Főoldal > Cikkek > Szülés > Amikor beindul a szülés - Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szük - Szülők Lapja

Amikor beindul a szülés - Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni?


Életünk egyik legizgalmasabb, legcsodálatosabb, legboldogabb eseménye a születés, a szülés. A megelőző 9 hónap tele várakozással, tervekkel, bizonytalansággal és annak ellenére misztikummal, hogy biológiailag, orvosilag egyre többet tudunk erről az eseményről.

Szerző: Dr. Rácz Tibor
2008-07-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A várandós tájékozottsága mára már határtalan, néha a szakmában dolgozókat is megszégyenítő mértéket ölt, köszönhető ez a számtalan információforrásnak, különböző lehetőségeknek (TV, rádióműsorok, sajtótermékek, könyvek, internet).

 

Amikor beindul a szülés - Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni? 


Leggyakoribb kérdés, hogy ha eljön a pillanat, mikor kell bemenni a kórházba. Általában először szülő mindig kicsit hamarabb érkezik a kelleténél. Jómagam azt szoktam tanácsolni, hogy érdemes egy kicsit (néhány órát) otthoni környezetben vajúdni, így a tágulási szak első része kellemesebben telhet, és kevesebb időt kell a kórházban töltenie. Másodszor, harmadszor szülő nőknél a tágulási szak nagy általánosságban gyorsabban lezajlik, így nekik 1-2 órán belül érdemes beérkezniük, hiszen az ügyeletesnek még a választott orvost is értesítenie kell.

Mikor induljanak a kórházba?
- ha a fájások rendszeresen, 5 percenként jelentkeznek, és egy fájás kb. 20-30 másodpercig tart (a menses alatti erős görcsökhöz hasonlít). Mindez tovább tart 1-1,5 óránál (ha abbamarad, akkor az inkább jósló fájás). Ha gondolkodni kell azon, hogy „fájás” vagy „nem fájás”, akkor az inkább nem AZ!
- ha elfolyik a magzatvíz. Ilyenkor nem szükséges megvárni a rendszeres fájásokat. A magzatvíz általában színtelen vagy opálos, szagtalan és nem tartható vissza, mint a vizelet. Mennyisége lehet néhány csepp vagy akár tenyérnyi is. Nem tévesztendő össze a bővebb hüvelyváladékkal!
- ha a hüvelyből friss piros vér távozik, akkor is érdemes szakorvosi vizsgálatot kérni (bemenni a kórházba). A mennyiségtől, illetve a vér színétől függ a diagnózis. A hüvelyi vizsgálat következtében is előfordulhat vérzés, de az általában kisebb mennyiségű, nem összetévesztendő a tágulási vérzéssel. Szexuális együttlét után is előfordulhat vérzés. Nagyobb mennyiségű (tenyérnyi) vérzés esetén mentőt kell hívni!

Egyéb esetekben (császármetszés, betegségek) mindenképpen konzultáció javasolt a szülész orvossal.

Mikor szükséges mentőt hívni?
- nagy vérzés esetén
- ha már a vajúdás előrehaladott és székelési ingert érez a kismama,
- a csúcsforgalom, közlekedési nehézség vagy távolság is indokolttá teheti a mentő hívást, harmadszor, negyedszer szülőknél, vagy másodszor szülőknél, ha az első babát is nagyon gyorsan hozták világra

Sok esetben felesleges a mentő kérése. Ezt csak indokolt esetben tegyék, főleg azért, hogy ne keltsenek pánikot.

Mi szükséges a kórházi felvételhez?
A szülőszobára való megérkezéshez elegendő egy kísérő, szükséges a terhesgondozási könyv, TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya ill. szükség esetén apasági nyilatkozat.
A szülőszobára csak a legszükségesebb személyes holmit vigyék, ill. CD, ásványvíz, szőlőcukor javasolt.

Kérdések a betegfelvétel során
Első kérdés általában, hogy kivel van megbeszélve a szülés (természetesen ilyenkor a választott szülészorvosra ill. a szülésznőre kell gondolnunk). Következő, hogy szeretne-e a kismama fájdalomcsillapítást ill. milyet, és van-e speciális kérés (csendes szülés, alternatív vajúdás/szülés). Kíván-e a leendő anyuka beöntést, illetve borotválást. A gátmetszés lehetősége később kerül szóba, de ezeket feltétlenül szükséges korábban megbeszélni a választott orvossal.
Fontos előre tisztázni, hogy lehet-e fényképezni, kamerázni, ill. hogy ki lehet benn a szülésnél, és egyszerre hányan tartózkodhatnak a szobában. Azt is érdemes előre megbeszélni, hogy császármetszés esetén az apa bent maradhat-e a műtőben.

Fotó: pixabay

Címkék: szülés, születés, kórház, mikor, felvétel

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot
Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot

Szülés utáni testek: van, akin semmi sem látszik, míg másnál striák keletkeznek, megnyúlik a bőr és a súlytöbblet is megmarad. Hogyan néz ki egy anyuka teste a szülés után? Miért fogadd el magad édesanyaként is? Fotósorozat.

tovább a cikkre
Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka
Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka

Kicsit több, mint két évtizede nevelek már gyerekeket, jól vagy rosszul, ezt majd az idő eldönti. Sok dolog miatt aggódtam, szorongtam, töltöttem miattuk álmatlanul az éjszakáimat – valljuk be, teljesen feleslegesen. A legtöbbről kiderült, hogy egyáltalán nem számít, hogy visszatekintve semmi, de semmi jelentősége. Az egyik ilyen a császárom volt.

tovább a cikkre
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány

Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. A II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza