdésem a következő lenne: elegendő-e időnként ellenőrízni a májenzim értékeit és türelmesen megvárni mig normalizálódik, vagy esetleg szükséges-e végezni további kivizsgálásokat, ha igen, melyeket? Nagyon szépen köszönöm előre a válaszát.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

483. kérdés

vonal
Anna11
6:27:11
2018-01-19
Kedves Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni bárányhimlő oltás ügyben. Kisfiam 9 hónapos lesz hamarosan és 1 évesen bölcsődébe fog járni, mert vissza kell mennem dolgozni. Több helyen olvastam a bárányhimlő elleni védőoltásról és kissé ellentmondásos információkhoz jutottam, amihez még gyermekorvosunk is hozzájárult (nem ajánlja 13 hónapos kora előtt) Végül arra jutottam, hogy valóban létezik 2 féle oltás, az egyik 9 hónapos kortól a másik 12 hónapos kortól adható, de valamiért az ajánlás csak 14-15 hónapos korra vonatkozik (vagy még később). Szeretném tudni, hogy ez most azt jelenti, hogy 9 hónapos korban kockázatos beoltani egy babát még ha 12 hónaposan közösségbe megy is? vagy melyik a nagyobb kockázat ha oltás nélkül megy közösségbe vagy ha kap oltást (amit a gyermekorvosunk nem ajánl még ilyen "korai" korban)? Köszönöm a véleményét.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

482. kérdés

vonal
patkoscsaba
2:22:16
2016-12-30
Tisztelt Doktorur. Van egy 1 ev es 8 honapos kislanyunk. Atopikus dermatitisben szenved es nemreg vashianyos verszegenyseget fedeztunk fel az orvosi analizisek alapjan. A verszegenysegre kapott vas szirupot ket es fel honapon at. Ezutan a problema kijavitodott, de sajnos a kurat felbe kellett szakitsuk mivel a vas szirupban levo szintetikus anyagok rosszabitottak a dermatitist. Ugyanakkor, mas szirupokat sem tudunk neki adni, mert ugyanazokat a magas hisztamin alapu szintetikus anyagokat tartalmazzak. Az anlizisek kimutattak, hogy tehen tejre alergias (ezt eddig nem adtunk neki) es hisztamin intoleranciaja van. Most a dietaja tartalmaz 20-30 alapetelt. Ezek foleg zoldsegek es al gabonak (quinoa, en, barsonyvirag). Ezek mellett naponta egyszer adunk neki tyuk vagy furj tojast. Hetente 3-4 alkallommal probalunk adni neki tyuk vagy pulyka hust is. Mindezekre nem alergias es a dertamitis kordaban van tartva. A fent emlitett okok miatt elkezdtunk keresni szirupokat, vas es asvany kiegeszitesre, amelyek nem tartalmaznak szintetikus anyagokat. Igy hallotunk eloszor a Huminiqumrol. Lattuk tobb web lapon, hogy kisbabaknak is javasoljak egyesek. De nem vagyunk benne biztosak, hogy ez jo lenne-e mert a gyarto csak 4 even felulieknek ajanlja. Onnek mi a velemenye a Huminiqum szirup hasznalatarol egy 1 ev es 8 honapos gyerek eseteben. Ha javasolja, akkor milyen napi adagot adjunk neki? Ugyanakkor, ha van javaslata, mas 100%-ban termeszetes anyagokat tartalmazo vas, vitaminok, asvanyok szirupokra, kerjem ajanlon nekunk nehanyat. Koszonjuk szepen.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2017-01-02 12:15:15

Vas és más

Kedves Apuka! Először is Boldog Új Évet! Másrészről örömmel olvastam, hogy apuka is ír. Megpróbálok részletesen válaszolni. Kezdjük az atópiával. Újabb vizsgálatok alapján jevesolható tartós probiotikum adása, elsősorban a Bonolact készítmény. (Normaflor nem jó!!!!) Huminiqum: jó véleményem, sőt tapasztalataim is vannak vele. Érdemes kipróbálni. Vas tartalmáról nem tudok pontosat. Amit én tudok róla, adható kisebbeknek is, de erre nincsenek megfelelő tapasztalatok. Az adag kb. a 4 évesnek javasolt fele. Természetes készítmények közül elsősorban a Forever Living Prodacts termékeit javaslom, mint tapasztalatilag, mind a gyártás, háttér ismeretében jó lehet. Érdemes lenne azonban keresgélni tovább a vaskészítmények között is. Remélem sikerül megoldani a problémákat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

481. kérdés

vonal
vicacska84
1:14:47
2016-11-16
Tisztelt DoktorÚr! Egy 10 hónapos kislány édesanyja vagyok és D vitaminnal kapcsolatban szeretnék tájékozottabb lenni.Mindenképpen kell kiegészítő D- vitamincsepp?Tápszeres baba és az tartalmaz a napi szüksegletnek megfelelő d-vitamint.Idáig Angliában laktunk,ott Wellbaby multivitamint adtam neki, itthon c és D-vitamint ajánlották a patikában,az utóbbi receptköteles.Itthon nincs háziorvosunk még.Milyen módon juthatnék hozzá?Drogéria esetleg?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-11-16 11:53:37

D vitamin

Kedves Anyuka! Sajnálatos, hogy nem rendelkezik megfelelő házi gyermekorvossal, aki mindenben segíthetne. Remélem a védőoltásait rendben megkapta. Rátérve a kérdésére a következőket tartom fontosnak: Jelentősen megváltoztak tapasztalataink, tudásunk és a kutatások eredményei az utóbbi időben. Kiderült, hogy a D vitaminnak nem csak a csontképzésben van szerepe, hanem az anyagcsere fontos szabályozója. Bizonyos szempontból hormonális hatásai is vannak. Így a szakmai álláspont, hogy születéstől 100 éves korig szükséges szedni, az élet bizonyos szakaszaiban emeltebb dózisban. Úgyhogy a kicsinek is nagy szüksége van rá,a tápszerben található mennyiség biztosan nem elegendő. Felíratni bármely doktornál lehetséges. A nem receptköteles D vitaminnal az a baj, hogy a legtöbb vény nélkül kapható tabletta formájú, de van olyan is (Eurovit gyártmány9, amely csepp szintén. Végeredményben mindenképpen ajánlott adni a kicsinek. Amennyiben még tudok segíteni, akkor keressen. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

480. kérdés

vonal
koke80
6:24:28
2016-07-26
Tisztelt Doktor úr! Kislányunk 14 hónapos és majdnem minden éjszaka felsír lábgörcs miatt! Észrevettük hogy vádli izomgörcsről van szó! Mi a teendő ez esetben hogy megszüntessük a fájdalmát? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tina
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-07-26 17:14:10

Vádli görcs

Kedves Anyuka! A vádli görcs leginkább magnézium hiányából adódhat. Vegyes táplálás mellett ez nem nagyon fordul elő. Amennyiben igen akkor javasolt az adása. A patikában meg kell kérdezni milyen készítmény állrendelkezésre. Amennyien nem javul forduljon házi gyermekorvosukhoz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

479. kérdés

vonal
nata93
3:01:42
2016-06-27
Tisztelt Doktor Úr.8hetes a kicsi babám és Espumisan cseppeket adok neki hasfájásra.Kérdésem lenne,hogy adhatok e mellette Fructus Baby teát.Köszönöm.Natália
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-06-27 13:42:05

Tea

Kedves Anyuka! Sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy a tea milyen összetevőket tartalmaz. Így csak azt tudom mondani, hogy a kicsinek csak olyat adjon, aminek egy összetevője van, hogyha véletlenül fáj a pocija, akkor tudja, hogy mitől. Az Espumizánt nem zavarja. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

478. kérdés

vonal
boszi974
5:00:33
2016-06-09
Tisztelt Doktor Úr! Kislányomnak 6 nappal ezelőtt jelentkezett magas láz hasgörcs,hasmenés(nem vizes inkább nyálkás zöldes színű).Voltunk orvosnál küldtünk székletmintát aminek aaz eredménye teljesen negatív vírusra baktériumra gombára.A hasa még mindig megy de már nem annyira sűrűn,és minden egyes alkalommal mikor görcsöl a hasa akkor kakil is,láza5 napig volt38-39 végre 6 napon lázmentes,igaz az 5 napon visszamentünk az orvoshoz hogy nem javul a gyerek akkor írtak fel neki cedax baby-t,ezt kapja 2 napja.inni sokat iszik étvágya alig van,mostmár kezd eszegetni de csak keveset.Ön szerint mi okozhatja a problémát.Kislányom 2,5 éves és bölcsibe jár szeptember óta,eddig alig volt beteg.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-06-10 09:32:01

Hasmenés

Kedves Anyuka! A leírtak alapján ez valószínűleg vírusos eredetű hasmenés, még akkor is, ha a székletből nem lehetett kimutatni. A fő cél a normális bél baktérium összetétel visszaállítása. Erre olyan szert érdemes alkalmazni, amely pótolja az elvesztett segítő baktériumokat. Ilyenek: Protexin, Bonolact, Lactiv, BioGaia. Ezek tartós alkalmazása megoldhatja a kérdést, véleményem szerint. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

477. kérdés

vonal
Detty
2:19:41
2016-05-16
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy 7 hónapos kislányom, már a harmadik napja aluszékony, az ejszakat szuletese óta átalussza, de napközbe eddig alud 2x 2órát, nagyjából, de az elmult harom napban, folyton alszik, ha fel is ebred, epphogy egy orat fenn van, mar alszik is vissza, 1-2orat alszik,aztan jatszuk ezt elolrol, mikor fenn van eleg nyugos, sirdogal, de az etvagya jo, iszik eleget. Kisebb natha milyat gyogyszereztunk 5napot, de azt mar harom napja abbahagytuk. Lehetseges, hogy a hidegfront viseli meg ennyire, eddig nem volt ra hatassal semmilyen front, vagy a gyogyszeres kezeles, de mar gyogyszerztunk ugyanigy kb 1 honapja akkor nem volt semmi baj. Válaszat előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-06-10 09:25:27

Aluszékonyság

Kedves Anyuka! Elnézést kell kérnem a válasz elhúzódása miatt. Remélem azóta a probléma megoldódott. Így látatlanban úgy vélem, hogy talán nem nagy probléma, de mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

476. kérdés

vonal
eszti
4:55:24
2016-05-12
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy mi van olyankor ha a kisfiam a rotarix beadása után 3,5 órával hányt? Ennyi idő alatt felszívódhatott-e a vakcina? Közvetlen szopizás után hányt,de a második felöklendezés nagyon túrós állagú volt. Nem tudom számít-e azért leírom: evett 9-kor, oltás 10-30. Evés 12-kor,ill 14-30. és ezt követően hánytunk. Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-05-12 15:12:53

Rotarix

Kedves Anyuka! A leírtak alapján az oltóanyag mindenképpen felszívódott. Nincs ok az aggodalomra. Ha a későbbiekben beteg lenne, véletlenül, akkor sem e miatt. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

475. kérdés

vonal
Fifa79
4:59:02
2016-04-27
Jo napot...most lesz 5 honapos a fiam...van egy lanyom aki mar 15 eves de regen volt...igy vannak nemi kerdeseim...meg szoptaok van boven tejem de mar par hete adok neki ezt azt es izlik neki. Csak kivancsi vagyok ez nem baj ugye,...mert 6 honapmutan mondjak jobban hogy ne egyen mast mint anyatejetvha van...csak kezdett nyugtalanabbul aludni azt hittem esetleg nem eleg a tejem...de igyis ugyanaz a helyzet ..van mikor 5-6 sot 7 orat is aludt mostanaban meg 3 max 4 de foleg 2 orankent vagy felsir van szopizni akar...hiaba az hogy mar mast is adok neki....mivel nyalzik igy arra gondoltam esetleg a fogai kinoznak..az inye..hogy nyugtalanabbul alszik????..koszonom
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-04-28 18:25:04

Éjszakai sírsá

Kedves Anyuka! Mindenek előtt le kell szögeznem, hogy én is a 6 hónapos korig történő kizárólagos anyatejes táplálás híve vagyok. Természetesen nem követett el hibát a korábbi hozzátáplálással, de az éjszakai sírást nem mindig az éhségre kell fogni. A természet annyira "okos", hogy mindig úgy állítja be az anyatejet, ahogyan a kicsi szükséglete diktálja. A leírtak alapján sokkal inkább a fogzás játszhatja a fő szerepet a nem alvásban. Ehhez sok minden áll rendelkezésre, így a homeopátiás kamomillae tabletta, ill. a Viburcol kúp. Ezek jól beváltak. Még egyszer kiemelném, hogy ne a táplálás legyen az első reakció, ha sír a kicsi. Fő kérdés milyen a súly fejlődése? Remélem sikerül megoldani a problémákat. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

474. kérdés

vonal
kismarcziattila
6:53:23
2016-03-23
Tisztelt Doktor Úr! Fiam 5 és fél éves. Szép, vastag sugárban pisil, de jobbra hord a fityma szűkülete miatt. Felülről nézve is látható, hogy jobb oldalon a makkon letapadás van. Voltunk urológusnál: kétszer krémeztük, de az összesen 5 vizsgálat során erőltetve lett (félig felszabadult a makk), és a kenőcsös kezelés után rosszabb lett a helyzet. Lefejtéssel szeretném megpróbálkozni a körülmetélés helyett. Várom segítő válaszát! Köszönettel, Kismarczi Attila
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2016-03-29 21:45:27

Fityma

Kedves Apuka! Kedves Kismarczi Attila! A sokáig halasztott megoldás következményének megoldása elsődlegesen sebészi. Nem biztos, hogy körül kell metélni (pedig az lenne jó a gyermek érdekében), lehet, hogy megoldható plasztikával is. A lefejtés ebben a korban nagyon nagy fájdalommal fog járni és nehéz lesz feldolgoznia. Megfelelő sebész/gyermekurológus felkeresése javasolt. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

473. kérdés

vonal
Adri
1:46:55
2015-11-20
Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek még, elrontok valamit, vagy csak várjak türelmesen...? Kisfiam most 15 napos. Szopizik. A gyerekorvos szerint nagyon szép, egészséges baba, elég kell neki legyen a 3 óránkénti evés. Próbálom is tartani. Napközben van, hogy szopi közben bealszik, vagy böfiztetés közben. Utána rajtam alszik, mint a bunda. Leteszem az ágyába (csak kell wc-znem, ennem-innom, stb.), kis idő múlva megébred és képes a következő evésig sirni :( Tápszert nem feltétlen kap (ha nyugodt tudok maradni, eleget iszom, stb.). Teát nem kapott (bár egyre többen mondják......gondoltam a Mecsek teára). Amikor sir, ezeket próbálom: felveszem hátsimi, körkörös pocaksimi, böfiztetés, zenélő felhúzása, cumi, hasra-oldalra-hátra fektetés, dumálás... Eredmény: semmi. Mit tehetek még?? Ha ezeket megpróbáltam, hagyjam sirni?? (Nem fog csalódni bennem, a világban? Ilyeneket olvastam össze.) Most épp evett (90-et), rajtam alszik...igy simán alszik akár 2 órát is. De igy még inni se tudok. Böfi után le kéne raknom az ágyába (hogy tudja az az alvás helye?)?? (Akkor jön a sirás.) Azt olvastam, hogy a hasfájósság 3-4 hósan múlik el... Addig próba-cseresznye, ha nem használ, akkor sirás hallgatás?? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-11-25 19:53:34

Sírás, alvás problémák

Kedves Anyuka! Nem szeretném nagyon elkeseríteni, de sajnos azt kell írjam, hogy ezt már régen elrontotta. Most két lehetősége van. Az egyik, hogy kibírja, amíg el nem éri azt a kort (kb. 3-4 éves korig), amikor már benne is fölmerül az igény az önálló alvásra. A másik lehetősége, hogy összeszedi minden önerejét és megálljt parancsol a "zsarolásnak". Mit értek ezealatt? Ott kezdődik, hogy a kisfia napközben bár hol lehet (legjobb és legbiztosabb lenne a járókában), de a kötelező alvás időszakában megy az ágyába és onnan az alvás idő végéig nem jöhet ki. Amennyiben sír, akkor oda lehet hozzá menni, beszélni nem szabad, símogatni, hogy a nyugtató és a fölpattanástól meggátló kezet érezze, de más nincs. Inni esetleg vizet kaphat. Ne azért igyon, mert édes,vagy ilyen-olyan ízű, hanem azért, mert szomjas. Az utóbbi megoldás nem könnyű, de célravezető. A megoldáshoz kitartást kívánok. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

472. kérdés

vonal
Adri
1:38:18
2015-11-20
Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek még, elrontok valamit, vagy csak várjak türelmesen...? Kisfiam most 15 napos. Szopizik. A gyerekorvos szerint nagyon szép, egészséges baba, elég kell neki legyen a 3 óránkénti evés. Próbálom is tartani. Napközben van, hogy szopi közben bealszik, vagy böfiztetés közben. Utána rajtam alszik, mint a bunda. Leteszem az ágyába (csak kell wc-znem, ennem-innom, stb.), kis idő múlva megébred és képes a következő evésig sirni :( Tápszert nem feltétlen kap (ha nyugodt tudok maradni, eleget iszom, stb.). Teát nem kapott (bár egyre többen mondják......gondoltam a Mecsek teára). Amikor sir, ezeket próbálom: felveszem hátsimi, körkörös pocaksimi, böfiztetés, zenélő felhúzása, cumi, hasra-oldalra-hátra fektetés, dumálás... Eredmény: semmi. Mit tehetek még?? Ha ezeket megpróbáltam, hagyjam sirni?? (Nem fog csalódni bennem, a világban? Ilyeneket olvastam össze.) Most épp evett (90-et), rajtam alszik...igy simán alszik akár 2 órát is. De igy még inni se tudok. Böfi után le kéne raknom az ágyába (hogy tudja az az alvás helye?)?? (Akkor jön a sirás.) Azt olvastam, hogy a hasfájósság 3-4 hósan múlik el... Addig próba-cseresznye, ha nem használ, akkor sirás hallgatás?? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-11-25 19:53:58

Megválaszolva

471. kérdés

vonal
ancsa
1:13:55
2015-11-07
Tistelt Doktor Úr! Kislányom most 10 hónapos,a feje búbján kullancsot találtunk amit az ügyeleten ma ki is vettek. Az a kérdésem hogy akkor is veszélyes -e rá az agyhártya gyulladás ha be lett oltva,vagy ugyanúgy kell aggódnunk-e miatta? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-11-25 19:43:25

Kullancs

Kedves Anyuka! A kullancs agyvelő gyulladást okoz, nem agyhártya gyulladást. Az oltást nagyon helyes, hogy megkapta. A kullancs terjesztette agyvelő gyulladástól, nem tudni miért, de nem kell tartania, mert2, de inkább 3 éves kor előtt nem kapják meg. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

470. kérdés

vonal
nikamici
7:08:43
2015-08-28
Üdvözlöm! Hozzátáplálással kapcsolatban kérdeznék Öntől. Kisfiam 8,5 hónapos, anyatejes baba. 3450 gr-mal született, most 9700gr. 6 hónapos korában kezdtem a kóstoltatást a korának ajánlott ételekkel. Mostanra is csak odáig jutottunk, hogy pár kanállal eszik mindenből. Próbáltam már szoptatás előtt, szoptatás után, két szopi között, de max. fél üveg, amit elfogyaszt. Szinte csak szopizik,de azt 2 óránként, viszont éjjel nem ébred enni. Rendben van ez így? Elég még neki a tej? Nem erőltetem az evést, de aggódom, nem szenved-e hiányt valamiből. Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-09-13 18:32:59

Hozzátáplálás.

Kedves Anyuka! Vannak ilyen gyermekek, akik nem fogadják el hosszú ideig a hozzátáplálást az anytej mellett. Ez általában nem jelent problémát. Az önök esetében sem tűnik úgy, hogy ez problémás, mivel a leírtak szerint kisfia szépen fejlődik. Megnyugtatásul azt mondom, hogy nem kell aggódni, nem fog örök életében anyatejen élni. Javasletom, hogy mindig próbáljon előszsőr valamilyen kiegészítő táplálékot adni és csak a végén szoptatni. A hozzátáplálásban javaslom a hazai gyümölcsöket és az Ön által készített, mindig burgonya alpú főzelékeket, melyeket anyatejjel, vagy tápszerrel, ill. házi tejjel behabar. Ki fog derülni milyen ízek, amik leginkább megfelelnek számára. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

469. kérdés

vonal
Ani
2:12:26
2015-07-29
Üdvözlöm dr.Úr!Van egy 11 hónapos kislányom már elég rég megkezdtük a hozzátáplálást sajnos csak 1 hónapig tudtam szoptatni hamar kiderült nem jó neki bármilyen tápszer mert bukós baba,most már szinte mindent eszik tésztát kenyeret főzeléket...és a védőnőm azt tanácsolta már vehetek neki normál tápszert drogériában,ez kb.2 hónapja de én azt vettem észre mintha normál étkezéskor büfinèl mintha hasból öklöndözne mintha hánynia kellene.Az lenne a kérdésem a tápszer hibája vagy valami komolyabb baj előjele?Köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-09-13 18:35:42

Tápszer

Kedves Anyuka! Majdnem abszolút biztos, hogy nincs komoly baj. Érdemes több féle tápszert is kipróbálni. Minden babának másik felel meg. Ez teljesen egyéni. Szerencsére elég nagy a választék. Amennyiben nem rendeződik, akkor kérdezze meg házi gyermekorvosát. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

468. kérdés

vonal
mariann
2:10:11
2015-07-13
Tisztelt doktor úr! Június 13.-án vittem a kisfiamat uszótanfolyamra.Mikor hazafelé mentünk, felelőtlen módon/én voltam felelőtlen,hogy ott hagytam/ a lábánál lévő tisztitószert/fló....t/kiborította.Az út úgy 40 percig tartott.Éreztem a szagot,de azt hitem az uszoda szaga maradta az orromban, sőt még be is volt dugulva az orrom.Kislányom,aki akkor 3 hónapos volt rá 2 nappal elkezdte öltögetni a nyelvét,teljesen abdormális módon,egészen az álláig nyújtogatta nonstop egész nap és az addig olyan szép gagyogása, visítozása is teljesen abbamaradt.A nyelvnyújtogatás úgy 1,5-2 hétig tartott,de sajnos a gagyogása még azóta sem tért vissza.4 hónapos múlt és semmit nem gagyog.Egész nap kis néma,csak nyöszörög ha baja van.Létezne,hogy valóban ennek a tisztitószernek a belégzése lett rá ilyen hatással?Károsodhatott a kis agya vagy a kis tüdeje? Válaszát köszönettel várom.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-07-14 16:56:56

Tisztítószer

Kedves Anyuka! Ilyen hatásról én nem tudok, nem olvastam. Esetleg meg lehet kérdezni a Heim Pál kórház toxikológiai osztályát, találkoztak-e ilyen esettel. Amúgy a leírt tűnetek miatt inkább más irányba "tapogatóznék". Gondolok itt koponya ultrahangra, fejlődés neurológiára, eseetleg specialista neurológusra. Ezek eredménye alapján lehet szükséges továbblépés, ill. megynúgodhat, hogy nincs probléma. Amennyiben valamilyen különleges eredményt kapnának, akkor kérem informáljon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

467. kérdés

vonal
laurita22
1:44:18
2015-06-30
Tisztelt Doktor Úr! Elég nagy problémával fordulok Önhöz, legalábbis szerintem nem kicsi problémával állok szemben, és nem tudom mihez kezdjek. 2013 júniusában megszületett a kislányom 36 hétre, ugye eléggé kicsike volt. Ahogy teltek a hónapok a társaihoz képest kicsit lassabban fejlődött, később jött ki az első fogacskája...stb. 11 hónaposan már menni akart, de egyedül nem ment neki segíteni kellett neki a járásában, ez elég hosszú ideig tartott mert 16 hónapos korára indult el egyedül. Úgy veszem észre nincs már lemaradva a társaihoz képest, n beszélget már és el játszik a többi kis gyerekkel. Az a problémánk hogy még mindig nem húzódott össze a kutacsa, mióta megszületett 3 csepp D vitamint kap, és elég lassan húzódik neki össze, még mindig. Házi orovossal beszéltem, ő nem tudott mit mondani, ő még ilyenről nem is hallott, hogy 2 éves gyermeknek még nem húzódott volna össze. Érdekelne Doktor Úr véleménye, hogy merre felé érdeklődjek, vagy várjak még ezzel a dologgal egy kicsit. Nagyon félek hogy valami probléma lesz a kislányommal! Köszönöm a válaszát előre is! Üdvözlettel: Bakai Laura
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-07-01 20:27:26

Kutacs

Kedves Anyuka! Kedves Bakai Laura! Mindenek előtt azzal kezdeném, hogy a kutacs mérete nem mutat szoros összefüggést a D vitamin ellátottsággal. Valószínüleg egyedi variárció a kutacs nagysága. Amit én tennék: mindenképpen fotos lenne egy koponya ultrahang vizsgálat. Amennyiben itt nincs eltérés, akkor meg lehet nyugodni. A másik D vitamin és Ca szint meghatározás lenna, meit én csináltatnék. Még egyszer megerősíteném, hogy a leírtak alapján nincs jelentősége, hogy még nem záródott a kutacs. Amennyiben elvégzik a javasolt vizsgálatokat, akkor kérem az eredményről informáljon. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

466. kérdés

vonal
MMarcsi
6:05:13
2015-06-24
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát az allergiával kapcsolatban, egy kérdésem lenne hozzá: mire gondol az immunrendszer átprogramozása alatt? Alapvetően nem vagyok híve annak,hogy egyből gyógyszerekkel tömjem akár a kislányomat, akár magamat, amit lehet próbálok természetesebb módon megoldani, így remélem, itt is bármi lesz a diagnózis, gyógyszerek nélkül segíthetek rajta. Köszönöm segítségét, szép napot kívánok!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-07-01 20:32:24

Immunrendszer

Kedves Anyuka! Az allergia nem más, mint az immun rendszer túlzott, módosult válasza egy allergén hatásra. Pontosan az átprogramozás alatt azt értem, hogy nem gyógyszerrel, hanem más módszerekkel, ezt a kóros reakciót gyöngítsük, halványítsuk, ill. ehetőség szerint kioltsuk. Ennek több lehetősége is van, mint pl akupunktúra, homeopátia, bizonyos táplálék kiegészítők megfelelő, programozott alkalmazása. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

465. kérdés

vonal
Lizike888
4:58:26
2015-06-23
Kedves Doktor úr! 6 hónapos kisfiamnak 4 hete volt körülmetéltése. Nem volt semmi komplikáció, a gyermeksebész megerősítette, hogy szépen begyógyult a heg - ami tényleg szép lett! 2-3 naponta mentünk kontrollra, már kiestek a varratok. Azonban, eléggé asszimetrikus a bőr a varrat helyén. Felül, bal oldalt szép egyenes, jobb oldalt és picit lent a fék végénél olyan málnaszerű csíkban látszik. Ez vajon mitől lehet? Gondoltam, ez normális, mert a doktor úr azt mondta, szép lett. Lehetséges, hogy ha nagyobb lesz, a kitüremkedő rész kiegyenesedik? Eseleg még pár hónap kell a tejes gyógyuláshoz? Vagy a fék miatt hagyták olyanra? Nem szeretném, ha nagy korában emiatt az esztétikai malőr miatt bármilyen komplexusa lenne a kisiamnak. Gondolom, nem lehet olyan, mint az édesapjának, mert még kisbaba. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Balogh Alíz
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-06-23 20:36:12

Körülmetélés

Kedves Anyuka! Kedves Balogh Alíz! Úgy gondolom, a leírtak alapján, hogy ez még javulni fog. A sebész kolléga véleménye mérvadó lehet. Amúgy gratulálok a döntéséhez, nagyon jót tett a fiával! Bár sokan követnék. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

464. kérdés

vonal
MMarcsi
1:59:28
2015-06-23
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 5,5 éves, kb 3 éve tudjuk,hogy érzékeny a laktózra, azóta laktózmentes tejet kap. Szerencsére ennyi elég volt ahhoz, hogy eltűnjön a hasmenése, a hasfájás. Időnként eszik joghurtot, és egyéb feldolgozott élelmiszert, amiben lehet laktóz, attól ezidáig nem vettem észre, hogy problémánk lett volna. A télen viszont többször alakultak ki ekcémás foltok a kezén, volt amit sebesre vakart. A popsija általában végbél körüli részen sötétebb színű és gyakran kicsípi a széklet. A háziorvosunk szerint tanítsam meg neki a helyes testtartást a vécén és legyen mindig jól kitörölve a popsija, ez okozza a problémákat. Most hétvégén egyik reggelre a mellkasán és a hasán apró pöttyös kiütések jöttek elő, hasonlóak a babakori melegkiütésekhez. Ezzel egyidőben mindkét térdhajlatban is megjelentek ekcémás vörös foltok. Egyiket sem vakarja egyébként, azt állítja nem viszket egyáltalán. Ami pedig folyamatosan fennáll nála, az hogy gyakran van felfújódva, nem annyira hogy fájjon neki, de elég sokat pukizik szerintem. A mostani kiütések kialakulása után két nappal begennyesedett a mandulája, így az orvosunk azt mondta, hogy ez a fertőzés egyik velejárója lehet. Nyilván én nem értek hozzá, de mégis attól tartok, vagy a laktózra reagál egyre érzékenyebben vagy másra is allergiás lehet. Feleselegesen nem szeretném kivizsgálásokra cipelni, de szeretném kérni az Ön véleményét is, okozhatja ezeket a tüneteket valamilyen ételallergia? Érdemes lenne valamerre elindulnom és utánajárni vagy ezek még nem utalnak semmi problémára? Köszönöm válaszát előre is!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-06-23 20:44:47

Allergia/lactose érzékenység.

Kedves Anyuka! Sajnos először egy nagyon rossz mondattal kell kezdenem. Az allergológusok azt mondják, hogy ha valaki valamire allergisás, akkor bármi másra is lehet, csak kérdés mikor jön elő. Érdemes azonban kivizsgáltatni, allergologussal, esetleg talál valamilyen allergént, amit ki lehet iktatni az életéből. Magam részsérül inkább híve vagyok az immunrendszer "átprogramozásának", amely nehéz, de sokszor eredményes feladat. Az ekcémás jellegű foltok szintén megérdemlik, hogy részletesebben vizsgálják, mert ez még más allergiás betegség irányába is fejlődhet. Remélem sikerült megfelelő választ adnom, amennyiben még van kérdése, nyugodtan keressen meg. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

463. kérdés

vonal
Gyongyi
0:12:47
2015-06-06
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam most 11 hónapos és 6 hónapos kora óta folyamatosan folyik az orra. Hol jobban hol kevésbé, de nincs olyan nap, hogy ne kelljen orrszizni. Semmi más tünete nincs, nem lázas, jókedvű. Néha köhög, főleg szájon át veszi a levegőt, ezért van hogy úgy kiszárad a szája, hogy vérzik. Háziorvoshoz hetente járunk. Már mindent végigpróbáltunk (Sinupret, c vitamin, Aerius, fenistil csepp, inhalálás, sós oldat, orrcsepp) Fül-orr gégész megállapította, hogy szelel az orra és csak megfázásról van szó. A sós oldatot mai napig használom, de az orrcseppet már nem, és a többi szer használatát is abbahagytuk. Jelenleg (2 hete)a tejtermékek teljes kivonásával próbálkozunk (bár még el se kezdtük, csak a tápban kapott nem hipoallergént fél éves korától. De mivel van anyatejem így abból is csak akkor, ha nem voltam a közelében)sajnos nem látom, hogy használna neki a "tejmentesség". Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Dani Gyöngyi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-06-08 09:20:24

Elhúzódó nátha

Kedves Anyuka! Kedves Dani Gyöngyi! Olyan problémát írt le, amely manapság szinet mindennaposnak mondható. Sajnos manapság sok kisded, de már csecsemő is küzd ezzel a problémával. A leírtak alapján pozitívnak itélem azt, hogy nem antibiotikummal próbálták megoldani a náthást. Az alkalmazott Sinupret, sós orrspray nagyon jó. Egyéb orrcsep, orspray nem igazán jó, csak azok lennének jók, amelyek oldják a váladékot. Tanácsként a következőket tudom mondani, lehet, hogy egyik-másik megtörtént. Először fontos, hogy ne legyen nagyon meleg a szobájában, még éjszakára sem. (max: 20-21 C fok). Elalvás után érdemes sátrat csinálni a rácsos ágy fölé, és az ágy mellé helyezett kamilla (amelyben egy-egy púpozott evőkanál konyhasó és szódabikarbóna van)és ebben a gőzben aludjon. Ez nagyon jól ki tudja tisztítani az orrocskát. Nagyon kell vigyázni, hogy bele ne tudjon nyúlni a forró teába. Én nem tartanám tej nélkül, nyugodtan adnék és az anyatejből kéne csöpögtatni az orrocskába is, alapos kitisztítás után. Rajtunk kívül még néhányan foglalkoznak az országban orrtakarítással, amelyet szintén javasolnék. Sokat segíthet. Reméljük, hogy a "normális" nyár megérkeztével kikopik a kicsiből. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

462. kérdés

vonal
Anita
1:54:45
2015-05-21
Tisztelt Dr. Somló Pál! Jelen levél a 461-es kérdéshez/válaszhoz tartozik. Nagyon szépen köszönöm a rendkívül gyors, és megnyugtató válaszát, illetve azt, hogy végigolvasta a "kis regényt", melyet küldtem!! A bőrkiütések jelenleg még fel-felbukkannak, kisebb-nagyobb piros foltok formájában. Ezek főleg az arcon, néha a testen jelentkeznek (általában fürdés után, illetve akkor, ha pl. hozzádörzsöli az arcát valamihez), nagyjából fél óráig vannak jelen, aztán eltűnnek. Emiatt - a kórházban is alkalmazott - Zyrtec cseppet kapja. A héten még reggel 2 csepp, este 3 csepp adagban, majd ezt követően még 2 hétig kell kapnia, de akkor már csak este 3 csepp adagban. Amennyiben ezt követően is jelentkeznének a bőrkiütések/bőrpírok, bőrgyógyászati kontrollt javasoltak. Szép napot! Minden jót kívánok Önnek! Üdvözlettel: Anita
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-06-23 20:45:35

Kissé megkésve, köszönöm!

461. kérdés

vonal
Anita
8:15:36
2015-05-21
Tisztelt Dr. Somló Pál! Jelenleg 11 hónapos kisfiam lágyékában kb.1.5 hónapja a bal oldalon egy kb. gombostűfejnyi, és egy picit nagyobb, a jobb oldalon két kb. gombostűfejnyi csomót találtam. Megmutattam a háziorvosnak, aki – miután megnézte, hogy a nyakán, ill. a hónaljban van-e csomó – megnyugtatott, hogy vírusfertőzés miatt van, kb. 2 hét, eltűnik, de nem így lett. Egyik nap reggelre tetőtől talpig vörös lett a kisfiam bőre, lábszárán hólyagokkal. Ekkor Allegriás urticaria-val kórházba kerültünk, ahol szintén megmutattam a csomóit, az újakkal együtt, ami a nyaka jobb oldalán egy viszonylag nagy (borsónyinál jóval nagyobb méretű), és 1-1 mindkét oldalon hátul, egészen fent a nyaknál a feje alsó részénél. Ezek az „új” csomók, ahogy jöttek úgy mentek is kb. 2 nap alatt „eltűntek”, azaz visszaálltak normál, illetve a normálnál picit nagyobb méretűre. A lágyékában a jobb oldalon is így lett, de az nem pár nap alatt. A kórházban a bőrgyógyász szakvélemény szerint terápia: antihistamin, steroid i.v., Elocom-ung. refrigerans helyileg, továbbá azt írta a csomók miatt: góckutatás javasolt. Tularamia? Voltunk mellkasröntgenen, rendben van: rekesz ép kontúrú, mellkasi foly. nem látható, hilusok szabályosak, körölírt beszűrődés nem észlelhető, középárnyék eltérés nélkül. Voltunk gégészeten: ép. lobmentes dh-ák, vérbő garatnyhaendonaslisan mucosus vál. Voltunk hasi UH-on: Hepar normális nagyságú, homogén echoszerk. intra, és extrahepatikus epeúttágulat nem láthatócholecysta norm. nagys, falvast, az epetart. tiszta, köreflex detectalható. Pancreas, nem szélesebb, homogén. Vesék helyzetük, alakjuk, nagyságuk szabályos. A parenchyma szélesség megtartott. Vizeletpangás, kőreflex, egyéb kóros nem észl. A mellékvesék régiójában kóros képlet nem detectalható. Lép nem nagyobb, homogén A hasi aorta lumentágassága szabályos. retroperitonealisanmegnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető. A húgyhólyag mérsékelten telt. Laborvizsgálatot ott tartózkodásunk alatt 3* is végeztek, 1 bemenetel napján, 2 az elvileges hazajövetel napján, mikorra is belázasodott (végbél 38,6 fok), illetve rá 3 napra (mely esetben hányt, és hasmenése lett, Rotavírust szedett össze, a kezelőorvos szerint vélhetően egy ottani fertőzött csecsemőtől.) Utolsó labor: Glükóz: 4,30 mmol/l Kreatinin: 35+ Karbamid: 0,8 GOT/ASAT: 47 GPT/ALAT: 34 GGT: 11 Alkalikus foszfatáz: 168 Kálium: 3,6 Nátrium: 140 Serum össz fehére: 56 CRP: 0,0 mg/l csak a második vérvételnél volt eredménye: 6,9+ mg/l Fvs: 11,77 G/l a második vérvételnél 14,41, a beérkezéskorinál: 8,57 VVT: 3,87 T/l Haemoglobin: 104,0-g/l Haematokrit: 0,298- l/l MCV: 77,0fl MCH: 26,9 pg MCHC: 349,0 + g/dl PLT thromocyta: 390,0 + G/l Autmata neutrophil: 54,2% Automata Lymphocyta: 30,9% Automata Eosinophil: 0,4% Automata Monocyta: 14,2 +% Automata Basophil: 0,3% Abszolút Neutrophil: 6,38 G/l vizelet glükóz negatív urobilinogen: neg bilirubin: neg. keton neg. ph 6,8 fajsúly 1012 fehérje neg. genny: neg. üledéket nem vizsgáltak, de a beérkezéskorinál: sok baktérium Stix vér: neg. baktérium neg. Beérkezéskor vizsgáltak még: Fiatal: 0% Pálca 0% Szegment: 28% Limfocita: 52+% Eozinofil: 0% Monocita 6% Bazofil: 0% reaktív limfocita: 14+% Atip limfocita: 0% Blaszt: 0% Promielocita: 0% Mielocita: 0% A mai napon a nyirokcsomóiból csak a lágyéki, bal oldali kettő tapintható, hogy meg van nagyobbodva, illetve a nyaki jobb oldali, de az nincs már borsónyi méretű sem, de időnként a jobb oldali lágyékiak vissza-visszatérnek. Kérdésem az lenne, hogy ténylegesen rendben van-e (normális-e) az, hogy ott vannak azok a duzzadt nyirokcsomók már régebb óta, és nem szükséges további vizsgálat? Amennyiben mégis szükségesnek gondol további kivizsgálást, milyen irányban induljunk? A háziorvosunk néhány napja még nyugtatott, hogy nincs gond, nem szüksége további vizsgálat, de engem csak nagyon idegesítenek azok a csomók, és ezért kérném véleményét erről az esetről! Amennyiben megtisztel, és leírja a véleményét, válaszát előre is megköszönöm! Üdvözlettel: Anita
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-05-21 09:44:40

Nyirokcsomók

Kedves Anyuka! Kedves Anita! Köszönöm a részletes információkat a kicsiről. Elsődlegesen, a leírtak alapján úgy gondolom, hogy a nyirokcsomók, avérkép és egyéb laborleletek figyelembe vételével, nem kórosak, további vizsgálatot nem igényelnek. Ilyen nyirokcsomóink mindannyiunknak vannak, melyeke egy részét nem is látjuk. A duzzadásuk, a bennük zajló gyulladásos folyamat sokszor nem is észlelhető, de mint kiemelt jelentőségű védelmi bástyák, néhe megduzzadhatnak. Amit nem írt le, az a bőrkiütések alakulása. emélem ez teljesen és nyom nélkül elmúlt. Amennyiben így van, akkor azt gondolom, hogy további teendő nincs. A megfigyelés úgyis folyamatos, ilyen alapos anyuka részéről. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

460. kérdés

vonal
Barita
0:02:15
2015-03-30
Tisztelt Doktor Úr! Lassan két hete kezdődött egy alapos orrfolyás 9 hónapos kisfiamnál, a következő naptól pedig fehér sűrű váladékot kezdtem orrszívózni. Köhögés nincs, hőemelkedés is csak azon az első napon volt. Most szerdán lesz két hete, azóta folyamatosan tengervizes orrspray-t használunk, miután már a Nasivin Sanft-ot 7 nap után abbahagytam. Tegnap már megint elkezdtem adni az Ambroxolt, amit akkor kellett kezdenünk, mert sajnos annyi még mindig van, hogy folyamatosan szörcsög. Az alaplégzésnél nem annyira venni észre, nincs bedugulva az orra, de ha erősebben vesz levegőt, cumizik, vagy éberebben alszik, akkor olyan hangot ad, mint amikor valaki horkol. Mitől lehet ez, és mit tehetnék még? Meddig várjak? Vagy vigyem el fül-orr-gégészhez? Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-04-09 14:44:56

Nátha

Kedves Anyuka! A leírás alapján a kicsi náthás. Ezek manapság nehezen gyógyulnak, sajnos. Azt tudom Önnek mondani, hogy a nátha megoldásában a Nasivin csak azt eredméynezi, hogy nem folyik az orra, de a váladék benne marad, mely állandó iritációt tud okozni, folyamatos tűnetekkel. Kiemelkedő fontosságú a váladék hígítása és kiszívása. Amennyiben van lehetőségük lakóhelyük környékén olyan orvost találni, aki segít az orr szívásban, őt kellene fölkeresni. Remélem így sikerül megoldani a kérdést. Amennyiben további segítségre van szüksége, esetleg hívjon fel. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

459. kérdés

vonal
Vildiko
1:03:59
2015-02-12
Kedves Doktor Úr! Kisfiam 2 hónapos és egy hetes. Kb 1 hónapos korában anyatej mellett kapott tápszert is max két hétig, azóta ismét csak anyatejet. 2200g született és most 3340g. napi 6-szor szopizik, kis rásegítéssel 80ml kb alkalmanként. A pukik szokták kínozni, arra infacolt kap. Az a gondom, hogy mióta visszaáltunk csak az anyatejre kb. 3-4 hete azóta csak egyszer kakizott igazán nagyot, meg többszőr annyit, hogy csak a segge lyuka volt kaksis, a pellus nem. Ez így normális? A védőnő azt mondta hogy ennyire jól dolgozza fel az anyatejet. Mit csináljak? Már kezdek aggódni. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Ildikó
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-13 09:28:01

Széklet

Kedves Anyuka!Kedves Ildikó! A védőnőnek valahol igaza van. Fontos kérdés, mennyire zavarja a kicsit a széklet hiánya. Amenniyben számára nem okoz gondot, ön se izgassa magát miatta. A székletét esetleg egy kis lactulose-al lehetne elősegíteni, ha kell, ill. lehet kapni biztonságos szélcsövet (Baby Wind). Remélem ezekkel sikerül megoldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

458. kérdés

vonal
Stelli
4:30:03
2015-02-12
Kedves Doktor Úr! Kislányom 17 hónapos. Nagyon mozgékony,eleven baba. Eddigi fejlődésében ügyesen kúszott és mászott is. Bútorok mentén,ágy oldalán járkál.Kezünket fogva óvatosan de ügyesen lépeget. Már mindenhova ügyesen felmászik és hátrafelé vagy oldalazva lemászik. Ami aggaszt hogy egyedül csak a térdein "jár" sőtt néha szinte fut. A kérdésem az lenne hogy ez mennyire jelent problémát? Nem deformálódhat ettől a térde? Mit kéne tennünk? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-13 09:12:48

Térden járás.

Kedves Anyuka! Ez igen érdekes, amit ír. Mindenképpen az a véleményem, hogy meg kell nézetni ortopéd orvossal, hogy lát-e valamilyen okot a háttérben. Amennyiben ilyen nincs, akkor meg kellene próbálni rábírni, hogy elsődlegesen másszon. Ha ez sem megy, akkor mozgás terápeutát kellene keresni. Ő segíthetne. Remélem sikerül megoldani. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

457. kérdés

vonal
csermarmo
2:49:43
2015-02-07
Üdvözlöm! 11 hetes a kisfiam. 4600 gmal született, most 6700 g. Születèse utàn antibiotikumos kezelësre szorult, mert magas volt a CRP èrtèke. Egy hetes koràban hozhattam haza. Màr az elejètöl kezdve kapott pótlást ès mostanra csak tàpszert eszik. Az a problémâm, hogy januàr elejèn mèg olyan 800 g körül evett naponta, most mâr jó ha a 600-at megeszi! 5-ször eszik a legtöbbször naponta. Eleinte a milumil ha startot ette, de folyton sirt etetèsek alatt, ezèrt nagy nehezen le tudtam cserèltetni beba ha startra. Most mâr nyugodtan eszik, csak keveset. Amúgy egy nyugodt, mosolygós babóca. Ejjel egyszer kel föl. Napközben keveset alszik, de èjjel viszont bepótolja. 1,5 hete kap Biogaia cseppet ès mecsek teât iszik naponta kb. 1 dl-t. Kaki sincs minden nap, ältalában 2-3 naponta. Utoljára 100 g-mot gyarapodott a súlya, a múlt héten. Ön szerint eleget eszik a babám? Bár nem tudom hogyan lehetne többet belediktálni. Ha napközben csak 400-500-at eszik csak , akkor éjfél elött fel szktam kelteni még egyszer enni. Ön szerint mit lehetne tenni? Egyáltalán kell-e vmit tennem vagy minden így jò ahogy van? Köszönöm válaszát! Csernela Mariann
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-13 09:05:54

Etetés

Kedves Anyuka! Kedves Csernela Mariann! A leírtak alapján a kicsi angyon jól fejlődik. Ezek szerint a tápszer megfelelő. Az elegendő evés szempontjából két dolgot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy megfelelően fejlődik-e a kicsi, a másik, hogy a gyermek nyúgodt, kiegyensúlyozott-e. A tápszer amit kap, az eleve tartalmaz BioGaiat, így lehet, hogy nem szükséges. A Mecsek tea pedig olyan összetevőket tartalmaz, amelyek külön-külön is tudnak hasfájást okozni, bár mindegyik jó lehet hasfájásra is. Ezért nehéz elkülöníteni. Mindennel együtt, annak ellenére, hogy nem egyezik mindenben az elveimmel, a leírtak alapján kielégítőnek tartom ezt az etetési protokollt. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

456. kérdés

vonal
Barita
1:24:05
2015-02-06
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát. Hála istennek azóta már sokat javult az állapota, most múlt két hete hogy kezdődött. Az az érdekes, hogy a picúr egyáltalán nem volt náthás. Minden nap használunk Baby Sterimart, ha gyanús, porszívozom, mint most is néztem neki, de nem jött semmi belőle, pedig tényleg alaposan, az egyik orrfelet befogva csináltam. Még most sem náthás. Szóval ez az egész asztmatikus hörghurut gégehuruttal, de legalábbis rekedtes köhögéssel kezdődött, és három nap alatt fajult hörghuruttá. Most még annyi maradt, hogy néha kicsit horkolósan alszik, de minden durva húzós, sípolós kilégzés megszűnt. Az antibiotikumot gondolom megelőzendő egy esetleges felülfertőzést kaptuk. Vagy esetleg egy kialakulható tüdőgyulladás ellen, mondom én laikus. Vettünk Babyhalert, használtunk Ventolint, és váltottunk Paxirasol-ra. Remélem jóideig egészségesek maradunk.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-07 13:33:33

Tűnetek

Kedves Anyuka! Örülök, hogy a problémák megoldódni látszanak. További jó egészséget kívánok. Amennyiben további kérdése lenne keressen meg ismételten. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

455. kérdés

vonal
Barita
1:24:03
2015-02-06
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát. Hála istennek azóta már sokat javult az állapota, most múlt két hete hogy kezdődött. Az az érdekes, hogy a picúr egyáltalán nem volt náthás. Minden nap használunk Baby Sterimart, ha gyanús, porszívozom, mint most is néztem neki, de nem jött semmi belőle, pedig tényleg alaposan, az egyik orrfelet befogva csináltam. Még most sem náthás. Szóval ez az egész asztmatikus hörghurut gégehuruttal, de legalábbis rekedtes köhögéssel kezdődött, és három nap alatt fajult hörghuruttá. Most még annyi maradt, hogy néha kicsit horkolósan alszik, de minden durva húzós, sípolós kilégzés megszűnt. Az antibiotikumot gondolom megelőzendő egy esetleges felülfertőzést kaptuk. Vagy esetleg egy kialakulható tüdőgyulladás ellen, mondom én laikus. Vettünk Babyhalert, használtunk Ventolint, és váltottunk Paxirasol-ra. Remélem jóideig egészségesek maradunk.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

454. kérdés

vonal
Barita
3:52:38
2015-01-29
Tisztelt Doktor Úr! Az előző levelemhez képest annyit változás történt, hogy a picinek hörghurutja van, szörnyű csúnyán hörög, kilégzése megnyúlt, sípol, nem akar köhögni, finoman ütögetem a kishátát, mellkasát, kapott Erythrotropot, és Spiropentet, a többiek mellé. Nagyon aggódom, iszonyú hallani. Főleg éjszaka. Próbálom mozgatni, itatni teával, felveszem, hátha köhögne, de nem igazán járok sikerrel. Láza még mindig nincs szerencsére. Mit lehetne tenni? Ma már beszéltem egy tüdőgyógyász ismerősömmel, lehet hogy holnap ki tud jönni megnézni, és a doktornő is jön holnap reggel. Jó lenne már ha alakulna a dolog, és látnám hogy javul az állapota. Borzalmas egész nap ezt a hörgést hallani, és nem tudom hogyan segíthetnék neki, hogy jobban legyen. Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-06 09:09:08

Köhögés

Kedves Anyuka! Először is. sajnálom, hogy ilyen sokára válaszolok, de szolgáljon mentségemre, hogy nagyon sok beteg jelentkezett hasonló panaszokkal. Remélem azóta meg is oldódott a kérdés, de azért néhány kiegészítés. A leírtak és a tapasztalatok alapján azt kell mondanom, hogy a betegség alapja, minden híresztelés ellenére, egy vírusos fertőzés, ahol sajnos az antibiotikum sokat nem tud segíteni. Ez a vírusos fertőzés elsődlegesen az orr és a felső légutak nyálkahártyáját támadja meg. Ezek elhúzódó gyulladása okozza a folyamatos, sajnos sokszor improduktív köhögést. Így a legfontosabb a sós vizes gőzölés, orrszívás és elalvás után sátor készítése a rácsos ágy fölé, az ágy mellé 8elérhetetlen távolságban) kamilla, amely tartalmaz egy-egy púpozott evőkanál konyhasót és szódabikarbónát. Ebben a kamilla gőzben alvás sokat old. Szintén fontos, hogy minden orrcsepp, orrspray, amely csak a nyálkahártya lelohadását éri el, csak a váladék beszáradását eredményezi, amely tartós gyulladást okoz. Érdemes lenne a környéken olyan orvost keresni, aki un. proetcz kezeléssel segíthetne a kicsinek. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

