2021. október 26 |Demeter...

Főoldal > Cikkek > Szülés > A baba érkezése - Szülők Lapja

A baba érkezése


Már csak napok kérdése és végre karunkban tarthatjuk a 9 hónapja testünkkel védett, testünkkel táplált aprócska embert. De vajon honnan is tudjuk majd, hogy itt az idő?! Az első gyermeküket várókat talán ez a kérdés foglalkoztatja leginkább…

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sok kismama aggódik, hogy felismeri-e majd a szülés megindulásának jeleit. Meg tudja-e majd különböztetni a jósló fájásokat a valódi fájásoktól?
Ha egyre gyakrabban feszül a pocak, akkor egy kis pihenésre, egy órára és papírra, tollra lesz szükségünk. A fájások között eltelt idő, illetve a fájások hossza mutatja majd meg nekünk, hogy ez már a nagy pillanat előhírnöke, vagy a baba érkezése még odébb van. Figyeljük meg egy órán keresztül a testünk jelzéseit és jegyezzük fel a fájások kezdetét és végét. Amennyiben nem szabályosak, illetve nem sűrűsödnek, akkor csak egy kis lazításra lehet szükségünk. Mindenesetre a kórházi csomag már legyen összekészítve és életünk párja is legyen készenlétben, hátha rendszeressé válnak az összehúzódások.

A szülés megindulásának jelei
A közeledő szülésre figyelmeztető jelek viszonylag egyértelműek lesznek. Az alhasi és deréktáji fájdalom felerősödhet és a has megfeszülésekor előfordulhat székletürítés, hasmenés. Ha elfolyik a magzatvíz, illetve távozik a nyákdugó, az is a baba érkezésére figyelmeztet. (A nyákdugó távozása csak a szülés közeledtét jelzi, nem a szülés egyértelmű jele, hiszen utána még akár 3-7 nap is eltelhet, mire a baba megszületik.) Ezekről a történésekről feltétlenül tájékoztatni kell a választott szülészünket.
Abban az esetben is beszélnünk kell az orvosunkkal, ha a fenti tünetek nem jelentkeznek, de a fájások rendszeressé válnak, egyre sűrűbben és hosszabban jelentkeznek.
A szakemberek általában azt javasolják, hogy 5-10 perces fájásoknál induljunk a szülészetre.

A kórházban
A kórházba érkezéskor a szülészorvos megvizsgálja a méhszájat, illetve a magzat fekvését, szívhangját. A méhszáj tágulását rendszeresen ellenőrzi, ebből következtet a szülés előrehaladására, ugyanis a méhösszehúzódások hatására a méhnyak rövidül és a méhszáj tágulni kezd, majd teljesen eltűnik. A méhszáj eltűnésével véget ér a szülés első szakasza, az ún. tágulási szakasz. Ezután megváltozik az összehúzódások jellege és a szülő nő tolási kényszert érez. A tolófájások hatására a baba feje leszáll a hüvelybe és még erősebb tolási ingert kelt a kismamában. A szülőszobában lévő szakemberek segítenek, hogy mikor szükséges nyomni, illetve mikor pihenhet egy kicsit a mama.
A méhösszehúzódás ideje alatt a fájdalmat nagyban enyhítheti, ha a kispapa, vagy szülésznő a deréktájat masszírozza és lelkileg is hatalmas segítség a társ, vagy a bába jelenléte.
Mivel az összehúzódások ideje alatt kevesebb oxigén jut a babának, így nagyon fontos a helyes légzéstechnikák alkalmazása.
A tolási szakasz befejezéseképp világra jön a kis trónörökös. Szájából és orrából kiszívják a magzatvizet és a nyákot, majd – egyre több helyen - a szülésznő az újdonsült anyuka mellkasára helyezi a babát, még a köldökzsinór elvágása előtt. Ezután ellátják a köldökzsinórt és felajánlják a bent lévő partnernek, hogy elvágja. Az újszülött ellátásán kívül még hátravan a szülés utolsó szakasza, a méhlepény megszülése is. Általában méhösszehúzódást segítő gyógyszerrel segítik a méhlepény leválását. A placentát alaposan megvizsgálják, hogy ép-e, nem maradt-e egy része az anyuka méhében, mert az vérzést, illetve gyulladást okozhat.

