Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Bojti Andrea Gyermekpszichológus Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

vonal

szakértő fényképe

Bojti Andrea gyermekpszichológus vagyok. Pszichológus diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Alkalmazott fejlődéslélektan szakirányon szereztem, de külföldön, a Kölni Egyetemen is volt alkalmam tanulni a szakmát. A Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus szakképzést a Debreceni Egyetem Orvosi Karán végzem. Emellett család- és párterápiás módszerspecifikus képzésben veszek részt a Magyar Családterápiás Egyesületnél. Önismereti jártasságot pszichodráma csoportban szereztem.

Főállásom a Heim Pál Gyermekkórházban van.

Weboldal: http://gyermekpszichologus.blog.hu/

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?
Hogyan kell ügyesen felkészíteni a nagytesót a kisbaba érkezésére? Ezentúl minden programra valóban együtt kell menni a két gyerekkel? Hogyan lehet igazságot tenni a testvérek közötti vitákban? Testvérféltékenységről, testvérek közötti konfliktusokról és a testvérekkel kapcsolatos nevelési hibákról pszichológus szakértőt kérdeztünk.

Szerző: Bojti Andrea | 2016-08-08 00:00:00

tovább a cikkre
A gyerekek és a tévénézés - Milyen műsorokat nézhet a kisgyerek? Mit ne engedjen a szülő? Jó-e, ha nincs a családban tévé? Pszichológus válaszol
A gyerekek és a tévénézés - Milyen műsorokat nézhet a kisgyerek? Mit ne engedjen a szülő? Jó-e, ha nincs a családban tévé? Pszichológus válaszol
Milyen műsorokat szabad engedni a gyereknek, hogy megnézzen a tévében? Miért nem jó, ha a híradó háttérzajként zúdul rá a gyerekre? Fel tudják dolgozni a kisgyerekek a tévében, interneten látottakat? Mi a feladata a szülőnek a tévénézés kapcsán? Bojti Andrea pszichológust kérdeztük az okostévézés, illetve a televíziózás gyerekkori szabályairól.

Szerző: Bojti Andrea | 2016-02-12 00:00:00

tovább a cikkre
Hogyan válassz bölcsődét? Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére? Pszichológus válaszol
Hogyan válassz bölcsődét? Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére? Pszichológus válaszol
Melyek a bölcsődeválasztás legfőbb szempontjai? Hogyan hat a bölcsődei nevelés a kisgyermek fejlődésére? Melyek a bölcsibe adás előnyei és hátrányai? Mivel tesz a legtöbbet az anya, ha a bölcsődébe adás mellett döntött? Gyermekpszichológus válaszol.

Szerző: Bojti Andrea | 2016-01-21 00:00:00

tovább a cikkre
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

Szerző: Bojti Andrea | 2015-11-19 00:00:00

tovább a cikkre
Munkába állás gyes alatt - Mikor menjen vissza az anyuka dolgozni? Hogyan kell felkészíteni a gyermeket?
Bár nem kellene, hogy így legyen, de van az a helyzet, amikor hátrány, ha egy nőnek gyermeke van. Mégpedig legtöbbször az álláskeresés, a munka világában. Mit lehet tenni, ha az anyának - anyagi vagy egyéb megfontolásból - vissza kell állnia dolgozni? Megnéztük a lehetőségeket.

Szerző: Bojti Andrea | 2015-10-19 10:00:00

tovább a cikkre
El lehet kényeztetni a kisbabát? 3 dolog, amire figyelj oda a pszichológus szerint
Felvegyük a babát vagy hagyjuk sírni? El lehet-e kényeztetni egy csecsemőt? Aludhatunk-e együtt a kisbabával? Miért jó, ha az anyukák a megérzéseikre hallgatnak?

Szerző: Bojti Andrea | 2015-06-01 00:00:00

tovább a cikkre
Mit tehetünk, amikor az addig bújós, kedves kisgyermekünk lázadóvá válik?
Valóban 8-9 évesen kezdődne már a kamaszkor? Hogyan lehet kezelni a 9 évesek lázadását? Mi játszódik le a gyerekek lelkében 9-10 évesen? A kiskamaszkorról általában kevés szó esik, pedig egyre hangsúlyosabban megjelenő életszakasz. Ebben a cikkben a lélektani vonatkozásairól lesz szó.

Szerző: Bojti Andrea | 2015-04-13 00:00:00

tovább a cikkre
Gyermekrajzok - Mit tudhatunk meg a gyermekünk rajzaiból?
Mire következtethetünk a gyermekek rajzaiból? Mit jelent, ha a rajz főmotívuma kitölti az egész lapot, vagy ellenkezőleg, ha a gyermek mindent csak kicsiben ábrázol? Miről árulkodnak a színek? Mire utal, ha a gyermek rajzai túlságosan is megváltoznak?

Szerző: Bojti Andrea | 2015-03-25 00:00:00

tovább a cikkre
Miért hisztizik a gyerek? Hogyan kezeljük a hisztit? - Pszichológus válaszol
Gyereknek lenni nehéz. Körülöttük mindenki nagy, mindenki jobban tudja és meg akarja mondani mit szabad és mit nem. Ezért a gyerekek ellentmondanak. Minden életkorban ellentmondanak. Néha erősebben, néha alig észrevehetően. Amit a felnőttek rosszul viselnek. A legtöbbször emlegetett téma egy gyermekpszichológiai konzultáción a hiszti kezelése.

Szerző: Bojti Andrea | 2015-02-17 00:00:00

tovább a cikkre
Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?
"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

Szerző: Bojti Andrea | 2015-02-11 00:00:00

tovább a cikkre
Válás után újra családban. Mi a titka a sikeres mozaikcsaládoknak?
Az elvált és magányossá vált szülőknek igenis új partnerre van szükségük, amit a gyerekek nem biztos, hogy jó szemmel néznek. Hogyan lehet harmonikus új családot alapítani a válás után? Mit várhatnak el egymástól a felnőttek, és mit gondolnak az új helyzetről a gyerekek? Pszichológus válaszol.

Szerző: Bojti Andrea | 2015-01-05 00:00:00

tovább a cikkre
Karácsony - Miért fontosak a hagyományok? Mit árul el egy családról, hogy hogyan ünnepel?
Karácsony - Miért fontosak a hagyományok? Mit árul el egy családról, hogy hogyan ünnepel?
A karácsony a szeretet ünnepe, mely életünk különböző időszakaiban mindig újabb hangsúlyt kap. Hogyan változnak a család karácsonyi szokásai időről-időre? Miért van szükség saját családi hagyományokra? Pszichológus válaszol.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-12-22 00:00:00

tovább a cikkre
Zsebpénz: adjunk vagy ne adjunk a gyerekeknek?
Mire való a zsebpénz? Hány éves kortól adjunk zsebpénzt a gyerekeknek? Mekkora összeget adhatunk? Jár-e tanulásért vagy a házi munka elvégzéséért zsebpénz? Gyermekpszichológusunk tanácsai a zsebpénzről szülőknek és nagyszülőknek.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-11-12 00:00:00

tovább a cikkre
Így vedd észre, ha óvodás, iskolás gyermeked szorong, gondjai vannak a barátkozással - Gyermekpszichológus tanácsai
Így vedd észre, ha óvodás, iskolás gyermeked szorong, gondjai vannak a barátkozással - Gyermekpszichológus tanácsai
Hogyan ismerhető fel, hogy gyermekünk szorong a közösségben? Mit tegyünk szorongó gyermekünkkel? Mire van szükségük a félénk, visszahúzódó vagy éppen agresszív gyerekeknek? Szociális szorongásról, illetve a visszahúzódó gyerekekről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-11-07 00:00:00

tovább a cikkre
Óvodából iskolába: Menjen, vagy várjunk még egy évet?
Maradjon gyermekem még egy évet az oviban vagy menjen jövőre iskolába? Vajon elég érett lesz 1 év múlva az iskolához? Létezik jó döntés? Pszichológus szakértőnk segít mérlegelni. Szempontok az egyik legnehezebb szülői döntéshez:az óvodai maradás vs. iskolakezdés dilemmájához.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-10-06 00:00:00

tovább a cikkre
Mit mondjunk el a gyermekünknek és mit ne? Szorongóvá válhat a titkolózástól
Meg szabad-e mondani a gyerekeknek a rossz híreket? Hova vezet, ha eltitkolunk fontos dolgokat a gyerekek elől? És lehet-e titka a gyereknek, vagy mindent meg kell otthon beszélnünk? Megváltoztatná az életünket, hogy kiderülnének a családi titkok? Gyermekpszichológus írása titkokról, szorongásról, bűntudatról.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-09-12 00:00:00

tovább a cikkre
Iskolakezdés zökkenőmentesen - Így segíthetjük a gyerekek tanévkezdését!
Mivel könnyíthetjük meg gyermekeink számára az iskolai tanévkezdést? Mivel motiváljuk, hogy kedve legyen iskolába járni? Miről és hogyan beszélgessünk vele, ami oldja gyermekünk iskolával kapcsolatos feszültségét? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai a szeptemberi iskolakezdésre.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-09-03 00:00:00

tovább a cikkre
Becsöngettek! Hogyan neveljük az óvodából az iskolapadba csöppent kisiskolás gyereket?
Hogyan kell szülőként viselkedni a kisiskolás gyerekekkel? Dicsérjünk vagy a büntessünk? Miért nem jó a kisiskolás gyerekkel szembeni túlzott elvárás? Hogyan változtatja meg az iskola és az iskolatársak gyermekünket? Mire figyeljünk oda az iskoláskorú gyermekek nevelése során? Tipp, ami a szabálytudatot formálja.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-09-01 00:00:00

tovább a cikkre
Új párkapcsolat válás után - Hogyan hat a gyerekekre?
Új párkapcsolat válás után - Hogyan hat a gyerekekre?
Válás után mennyi idővel mutathatjuk be a gyermekünknek az új partnerünket? Mi történik, ha a gyerek mégsem fogadja el az új választottunkat? Beleszólhat-e a gyerek a partnerválasztásba? Mire ügyeljünk, ha új szerelmünket akarjuk a gyerekkel megszerettetni?

Szerző: Bojti Andrea | 2014-07-11 00:00:00

tovább a cikkre
Ha fél, szorong a csecsemő, vagy gyermek - okok és kezelésük
A csecsemők az anyától való elszakadás miatt szoronganak (szeparációs szorongás), az óvodások képzeletében megjelennek a mesevilág félelmetes alakjai, vannak gyerekek, akik az állatoktól vagy erős hangoktól félnek. Mit okoz a túlzott szorongás, és mikor kell szakembert felkeresni?

Szerző: Bojti Andrea | 2014-07-02 00:00:00

tovább a cikkre
Hasznos tippek a nyári tábor előtt
Mikor érett a gyerek a nyári táborra? Hogyan készítsük fel a gyereket a táborozásra? Hogyan kezeljük, ha nehezen viseli gyermekünk a különlétet? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai táborozásra készülő gyerekek szülei számára.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-06-19 00:00:00

tovább a cikkre
Miért lesz agresszív egy gyermek? Mit tehet a szülő?
Miért bántja a testvérét? Miért reagál durván a többi gyermek viselkedésére? Miért agresszív a szülőkkel, vagy akár önmagával? És mit tehet a szülő, hogy a gyermeke visszataláljon a helyes útra?

Szerző: Bojti Andrea | 2014-05-29 00:00:00

tovább a cikkre
Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?
Mikor kezdjünk el mesélni gyermekünknek? Hogyan fejleszti a gyermekeket a mese? Mesélhetünk-e a kicsiknek ijesztő és félelmetes meséket? Tudtad, hogy a gyermekek a mesékkel könnyebben feldolgozzák a lelki gondjaikat?

Szerző: Bojti Andrea | 2014-04-14 00:00:00

tovább a cikkre
Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?
Válni akarunk, de a gyerek még nem tud róla. Hogyan mondjuk el úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a lelke? Biztosan sérülni fog a válás miatt? Együtt vagy külön-külön beszéljünk vele? Mondjuk el a teljes igazságot? Mi lesz, ha kiborul? És ha én is elsírom magam?

Szerző: Bojti Andrea | 2014-04-10 00:00:00

tovább a cikkre
Plüssök, rongyik, vigasztárgyak - életkori sajátosság, vagy kóros kötődés?
Minden szülő tapasztalja, hogy gyermekének van egy kedvenc, takarója, cumija, plüssállata, vagy valamilyen tárgy, ami mindig vele van. Vajon miért ragaszkodnak annyira a kicsik a rongyijukhoz, alvókájukhoz, babájukhoz, mi ennek az oka?

Szerző: Bojti Andrea | 2014-02-05 00:00:00

tovább a cikkre
Honnan tudjuk, hogy iskolaérett-e már a gyermekünk? - videóval
Sokan azt gondolják, az iskolaérettség egyenlő az okossággal és ügyességgel. Ez azonban így nem igaz! Mint ahogyan az sem, hogy 6 éves kor után automatikusan iskolaéretté válik a gyermek. Az iskolaérettség fizikai és pszichés alkalmasságot jelent az iskolai elvárásoknak való megfeleléshez.

Szerző: Bojti Andrea | 2014-01-17 08:00:00

tovább a cikkre
Nem is létezik a Mikulás? - Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi?
Nem is létezik a Mikulás? - Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi?
Mit mondjunk a gyermekünknek, ha megkérdezi, létezik a Mikulás? Mert az óvodában azt hallotta, hogy nem. Bizonyára minden szülőnek felteszi ezt a kérdést a gyermeke előbb-utóbb.

Szerző: Bojti Andrea | 2013-12-06 13:30:00

tovább a cikkre
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról a gyereknek?
Minden család életében megtörténik, hogy egy szeretett személy eltávozik. Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról? Hogyan mondjuk el, hogy meghalt valaki? Esetleg titkoljuk el, vagy hazudjunk? Ezekről a kérdésekről is beszélnünk kell gyermekünkkel.

Szerző: Bojti Andrea | 2013-11-01 00:00:00

tovább a cikkre

Kérdések - Válaszok

vonal
Oldalak:

83. kérdés

vonal
Esztycs
1:09:30
2016-03-05
Tisztelt Andrea!Gyermekem ma-holbap 9.éves és bepisil,még akkor is,ha felébresztjük éjszaka.Ez miatt volt az Urológiai osztàlyon teljesnek mondott kivizsgàlàson voszont önhöz vagy kollégàjàhoz màr nem jutott el a Hein Pàlon belűl,hiszen senkinek nem jutott eszébe rajtam kívűl,hogy oda is el kellene küldeni.Én viszont àprilis közepénél hamarabb màr nem tudom elvinni magàhoz mert hamarossan kistesója születik és màr mozgàsomban eléggé korlàtozott lettem.Kérem jelezzen vissza szàmomra,hogy mikor tudnék önnel egy kivizsgàlàssal kapcsolatossan értekezni.Előre is köszönöm vàlaszàt!
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-05 07:54:00

Kedves Eszter! Lentebb már jeleztem, hogy hozzám nem tud időpontot kérni. Szülési szabadságon vagyok. Kérem keresse a Heim Pálban a Pszichiterápiás Ambulancián dolgozó kollégákat! Üdvözlettel, Bojti Andrea

82. kérdés

vonal
Esztycs
5:24:15
2016-02-15
Jónapot Andrea!Januàrban lànyomat kivizsgàltàk önöknél az urológiai osztàlyon,de nem talàltak nàlla semmit amiért az elmúlt 6évben folyamatossan bepisil ezért szeretnék időpontot kérni öntöl,ha van rà lehetőség?Kérem privàtban az e-mail cìmemre ìrjon.köszönöm előre is.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 16:19:55

Lentebb válaszoltam.

81. kérdés

vonal
Esztycs
5:23:52
2016-02-15
Jónapot Andrea!Januàrban lànyomat kivizsgàltàk önöknél az urológiai osztàlyon,de nem talàltak nàlla semmit amiért az elmúlt 6évben folyamatossan bepisil ezért szeretnék időpontot kérni öntöl,ha van rà lehetőség?Kérem privàtban az e-mail cìmemre ìrjon.köszönöm előre is.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 16:18:48

Kedves Kérdező! Lentebb jeleztem, hogyan és kitől tudnak időpontot kérni. Üdvözlettel, Bojti Andrea

80. kérdés

vonal
batkácska
8:09:46
2016-02-11
Tisztelt Doktornő! 10 éves kisfiam mostanában minden este fél elaludni.Attól fél hogy betörnek hozzánk és őt elrabolják,vagy megölik.Vagy hogy reggelre meghal.Minden este meg kell vele beszélnem hogy nem fog fog semmi ilyen történni vele.Mitől lehet ez a halálfélelme?Arra már sikerült rájönnöm hogy szeptemberben mikor az öccse kezdte az iskolát átrendeztük a szobájukat, és az addig közös kanapét lecseréltük külön heverőkre.Az is bántotta hogy nem érzi az öcsi közelségét,azóta újra egymás mellett alszanak ,kicsit javult a helyzet ,de még mindig meg kell vele beszélni hogy nem kell semmitől félnie. És ez csak esténként szokott nála jelentkezni,mintha félne elaludni.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Katalin!
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 16:17:37

Kedves Katalin! Alsó tagozatban a gyerekek fejlődése eljut arra a szintre, hogy megértik a világnak ezen materiális dolgait mint a halál, balesetek, betegség. Kezd kialakulni a reális látásmódjuk. Számtalan kérdés felmerül ilyenkor (pl. gyerek születése, a családtagok története, halál stb.) melyekre már konkrét, felnőttes válaszokat várnak. Természetes az, hogy ezek számos kérdést felvetnek bennük, sőt akár szorongással is járnak. Legyenek türelemmel, és válaszoljanak a kérdéseire. Üdvözlettel, Bojti Andrea

79. kérdés

vonal
zsazsa
4:23:37
2016-01-25
Tisztelt Dr Nő! 16-hónapos kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Ha rászólok hogy nem szabad vagy nem az van amit ő szeretne veri a fejét a földhöz illetve van hogy a kezével üti a fejét arcát sőt ha épp kezemben van akkor az én arcom és fejem kezdi el ütni.Ilyenkor elterelem a figyelmét rászólok hogy nem szabad illetve sok esetben mondom neki hogy simi simi és simogatom az arcát ilyenkor.De nem igazán tudom mit tehetnék még,vagy hogy miért van ez mindig nyugodt baba volt.2015 decemberben kórházba kerültünk mert beteg volt én úgy látom azóta változott.Köszönöm válaszát előre is. Tisztelettel Barna Zsanett (aggódó anyuka)
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 16:14:06

Kedves Zsanett! Ez az önbántalmazó viselkedés ebben az életkorban sok kisgyereknél előfordul. Általában az akarat kinyilvánításának és a figyelem felkeltésének része. Jól teszi, hogy a helyes viselkedést mutatja meg neki. ha pedig elkezdi magát bántani, próbáljon meg kevesebb figyelmet fordítani rá. (pl. ne rohanjon egyből oda hozzá) Idővel javulni fog a helyzet! üdvözlettel, Bojti Andrea

78. kérdés

vonal
Csiga
8:28:02
2016-01-23
Kedves doktornő! Kisfiamat tavaly szeptemberben írattuk be a bölcsibe 22 hónaposan. A beszoktatás 3 hétig tartott, ezalatt az idő alatt majdnem végig ott voltam vele ebédidőben,de nem volt hajlandó enni már akkor sem semmit. Ez a mai napig kitart,most 26 hónapos. Aggaszt az,hogy akkor eszi magát degeszre mikor hazaértem a munkából,ez kb.délután 5-6 óra körül van, és addig se reggeli,se tízórai, se ebéd a bölcsiben. Néha,amikor vajas kenyeret kapnak uzsonnára,azt elfogadja,nyilván akkor már nagyon éhes. Sokszor sírva fakad már az étel látványától is. A dadusa azt mondja, dacból teszi. Meg sem kóstolja az ebédet. Szerintem nagyon fontos az,hogy egy nap legalább egyszer egyen főtt ételt. Nagyszülei is hiába kínálják, megvár, míg haza nem érek. Pedig ők is ugyanazt adnák neki. Nem azt mondom hogy rossz evő,így is 15 kg, bár magas is 93 cm. Legszívesebben mindig rudit enne.  Vizet se szokott inni,max a kádban, csak a teát szereti,vagy a szörpöt. Gyümölcsöt is eszik, de abból is csak almát,körtét és banánt. Zöldséget nyersen semmit. Tésztaféléket se szereti,leginkább húsevő. Szerintem finnyás lett,sokszor ránéz az ételre,és a látványától kirázza a hideg. Nem mer megkóstolni egy darabka barackot,vagy mandarint se. Bölcsiben a legfinomabb dolgokat sem hajlandó megkóstolni,a társai sincsenek rá ösztönző hatással. A többiek habzsolják a tejbegrízt, aranygaluskát,milánót, ő még csak meg se kóstolja. Képes 15 perceket gondolkodni és tartani a kezében a kanalat,hogy egyen vagy ne,és a végén nem lesz belőle semmi. Nem értem miért nem eszik ha éhes. Nem értem miért nem fogadja el mástól ha már szinte szédül az éhségtől. Hogyan lehetne rávenni hogy végre egyen a bölcsben? Mikor fog ez változni? Hol rontottam el? Félek, hogy az esti habzsolás nem tesz jót az egészségének. Egyébként nagyon szereti a bölcsit,aranyos egész nap,játszik a társaival,2 órákat alszik.Már szépen beszél. Idén valamiért sírva fakad,ha értemegyünk,hisztérikus állapotba kerül, és közben a dadusa nevét hajtogatja és sír utána. Ez számunkra kellemetlen is tud lenni,rossz érzés hogy haza sem akar jönni. Vagy már annyira éhes,hogy így kel ki magából…nem tudom. Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 16:06:47

Kedves Kérdező! Nagyon összetett ez a kérdés, amit felvet, így online nem tudok konkrét tanácsot adni. Látni kellene, hogyan alakult ki ez a folyamat, ki hogyan kezeli. Hogyan alakult a kicsi fejlődése, a dackorszak milyen volt? javaslom, hogy konzultáljanak személyesen gyermekpszichológussal. Üdvözlettel, Bojti Andrea

77. kérdés

vonal
izmirli
2:00:03
2016-01-14
Tisztelt Szakértő! Kisfiam 16 hónapos, külföldön élünk, az édesapja hazájában, így az "anyanyelve" vagy legalábbis az a nyelv, amelyen jobban fog beszélni, nem a magyar lesz. Én természetesen csak magyarul beszélek vele. Vagyis két nyelvet tanul egyszerre a kezdetektől fogva. 2 évesen szeretnénk egy bölcsis csoportba járatni, ahol hetente 3x3 órát, nagy részben angol nyelven játékos oktatásban részesülne. A kérdésem arra vonatkozna, hogy nem zavarná-e meg így a nyelvi fejlődését a harmadik nyelv, nem korai-e még neki? Meddig várjunk egy harmadik nyelv bevezetésével (itt is már, ahogy otthon, óvodában elkezdik a nyelvi nevelést)? Köszönettel várom válaszát!
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 16:00:28

Kedves Kérdező! Amennyiben az angol nyelvoktatás játékos formában történik, tehát nem angol nyelvű bölcsibe íratják, (ahol csak angolul beszélnek a dajkák) akkor a 3. nyelv valószínűleg nem fog számára gondot okozni. Üdvözlettel, Bojti Andrea

76. kérdés

vonal
Adrienn
1:39:59
2016-01-01
Kedves Andrea! 6,5 éves kisfiammal kapcsolatban vannak problémáim. 2 éve külön élünk az apukájával, de jó a kapcsolatunk, rendszeresen találkoznak. Jelenleg gyermekem még óvodába jár. Egyetlen gyermek.A gondom, hogy nem bírja kezelni az indulatait.Pl.ha valami nem sikerül neki, csapkod,ordibál,engem hibáztat.Iszonyatosan felhúzza magát.Borzalmas hisztiket tud levágni ha v.mi nem úgy van ahogy Ő szeretné.Sokszor engem is csapkod,megrúg,káromkodik.Nagyon önfejű,nehezen tudok rá hatni.Máskor meg egy kisangyal.Reggel puszival ébreszt,bújik,stb.Nagyon érzékeny lelkű kisgyerek.A 2 véglet tud lenni. Teljesen tanácstalan vagyok,hogy hogyan taníthatnám meg rá,hogy hogy kellene viselkednie.Úgy érzem egyáltalán nem tisztel engem,sőt senkit sem a családban.Mindenkinek visszabeszél ha úgy tartja kedve.Én már többször elsírtam magam előtte,mert annyira kiborított a ronda viselkedésével.Az óvodában nincsenek ilyen problémák vele. Kérem segítsen,hogy mi lehet a megoldás! Válaszát előre is köszönöm! Adrienn
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 15:57:50

kedves Adrienn! Nagyon összetett ez a kérdés, melyet megírt. Számos oka lehet a gyermek indulatkezelési problémáinak. Én javaslom, hogyha ennyire nehéz őt kezelni, keressenek fel egy szakembert, és legyen komplexen kivizsgálva a kisfia. Üdvözlettel, Bojti Andrea

75. kérdés

vonal
Keeper77
9:12:02
2015-12-15
Kedves Andrea! Külön élünk a volt élettársammal fiunk 3 hónapos kora óta. Fiam most 15 hónapos. Két hónapja bölcsödébe jár, mert az anyja visszament dolgozni. A fiamat rendszeresen látogatom különélésünk óta minden hétvégén. Havonta egyszer pedig elhozom reggeltől estig otthonomba. Az utóbbi hetekben azt vettem észre, hogy fiam gyakran sírva ébred látszólag minden ok nélkül és nagyon nehezen nyugszik meg olyankor. Valamint arcon üti a felnőtteket ha valami neki nem tetsző dolog történik. Például elveszünk Tőle valamit amit nem szeretne ideadni vagy ha folyik az orra és próbálom megtörölni. Megtette ezt már a bölcsödében a gondozónőkkel és velem is. Az anyja saját bevallása szerint a kezére szokott ütni. Ezt én nem tartom helyesnek és nem tudom mi egyéb történik amikor nem vagyok ott. Eléggé aggaszt a fiam viselkedése és szeretném tudni az okát. Önnek mi a véleménye? Mit lehet tenni ilyen esetben? Hogyan lehetne ezen változtatni? Köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 15:55:20

Kedves Apuka! Próbáljon meg erről a helyzetről az anyukával beszélni. Jó lenne, ha egyezségre tudnának jutni ebben a kérdésben is, hogyan kezeljék a kisfiú ilyen jellegű dühös megnyilvánulásait. Egyébként ebben az életkorban sok kisgyereknél megfigyelhető egy bizonyos mértékű agresszió. Ezek ösztönös viselkedéselemek. Fontos, hogy a szülő megtanítsa a gyereknek, mi az, amit soha nem szabad csinálni. (pl. verekedni, bántani, káromkodni stb.) Helyzettől függetlenül, és a gyermek minősítése nélkül ezek lehetnek ún. "aranyszabályok". Sok türelemmel, de már most el kell kezdeni kordában tartani az indulatait. Üdvözlettel, Bojti Andrea

74. kérdés

vonal
Csilla
7:45:48
2015-12-12
Kedves Andrea! Kérem segítsen, nagyon el vagyok keseredve, a kisfiúnk 5 és fél hónapos, kb. 1 hónapja kezdődött, hogy a napközbeni szundikálásoknál csak az apukájával hajlandó elaludni, nálam csak sír és feszíti magát! Amikor az Apukája nincs itthon akkor nincs gond, én is el tudom altatni, de ha hárman vagyunk itthon mindig az apját választja! Egyébként nagyon harmonikus és boldog családi életünk van, jó itthon a hangulat, a párommal nagyon szeretjük egymást! Nem tudom mit csinálok rosszul? Egyébként nagyon szeret velem lenni a kisfiam, de az altatásnál nem boldogulok, sajnos még a Mama kezében is jobban megnyugszik! Köszönettel: Csilla
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2016-03-04 15:51:10

kedves Csilla! Egy kisbabánál ilyen epizódok, hangulatváltások bármikor előfordulhatnak. Ez nem pszichológiai helyzet. Remélem azóta már rendeződtek a dolgok. Üdvözlettel, Bojti Andrea

73. kérdés

vonal
Santhaera
2:33:26
2015-12-07
Kedves Andrea! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy vagy egy 7 éves kisfiam. Úgy érzem, hogy érzékenyebb az átlagnál. Már 2. osztályba jár, de ettől függetlenül sokszor elsírja magát! Félek, hogy nehogy emiatt problémája adódjon az iskolában is, hogy csúfolják, vagy kigúnyolják, amiért sírosabb az átlagnál! Önbizalma is nagyon kevés van! Most kezdtük el olvasni a Titoktündés c. könyvet, mert azt hallottuk, hogy az pozitív értékelésre nevelhet. Reméljük. Olyannyira síros, hogyha valamit kérdezek tőle én vagy az apja, vagy csak szólunk neki, van, hogy elsírja magát, pedig nem szóltunk rá,nem szídtuk meg. A múltkor az osztályfőnöke is mondta, hogy kérdezett tőle valamit az órán egy olvasmánnyal kapcsolatban és Bence elsírta magát. Nem tudom hogy hogyan kezeljem ezeket a sírásokat! Amúgy pedig egy vagány fiú, mert focizik és nagyon jól megy neki. Reméltük, hogy a foci is pozitív hatással lesz rá, kicsit megerősíti. Szereti is nagyon! Kérdésem, hogy hogyan tudnám pozitívabbá, magában jobban hívő fiúvá nevelni? Mit tegyek, hogy kicsit jobban megerősödjön lelkileg is? Válaszát előre is köszönöm: Erika
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-12-15 14:25:33

Kedves Erika!

Hasznos lenne kideríteni, vajon miért ilyen a kisfia kedve mostanában. Lehet, hogy az alaptermészete ilyen, vagy az is előfordulhat, hogy történt vele valami. Az önbizalmat küzdősportokkal és pozitív megerősítésekkel lehet növelni. De a foci is sokat segíthet. Ha a probléma nem oldódik, akkor terápiás segítséget javaslok. Akkor kiderülhetne, mi lehet a viselkedésének az oka. Üdvözlettel, Bojti Andrea

72. kérdés

vonal
Kata.0517
6:24:11
2015-12-02
Kedves Andrea! A kislányom 20 hónapos és az ágy sarkán "hintázik" miért csinálja ezt? Engedjem neki vagy ne? Először az apukáján hasalva kezdte aztán a lábunkon de nem engedtük neki most meg az ágysarkán és izadásig csinálja. Tudna nekem tanácsot adni hogy mit tegyek? Köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-12-15 14:24:40

Kedves Kata! Amit a kislánya csinál, azt a szakirodalom infantilis maszturbációnak nevezi. Semmi rosszra nem kell ezzel kapcsolatban gondolni, ennek a felnőtt értelembe vett szexualitáshoz semmi köze. Sok kisgyerek csinálja, mert örömet okoz neki. Fontos, hogy ezt a viselkedést ne szidják, ne szégyenítsék meg vele a gyereket, valamint túl nagy hangsúlyt se kapjon. Próbálják meg ilyenkor elterelni a figyelmét. ha pedig nagyobb korában is előfordul, akkor beszéljék meg vele, hogy ezt mások előtt ne csinálja. Üdvözlettel, Bojti Andrea

71. kérdés

vonal
kazsikh75@freemail.hu
3:30:14
2015-12-01
Kedves Andrea.21 hónapos fiú,lány ikreïim vannak.A kislány nagyon harcias,sokszor nekimegy a fiúnak,és bizony olyan harapás nyomot hagy rajta h valamikor tiszta lila meg seb a kis teste.Nagyon kétségbe vagyok esve,nem tudom,h mit tegyek.Tudna tanácsot adni?Köszönö előre is a válaszát.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-12-15 11:31:48

Kedves Kérdező! 2 éves kor körül sok kisgyerekre jellemző, hogy indulataikat látszólag érthetetlen okból verekedéssel, karmolással, bántással fejezik ki. Ez azért van, mert még túl kicsik, és nincs meg a megfelelő eszközük (beszéd, érzelmi fejlettség) ahhoz, hogy szociálisan helyesen viselkedjenek. A legfontosabb, hogy ezt a viselkedést nem szabad hagyni. Le kell állítani az ütlegelés, harapdálást, és amikor kedves, azt megerősíteni. Idővel ebből érteni fognak, és közben a szülők meg tudják tanítani nekik a helyes indulatkezelést. Üdvözlettel, Bojti Andrea

70. kérdés

vonal
katka0216
9:58:29
2015-11-09
Kedves Andrea! A kisfiam viselkedésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntől. Kisfiam nyár óta szobatiszta, éjszaka még használunk pelust a déli alvásnál ágytiszta. Jövő márciusban lesz még 3 éves szóval úgy érzem nem is vagyunk lemaradva semmiben. A kakilással nincsenek gondjaink, rendkívül ügyes, a WC-be intézi a dolgát. Azonban a pisilésnél még előfordulnak balesetek-emiatt annyira nem is aggódom- úgy gondolom ebben a korban még természetes, ha eljátsza az időt, tartogatja. Azt viszont nem értem és nem is igazán tudunk neki segíteni, hogy miért sír amikor meg kell fognia a fütyijét. Egyszerűen nem akarja, sír é arra kér, hogy én vagy apa fogjuk meg neki. Miért lehet ez? Soha nem zártuk ki a mosdóból, engedtük, hogy megnézze, mi hogyan intézzük a dolgainkat.A dolga végeztével nem szeret kezet mosni, ez lehet még a probléma. Pedig mondtam neki, hogy ha én fogom,kezet kell mosni mindkettőnknek. Mi mindig kezet mosunk. Egyébként próbálom terelgetni, viccesen tálalni a dolgot, de bevallom őszintén napi 5-8 alkalommal nem mindig sikerül előkapni valami új ötletet. Hogyan tudnék neki segíteni? Múlt héten kezdtük az óvodát és ott pedig a kisfiúk állva pisilnek és saját maguknak kell fogniuk a fütyit, emiatt szeretném megoldani a helyzetet. Illetve nem értem miért szorong ettől a kisfiam. Kérem segítsen javaslataival, tanácsával, hogy minél zökkenőmentesebben élje meg az ovisok világát, az önálló pisilést. Köszönöm. Üdvözlettel,Katalin
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-12-15 09:56:29

Kedves Katalin! Ha jól értem, akkor a kisfia épphogy elmúlt 2 éves, amikorra szobatiszta lett. Ez nagyon ügyes dolog! Ugyanakkor a leveléből az is kiderül, hogy még vannak balesetek. Ez természetes, sőt óvodáskorban gyakori is, még nagycsoportosoknál is előfordul. Nem szabad túl sokat foglalkozni vele, mert ez erősíthet egyfajta szorongást is a gyermekben. Érezhető, hogy napjában többször is téma a pisilés, sokat beszélnek róla, terelgetik, elviccelik a dolgot. De ez is a foglalkozás része, és maga a pisilés elveszti azt a spontaneitását, hogy ez csak a gyerek dolga. Más nem szól bele. Az óvodában egészen biztosan meg fogja majd oldani a dolgot. Lehet, hogy fel sem fog merülni a probléma. Adjanak annak is egy esélyt, hogy magától rendeződjön. Üdvözlettel, Bojti Andrea

69. kérdés

vonal
aniko
5:05:29
2015-10-20
Kedves Andrea! Az a gondom,hogy a 4éves nevelt kislányom nem beszél szakértöi biz. véleménye hogy értelmi szintje a kornak megfelelő ahallása rendben.A bp.beszéd vizsgálóba sem találtak nála semmit.hallottam ,hogy pszihológus is segíthet a beszéd beindításba.Kérem segítségét ,válaszát. Köszönet Aniko
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-10-28 19:14:11

Kedves Anikó! A beszéd beindításában leginkább logopédus vagy speciális gyógypedagógus segíthet. Ha a fejlesztés nem segít, lehet pszichológushoz fordulni, bár a pszichológiai eredetű beszédproblémák általában már beszélő, de valamiért aztán nem beszélő gyerekeknél fordulnak elő. (ilyen pl. a szelektív mutizmus) Hogyha beszédindítást keresnek, javaslom, hogy forduljanak a Kincs-Ő Alapítványhoz. Üdvözlettel, Bojti Andrea

68. kérdés

vonal
Kati82
6:28:42
2015-10-03
Kedves Andrea!Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy van egy 23.hónapos kislányom és 1 hónapja költöztünk új lakásba ahol saját szobája lett.Születésétől fogva együtt volt velünk szülőkkel egy szobában.De mióta egyedül alszik azóta mi sem alszunk ....nagyon sokszor fel ébred éjszaka.Édesanyámhoz sokat szoktunk menni ahol el szoktunk tölteni pár napot..ott is egy szobában alszunk és nem fordult elő ilyesmi 1-szer kellt csak fel ,evett tápszert és vissza aludt reggelig.Ebből gondolom azt,hogy talán nem akar egyedül lenni.A kérdésem az lenne,hogy mit csináljak?Hogyan szoktassam ahoz hozzá,hogy egyedül aludjon a saját szobájában és ne kelljen fel éjszaka többször?(Persze ha szükséges akkor vissza rakjuk hozzánk)Válaszát előre is köszönöm és mielöbb várom!Üdvözlettel:Kati
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-10-28 18:56:24

Kedves Kati! Lehet még időt adni a kislánynak, hogy megszokja az új helyzetet, hiszen sok változás történt most az életében, ráadásul egyszerre. (költözés és külön ágy) Javaslom, hogy az alvás-altatás körülményeit is gondolják át. Legyen egy kialakult rutin, melynek része a meseolvasás, esti összebújás. Fontos az is, hogy ne legyen éjszaka teljes sötétség, és érezze a gyerek, hogyha gond van, Önök ott vannak mellette. Valószínűleg idővel magától is megszokja majd az új helyzetet. Az már mindenképpen szerencsés, hogy elalszik egyedül. Üdvözlettel, Bojti Andrea

67. kérdés

vonal
Kitti
8:38:05
2015-09-29
Kedves Andre azzal kezdeném hogy babát szeretnék 24 éves vagyok gyermekem még nincs csak azt nem tudom ezért félek be válalni mert nem tudom mikortol kel számolni hogy hány hetes és hány honapos nekem ezt nem magyarázták el lehet hogy nevecséges kérem segitsen üdvözlettel:Kitti
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-10-28 18:51:50

Kedves Kitti! A terhességet az utolsó menstruáció 1. napjától számolják és 40 hétig tart. Javaslom, hogy kérdéseivel keresse fel nőgyógyászát, mert ebben a kérdésben ő az illetékes. Üdvözlettel, Bojti Andrea

66. kérdés

vonal
Georgina018@freemail.hu
9:17:28
2015-09-23
Kedves Andrea! Van egy 4 és fél hónapos kisfiam és nem nagyon akar szopizni van amikor kevés a tejem de vissza hozom teával de akkor sem eszik a tápszert nem issza próbálkoztam sok félével de nem akarja inni 2 hónapos korától "sír a mellemen" többször le fejtem neki de van amikor nem kéri... Aztán el kezdtem pépes étellel etetni nem nagyon fogadja de jól lakik válogatós de nagyon Úgy érzem cici nélkül el lenne a gyerek de tudom hogy szüksége van az anyatejcsire mert attól nincs jobb... Tegnap egyszer szopizott egész nap el volt nélküle de evett is napközben gyümölcsöt és zöldséget burgonyát eszik Azonban arra gondoltam hogy le fejem neki és akkor cumisüvegre szokatom azt még hozzá tenném hogy éjszaka szopizik rendesen nem sír a játék cumit el vettem tőle mert gondoltam cumizavar van a dologban teát nem szereti a vizet issza. Kérem legyen szíves tanácsot adni mit tegyek gyermekem egészségéért mert én sokáig szeretném szoptatni Üdvözlettel :Georgina
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-10-28 18:43:00

Kedves Georgina! Sajnos szoptatási kérdésben nem vagyok szakértő. Javaslom, hogy kérdezze erről a házi gyermekorvost és a védőnőt. Szükség esetén érdemes laktációs tanácsadóhoz fordulni. Üdvözlettel, Bojti Andrea

65. kérdés

vonal
Kriszta79
2:08:14
2015-09-06
Kedves Andrea! Van egy 19 hónapos kisfiam, akivel jövőre szeretnénk Angliába menni kb. egy fél évre, én dolgoznék, őt pedig bölcsibe adnám. Utána hazajönnénk és én távmunkában dolgoznék tovább a kinti munkahelyen. A férjem nem valószínű, hogy jönne velünk, de minden rendben a házasságunkkal, csak neki nagyon jó a munkahelye itthon. Azt szeretném tudni, hogy hatna a kisfiunkra ez a nagy változás, mennyire viselné őt meg az új környezet, idegen lenne minden. Sajnos a család nem támogatja, hogy menjünk, Anyukám szerint a legnagyobb szívtelenség lenne a kisfiunkkal szemben, ha kiszakítanám őt a kis megszokott életéből... Köszönöm, Krisz
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-09-14 18:24:46

Kedves Kriszta! Ebben a kérdésben az a fontos, hogy Ön és a férje hogyan döntenek. Sok kisgyermek életében benne van ilyen fiatal korban a változás, a költözés. Ha a családdal lehetnek és szerető környezetben vannak, akkor jobban veszik az akadályokat. Valószínűleg eleinte lesznek nehézségek, úgymint a nyelvismeret és apa hiánya, de meg fogja szokni. Javaslom, hogy készüljenek fel alaposan az útra. Legyen a gyerekkel is minden megbeszélve, addigra már kicsit nagyobb lesz. Pl. pakolhat ő magának játékokat, minden nap skypoljanak apával és az ovis beszoktatás is legyen folyamatos. Remélem sikerül jól venni az akadályokat! Üdvözlettel, Bojti Andrea

64. kérdés

vonal
Lydia76
4:05:49
2015-08-08
Kedves Andrea! Elég összetett a helyzet nálunk, de megpróbálom röviden. 4 éves a kisfiunk és beszédfejlődésében úgy érzem nagyon nem stimmel valami. Semmit nem kérdez semmiről. Ha én kérdezek tőle valamit- 1-2 dologtól eltekintve- nem ad választ, inkább otthagy vagy próbálja másra terelni a figyelmet. Van hogy csak ordít ha valami nem tetszik neki, de nem mondja el hogy mi a baj. Nem lehet vele pl beszélgetni. Amúgy ha tudásról van szó, minden szuper. Bármilyen feladatot ügyesen megcsinál, megért és megcsinál minden amire kérem. 2-3 éves kora közt nagy változások érték. Anya helyett apa volt vele otthon, bölcsibe beszoktattuk majd ki kellett költöznünk külfölre. Létezik hogy emiatt trauma érte és most jön elő így? Nem vettünk rajta észre semmit korábban, mindig jókedvű, játékos, bújós, de nagyon érzékeny. Két nyelvet tanul egyszerre, gondolom ez sem egyszerüsíti a dolgát. Kicsit későn kezdett el csinálni mindent, lehet hogy most is csak türelem kérdése? Sokat beszélgetünk, mesélünk neki. Ön szerint mi lehet a gond? Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-09-14 17:59:09

Kedves Kérdező! A gyermek alaptermészete és ez a sok változás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé kommunikatív. Ugyanakkor ha szeretnének meggyőződni róla, hogy minden rendben van-e a fejlődésével, kérjenek egy gyógypedagógiai vizsgálatot, amiből kiderül, hogy életkorának megfelelően fejlett-e a gyermek beszédfejlődése. Üdvözlettel, Bojti Andrea

63. kérdés

vonal
fire89
2:23:02
2015-08-05
Az előző vagyok, annyit nem tettem hozzá, hogy én még nem találkoztam a gyerekekkel, Skypeon beszéltem Raullal egyszer, akkor azt mondta Heninek, hogy jó fej vagyok. Vandával már többször, ő szereti, ha beszélek vele, de most mát tőle is hallottam, hogy zavarja, ha Henivel beszélek telefonon.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-09-14 17:55:29

A személyes találkozás sokat javíthat majd a gyermekkel való kapcsolatán!

62. kérdés

vonal
fire89
2:06:12
2015-08-05
Szia! Azt hiszem egyszerre több kérdéssel is fordulok hozzád. Én egy 25 éves férfi vagyok, a nő akit imádok 35 éves, Heni. aki 3 hónapja él külön a férjétől, még váló félben vannak, és van két gyerkőc. Vanda 6 éves, Raul 12. A fia nagyon apás, de az apja nem törődik vele igazán, napi egy órát van velük, és akkor is néha a telefonjával babrál. A fia számára így is "Apa jó, apa mindent jól csinál, és anya a hibás". Most is velük elmentek egy hétre nyaralni a Balatonra, az apa pedig az indulásuk előtt szólt két nappal, hogy ő meg görögbe megy...elvileg nem is egyedül. Heni kérlelte, hogy menjen velük, hogy a gyerekekkel menjen, akkor azt mondta, hogy dolgoznia kell. Ehhez képest... A fia közölte az anyjával, hogy ő senkit nem fog eltűrni, se az apja, se Heni részéről, aki őt szeretni fogja, és undok lesz vele, és szétválasztja majd. Bármikor hallja, hogy beszélünk, mindig vitázik vele, és nem tűri, Heni lelkileg már nagyon a határán van. Többször mondta, hogy hagyjuk ezt a kapcsolatot, akkor Raul nem lesz majd ilyen, és nem lesznek viták, ő pedig majd lassan túlteszi magát rajtam. Raul többször szándékosan gyötri őt. "Neked gyerekeid vannak, és férjnél vagy, gondolkoznod kellene". Most már tudja, hogy az apjának is van valakije 4 hónapja, de Heninek sem ismeri be, hogy lett volna köztük bármi is, a hölgy 20-24 év körüli. Tisztában vagyok vele, hogy a gyerekeknél válás idején, ez természetes jelenség, és hosszú idő, amíg enyhül számukra ez a trauma. Én lelkileg erősebb vagyok, és támogatom, és tanácsokat próbálok adni, de néha van, hogy már én is fáradok, de kitartok mellette és támogatom, azonban én külföldön dolgozom, és így nehéz az, hogy tényleg támogatni tudjam, ahogy szeretnénk, és elérni, hogy ne legyen benne a "Hagyjuk, legyen vége!" minden ilyen nagyobb vitánál. A fia katona szeretne lenni, és imádja a fegyveres játékokat, én azt tanácsoltam, hogy vigye el egy paintball meccsre születésnapjára, amire az apja sosem vitte el, pedig rendszeresen járt. Azt hiszem a kérdésem adott. Mit tud tenni Raullal, ha nem is elfogadtatni, de ne vitatkozzon mindig vele, hogy én vagyok neki?
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-09-14 17:53:24

Kedves Kérdező! Raul esetében nehezíti a helyzetet az is, hogy a serdülőkorban. Nehézség továbbá, hogyha jól értem, akkor még a válás sem zajlott le, és a gyermekelhelyezés is kérdéses. Amíg ezek nincsenek tisztázva, ami a szülők dolga, addig a gyermekkel is nehéz a változásokat elfogadtatni. Kell egy kis idő, amíg rendeződnek a viszonyok és Raul el tudja fogadni a helyzetet. Üdvözlettel, Bojti Andrea

61. kérdés

vonal
Picur
1:18:13
2015-07-14
Kedves Doktornő, kislányom 6 éves, kifejezetten okos gyermek, szeptemberben iskolába megy. Az oviban soha semmilyen probléma nem volt vele,mintaszerűen viselkedett, szabálykövető. Itthon azonban az utóbbi 2 hónapban érdekes dühkitörései vannak, ha zokon vesz valamit, kiabál, sőt meg is üt. Póbáltam ezt kezelni, sikerült is, nagyon sokat javult, viszont mellette megjelent az, hogy ha űúgy érzi nem jól viselkedett, üti a fejé, megtépi a haját, és azt mondogatja,hogy rossz és buta. Ez nagyon aggaszt engem. Soha nem keltettem bűntudatot benne a dühkitörések kapcsán sem. Az, hogy bánja,ha pld rámbiabál, az természetes gondolom,de az önmaga ellen iránuló büntetés, agresszió nem. Hogyan tudnám ezt kezelni? Egyébként végtelenül érzelmes, bújós, gazdag érzelemvilágú gyermek. Köszönettel: Picur
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-07-31 10:39:23

Kedves Picur! Az egy természetes dolog, hogy az ember a közösségben fegyelmezi magát és otthon oldottabban viselkedik, vagy akár kiadja a dühét. Ez egy 2 hónapja tartó folyamat, nem kell arra gondolni, hogy így is marad. Kérem gondolják végig, történt-e bármilyen esemény az életükben mostanában. (Akár költözés, trauma stb.) Elképzelhető azonban, hogy az iskolakezdéstől is izgul a kislány, több benne a feszültség és ez most így jön ki. Javaslom, hogy próbálják meg lekötni őt, legyen most sok kikapcsolódásra lehetősége. Üdvözlettel, Bojti Andrea

60. kérdés

vonal
nicki80
4:06:35
2015-07-13
Kedves Doktornő!Van egy 7, és egy 16hónapos kislányunk, rendezett boldog családunk van.A 15 hónapos kislányom viselkedése mégis nagyon aggasztó.Amióta megszületett, nem enged magához közel senkit rajtam kívül.Az apukájával, és atestvérével csak akkor van el, ha én is ott vagyok.A családban a nagyszülők,keresztszülők, még Soha nem foghatták meg, nem adhatnak neki puszit!!!Szeptembertől bőlcsődébe menne, és a helyzet eléggé kibotító!!!Az akarata most már dühös hisztivel érvényesíti!Nagyon aggaszt, mert egyben sajnálom is, h nem tudok neki segíteni, másrészt már az idegeim pattanásig vannak, az állandó elutasítás miatt, és semmi szabadidőm nincs!!!Mit rontottam el???Kérném szépen a segítségé4!Előre is köszönöm, tisztelettel :Nikolett
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-07-31 10:36:05

Kedves Nikolett! Vannak olyan babák, akiknek születésük óta megfigyelhető "furcsa" szokásaik vannak. A csecsemők alaptermészete már újszülöttkortól megfigyelhető. Valamiért a kislánya Önhöz jobban ragaszkodik. Ebben szerepet játszhat az is, hogy hamar született a kistestvére. Pont abban az érzékeny időszakban, amit szeparációs szorongásnak nevezünk. Ennek utánaolvashat bővebben az interneten. Idővel valószínűleg enyhülni fog majd ez az erős ragaszkodása. Üdvözlettel, Bojti Andrea

59. kérdés

vonal
Babrek
3:35:02
2015-07-08
Kedves Andrea! Kislányom jelenleg 4 éves.Édesapjával születése óta nem vagyunk együtt.Az elején még látogatta aztán egyre ritkábbak lettek ezek a látogatások.1,5 éves volt amikor megismerkedtem jelenlegi párommal.Az édesapjára nem is emlékszik azt hiszi párom az apukája,bár nem apának szólítja.Most viszont felbukkant az apuka és látogatni szeretné a kislányomat.Hogy lehetne elmondani a kislánynak,hogy ő az apukája?Nem szeretném,hogy sérüljön.Abban sem vagyok biztos,hogy sokáig fog tartani az apa lelkesedése,mi van ha nem látja majd megint fél esetleg 1 évig és tudni fogja,hogy ő az apukája?
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-07-10 09:12:39

Kedves Kérdező! Nehéz helyzet ez, ami most fennáll, mert több szempontot is figyelembe kell venni. A gyermeknek fontos, hogy legyen egy férfimodell az életében, viszont az eddig nem ismert apuka felbukkanása megzavarhatja a kis világát. Ugyanakkor az édesapának joga van vele találkozni, hacsak a váláskor másként nem rendelkeztek. Mivel az n új párját nem szólítja apának, valószínűleg könnyebben fel lehet készíteni az édesapával való találkozásra. Előbb utóbb tisztázni kell vele a helyzetet. Viszont ha az édesapa szeretné őt rendszeresen látogatni, akkor legyen benne valóban rendszeresség. Ha csak egyszer bukkan fel, az talán rosszabb is lehet. Üdvözlettel, Bojti Andrea

58. kérdés

vonal
Tücsök
9:27:24
2015-05-26
Tisztelt Doktornő! Van egy 9 éves fiam. A problémánk az, hogy időnként ejszaka meg mindig bepisil. Voltunk mindenfele kivizsgalason, ahol megallapították h kisebb a holyagja es majd kinovi (plusz most a legfrisebb hogy calcium van a vizeleteben) de mindezektol fuggetlenul szeretnem megtudni hogy nincs-e valami pszichés dolog is mögötte. Amit tudni kell rola, hogy okos, érzékeny erzelmes gyerek. Nem baratkozik konnyen, inkabb őt szerzik meg barátnak minthogy ő kezdemenyezzen, de van kb 3-4 nagyon jó barátja, es a tobbi gyerekkel is jol kijön, megvédi magát ha . A fő problema szerintem, hogy az apukája 1 eves kora óta nem velunk el, masik családja van, es nem is keresi őt. Ez termeszetesen rosszul esik neki, hianyzik az apa. Nekunk nagyon jo a kapcsolatunk, mindent megbeszélünk, sokat játszunk, hülyéskedünk, de érzem rajta hogy hianyzik az Apja.. Nem tudom hogy ennek van e közé a bepisileshez, es hogy mit tudna javasolni ez ügyben. Az apjával való kapcsolatfelvetelt kérem ne mondja, probaltam sikertelnul. Válaszát elore is koszonom Tücsök
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-06-18 10:15:47

Kedves Tücsök! Egy komplexebb pszichológiai vizsgálattal utána lehet járni, hogy a bepisilés mögött állhat-e valamilyen szorongás, egyéb lelki probléma. Ehhez azonban alaposabban meg kell vizsgálni a gyermeket. Ha felmerül, kérjenek időpontot pszichológushoz. Üdvözlettel, Bojti Andrea

57. kérdés

vonal
hilari35
0:15:05
2015-04-01
Tisztelt Andrea! Kisfiam alvásproblémájával szeretnék Önhöz fordulni. 35 éves vagyok jelenleg most várom a második gyermekem, 22 hetes terhes vagyok. Szeretném a kis fiamat külön szobába szoktatni. Kb. 1 hónapja aktívan próbálkozok ezzel. A fiamnak van két féltestvére 11 éves lány, és 8 éves fiú. A fiúval egy szobába is alszik. Ennek ellenére éjszaka fél (szellemektől). Én az elvalást próbálom minnél nyugodtabbra tenni, mesét olvasok, ott maradom míg elaszik (néha még a lábát is simogatom közben). Majd lámpát kapcsolok ha kimegyek a szobából. Éjszaka többször felriad, sikit, sír. Ilyenkor általában visszakisérem vagy odabújuok mellé vigasztalom. Viszont a 3. ilyen alkolommal már (ami általában hajnali 2-3 órára tehető) inkább átköltöztetem a mi szobánkba. Az ágyba nem akarom, így a földön ágyazok meg takarókból neki. Ott nyugodtan elaszik reggelig. Tanácstalan vagyok. Úgy érzem mindent megpróbáltunk és az idő sürget, mert jön a kistesó és nekem is fontos lenne az alvás. Elvittük már egyszer gyermekpszichológushoz is. Ő szeparációs szorongást mondott. Szerinte a gyerek tényleg látja a szellemeket. Nem tudom, bár próbálom komolyan venni a félelmeit. Éjszaka megnézzük a szellemet együtt, mondom neki én nem látom. Van szelleműzője is, papírból (egyiket az oviban csinálták másikat a nagy tesó). Szoktunk beszélgetni is róla, hogy milyen szellemeket lát. Mindig más milyet mond (háromszög szellem, vagy a tesóját látja annak, az egyik ovis társát). Egy ideig sikerült nyugodtan aludnia 1 éjszaka, a köntösömmel, lámpával, tesóval összetolt ággyal. Majd megint kezdődött előről. Viszont a nagyszülőknél jól elalszanak hárman együtt. Várom válaszát. Üdvözlettel Viola
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-04-06 17:43:47

Kedves Viola! Nem írta levelében, de ha jól gondolom, eddig Önökkel aludt mindig a kisfia. Ha ő most óvodáskorú, akkor ez már jó hosszú időszak, így türelemre lesz szükség, amíg megszokja az új rendet. Az nagyon jó ötlet, hogy egy kiszámítható rutint alakítanak ki a lefekvés körül, ez segít, hogy hamarabb megnyugodjon. Ugyanakkor a kistestvér érkezését sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezt ő is biztosan érzi már, és lehet feszültebb miatta. Érdemes az esti mesékbe az ő érkezését is beleszőni. A szellemeket leginkább elvarázsolni tudják, ezt ön is megteheti. Remélem hamarosan már nyugodtabbak lesznek az éjszakák! Üdvözlettel, Bojti Andrea

56. kérdés

vonal
Tasking
3:58:28
2015-03-30
Tisztelt Andrea! Elnézést az előbbiért. Szeretném kérdezni, hogy hogyan közöljem kíméletesen kislányommal, hogy keresztmamája(az én testvérem) elvetélt. Sajnos elkövettem azt a "hibát", hogy a terhesség korai szakaszában elújságoltam az örömhírt, hogy lesz unokatesója, de sajnos bekövetkezett a tragédia. Válaszát köszönöm. Üdv. T. Kin
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-04-06 17:36:21

Kedves Kérdező! Levelében nem említette, mennyi idős a kislánya. Javaslom, ne menjenek bele részleteiben a vetélés elmagyarázásába. Egyszerűen azt is lehet mondani, hogy mégsem most, hanem majd később lesz unokatestvére. Még nem érkezett el az ideje az eljövetelének. Kisebb gyerekeknek akkor érdemes elmondani az örömhírt, amikor már látszik a pocak. Üdvözlettel, Bojti Andrea

55. kérdés

vonal
Tasking
3:50:18
2015-03-30
Tisztelt Andrea! Szeretném kérdezni,hogyan tudja
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

54. kérdés

vonal
Renike
4:58:45
2015-03-28
Kedves Andrea! Kisfiam 5 éves és olyan problémám van, hogy ha egy kicsit is rászólok valamiért hogy azt nem szabad egyből ideges lesz és elkezdi ütni magát. Néha már nem merem fegyelmezni mert félek hogy mit fog vajon csinálni. Két éve váltunk el az édesapjával neki voltak ilyen úgymond dühkitörései. Azt tudom hogy az édesapja próbálja ellenem beszélni, mert elég sokmindent elmond a kisfiú. Mit tegyek? Kérem segítsen. Kétségbe vagyok esve. A gyerekorvosunk azt mondta hogy kinővi de mi van ha nem. Várom válaszát. Köszönettel Rena
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-04-06 17:33:03

Kedves Rena! Az öt éves gyermek dühkitöréseinek sokszor egészen prózai okai lehetnek. Ezt nem szabad az édesapa rossz természetéhez hasonlítani. A kisfiú még nem tudja úgy kifejezni és kezelni az indulatait, és sajnos a helyzeten valóban nem segít, ha érzelmileg megterhelő helyzetben van. Javaslom, hogy keressen fel szakembert és konzultáljanak arról, hogyan lehet az édesapával való kommunikáción javítani a gyermek érdekében. Üdvözlettel, Bojti Andrea

53. kérdés

vonal
Irén
1:09:41
2015-03-21
Kedves Andrea! Kisfiam január közepe óta jár bölcsibe és az utóbbi másfél hónapban azt látom, hogy nagyon rágja a körmeit. a másik gondom, hogy nagyon akaratos és nekem elég nehezen megy ennek a kezelése. a segítségét tanácsát kérem. Tisztelettel: Irén
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-22 21:22:52

Kedves Irén! Ha jól gondolom, kisfia 2 év körüli lehet. Ebben az életkorban gyakran megfigyelhető a kicsiknél a tiltakozás, ellenállás, a határok feszegetése. A szakirodalom ezt a jelenséget dackorszaknak hívja. Valószínűleg a bölcsi megkezdése kicsit nehezíthet a helyzeten. Mégis azt kell mondjam, ez egy életkorból fakadó természetes viselkedés, és idővel enyhülni fog majd. Addig is ajánlom figyelmébe az alábbi cikkemet olvasásra. http://gyermekpszichologus.blog.hu/2014/11/20/gondolatok_a_hisztirol_egy_pszichologus_szemevel Üdvözlettel, Bojti Andrea

52. kérdés

vonal
Katinka28
2:25:34
2015-03-18
Üdvözlöm! Nekem olyan problémám volna a 2 éves kisfiammal miszerint 7, 5 hónapos kora óta úgy alszik el h üti a fejét az ágyba. legutóbb oly annyira sikerült neki h vérzett is a homloka. Sok felé próbáltam menni segítséget kérni sürgősségi beutalót is kaptunk a gyermek orvosunktól a gyermek neuróra ahonnan el lettünk küldve nem fogadtak minket.... kétségbe vok esve mert rengeteget van vele foglalkozva mégsem alszik el másképp hiába mesélünk neki énekelünk simogatjuk a kis hátát akkor sem hagyja abba , ha rászólunk még jobban csinálja... kérem adjon tanácsot mit tegyek ... Köszönöm
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-22 18:52:51

Kedves Katinka! Próbáljanak meg változtatni a lefektetési szokásokon, hátha a megszokott rutinon való változtatás segít elterelni a figyelmét. Ugyanakkor mivel ez egy korai idő óta fennálló probléma, jó lenne szakemberrel részletesen átbeszélni az esetet. A házi gyermekorvos tud ajánlani szakembert a környékükön.

51. kérdés

vonal
kerekicsaj
3:46:09
2015-03-13
Tisztelt Andrea! A gyermekem 2,5 éves, 1,5 éves kora óta bölcsődébe jár. Volt már egy időszaka, amikor harapott, akkor egy kislány visszaharapta, és akkor abbahagyta. Most viszont újra kezdte, és elég brutális módon, 2 ruhán keresztül is véresre harapott 2 kisfiút (korábban másokat is, de nem ilyen súlyosan)). A kislányom itthon nem harap, az bölcsődén kívülha gyerekekkel játszik, szintén nem harap, inkább erlkezd hisztizni ha nem adják oda neki a játékot (bölcsiben emiatt szokott harapni, vagy ha ő nem akarja odaadni a játékot). Próbálkoztam már beszélgetéssel, kapott kicsit a szájára is, miután hazajött és megbeszéltük mit csinált. Most éppen egy hetes csokoládé eltiltáson van. Azt tanácsolták menjünk el szakemberhez, hozzá is kaptam már időpontot, de hátha Ön hamarabb válaszol. Beszéltem már a védőnővel, a bölcsis gondozónőkkel, hogy mit tudnák még tenni, de azt mondták majd kinövi. De én úgy szégyellem magam, és átérzem a másik oldalon álló szülők véleményét is, én is biztos mérges lennék és félteném a gyerekem. amit még tudni lehjet, hogy itthon úgy gondolom minden rendbena kapcsolatunkban, együtt neveljük az édesapjával. Jelenleg 5 hónapos kiamama vagyok. Vásom megtisztelő válaszát. Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-16 11:13:43

Kedves Kérdező! Szokott a gyerekeknek olyan időszakuk lenni, amikor jellemően többször harapdálnak, és ez valóban el szokott múlni (ill. megtanulják, hogy így nem szabad viselkedni) Valamiért azonban ez a bölcsiben gyakoribb. Ennek az okáról lehetne szakemberrel konzultálni, akivel részletesen átbeszélik az esetet.

50. kérdés

vonal
manyimama
0:52:45
2015-03-10
Tisztelt Andrea!Én, a 7 évas kis unokám nagymamája vagyok.A kislány a fiam gyermeke aki 3 éve nem él az édesapjával, ugyanis az anyukával elköltöztek Bp-re-Ott az anyuka egy másik családot alapított ahol azóta született 2 gyermek. A kislány addig mig itt laktak az apjával szinte mindig nálunk tartózkodott , de mióta elmentek szinte csak másfél havonta látjuk egymást. Telefonon hetente 2x is beszélünk.A kislány most első osztályos és elég nehezen megy neki a tanulás.Szinte egyáltalán nem is akar tanulni, az anyuka párja rendszeresn hív hogy mit csináljon a gyerekkel ,hogy tanuljon.A kislány nem szeret ott lenni .Mi 270km-re lakunk hozzá.Itt nőtt fel itt vannak a kis barátnői ott szinte senkit nem is ismer.Nagyon megviselte az elköltözés.Az anyja nem igazán foglalkozik vele , hisz két kicsi gyerek mellett nem is tud. A gyermektől bárki megkérdezi hogy szeret -e ott lenni a válasz egyenesen az ,hugy utálok.Az apját nagyon szereti, mindig kérdi mikor megy érte.Sajnos azt nem tudjuk megtenni. hogy kéthetente elhozzuk. mert nagyon sokba van.A szüneteket itt tölti, de ha már megszólal a telefon mindig fél ,hogy az anyja hívja nem is akar vele beszélni.A anya élettársát nagyon nem szereti.Ha itt van nem akar beszélni az ottani dolgokról.Rengeteg játéka van itt, de semmit nem akar elvinni, ha megyünk vissza.Szinte veszekedve teszünk neki oda egy párat mondva, hogy akkor minek vettük, de még akkor is mindig vissza teszi.Most ,hogy iskolába jár nem akar olvasni, számolni mindig talál kifogást.Kérném Önt, hogy tanácsoljon valami megoldást.Nem alszik, csak az anyjával,azt mondja fél.Soha nem volt alváskor macija ,de miota ott van az is kell neki.Ha itt van egyedül alszik, nincs semmi gond. Nagyon aggodom.Kérem tanácsoljon valamit.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-16 11:10:46

Kedves Nagymama! Megértem, hogy a nagy távolság miatt szinte tehetetlenek a kislány sorsát illetően. Mivel az édesanyjához lett elhelyezve, így leginkább rajta keresztül tudnának segíteni. Kérdés, hogy a volt menyük milyennek látja ezt a helyzetet, vele mennyire tudnak kommunikálni. Ő ugyanis kezdeményezhetné akár a gyermek pszichológiai támogatását, hogy a megváltozott helyzethez jobban tudjon alkalmazkodni. Sajnos a nagy távolság miatt kevés beleszólásuk lehet a dologba. A gyermekelhelyezés ügye pedig gondolom már lezárult.

49. kérdés

vonal
moncsika80
8:56:46
2015-03-10
Kedves Andrea. 4 éves kisfiam viselkedése miatt fordulok önhöz.Viselkedése agressziv velünk szemben.Az ovodában példásan viselkedik társaival sem agressziv.Itthon viszont állandóan agresszivan viselkedik.Ha valami nem ugy történik ahogy szeretné egyből ránk támad,üt rúg.Mindenen megsértődik és egyből támad.Probáltunk olyankor közeledini hozzá de ettől csak rosszabb lett.Probáltam büntetni hogy sarokba állitom akkor hányingere lett és dühöngött.Olykor ököllel üt dogokat mérgében vagy éppen belerúg.Nem tudom mi lenne a jo megoldás.Vagy érdemes szakemberhez fordulnunk?
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-16 11:05:32

Kedves Moncsika! Egy bizonyos szintig természetes az, hogy a gyermek, akinek az óvodában/iskolában jól kell viselkednie, otthon "kiengedi a gőzt". (Mi felnőttek is így viselkedünk) Azonban ha nehéz őt otthon kezelni, esetleg történt is valamilyen változás/trauma az életükben, érdemes lehet utánajárni a dolgoknak. Ebben szakember segíthet Önöknek.

48. kérdés

vonal
Szoni
1:22:03
2015-03-10
Kedves Andrea! Az 5 éves kislányom külön szobába szoktatásában szeretném a segítségét kérni. Születésétől kezdve velem alszik egy ágyban. Egyedül is nevelem, mert fél éves korában elváltunk az édesapjával. Szeretném külön szobába szoktatni, de azon kívül, hogy ott elaszik, 1-2 óra alvást követően nem marad ott több ideig. Azt mondja fél a játékaitól, pedig egy kislámpa világít neki, meg fél attól, hogy otthagyom. Drasztikusabb módszerrel is próbálkoztam, hagytam, had sírjon, de órákon keresztül csak sirdogált és könyörgött, nem törődött bele. Gondolom a közöttünk lévő erős kötődés miatt van ez, de jövőre már iskolás lesz, és egy esetleges párkapcsolat alakulásánál sem célszerű, hogy még velem alszik egy ágyban. Most az ágya mellett alszom a földön a szobájában egész éjszaka, de nem tudom ez mennyire célravezető. Köszönöm a segítségét!
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-16 10:55:55

Kedves Kérdező! Érthető, hogy a kislánya nehezen szokik át a saját szobájába, hiszen eddig az anyával alvást szokta meg. Éppen ezért kell is neki időt hagyni, és próbáljon fokozatosságot vinni a folyamatba. Ha most Ön ott laszik mellette a földön, akkor egy idő után menjen vissza a saját szobájába az éjszaka egy részében. Eleinte ez lehet, hogy csak a hajnali órákban történik meg, de idővel már elalvás után is ki tud menni. Az mindenképpen jó jel, hogy már elalszik egydül és nem áll egyből ellen. Esténként meséljen neki arról, milyen nagylány már és bátor, amiért egyedül alszik. Ill. a szörnyeket is le lehet győzni. Klassz kis varázslatokat taníthat a kislánynak. Az a fontos, hogy hagyjon neki időt, mert ezt a kialakult rendszert idő átalakítani. Üdvözlettel, Bojti Andrea

47. kérdés

vonal
anyatigris
7:31:13
2015-02-28
Üdvözlöm Doktornő! 37 éves anyuka vagyok! Kisfiam most 6 éves,szeptemberben iskolába megy! Most csinálták náluk a felmérést,valamiben gyengébben valamiben nagyon jól teljesített! Születéséről szólnék párszót: 36.hétre született,császárral,rendesen felsírt,viszont mivel koraszülött volt csináltak nála koponya UH-ot amin kiderült ,van egy ciszta az agyban! 1 éves koráig szépen fejlődött,így azt tanácsolták,nincs szükség további vzsgálatra ,csak akkor vigyük ha problémák lépnek fel a fejlődése során!! Mindent időben csinált,pont úgymint a többivele egykorú! Most viszont panaszkodnak az óvónénik,hogy a kisfiam kezelhetetlen,nem akarja csinálni a feladatokat, ha hozzákezd ,akkor rögtön rávágja hogy ő ezt nem tudja,(de persze utána megcsinálja) mindig hisztizik,ha valami nem úgy sikerül,ahogy szeretné,sokszor már a lábát veri,úgy ordít!! A nevelési tanácsadó szerint okos kisfiú,csak nagyon nagy a megfelelési kényszer nála!! Soha nem bántjuk azért ,ha valamit nem tud megcsinálni,sőt inkább biztatjuk hogy nem mehet neki minden elsőre! Javasolták pszihologus vizsgálatot,valamint azt is megemlítették,hogy lehet zavarja a hangzavar,nem tud gondolkozni, 28-an vannak 1 szobában) Állítolag Sokszor úgy viselkedik,mintha nem emlékezne rá hogy ő rosszul viselkedett! Tanácstalan vagyok nem ismerek rá az itthon egészen máshogy viselkedő kisfiamra! okozhat ilyen tüneteket a ciszta? MIt tanácsol?várom válaszát! egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-03-04 14:14:55

Kedves Anyuka! Én is azt javaslom, hogy végezzék el a pszichológiai vizsgálatot, és akkor annak tükrében lehet tovább gondolkodni a megoldásról. Üdvözlettel, Bojti Andrea

46. kérdés

vonal
NAGY ESZTER
6:40:56
2015-02-23
Kedves Andrea! Csak annyit szeretnek meg irni amit elobb helyhiany miatt nem tudtam hogy elnezest kerek a hosszu monolog miatt de nagyon tehetetlennek erzem magam es ketsegbe vagyok esve mert ugyerzem hogy nem tudom megoldani ezt a problemat.Nagyon bizom benne hogy On tud hasznos segiseget adni nekem! Valaszat elore is koszonom. Udvozlettel Eszter
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

45. kérdés

vonal
NAGY ESZTER
6:31:00
2015-02-23
Kedves Andrea! Kisfiam novemberben toltotte a 4 evet.A kerdesem az lenne hogy hogyan szoktassam ra/tanitsam meg neki hogy kakilni is a wc-be kell. Pisivel nincs gond, 2 eves kora ota allva a wc-be pisil, ejjel is csak nagyon ritkan csorog be. Ugy gondolom minden mas teren rendben van a gyerek, csak a kakival vagyunk /nagy/ bajban. Allandoan bekakal a nadragjaba, es esetleg utanna szol hogy mit csinalt, de azt sem mindig. Mar mindent /amit csak gondoltam hogy segithet/kiprobaltam...elmondtam neki, megmutattam neki , macit ultettunk a kis bilire melle, kis meset neztunk a wc/rol, bilizesrol, de semmi. Mindig mondja hogy kakalni a wc-be kell es 2* sikerult is, de semmi tobb hiaba volt a nagy orom, es dicseret hogy latod igy kell! Nem tudom mit csinaljak eroltessem vagy ne , mert hiaba latom hogy mikor kell neki ha ra ultetem a wc-re eloszor ezerrel tiltakozik ellene, aztan ott marad de nem kakal, csak kesobb a nadragba.Angliaban elunk most ovis ott nem problema, de szeptembertol iskolas lesz, es ott mar gond lehet ebbol.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

44. kérdés

vonal
marica74
3:33:08
2015-02-11
Kedves Andrea! Három hónapja fogadtuk örökbe a három éves kisfiunkat, aki egy hónapig, amíg un. ingyentartáson volt nálunk maga volt az angyal. Aztán először a férjemnek, majd most már nekem sem fogad szót. Olyanokat csinál, hogy a hajam égnek áll tőle. Nem figyelünk egy pillanatra, életveszélyes helyzetbe sodorja magát, pl. kiszedte a villanydugaljt a falból. A macskát nyúzza, szép szóra nem hallgat. Apa munkából hazajön, és a gyermek bújik előle, pedig még szóval sem bántotta egyszer sem. Eleinte kaptuk a puszikat, az öleléseket, a szeretlek anys-apát, most már ott tartunk, hogy ha mi szeretnénk megölelni, nyüszít és húzódik el. Mennünk kell utánkövetésre, és már előre félek a vizsgálat mit fog mutatni. Kezdek kétségbeesni, mit csinálunk rosszul? Köszönöm hogy meghallgatott, és köszönöm ha jó tanácsot tud adni. Üdvözlettel egy szeretet adni vágyó anyuka.
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-02-15 10:58:10

Kedves Anyuka! Ez most az időszak, amikor a gyerek (egyszerűen csak ösztönösen) próbára teszi a szülők szeretetét. Ebben az életkorban más kisgyerekek is feszegetik a határaikat. Fontos, hogy így is elfogadják, és ne érezze azt, hogyha már rosszul viselkedik, nem szeretik. Idővel csillapodni fog a helyzet. Ha bizonytalanok, kérjenek segítséget a rendszerben dolgozó pszichológustól. Üdvözlettel, Bojti Andrea

43. kérdés

vonal
Dénes Ágnes
9:14:33
2015-02-05
Kedves Andrea, Segítségét szeretném kérni. 3 kisgyerekem van, 8, 5, 3 évesek. A két kisebbnél merült fel a következő probléma. Eleven, okos fiúcskák, nagyon szeretik egymást, de olyanok mint két kis kölyökoroszlán. Hol szeretetből, hol dühből, de sokat bírkóznak, bosszantják egymást, és sokszor oda is csapnak hol egymásnak, hol a nővérük felé. Úgy éreztem sok esetben ez egyszerű figyelemfelhívás, anya foglalkozz velem....ezért a következőt találtam ki: Amikor a gyerekek undok hangulatban vannak, feszültek, akkor jöjjenek hozzám, kapnak egy ölelést. Hátha akkor nem egymást bosszantják. Ez egy rövid ideig jól is működött. Aztán a következő történt. A fiúk először rosszalkodnak, majd szinte lendületből jönnek hozzám sírva, hogy anya ölelj meg....és mindezt olyan kétségbeesetten, hogy nehéz ellenállni. Mondanom sem kell, az ember nem szívesen ölelgeti a felbújtó-rosszalkodó gyereket....viszont a síró/könyörgő ölelésre vágyónak meg hogy mondjak nemet? Nem igazán tudom hogyan oldjam meg ezt a szituációt....Ha van valami ötlete, szívesen fogadom! Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel, Dénes Ágnes
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-02-13 09:40:05

Kedves Ágnes! Természetes dolog, hogy a testvérek néha veszekszenek. Kisebb csetepaté minden családban előfordul. Ezekben a helyzetekben nehéz igazságot is tenni, de abban már lehetnek határozottak, hogy verekedni és csúnyán beszélni nem szabad. Senkinek semikor. Azaz nem a gyermeket minősítjük, hanem a rossz viselkedést kérjük, hogy hagyja abba. Mindettől függetlenül a megölelés is jó ötlet.

42. kérdés

vonal
zsolt
6:49:40
2015-01-15
Kedves Andrea! Két gyermekemre dadus vigyáz az otthonunkban. Az egyik 3 éves múlt, a másik 20hónapos. A nagyobbik gyerek nehezen kezelhető, amolyan elkényeztetett kicsike. Nehezen bírt vele a dadus, volt, hogy fel akart mondani. De aztán megoldódott a gond. Tegnep fürdetéskor mesélt nekem a nagyobb, a következőt: "Volt ott egy fiú aki bántott... elment a Dadus vásárolni... jött egy kék autó kisfiúval, és féltem... elment a Dadus a kék autóval és a kistesó is... egyedül maradtam és féltemmm... és sirtam..." Zaklatott volt, elutasította a Dadust (máskor is volt már ilyen, de azt hittem kombinál, azt akarja, hogy én maradjak otthon és ne a dadus). Felhívtam a Szittert, nevetett és azt állította, hogy nem történt aznap semmi rossz, nem is érti. Ma reggel is felhívtam, kértem, hogy ne jöjjön, mert nagyon zaklatiott a gyerek, akkor már támadott: nem történt semmi, sok a gond körülöttünk, szólhattam volna előbb is stb. Nem tudom mit tegyen. Mi történhetett. Higyjek a gyereknek, nem szokott kitalálni történeteket. Segítségét előre is nagyon köszönöm: FZS
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-01-16 10:08:22

Kedves Zsolt! A leírtak alapján nem lehete arra következtetni, mi lehet a probléma a dadussal, vagy van-e egyáltalán probléma. Módszeresen meg kell vizsgálni, mi történhetett. Üdvözlettel, Bojti Andrea

41. kérdés

vonal
Tóth Kati
6:33:37
2015-01-12
Kedves Andrea! 9 éves lányom enyhén értelmi fogyatékos. A mai napig nem hajlandó egyedül külön szobába aludni.Egy szobába alszunk külön ágyon. csak akkor hajlandó másik szobába aludni ha még ott alszik valaki egy légtérbe. sajnos még az a baj hogy napközben sem marad el egyedül sokszor jön és nézi hogy nincs-e egyedül. Nem tudom mi lehet az ok, a tanárával közösen beszélgettem és összefüggésre jöttünk rá márha van, hogy a feladatokat az órán csak úgy végzi el ha valaki felnőtt mellette áll, nem kell segíteni neki,sem beszélni csak mellette kell állni. Itthon is a kialakított szobájában tanul ott is akkor tanul ha ott ülünk mellette. Nem tudom mi lehet a baj, és hogy van-e összefüggés. Esetleg van - e valami javaslata? Köszönöm Katalin
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-01-16 09:56:10

Kedves Katalin! Nehéz ezt így ismeretlenül megállapítani, lehet-e valami baj, vagy ez a viselkedés az enyhe értelmi elmaradással jár-e együtt. Gondolom jár fejlesztésre és járnak rendszeresen orvoshoz is. Velük lehetne erről a kérdésről konzultálni, ők hogyan látják a gyerek állapotát. Üdvözlettel, Bojti Andrea

40. kérdés

vonal
eva82
3:32:26
2014-12-29
Kedves Andrea, A 3,5 éves kisfiam miatt írok, aki étkezési zavarokkal küzd. Egyre többször mondja, hogy az étel nem jó, nem szeret enni, amit fogalmam sincs, honnan szedett. Jelenleg, amit megeszik, az a kenyér, virsli, tészta, rizs. Nagyon változatosan főzök, kicsi korától kezdve. Napi 4 főétkezésünk van, együtt. Mindig leültetem az asztalhoz, de sokszor semmit sem eszik, végignézi, ahogy mi eszünk, majd megy játszani. Néha rá tudom venni, hogy kóstoljon meg dolgokat, de kiköpi, és nem eszi meg. Tőlünk azt látja, hogy sokfélét eszünk, és rendszeresen. Bevásárolni is viszem magammal. Most ott tartunk, hogy ha nem a fogára való étel van, akkor inkább nem eszik. Sajnos én is elrontottam a dolgot ott, hogy eleget tettem az étkezési szeszélyeinek, és persze még ott van a csokiszeretete is. Egyszerűen nem tudom, hogyan kedveltessem meg vele a különböző ételeket, hogyan vegyem rá, hogy megkóstolja, és mennyiséget is egyen valamiből. Húst egyáltalán nem akar enni, csak akkor eszik, ha mikro részecskékre összeaprítva belekeverem a levesbe vagy a rizsbe... Nem akar zöldségeket és gyümölcsöket sem enni. Ezek a problémák otthon és az óvodában is fennállnak. Nagyon szeretnék változtatni a dolgon, és főleg úgy, hogy az étkezés pozitív dolog legyen a számára. Ebben kérném a segítségét. Előre is köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2015-01-13 13:57:50

Kedves Kérdező! Ha nincs orvosi oka (pl. allergia) az evési problémának, akkor ebben az életkorban érdemes végiggondolni, mennyire része ez a viselekdés a dacosságának, ellenállásának. Sokszor tényleg nevelési helyzet az evés. Ha ebben elakadást érez, konzultálhat róla pszichológussal. Üdvözlettel, Bojti Andrea

39. kérdés

vonal
eger3ke
2:09:59
2014-10-17
Kedves Andrea! Van egy 8 éves kisfiam, akivel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni... Azt kell mondanom, hogy magatartásbeli problémákkal küzd és már ott tartunk, hogy a tanítónéni hazaküldi órákról. Az iskolában nem ül csendben órán, feláll a helyéről, a gyerekeket rettegésben tartja, mert verekszik (pedig elég kicsi és sovány termetű, évre is kisebb az osztálytársainál), szitkozódik, szemtelen a pedagógusokkal, szülőkkel, lázad - nem akar tanulni, dolgozni sem, csak azt szeretné csinálni amihez neki épp kedve van (szeret olvasni, rajzolni, kézimunkázni, tv-zni, bár ez utóbbi legtöbbször meg van vonva tőle). Próbáltuk jutalmazni/ büntetni - eddig eredmény nélkül. Otthon nem mondanám, hogy rossz gyerek - nekem egy átlagos gyereknek tűnik a saját kis hibáival: segítőkész, szeret velem együtt dolgozni a konyhában, a kishúgával is elég jól kijön. Csak az iskolával kapcsolatos dolgok ne kerüljenek szóba (nem akar tanulni) Klinikai szakpszichológus véleménye szerint nem szenved ADHD-ban, elkezdett vele foglalkozni egy magán pszichológus is, de még semmi láttatja. Azonban nem hagyhatom, hogy lemaradjon az órákról a viselkedése miatt. Ön szerint segíthetnék neki azzal, ha elvinném egy másik tanintézménybe?
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

38. kérdés

vonal
balu.o
0:39:35
2014-10-10
Kedves Andrea!A segítségét szeretném kérni.Van nekem egy gyönyörű,okos 3 éves kisfiam.Az ovit október 1-én(szerdán)kezdte.Első 2 nap ott voltam vele,aztán a pénteken picit ott hagytam,de ebédre mentem érte.Nem volt semmi baj,nem sírt.Aztán okt.3-án pénteken délután volt agy autóbalesetünk.Szerencsére épségben szálltunk ki az autóból,az ijedségen kívül más bajunk nem esett.Hozzáteszem nem mi hibáztunk,a másik autó nem adta meg az elsőbbséget,és fékezés nélkül vitte el a kocsink elejét.A hibázó autó fel is borult.A kisfiam sírt egy kicsit,aztán lefoglalták az érkező mentők,rendőrautók,tűzoltók.Éjszaka változatlanul jól alszik,nem sír.Néha emlegeti a balesetet,ilyenkor beszélgetünk róla.Oviba változatlanul vittem,mivel most szokik be,nem akartam hogy kimaradjon,nehogy még rosszabb legyen.Hétfőn az ovi udvarán motorozás közben összeütközött egy másik gyerkőccel,és állítólag nagyon sírt a gyermekem.Mivel már ott is alszik,egyszer fordult elő hogy alvás közben bepisilt.Utána sírva mondta hogy nem akar bent aludni mert attól fél hogy bepisil.Minden reggel sírva viszem oviba,azt mondja hogy nem szeretne bemenni,mert nem jó ott neki.Az óvónőnek említettem a balesetet,azt mondta beszéljünk róla otthon.De csak akkor beszélünk róla ha a gyerek felemlegeti.Kiegyensúlyozott a gyermekem,okos,értelmes,de most azt látom hogy elég sok félelem gyülemlett fel benne.Mit tanácsol,hogyan tudnék segíteni neki?Vagy bízzam az időre?Köszönettel:Orsi
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2014-10-15 20:48:27

Kedves Orsi! Egy kicsit valóban az időre kell bízni a dolgokat, mert nagyon friss még ez az esemény. Játékban vagy mesében fel lehet vetni a témát, de csak úgy, hogy ne erőltessék. Ha a gyereket még foglalkoztatja, akkor játszani fog róla. Ha már nem, akkor pedig nem érdemes újra szóba hozni. Meséljenek neki, nyugtassák ilyen módon is. Remélem hamarosan már nem lesz gond az oviban. Üdvözlettel, Bojti Andrea

37. kérdés

vonal
zsanettzsedely
7:13:27
2014-09-26
Kedves Andrea! A lányom 6 éves és az lenne a gondom, hogy csak akkor hajlandó részt venni bármiben, ha én is ott vagyok. Eddig semmi gond nem volt: előtte járt angolra, néptáncra, nyáron volt tánctáborban. Nyáron sok minden történt: meghalt a nagypapa, Fehérvárra költöztünk ( itt lakik a nagymama), új oviban kezdte a nagycsoportot és sajnos az egyik rokonunk elég ijesztően tud viselkedni. Ezalatt ordítozást, dühromat ( ezeket hallja ); ezeket viszont nem látja: beveri a fejét a tükörbe, az utolsó alkalommal a nagyit is megütötte. Már kétszer menekültünk el onnan ( szó szerint). Azt mesélte a múltkor, hogy " a Vera megont ordítozott, de nem úgy mint a multkor. A két kutya úgyis megvédi őt, ha kell". Ezeket bizonyára nehezen tudja feldolgozni. Amikor beszélni akar róla, meghallagatom. Ön szerint elmúlik ez a szorongás, meg tudja egyedül oldani, vagy érdemes lenne szakemberhez fordulni? Nem tudom a megoldást. Tilcsam el őket, vagy elég ha én is ott vagyok, mikor találkoznak? Nem akarok én sem rontani a helyzeten az eltiltással. elég ha megvárom, ha szól, hogy nem akarok odamenni, mert félek a Verától. Tehetetlennek érzem magam, mivel családtag! Köszönöm a válaszát. Zsanett
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2014-10-05 16:25:37

Kedves Zsanett! Talán az lenne a legjobb megoldás, ha ön konzultálna erről a helyzetről egy szakemberrel, és közösen kitalálnák, mi lehetne a megoldás. Üdvözlettel, Bojti Andrea

36. kérdés

vonal
ajlin
4:10:17
2014-09-20
Tisztelt dr.no! Az en fiam 8 eves es felek hogy valami baja van azt hiszi hogy o kover es kozben meg sovany es 1 hetbol minimum 2 szer bepisil londonban elek es itt az orvosok legyintenek hogy majd elmulik maga szerint is normalis ez?? koszonom valaszat elore is
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2014-09-25 10:39:52

Kedves Kérdező! 8 éves korban már megfogalmazódhat a gyerekben, hogy ő hogyan néz ki. Kövér vagy nem kövér? De önmagában az nem probléma, hogy magát kövérebbnek látja, ha ez nem súlyos mértékű. Lehet, hogy már elkezdődött nála a kiskamaszkor, és akkor ez így természetes. A bepisiléssel érdemes valamit kezdeni. Elsőkörben szervileg kivizsgálni, utána ha nincs baj, akkor pszichológiai úton segítséget kérni. Üdvözlettel, Bojti Andrea

35. kérdés

vonal
kismama84
2:27:39
2014-09-11
Kedves Doktornő!A fiam 1-ső osztályos lett,nagyon várta a sulikezdést lelkes volt alig lehetett a sulilátogatások során haza hozni!Nagyon örültünk ennek.Nem is volt 2 napig semmi gond de szerdától csak rosszat hallottunk róla tegnap pedig megkapta az 1-ső fekete pontot is!Az órákon folyton matat,izeg-mozog,előre megcsinál olyan feladtot amit még kisem adtak neki,van 1 mániája vezeti a ferráriát tankol,hozzá ad hangokat is ez nem is lenne baj csak ezt óra közepén csinálja a tanárnéni nem nézi jó szemmel,ha feladata van csinálja de hozzá mondja pl(:most színezem a bal oldalra néző embert)ha haza jövünk leülök vele szépen elmagyarázom mit szabad és mit nem az iskolában,megígéri h nemcsinálja de másnap ismét jönnek a megszokott gondok!Ön szerint ez miért van?Hogyan lehetne hatni rá?Kérem segítsen ez nagyon megvisel engem is úgy érzem rossz anya vagyok és nem tudom mi tévő legyek!!Várom mielöbbi válaszát!üdv:évi
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2014-09-14 11:48:41

Kedves Évi! teljesen természetes, hogy a kisfia így viselkedik az iskolában az első héten. Nemrég még az óvodában játszott szabadon, most pedig egész nap egy helyben kell ülnie. Beszélgessenek persze vele erről, hogyan kell viselkedni, de talán a tanítónénitől is kérhetnének tanácsot, hogyan oldják meg közösen ezt a helyzetet. Nem gondolom, hogy a fekete pont a jó megoldás! Találjanak ki valamit, amivel le lehet kötni a figyelmét. Iskola után pedig legyen elég idő a szabad játékra, mozgásra. Szaladgáljon, izegjen-mozogjon. Remélem sikerül minél hamarabb megoldást találni! Üdvözlettel, Bojti Andrea

34. kérdés

vonal
Niksee
4:09:23
2014-09-03
Tisztelt Doktornő, A szituációt megpróbálom leírni, ne haragudjon ha hosszú lesz, de azt hiszem a részletek is fontosak. Kisfiamnál, Milánnál kb 1 éves kora után kezdődtek éjjeli "felriadási" rohamok. Ilyenkor, körülbelül mindig este 10 és éjfél között felébredt, visítva sírt, sem én, sem az apja nem tudtuk megnyugtatni. Ha megpróbáltuk felvenni, eltolt magától, ütött, rúgott, igazán ijesztő volt. Ez kb 3-4-szer fordult elő, majd megszűnt. Most múlt héten ismét előjött, éjfél és egy óra között. Már sírva és rugdalva ébredt a gyerek, kirohant a szobából, toporzékolt, nem lehetett lenyugtatni, hüppögött, és ez kb másfél órán át tartott. Aztán befeküdt közénk, és elaludt. Tegnap éjjel ismét előjött, az említett időben, de rövidebb idő alatt lezajlott, a tünetek kb ugyanazok voltak. Azt még észrevettük, hogy ilyenkor a gyerek jéghideg (keze, lába, sőt a teste is). Milán 2 éves lesz novemberben. A védőnő tanácsára ma elvisszük a gyerekorvoshoz, szerinte lehet, hogy kell valamilyen kivizsgálás. Beszélni ugyan még nem beszél, de mindent megért, amit mondok neki. Az érdeklődése is sokrétű, autók, vonatok, LEGO, de gyurmázni is szeret. Nem tudom, ezek alapján tud -e mondani valamit, remélem nincs valami komoly baj a fiammal. Kicsit el vagyunk keseredve, mi szülők, mert ijesztő ez az egész... Köszönettel,
szakértő fényképe

Bojti Andrea

Gyermekpszichológus

2014-09-08 10:38:57

Kedves Anyuka! Érdemes alaposan kivizsgálni a gyereket. Gyermekneurológiai vizsgálat is szóba jöhet. Ezek után lehet tovább gondolkodni. Részemről egy ilyen kérdezős oldalon felelőtlenség lenne a leírtak alapján bármilyen "diagnózist" adni, így nem teszem. Kérem, egyeztessenek a továbbiakról a háziorvossal. Üdvözlettel, Bojti Andrea

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Koronavírus: Közölték az első részletes adatokat a járványban elhunytakról - Ezt lehet tudni a vírus magyar áldozatairól tovább

Ezentúl részletesebb adatokat osztanak meg a kormány hivatalos koronavírussal foglalkozó oldalán: látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is. Március 31-én megérkeztek...

Babát várok, mi lesz, ha elkapom a koronavírust? - Az országos tisztifőorvos tanácsai várandósoknak, otthon dolgozóknak, időseknek tovább

Mit tanácsolnak az időseknek? Mi a helyzet a kismamákkal? Mit tegyen az, aki észleli a koronavírus-fertőzés tüneteit? Van-e gyógyszer a betegség ellen? ...

Koronavírus-járvány: Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól - Orbán Viktor jelentette be ma reggel  tovább

Magyarországon március 27-re 300-ra nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma, az Oparatív törzs a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések...

Családtámogatások a koronavírus-járvány idején: Gyed, gyes, gyet, nagyszülői gyed és gyes változások tovább

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában....

Kivihetem a kisbabámat babakocsiban levegőzni? Mi lesz velem, ha most jár le a gyes, gyed? - Ezek hangoztak el a sajtótájékoztatón tovább

A tömeges megbetegedések időszaka jön, mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Orbán Viktor, és további intézkedéseket is bejelentett, ami az egészségügyet vagy a gazdaságot illeti....

Szoptatás

Ezért is fontos, hogy szoptasd a kisbabád! Újabb nyomós érvet találtak a kutatók az anyatejes táplálás mellett tovább

Egy friss kutatásban megállapították, hogy a szoptatás általi immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart - a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül...

"9 éves koráig szoptattam a kislányomat - De engedném neki tovább is, ha akarná, nincs ebben semmi rossz" tovább

Hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében az az anyuka, aki 9 éves koráig szoptatta legkisebb lányát - pedig szerinte nincs ebben semmi természetellenes....

"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt" tovább

Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még...

Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és problémák ellen véd az anyatejes táplálás? tovább

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya. Milyen betegségek ellen...

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő tovább

Ez az oka, hogy sok párkapcsolat tönkremegy, miután megszületett a gyerek! - Miben hibázik a legtöbb apa és anya? tovább

10 dolog, amiről a boldog párok rendszeresen beszélgetnek - A párterapeuta elárulja tovább

Még hogy nincsenek romantikus férfiak? 14 fotó, ami bizonyítja, a férfiak is mindent megtesznek a szerelmükért tovább

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Így készíts szájmaszkot házilag: Van, amelyiket varrni sem kell! - 5 videós ötlet, lépésről lépésre elkészítéssel tovább

Alumínium rendezvénysátor kültéri programokhoz tovább

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz  tovább

5+1 tökéletes koktél szilveszterre és más különleges alkalomra tovább

Kreatív ötletek parafadugóból! 17 hétköznapi tárgy, amit házilag is elkészíthettek a gyerekkel - Fotós diy ötletek tovább

Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged tovább

Látványos húsvéti dekoráció fakorongból, házilag: Ha van kerted vagy erkélyed, feltétlenül próbáld ki idén! tovább

Babakonyha

Babakonyha

Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog tovább

Növényi tej vs tehéntej: Mit kell tudni a legnépszerűbb növényi italokról? Mi mindenben különböznek a tehéntejtől? tovább

Dinnyetorta recept: mennyei, lédús finomság, ami 5 perc alatt kész! A legjobb desszert kánikulában tovább

5 mennyei süti recept képpel, ételallergiás gyerekeknek! - Kipróbált receptek a gasztroblogger anyukától tovább

Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel tovább

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék

Főzelékek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 5 dkg kelkáposzta 10 dkg burgonya margarin

Recept:

A kelkáposztát forrásig főzzük, majd a főzőlevet leöntjük. Új vizet hozzáadva a krumplival együtt puhára főzzük. Pici margarinnal és főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

8 szuper otthoni tornavideó gyerekeknek: Játékos gyakorlatok az ügyesítő tornától a pörgős Tabatáig ovisoknak, kisiskolásoknak

vissza vissza