Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Végvári Edit Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Végvári Edit - Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

vonal

szakértő fényképeTöbb éves útkeresés és önismereti munka után 30 évesen kezdtem meg pszichológiai egyetemi tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen (és itt szereztem meg 2008-ban kitüntetéses diplomámat, épp 10 évvel később, mint angol-német szakos egyetemi oklevelemet).Mivel nagyon meghatározónak tartom a legkorábbi pillanatokat a lélek fejlődése szempontjából, egyik specialitásom az anya-magzat kapcsolatanalízis lett, melyet a módszer megalkotóitól (Dr. Hidas Györgytől, Dr. Raffai Jenőtől, illetve munkatársuktól, Müller Zsófitól) tanultam. Egyéb szakmai tevékenységem is a születés előtti és körüli időszak traumáinak a feldolgozását segíti, többek közt a Rebirthing Intuitív Energialégzéssel. (Ennek működését és hatékonyságát szisztematikusan is tanulmányozom a doktori disszertációmhoz.) Jelenleg asztrológiát, jungiánus szimbólumterápiát, katathym imaginatív pszichoterápiát tanulok, tovább mélyítve a módosult tudatállapotban elérhető analógiás tartalmak iránti elkötelezettségemet.Rendszeres blogot vezetek az általam fontosnak vélt pszichológiai területekről, ahol közérthetően osztom meg az érdeklődőkkel azokat a felismeréseket, amelyek továbblendíthetnek mindenkit egyéni élete elakadásain és választ kaphat az őt foglalkoztató témákra.


• Anya-magzat kapcsolatanalízishez kapcsolódó bejegyzések

• Rebirthing transzlégzésről szóló írások

• Transzperszonális szemléletű gondolataim a pszichológiáról 

Weboldal: http://babamamakapcsolat.blogspot.hu/

Weboldal: http://rebirthingdebrecen.blogspot.hu/

Weboldal: http://pszichologiadebrecen.blogspot.hu/

Kérdés küldése

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Így kerülj közelebb a pocakodban fejlődő kisbabádhoz! - 3 gyakorlati tanács kismamáknak a pszichológustól
Így kerülj közelebb a pocakodban fejlődő kisbabádhoz! - 3 gyakorlati tanács kismamáknak a pszichológustól
Szeretnéd tudatosan építeni a kapcsolatot a pocakodban fejlődő kisbabával? Akkor olvasd el Végvári Edit pszichológus szakértőnk várandós kismamáknak szóló írását, aki ehhez nyújt egyszerű és gyakorlatias tanácsokat.

Szerző: Végvári Edit | 2017-05-11 00:00:00

tovább a cikkre
Így fejlődhet a magzat egészségesen a pocakodban! 5 dolog, amit tegyél meg a várandósság alatt - Pszichológus tanácsai
Így fejlődhet a magzat egészségesen a pocakodban! 5 dolog, amit tegyél meg a várandósság alatt - Pszichológus tanácsai
A várandósság idején, az egészséges életmódon és a rendszeres vizsgálatokon túl, mit tehetnek a kismamák a kisbabájuk fejlődése, egészsége érdekében? Végvári Edit pszichológus szakértőnk egyszerű és hatásos módszereket mutat be írásában, amivel a magzat optimális lelki fejlődését segíthetjük a várandósság során.

Szerző: Végvári Edit | 2016-10-26 00:00:00

tovább a cikkre
Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai
Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai
Mint ahogy minden, amit a kismama érez, a szüléstől való félelem is hatással lehet a kisbabára és a közelgő szülésre. Végvári Edit pszichológus az alábbi cikkünkben azt fejti ki, hogyan hat a szorongás a szülés folyamatára.

Szerző: Végvári Edit | 2016-10-17 00:00:00

tovább a cikkre
Mit élnek át a férfiak az apává válás során?
Milyen érzelmi átalakuláson megy keresztül a férfi a babavárás hónapjai alatt? Milyen addig ismeretlen érzései lesznek az apának a kisbaba megszületése után? Min múlik a jó apa-gyermek kapcsolat, és miért nélkülönözhetetlen az apa szerepe a gyermeknevelésben?

Szerző: Végvári Edit | 2014-06-06 00:00:00

tovább a cikkre
Mit érez a magzat a kismama gondolataiból?
Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? Hatással vannak-e a magzatra a kismama hangulatai, érzései, esetleg a negatív gondolatai? Hogyan hat a stressz a magzatra?

Szerző: Végvári Edit | 2013-07-03 08:00:00

tovább a cikkre
Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal
Minden emberi kapcsolat energiaigényes folyamat: minél többet teszünk bele, annál többet vehetünk ki belőle, ráadásul ennek idői lefolyása van (azaz ahogy előrehaladunk az időben, folyamatosan változik, erősödik a kapcsolat).

Szerző: Végvári Edit | 2012-07-10 00:00:00

tovább a cikkre
Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt
A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

Szerző: Végvári Edit | 2012-03-06 00:00:00

tovább a cikkre

Itt küldhet kérdést Végvári Edit szakértőnknek

Kérdést csak regisztrált, vagy bejelentkezett felhasználó küldhet.

Kérdések - Válaszok

vonal

10. kérdés

vonal
Ekatka
2:27:08
2016-05-21
Kedves Edit! Második gyerekemet várom , 16 hétben vagyok. A kisfiam most 17 hónapos. Az első terhessegem alatt kezdődtek a depresszió jelei. Szülés után depresszióba estem. és azóta is az vagyok.kulfoldon élünk ritkán járunk haza , gondolom ez is rá játszott a mostani allapotomnak. Úgy érzem , hogy nem tudok kapcsolatot teremteni a picivel. Sokszor úgy érzem mintha nem is lennék állapotos . Olyan lelkiismeret furdalásom van emiatt! Igaz egy totyogó mellett nehéz másra is figyelni... félek , hogy nem fogom úgy szeretni mint az elsőt...pedig vártuk akartuk őt.
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

9. kérdés

vonal
Korni
3:12:19
2014-06-25
Kedves Edit! Ma töltöttem a 34. hetet, de a terhességem alatt folyamatosan valamiért stresszeltem, sokat veszekedtem a párommal, és nagyon sokat sírtam. Mindig mindenért engem hibáztat. Folyamatosan negatív gondolatok kísérnek, hogy vajon egészséges lesz a babám, szép lesz a babám, de mindennap. Milyen hatással vannak ezek a babára? Ettől még lehet egészséges életerős baba? A vizsgálatok során mindig mindent rendben találtak valamiért mégis félek. Van egy autista öcsém nála 2 éves korában derült ki, hogy autista. Közrejátszhat ez is? Végig szomorkodom szinte az egész terhességem, úgy érzem nem vagyok boldog. A saját anyám is olyat mondott rólam, hogy felcsináltattam magam, ez is nagyon fájt.. Szüleimmel sose volt igazi szülő-gyerek kapcsolatom. Kérem segitsen mit tudnék tenni a negativ gondolatok ellen? Tudom hogy egészséges babám lesz de valamiért mégis mindennap azon agyalok mi lesz ha mégse.. Páromnak sincs elég türelme hozzám, állandoan kiabál ha felidegesitem.. Anyagilag se támogat, a babának se nagyon vett dolgokat, azt mondta majd ha egészségesen megszületik akkor fog neki vásárolni, mert beteg baba nem kell neki.. Kérem segitsen! :(
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2014-06-25 14:43:31

várandóság alatti szorongás

Kedves Korni, a terhesség szó is jelzi, hogy nehéz időszak a várandóság - nem csak testileg. Az intenzív testi-lelki átalakulás, a babával járó felelősség miatt felerősödhetnek a szorongások, kiéleződnek a párkapcsolati konfliktusok, előtérbe kerül a kismama saját szüleivel való kapcsolata, főleg akkor, ha az nem volt kielégítő. Úgy veszem ki a leveléből, hogy Ön nagyon egyedül maradt ezzel a sok ellentmondásos érzéssel. Érdemes lenne segítséget kérnie, egy szakembert, aki végigkísérné az anyává válás folyamatán. A kapcsolatanalizis.hu-n magánrendelés keretei közt, az egészségügyi ellátó rendszerben, vagy a családsegítőkben találhat pszichológust, aki vállalná. (Talán a védőnője tud tanácsot adni, kihez fordulhat.) Ez nem csak most válna a baba hasznára, hanem akkor is, amikor megszületik, hiszen a kisgyerekes lét is rejt magában olyan lélektani kihívásokat, amikre érdemes készülni. És a baba akkor van igazán jól, ha a mamája is jól van. Merjen hát lépéseket tenni a saját kiegyensúlyozottsága érdekében!

8. kérdés

vonal
Csonka Éva
2:02:34
2013-10-27
Kedves Edit!25 hetes kismama vagyok az lenne a kérdésem normális e hogy kb 2 napja nem nagyon érzem hogy rúg illetve nem úgy mint idáig.Most csak valami pici "szösszeneteket" érzek!Ugye ettől függetlenül nincs baja a babámnak?Nagyon aggódom és félek! Várom a válaszod!Előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2013-10-28 07:06:49

mozgás

Kedves Éva, Ha azt érzed, hogy nem mozog a baba, akkor kérlek, menj el terhesgondozásra! Ott megkeresik a baba szívhangját, vagy elküldenek ultrahangra és teljes bizonyossággal megnyugtatnak. Ha a szösszenetek apró mozgást jelentenek (lehetséges!), akkor egyszerűen ilyen kedvében van a baba, talán fejlődési ugrás következtében, vagy akár lelkileg történik most veled/veletek valami. (Nem pörögsz most nagyon valami miatt?) Kérd meg, hogy mozduljon egyet, hogy megnyugodj. Sokszor működik ez a módszer. :) És ha ez sem használ, vizsgáltasd ki magad az orvosodnál! Üdvözlettel, Végvári Edit

7. kérdés

vonal
Álom14
8:02:33
2013-09-24
Kedves Edit! 9 hetes terhes vagyok.Sajnos sok lelki teher ért az elmúlt pár hétben,félek hogy ez a babára is kihatással van.Úgy érzem nem tudok felhőtlenül boldog lenni,pedig életem legszebb periodusát élem.Gondoltam szakemberi segítségre,de nem tudom hová forduljak.A párom nagyon olyan magatartást tanusít ami türhetetlen.Becsmérel,pocskondiáz alaptalanul.Tervezett baba volt sok hónapot vártunk rá.Sajnos azt hittem változni fog de csak egyre rosszabb és elviselhetetlenebb.Pont ezért szüleimnél lakom most.Nagyon negatív hatással van rám.Elején követelte hogy vetessük el...majd nem majd igen...minden nap másképp áll a dolgohoz.Pedig így sem egyszerű a helyzet vannak alapbetegségeim és ezért veszélyeztetett terhes vagyok.Ön szerint mit tegyek hogy a baba szépen fejlődjön és egészséges lélekkel szülessen meg?Köszönöm válaszát segítségét. Üdvozlettel egy szomorú 30 éves kismama.
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2013-09-28 15:37:59

Kedves szomorú kismama! Nagyon sajnálom, hogy így alakulnak a várva várt várandósság hetei... valóban jó lenne, ha segítséget kaphatna ennek a nehéz időszaknak az átvészeléséhez. Sokszor nem az objektív körülményeink határozzák meg a lelkiállapotunkat, hanem hogy mit kezdünk velük. Jól tette, hogy a szüleihez költözött a nagyobb nyugalom érdekében. Egy szakember további módokon segítheti abban, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen saját maga és a baba érdekében. A http://babamamakapcsolat.blogspot.hu/ oldal alján talál szakembereket, ahol a lakhelye szerint elindulhat segítséget kérni. Kívánom, hogy sikerrel járjon! Szép babavárást, sok örömet a babában! Üdvözlettel, Végvári Edit

6. kérdés

vonal
lizatimo
7:31:40
2013-07-04
Tisztelt Edit! Azt hallottam, hogyha babát várok és még a nagytestvért szoptatom, akkor elmehet. Ennek van valami realitás alapja, vagy buta szóbeszéd? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Liza
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2013-07-04 20:05:50

szoptatás

Kedves Liza, Nem vagyok szakértője a témának (a kérdés a szülész-nőgyógyászat körébe tartozik). De mivel megtisztelt a bizalmával, a magánvéleményemet megosztom Önnel: szerintem nem veszélyezteti a babát azzal, hogy szoptatja a testvérét. A félreértés abból adódhat, hogy a szoptatás alatti hormonháztartás nehezíti a teherbeesést, de ezen Ön már túl van. Ha biztosra akar menni, javaslom, beszéljen az orvosával! Üdvözlettel, Végvári Edit

5. kérdés

vonal
annacica24
7:24:15
2012-05-22
jó napot!!22hetes terhes vagyok miért nem érzem még a baba mozgását???Odateszem a kezem akkor mintha lebegne valaki de nem érzek még rendes mozgást??mikor fogok??köszönöm
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2012-05-22 21:17:17

Magzatmozgás

A magzatmozgás érzékelése nagyon egyéni, nincs pontos időpontja. Ne aggódjon, hamarosan olyan nagy lesz a baba, hogy nem tudja majd nem észrevenni... :-) Boldog babavárást! Üdv, V. Edit

4. kérdés

vonal
baby0309
6:40:59
2012-03-02
Kedves Edit! 26 éves vagyok. Első Fiam most lesz 2 éves...nagyon vártam Őt,sok hónapon keresztül sajnos görcsöltem,hogy megérkezzen a pocakomba,de végül megérkezett. Apa is nagyon várta...terhességgel is minden rendben volt. A kérdésem a második Fiammal kapcsolatos. 8 hós volt az első fiam,mikor újra terhes lettem az első "balesetünkből" adódóan. Miután megtudtam,hogy babát várok,elkezdődtek a családi viták a párommal,ő akkoriban teljes mértékben elutasította,hogy újra szüljek. Nagyon sok veszekedés volt köztünk,mert én nem akartam őt eldobni magamtól....és nem is lettem volna képes rá talán....Párom annyira "megzakkant" a hírtől,hogy én megtartom a babát,hogy költözni akart,mert ő úgy érezte,hogy nem őt választom. Nem igazán értem ma se ezt mire vélni. Lényeg,hogy végül is több heti lelki vívódás és kimerültség után úgy döntöttem,hogy mégis túl esek a dolgon....elmentem a kórházba,elvégezték a műtét előtti vizsgálatokat(közben imádkoztam,hogy valahogy,valaki akadályozza meg ezt a döntésemet). Várakoztunk,majd közölte az orvos,hogy a műtétet pontosan egy héttel később tudják elvégezni. És akkor én már tudtam,hogy nem lesz műtét....de a páromnak nem szóltam,persze tudtam,hogy hatalmas balhé lesz belőle. Az is lett.....fenyegetőzött,hogy elköltözik(persze minden este hazajött)...és ez így ment heteken át. Nagyon csúnya,lélekbe markoló szavak hagyták el akkor a száját... Aztán lenyugodott...olyan 7 hónapos terhes voltam,amikor már kezdett érdeklődni a Pici iránt,néha megsimizte már a hasam,már kérdezgetett is róla.Soha nem erőltettem semmit,hagytam,hogy ő kezdeményezzen,ha úgy érzi kész rá. Aztán jött a szülés,kérdeztem,hogy szeretne-e részt venni(elsőnél is bent volt),ő igent mondott. Végül megszületett a második Fiúnk,apa vágta el a köldökzsinórt és neki adták oda,ő vitte lemérni,de ami a legmeglepőbb volt,hogy könnyes volt a szeme,ahogy ölelte Őt. Onnantól kezdve átfordult a dolog szerencsére,nagyon szereti a Picit is,nincs kivételezés a két fiú közt. Kérdésem az lenne,hogy milyen "problémák" lehetnek esetleg a későbbiekben,hisz nagyon sok stressz érte a Picit,főleg az első 3 hónapban. Mit érzékelt Ő ezekből? Remélem azt érezte,hogy én nagyon szeretem és nagyon vártam Őt. Apa-fiú viszony alakulhat negatívan a magzati korban elszenvedett sérülések miatt vagy a születés után bekövetkező változás,szeret teljes hozzáállás ezt kárpótolja? Elnézést a hosszú levélért,próbáltam még így is rövid lenni :) Még egy fontos kérdésem lenne: nekem a mai napig bűntudatom van amiatt,hogy én akkor elindultam a kórházba és ha az orvos nem mondja azt,hogy várni kell,akkor ki tudja....ez ellen mit tehetnék? Nagyon köszönöm a türelmét és hogy időt szán rám. Minden jót! Timcsi
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2012-03-02 19:27:41

Apai elutasítás

Kedves Timcsi! Egy kisbaba érkezése a családba nagyon felforgató és átalakító hatás. Egy férfinek mindig nehezebb érzelmileg megbirkózni a változásokkal, mint egy anyának, akinek 9 hónapnyi felkészülési ideje volt, a hormonok is segítik, és az első időszak - még ha ez nagy terhet is ró rá - róla szól a fizikai és érzelmi gondoskodás-igény miatt. Kevés apa találja meg zökkenőmentesen a kapcsolódási módot a csecsemőhöz és lesz nyugodt affelől, hogy a családban betöltött szerepe továbbra is fontos (egy 24 órában a baba körül forgó feleség mellett könnyű elbizonytalanodni). Férje elutasító reakciója erről a nehézségről szólhatott. Azért kezdtem ezzel, mert az apa-gyerek kapcsolat szempontjából fontos lenne, hogy meg tudjanak bocsátani maguknak és egymásnak a történtek miatt. Bár a kisbaba biztosan érzékelte a feszültséget és a bizonytalanságot a sorsa körül, de egy elutasító apa hatását egy kitartó és szerető anya tudja ellensúlyozni a tapasztalatok szerint. Azt sem tartom kizártnak, hogy kompenzációként a férj apai szeretetét megsokszorozta ez a kezdeti elutasítás. Talán épp jól is alakul így, bár sajnálom, hogy ilyen stresszes várandóságban volt része. Ne feledje, nincsenek tökéletes életek, tökéletes forgatókönyvek. Vannak buktatók, kanyarok az életünkben és a fejlődő magzatokat sem lehet ezektől megkímélni. Ne aggódjon a múlt miatt túl sokat, fókuszáljanak arra, hogy most jól működjön a családjuk. Üdv, V. Edit

3. kérdés

vonal
Siposné Csermely Mária
3:21:42
2012-03-02
Kedves Edit! Még első gyermekem várásakor olvastam a Lelki köldökzsinórt és nagyon megérintett. Próbáltam is vele többször beszélgetni és bár, nem tudom, jól csináltam-e, sokszor megtette, amire kértem, szóval, gondolom, hogy már akkor nagyon figyelt rám. Akkor még volt időm minden héten kismamajógára is járni. Most kisfiam 1 éves és a kistestvérét várom (14.héten vagyok), ám eddig mindig fáradt voltam a "beszélgetéshez" a magzattal ill. még nem volt időm jógára menni. Az lenne a kérdésem, hogy mit javasol, hogyan tudnám felvenni vele is a kapcsolatot? Annyira szeretném, ha ő is olyan okos kisgyermek lenne, mint a bátyja és ő is érezné, hogy nagyon szeretjük, bár látszólag most nem jut annyi idő, figyelem -még- rá. Nekem kicsit megfoghatatlan ez a lemegyünk alfába-dolog, én minden ilyesminél tutira elalszom, pedig érdekel! Nagyon köszönöm előre is a segitségét! Üdvözlettel, Marcsi
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2012-03-02 15:30:13

2. baba

Kedves Mária! Teljesen érthető, hogy fáradt és kevesebb ideje van a második babára úgy odafigyelni, ahogy az elsőre. Szerintem a legfontosabb az, hogy ezt elfogadja, azzal a ténnyel együtt, hogy ez később sem lesz másképp. Illúzió lenne azzal hitegetnie magát és a babáját, hogy pontosan azt és úgy tudja majd neki nyújtani, mint azt elsőnek. Ezt nem kell hiányként értelmeznie, inkább egy más mintaként, ami a második gyermekek sajátja. Ők ebbe születnek, szocializálódnak bele, ehhez alkalmazkodnak, és ebből fogják kihozni a legtöbbet a személyiségfejlődésük során. Nem azt akarom sulykolni, hogy adja fel, és meg se próbálja a kapcsolatfelvételt, csak azt, hogy ne élje meg kudarcként, ha a fáradtságtól belealszik a relaxációba. Ahogy cikkemben írtam, minden magzatra szánt gondolat és érzés "célba ér", tehát éberen, a homokozó szélén ülve is elkezdheti gyakorolni a figyelemmegosztás művészetét: miközben felügyeli a nagyot, belső hangján beszélgethet a kicsihez. Kommentálhatja a mocorgásait, elmesélheti neki, mit csinálnak éppen, stb. Sok sikert ehhez és mérhetetlenül sok erőt kívánok két pici gyerek neveléséhez! Üdvözlettel, V. Edit

2. kérdés

vonal
erika
5:13:28
2012-03-01
szeretnék kérdésemre hogy sajnos a baba ki kellett venni de már február 19 17 hetes volt szeretnék babát mert burokrepedés de szeretnék kérni olyan hogyan vigyázzak baba a hasábba és mit kell tennem magam mert egyik elhalt a másik mert burokrepedés és ne korai magzatvíz
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2012-03-01 15:40:11

Vigyázni a babára

Kedves Erika, Ha jól értem, első babája elhalt, a másodikat pedig burokrepedés miatt meg kellett szülnie a 17. héten? Fogadja együttérzésemet, nagyon nagy fájdalom lehet ez. Nincs "tuti" recept arra, hogy hogyan kerülhetné el ezt legközelebb, mert minden ilyen eset egyedi, főleg, ha nem valamilyen fizikai trauma (pl. baleset, ütődés) vagy fertőzés okozta. (Ezeket a lehetőségeket az orvosával biztosan végiggondolták.) Nem zárható ki a pszichés ok, természetesen (bár nem is állítom, hogy mindenképpen van), de ennek felgöngyölítéséhez javasolnám, hogy kérjen pszichológustól segítséget. És bár nagyon nehéz lehet ilyen helyzetben várni, azt tanácsolnám, hogy a következő fogantatásig teljen el egy év, hogy legyen ideje meggyászolni az elvesztett babákat. Üdvözlettel, Végvári Edit

1. kérdés

vonal
Jutka
9:42:05
2012-02-24
Kedves Edit! Annyi kismama történetét hallottam már, egyik rázósabb, mint a másik. Közeledik a szülésem ideje, kezdek félni. Hogyan tudnék nyugodtan felkészülni, megbeszélni a babámmal, hogy szép szülésünk lesz? Köszönöm válaszát! J.
szakértő fényképe

Végvári Edit

Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

2012-02-24 14:18:57

Felkészülés a szülésre

Kedves Jutka! A szülésre kétféleképpen tud felkészülni. Az egyik út - ahol a tudatosság és a racionalitás segít - az, ha tudatosan informálódik a szülésről. Nem szubjektív beszámolókra gondolok, mert az át van szőve a kismamák saját (esetleg) traumatikus szülésének emlékeivel, hanem objektívebb forrásokra. Számos kismamáknak írt könyvben olvashat a szülés folyamatáról, Ina May Gaskin Útmutató szüléshez című könyvében pedig nagyon szép születéstörténeteket olvashat. Kérje meg az orvosát, vagy ha van, fogadott szülésznőjét, hogy szánjanak rá időt, hogy végigbeszélhessék, mi fog történni szüléskor. Intézményenként változik a protokoll - minél inkább tisztában van "az elvárásokkal", annál kevesebb energiáját fogja elvenni szüléskor az alkalmazkodás. Vonatkozik ez arra is, hogy ismerje meg a szülőszobát, mint helyszínt is, ha van erre lehetőség (sok kórházban van). Ha tudja, mire számíthat, nem kell az ismeretlentől szorongania, és ezzel el is értünk a felkészülés második - egyedül nehezebben kivitelezhető - részéhez: szembe kellene néznie a szüléssel kapcsolatos félelmeivel. Ezek csak egy része tudatosítható azzal, ha gondolkozik rajtuk, de már az is nagy eredmény. Ha van még ideje, és kapacitása, keressen fel szakembert, aki támogatni tudja a szüléssel kapcsolatos tudattalan félelmeivel való megküzdésben. A babáját csak akkor tudja megnyugtatni, ha Ön is nyugodt. Sok sikert kívánok ehhez és nagyon szép szülést-születést kívánok Önöknek! Üdvözlettel, Végvári Edit

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Koronavírus: Közölték az első részletes adatokat a járványban elhunytakról - Ezt lehet tudni a vírus magyar áldozatairól tovább

Ezentúl részletesebb adatokat osztanak meg a kormány hivatalos koronavírussal foglalkozó oldalán: látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is. Március 31-én megérkeztek...

Babát várok, mi lesz, ha elkapom a koronavírust? - Az országos tisztifőorvos tanácsai várandósoknak, otthon dolgozóknak, időseknek tovább

Mit tanácsolnak az időseknek? Mi a helyzet a kismamákkal? Mit tegyen az, aki észleli a koronavírus-fertőzés tüneteit? Van-e gyógyszer a betegség ellen? ...

Koronavírus-járvány: Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól - Orbán Viktor jelentette be ma reggel  tovább

Magyarországon március 27-re 300-ra nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma, az Oparatív törzs a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések...

Családtámogatások a koronavírus-járvány idején: Gyed, gyes, gyet, nagyszülői gyed és gyes változások tovább

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában....

Kivihetem a kisbabámat babakocsiban levegőzni? Mi lesz velem, ha most jár le a gyes, gyed? - Ezek hangoztak el a sajtótájékoztatón tovább

A tömeges megbetegedések időszaka jön, mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Orbán Viktor, és további intézkedéseket is bejelentett, ami az egészségügyet vagy a gazdaságot illeti....

Hatósági házi karantén koronavírus idején: Mit szabad és mit nem, ha házi karanténba kényszerülsz? - Hivatalos tájékoztató tovább

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat, akik potenciálisan fertőzöttek,...

Nyolcadikos a gyerek? Fontos változás a felvételi eljárásban a koronavírus miatt - Az Oktatási Hivatal tájékoztatása tovább

A középiskolába felvételizőknek eredetileg március 19. és 20. között nyílt volna lehetősége arra, hogy változtassanak a megjelölt tanulmányi területeken - ezt a határidőt módosította...

Orbán Viktor: Húsba vágó döntéseket hoztunk - Ezeket jelentette be a miniszterelnök ma délután tovább

2020. március 18-ra már 58 regisztrált koronavírusos személy van Magyarországon, és az országos tisztifőorvos szerint ez a szám a napokban több száz, vagy akár több ezer is lehet....

Országos tisztifőorvos: Már az ország minden területén van koronavírusos beteg tovább

Jelenleg 58 regisztrált koronavírusos beteg van Magyarországon, de beléptünk a csoportos megbetegedések szakaszába, mondta el Müller Cecília a szerdai sajtótájékoztatón....

12 dolog, amit tarts be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! - Tanácsok kismamáknak, szülőknek az NNK-tól tovább

Mint a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, az új koronavírus járvány terjedésének megelőzésének legfontosabb pontja, hogy maradjon otthon és mosson rendszeresen kezet. Ugyanakkor a további...

Szoptatás

Ezért is fontos, hogy szoptasd a kisbabád! Újabb nyomós érvet találtak a kutatók az anyatejes táplálás mellett tovább

Egy friss kutatásban megállapították, hogy a szoptatás általi immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart - a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül...

"9 éves koráig szoptattam a kislányomat - De engedném neki tovább is, ha akarná, nincs ebben semmi rossz" tovább

Hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében az az anyuka, aki 9 éves koráig szoptatta legkisebb lányát - pedig szerinte nincs ebben semmi természetellenes....

"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt" tovább

Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még...

Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és problémák ellen véd az anyatejes táplálás? tovább

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya. Milyen betegségek ellen...

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson! tovább

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten....

Párkapcsolat

Párkapcsolat

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő tovább

Ez az oka, hogy sok párkapcsolat tönkremegy, miután megszületett a gyerek! - Miben hibázik a legtöbb apa és anya? tovább

10 dolog, amiről a boldog párok rendszeresen beszélgetnek - A párterapeuta elárulja tovább

Még hogy nincsenek romantikus férfiak? 14 fotó, ami bizonyítja, a férfiak is mindent megtesznek a szerelmükért tovább

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Így készíts szájmaszkot házilag: Van, amelyiket varrni sem kell! - 5 videós ötlet, lépésről lépésre elkészítéssel tovább

Alumínium rendezvénysátor kültéri programokhoz tovább

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz  tovább

5+1 tökéletes koktél szilveszterre és más különleges alkalomra tovább

Kreatív ötletek parafadugóból! 17 hétköznapi tárgy, amit házilag is elkészíthettek a gyerekkel - Fotós diy ötletek tovább

Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged tovább

Látványos húsvéti dekoráció fakorongból, házilag: Ha van kerted vagy erkélyed, feltétlenül próbáld ki idén! tovább

Babakonyha

Babakonyha

Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog tovább

Növényi tej vs tehéntej: Mit kell tudni a legnépszerűbb növényi italokról? Mi mindenben különböznek a tehéntejtől? tovább

Dinnyetorta recept: mennyei, lédús finomság, ami 5 perc alatt kész! A legjobb desszert kánikulában tovább

5 mennyei süti recept képpel, ételallergiás gyerekeknek! - Kipróbált receptek a gasztroblogger anyukától tovább

Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel tovább

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hamis tepertős pogácsa

Hamis tepertős pogácsa

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 dkg liszt 10 dkg Graham-liszt 5 dkg zabkorpa 5 dkg búzakorpa 2 db tojás 2 dl tejföl 2 dkg élesztő 15 dkg margarin só bors 1 dl tej cukor tojás a tetejére

Recept:

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy kevés cukrot, majd az élesztőt, megvárjuk, amíg felfut. A lisztet, a korpát összekeverjük a sóval, ízlés szerinti borssal, hozzákeverjük a tojásokat és a lágy margarint, végül a felfutott élesztőt. Alaposan &ou(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Orbán Viktor: Ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak - A miniszterelnök csütörtöki bejelentése

vissza vissza