Emmi: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul - Miért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a babád?

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Emmi: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul - Miért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a babád?

A szoptatás az anyánál csökkenti az emlő- és petefészekrák, valamint a magas vérnyomás kockázatát, de a gyermek egészségére is jótékony hatással van, emellett pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre.

A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére.

A tárca 2020. augusztus 1-jén, szombaton - az anyatejes szoptatás világnapja, illetve az anyatejjel való szoptatás hetének kezdete alkalmából - azt közölte az MTI-vel, hogy a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság szakmai irányelve a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekalapja (UNESCO) ajánlásaival, miszerint az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólag anyatejes táplálás javasolt.

A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak - tették hozzá.



Emlékeztettek, a családbarát szemléletnek megfelelő infrastruktúra megteremtésére, fejlesztésére tavaly mintegy 6,36 milliárd forinttal támogatott a kormány 50 szülészeti osztályt és 14 perinatális intenzív centrumot; további 3,4 milliárdból számos intézményben megteremtették a családközpontú szülészeti ellátás feltételeit, melyek magukban foglalják az anyatejgyűjtő állomások fejlesztését, illetve a várandós és a szülés körüli időszak pszichés támogatásának segítését is.

Emellett 2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj mértékét is emelik a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére - áll az Emmi közleményében. A CSED változásáról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben »

Miért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád?
Mint Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökének, az Első 1000 Nap program szakértője korábban elmondta, optimális szoptatással akár a felére csökkenthető az olyan gyakori gyermekkori betegségek kockázata, mint
- a hasmenés
- a különböző légúti fertőzések
- az asztma
- a bölcsőhalál
- a középfülgyulladás
- a túlsúly
- a 2-es típusú cukorbetegség

Emellett kutatások azt is kimutatták, hogy a gyermekek agyfejlődésére és kognitív képességeire is pozitív hatással van, és akár 2,6 ponttal is megemelheti az IQ-szintet.

Az anyatejes táplálás ráadásul a kismamák egészségét is megvédi: csökkenti a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a petefészek- és mellrák kialakulásának esélyét, közvetlenül a vajúdás után pedig elősegíti a méh összehúzódását és csillapítja a szülés utáni vérzést.

Olvasd el ezt is!
Anyatejes táplálás előnyei: Kisebb eséllyel lesznek ekcémásak azok a gyerekek, akik kizárólag anyatejet kaptak »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2020.08.03