Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Nyeste Mónika Óvónő Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Nyeste Mónika - Óvónő

vonal

szakértő fényképeNyeste Mónika vagyok. Több mint húsz éve dolgozom óvodapedagógusként, valamint gyógypedagógus asszisztens végzettséggel is rendelkezem.Magam is négy gyermeket nevelek, a legidősebb 19 éves, a legkisebb, 2 és fél éves,(2 lány és 2 fiú) így minden korosztály életére van rálátásom és tapasztalatom.A következő témákban fordulhatsz hozzám kérdéseiddel:

- nevelési helyzetek, problémák megoldása

- magatartás problémák felismerése, kezelése

- óvodaválasztás, beiratkozás

- beszoktatás az óvodába

- beilleszkedéssel kapcsolatos nehézségek

- óvodai tevékenységek

- matematikai-, ének-zenei-, anyanyelvi és beszéd-, vizuális-, mozgásos- készségek, képességek fejlesztése

- játékos tanulási formák

- iskola alkalmasság és azok vizsgálatai

- iskolaválasztásMindezeken túl természetesen bármilyen témában megkereshetsz, szívesen segítek!Üdvözlettel:
Nyeste Mónika

Weboldal: http://www.ovianyu.hupont.hu/

Kérdés küldése

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Csúnyán beszél a gyermekem! Mit tegyek?! - Óvónő válaszol
A csúnya beszéd általában az óvodás korra jelenik meg. Mi a legfontosabb szabály abban az esetben, ha elkezd csúnyán beszélni a kisgyermek? Mit akar a gyerek elérni a csúnya beszéddel és trágár szavakkal? Hogyan reagáljunk: büntessünk, viccelődjünk? Óvónő szakértőnk elmondja, hogy mi a helyes megoldás.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-10-27 00:00:00

tovább a cikkre
Óvodakezdés és beszoktatás: 19 hasznos tanács az óvodapedagógustól, hogy könnyebben menjen a beszokás
Óvodakezdés és beszoktatás: 19 hasznos tanács az óvodapedagógustól, hogy könnyebben menjen a beszokás
Miket ne mondjunk semmiképpen sem az óvodába beszokó gyermekünknek? Hogyan kezeljük az óvodai beszoktatást? Hogyan támogassuk a gyereket az óvodakezdésben? Milyen játékok segítik a gyereket az anyától való elszakadásban?

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-08-29 00:00:00

tovább a cikkre
Szobatisztaság - Hogyan szoktassuk le a gyereket a pelenkáról? Óvónő tanácsai
Szobatisztaság - Hogyan szoktassuk le a gyereket a pelenkáról? Óvónő tanácsai
Honnan lehet tudni, hogy érett-e már a gyerek a szobatisztaságra? Mi a jelenlegi felfogás a szobatisztaság kapcsán? Miért nem szabad erőltetni, és mit érdemes kerülni? Óvodás lesz, mégsem szobatiszta? 20 hasznos tipp a pelenkáról való leszoktatáshoz!

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-07-04 00:00:00

tovább a cikkre
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
Készíts Tojásfát, Húsvéti mécsestartót, papírból Húsvéti báránykát és más kedves lakásdíszt gyermekeddel közösen! Mutasd meg neki, hogy a tojást mennyiféleképpen lehet festeni és dekorálni! Miközben együtt készülődtök az ünnepre, mesélhetsz neki a Húsvétról. A cikkben összegyűjtött ötletek mindegyike könnyen elkészíthető, és jó szórakozást ígér mindkettőtök számára.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-04-15 00:00:00

tovább a cikkre
Farsangi fánk recept
A farsangi időszak nagy slágere a farsangi fánk. Ahány ház, annyi recept. Íme egy tuti farsangi fánk recept.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-01-24 00:00:00

tovább a cikkre
Mézeskalács recept – Készítsd el a gyerekekkel együtt!
Íme egy finom mézeskalács recept, amit könnyedén elkészíthettek a gyerekekkel együtt. Gyönyörű dísze lehet a Karácsonyfának. Nemcsak mézeskaláccsal, de más természetes anyagból készült díszekkel is felöltöztethetjük a fenyőt. Hogyan készítsünk alma és narancskarikákat a fára? Plusz egy meglepetés…

Szerző: Nyeste Mónika | 2013-12-22 00:00:00

tovább a cikkre
Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?
Közelednek az ünnepek, szinte észre sem vesszük és máris karácsonyeste van! Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy a családdal, a gyerekekkel közösen készülődjünk a közelgő ünnepre.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-12-07 00:00:00

tovább a cikkre
Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre?
Jó tanácsok szülőknek, gyerekeknek a nyár végére… tennivalók, elintéznivalók. Lassan véget ér a nyár, a nyári szünet, de most még sok időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, előkerültek a biciklik, rollerek, a hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-08-21 00:00:00

tovább a cikkre
Gyermeknapi parti-ötletek
A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap intézménye.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-05-22 00:00:00

tovább a cikkre
Amit az óvodai beiratkozásról tudni kell
2012/2013. tanévre az óvodai beíratás időpontja Budapesten: 2012. május 7-11 (vidéken az óvodák teszik közzé, illetve a város, település honlapján érdemes tájékozódni)

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-04-17 00:00:00

tovább a cikkre
Óvodát keresek, de hogyan tegyem? - 12 fontos szempont óvodaválasztáshoz, az óvónő ajánlásával
Óvodát keresek, de hogyan tegyem? - 12 fontos szempont óvodaválasztáshoz, az óvónő ajánlásával
Amikor gyermekünk óvodás korúvá válik, eljön az a pillanat, hogy megkeressük a legjobb, a legszebb, a leg-leg-leg... ovit, hogy csemeténk a legjobb helyen, a legjobb kezekben és a legjobb körülmények között tölthesse el óvodás éveit.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-03-27 00:00:00

tovább a cikkre

Itt küldhet kérdést Nyeste Mónika szakértőnknek

Kérdést csak regisztrált, vagy bejelentkezett felhasználó küldhet.

Kérdések - Válaszok

vonal

10. kérdés

vonal
Kirulany
2:47:00
2012-10-08
Jó napot! Rögtön belevágnék a közepébe! Egyik ismerősöm kisfia szeptembertől lett bölcsisből ovis.Tudjuk,hogy a 2 nem ugyanaz,itt nagyobb önállóságra vannak szoktatva,de mégis! Eddig a kisgyerek hozzá volt szoktatva ahhoz,hogy segítettek neki a wc uán megtörölni,felöltözni,wc-re menni.Ismerősöm most azt tapasztalja,hogy kakis fenékkel jön haza a gyerek,van egy pukli a fején amiről az ovonőknek fogalmuk sincs,hogy mitől van.nem segítenek öltözni,rákiabálnak,hogy éppen beszélgetnek ne zavarja őket (pisilnie kell) és még tovább.Sem és sem az ismerősöm nincs tisztában azzal,mit várhat el az ovónőtől,neki mi a feladata?Kiscsoportos első ovis,nem kellen őt is beszoktatni?WC-nél nem kellene segíten?Ebben kérném a segítsgt,hogy pontosan tudjuk mi az amit elvárhatunk az ovónénitől!?Köszönettel
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-10-12 23:23:32

Milyen a jó óvó néni?