453. kérdés

vonal
Barita
7:58:02
2015-01-24
Tisztelt Doktor Úr! 3 gyerekes anyukaként nem kellene ennyire aggódnom, de mit tegyek. A lassan 7 hónapos kisfiam, éppúgy mint a középső, gégeporcgyengeséggel született, csak idő kérdése volt, mikor üti fel a fejét ez a rekedtes, ugató köhögés. Péntek éjjel kezdődött, a doktornő másnap robokid kalcium, Fenistil csepp, Ambroxol, C vitamin és az első éjszaka, függetlenül attól hogy fog-e köhögni vagy nem, Rectodelt kúpot, illetve ennek helyettesítő fajtáját, a magisztrális kúpot írta fel. Most már napközben kicsit szakad, de éjjel rekedtesen köhög, a hidegpárásító állandóan megy. Láza nincs. Nem náthás. Remélem nem fog neki lehúzódni. Ezt a kúpot adni kellene több éjszakán át? De mégiscsak szteroidos, mindig azt mondta az orvos, hogy ez csak az utolsó lehetőség a kórház előtt. Azért nem szabad mindenáron adni. Mit javasolna még esetleg? Vagy elég ennyi? Ha nincs láza, gondolom nem kell antibiotikum. Meddig tarthat, míg meggyógyul? A másik gyerkőcöm már 9 éves, ő állandóan beteg volt, mivel írtam, így meg tudtam számolni, 5 éves korára 50-szer volt lázas betegsége, és még nem számoltam a láz nélküliket. bár nála 9 hónaposan kezdődött ez az egész rekedt köhögéses betegség. De ki sem lábalt rendesen belőle egész télen. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-06 09:19:37

Gége betegség

Kedves Anyuka! Először kénytelen vagyok Öntől is elnézést kérni, de legyen mentségemre a jelenlegi betegség dömping. A gége porc gyengeség nem olyan ritka megbetegedés, így az én praxisomban van több gyermeknek. V agy nekem van szerencsém, vagy nem vagyok elég félős, de a betegeimnek nem volt eddig nagyon szüksége szteroidos kúpra. Általában elegendő volt némi hörgtágító adása, illetve a náthás betegség intenzív, nem nyálkahárty elnyomó szerrel történő kezelése. Fontos az orr megfelelő takarítása, a váladék minél tökéletesebb kiürítése. Remélem nem lesz olyan sokat beteg, mint a testvére. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

452. kérdés

vonal
Zsuzsa
9:33:28
2015-01-23
Tisztelt Doktor Úr! Lenne egy újabb kérdésem, mostmár öt hetes kislányom ha hagynánk legtöbbször átaludná az egész éjszakát és megoszlanak a jótanácsok hogy hagyjuk e vagy se. Valaki szerint kelteni kell hogy egyen, s van aki szerint nem. Ön szerint mivel teszünk jót gyermekünknek, keltsük vagy se? Üdvözlettel: Zsuzsanna
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-06 09:23:13

Éjszakai etetés.

Kedves Anyuka! Utalnék előző válaszaimra a késés miatt. Ami a problémát illeti, úgy gondolom, hogy ilyen korú csecsemő kb. 6 órát bírhat etetés nélkül, így ennyit nyugodtan lehet hagyni aludni. Ha konkretizálom: utolós etetés 11 óra körül, első 6 óra körül. Ez kb. mindenkinek megfelelő lehet. Ön is pihenhet és tud megfelelő mennyiségű anyatejet termelni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

451. kérdés

vonal
Tokodine
3:55:35
2015-01-22
Tisztelt Doktor Úr! Lenne egy kérdésem, egy hónapos elmúlt a kisfiam, tápszeresek vagyunk a Milumil HA1 Optima tápszert esszük hol 120 milit hol 100at. Viszont nagyon görcsösen összehuzza magát a babám, tápszer mellett hasfájásra használjuk az Espumisant és most ajánlotta a védőnőnk a Biogaite cseppeket. Viszont szerintem a tápszer miatt van a görcsös összehúzódás, de védőnőnk szerint minden tápszer ugyan az. Doktor Úr mit ajánlana? Köszönöm szépen a segítséget! Tokodiné
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-01-22 15:39:44

Hasgörcs

Kedves Anyuka! Én nem értek egyet azzal, hogy minden tápszer egyforma. Van, amelytől fáj, van amelytől nem fáj a hasa a kicsiknek. Javasolnám a váltást és elsődlegesen nem HA tápszert, mert kevesebb a probléma. Nem orvosi vényre, hanem háztartási és illatszer nagyáruházakban kaphatók a HIPP tápszerek, melyek szerintem biológiailag a legjobbak. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

450. kérdés

vonal
Zsuzsa
1:31:51
2015-01-19
Tisztelt Doktor Úr! A hasfájásról írt cikkben írt aloés termékről szeretnék érdeklődni mert a négy hetes kislányunk nagyon hasfájós és szeretném kipróbálni a terméket. Lehetne kérni hogy konkrétan nevezze meg hogy mivel próbálkozzak. Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel: egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-01-22 16:30:14

Hasfájás

Kedves Anyuka! Konkrétan az Aloe Aktivatorra gondoltam, amit jól lehet szájon át is adagolni, illetve nyugodtan lehet adni, mert nincs mellékhatása. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

449. kérdés

vonal
pötyi
3:01:00
2015-01-06
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 18 hónapos elmúlt,a fogai mintha mállanának szét.Jobban nem tudok fogalmazni,a fogorvos azt javasolta mossam a fogait,de én tudni szeretném mi lehet az oka.Csak a felső metszőkkel van gond.A 2.metszőfogak bújtak ki előbb nem az 1-esek,ez furcsa volt.A felső két 2-es metszőfoga hétről-hétre kisebb,folyamatosan törik le.Az alsófogsorával nincs gond,a szemfogai közül 2 felső kinn van,az alsók most fognak kibújni. Lehet valamilyen hiánybetegség? Sajnos nagyon keveset eszik,szinte csak szopni akar,vasszintje nyáron 3,7 volt,kapott Maltofer szirupot,de nem akarja bevenni,ha erőszakkal beadom az egészet kiköpi.A D vitamint van,hogy heti 3x adok 2-3 cseppet,van,hogy napi 1-2.Ez Ön szerint nagy gond? Van esetleg ötlete,hogy miért töredeznek a kisfiam fogai?Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-01-08 15:45:54

Fogak töredezése

Kedves Anyuka! Nehéz megmondani, hogy mi lehet az ok. A D vitamin elengedhetetlenül fontos. Azt pontosan kellene adni. A másik, hogy ásványi anyagot és nyomelemet kellen adni a kicsineg. Erre alkalmas lehet a Huminiqum nevű készítmény. Ezt tudnám javasolni, ill. gyermek fogorvos specialista fölkeresését. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

448. kérdés

vonal
TMBeth
2:03:24
2014-11-23
Tisztelt Doktor úr! A kislányom betöltötte a 6 hónapot, 1-2 hetejellemző viselkedése, ahogy hanyatt fekszik, a kezeivel és a lábaival "dobol" az ágyon. Kb 2 hónappal ezelőtt is volt hasonló, akkor a labait az égbe elmelve csapta az ágyhoz, aztán ez elmúlt. Most viszont újra jelenkezett ez a viselkedése. Mi lehet az oka? Mit tehetek? Köszönöm a válaszát előre is!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-11-25 17:15:57

Mozgás

Kedves Anyuka! A csecsemőknél a nagy kapálódzás kézzel-lábbal teljesen természetes. Azt mutatja mindez, hogy hason fekve az igazi. Ott lehet jobban mozogni. Nem kóros tehát, így nem is probléma. Amennyiben mégis úgy érzi, hogy probléma, akkor ki kellene kérni a házi gyermekorvos véleményét. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

447. kérdés

vonal
dianna0488
5:13:06
2014-10-30
Tisztelt Doktor Úr! A lányom október 7-én kapta meg a kötelező MMR oltást. Mellékhatásként lázat, orrfolyást, kiütést mondtak. 8-ik napon jelentkezett a láz. Ez tartott körülbelül 3-4 napig. Akkor kezdődött, hogy az étvágya is csökkent. Ennek már több mint 3 hete, de az étvágya nem javult, talán még rosszabb is lett. Naponta pár kanál ételt tudok csak odaadni neki. A súlyából is esett vissza, és nem tudom meddig fog ez még így menni de már aggódom. Ez még az oltás miatt lehet? Tanácsolta a védőnőnk a multivitamint, de többször próbálkoztam vele, mivel miután beadtam másnap többszöri és lazább lett a széklete. Most újra megpróbálkozom a vitaminnal. Ha ugyanúgy lazább és többszöri lesz a széklete adhatom tovább? Ön mit javasolna hogy az étvágya nőjön? Válaszát előre is köszönöm. Egy aggódó anyuka.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-11-02 12:08:00

Étvágy

Kedves Anyuka! Az első, természetes gondolatom, hogy nem gondolok összefüggést az oltás és az étvágytalanság között. Az étkezési zavar, sajnos, nagyon sokszor egy olyan pont, ahol a gyermek hatni tud a szülőre. Minnél nagyobb problémát csinálnak a ne evéséből, annál inkább használja. A javasolt teendő: 1. Elsődlegesen a házi gyermekorvos véleménye lenne érdekes. 2. Javasolt étkezési napló vezetése 2-3 hétig, amelyben minden leírásra kerül, amit magához vesz, legyen ez folyékony, vagy szilárd. 3. Nem kell folyamatosan megkínálni valamilyen étellel. Amikor az étkezés ideje van, akkor elé kell tenni az ételt. Amennyit evett, evett, majd csak később kap. 4. Lehetséges azt adni, amit szeret, de nem állandóan és nem egyéb után. 5. Végül, de nem utoljára, fontos kérdés a nátha, amely a lenyelt váladék miatt elronthatja az étvágyát, tehát ennek rendezése fontos. Remélem tudtam segíteni, amennyiben nem oldódik meg, akkor tárgyaljuk újra. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

446. kérdés

vonal
lilluska18
3:13:22
2014-10-14
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 és fél éves óvódás. A tavalyi (óvósai tanévünk) szinte csak otthonunkban töltöttük, különböző felső légúti problémákkal. 6X voltunk röntgenen tüdőgyulladás és arcüreg yulladás gyanúval, mi volt, hogy be is igazolódott. (Volt mindkettő, utóbbi többször is) Valamint minden betegség egy idegesítő köhögéssel társult. Mélyről jött, nem tudott felszakadni, és éjszaka, hányás lett a vége, de olyan nagyon, hogy sok sok álmatlan éjszaka után a gyerek kialvatlan, fáradt volt. Segíteni a sürgősségi kúp tudott, amit egyszer kaptunk, majd egyre sűrűbben, mert enélkül csak öhögött és öklendezett egész este. Eljutottunk kivizsgálásokra. Kiderült, hogy allergiás a parlagfűre, banánra, dinnyére, pulmanológus írt fel ventolint, amit rendszeresen kell szednie (de egy idő után már nem hatott...vagy nem érezük)volt vérvételes és a füll-orr gégész mandula kivételt javasolt, úgy hogy egyetlen egyszer látta a gyereket és a mandulájával nem mindig volt baj, bár sűrűn piros, de fájdalomra nem panaszkodik.MÁR PSZICHOLÓGUST IS FELKERESTÜNK, MERT Kidőközben kistesó érkezett, akivel 1 év után "megbarátkozott". Most itt az ősz, elkaptunk egy vírust és kezdjü előről az egészet. Öklendezés, kja és az orrvérzést nem említettem,a mi elég gyakori. A háziorvos azt mondja, ha kiveszik a manduláját jobb lesz, az allergológus az, hogy ez az első védvonal, az allergiájának nem tenne jót. Voltunk hallás teszten, amin nem volt gond, a füle még sose fájt. Már beszereztünk párásítót, inhalálót,csodaszereket. Próbálkoztunk homeoptáknál, s különféle étrendkiegészítőkkel. Mit tehetnénk, azért, hogy egészséges gyermekünk legyen? Válaszáért, előre is nagyon hálás vagyok: Egy tanácstalan anyuka
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-10-19 10:33:36

Elhúzódó betegség.

Kedves Anyuka! Ahogyan sokan mások, Önök is végigjárták a "hadak útját". Sajnos sokszor csak egy-egy kis részt tekintenek meg kollégáim és egy egyszerű dolgot kihagynak. Ez nem más, mint a nátha. Ennek kell végére járni és sok probléma megszűnik. Nem illik az orvosnak önmagát ajánlani, de ebben az esetben, a több száz betegen alapuló tapasztalat alapján ezt tudom ajánlani. Ugyan ez a lehetőség mutatkozik, ha arra laknak közelebb, Győrben Schneider doktornő segítségével. Amennyiben ezeket a lehetőségeket igénybe tudja venni (sajnos ez nem finanszírozott az OEP által, így csak magán rendelésen tudjuk az ellátást biztosítani.), akkor van remény arra, hogy műtét nélkül, az allergia rendezésével át tudnak menni ezeken az éveken. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

445. kérdés

vonal
CsLaura
7:11:33
2014-09-23
Tisztelt Doktor Úr! Következő probléma miatt kérem a segítségét: kisfiam most 3 hetes, születése óta csak oldalt hajlandó feküdni ( már az újszülöttes nővérek is mondták, hogy spontán oldalra fordul), ha alvás közben hanyatt fordítom akkor is 1-2 perc múlva vissza fordul. A család szerint így el fog deformálódni a feje és támasszam ki párnával. Tényleg szükséges ez? Arra figyelek, hogy felváltva mind a két oldalán aludjon. Egyébként 39.hétre, egészségesen született. Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-09-26 09:11:10

Oldalt fekvés

Kedves Anyuka! A leírtak alapján nem gondolom jelentősnek az eltérést, hanem azt gondolom, talán hason fekve nem lenne probléma. Természetesen alapos, főként fejlődésneurológiai vizsgálat javasolható. Látatlanban csak ennyit tudok hozzátenni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

444. kérdés

vonal
Emöke87
7:19:29
2014-08-26
Szép jó napot kívánok! Kérdésem a következö lenne:Van egy 2 éves kisfiam és a kukiján bört felül szépen fel lehet huzni de alul minta le lenne növe nemtudom ez normáis e vagy forduljak szakemberhez vele? köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-08-27 08:24:59

Fityma

Kedves Anyuka! Nagyon jól látja, a fitymának teljességgel a makk alá visszahúzhatónak kell lennie. Amennyiben ezt nem tudják otthon megoldani (puhítással, finom húzogatással), akkor szakemberhez kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

443. kérdés

vonal
zsuzsaeseszter
8:29:37
2014-05-26
Kedves Doktor úr! A kislányom április 10.-én született, hetedik hetes. Hasfájós nagyon, szenved tőle. Beleestünk abba az ördögi körbe, hogy fáj a hasa, szenved tőle, nem alszik, aztán átesik a holtponton, és már azért sír, mert fáradt, de nem megy neki az alvás. Nem volt elég tejem, így tápszeres kiegészítéssel étkezik. Mostanra nem fogadja el a cicit, így mellszívóval cumisüvegből eszi a tejcsim. A gyarapodással nem volt baj 3300grammal született, és mostanra 4500gramm. A kérdésem a következő, hallom amikor eszik, hogy kucorog a pocakja, (hangokat lehet hallani)és nehezen kakál. Lelkiismeretesen büfiztetjük, de kevés,így is nagyon sok a levegő benne. Probáltam az Espumisant és a Colief cseppeket. Biogaia probiotikumot is adom neki. Mit lehetne tenni még, hogy könnyebben menjen tőle a szél, illetve hogy a kaka is rendszeres legyen?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-05-28 21:07:38

Hasi görcsök

Kedves Anyuka! Sok információt megírt, az egyetlen, ami kimaradt az, hogy milyen tápszert kap. Néha a legnagyobb hasfájást is meg tudja oldani a tápszer váltása. Például az én unokámnál a Humana+Digest nagyon bevált. Ha gondolja még írjon részleteket és akkor újra tárgyaljuk. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

442. kérdés

vonal
Dussi
0:55:18
2014-04-23
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig tart egy véromleny felszívódása? Kisfiam most 9 hónapos, 5 hónapos korában egyik napról a másikra észrevettunk a hónalja és a válla kozott egy borsónyi nagyságú dudort. A gyermekorvosunk azt mondta, hogy valószínuleg erosebben megfoghattuk és ez egy véromleny, ami magától fel fog szívódni. A dudor, a 4 hónap alatt valóban picit kisebb lett, és nem olyan kemény már, mint volt, de még most is szemmel látható. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ez valóban lehet egy véromleny, és várható még ennek a felszívódása, vagy esetleg valami más probléma lehet? Milyen vizsgálatból lehetne ezt megállapítani? Válaszát elore is koszonom! Udvozlettel: D.Katalin
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2015-02-06 09:26:20

Duzzanat.

Kedves Anyuka! Azt már nem tudom megmondani miért maradt ki a válasz. Nem volt oka. Remélem azóta meg is oldódott. Egyébként úgy gondolom, hogy ultrahanggal egyszerűen és jól vizsgálható. Megmondható mi lehet ez. A kolléga biztos megoldja. Ha nem, akkor érdemes gyermeksebészhez fordulni. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

441. kérdés

vonal
renata.dobozi
4:53:53
2014-04-23
Kedves doktor úr!!! Azt szeretném megkérdezni öntől hogy kislányom 1780 grammal született és most 27 hónapos jelenlegi súlya 9kg megszeretném kérdezni önt hogy ez a súly megfelelő e a gyermekemnek!!!Nem nagy evő nagyon sokat mozog 2 percre nem állna meg!!!Azt mondtak hogy be kell feküdnünk a korházba kivizsgálásra !Ez miatt hogy ilyen kicsi a súlya!!!Nagyon aggodok!!Köszönöm szépen válaszát!!!
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-04-28 18:07:37

Kedves Anyuka! Természetesen a leírtakból abszolút biztos választ adni nem lehet. A kiindulási pontnak azt kellene tekinteni, hogy a kis-súllyal született gyermekek kb. 3 éves korukra érik utol a normál súllyal született társaikat. A másik oldalról pontosan ismerni kellene az étrendjét és a szokásait. Végül, de nem utolsó sorban az is kérdéses, hogy van-e egyéb tünete ami miatt kórházi kivizsgálás szükséges. Miért akarják beküldeni? Ha ezen kérdésekre válaszol, akkor talán pontosabbat is tudok mondani, de látatlanban nehéz. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

440. kérdés

vonal
dórikám
4:10:42
2014-04-15
Tiszteld doktor úr a kislányom 18 hónapos és állandoan piszkálya a fülét már 2013.oktoberétől már mindent kiprobáltunk de még mindig be van gyuladva mi lehet az oka és ez miatt alig eszik csak a tápszert meg 2-3 falatot kérem segitsen köszönöm éva
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-04-19 06:54:11

Fülpiszkálás

Kedves Anyuka! Kedves Éva! A fülpiszkálás meghatározása így elég nehéz, több oka is lehet ennek. Elsőre fülzsírra gondolnék, aztán fülkürt problémára, legrosszabb esetben gyulladásra. Ezeket vizsgálattal kellene kideríteni. Amennyiben szeretné, hogy segítsek, keressen meg a neten. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

439. kérdés

vonal
kika
6:55:02
2014-03-12
Tisztelt Doktor úr! A lányom 22 hónapos. Körülbelül 6 hete egy heveny megfázás jelentkezett, erős orrfolyással. Az orrfolyás átment orrdugulásba és sűrű váladékozásba. Akkor elkezdtem neki Nasivin gyerek orsprayt és patikai Nasogutta orrcseppet adni valamint fiziológiás orrsprayt az orrszíváshoz, körülbelül 10 napig. Mivel a váladék nagyjából elmúlt, de még dugult az orra, elvittem a gyerekorvoshoz, aki Fenistil cseppet és orrkenőcsöt javasolt. (kérdeztem, hogy nem adtam-e túl sokáig orrcseppet, de szerinte nem) Egy hét használat után sem javult az orrdugulása, sőt hajnalban teljesen eldugul, alig kap levegőt. Visszavittem a gyerekorvoshoz, aki most allergia elleni szirupot írt fel és továbbra is orrkenőcsöt. De ezek semmit sem használnak, ráadásul az orrkenőcsön is azt írják, hogy huzamos ideig ne... Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek, szegény kicsim csak 6-8 órát alszik és már horkol is. Holnap megint visszaviszem, de ma nekem van időpontom orvoshoz, nem tudom elvinni. Előre us köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-03-12 18:05:27

Orrdugulás.

Kedves Anyuka! Nem az Ön hibája, de sajnos azt kell mondanom, hogy nem a legjobb orrcseppet/orrsprayt adta gyermekének. A kialakult állapot, szerintem, lerakódás az arcüregben, következményes nyálkahártya duzzanat. Ehhez egy más felfogású terápiás szemlélet lenne szükséges. Amennyiben ezt szeretné, akkor javaslom Győr közelében Dr. Schneider Júlia, Budapest közelében pedig Holczinger Zsuzsanna fölkeresését. Mindkettőjük elérhetőségét megtalálja az interneten. Egyébként, sajnos műtétek és elhúzódó problémák lesznek a tünetek következményei. Nem kell megijednie, a felsoroltak tudnak segíteni. Sajnos ezek magánrendelések. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

438. kérdés

vonal
veszprem79
3:45:16
2014-02-26
Tisztelt Doktor Úr! A fiam most 15 és fél hónapos. Jó evő, jó alvó egészséges baba, még nem volt beteg. Az az egyetlen problémánk, hogy minden éjszaka felébred egyszer, esetleg kétszer, mert eldugul az orra. Ilyenkor legtöbbször befújom neki tengervizes orrspray-vel, vagy Nasivinnel, aztán vissza is tudom tenni aludni. Ritkán van, hogy ki kell szivatni az orrát, inkább csak mintha olyan százazon eldugulna neki. Ez van hogy megtörténik a délutáni alvása közben is. Mikor ébren van, soha nincs ilyen gondja, mindig csak alváskor. Nem tudom, mi lehet a baj, és mit tudok tenni ellene. Sajnos a védőnőnk és a gyermekorvosunk is csak annyit mondott, hogy örüljek, hogy csak ennyit van fennt a gyerek éjszaka.... De ez a válsz nekem nem elegendő, tudni szeretném mi lehet a probléma. Próbáltam kicserélni a matracát a kókuszt szivacsra, de nem történt változás. Igyekszem 50%-on tartani a páratartalmat. Elég meleg van ugyan a panel szobában (23-24 fok), de ablakot nem nyithatok rá éjszakára. Elalváskor mindig megizzad a buksija, de azt igyekszem szárazra törölni neki mindig, nehogy megfázzon. És ez megy már nem is tudom, már vagy egy éve is rendszeres nálunk az alvás közbeni orrdugulás! Kérem segítsen, mi lehet a gond! Nagyon köszönöm! Eszter és Zoli
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-02-28 08:50:42

Orrdugulás.

Kedves Anyuka! Nagyon szépen leírta mi a probléma, nagy valószínűséggel. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb a meleg. Nem kellene félnie az ablak nyitástól, természetesen úgy kell az ágyat elhelyezni, hogy ne menjen rá közvetlenül a hidegebb levegő. Le is írja Ön, hogy megizzad. Ez tipikus jele a magasabb hőmérsékletnek. Az 50%-os páratartalom egyébként kevés. Panelben nagyon nehéz magasabbra emelni. A tengervizes orrcsepp jó, de a Nasivin csak a teljes orrdugulás esetén javasolt. Azt tudnám fölvetni, hogy jobb lenne valamilyen egyszerű orrkenőccsel, esetleg csak vazelinnel bekenni az orrocskát belülről, elalvás előtt és ez talán megoldaná a problémát. Remélem ezek eredményre vezetnek. Amennyiben további gondja akad, kérem keressen meg. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

437. kérdés

vonal
SzGabi86
7:43:54
2014-02-16
Tisztelt Dr. Somló Pál! Kislányommal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, aki már betöltötte a 6 hetet, anyatejjel táplálom. Véleményem szerint a probléma gyökere a hasfájás. Néhány napja székletet nehezen produkál, nyugtalan sokszor, szélcsövet használok ilyenkor (orvos tanácsára, 2 napja használom), ez beválik. De nem szeretném, ha rászokna. Hajnalban az éjszakai etetések után is különösen viselkedik, álmában rúgkapál és sokszor felsír, ilyenkor nem szoktam felébreszteni, megvárom a következő etetést. Nem tudom, mit tehetnék ekkor? A nappalok is nehezen telnek, sokat van ébren, nehezen alszik, ha pedig sikerül neki, akkor sem eleget. Kérem nyugtasson meg, hogy nincs semmi baj! Köszönettel Gabi
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-02-23 10:25:48

Széklet

Kedves Anyuka! Sajnálom, hogy megkéstem a válasszal, de már egyszer elkezdtem a válaszadást, de megzavartak és, így elmaradt. Nos önnek teljesen igaza van, hogy nem kellene rászoktatni a szélcsőre. A tünetek alapján azt javasolnám, anyukák jó tapasztalata alapján, hogy próbálkozzon meg a BioGaia adásával. Ez mind a hasfájásra, mind a széklet rendezésére megfelelő lehet. Amennyiben ez nem segít, akkor jelentkezzen ismételten és tovább gondoljuk. Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

436. kérdés

vonal
naomi92
8:25:10
2014-01-06
Tisztelt doktor úr!a kislányom most 3 hónapos,és sajnos csak egy hónapos koráig szoptattam,most tápszert kap.3 nap alatt megeszi a 800 g-os tápszert.A dobozon az van hogy 6.1 liter készíthető belőle.Azt ha elosztom napi 2 liter.Ez normális?
szakértő fényképe

Dr. Somló Pál

Gyermekorvos

2014-01-06 21:47:21

Tápszer

Kedves Anyuka! Valami biztosan nem jó. Gyermekorvosuk mit mondott erről? Nekem olyan kérdéseim merültek föl, hogy milyen hígítást alkalmaz? Melyik tápszert eszi? Esetleg váltani kellene. Hány kiló a kicsi? Üdvözlettel: Dr. Somló Pál

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Hatósági házi karantén koronavírus idején: Mit szabad és mit nem, ha házi karanténba kényszerülsz? - Hivatalos tájékoztató tovább

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat, akik potenciálisan fertőzöttek,...

Nyolcadikos a gyerek? Fontos változás a felvételi eljárásban a koronavírus miatt - Az Oktatási Hivatal tájékoztatása tovább

A középiskolába felvételizőknek eredetileg március 19. és 20. között nyílt volna lehetősége arra, hogy változtassanak a megjelölt tanulmányi területeken - ezt a határidőt módosította...

Orbán Viktor: Húsba vágó döntéseket hoztunk - Ezeket jelentette be a miniszterelnök ma délután tovább

2020. március 18-ra már 58 regisztrált koronavírusos személy van Magyarországon, és az országos tisztifőorvos szerint ez a szám a napokban több száz, vagy akár több ezer is lehet....

Országos tisztifőorvos: Már az ország minden területén van koronavírusos beteg tovább

Jelenleg 58 regisztrált koronavírusos beteg van Magyarországon, de beléptünk a csoportos megbetegedések szakaszába, mondta el Müller Cecília a szerdai sajtótájékoztatón....

12 dolog, amit tarts be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! - Tanácsok kismamáknak, szülőknek az NNK-tól tovább

Mint a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, az új koronavírus járvány terjedésének megelőzésének legfontosabb pontja, hogy maradjon otthon és mosson rendszeresen kezet. Ugyanakkor a további...

A következő napokban több száz új koronavírusos beteg lehet! - Minden fontos infó, ami elhangzott a mai sajtótájékoztatón tovább

Immáron 50 koronavírusos betegről tudunk, de ez a szám a napokban jócskán megemelkedik - A március 17-ei sajtótájékoztató legfontosabb kijelentései....

Koronavírus: Újabb korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány ma éjféltől! - Ezekre a változásokra számíthatsz holnaptól tovább

Újabb szigorító intézkedéseket vezet be a kormány - eddig (2020. március 16.) 39 koronavírusos betegről tudnak az országban....

Koronavírus: Újabb szakaszba lépett a járvány az országban, az élet nem lesz olyan, mint ahogy eddig megszoktuk tovább

Már 39 koronavírusos beteg van az országban, és beléptünk a második szakaszba - a szórványos megbetegedéseket követően most jön el a csoportos megbetegedések szakasza....

Koronavírus -szombati sajtótájékoztató: Az önkormányzatok dönthetnek a bölcsődék, óvodák bezárásáról tovább

Az országban veszélyhelyzetet hirdettek a koronavírus járvány miatt, szombatra 25-re nőtt a koronavírusos betegek száma. Ezek hangzottak el az Operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján...

Dr. Novák Hunor: Ez a legfontosabb, amit a koronavírus ellen tehetsz! - Tények és tévhitek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban tovább

2020. március 13-ára már 19-re nőtt a magyarországi koronavírusos esetek száma, az emberek pedig érthető módon nő az aggodalom, ezért egyre inkább vevők az interneten terjedő praktikákra....

Szoptatás

Ezért is fontos, hogy szoptasd a kisbabád! Újabb nyomós érvet találtak a kutatók az anyatejes táplálás mellett tovább

Egy friss kutatásban megállapították, hogy a szoptatás általi immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart - a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül...

"9 éves koráig szoptattam a kislányomat - De engedném neki tovább is, ha akarná, nincs ebben semmi rossz" tovább

Hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében az az anyuka, aki 9 éves koráig szoptatta legkisebb lányát - pedig szerinte nincs ebben semmi természetellenes....

"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt" tovább

Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még...

Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és problémák ellen véd az anyatejes táplálás? tovább

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya. Milyen betegségek ellen...

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson! tovább

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten....

Párkapcsolat

Párkapcsolat

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő tovább

Ez az oka, hogy sok párkapcsolat tönkremegy, miután megszületett a gyerek! - Miben hibázik a legtöbb apa és anya? tovább

10 dolog, amiről a boldog párok rendszeresen beszélgetnek - A párterapeuta elárulja tovább

Még hogy nincsenek romantikus férfiak? 14 fotó, ami bizonyítja, a férfiak is mindent megtesznek a szerelmükért tovább

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz  tovább

5+1 tökéletes koktél szilveszterre és más különleges alkalomra tovább

Kreatív ötletek parafadugóból! 17 hétköznapi tárgy, amit házilag is elkészíthettek a gyerekkel - Fotós diy ötletek tovább

Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged tovább

Látványos húsvéti dekoráció fakorongból, házilag: Ha van kerted vagy erkélyed, feltétlenül próbáld ki idén! tovább

Gyurmafigurák gyerekeknek - 10+1 vagány jármű gyurmából, lépésről lépésre tovább

Mérgezést is okozhat a dísztök! - Ezért nem szabad enni belőle még kis mennyiséget sem, figyelmeztet a Nébih tovább

Babakonyha

Babakonyha

Növényi tej vs tehéntej: Mit kell tudni a legnépszerűbb növényi italokról? Mi mindenben különböznek a tehéntejtől? tovább

Dinnyetorta recept: mennyei, lédús finomság, ami 5 perc alatt kész! A legjobb desszert kánikulában tovább

5 mennyei süti recept képpel, ételallergiás gyerekeknek! - Kipróbált receptek a gasztroblogger anyukától tovább

Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel tovább

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almamártás

Almamártás

Mártások >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 fő részére 150 g alma 5 g liszt 30 ml tejföl 20 g cukor fahéj, szegfűszeg, citromhéj, citromlé

Recept:

Kb. 150-200 ml vizet felteszünk forrni, beletesszük a fahéjat, a cukrot, a citrom megtisztított, vékonyra vágott héját, pár darab szegfűszeget. Fedő alatt kb. 10 percig hagyjuk forrni. Közben meghámozzuk és apróra vágjuk az almát. Kiszedjük a fűszereket a vízből, beletesszü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

"A lélegeztetőgép kórházi ellátó személyzet nélkül arra jó, hogy rátéve ne billegjen a koporsó" - Orvosnő üzent az elégedetlenkedőknek

vissza vissza