Főoldal > Cikkek > Szoptatás > A szoptatás testi és lelki hatása a babára és a kismamára - Szülők Lapja

A szoptatás testi és lelki hatása a babára és a kismamára


Milyen előnyei vannak a szoptatásnak? Miért egészséges az anyatejes táplálás? Hogyan hat a szoptatás a csecsemőre és hogyan a kismamára? A szoptatás testi és lelki előnyei. Segítség anyatejes táplálással kapcsolatban, avagy szoptatási ambulanciák Magyarországon.

Szerző: Szülők lapja
2013-08-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szoptatás – testi és lelki egészség a csecsemőnek és édesanyának 
- A kommunikáció képessége olyasmi, amit igen korán megtanulunk az életünk során. Pl.: egy enyhe kocogtatás az anya hasüregében a magzat első külvilággal való kapcsolatát jelenti. A szoptatás alatti szemkontaktus az anyával tulajdonképpen bevezeti az elengedési reflex kialakulását, maga a baba szopása, pedig minden jelet, információt megküld az anyai test megfelelő helyére annak érdekében, hogy az elegendő mennyiségű tejet termeljen a baba számára, megfelelő időre, megfelelő hőmérsékletben és mennyiségben.
 
- Minden évben újabb és újabb kutatások erősítik meg azt, hogy milyen fontos a kizárólagos szoptatás a baba 6 hónapos koráig, valamint a további folyamatos szoptatás, egyéb táplálék kiegészítés mellett a gyermek kétéves koráig, vagy azon túl is.
 
- Az anyatejes táplálás optimális tápanyag bevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát, mint pl.: a hasmenés, légző rendszeri betegségek (pl.: tüdőgyulladás), fülbetegségek és húgyúti fertőzések. 
A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést. Csökkenti az anya számára az emlő és petefészek rák, a vashiányos anaemia és csípő combnyak törés kockázatát.

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak?
 • Az anyatej a csecsemők számára legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza
 • Az anyatejet a csecsemő könnyen emészti meg
 • Az anyatej antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, mely a csecsemők betegségekkel szembeni ellenállását növeli
 • A szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki

A tápszeres táplálás helyett egészségesebb a szoptatás
Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények Marketingjének Nemzetközi Kódexe kijelenti, hogy a szülőket tájékoztatni kell a csecsemőtápszer szükségtelen vagy helytelen alkalmazásának egészségügyi kockázatairól. Az Egészségügyi Világszervezet a kizárólagos szoptatást ajánlja az első hat hónapban, a kiegészítő táplálékok bevezetését hat hónapos kortól kezdve, valamint a szoptatás folytatását két évig, vagy azon túl.
A széleskörű kutatási anyagokból az INFACT Canada (Infant Feeding Action Coalition) által válogatott példák dokumentálják a szoptatás fontosságát és a tápszerek adásával összefüggő kockázatokat.

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak a szoptatott csecsemők és gyermekek körében?
 1. csökken az asztma kialakulásának kockázata
 2. csökken az allergia kialakulásának kockázata
 3. csökken az akkut légzőszervi betegségek kialakulásának kockázata
 4. csökken a fogállási rendellenességek kockázata 
 5. csökken a szennyezett vízből származó fertőzés kockázata
 6. csökken a táplálkozási elégtelenségek veszélye 
 7. csökken a gyermekkori rák kialakulásának kockázata
 8. csökken a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata
 9. csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata
 10. csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
 11. csökken az elhízás kockázata
 12. csökken a bélfertőzés kockázata
 13. csökken a középfülgyulladás kockázata
Milyen előnyei vannak a szoptatásnak a szoptató édesanyák számára?
 1. csökken a mellrák kialakulásának kockázata
 2. csökken az elhízás kockázata
 3. csökken a petefészek rák kockázata
 4. csökken a csontritkulás kialakulásának kockázata
 5. csökken a stressz és szorongás kialakulásának kockázata
 6. csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázat
Hol kaphatsz segítséget a szoptatással kapcsolatban?
- Magyar Védőnők Egyesülete 
Országszerte, minden településen elérhető védőnő, aki segítségét kérheti a szoptató édesanya
Levelezési cím: 1399 Budapest Pf. 636.
mave@mave.hu; www:mave.hu
Tanácsadás: Gitidiszné Gyetván Krisztina  GitidisznéGyetvanKrisztina@tvn.hu Hartung Vilmosné hartungne.andrea@ibclc.hu
 
- Szoptatásért Magyar Egyesület
http://www.szoptatasert.hu/
(20) 456-0585
 
- 24 órás Szoptatási Ambulancia
Fővárosi Szt. István Kórház
1094 Budapest Nagyvárad tér 1.
- Szent István kórház, újszülött osztály, szoptatási ambulancia
1024 Budapest, Nagyvárad tér 1. N épület
Telefonos időpont egyeztetés szükséges.
Telefon: (1) 455-5700 / 1644 m. és (1) 216-0350 / 1644 m.
 
- Telefonos Tanácsadás
http://www.lll.hu
Dr. Ádám Borbála (20) 942-4896 
Dr. Kovács Judit 06-52-417-144/5454
 
Szoptatási trendek Magyarországon
A 60-as években Magyarországon a nők több mint 50%-a táplálta kizárólag anyatejjel gyermekét a szülést követő első három hónapban. Egyes években ez az arány majdnem elérte a 60%-ot. A mesterségesen (tápszerrel) táplált gyermekek aránya csak 5% körül mozgott.
A 70-es években az első 3 hónapban kizárólagosan szoptató édesanyák aránya 30% körülire esett vissza, míg a vegyes táplálás és a mesterséges táplálás 10-10 %-kal nőtt. Az ebben a szakaszban tápszerrel történő táplálás 1980-ban érte el csúcspontját, a csecsemők több mint 16%-a kapott tápszert.  
A nyolcvanas évek közepétől a szoptatás aránya ismét emelkedni kezdett és 1991-re a 3 hónapos korig történő kizárólagos szoptatás aránya elérte a 44%-ot. A mesterséges táplálás aránya 11,1% volt.
A szoptatást népszerűsítő programok, a bababarát szülészetek, valamint a szoptatás támogató civil kezdeményezések terjedését a szoptatási arányok jelentős növekedése követte a 90-es években. 1997-ben a 3 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya már 49,6 % volt, s ez az arány 2003-ra 65,3 %-ra emelkedett. Ezek a számadatok azonban kissé félrevezetőek voltak, mivel a kizárólagosan szoptatott csecsemők közé sorolták azokat is, akik tea, gyümölcslé pótlást is kaptak.

 
Szoptatási eredményeink 2012:
4 hónapos korig:
kizárólagosan szoptatott csecsemők aránya:
53,9%
vegyes táplálás: 38%
6. hónapos korig:
kizárólagosan szoptatott: 36,1%
vegyes táplálás: 54,4%
12 éves kor után:
is kap anyatejet: 37,5%


A szigorúbb statisztikai adatfelvétel miatt a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 2004-ben ugyan visszaesést mutat, de erről az 58%-ról tudható, hogy valóban csak a kizárólag szoptatott újszülötteket tartalmazza. A hazai kórházakban jelenleg az édesanyák 90%-a kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval magasabb arány, mint az EU átlaga (60%). Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a mesterségesen, tápszerrel táplált csecsemők aránya évek óta 7% körül állapodott meg.
Nem lehetünk azonban elégedettek, ha a hazai helyzetet  a WHO és az UNICEF ajánlásával vetjük össze. Az ennek megfelelően 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya ugyan emelkedett az elmúlt évek során (1997: 23,1 %,  2003: 40,5 %), de 2004-ben még mindig csak 36%-os volt.
 
Életmentő anyatej
A szoptatás életeket menthet meg! A szegény országokban jelentősen emeli a csecsemőhalandóságot a korán bevezetett mesterséges táplálás, ám a tápszer adása sem mindig kedvező hatású, hátrányairól még a jól kiépült egészségügyi ellátással rendelkező, gazdag országokban sem feledkezhetünk el. A korán bevezetett mesterséges táplálékok betegségeket okozhatnak, illetve gyakoribbá teszik bizonyos betegségek előfordulását, így növelik a költséges kezelések arányát. Minden országban elsőbbséget kellene élveznie annak a népegészségügyi célnak, hogy megvalósítsák a 2002-es WHO/UNICEF: A Csecsemő és Kisgyermek-táplálás Globális Stratégiáját. A tudományos bizonyítékokon alapuló Stratégiát 2002-ben fogadták el, lényege, hogy a megfelelő újszülött-, csecsemőkori és kisgyermekkori táplálás biztosítása jelentős szerepet játszik az optimális egészség elérésében. A stratégia céljai:
- felhívni a közvélemény figyelmét a csecsemő- és kisgyermektáplálásra ható legfontosabb problémákra, ezek megoldásához vezető utak azonosítása és a szükséges beavatkozások keretének biztosítása;
- a kormányok, nemzetközi szervezetek és más érintettek elkötelezettségének növelése a csecsemő és kisgyermektáplálás optimális gyakorlásának eléréséért
- olyan környezet létrehozása, amely lehetővé teszi az édesanyáknak és családjaiknak, hogy minden körülmények között megfelelő információn alapuló döntést hozhassanak, és szabadon dönthessenek gyermekük táplálásáról. 
 
Változó tendenciák a szoptatásban
Napjainkban a politikai és társadalmi változások, a HIV járványszerű terjedése, a környezeti katasztrófák, valamint az ember okozta katasztrófák ellenére szerencsére egyre több nő szoptatja kizárólagosan gyermekét az első hat hónapban. Azonban a korábbi kedvezőtlen tendencia (a szoptatás visszaszorulása) megfordulása ellenére is túlságosan rövid ideig szoptatják a csecsemőket világszerte. Különösen a fejlett országokra igaz, hogy a tápszerek vélt biztonságára hagyatkozva, és a hiányos felvilágosítás miatt a nők jelentős része (egyes európai országban közel ötven százaléka) el sem kezdi szoptatni újszülöttjét. A szoptatás teljes időtartamának növelésében és a megfelelő, biztonságos kiegészítő táplálás megvalósításában tehát még jócskán van tennivaló – mindenütt a világon.

Kép: Freedigitalphotos.net

Forrás: mave.hu

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>
 


Címkék: szoptatás, baba, kismama, testi, lelki hatása, anyatejes táplálás, csecsemő, anyatej, táplálás, tápszer, egészség, betegségek, szoptatási ambullanciák

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan készüljünk fel a szoptatásra? Mi a sikeres szoptatás titka?

Legkésőbb a terhességük félidejénél a kismamákat elkezdi foglalkoztatni a szoptatás gondolata. Természetesen a nagymamától a szomszéd néniig mindenki tud hozzáfűzni valami hasznos gondolatot, jó tanácsot, ami esetleg még jobban összezavarhatja a kismamát.

tovább a cikkre
Gyermekágyi időszak, szoptatás

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Nagyon fontos történések miatt különböztetjük meg ezt a szakaszt.

tovább a cikkre
A helyes szoptatás megtanulható

A születés utáni első pillanatok csodája, mikor az anya magához öleli a babát, mellére teszi, és megszoptatja. Vannak azonban olyan esetek, mikor a várva várt pillanat késik, esetleg el is marad. Miért?
A kérdésre W. Ungváry Renáta, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke tudja a hiteles és szakszerű választ

tovább a cikkre
A szoptatás sikerének titka

A szoptatásnak két fő aranyszabálya van. Etesd a babát és tartsd fenn a tejtermelést. Ez abban az esetben is igaz, ha a szoptatás nem megy tökéletesen az első időkben. A szopást a legtöbb babának tanulnia kell, ehhez pedig nagy türelemre van szükség.

tovább a cikkre
A leggyakrabban előforduló szoptatási problémák

Bár a szoptatás természetes dolog – az anyai mell felépítése, működése pont olyan, amilyenre a gyermeknek szüksége van -, mégis nagyon sok anyukánál merülnek fel problémák. Írásunkból kiderül, hogy milyen problémákkal találkoznak leginkább a kismamák és hogy hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

tovább a cikkre
Igény szerinti szoptatás

A csecsemő számára az igény szerinti szoptatás a legmegfelelőbb. Biztosak lehetünk abban, hogy mindig annyi tej termelődik, amennyit a csecsemő szopik. A gyakori mellre tétel fokozza a tejtermelést, ugyanakkor megelőzi a mell kóros túltelődését.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza