Főoldal > Cikkek > Szépség > Az egyik legfontosabb dolog, amit egy anya megtehet a gyermekéért - Mégis sokakat gyötör közben a lelkiismeret-fur - Szülők Lapja

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy anya megtehet a gyermekéért - Mégis sokakat gyötör közben a lelkiismeret-furdalás

Szülőklapja képTedd a szívedre a kezed, és mondd meg őszintén: te pihensz annyit, amennyit megérdemelnél? Nem? Ezzel sajnos nem vagy egyedül. Pedig egy pihent anyánál jobb akkumulátor nem létezik a családban, mondja Hanula Erika író-pedagógus. És hogy miért kell az anyukáknak is néha szünetet tartani? Cikkünkből kiderül.

Szerző: Hanula Erika
2016-03-31
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért van szükségük az anyukáknak pihenésre, feltöltődésre? Miért nem jó, ha a lelkiismeret furdalásunknak vagy a végeláthatatlan háztartásnak engedünk? És hogyan szakíthat ki magának egy kisgyerekes anyuka némi "én-időt"  a mindennapi rohanásból? Hanula Erika, a népszerű író-pedagógus, a Csupaszív magazin szerzője elárulja nekünk.

Pihenten sokkal produktívabbak leszünk
Azt már régóta tudjuk, hogy a sportban mennyire fontos a regenerálódás, a szervezet pihentetése. Szakemberek nagyon pontos kísérleteket végeztek ezzel kapcsolatban, és rájöttek, hogy a maximális teljesítmény érdekében a pihenéses időszakok beiktatása elengedhetetlen.

Ugyanezt a nyugati cégkultúrával rendelkező magas beosztású vezetők is felismerték, és sok cégnél az időszakos regenerálódásos pihenő (retreat) szerves része a munkának, hiszen tudják, hogy sokkal jobb minőségű munka kerül ki egy pihent és feltöltődött, mint egy lestrapált ember kezei közül. Sajnos a pénzhiány, a létszámstop, a sürgető határidők miatt ez sok helyen elképzelhetetlen, de én igenis tudok olyan cégekről, ahol ez mára bevett szokás lett. És nem mellesleg a tényen nem változtat: pihenten produktívabb az ember.
Még a vallási tanításokban is szerepel, hogy heti egy napot ne dolgozzon az ember, gyűjtsön erőt, foglalkozzon saját magával, a lelki életével.

"Anyaként mindig csak adunk: törődést, szeretet, odafigyelést..." - miért nem tudnak néha megpihenni az anyukák?
Ha ezek ilyen egyértelmű dolgok, akkor miért van az, hogy anyaként non-stop dolgozik az ember, és nem enged pihenőt magának? Miért érez lelkiismeret-furdalást, ha a temérdek teendő közepette megáll egy kicsit, és ahelyett, hogy a következő elvégzendő feladat után nyúlna, leülne egy kicsit töltekezni?
Anyaként mindig csak adunk: törődést, szeretetet, odafigyelést, vigaszt, támaszt - de az adományozó kehely nem feneketlen.

Te pihensz annyit, amennyit megérdemelnél?
Bizony azt föl is kell tölteni újra és újra, hogy ne a saját testünkből-lelkünkből faragjunk ki egy-egy darabot, hogy adhassunk. Igen, azt gondolom, sok nő erején felül csak ad és ad, de nem tölt vissza semmit, ami bizony nem maradhat büntetlenül. Elnyűtt, fáradt, feszült lesz, jönnek a kisebb, majd egyre nagyobb testi bajok. És az örök kérdés: Miért pont velem történik?! Már nem az a vidám, derűs nő, aki valaha volt, hanem egyre nyomottabb, görnyedtebb. A bőre, haja és főleg a szeme már nem csillog úgy, mint régen, amit nagyon nehéz észrevenni, hiszen nem egyik napról a másikra történik a változás, hanem minden nappal egy tyúklépésnyit, de ha összehasonlítod magad a tíz évvel ezelőtti éneddel, bizony nagy lehet a kontraszt. És mindez azért, mert nem pihensz annyit, amennyit a tested, lelked, szellemed, amennyit te magad megérdemelnél.

De ne keseredj el, van megoldás, mert bármikor lehet változtatni rajta! Bármikor. Ha most szembesülsz vele, hogy az elmúlt időben nem törődtél magaddal méltó módon, hát kezdd el most! Figyelj magadra tudatosan!

Ne engedd, hogy a neveltetésed, a reklámok, a társadalmi elvárások, a szüleid, a férjed vagy bármi más megakadályozzon abban, hogy elegendő figyelmet fordíts önmagadra! Egy pihent anyánál jobb akkumulátor nem létezik a családban.