Kedves Érdeklődő! Akár bölcsiből, akár otthonról érkezik is egy kisgyermek az oviba, az óvónőknek mindenben segíteniük kell, főleg eleinte, hogy kialakuljon a biztonság érzet és persze a bizalom!Legyen szó öltözködésről, mosdó vagy wc használatról, rendrakásról, étkezésről stb. Idővel úgy is látszik ki az, akinek szüksége van segítségre, és ki az akit csak biztatni kell egy kicsit és kis segítséggel vagy akár önállóan is képes pl. felöltözni vagy enni. A fenekét szinte egyik 3-4 éves sem tudja rendesen megtörölni, hiszen rövid még a karjuk, gyakorlatilag nem érik el, épp ezért az óvó néninek vagy a dadusnéninek illik ebben segíteni. Gyakran előfordul, hogy a gyerekek játék közben megsérülnek, mert összevesznek egy-egy játékszeren, vagy az udvaron elesnek, de ez általában sírással jár, tehát tudniuk kell az óvó néniknek a dologról...legalább az egyik biztosan ott volt az esetnél, vagy a dadus néni látta, mi történt- de mindenképpen oda kell figyelniük még, ha esetleg megakadályozni nem is tudják. Hogy mit várhatunk el az óvónőtől kiscsoportban?! Azt, hogy egy kicsit anyja helyett anyja legyen gyermekünknek és ugyan olyan féltő- óvó szeretettel vegye körül a gyermeket mintha a sajátja lenne, akkor is, ha mellette akár 25- 26 másik gyermek is van a csoportban! A gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek, önállósodnak, ügyesednek..nem kell állandóan a sarkukban lenni és segíteni őket,mert nem is engedik egy idő után, csak egy rövid időre van szükségük, néhány hónapra...ezt minden óvó néni tudja. Sok szerencsét kívánok az elkövetkezőkben! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

9. kérdés

vonal
Csnéeszter
7:37:53
2012-09-08
Kedves Szakértő! Kisfiam idén nyáron töltötte az ötödik életévét, és most szeptemberben kezdte csak az óvodát. (kisebb testvérével itthon voltam, így helyhiány miatt nem vették fel, most szeptemberben együtt indultak óvodába) Most szembesültem azzal a "problémával", hogy kisfiam egy év óvodába járás után, jövő szeptembertől már iskolába kell, hogy menjen, az új törvények szerint. Nem tudom, hogy egy év elegendő-e a gyereknek a közösségi beilleszkedéshez és az iskolai életre felkészüléshez. Ráadásul akkor így ő lesz a következő tanév legfiatalabb diákja saját osztályában, pedig gyerekközösségben még csak most kezdett. Mit lehet tenni? Köszönöm
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-09-19 21:43:22

Iskolás lesz?

Kedves Érdeklődő! Sajnos az új jogszabály szerint, valóban tanköteles az a gyermek, aki augusztus 31- ig betölti a 6. életévét. Azonban az óvónők javaslata alapján maradhat még egy évet óvodába, pl. mert még nem érett az iskolai életre, vagy konkrétabb indok is lehet, pl. nem megfelelő a ceruza használata, vagy esetleg túlmozgásos, vagy még egy kicsit lassú, problémás a feladat értése stb. Logopédus vagy fejlesztőpedagógus, pszichológus véleményét is kérhetjük, de általában az óvó nénik jól látják, ki az, aki még nem alkalmas az iskolai életre és javasolni szokták az óvodai véleményben , hogy maradjon még egy évet az óvodában, és ez a mérvadó! Ha esetleg olyan helyzet áll elő, hogy az ovi mégis elküldené a gyermeket iskolába,( vagy épp tartaná még oviban) de a szülő ezzel nem ért egyet, akkor a Nevelési Tanácsadó véleményét kérheti.Ide be kell jelentkezni időben (már akár febr. - márc.-ban), ők adnak időpontot és különböző iskola alkalmassági mérésekkel el tudják dönteni, valóban kell e még maradnia oviban a gyerkőcnek, vagy inkább menjen suliba ( a szülő kérését mindig szem előtt szokták tartani általában!) Sok sikert kívánok a továbbiakban, remélem tudtam segíteni! Üdvözlettel :Nyeste Mónka

8. kérdés

vonal
Ildikó
7:50:01
2012-04-23
Tisztelt Segítő"! Kérdésem az óvodai beiratkozással kapcsolatos. Kisfiunk 2009. októberében született. Nem szeretném beiratni a 2012/13-as nevelési évre. Jövő szeptembertől szeretném, ha kezdené az óvodát. Szolnokon lakunk, kell e itt jelezni valakinek, hogy idéntől nem viszem, kell e jegyzői igazolás róla? Kistestvérrel vagyunk itthon, még úgy látom, erősödnie kell a fiamnak. Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-04-23 22:37:02

Szeretném, ha még nem járna oviba

Kedves Ildikó! Mivel kötelező az óvoda minden 3. életévét betöltött gyermeknek, így annak igényét, hogy még szeretnéd otthon tartani, jelezned kell a körzetes óvodában és a jegyzőnél is írásban. A további pontos információt a jegyzőtől megtudhatod. Üdvözlettel: Nyeste Mónika

7. kérdés

vonal
Barbara
1:37:12
2012-04-21
Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogyha az óvodába ahová jelentkeztünk (nem körzetben lévő óvoda, mert mi vidéken lakunk és a városba íratjuk be a gyereket oviba) és bár ígéretet kaptunk rá, mégsem veszik fel a gyereket, akkor a már beiratkozás után járom végig a többi ovit, hol van hely, vagy előre, egyszerre több helyre iratkozzunk be?! Csak nem tudom ebben a helyzetben nem ér-e hátrányos megkülönböztetés minket, amiatt, hogy három társovi tartozik egy ovihoz, és nyilván ez az ovi látja majd azt is, hogy a másik társoviba is beiratkoztunk, ezért nem veszik majd fel a gyereket oda, ahová szeretnénk?! Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel.
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-04-22 18:21:32

Ha nem veszik fel...

Kedves Érdeklődő! Sajnos nincs sosem arra garancia, hogy a kiszemelt oviba felveszik-e a gyermeket. Ha ez mégis így alakul, akkor az ovi javasolni szokott egy másik óvodát a körzetben, ahol még van férőhely. Az óvodák mindig "megbeszélik "egymást közt, hogy ha betelik a létszám , az oda jelentkező gyermekeket hová helyezhetik el és ezt ajánlják fel a szülőknek. Egyszerre több helyen is lehet jelezni, hogy oda szeretnénk vinni a gyermekünket,ennek semmi akadálya, emiatt nem érhet senkit sem megkülönböztetés. Sok sikert kívánok! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

6. kérdés

vonal
katicaaa
1:01:10
2012-04-19
Tisztelt Mónika! Mi a véleménye arról, hogy a testvérek egy csoportba járjanak, vagy sem. A kisfiam most 4 éves, szeptember óta jár oviba vegyes csoportba.Nagyon szereti, sok barátja, játszótársa van.A kislányom januárban tölti a 3-at és utána kezdi az ovit, most kell beíratni.Nem tudom eldönteni mi lenne a jobb nekik.Jól kijönnek egymással, csak attól tartok, hogy a kicsi túlságosan rátelepedne a nagyra. Kérem adjon tanácsot! Üdvözlettel:Katalin
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-04-19 15:05:25

Testvérek egy óvodai csoportban

Kedves Katalin! Az én fiaim közt egy év van. A nagyobbikat, amikor oviba írattam (egy évvel ezelőtt) én is szerettem volna vegyes csoportba adni, hogy majd a kicsivel egy csoportba járhasson. Sajnos abban az évben nem volt hely a vegyes csoportban, így kiscsoportot kezdett. Kicsit szomorkodtam emiatt, de mostanra kiderült, hogy jobb is így! Most lesz a nagyobbik 4 a kisebbik 3 éves a nyáron, és gyakorlatilag állandón egymát csépelik - ez ilyen se vele, se nélküle állapot. Ha a Te gyermekeid jól kijönnek egymással, (és különböző neműek is, nem úgy, mit nálunk! )mindenképpen javaslom, hogy próbáljátok meg! Eleinte biztosan sokat fog majd a bátyuson "lógni" a hugica,de idővel, ha már kellő biztonságban érzi magát, szerezni fog magának barátokat és márnem lesz szüksége a testvére óvó- védő biztonságára. Én mindenképpen kipróbálnám a Ti helyetekben, hiszen ennek rengeteg előnye van! (ha nem jön be, még mindig át lehet íratni egy másik csoportba a kisebbiket) Minden jót kívánok! Üdvözlettel : Nyeste Mónika

5. kérdés

vonal
Andi
3:29:49
2012-03-29
Jó napot! Kisfiam még bölcsis és áprilisban lesz 27 hónapos,nekünk jövő szept.-ben lesz aktuális,de persze már hamarabb elkezdek nézelődni.Honnan tudjam,hogy nem csak azért adnak jó képet magukról,hogy szimpatikusak legyenek és ha már odajár a gyerek,felszínes az egész?Nekem a bölcsibe mindig azt mondják nem hagyják a nagyobb gyerek bántsa a kicsit,de mi van ha ezt csak azért mondják hogy megnyugodjunk?Ha megpofoznák a gyereket,azt ő már el tudná nekem mondani?Válaszát köszönöm!
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-29 22:53:39

Valós-e a kép?

Kedves Andi! Természetes, hogy minden óvoda és ezzel együtt az ott dolgozó óvónők és dadus nénik is, a legszimpatikusabb arcukat fogják egy- egy nyílt nap vagy személyes találkozás alkalmával mutatni a szülők felé, hiszen az a cél, hogy elnyerjék a szülők és nem másodsorban a gyerekek bizalmát. Szerintem az a legjobb, ha a GYERMEKÜNK megérzéseire hagyatkozunk, mivel Ők sokkal jobb emberismerők mint mi magunk! Vigyük magunkal a nyílt napra, hogy lássa mi és kik veszik majd ott körül! Mint anya és mint óvónő állíthatom: a gyerekeket nem könnyű becsapni, ha érzelmekről van szó, akkor pedig szinte lehetelen! Képesek kiválasztani azt a felnőttet (óvó nénit, dadusnénit később a tanítót is!), aki számukra a legjobb. Ha a szülőknek és a gyermeknek is szimpatikus vagy esetleg ellenszenves valamiért az adott ovi, vagy óvó néni, az már jó kiindulópont lehet a megfelelő döntéshez. Ha valamilyen atrocitás ér egy kisgyermeket az oviban,(bölcsiben) azt általában el szokták mondani, persze mindig utána kell járni a dolgoknak,(más szülőkkel is beszélgetni, mondott-e valami hasonlót az ő gyermekük) mert előfordulhat,hogy nincs semmi valóság alapja a mondottaknak, de ha az ellenkezője derül ki, akkor meg kell tenni a megfelelő lépéseket(óvónőkkel, dadus nénivel beszélni, óvoda vezetőt felkeresni stb.). Sok sikert kívánok a megfelelő óvoda ( és óvó nénik) kiválasztásához! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

4. kérdés

vonal
Brííí
3:08:29
2012-03-29
Üdvözlöm! Kisfiam februárban töltötte 3. életévét.Sajnos,óvodába helyhiány miatt nem vették fel,mert 1 éves lányommal GYED-en vagyok.Viszont,fiam még nem beszél egyáltalán,így Nevelési Tanácsodóba hordjuk heti 1 alkalommal.Itt szakértői javaslatot kaptunk,amiben az áll,hogy kisfiamnak közösségre van szüksége,mivel ott hamarabb megindulna a beszéd.Tegnap elmentem az óvodába,ahol ismét elutasították a felvételét azzal az indokkal,hogy nem volt a papírra írva,hogy sürgős!Én úgy tudtam,ha hivatalos formában javasolják a logopédusok a gyermek felvételét,ezt nem utasíthatják vissza.Önök szerint? Köszönettel:Brííí
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-29 23:10:55

Szakértői javaslattal sem

Kedves Érdeklődő! A szakértői vélemény mindig nagyon fontos és nagy segítséget ad egy kisgyermek neveléséhez, amikor közösségbe kerül! Nagyon dícséretes, hogy felkeresték a Nevelési Tanácsadót és foglakozásokra viszik a kisfiút! Valóban az lenne számára alegjobb, ha minél többet gyerekek közt lehetne. Az óvoda valószínűleg azért utasította vissza a felvételét, mert ahogy indokolták is, nem kérte a Nev. Tan., hogy sürgős a felvétele az óvodába, másrészről pedig, mert a tanév végén már erre nem nagyon van lehetőség (a létszám teljes, a tanév pedig máj. 31-én véget ér). A 2012/13-as tanévre most kell majd beíratnia gyerekeket, már nem fogják elutasítani! Sok szerencsét kívánok! Üdv: Nyeste Mónika

3. kérdés

vonal
katkazi
4:03:21
2012-03-28
Kedves Mónika! Kisfiam most volt 2 éves,októberre várjuk a kistestvérét.Itthon maradok,ezért a bölcsödébe nem jelentkezünk.Kérdésem az lenne,hogy ha jövő márciusában,amikor betölti a 3 évet,szeretném,ha ovis lenne,akkor most kell beadnom a jelentkezési lapokat?Illetve,igaz az hogy azt az óvodát kell megjelőlnöm,ahová körzetileg tartozunk?17.kerületiek vagyunk és kerületen belül nem a hozzánk legközelebbi oviba szeretnénk járatni,mert arról az oviról rosszakat hallottunk! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Katinka
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-28 22:38:37

Márciusban lesz 3 éves a gyermekem, most kell -e beiratnom oviba?

Kedves Katinka! Ha szeretéd kisfiadat óvodába iratni, de csak márciusban tölti be a kisfiú a 3. életévét, akkor bizony most kell jelezni (a beiratás időpontjában! május 7- 11 között, az adott oviban), hogy be szeretnéd iratni. Előjegyzésbe fogják venni (felveszik az adatokat) és márciustól járhat csak oviba! Ha nem a körzetes óvodába szeretnétek vinni, akkor az adott óvodában kell ezt megtenni! Arra persze semmi garancia sincs, hogy fel is tudják venni, mert az óvoda körzetébe tartozó és jelentkező gyerekek előnyt élveznek, a körzeten vagy kerületen kívül élők csak a megmaradt helyekre vehetők fel. Sajnos ez a törvény! Június elején minden jelentkezőt értesít az óvoda, hogy a gyermeket fel vették-e vagy sem- ebben az esetben marad a körzetes ovi...vagy jövőre újra meg lehet próbálni. Üdvözlettel: Nyeste Mónika

2. kérdés

vonal
Erzsi
2:52:00
2012-03-28
Kedves Óvónő! Segítségét szeretném kérni. Szigethalmiak vagyunk, 5 óvódánk van, de sokan azt mondják hogy 5 éves korig nem fognak senkit felvenni, mert többszöröse a túljelentkezés. Sajnos csak hallok dolgokat, hogy az egyik ovi nagyon jó, a másik nagyon rossz, a legtöbbe sajnos vegyes csoportok vannak, de amikor kértem, hogy szeretnénk megnézni az ovit, van-e nyílt nap elhajtottak. A nagylány 4 hónapos kishúgával vagyok itthon csak fél napra szeretném, ha oviba járna és szokná a közösséget, mert a környékünkön nincs 6 éves kor alatt normális játszótér, közösségi programok se nagyon akadnak, pedig lányom már igényelné a gyerek társaságot. Tudna nekem segíteni ezzel kapcsolatban? Hogy tudok beszélni az óvodával, hogy egy bizonyos időpontban fogadjanak és megnézhessük, hogy egyáltalán megfelel-e számunkra? Május elején van a beíratkozás, az időn fogy. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Erzsébet
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-28 23:04:26

Nyílt nap és beiratás

Kedves Erzsébet! Az új óvoda törvény szerint, azokat a gyermekeket is most május 7 és 11. között kell beíratni, akik a 2012/2013-as nevelési évben, azaz 2013. május 31-ig töltik be harmadik életévüket. Tehát nem küldhető el egyetlen gyermek sem csak azért, mert nincs hely, mivel az új törvény alapján 3 éves kortól kötelező az ovi! Ha az óvoda nem tart nyílt napot, akkor fel kell venni az óvoda vezetőjével a kapcsolatot- telefonon, de inkább személyesen- és egyeztetni egy időpontot, hogy bemehessetek a gyerkőccel! Ehhez minden szülőnek joga van, és ehhez ragaszkodni kell(!), mert senki sem szereti a zsákbamacskát, főleg, ha ilyen komoly dologról van szó...hiszen mindenünk a gyermekünk és a legjobbat szeretnénk Neki! Sok szerencsét kívánok, remélem sikerrel jártok! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

1. kérdés

vonal
fiamette
2:17:02
2012-03-28
Üdvözlöm! Kislányom decemberben tölti a 3 éves kort, én itthon vagyok még a kisebbik kislányommal aki 7 hónapos, kérdésem az lenne, hogy érdemes be íratnom oviba őt idén, vagy várjunk még egy évet? Tanácstalan vagyok... Szívesen vinném mert gyerekek közt lenne és biztosan sokat tanulna, de féltem is hogy beteges lesz. Talán egy év múlva már erősebb lenne a kis szervezete. Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-29 00:39:16

Beteges lesz?!

Kedves Érdeklődő! Az óvoda, bölcsöde vagy akár az iskola kezdés nem könnyű abból a szempontból sem, hogy a gyerekek szervezetét, immunrendszerét gyakran megviseli, teljesen mindegy hány éves korban kerül (új) közösségbe. A betegségek sokszor elkerülhetetlenek, a nagyobb testvér hazaviszi a kisebbnek (ez nálunk is így van, a nagyobbik fiúnk kiscsoportos, a kisebb két és fél éves, és szinte mindent elkapott a báttyától.- abban bízunk, hogy talán ősszel, amikor Ő is ovis lesz, kevesebszer lesz majd beteg, mert már megerősödött egy kicsit az immunrendszere). Úgy gondolom, hogyha kislányod igényli a társaságot, szívesen játszik vele egykorú gyerekekkel, akkor elkezdheti az ovit. Eleinte csak délelőtt járjon óvodába, később ott alhatna délután, így folyamatosan szokja meg a többiek "bacijait" - és az ovit, megerősödik egy kicsit, ha pedig náthás vagy valami komolyabb betegség üti fel a fejét a csoportban, otthon tarthatod néhány napig- így nem hatalmasodik el rajta a betegség, de az immunrendszere ezzel is erösebb lesz. Minden bizonnyal így is előfordul, hogy beteg lesz és a kicsit is megfertőzi időnként, de ez a játszótéren való együttjátszás során is előfordulhat. A döntés nehéz, de okosan, előrelátóan jól lehet kezelni ezt a nehéz időszakot! Minden jót kívánok! Üdvözlettel :Nyeste Mónika

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Akár 200 ezer forintot jóváírást is kaphat, aki most igényli a Babavárót tovább

Már csak néhány napig igényelhető a jelenlegi kritériumokkal a babaváró hitel, így aki még ezekkel a feltételekkel szeretné megkapni, annak hamar el kell indítania a folyamatot. ...

​Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van még esély a babaváróra (x) tovább

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. ...

Babát tervezel 5 éven belül? Így NE bukd el a Babaváró hitelt! - Szakértőnk segít tovább

Ugyan a Babaváró hitel 2024-ben is elérhető lesz, de sokkal szigorúbb feltételekkel, mint korábban. Idén még az igénylő pár női tagjának a maximális életkora be nem töltött 41 év, ez...

Érkezik a CSOK Plusz - szakértőnk bemutatja a legfontosabb tudnivalókat tovább

2024. január 1-től új családtámogatási támogatást, CSOK Plusz-t vehetnek igénybe a családok lakásvásárlásra, felújításra, vagy bővítésre....

Egy 9 éves gyerek lőtte le a jeladós svájci farkast tovább

Hatalmas felháborodást keltett idén áprilisban, amikor kiderült, hogy a jelkövetővel ellátott svájci farkas életét vesztette hazánkban. Az ügyben szerdán 2 embert őrizetbe vettek, és azóta...

Szoptatás

A császárral született babákat másképp kell táplálni! tovább

Mivel a császárral született babák nem kerülnek kapcsolatba a hüvelyi flórával, ezért nem jutnak a szervezetükbe bizonyos jó baktériumok. ...

Ingyenes szoptatási ambulancia: Ha szoptatási problémáid vannak, itt segítenek neked - Beutaló sem kell! tovább

Ingyenes szoptatási tanácsadás várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciáján....

Szoptatási pózok: Így kell helyesen mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó - Szakember tanácsai tovább

Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel....

Lefejt anyatej tárolása szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban - Meddig és hogyan használhatod fel? tovább

Fontos, hogy minden kismama ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit....

Covid elleni oltás várandósoknak és szoptató anyáknak: A te oltásod a kisbabádat is védi a koronavírustól! tovább

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Honnan tudhatod, hogy nárcisztikus a párod? - Ezekre a jelekre figyelj a pszichológus szerint tovább

"A válás megölheti a gyerek lelkét" - 3 gyakori hiba, amit a válófélben lévő vagy elvált szülők elkövetnek tovább

15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek tovább

Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatotokra? 2 kérdés, ami segít kideríteni - A pszichológus szerint tovább

Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást tovább

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Márton-napi lámpás házilag - 3 cuki lámpás, amit gyerekekkel is elkészíthettek tovább

Halloween - 3 csontváz smink gyerekeknek videós útmutatóval tovább

Halloween arcfestés kisebb gyerekeknek - videós útmutatóval tovább

A család kedvence: Túrós rácsos süti recept tovább

Ilyen legyen egy jó tanulósarok tovább

Puha és omlós krumplis pogácsa recept, a nagyi receptes könyvéből: Hétvégi kiránduláshoz, piknikhez is tökéletes tovább

Tökfestés ötletek képekkel: Így dekorálhatod ősszel a lakást vagy a kertet, ha nem akarsz tököt faragni tovább

Babakonyha

Babakonyha

Házi nutella recept - így készíts otthon mogyorókrémet tovább

8 szuper tipp, hogy a gyerek örömmel egye meg a zöldségeket is - Ezeket próbáld ki! tovább

Elronthatatlan répatorta recept: Olyan finom lesz, hogy nem tudod abbahagyni - Gluténmentes változatban is! tovább

Puha, omlós almás pite recept, vastag töltelékkel: Finom és egyszerű, még mérleg sem kell a hozzávalókhoz tovább

Mennyei krémes madártej recept, habgaluskával - Ennek senki nem tud ellenállni tovább

Extra gyors kefires fánk recept: Csak keverd össze, süsd ki és már eheted is! - Baracklekvárral a legfinomabb tovább

Omlós sajtos rúd élesztő és sütőpor nélkül: Bögrés recept! - Ha gyorsan és egyszerűen sütnél valami finomat tovább

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza