Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Nyeste Mónika Óvónő Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Nyeste Mónika - Óvónő

vonal

szakértő fényképeNyeste Mónika vagyok. Több mint húsz éve dolgozom óvodapedagógusként, valamint gyógypedagógus asszisztens végzettséggel is rendelkezem.Magam is négy gyermeket nevelek, a legidősebb 19 éves, a legkisebb, 2 és fél éves,(2 lány és 2 fiú) így minden korosztály életére van rálátásom és tapasztalatom.A következő témákban fordulhatsz hozzám kérdéseiddel:

- nevelési helyzetek, problémák megoldása

- magatartás problémák felismerése, kezelése

- óvodaválasztás, beiratkozás

- beszoktatás az óvodába

- beilleszkedéssel kapcsolatos nehézségek

- óvodai tevékenységek

- matematikai-, ének-zenei-, anyanyelvi és beszéd-, vizuális-, mozgásos- készségek, képességek fejlesztése

- játékos tanulási formák

- iskola alkalmasság és azok vizsgálatai

- iskolaválasztásMindezeken túl természetesen bármilyen témában megkereshetsz, szívesen segítek!Üdvözlettel:
Nyeste Mónika

Weboldal: http://www.ovianyu.hupont.hu/

Kérdés küldése

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Csúnyán beszél a gyermekem! Mit tegyek?! - Óvónő válaszol
A csúnya beszéd általában az óvodás korra jelenik meg. Mi a legfontosabb szabály abban az esetben, ha elkezd csúnyán beszélni a kisgyermek? Mit akar a gyerek elérni a csúnya beszéddel és trágár szavakkal? Hogyan reagáljunk: büntessünk, viccelődjünk? Óvónő szakértőnk elmondja, hogy mi a helyes megoldás.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-10-27 00:00:00

tovább a cikkre
Óvodakezdés és beszoktatás - 19 tuti tipp, hogy könnyű legyen a beszoktatás
Milyen mondatokat ne mondjunk semmiképpen sem az óvodába beszokó gyerekünknek? Hogyan kezeljük az óvodai beszoktatást? Hogyan támogassuk gyerekeinket az óvodakezdésben? Milyen játékok segítik a gyerekeket az anyától való elszakadásban? Óvodapedagógus szakértőnk hasznos tippjei a nyugodt óvodakezdéshez és óvodai beszoktatáshoz.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-08-29 00:00:00

tovább a cikkre
Szobatisztaság - Hogyan szoktassuk le a gyereket a pelenkáról? Óvónő tanácsai
Szobatisztaság - Hogyan szoktassuk le a gyereket a pelenkáról? Óvónő tanácsai
Honnan lehet tudni, hogy érett-e már a gyerek a szobatisztaságra? Mi a jelenlegi felfogás a szobatisztaság kapcsán? Miért nem szabad erőltetni, és mit érdemes kerülni? Óvodás lesz, mégsem szobatiszta? 20 hasznos tipp a pelenkáról való leszoktatáshoz!

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-07-04 00:00:00

tovább a cikkre
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
Készíts Tojásfát, Húsvéti mécsestartót, papírból Húsvéti báránykát és más kedves lakásdíszt gyermekeddel közösen! Mutasd meg neki, hogy a tojást mennyiféleképpen lehet festeni és dekorálni! Miközben együtt készülődtök az ünnepre, mesélhetsz neki a Húsvétról. A cikkben összegyűjtött ötletek mindegyike könnyen elkészíthető, és jó szórakozást ígér mindkettőtök számára.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-04-15 00:00:00

tovább a cikkre
Farsangi fánk recept
A farsangi időszak nagy slágere a farsangi fánk. Ahány ház, annyi recept. Íme egy tuti farsangi fánk recept.

Szerző: Nyeste Mónika | 2014-01-24 00:00:00

tovább a cikkre
Mézeskalács recept – Készítsd el a gyerekekkel együtt!
Íme egy finom mézeskalács recept, amit könnyedén elkészíthettek a gyerekekkel együtt. Gyönyörű dísze lehet a Karácsonyfának. Nemcsak mézeskaláccsal, de más természetes anyagból készült díszekkel is felöltöztethetjük a fenyőt. Hogyan készítsünk alma és narancskarikákat a fára? Plusz egy meglepetés…

Szerző: Nyeste Mónika | 2013-12-22 00:00:00

tovább a cikkre
Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?
Közelednek az ünnepek, szinte észre sem vesszük és máris karácsonyeste van! Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy a családdal, a gyerekekkel közösen készülődjünk a közelgő ünnepre.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-12-07 00:00:00

tovább a cikkre
Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre?
Jó tanácsok szülőknek, gyerekeknek a nyár végére… tennivalók, elintéznivalók. Lassan véget ér a nyár, a nyári szünet, de most még sok időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, előkerültek a biciklik, rollerek, a hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-08-21 00:00:00

tovább a cikkre
Gyermeknapi parti-ötletek
A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap intézménye.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-05-22 00:00:00

tovább a cikkre
Amit az óvodai beiratkozásról tudni kell
2012/2013. tanévre az óvodai beíratás időpontja Budapesten: 2012. május 7-11 (vidéken az óvodák teszik közzé, illetve a város, település honlapján érdemes tájékozódni)

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-04-17 00:00:00

tovább a cikkre
Óvodát keresek, de hogyan tegyem? - 12 fontos szempont óvodaválasztáshoz, az óvónő ajánlásával
Amikor gyermekünk óvodás korúvá válik, eljön az a pillanat, hogy megkeressük a legjobb, a legszebb, a leg-leg-leg... ovit, hogy csemeténk a legjobb helyen, a legjobb kezekben és a legjobb körülmények között tölthesse el óvodás éveit.

Szerző: Nyeste Mónika | 2012-03-27 00:00:00

tovább a cikkre

Itt küldhet kérdést Nyeste Mónika szakértőnknek

Kérdést csak regisztrált, vagy bejelentkezett felhasználó küldhet.

Kérdések - Válaszok

vonal

10. kérdés

vonal
Kirulany
2:47:00
2012-10-08
Jó napot! Rögtön belevágnék a közepébe! Egyik ismerősöm kisfia szeptembertől lett bölcsisből ovis.Tudjuk,hogy a 2 nem ugyanaz,itt nagyobb önállóságra vannak szoktatva,de mégis! Eddig a kisgyerek hozzá volt szoktatva ahhoz,hogy segítettek neki a wc uán megtörölni,felöltözni,wc-re menni.Ismerősöm most azt tapasztalja,hogy kakis fenékkel jön haza a gyerek,van egy pukli a fején amiről az ovonőknek fogalmuk sincs,hogy mitől van.nem segítenek öltözni,rákiabálnak,hogy éppen beszélgetnek ne zavarja őket (pisilnie kell) és még tovább.Sem és sem az ismerősöm nincs tisztában azzal,mit várhat el az ovónőtől,neki mi a feladata?Kiscsoportos első ovis,nem kellen őt is beszoktatni?WC-nél nem kellene segíten?Ebben kérném a segítsgt,hogy pontosan tudjuk mi az amit elvárhatunk az ovónénitől!?Köszönettel
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-10-12 23:23:32

Milyen a jó óvó néni?

Kedves Érdeklődő! Akár bölcsiből, akár otthonról érkezik is egy kisgyermek az oviba, az óvónőknek mindenben segíteniük kell, főleg eleinte, hogy kialakuljon a biztonság érzet és persze a bizalom!Legyen szó öltözködésről, mosdó vagy wc használatról, rendrakásról, étkezésről stb. Idővel úgy is látszik ki az, akinek szüksége van segítségre, és ki az akit csak biztatni kell egy kicsit és kis segítséggel vagy akár önállóan is képes pl. felöltözni vagy enni. A fenekét szinte egyik 3-4 éves sem tudja rendesen megtörölni, hiszen rövid még a karjuk, gyakorlatilag nem érik el, épp ezért az óvó néninek vagy a dadusnéninek illik ebben segíteni. Gyakran előfordul, hogy a gyerekek játék közben megsérülnek, mert összevesznek egy-egy játékszeren, vagy az udvaron elesnek, de ez általában sírással jár, tehát tudniuk kell az óvó néniknek a dologról...legalább az egyik biztosan ott volt az esetnél, vagy a dadus néni látta, mi történt- de mindenképpen oda kell figyelniük még, ha esetleg megakadályozni nem is tudják. Hogy mit várhatunk el az óvónőtől kiscsoportban?! Azt, hogy egy kicsit anyja helyett anyja legyen gyermekünknek és ugyan olyan féltő- óvó szeretettel vegye körül a gyermeket mintha a sajátja lenne, akkor is, ha mellette akár 25- 26 másik gyermek is van a csoportban! A gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek, önállósodnak, ügyesednek..nem kell állandóan a sarkukban lenni és segíteni őket,mert nem is engedik egy idő után, csak egy rövid időre van szükségük, néhány hónapra...ezt minden óvó néni tudja. Sok szerencsét kívánok az elkövetkezőkben! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

