Főoldal > Cikkek > Szoptatás > Szoptatás - Miért fontos a babának, milyen pozitív hatásai vannak? - Szülők Lapja

Szoptatás - Miért fontos a babának, milyen pozitív hatásai vannak?


Tudtad, hogy a szoptatással egyúttal fejleszted kisbabád beszédértését, logikáját, de akár későbbi olvasási képességét? De nem csak ezeket, hanem még sok minden mást is! Gyógypedagógus szakértőnk a szoptatást merőben új megvilágításba helyezi, és elárulja nekünk, hogy az milyen fontos agyi-idegrendszeri fejlődési folyamatokra hat jótékonyan.

Szerző: Balla Barbara
2014-09-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egyre növekszik azoknak a kismamáknak száma, akik fontosnak tartják a régi, hagyományos elképzeléseket és nagyanyáink által is használt módszereket a gyermekápolásban és gyermeknevelésben. 

A szoptatásnak jelentős szerepe van a baba idegrendszeri fejlődésében
De sajnos még így is sokat hallom az anyaság előtt álló lányoktól (akik még jóval kisbabájuk megszületése előtt eldöntik), hogy ők ugyan nem fognak szoptatni, mert „hiszen hogy fog kinézni utána a mellük…” Ezek a leendő anyák mit sem tudnak arról, hogy mitől is akarják megfosztani gyermeküket a baba fejlődésének nagyon fontos idegrendszeri integrálódási folyamatában. Semmi sem véletlen, amit egy baba csinál - minden fejlődési lépésnek szerepe van. 

Édesanyák, akiknek nehézséget okoz a szoptatás
Az egyik kedves barátnőm, aki a természetes szülés-születés szakértőjének számít, szülőként is és szakemberként is nagyon bölcsen egyszer azt mondta, hogy mindenre van megoldás. Ha úgy is tűnik, hogy valakinek nincs elég teje, biztos, hogy van olyan módszer, amivel ezt orvosolni lehet. Így nem érdemes könnyedén beletörődni abba, ha nem indul el a szoptatás, a gyerkőc érdekében érdemes utánajárni, és megoldani a nehézségeket. No de mire is hat a szoptatás egy csöppnyi kis manó életében? 

Szoptatás - milyen idegrendszeri folyamatokra hat?

Későbbi rágásra- és beszédkészségre
Azon felül, hogy a szülő-gyermek kapcsolat nagyon sokat erősödik ezen időszak alatt, a szoptatás során a csecsemőnek sokkal erősebben kell szívnia, mint amikor a cumisüvegből kapja a tápszert. Ezáltal sokkal inkább stimulálja a szájkörüli izmait. Ez később mind a rágásnál, mind a beszédnél fontos tényező lesz. 

Emésztésre
Emellett egyre jobban dolgozik azon, hogy ne fáradjanak el olyan hamar az izmai. Az anyatej egyre sűrűbb lesz, ahogy a Picurka növekszik, így egyre nagyobb erőfeszítést kell tenni. Sokan vannak, akik gyorsan esznek. Ennek egyik oka lehet, hogy elfáradnak a szájkörüli izmok, így kialakítanak a babák egy gyors evéstempót, hogy rövidebb idő alatt több ennivaló jusson be a szervezetükbe. Így viszont nem tud megfelelően felkészülni az emésztőrendszerünk a tápanyag lebontására, tehát a gyors evés az emésztést is befolyásolja. 

Beszédértésre, logikára 
A szoptatásnál: ha a száj közepén történik, akkor az arc két oldala egyenlő mértékben stimulálódik. Ezzel elősegítjük a két agyfélteke összerendeződését. A magasabb idegi funkciók (pl. beszédértés, logika) megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy agyunk két oldala hatékonyan együtt tudjon működni. 

Tipp:
Ha a csecsemő a szájában rendszeresen valamelyik oldalra viszi a cicit, akkor arra érdemes odafigyelni, hogy amennyiszer lehet, igazítsuk vissza azt középre. Ne terheljük túl a Picurkát, csak annyiszor tegyük ezt,  ami nem akadályozza őt a megfelelő és kényelmes táplálkozásban. Lassacskán egyre könnyebben és könnyebben fog ez menni neki. 

Későbbi olvasásra
A szoptatás során azt is gyakorolja a csecsemő, hogy egyre ügyesebben tudjon fókuszálni szemeivel. Azok az izmok dolgoznak, amik összehúzzák a két szemet, hogy egy dologra tudjunk fókuszálni. Ez később elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy könnyedén tudjunk olvasni. 

Vizelet- és székletvisszatartásra
Amikor bármilyen gyűrűs izmot erősítünk (mint amilyen a száj, valamint a nyelőcső is), azzal testünk összes gyűrűs izmát is stimuláljuk (mint amilyen a pupilla, belek, húgyhólyag). Így azzal, hogy a csecsemő szopizik, azon is dolgozik, hogy majd meg tudja tartani vizeletét, székletét. Emellett a pupillában is van gyűrűs izom, ha fény éri a szemünket ez segíti a gyors összehúzódást, hogy kevesebb fény jusson be. Így ha nem elég ügyesen húzódik össze a pupillánk, érzékenyebbek lehetünk a fényre. 

Nagyon sok területre hat a szopizás, nem érdemes könnyen elengedni ezt a természet adta értékes lehetőséget!

A tápszerek, cumisüvegek és rohanó világ eszközei közepette könnyű azt gondolni, hogy nem is fontos a szoptatás, és ki lehet hagyni azt, mert van mivel pótolni. Azt gondolom nagyon fontos tájékozódni, és nem feltétlenül hinni annak, amit a reklámok, a pénz világa és a profit által befolyásolt cégek, emberek közvetítenek felénk.  Mert a mai világban sajnos rengeteg mindet próbálnak ránk tukmálni, ami vagy fölösleges vagy még ártalmas is.
Amit a természet megteremtett, annál sosincs jobb. 

Szerző: Balla Barbara, gyógypedagógus, Összhangban az Autizmussal szakmai vezető
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: szoptatás, baba, csecsemő, szopizás, mellretétel, babafejlődés, laktáció

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermekágyi időszak, szoptatás

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Nagyon fontos történések miatt különböztetjük meg ezt a szakaszt.

tovább a cikkre
A helyes szoptatás megtanulható

A születés utáni első pillanatok csodája, mikor az anya magához öleli a babát, mellére teszi, és megszoptatja. Vannak azonban olyan esetek, mikor a várva várt pillanat késik, esetleg el is marad. Miért?
A kérdésre W. Ungváry Renáta, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke tudja a hiteles és szakszerű választ

tovább a cikkre
A szoptatás sikerének titka

A szoptatásnak két fő aranyszabálya van. Etesd a babát és tartsd fenn a tejtermelést. Ez abban az esetben is igaz, ha a szoptatás nem megy tökéletesen az első időkben. A szopást a legtöbb babának tanulnia kell, ehhez pedig nagy türelemre van szükség.

tovább a cikkre
A leggyakrabban előforduló szoptatási problémák

Bár a szoptatás természetes dolog – az anyai mell felépítése, működése pont olyan, amilyenre a gyermeknek szüksége van -, mégis nagyon sok anyukánál merülnek fel problémák. Írásunkból kiderül, hogy milyen problémákkal találkoznak leginkább a kismamák és hogy hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza