Főoldal > Cikkek > Szülés > A szülés szakaszai - Szülők Lapja

A szülés szakaszai


A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

Szerző: Dr. Rácz Tibor
2010-09-28
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tágulási szak
A tágulási szak 2-3 órától akár 10-12 óráig is eltarthat. Először szülőknél általában hosszabb, másodszor, vagy többedszer szülőknél általában rövidebb idő. Ez természetesen függ a fájásoktól, testalkattól, a magzat méretétől, fekvésétől és a beilleszkedésétől is.
A tágulási szak alatt a rendszeres fájások hatására a méh simaizomzata összehúzódik, az izomrostok rövidülnek, az addig zárt méhszáj kinyílik. Rendszeres fájások alatt azt értjük, ha menzesznél erősebb görcsök jelentkeznek, amelyek 3 percenként követik egymást, egy-egy fájás 20-30 másodpercig tart és ez a folyamat 1-1,5 órán keresztül folytatódik és a kitolási szak végéig tart.
Természetesen először általában csak negyedóránként jelentkezik egy-egy fájás, és előfordul, hogy 1 óra elteltével abba is marad. Ezt nevezzük jósló fájásoknak.
A tágulási szak egyénenként és szülésenként is más és más, azaz nincs két egyforma vajúdás, ahogyan két egyforma lefolyású szülés sincsen.
Általában a tágulási szak első felében történik a burokrepesztés, ha az korábban spontán nem történt meg. A folyamat közben kötelező a magzat monitorozása, azaz a szívhangok rendszeres ellenőrzése. Ha a fájások rendszertelenek, vagy nem kielégítőek, előfordul, hogy vénásan az orvos fájáserősítőt rendel el, azaz oxytocint kap a vajúdó.
A vajúdás alatt mód van különféle fájdalomcsillapítási eljárások alkalmazására. Legcélszerűbb ilyenkor az epidurális fájdalomcsillapítás, mely a vajúdási időszakot órákkal megrövidíti, és a magzatra, szülőnőre egyáltalán nem káros.
Ha a szülész vizsgálatkor a hüvelyboltozatban már nem tapintja a méhszájat, csak körben a magzat fejét vagy farát (popsiját), akkor azt mondjuk, hogy „eltűnt” méhszáj. Ekkor kezdetét veszi a szülés második szakasza, a kitolási szak.

Kitolási szak
A kitolási szak 5-10 perctől akár 2 óráig is tarthat. Két óra elteltével a szülésznek mérlegelni kell a szülés befejezésének módját, megkérdőjelezendő a természetes szülés. Ez az időszak mind a szülőnő, mind a szülész orvos részéről sok türelmet és kitartást igényel. Ilyenkor a várandós anyuka már nagyon várja kisbabája megszületését. A magzatnál fokozódik a stresszhelyzet, a magzat halad a szülőcsatornában, feje áthalad a csontos medence legszűkebb átmérőjén. Ilyenkor élettani (normál) körülmény, hogy a magzat szívműködése lassulhat, de aggodalomra semmi ok, ez nem okoz a babának károsodást.
A kitolási szakban a kismama székelési ingert érez, mely folyamatosan erősödik. Ennek oka, hogy a magzat feje a hüvely felől (a hüvelyen keresztül hátrafelé) nyomja a végbelet, így utánozva a székelési késztetést. A kitolási szak végén előzetesen elvégzett beöntés hiányában természetes, hogy a végbélből széklet távozik, melyet a szülésznő gondosan letöröl. Így csökkenti a kellemetlenséget, szégyenérzetet. A távozó széklet szintén nem okoz károsodást a magzatnak. Ezt elkerülendő érdemes előkészítéskor langyos beöntést kérni, mely egyébként fokozza a kismedencei vérbőséget, így lazítva a medencefenék izmait.
A kitolási szak végén először megszületik a kisbaba feje, majd következő fájásra a vállak, a törzse és a lábak. Fontos - szövődménymentes esetben - az újszülött azonnali mellkasra helyezése elsősorban emocionális okokból ill. megnyugtató mind a magzat mind az anya számára a bőrkontaktus. Néhány perc után következik a köldökzsinór átvágása, lehetőleg az apa közreműködésével. A köldökzsinór átvágása után hívjuk a magzatot újszülöttnek.
Ezekről a ritkán ismétlődő pillanatokról érdemes fotókat készíteni, kamerázni.

Lepényi szak
A lepényi szak a szülés 3. szakasza, néhány perctől akár 30 percig is tarthat. Ezen idő alatt a lepénynek természetes úton le kell válnia a méh belső faláról és egy kisebb hasprést követően meg kell szülni. Szokás ilyenkor a szülőnőnek vénába oxytocint adni, elsősorban a nagyobb vérzés elkerülése érdekében. Az oxytocin segíti a méhösszehúzódást, a lepény leválását, mely hormonális folyamatokra szülést követően azonnal megindul. Lepény tapadási rendellenesség esetén előfordul ritkán, hogy a lepény nem válik le kellő várakozás (30 perc) után sem. Sajnos ilyenkor fájdalomcsillapítás kíséretében kézzel és/vagy műszerrel le kell választani, szintén a kivérzés, a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

4. szakasz - biztonsági időszak
A szülés 4. szakasza a szülést követő 2 óra, melyet biztonsági okokból a szülőszobán kell eltölteni. Az első részében ilyenkor történik a sebellátás, gátvarrás illetve a méhűr átvizsgálása, esetleg a méhszájrepedés ellátása, a hüvely ellenőrzése. Jó esetben eközben az anya már nyugodtan szoptathat - sőt a kontaktus miatt fontos is, hogy az újszülött minél hamarabb mellre kerüljön -. Gátvarrás után a végbél ellenőrzése is fontos. Ezek után ellenőrizni kell a vérzést, a méh kellő összehúzódását, vérnyomást, pulzust, esetleg a spontán vizelést. A szülésznő illetve a csecsemős nővér segít a szoptatásban. Természetesen az apa végig jelen lehet. 

Címkék: szülés, szülés megindulása, szülési fájások, tágulási szak, vajúdás, szülés kitolás, méhlepény, gátvarrás, gátmetszés, szülés szakaszai

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre
Amikor beindul a szülés - Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni?

Életünk egyik legizgalmasabb, legcsodálatosabb, legboldogabb eseménye a születés, a szülés. A megelőző 9 hónap tele várakozással, tervekkel, bizonytalansággal és annak ellenére misztikummal, hogy biológiailag, orvosilag egyre többet tudunk erről az eseményről.

tovább a cikkre
A kórházi csomag tartalma

Filmeken gyakran láthatjuk, hogy éjszaka felül a kismama az ágyban és felébreszti a párját, mondván, hogy itt az idő. Általában ilyenkor egy pánikoló jelenet következik, az apuka nem találja a kocsikulcsot, és persze a kórházi csomagot is hosszasan keresgéli.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tonhal püré

Tonhal püré

Feltétek a főzelékhez >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Tonhal Margarin Főzelék

Recept:

A főzelékkel együtt megfőzzük az apró kockára vágott halat, majd szitán áttörjük és összeturmixoljuk. Egy kis margarint adhatunk hozzá, hogy krémesebb legyen.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"A mai szülők félnek a saját gyerekeiktől" - Hol rontják el legtöbben a gyereknevelést? Hogyan lehet ezen változtatni?

vissza vissza