Szoptatási pózok: Így kell helyesen mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó - Szakember tanácsai

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Szoptatási pózok: Így kell helyesen mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó - Szakember tanácsai

Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel.

Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel.

Az anyatejes táplálás jótékony hatásai
Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja, melynek során a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a szoptatás folyamán a csecsemők a legtermészetesebb módon jutnak számukra megfelelő táplálékhoz, miközben annak testi-lelki fejlődésre gyakorolt hatását is megélik, hiszen a folyamat közismerten fájdalomcsillapító és bélmozgást fokozó, emellett kötődést segítő, vigasztaló, nyugtató és altató hatású.

Szoptatási pózok: Így kell helyesen mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó

Azok, akik csecsemőkorukban anyatejes táplálást kaptak, felnőtt korukban is védettebbek a betegségekkel szemben – hosszú távon is jótékony hatása van tehát a szoptatásnak. Az érintetteknél az elhízás és a magas koleszterinszint is ritkábban alakul ki idősebb korban, illetve a vérnyomásuk is alacsonyabb.

A szülést követően minden édesanyánál elindul a tejelválasztás. Ha ez valamiért nem elegendő az újszülöttnek, akkor is van megoldás.

Ha a picit nem jól helyezed mellre
Átmeneti nehézségként gyakori probléma, hogy nem jól helyezik mellre a kicsiket. Az emlő kisebesedhet és fájdalmat okozhat, aminek hatására egy lélektani gát alakulhat ki az édesanyában a szoptatással szemben. Ilyenkor a megfelelő információk átadásával tudunk a legtöbbet segíteni – mondta el egy korábbi interjúban dr. Sassi Lilla, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa.

A Semmelweis Egyetem ezért oktatóvideókkal nyújt gyakorlati segítséget a kismamáknak - egyebek közt a helyes mellre helyezés és mellre tapadás elsajátításában segítenek.

Honnan tudhatod, hogy éhes a baba?
A fej forgatása, a nyelv nyújtogatása, a tátogás, vagy amikor a baba a kezét a szájához teszi, nyalogatja - ezek korai éhségjelnek tekinthetők, melyre válaszolva érdemes minél hamarabb mellre helyezni a gyermeket. A sírás késői éhségjel, amely jelentősen megnehezítheti a mellre tapadást. Ilyen esetben először meg kell nyugtatni a gyermeket, és nyugodt állapotban próbálkozni ismét a mellre helyezéssel.



A videóban Dr. Bagoly Anna Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Laktációs Ambulanciájának laktációs szaktanácsadója nyújt segítséget abban, hogy melyek a leggyakoribb szoptatási testhelyzetek, hogyan lehet azokban helyesen mellre helyezni a babát és miként segíthető a megfelelő mélységű mellre tapadás.

A mellre helyezés különféle módszerei
A kisfilm lépésről lépésre, jól látható módon mutatja be a keresztezett bölcsőtartás, a bölcsőtartás, a hónaljtartás és a fekve szoptatás módszerét, hogy minél inkább segítsék az édesanyákat.
 
A fájdalmas szoptatás és a kisebesedő mellbimbó igen gyakori probléma. Ennek hátterében az esetek túlnyomó részében a nem megfelelő mellre tapadás áll.

Ha a baba nem kapja be jól a mellet
Ilyenkor a baba csücsörít, a bimbóudvart nem vagy alig kapja be, csak a mellbimbó van a szájában. Ebben az esetben a mellbimbó a kemény szájpadhoz dörzsölődik és komoly sérülések is keletkezhetnek. Ezért fontos, hogy minden alkalommal megfelelően tapadjon mellre a gyermek. A videó ennek hatékony módszerében is segítséget nyújt.

Ha a helyes mellre helyezés ellenére is fájdalmas a szoptatás vagy más nehézség jelentkezik az anyatejes táplálás során, érdemes laktációs szaktanácsadóval konzultálni, hogy kiderüljön, mi áll a problémák hátterében és mi a lehető legjobb megoldás az édesanya és kisbabája számára.

A helyes mellre helyezés videó:



Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: Semmelweis Médiasarok, Freepik

 


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2022.08.01