Minden anyukának szüksége van "én-időre"
Félre a lelkiismeret-furdalással és jelölj ki magadnak rendszeres én-időt! Ilyenkor csak magadra figyelj, azt csináld, ami neked jó, amitől te több, pihentebb, energikusabb leszel. Menj el meditálni, jógázni, táncolni, úszni, sétálni egyet a Duna parton, festőiskolába, kirakatokat nézegetni, koncertre, moziba, színházba, biciklizni, olvasni, kávézni, barátnőzni, bármit, bármit, ami neked jó. Ilyenkor tilos aggodalmaskodni a gyerek miatt, aki egyébként baromira élvezi, hogy arra a pár órára társaságban van a bölcsiben/gyerekmegőrzőben/nagyival/babysitterrel, és még jobban fogja élvezni, hogy egy kisimult arcú, lelkű és idegrendszerű anyát fog visszakapni. Tilos aggódni a háztartás miatt - a vasalatlan, mosatlan, takarítatlan úgyis megvár és nem fog szemrehányást tenni a pár napos csúszás miatt. És a férjed miatt sem szabad aggódnod - megoldja a gyerekek körül a teendőket (még jót is tesz nekik egy kis minőségi együtt töltött idő) és boldogan fogadja majd a feltöltődött, kisimult életepárját. Egy ilyen nővel lehet kacérkodni, neki lehet bókolni, míg egy lestrapált asszony a háznál nem a legvonzóbb jelenség.

Tudom, hogy nehéz megoldani a temérdek teendő, munka és miegymás között, de muszáj lenne időt találni magadra, mert az élet nem a születés és a halál közti nagy rohanásról, a teendős lista kipipálásáról kellene, hogy szóljon.

Találj egy kis időt magadnak, és töltekezz!
Én a hétfőket jelöltem ki magamnak feltöltődő napnak. Amikor kipihenem a hétvége fáradalmait (imádok a gyerekeimmel lenni, de bizony csontig tudják rágni az ember bőrét két nap alatt), amikor leülök egy könyvvel a kezemben, amikor zenét hallgatok csak a zene kedvéért, amikor nagyokat sétálok a babakocsit tolva és végre megszakítás nélkül tudok eltölteni egy kis időt a gondolataim közt.

De volt már olyan élethelyzet is, amikor egy-egy kijelölt estén jógázni jártam és imádtam. Az a lényeg, hogy a saját élethelyzetedet megvizsgálva találj időt és lehetőséget, hogy töltekezz. A saját és a családod érdekében ez az egyik legjobb dolog, amit tehetsz!

Írta: Hanula Erika
Eredeti cikk: Csupaszív magazin

Címkék: anya, gyerek, baba, pihenés, relaxáció, otthon, család

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

10 fotó, ami bizonyítja, hogy a gyerekek tényleg bárhol képesek elaludni - csak nem ott, ahol apa és anya mondja!
10 fotó, ami bizonyítja, hogy a gyerekek tényleg bárhol képesek elaludni - csak nem ott, ahol apa és anya mondja!

A legtöbb szülő számára kész rémálom az alvási idő, hiszen a gyerekek többsége pont akkor és pont ott nem nagyon akar elaludni, amikor és ahol anya vagy apa mondja. Ám amikor lecsap az álommanó, akkor nincs menekvés.

tovább a cikkre
- Anya, időt spóroltam neked... - az utóbbi idők legszebb kisfilmje

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén: kisgyerekes szülőként valóban azzal töltjük az időnket, ami valóban fontos az életben? Végtelenül kedves, megható és elgondolkodtató reklámfilmet mutatunk, melynek sikerül bennünket rádöbbenteni a válaszra.

tovább a cikkre
A kisgyermekes anyákat foglalkoztató cégek sikeresebbek

Miért maradnak le a versenyben azok a munkahelyek, akik nem alkalmaznak kisgyermekes anyákat? Korábban mennek-e vissza a nők dolgozni a szülés után? Ezekre és még több kérdésre is választ ad a Regus által végzett -dolgozó anyákat érintő- legújabb kutatás.

tovább a cikkre
Anya, hadd segítsek! - Bevonjuk a gyerekeket a házimunkába?

Borsófőzelék lesz? Én is segíthetek a főzésben? - kérdezi a nagyobbik fiam. - Persze, ha szeretnél. Megcsinálhatod a habarást. Majd szólok, ha már az következik, addig még játszhatsz nyugodtan - felelem neki. De ő már nem akar mással foglalkozni, nyomban magára vesz egy kötényt, és a konyhában ülve várja, hogy segíthessen.

tovább a cikkre
Anyatípusok

Anya csak egy van! - szól a mondás. De mennyiféle… Ahogy egyre több anyukát ismersz meg, Te is rájössz, hogy hogyan tipizálhatók a nők ebben a pozícióban – és általuk Te is másmilyen (esetleg nem tökéletes) anyának látod magadat. Összegyűjtöttük a legjellemzőbb anyukatípusokat. Vajon melyikben ismersz magadra?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Óvári csirkemell

Óvári csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g csirkemell 2 szelet sült sonka 2 szelet sajt fűszerkeverék 10 olaj 10 g liszt

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés sültcsirke fűszerkeverékkel bedörzsöljük a hússzeleteket, lisztbe forgatjuk, majd nagyon pici olajon egy serpenyőben mindkét oldalán félig puhára sütjük. Egy tűzálló üvegtálat nagyon vékonyan kiol(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza