Főoldal > Cikkek > Szoptatás > Mikortól és milyen tejet adhatunk a babáknak? - dietetikus válaszol - Szülők Lapja

Mikortól és milyen tejet adhatunk a babáknak? - dietetikus válaszol


Adható-e bátran a babáknak kecsketej és juhtej az anyatej, illetve tehéntej helyett? Fogyaszthatnak-e tejallergiás gyerekek más állati eredetű tejet és tejterméket? Ihatnak-e kecsketejet a laktózérzékeny gyerekek? Dietetikus szakértőnk összefoglalója tejekről és intoleranciáról.

Szerző: Erdei Gergő
2014-08-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Erdei Gergő
dietetikus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Adható-e bátran a babáknak kecsketej és juhtej az anyatej, illetve tehéntej helyett? Fogyaszthatnak-e tejallergiás gyerekek más állati eredetű tejet és tejterméket? Ihatnak-e kecsketejet a laktózérzékeny gyerekek? Erdei Gergő dietetikus szakértőnk összefoglalója tejekről és intoleranciáról.

A kecsketej fogyasztással kapcsolatban számos tévhit létezik, melynek többsége sajnos a csecsemőtáplálásban is megtalálható. Azok a kismamák, akik anyatejjel nem tudják gyermeküket táplálni, de tápszert sem szeretnének adni a picinek, gyakran kecsketejet adnak a gyermeküknek. A cikkből megtudhatják, hogy alkalmas-e a kecsketej a csecsemő táplálására.

Kecsketej, juhtej, tehéntej - adható-e a babáknak?
Az egyes tejek eltérő mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Legtöbb fehérje a juhtejben, míg a legkevesebb az anyatejben található. A fehérjetartalmukat két csoportra bonthatjuk: a kazeinre és a savófehérjékre. Ezeknek különböző élettani szerepük van és a kémiai felépítésük is eltérő. Az anyatejhez képest az állati eredetű tejeknek magasabb a fehérjetartalma és a fehérjefrakciók aránya is különbözik attól. Ezért csecsemőtáplálásra sem a kecske, sem a juh- vagy a tehéntej nem alkalmas. Ezek a magas fehérjetartalmuk miatt megterhelik a baba veséjét, ami vesekárosodást idézhet elő, illetve a tej fehérjetartalma könnyen kiválthat allergiás reakciót.

  Anyatej Tehéntej Juhtej Kecsketej
Összefehréje 1,2 g    100% 3,3 g    100% 5,5 g    100% 3,8 g    100%
Kazein 0,4 g    30% 2,7 g     82% 4,3 g    78% 2,6 g    68%
Savófehérje 0,8 g    70% 0,6 g    18% 1,2 g    22% 1,2 g    32%

(Quiles, 1994) 
 

Tehéntejre allergiás gyerekeknek adható-e más állati eredetű tej?
Az allergiát a tejfehérje váltja ki az arra érzékeny egyénekből. Gyakran előfordul, hogy a tehéntej-allergiások más állatok tejére is allergiás válaszreakciót produkálnak. Ennek oka, hogy az allergia kiváltásáért felelős fehérjerész az egyes tejekben azonos lehet. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy miért nem adható más állat teje lebontatlanul a tejallergiában szenvedő gyermekek részére. 

Számos nemzetközi tanulmány készült annak érdekében, hogy feltárják, adható-e tehéntej allergiában a babának kecske vagy juhtej.
A válasz egyértelműen NEM! 
Nem adható egyéb állat teje sem tehéntej allergiában, kizárólag nagyfokban hidrozilált (lebontott) tápszert kaphat az a baba, aki tehéntej-allergiában szenved! (Position paper Of Codex Alimentarius, 1997).

Lehet-e a tehéntej-allergiás gyerekek élete tünetmentes?
Az allergiás baba természetesen nem csak tejet, de az állat tejéből készült egyéb termékeket sem fogyaszthatja.

Gyakran előfordul úgynevezett keresztreakció, amely az állat húsának elfogyasztása után, vagy szőrével való érintkezést követően alakulhat ki. A tehéntej allergiában szenvedő gyermek élete teljesen tünetmentes, ha a diétát szigorúan betartják. Ennek elengedhetetlen feltétele az élelmiszerek összetételének ismerete, az élelmiszercímke tartalmának helyes értelmezése >>>.

Tejallergia esetében 6 éves korig extenzíven hidrolizált (nagyfokú bontáson átesett) tápszerek, 6 éves kor után pedig növényi tejek fogyasztása (szója, rizs, mandula stb.) ajánlható. 

Tejcukor-intoleranciás, laktózérzékeny gyerekek ihatnak-e kecsketejet?
A tejek cukortartalma az úgynevezett laktóz. Ahhoz, hogy a tejcukrot a szervezet hasznosítani tudja, először le kell bontania. Ehhez egy enzimre van szükség, amit laktáz enzimnek hívunk. Egyes embereknél (már csecsemőkorban is) hiányozhat ez az enzim vagy a mennyisége nem éri el a szükséges értéket, de időszakosan is kialakulhat a hiánya. A laktóz-érzékeny egyének tejcukor fogyasztása után puffadásról, gázképződésről, hasmenésről számolnak be.
Az összes tejben, legyen az anyatej, tehéntej, kecsketej vagy juhtej megtalálható a laktóz, így nem adható a felsorolásból egy tej sem tejcukor-érzékenységben. 

Mit fogyaszthatnak a laktózérzékeny gyerekek?
A probléma megoldására szigorú laktózmentes diéta (esetleg gyógyszeres kezelés, enzimpótlás) nyújthat megoldást. Kereskedelmi forgalomban kapható laktózmentes tejek, melyek, mint ahogy azt nevük is jelöli, nem tartalmaznak tejcukrot, így bátran fogyaszthatóak laktózmentes diétában. Továbbá megoldást jelenthet a növényi tejek és termékeik fogyasztása (szójatej, rizstej, tofu, tempeh, miso), ám ezek fogyasztását 6 év alatt nem ajánljuk, mert a szója allergiás reakciót válthat ki a piciknél. 

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a fermentált tejtermékek (joghurt, kefir) tartalmazzák a tejtermékek közül a legkevesebb tejcukrot, így egyéni tolerancia figyelembe vétele mellett ezeket fogyaszthatják az érintettek.

Mit tartalmaznak a tejek?
A tej ásványianyag összetétele alapvetően a takarmányozástól függ, amelynek összetételét pedig a termőtalaj befolyásolja. Így fajtánként, évszakonként, takarmányozás típusától függően eltérő lehet az egyes tejek beltartalmi értékei. Az alábbi adatok átlagértékek.

  Anyatej Tehéntej Kecsketej Juhtej
Energia (kcal) 65 69 70 113
Fehérje (g) 1,2 3,4 3,6 6,1
Zsír (g) 3,5 3,6 3,9 7,2
Szénhidrát (g) 6,7 5,3 4,7 5,0
A vitamin (µg) 50 30 70 50
D vitamin (µg) 0,05 0,06 0,25 -
E vitamin (mg) 0,5 0,09 - 1,6
B1 vitamin (µg) 50 35 50 50
B2 vitamin (µg) 20 150 150 200
Folsav  5,0 5,9 0,8 -
Biotin (µg) 0,6 1,5 3,9 9
Niacin (mg) 0,3 0,05 0,32 0,4
Nátrium (mg) 15 55 42 44
Kálium (mg) 58 140 170 120
Kalcium (mg) 34 115 100 170
Magnézium (mg) 3 11 13 18
Foszfor (mg) 15 92 90 150
Vas (mg) 0,07 0,06 0,12 0,03
Cink (µg) 0,3 0,4 0,5 0,7 0,3 0,4 0,5 0,7

Az adatok 100 g termékre vonatkoznak. (Rodler, 2006, Southgate, 2000)

Források:
Quiles, A., Gonzalo, C., Barcina, Y., Fuentes, F. & Hevia, M. 1994. Protein quality of Spanish Murciano-Granadina goat milk during lactation. Small Rumin. Res. 14:67-72.
Bousquet J, Metcalfe DD, Warner JO.  Food allergy position paper of the Codex Alimentarius.  ACI International 9/1 1997 Hogrefe and Huber Publishers 10-21
Rodler I. (szerk): Új Tápanyagtáblázat (Medicina Könyvkiadó Rt., Bp., 2005)
Donovan, D. C., et al. "Influence of dietary fish oil on conjugated linoleic acid and other fatty acids in milk fat from lactating dairy cows." Journal of dairy science 83.11 (2000): 2620-2628.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: újszülött, csecsemő, baba, babatáplálás, szoptatás, kecsketej, juhtej, tehéntej, laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejfehérje, tejzsír, laktóz

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Szabad-e terhesség alatt kávét, kólát, koffeintartalmú italokat inni?

Szabad-e a kismamáknak a terhesség alatt kávét inniuk? Milyen veszélyekkel jár a terhesség alatti kávézás? Hogyan fogyasszunk kávét úgy, hogy a pocakban fejlődő kisbaba szervezetét megkíméljük a koffein negatív hatásaitól. Tőlünk megtudhatod, hogy mennyi a megengedett napi kávémennyisége a terhes kismamáknak.

tovább a cikkre
Nyaralni mész babáddal, kisgyermekeddel? - ezekre figyelj oda az etetésüknél!

Mit szabad és mit nem szabad ennie a kisbabának a vízparti nyaralás során? Mikortól ehetik a kisgyerekek a tenger gyümölcseiből készült ételeket? Miért jobb kerülni a hideg gyümölcslevest és a majonézes salátákat a hőségben? Dietetikus szakértőnk a nyaralás alatti csecsemőtápláláshoz ad tippeket, amivel sokszor tisztában vagyunk ugyan, csak néha elfeledkezünk róluk.

tovább a cikkre
Ezeket NE add a gyermekednek enni! Egészségtelenek, mégis kaphatóak 2015. márciusáig

Miért nem szabad tömni a gyerekeket csokival, nápolyival és csokoládéfigurákkal? Miért kell kerülni a hidrogénezett élelmiszereket? Te tudod, hogy miért ártalmas a transzzsírsav, és az milyen élelmiszerekben megtalálható? Itt a lista, mit ne vegyünk le a gyereknek az élelmiszerboltok polcairól, ahol továbbra is ott sorakozhatnak a káros élelmiszerek.

tovább a cikkre
Anyatejből készített fagylalt az új sláger Londonban

Egy londoni étterem anyatej felhasználásával készült fagylaltot kezdett árusítani, az első nagyobb tétel pár nap alatt elfogyott.

tovább a cikkre
Mikortól ihat a baba tehéntejet? - A tehéntej bevezetése

Többször felmerült már a kérdés, hogy valójában mikor adhatunk tehéntejet a babának, hiszen annyi mindent lehet erről hallani és olvasni, de tulajdonképpen nincs egységes válasz. Védőnő mondja el tanáncsait.

tovább a cikkre
Ha nem elég az anyatej...

Előző cikkünkben sorra vettük a leggyakrabban előforduló szoptatási problémákat. Most arra keressük a választ, hogy mit tegyünk, ha a probléma magva a kevés anyatej. Hartung Andrea védőnő, szoptatási tanácsadó írásában bemutatja az okokat, illetve a lehetséges megoldásokat.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Erdei Gergő - dietetikus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Medve nap 2023: Medveles, Mackófesztivál, Időjós állatok - Izgalmas programokkal várják az állatkertek a látogatókat

vissza vissza