5 tévhit a soványságról - Te is azt hiszed, hogy igazak?

Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


5 tévhit a soványságról - Te is  azt hiszed, hogy igazak?

Miért megterhelő egy vékony, törékeny nőnek a várandósság? Mit tegyen az a babára vágyó fiatal nő, aki nem fogyni, hanem várandósságát előkészítendő inkább hízni szeretne? Valóban fittebbek a vékony nők, mint a molettebb társaik? Dietetikus szakértőnktől megtudod.

Egyre nagyobb divatja van ma az egészséges életvitelnek, és a soványság utáni sóvárgást szerencsére felváltja az ideális testösszetétel elérése utáni igény. Hogyan lehet egy nő energikus és boldog, hogyan valósítható meg, hogy viszonylag könnyen teherbe essen, és kihordjon egy babát? Mert vékonyként az sem mindig egyszerű... A soványság leggyakoribb tévhiteiről Zentai Andrea dietetikust kérdeztük, aki civilben maga is egy kisbaba boldog (és fitt) édesanyja.

 

Tények és tévhitek a soványságról


1. Aki vékony, az egészséges

Tévhit, mert a túl alacsony testsúly is éppolyan súlyos egészségügyi következményekkel járhat, mint az elhízás.

·    okozhat hormonális eltéréseket a szervezetben; nők esetében elmaradhat a peteérés, ami meddőséget okozhat
·    hosszú távon, mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz vezethet
·    gyengíti az immunrendszert
·    ha helytelen táplálkozás miatt alakult ki, az különböző hiánybetegségek kialakulásához is vezethet

2. Aki vékony, azon nincs zsír

Tévedés, hogy az alacsony BMI jó testösszetételt jelent! Lehet valaki kívül sovány, belül kövér, lehet a testzsírszázaléka olyan, mint egy ránézésre is kövér emberé. Ezt nevezi a tudomány MONW-nek (metabolically obese normal body weight azaz 'metabolikusan túlsúlyos normális testsúly').

Ha valaki vékony, de alig van rajta izom, viszont a szövetei között sok zsírt raktároz, az nagyobb veszélynek teszi ki magát, mint az, akin láthatóan van némi túlsúly, viszont az izomzata fejlettebb, fittebb.

3. Aki vékony, az sportos

Nagy tévedés. Sok vékony testalkatú esetében éppen az okoz problémát, hogy nem fejlesztik az izomzatukat, így az nincs arányban a testzsírszázalékukkal. A sport hiányának pedig hosszú távon csak káros következményei lesznek.

Hogy mást ne mondjunk, egy gyenge, törékeny nőnek óriási megterhelést jelenthet a várandósság: fontos, hogy megerősítse azokat az izmait, melyek a várandósság alatt nagy szerepet játszanak majd.

4. Aki vékony, az egészségesen étkezik

Aki ilyet állít, biztosan nem látott még hatalmas adag gyorséttermi menüket és süteményeket faló vékony embereket, pedig akadnak szép számmal...

Az, hogy valaki szerencsés alkat és nehezebben rakódnak rá a kilók - más kérdés, hogy ennek a hátterében is állhat például hormonális probléma -, nem jelenti azt, hogy azt ehet, amit akar.

A rosszul megválogatott, nem megfelelő időben és mennyiségben fogyasztott ételek akkor is kifejtik romboló hatásukat, ha ez kívülről nem látszik valakin.

Ebből következik, hogy aki hízni, erősödni szeretne, ésszel kell táplálkoznia. Ne higgyen senkinek, aki tipikusan hizlaló cukor- és zsírbombákkal tömné, mondván, hogy "neki úgysem árthat, hiszen olyan sovány"!

A vékony testalkatúaknak ugyanúgy szem előtt kell tartaniuk az egészséges táplálkozás alapszabályait, mint bárki másnak, és speciális módon kell változtatniuk az étrendjükön, ha fel szeretnének szedni pár kilót.

5. Aki vékony, az boldogabb

Ha csak abból következtetnénk erre hogy a túlsúly társadalmilag sokkal kevésbé elfogadott, mint a soványság, hogy a kövér embereket többet bántják, akkor is tévednénk. Piszkálják a vékonyakat is eleget.

És melyik vékony lány ne szomorodna el attól, ha például nem tartják elég nőiesnek, mert - mint mondják - nincs rajta semmi fognivaló? Vagy attól, ha az orvosa közli vele, hogy ilyen vékonyan ne is álmodjon arról, hogy babája lehet?

Az életünkkel való elégedettség, a boldogság valójában nem a súlyunkkal van összefüggésben. A túlsúly vagy a kóros soványság is lehet „érzések fizikai megtestesülése”, ahogy Bodó Andi, Termékenységi workshopunk egyik előadója fogalmaz.

Vagyis az alacsony testsúly mögött is gyakran húzódhatnak meg lelki problémák. Ezeket érdemes szakember segítségével más megvilágításba helyezni, új szempontok szerint átértékelni, hogy elérhessük és megtarthassuk az egészséges testsúlyunkat.

Szakértő: Zentai Andrea dietetikus
Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


2015.07.28