Az újszülött
A megszületést követően akár 1 perc is eltelhet, mire a babák felsírnak. Ez az a pillanat, amire minden kismama lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis ez a sírás mutatja, hogy az újszülött alkalmas a méhen kívüli életre. Ennek hatására kitágul a tüdejük, javul az oxigénellátásuk, ezért az egész kis testük rózsaszínűvé válik. Életük első két óráját ébren töltik, ilyenkor helyezik őket édesanyjuk mellkasára és már keresik is a szopizáshoz a mellbimbót. Két óra elteltével általában a babák elalszanak és a következő 24 órát szinte végig alvással töltik.
A szülőcsatornán áthaladó babán gyakran látható nyomai vannak az erőlködésnek. Ilyen a megnyúlt, deformálódott fej, mivel a koponyájuk a lágy csontok, valamint a - csontok közötti - összekötések miatt formálódik, ez azonban néhány nap alatt megszűnik. Gyakran található kisebb, vagy nagyobb kidudorodás, amit a bőr vizenyős duzzanata, vagy vérömleny okozhat. Riadalomra semmi ok, az előbbi 1-2 nap, míg az utóbbi néhány hét alatt eltűnik.

Érett, 37. terhességi hetüket betöltött, egészséges babák esetén 24 órán belül kerül sor az első vizsgálatra, melyet neonatologus, azaz újszülött-orvos végez. Megfigyeli a baba viselkedését, bőrének színét, minőségét, felfigyel az esetleges sérülésekre, meghallgatja a szívhangokat és a tüdőt, megtapogatja az újszülött hasát, lépét, illetve a máj nagyságát. Tájékozódik a vizelet és széklet ürítésének megtörténtéről.

Apgar teszt
A babák születése után 1 perccel mérik az ún. Apgar–értéket. Ez az öt életfunkció értékelése (szívműködés, légzés, reflex-ingerlékenység, izomtónus és bőrszín). 0 és 2 pont közötti értéket adnak minden egyes életfunkcióra. Így a maximális érték 10 pont. Öt perces korban újra értékelik az újszülött életfunkcióit, s az így kapott értéket jegyzik be az újszülött dokumentációjába. A 7 és 10 pont közötti érték teljesen egészséges babára utal.

Szopizás
Az előtej mennyisége a babák születését követő első napokban mindössze 0,5-1,0 dl naponta. Az első két napban a babáknak 2-3 óránként 5-10 ml-re, a 3. naptól 20-30 ml tejre van szükségük szopizásonként.
A szoptatás során először az előtejet, azaz a kolusztrumot szívja ki a baba, ezután jut hozzá a táplálóbb érett tejhez. Az előtej szerepe óriási, ugyanis hashajtó hatása révén segít kiüríteni a magzatszurkot, a fertőzésekkel szemben védő fehérjéket tartalmaz, cukortartalma elősegíti a vércukorszint stabilizálását, valamint beindítja az emésztőrendszer működését, érését.
Ha van rá lehetőség, akkor kérjük a baba-mama szobás elhelyezést, ugyanis a közös elhelyezéssel már az első percektől egymásra tud hangolódni a kismama és babája. Lehetőség van a nap 24 órájában az igény szerinti szoptatásra, amely elősegíti az érett tej termelődését, ugyanis éjszaka több tejtermelő hormon (prolaktin) termelődik.

A baba a kórházi tartózkodás alatt veszít a súlyából, mivel az újszülöttek székletet és vizeletet ürítenek -napjában többször is-, miközben keveset fogyasztanak. A testsúlycsökkenés általában 10%-on belül van, de az otthon nyugalmában néhány nap alatt visszahízzák a leadott dekákat.

Szerző: Simó Tímea
Forrás: Baba Magazin

Címkék: szülés, szülés jelei, baba, újszülött, apgar-teszt, szopizás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot
Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot

Szülés utáni testek: van, akin semmi sem látszik, míg másnál striák keletkeznek, megnyúlik a bőr és a súlytöbblet is megmarad. Hogyan néz ki egy anyuka teste a szülés után? Miért fogadd el magad édesanyaként is? Fotósorozat.

tovább a cikkre
Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka
Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka

Kicsit több, mint két évtizede nevelek már gyerekeket, jól vagy rosszul, ezt majd az idő eldönti. Sok dolog miatt aggódtam, szorongtam, töltöttem miattuk álmatlanul az éjszakáimat – valljuk be, teljesen feleslegesen. A legtöbbről kiderült, hogy egyáltalán nem számít, hogy visszatekintve semmi, de semmi jelentősége. Az egyik ilyen a császárom volt.

tovább a cikkre
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány

Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. A II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Influenza elleni védőoltás 2021: Idén is ingyen oltanak be mindenkit influenza ellen - Kinek javasolják leginkább?

vissza vissza