Hogyan szabad napozni babavárás alatt? Hogyan napoztassuk a gyerekeket?

Pálfi Rita

Szépség, divat

Pálfi Rita


Hogyan szabad napozni babavárás alatt? Hogyan napoztassuk a gyerekeket?

Honnan lehet felismerni, hogy a gyereknek napallergiája van? Nyár eleji hasznos és praktikus tippek napvédelemről és bőrápolásról kozmetikai szakértőnktől.

Köztudott, hogy bőrünkre és szervezetünkre az UVA és UVB sugarak káros hatással vannak. Az UVB sugarak káros hatása az adott évszaktól és a sugarak intenzitásától függ, ilyenkor nyáron a tűző napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. Míg az UVA  sugarak intenzitása minden évszakban azonos.

Mit jelent a naptejen feltüntetett faktorszám?
Nagyon fontos, hogy napozáskor a megfelelő fényvédő kozmetikummal védjük bőrünket. A kozmetikaipar a napsugárzás elleni védelmet fényvédő faktorban fejezi ki (SPF = Sun protection factor). A fényvédő faktorról nap, mint nap hallunk, de talán nem mindenki tudja, hogy mit is jelent pontosan. Az egyes készítmények SPF értékei azt jelzik, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni leégés nélkül.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy a legkárosabb 11-15h között a napon tartózkodni, sajnos a strandok mégis tele vannak napozókkal még ebben a kritikus időszakban is, pedig a tét nem kevesebb, mint az egészségünk.



Itt ellenőrizheted, hogy milyen faktorszámú naptejet kell használnod
A napvédőkrém vásárlása azzal kezdődik, hogy megállapítjuk, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk, és csak azután válasszuk ki a faktorszámot - ugyanis minden bőrtípusra más-más naptej, illetve napvédőkrém ajánlott.

Táblázat segít eligazodni, hogy milyen fényvédelemre van szükségünk:
 

Típus Jellemzők A bőr saját védelme
1-es típus vörös haj, világos szem, világos bőr, sok szeplő 3-10 perc
2-es típus szőke haj, világos szem, világos bőr, szeplők 10-20 perc
3-as típus sötét szőke vagy barna haj, világos vagy sötét szem 20-30 perc
4-es típus sötétbarna vagy fekete haj, barna szem 45 perc


Milyen naptejet használjanak a kismamák és a gyerekek?

  • Általában a napozók többségének elegendő a 20 (SPF) fényvédőfaktorú krém.
  • Az érzékeny fehér bőrűeknek, gyerekeknek, kismamáknak 30 (SPF) vagy akár 50 (SPF) védőfaktort ajánlom.
  • Zsíros bőrűek inkább a naptejet, míg a száraz bőrtípusúak inkább napolajat részesítsék előnyben.
  • Ne feledkezzünk meg a napozás utáni hidratálásról, bőrnyugtatásról.


Jó tudni:
A naptejet 30 perccel napozást megelőzően vigyük fel a bőrünkre!
A vízálló készítmények is csak 20-30 percig nyújtanak védelmet.


Nem csak a megfelelő naptej használata, hanem egy gondosan kiválasztott napszemüveg is az egészségünket szolgálja. Napszemüveg vásárlásakor csakis UV- szűrős napszemüveget válasszunk!

Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy napozáskor a bőrünk által kipárologtatott folyadékot pótolni kell, amire szénsavmentes víz a legalkalmasabb.

Ide vezet a túlzásba vitt napozás
Többszörös leégések és túlzásba vitt napozás korai bőröregedést okozhatnak; mélyebb ráncok, tágult hajszálerek megjelenéséhez vezetnek. A bőr elveszíti rugalmasságát, feszességét, és fénytelenné válik, emellett pigmentfoltok alakulhatnak ki.

Az esztétikai elváltozásokon túl a mértéktelen napozásnak komoly egészségkárosító ártalma is van: az UV- sugarak hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához. Szervezetünk egyik legagresszívebb daganatának a festékes bőrrákot (melanoma malignum) tartják.

Mire ügyeljenek a várandósok és a gyerekek a strandon?
- Nagyon fontos, hogy a kismamák és az amúgy is érzékeny bőrű gyerekek semmiképpen ne a tűző napon, hanem inkább árnyékos helyen keressenek maguknak helyet.
- Kismamák egy vékony kendővel védjék pocakjukat!
- A mai kisgyermekes anyukák abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a gyerekek számára egyre több helyen tudnak speciális UV-szűrős ruházatot vásárolni, amely nem csak a leégés, hanem a káros sugarak ellen is véd. Egy-egy ilyen darabot érdemes rögtön a szezon elején beszerezni, mert nagyon hasznos szolgálatot tehet, főleg azoknál, akik vízparti nyaralást vagy gyakori strandlátogatást terveznek (de akár a homokozós öltözéknek is hasznosítható).
- Ezzel a bőrvédelem még közel sincs kipipálva, mert csak a speciális ruházat viselete még közel sem elegendő. A gyerekeket akkor lehet nyugodtan a napra engedni, ha előtte megfelelő védőkrémmel kentük be őket.

Szabad-e napozni várandósan?
Kozmetikai szempontból várandósan nem javasolt a klasszikus értelemben vett napozás. De ha mégis feltétlenül napra vágyunk, akkor arra kell odafigyelni, hogy inkább többször, és akkor is csak rövid ideig tartózkodjunk a napon.

Hogy miért kell a kismamáknak másképpen napozniuk, mint másoknak? Mert az erős napon történő tartózkodás megterheli a kismama szervezetét, és a megváltozott hormonháztartás miatt a bőr is érzékenyebbé válik. Vagyis a várandósok fokozottabban vannak kitéve a napsugarak káros hatásának, nem szólva arról, hogy ebben az állapotban a bőrirritáció is gyakrabban jelentkezik.

Szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy várandósan különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, egy kánikulai nap alkalmával a strandon a szervezet folyadékigénye még fokozottabb – vigyázat, még akkor is, ha árnyékos helyeken pihengetünk!

5 hiba, amit a napozás során kerülni kell

  • soha ne menjünk sminkben a napra (pórusainkat eltömítik a festékrészecskék, és beleég a bőrbe, ami pigmentációhoz vezet)
  • ne radírozzuk le a bőrünket napozás előtt (friss új hámrétegünk könnyebben megég, bőrpigmentációhoz vezet)
  • ne feküdjünk le napvédőszerekkel éjszaka (bőrünk éjszakai regenerációját meggátolja)
  • figyeljünk a napvédőszereink szavatosságára (lejárt kozmetikumok bőrirritációt okoznak)
  • gyulladt, pattanásos bőrrel ne menjünk a napra (további gyulladásos folyamatokat idézhet elő)
     

Járhatnak-e kismamák szoláriumba?
A napozás mellett szót kell ejteni a szoláriumról is. A szoláriumok csövei kizárólag UVA sugarakat tartalmaznak. Ugyan mélyebbre hatolnak, még így sem okoznak a magzatnak kárt. Szárító hatása miatt jót tesz a pattanásoknak. Havi 1-2 alkalom 6 perc nyugodtan megengedett.

Mitől lesz bőrünk szép aranybarna?
Azok a gyümölcsök, zöldségek melyek karotenoidokat tartalmaznak segítik bőrünk egyenletes barnulását - akár napon akár szoláriumban barnulunk. Emellett szervezetünkre is jótékony hatással vannak, amit mi magunk is egyszerűen tesztelhetünk: fogyasszunk 2 hónapon keresztül minden nap rendszeresen karotenoid zöldségeket és gyümölcsöket - a változás szembetűnő lesz!

Ezeket fogyasszuk intenzíven:

  • sárgarépa
  • paradicsom
  • barack
  • mangó
  • sárgadinnye
  • szilva
     

A napallergia tünetei és kezelése
Kozmetikusként sajnos egyre sűrűbben találkozom a napallergia kellemetlen tüneteivel. A legegyszerűbben onnan tudhatjuk, hogy gyermekünknek vagy nekünk magunknak napallergiánk van, hogy a nap által közvetlenül nem érintett, azaz a ruha alatti bőr felületeken is jelentkeznek a tünetek.

Tünetei:

  • kis tűszúrásszerű pontok a bőrön
  • viszkető égő érzés a bőrön
  • pirosodás, fájdalom
  • hatalmas hólyagok a bőrön (csalánkiütésszerű)
  • szemfájdalom


Kezelése:
Helyileg antihisztaminos krémmel, ha súlyosabb forduljunk orvoshoz!

A napozás számtalan előnye ismert
Napozás számos előnye és hátránya ismert. A túlzott napozás hátrányairól már volt szó. De vajon miért érdemes napozni?



Azt már mindenki tapasztalhatta, hogy egy napbarnított nő látványa mindig megnyerő, talán azért mert a szépen lebarnult bőr vitalitást tükröz. A mértékletes napozás eredménye nem csak látványos, hanem meglehetősen egészséges: a napfény képes a bőrünkön elpusztítani a baktériumok, vírusok, penészgombák, atkák egyes fajtáit. Élénkítő hatása van a szervezetre, vitalizál, javítja az immunrendszert és a vérkeringést. A napfény hatására növekszik az éjszakai melatonin termelés.

És, aminek fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy másodlagos vitaminunknak, a D-vitaminnak nagy részét szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, melyet a napvédőszerek ugyan kiszűrnek, de a legtökéletesebb bevitele mégis a bőrön keresztül történik.

Szerző: Pálfi Rita kozmetikus
Fotók: Freepik/prostooleh, Freepik/pch.vector


Pálfi Rita

Szépség, divat

Pálfi Rita


2014.06.27