Naptej házilag: így készítsd el a kozmetikus szerint

Pálfi Rita

Szépség, divat

Pálfi Rita


Naptej házilag: így készítsd el a kozmetikus szerint

Te magad is készíthetsz naptejet otthon! A házi készítésű napozókrém igazán könnyen elkészíthető, öt összetevő kell hozzá, és olcsóbban megúszod, mint ha boltban vásárolnád. Bőrbarát receptjét kozmetikus szakértőnk árulja el nekünk.

Ha naptejet eddig még nem állítottál elő házilag, akkor itt az ideje egy kis kísérletezésnek!

A házilag előállított naptej nagy előnye, hogy nem kerülnek bele felesleges térfogatnövelők, irritáló illóanyagok, az egészségre hosszútávon káros kemikáliák. Mivel mi magunk készítjük, tudjuk, hogy mikor készült, és mit tartalmaz. A házi napozókrémek mellett szól még, hogy olcsóbbak, mint a bolti naptejek - a lenti napozókrémet körülbelül 2000 Ft-ból kihozhatjuk.

Napozókrém hozzávalók:
Shea vaj 50g
Kakaóvaj 50g
Kókuszvaj 100 g
Méhviasz 60 g
Cink-oxid 50 g


A laikusok számára kevésbé ismert, gyógyszertárakban könnyen beszerezhető cink-oxidot a kozmetikai ipar általában dezodorokban, popsikrémekben, hintőporokban használja előszeretettel. A fehér porkészítmény fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, emellett allergiaellenes és fényvédő funkciót is betölt.

A méhviasz a másik olyan összetevő, amit kevésbé ismerünk, illetve használunk a mindennapok során. A rugalmas méhviasz miatt lesz majd szilárd és vízlepergető hatású a naptejünk.

A házi kencéknél az előzetes fertőtlenítésre fokozottan ügyeljünk, tehát fertőtlenítsük az eszközöket, amiben készíteni fogjuk, és azt is, amiben tárolni fogjuk majd a naptejet.

Napozókrém elkészítése lépésről – lépésre
1. A méhviaszt és a vajakat gőzfürdő felett megolvasztjuk.
2. Tűzről levéve hozzáadjuk a cink-oxidot.
3. Kihűtjük, kiadagoljuk. Hűtőben tároljuk (mert napon és melegben könnyen romlik).


A napozókrémünk – a méhviszanak köszönhetően - aránylag szilárd állagú lesz, ami a napon sem olvad meg. Ha valaki a krémesebb állagot jobban szereti, akkor elegendő csak 30g méhviaszt belekerni az alapmasszába.
Az elkészült napkrémünk kb. 15-20-as faktorszámú lesz. (Mit jelent a naptejen feltüntetett faktorszám, kiderül szakértőnk korábbi cikkéből »a szerk.)

Figyelem! A házilag készített naptej feljasználásakor mindenkor körültekintően kell eljárni. A házilag készített naptej NEM helyettesítheti a vegyészek-gyógyszerészek-orvosok által kifejlesztett, klinikai kisérletekkel alátámasztott üzletekben, gyógyszertárakban kapható fényvédőszereket. A cikk tartalma nem tér ki részletesen az esetleges allergiákra, bőrreakciókra - ezért mindenképpen kérd ki orvosod szaktanácsát, mielőtt alkalmazni kezdenéd! A szerk.

Szerző: Pálfi Rita kozmetikus
Fotó: Freepik


Pálfi Rita

Szépség, divat

Pálfi Rita


2015.06.12