Főoldal > Cikkek > Szoptatás > A szoptatás sikerének titka - Szülők Lapja

A szoptatás sikerének titka


A szoptatásnak két fő aranyszabálya van. Etesd a babát és tartsd fenn a tejtermelést. Ez abban az esetben is igaz, ha a szoptatás nem megy tökéletesen az első időkben. A szopást a legtöbb babának tanulnia kell, ehhez pedig nagy türelemre van szükség.

Szerző: Szülők lapja
2012-01-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A két fő aranyszabály
1.    Etesd a babát!
Csak akkor tanul a baba hatékonyan, ha megfelelő táp- és kalóriaértékű ételhez jut. Ideális esetben saját (lefejt) tejet kapja, ha ez nincs, akkor anyatejgyűjtőből anyatejet, ha ez sem lehetséges, akkor tápszert.

2.    Tartsd fenn a tejtermelést!
Ha a megfelelő gyakoriságú és időtartamú fejéssel sikerül fenntartani a tejmennyiséget, akkor több idő marad a babának megtanulni szopizni és több tejet kap jutalmul a munkájáért.


Helyes szoptatási pozíció
Sokat segít a szoptatásban, ha sikerül kényelmes, jól kitámasztott pozíciót találni, amely mindkettőtöknek kényelmes. A baba biztonságban, természetes pózban fekszik, nem kell tartania magát vagy kitekert pózba kényszerülnie. Neked meg van támasztva a hátad, nem kell izomból tartani a baba súlyát, nem fogsz öt perc múlva elgémberedni.
A kereszttartás, illetve a hónaljtartás hasznos lehet, esetleg a fekve szopi.
(Próbálkozzatok párnákkal, pl. a megfelelő szopis párna sokat tud segíteni.)


Helyes mellre helyezés
Ha a baba hajlandó, próbálkozzatok 10 percig a helyes mellre helyezéssel.
Ez úgy néz ki, hogy a baba szélesre tátja a száját, és a mellbimbót az udvarral együtt mélyen bekapja. A mellbimbónak egész a puha szájpadig kell érnie, hogy sértetlenül megússza a szopizást, különben a baba nyelve a kemény szájpadhoz préseli, ami fájdalmat, sebesedést okozhat. A baba ajkainak kifelé kell fordulniuk.
A szopi nem szabad hogy fájjon!!! Ha fáj, akkor nincs jól a mellen a baba, törd meg a vákuumot az ujjad bedugásával és húzd ki a melled a szájából, majd próbálkozzatok újra. Ha a baba türelmetlen, próbálkozzatok rövidebb ideig. Tíz percnél tovább nem érdemes, mert a baba belefárad, türelmetlen lesz, és fennáll a veszély, hogy teljesen elutasítja a mellet.


Csak nyugodt állapotban szabad szoptatni
Ne próbálkozz, ha téged vagy a babát éppen nagyobb frusztráció ért. Hagyjátok abba, higgadjatok le, mielőtt újra próbálkoztok.

Néha érdemes egy kis pótlással kezdeni
Lehet, hogy érdemes egy kis pótlással kezdeni, hogy a babának több türelme legyen megdolgozni a mellen. Ha a mellre helyezést gyakoroltátok és a baba már nagyon éhes, akkor etesd meg gyorsan, ahogy szoktad. Ha mindketten teljesen kivagytok idegileg, akkor az egész etetés mehet üvegből, de ha szerinted van türelmetek, akkor adj neki épp csak annyit, hogy lenyugodjon és vissza tudjatok térni a szopihoz.


Ha a baba nem hajlandó szopizni
Ha a baba nem kapja be a mellet, vagy nem szív hatékonyan (vagy nem hajlandó 3-nál többet szívni még kompresszióval sem), akkor próbáld meg a mellen pótolni, vagy hagyjátok abba, és kínáld meg a babát egy kevés pótlással (100 ml lefejt tejjel vagy tápszerrel), és aztán próbáljátok meg újra. Ha a második próbálkozás sem sikerült, akkor fejezd be az etetést azzal a pótlási módszerrel, amivel szoktad.


Szoptatás után mindig fejd le a maradék tejet!
Bármikor, amikor a baba egyáltalán nem szopik, vagy szopik, de nem üríti jól a mellet, fejd le a maradékot a szoptatás után. Ez fenntartja a tejtermelést, és a következő alkalomra lesz egy kis “folyékony aranyad” ha a babának pótlásra van szüksége.


Soha ne éheztesd ki a babát!
NE próbáld meg kiéheztetni a babát, hogy majd biztos eszik, ha éhes. Nem azért nem szopik a baba, mert nem akar és makacs, úgyhogy engedd el a füled mellett, ha bárki azt mondja, hogy majd szopik a baba, ha igazán éhes lesz.


Ha nem szopik a baba, akkor meg kell tanítani!
Általában az a baba, amelyik nem szopik, nem TUD szopni. A te célod, hogy felismerd, hogy miért nem tud szopni és vagy megoldd a problémát, és/vagy fenntartsd a tejtermelést, amíg a probléma megoldja önmagát (erre néha a beteg, kicsi vagy koraszülött babáknál van szükség). Ebben a folyamatban nagyon hasznos lehet egy akkreditált szoptatási tanácsadó. (www.IBCLC.hu)


Ha nem szopik a baba, akkor is lakasd jól!
Törekedj arra, hogy a baba jóllakott és jókedvű legyen, tehát továbbra is adj neki lefejt anyatejet, anyatejgyűjtőből női tejet, tápszert vagy szilárd ételt (ha a baba már elég idős), de lassan és fokozatosan közelítsetek a szopis pozícióhoz, a bőrkontaktushoz, stb.Morvay Réka
pszichológus, dúla, szoptatástámogató
 

Címkék: szoptatás, siker, tejtermelés, baba, szoptatási pozíció, mellre helyezés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mikor kell a babát megszoptatni? Honnan lehet tudni, hogy éhes?

Az újszülött sok apró jelzéssel mutatja ki érdeklődését a szopi iránt. A sírás egy késői jelzés, szinte az utolsó eszköz a baba tárában, amivel magára vonja a figyelmet. Ne várd meg, míg sír, szoptasd minél gyakrabban az érdeklődés első jelére!

tovább a cikkre
Mit ne együnk, igyunk a szoptatás ideje alatt?

Az anyatejben a tápanyagokon kívül sok egyéb anyag is megjelenhet, felhalmozódhat. Ezért nagyon fontos odafigyelni, hogy a szoptatás alatt mit eszik, mit iszik a kismama. Az összeállításban megtalálhatod a szoptatás ideje alatt leginkább kerülendő ételek, italok listáját.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Majdnem meghalt a fiú, akivel kavicsokat etettek az osztálytársai - Eljárás indult az ügyben

vissza vissza