9. kérdés

vonal
Csnéeszter
7:37:53
2012-09-08
Kedves Szakértő! Kisfiam idén nyáron töltötte az ötödik életévét, és most szeptemberben kezdte csak az óvodát. (kisebb testvérével itthon voltam, így helyhiány miatt nem vették fel, most szeptemberben együtt indultak óvodába) Most szembesültem azzal a "problémával", hogy kisfiam egy év óvodába járás után, jövő szeptembertől már iskolába kell, hogy menjen, az új törvények szerint. Nem tudom, hogy egy év elegendő-e a gyereknek a közösségi beilleszkedéshez és az iskolai életre felkészüléshez. Ráadásul akkor így ő lesz a következő tanév legfiatalabb diákja saját osztályában, pedig gyerekközösségben még csak most kezdett. Mit lehet tenni? Köszönöm
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-09-19 21:43:22

Iskolás lesz?

Kedves Érdeklődő! Sajnos az új jogszabály szerint, valóban tanköteles az a gyermek, aki augusztus 31- ig betölti a 6. életévét. Azonban az óvónők javaslata alapján maradhat még egy évet óvodába, pl. mert még nem érett az iskolai életre, vagy konkrétabb indok is lehet, pl. nem megfelelő a ceruza használata, vagy esetleg túlmozgásos, vagy még egy kicsit lassú, problémás a feladat értése stb. Logopédus vagy fejlesztőpedagógus, pszichológus véleményét is kérhetjük, de általában az óvó nénik jól látják, ki az, aki még nem alkalmas az iskolai életre és javasolni szokták az óvodai véleményben , hogy maradjon még egy évet az óvodában, és ez a mérvadó! Ha esetleg olyan helyzet áll elő, hogy az ovi mégis elküldené a gyermeket iskolába,( vagy épp tartaná még oviban) de a szülő ezzel nem ért egyet, akkor a Nevelési Tanácsadó véleményét kérheti.Ide be kell jelentkezni időben (már akár febr. - márc.-ban), ők adnak időpontot és különböző iskola alkalmassági mérésekkel el tudják dönteni, valóban kell e még maradnia oviban a gyerkőcnek, vagy inkább menjen suliba ( a szülő kérését mindig szem előtt szokták tartani általában!) Sok sikert kívánok a továbbiakban, remélem tudtam segíteni! Üdvözlettel :Nyeste Mónka

8. kérdés

vonal
Ildikó
7:50:01
2012-04-23
Tisztelt Segítő"! Kérdésem az óvodai beiratkozással kapcsolatos. Kisfiunk 2009. októberében született. Nem szeretném beiratni a 2012/13-as nevelési évre. Jövő szeptembertől szeretném, ha kezdené az óvodát. Szolnokon lakunk, kell e itt jelezni valakinek, hogy idéntől nem viszem, kell e jegyzői igazolás róla? Kistestvérrel vagyunk itthon, még úgy látom, erősödnie kell a fiamnak. Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-04-23 22:37:02

Szeretném, ha még nem járna oviba

Kedves Ildikó! Mivel kötelező az óvoda minden 3. életévét betöltött gyermeknek, így annak igényét, hogy még szeretnéd otthon tartani, jelezned kell a körzetes óvodában és a jegyzőnél is írásban. A további pontos információt a jegyzőtől megtudhatod. Üdvözlettel: Nyeste Mónika

7. kérdés

vonal
Barbara
1:37:12
2012-04-21
Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogyha az óvodába ahová jelentkeztünk (nem körzetben lévő óvoda, mert mi vidéken lakunk és a városba íratjuk be a gyereket oviba) és bár ígéretet kaptunk rá, mégsem veszik fel a gyereket, akkor a már beiratkozás után járom végig a többi ovit, hol van hely, vagy előre, egyszerre több helyre iratkozzunk be?! Csak nem tudom ebben a helyzetben nem ér-e hátrányos megkülönböztetés minket, amiatt, hogy három társovi tartozik egy ovihoz, és nyilván ez az ovi látja majd azt is, hogy a másik társoviba is beiratkoztunk, ezért nem veszik majd fel a gyereket oda, ahová szeretnénk?! Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel.
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-04-22 18:21:32

Ha nem veszik fel...

Kedves Érdeklődő! Sajnos nincs sosem arra garancia, hogy a kiszemelt oviba felveszik-e a gyermeket. Ha ez mégis így alakul, akkor az ovi javasolni szokott egy másik óvodát a körzetben, ahol még van férőhely. Az óvodák mindig "megbeszélik "egymást közt, hogy ha betelik a létszám , az oda jelentkező gyermekeket hová helyezhetik el és ezt ajánlják fel a szülőknek. Egyszerre több helyen is lehet jelezni, hogy oda szeretnénk vinni a gyermekünket,ennek semmi akadálya, emiatt nem érhet senkit sem megkülönböztetés. Sok sikert kívánok! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

6. kérdés

vonal
katicaaa
1:01:10
2012-04-19
Tisztelt Mónika! Mi a véleménye arról, hogy a testvérek egy csoportba járjanak, vagy sem. A kisfiam most 4 éves, szeptember óta jár oviba vegyes csoportba.Nagyon szereti, sok barátja, játszótársa van.A kislányom januárban tölti a 3-at és utána kezdi az ovit, most kell beíratni.Nem tudom eldönteni mi lenne a jobb nekik.Jól kijönnek egymással, csak attól tartok, hogy a kicsi túlságosan rátelepedne a nagyra. Kérem adjon tanácsot! Üdvözlettel:Katalin
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-04-19 15:05:25

Testvérek egy óvodai csoportban

Kedves Katalin! Az én fiaim közt egy év van. A nagyobbikat, amikor oviba írattam (egy évvel ezelőtt) én is szerettem volna vegyes csoportba adni, hogy majd a kicsivel egy csoportba járhasson. Sajnos abban az évben nem volt hely a vegyes csoportban, így kiscsoportot kezdett. Kicsit szomorkodtam emiatt, de mostanra kiderült, hogy jobb is így! Most lesz a nagyobbik 4 a kisebbik 3 éves a nyáron, és gyakorlatilag állandón egymát csépelik - ez ilyen se vele, se nélküle állapot. Ha a Te gyermekeid jól kijönnek egymással, (és különböző neműek is, nem úgy, mit nálunk! )mindenképpen javaslom, hogy próbáljátok meg! Eleinte biztosan sokat fog majd a bátyuson "lógni" a hugica,de idővel, ha már kellő biztonságban érzi magát, szerezni fog magának barátokat és márnem lesz szüksége a testvére óvó- védő biztonságára. Én mindenképpen kipróbálnám a Ti helyetekben, hiszen ennek rengeteg előnye van! (ha nem jön be, még mindig át lehet íratni egy másik csoportba a kisebbiket) Minden jót kívánok! Üdvözlettel : Nyeste Mónika

5. kérdés

vonal
Andi
3:29:49
2012-03-29
Jó napot! Kisfiam még bölcsis és áprilisban lesz 27 hónapos,nekünk jövő szept.-ben lesz aktuális,de persze már hamarabb elkezdek nézelődni.Honnan tudjam,hogy nem csak azért adnak jó képet magukról,hogy szimpatikusak legyenek és ha már odajár a gyerek,felszínes az egész?Nekem a bölcsibe mindig azt mondják nem hagyják a nagyobb gyerek bántsa a kicsit,de mi van ha ezt csak azért mondják hogy megnyugodjunk?Ha megpofoznák a gyereket,azt ő már el tudná nekem mondani?Válaszát köszönöm!
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-29 22:53:39

Valós-e a kép?

Kedves Andi! Természetes, hogy minden óvoda és ezzel együtt az ott dolgozó óvónők és dadus nénik is, a legszimpatikusabb arcukat fogják egy- egy nyílt nap vagy személyes találkozás alkalmával mutatni a szülők felé, hiszen az a cél, hogy elnyerjék a szülők és nem másodsorban a gyerekek bizalmát. Szerintem az a legjobb, ha a GYERMEKÜNK megérzéseire hagyatkozunk, mivel Ők sokkal jobb emberismerők mint mi magunk! Vigyük magunkal a nyílt napra, hogy lássa mi és kik veszik majd ott körül! Mint anya és mint óvónő állíthatom: a gyerekeket nem könnyű becsapni, ha érzelmekről van szó, akkor pedig szinte lehetelen! Képesek kiválasztani azt a felnőttet (óvó nénit, dadusnénit később a tanítót is!), aki számukra a legjobb. Ha a szülőknek és a gyermeknek is szimpatikus vagy esetleg ellenszenves valamiért az adott ovi, vagy óvó néni, az már jó kiindulópont lehet a megfelelő döntéshez. Ha valamilyen atrocitás ér egy kisgyermeket az oviban,(bölcsiben) azt általában el szokták mondani, persze mindig utána kell járni a dolgoknak,(más szülőkkel is beszélgetni, mondott-e valami hasonlót az ő gyermekük) mert előfordulhat,hogy nincs semmi valóság alapja a mondottaknak, de ha az ellenkezője derül ki, akkor meg kell tenni a megfelelő lépéseket(óvónőkkel, dadus nénivel beszélni, óvoda vezetőt felkeresni stb.). Sok sikert kívánok a megfelelő óvoda ( és óvó nénik) kiválasztásához! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

4. kérdés

vonal
Brííí
3:08:29
2012-03-29
Üdvözlöm! Kisfiam februárban töltötte 3. életévét.Sajnos,óvodába helyhiány miatt nem vették fel,mert 1 éves lányommal GYED-en vagyok.Viszont,fiam még nem beszél egyáltalán,így Nevelési Tanácsodóba hordjuk heti 1 alkalommal.Itt szakértői javaslatot kaptunk,amiben az áll,hogy kisfiamnak közösségre van szüksége,mivel ott hamarabb megindulna a beszéd.Tegnap elmentem az óvodába,ahol ismét elutasították a felvételét azzal az indokkal,hogy nem volt a papírra írva,hogy sürgős!Én úgy tudtam,ha hivatalos formában javasolják a logopédusok a gyermek felvételét,ezt nem utasíthatják vissza.Önök szerint? Köszönettel:Brííí
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-29 23:10:55

Szakértői javaslattal sem

Kedves Érdeklődő! A szakértői vélemény mindig nagyon fontos és nagy segítséget ad egy kisgyermek neveléséhez, amikor közösségbe kerül! Nagyon dícséretes, hogy felkeresték a Nevelési Tanácsadót és foglakozásokra viszik a kisfiút! Valóban az lenne számára alegjobb, ha minél többet gyerekek közt lehetne. Az óvoda valószínűleg azért utasította vissza a felvételét, mert ahogy indokolták is, nem kérte a Nev. Tan., hogy sürgős a felvétele az óvodába, másrészről pedig, mert a tanév végén már erre nem nagyon van lehetőség (a létszám teljes, a tanév pedig máj. 31-én véget ér). A 2012/13-as tanévre most kell majd beíratnia gyerekeket, már nem fogják elutasítani! Sok szerencsét kívánok! Üdv: Nyeste Mónika

3. kérdés

vonal
katkazi
4:03:21
2012-03-28
Kedves Mónika! Kisfiam most volt 2 éves,októberre várjuk a kistestvérét.Itthon maradok,ezért a bölcsödébe nem jelentkezünk.Kérdésem az lenne,hogy ha jövő márciusában,amikor betölti a 3 évet,szeretném,ha ovis lenne,akkor most kell beadnom a jelentkezési lapokat?Illetve,igaz az hogy azt az óvodát kell megjelőlnöm,ahová körzetileg tartozunk?17.kerületiek vagyunk és kerületen belül nem a hozzánk legközelebbi oviba szeretnénk járatni,mert arról az oviról rosszakat hallottunk! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Katinka
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-28 22:38:37

Márciusban lesz 3 éves a gyermekem, most kell -e beiratnom oviba?

Kedves Katinka! Ha szeretéd kisfiadat óvodába iratni, de csak márciusban tölti be a kisfiú a 3. életévét, akkor bizony most kell jelezni (a beiratás időpontjában! május 7- 11 között, az adott oviban), hogy be szeretnéd iratni. Előjegyzésbe fogják venni (felveszik az adatokat) és márciustól járhat csak oviba! Ha nem a körzetes óvodába szeretnétek vinni, akkor az adott óvodában kell ezt megtenni! Arra persze semmi garancia sincs, hogy fel is tudják venni, mert az óvoda körzetébe tartozó és jelentkező gyerekek előnyt élveznek, a körzeten vagy kerületen kívül élők csak a megmaradt helyekre vehetők fel. Sajnos ez a törvény! Június elején minden jelentkezőt értesít az óvoda, hogy a gyermeket fel vették-e vagy sem- ebben az esetben marad a körzetes ovi...vagy jövőre újra meg lehet próbálni. Üdvözlettel: Nyeste Mónika

2. kérdés

vonal
Erzsi
2:52:00
2012-03-28
Kedves Óvónő! Segítségét szeretném kérni. Szigethalmiak vagyunk, 5 óvódánk van, de sokan azt mondják hogy 5 éves korig nem fognak senkit felvenni, mert többszöröse a túljelentkezés. Sajnos csak hallok dolgokat, hogy az egyik ovi nagyon jó, a másik nagyon rossz, a legtöbbe sajnos vegyes csoportok vannak, de amikor kértem, hogy szeretnénk megnézni az ovit, van-e nyílt nap elhajtottak. A nagylány 4 hónapos kishúgával vagyok itthon csak fél napra szeretném, ha oviba járna és szokná a közösséget, mert a környékünkön nincs 6 éves kor alatt normális játszótér, közösségi programok se nagyon akadnak, pedig lányom már igényelné a gyerek társaságot. Tudna nekem segíteni ezzel kapcsolatban? Hogy tudok beszélni az óvodával, hogy egy bizonyos időpontban fogadjanak és megnézhessük, hogy egyáltalán megfelel-e számunkra? Május elején van a beíratkozás, az időn fogy. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Erzsébet
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-28 23:04:26

Nyílt nap és beiratás

Kedves Erzsébet! Az új óvoda törvény szerint, azokat a gyermekeket is most május 7 és 11. között kell beíratni, akik a 2012/2013-as nevelési évben, azaz 2013. május 31-ig töltik be harmadik életévüket. Tehát nem küldhető el egyetlen gyermek sem csak azért, mert nincs hely, mivel az új törvény alapján 3 éves kortól kötelező az ovi! Ha az óvoda nem tart nyílt napot, akkor fel kell venni az óvoda vezetőjével a kapcsolatot- telefonon, de inkább személyesen- és egyeztetni egy időpontot, hogy bemehessetek a gyerkőccel! Ehhez minden szülőnek joga van, és ehhez ragaszkodni kell(!), mert senki sem szereti a zsákbamacskát, főleg, ha ilyen komoly dologról van szó...hiszen mindenünk a gyermekünk és a legjobbat szeretnénk Neki! Sok szerencsét kívánok, remélem sikerrel jártok! Üdvözlettel: Nyeste Mónika

1. kérdés

vonal
fiamette
2:17:02
2012-03-28
Üdvözlöm! Kislányom decemberben tölti a 3 éves kort, én itthon vagyok még a kisebbik kislányommal aki 7 hónapos, kérdésem az lenne, hogy érdemes be íratnom oviba őt idén, vagy várjunk még egy évet? Tanácstalan vagyok... Szívesen vinném mert gyerekek közt lenne és biztosan sokat tanulna, de féltem is hogy beteges lesz. Talán egy év múlva már erősebb lenne a kis szervezete. Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Nyeste Mónika

Óvónő

2012-03-29 00:39:16

Beteges lesz?!

Kedves Érdeklődő! Az óvoda, bölcsöde vagy akár az iskola kezdés nem könnyű abból a szempontból sem, hogy a gyerekek szervezetét, immunrendszerét gyakran megviseli, teljesen mindegy hány éves korban kerül (új) közösségbe. A betegségek sokszor elkerülhetetlenek, a nagyobb testvér hazaviszi a kisebbnek (ez nálunk is így van, a nagyobbik fiúnk kiscsoportos, a kisebb két és fél éves, és szinte mindent elkapott a báttyától.- abban bízunk, hogy talán ősszel, amikor Ő is ovis lesz, kevesebszer lesz majd beteg, mert már megerősödött egy kicsit az immunrendszere). Úgy gondolom, hogyha kislányod igényli a társaságot, szívesen játszik vele egykorú gyerekekkel, akkor elkezdheti az ovit. Eleinte csak délelőtt járjon óvodába, később ott alhatna délután, így folyamatosan szokja meg a többiek "bacijait" - és az ovit, megerősödik egy kicsit, ha pedig náthás vagy valami komolyabb betegség üti fel a fejét a csoportban, otthon tarthatod néhány napig- így nem hatalmasodik el rajta a betegség, de az immunrendszere ezzel is erösebb lesz. Minden bizonnyal így is előfordul, hogy beteg lesz és a kicsit is megfertőzi időnként, de ez a játszótéren való együttjátszás során is előfordulhat. A döntés nehéz, de okosan, előrelátóan jól lehet kezelni ezt a nehéz időszakot! Minden jót kívánok! Üdvözlettel :Nyeste Mónika

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Termékvisszahívás: Laktózt tartalmazhat ez a laktózmentes túrós rétes! - Ha laktózérzékeny vagy, ne edd meg, vidd vissza! tovább

Az élelmiszerlánc tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott Laktózmentes túrós rétes esetlegesen laktózt tartalmazhat....

Változik a CSED összege: Ennyivel több pénzt kapnak kézhez a csecsemőgondozási díjra jogosultak! - Tudnivalók tovább

2021. július 1-jétől a csed után csak személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem - közölte Novák Katalin....

Lejárt okmányok 2020: Meddig érvényes a veszélyhelyzet alatt lejárt személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi? tovább

A veszélyhelyzet ideje alatt több mint 660 ezer okmány érvényessége járt le, az új kormányrendeletnek köszönhetően kellő idejük lesz az állampolgároknak az ügyintézésre. Mondjuk a részleteket...

Ajándékozási illeték változása 2020: Ezentúl a testvérek is ingyen örökölhetnek, ajándékozhatnak egymás között tovább

Az öröklést, ajándékozást érintő illetékmentesség nem csak a testvérekre, hanem a féltestvérekre, valamint az örökbefogadáson alapuló testvérekre is vonatkozik....

Örökbefogadás 2020: Elfogadták a törvénymódosítást! - Így lesz egyszerűbb és gyorsabb az örökbefogadás a jövőben  tovább

Egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az örökbefogadás, a jelentkező szülők pedig több segítséget kapnak a folyamat során a vonatkozó törvény módosításának eredményeként. Ma fogadták...

Ha nyáron lesz az esküvőd, most figyelj: Mától Budapesten is tartható lakodalom, akár zárt térben is! - Még mi változott? tovább

Újabb enyhítő intézkedéseket hoztak, ezekről az Operatív törzs a 2020. június 15-ei online sajtótájékoztatón számolt be: egyebek közt lehet lakodalmat tartani és könyvtárba menni....

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen édességet vettél, ne add a gyereknek, és te se edd meg! - Fulladást okozhat tovább

Ha ilyen zselés édességet vásároltál, ne fogyaszd el és a gyereknek se add, mert fulladást okozhat, hívja fel a figyelmet a Nébih. Mutatjuk a termék adatait!...

Csok, babaváró támogatás változások 2020: Tovább egyszerűsődnek az igénylés feltételei, bővül az igénylők köre tovább

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény, a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben...

Iskolai erőszak: A családi pótlékot is elvennék azoktól a családoktól, ahol a gyereket iskolai erőszak miatt elítélik  tovább

Mivel az erőszak gyökere sokszor a családban van, ezért az iskolaőrség bevezetése mellett azt is fontolóra veszi a kormány, hogy elveszi a családi pótlékot azoktól a családoktól, ahol a...

Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad tovább

Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan ki vannak téve támadásoknak....

Szoptatás

Ezért is fontos, hogy szoptasd a kisbabád! Újabb nyomós érvet találtak a kutatók az anyatejes táplálás mellett tovább

Egy friss kutatásban megállapították, hogy a szoptatás általi immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart - a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül...

"9 éves koráig szoptattam a kislányomat - De engedném neki tovább is, ha akarná, nincs ebben semmi rossz" tovább

Hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében az az anyuka, aki 9 éves koráig szoptatta legkisebb lányát - pedig szerinte nincs ebben semmi természetellenes....

"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt" tovább

Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még...

Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és problémák ellen véd az anyatejes táplálás? tovább

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya. Milyen betegségek ellen...

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson! tovább

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten....

Párkapcsolat

Párkapcsolat

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő tovább

Ez az oka, hogy sok párkapcsolat tönkremegy, miután megszületett a gyerek! - Miben hibázik a legtöbb apa és anya? tovább

10 dolog, amiről a boldog párok rendszeresen beszélgetnek - A párterapeuta elárulja tovább

Még hogy nincsenek romantikus férfiak? 14 fotó, ami bizonyítja, a férfiak is mindent megtesznek a szerelmükért tovább

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Home office tippek - Így dolgozz otthonról gyerek mellett! tovább

15 szívecskés ajándék saját kezűleg - Ezzel lepd meg az anyukádat, nagymamádat, vagy akit szeretsz tovább

Csodaszép, saját készítésű virágok anyák napjára: Ezzel lepje meg a gyerek az anyukáját, nagymamáját - 9 ötlet tovább

Különleges ajándék anyák napjára: Így készíts kuponfüzetet az anyukádnak házilag! - Plusz 25 ötlet, hogy mit írj a kuponra  tovább

Föld napjára: 107 kreatív játékötlet hétköznapi tárgyakból - Újrahasznosítási ötletek ovisoknak, kisiskolásoknak tovább

Élelmiszer-tárolás szabályai otthon: 15 dolog, amit feltétlenül tarts be! - Ha nem akarod, hogy rád rohadjon, amit vásároltál tovább

Térelválasztók házilag gyerekszobába, képekkel: Így lesz a testvéreknek külön kis kuckója egy szobán belül - 20 ötlet tovább

Babakonyha

Babakonyha

Így zárd le a müzlisdobozt mindenféle eszköz nélkül! - Fogadjunk, te sem ismerted ezt a hajtogatós trükköt tovább

Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog tovább

Növényi tej vs tehéntej: Mit kell tudni a legnépszerűbb növényi italokról? Mi mindenben különböznek a tehéntejtől? tovább

Dinnyetorta recept: mennyei, lédús finomság, ami 5 perc alatt kész! A legjobb desszert kánikulában tovább

5 mennyei süti recept képpel, ételallergiás gyerekeknek! - Kipróbált receptek a gasztroblogger anyukától tovább

Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel tovább

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: H ú s g o m b ó c h o z 60 g darált sertéscomb 20 g rizs 0,5 db tojás só bors P a r a d i c s o m o s k á p o s z t á h o z 150 g fejes káposzta 10 g liszt 200 ml paradicsomlé 100 ml víz cukor

Recept:

A darált húst összekeverjük a nyers rizzsel, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, és forró vízben megfőzzük.

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a víz és a paradicsomlé keveréké(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza