Főoldal > Cikkek > Szülés > A császármetszésről - Szülők Lapja

A császármetszésről


Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

Szerző: Dr. Rácz Tibor
2013-04-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tekintettel arra, hogy ez egy műtét, javallatai és ellenjavallatai szigorú szakmai szabályoknak megfelelően dokumentálandók. A vizsgáló orvos, mielőtt döntést hoz, számba veszi a körülményeket, az anya állapotát, betegségeit, a magzat állapotát, fejlődését, latolgatja a spontán hüvelyi szülés esélyeit.

Irodalmi adatok bizonyítják, hogy császármetszés esetén a szövődmények előfordulása sokkal gyakoribb, mint természetes szülést követően. Viszont sokszor előfordul, hogy a magzat esélyei császármetszés esetén jobbak. Az anya és a magzat érdekeit egyaránt figyelembe kell venni!
A fontos döntést néha nem a kezelőorvos magában, hanem olykor egy orvosi team (közös munka, konzílium) hozza meg.

Mikor szükséges a császármetszés?
Nincs két egyforma szülés. Bármilyen pillanatban alakulhat úgy a vajúdás, hogy azonnal császármetszést kell végezni, akár az anya, akár a magzat, akár mindkettő érdekében. Ilyen sürgős eset lehet például az extrém magzati szívhangeltérés, nagyobb vérzés, nagyon ritkán lepényleválás, még ritkábban méhrepedés. Vajúdás alatt derülhet ki pl. a forgási rendellenesség vagy akár az anyánál jelentkező fájásgyengeség, esetleg a meconiumos (zöld) magzatvíz, mely lehet szívhangeltérés következménye is. (Pl: nyakon lévő köldökzsinór).

Tervezett császármetszés
Előfordulhatnak olyan esetek, amikor már a terhesgondozás során fény derül problémákra, rendellenességekre és már akár a második trimeszterben eldőlhet, hogy a magzat császármetszéssel jön a világra. Ezt a tervezett műtétet nevezzük elektív császármetszésnek. Ilyen eset például az először szülő várandós, ha magzata medencevégű (faros). Azaz a magzat popsija van a kismedencében (medencevégű primipara). Esetleg haránt fekvés, vagy ikerterhesség esetén, ha a magzatok akadályoznák egymást szüléskor. Külön figyelmet igényelnek az idősebb (40 év körüli) először szülők és azok a várandósok, akik IVF (mesterséges megtermékenyítés, lombik) útján estek teherbe.

Ma Magyarországon hivatalosan még nem lehet kérni (a szülő nő nem kérheti) a császármetszést. Mindenképpen orvosi javallat (indikáció) kell a műtét elvégzéséhez.

Hogyan zajlik a császármetszés?
Általában epidurális vagy spinális (gerinc körüli) érzéstelenítésben, néha altatásban végezzük a műtétet. Ez főként az aneszteziológus szakorvostól és a körülményektől (sürgősség) függ. A műtétet a kezelőorvos (szülész) és az asszisztens orvos (szintén szülész) végzi a műtősnő aktív közreműködésével. A teamhez hozzátartozik a műtős és az aneszteziológus és asszisztense is. Kiemelés után az újszülöttet a szülésznő veszi át, aki azonnal megmutatja a babát gyermekorvosnak. (Ez azt jelenti, hogy császármetszéskor minimum 8 fő tevékenykedik a szülő nő körül)

Előkészítés, lemosás (a has bőrének desinficiálása), hólyagkatéter felhelyezése
A has bőrét a szeméremszőrzet (bikini vonal) fölött 1-2cm-rel vágjuk át, kb. 12-14cm hosszan. Alatta a zsírszövetet széthúzzuk, ill a hasi szerveket tartó legerősebb (vastag) réteget (fascia) átvágjuk. Az izmokat megint tompán széthúzzuk, majd a hashártyán keresztül bejutunk a hasüregbe. A szövetek tompa széthúzásával elkerüljük a sérüléseket, és gyorsabb gyógyulást biztosítunk a szervezet számára. A méh megnyitása (kis metszés után) megint tompán történik, majd a burok megrepesztése (szükség esetén) után kiemeljük a magzatot. Megtörténik a köldökzsinór átvágása. Ekkortól nevezzük a magzatot újszülöttnek.

Miután átadjuk az újszülöttet a szülésznőnek (itt steril körülmények), megvárjuk a lepény leválását, majd azt kiadjuk a műtősnek. Ezek után átvizsgáljuk a méhet kívül - belül, megnézzük maradt-e az üregben lepény, vagy burokrészlet, majd felszívódó varrattal ellátjuk a méhsebet (bevarrjuk a nyílást). A gyermekorvos közben megvizsgálja az újszülöttet. A méh sebének varrása után átnézzük a kismedencét, szükség esetén vérzéscsillapítás következik, majd összevarrjuk a fasciát is. Végül egyeztetjük a sebszélt, megvarrjuk a bőrt, majd a műtősnő beköti a sebet. Osztályra kerülés előtt az aneszteziológus még ad fájdalomcsillapítót. A hólyag-katétert az osztályon távolítja el a nővér (kb.6 óra). A műtét ideje átlagosan 20-40 perc. Általában a szülő nő műtét alatt éber (kivéve altatás), a kisbabát még a műtét ideje alatt mellre tudja tenni ill. láthatja, sőt mi is tudunk a szülő nővel kommunikálni.
A lábadozás ideje néhány óra, ezen idő alatt már érdemes szoptatni. A legtöbb helyen a hozzátartozó bemehet a műtőbe, az anya mellett tartózkodhat, lehet fotózni, így „közös” élménnyé válhat a császármetszés is.

Ma már olyan korszerű technikával végezzük a császármetszést, hogy a hasi seb gyógyulása szinte megegyezik a hüvelyi szülés esetén keletkezett gátseb gyógyulásával. Így a kórházi tartózkodás is 4-5 napra rövidül mindkét esetben.
 

FOTÓGALÉRIA
A császármetszésről
Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

CSÁSZÁRMETSZÉS FOTÓK >>

 


 

Címkék: császármetszés, aneszteziológus, újszülött, méh, szüés, magzat, metszés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot
Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot

Szülés utáni testek: van, akin semmi sem látszik, míg másnál striák keletkeznek, megnyúlik a bőr és a súlytöbblet is megmarad. Hogyan néz ki egy anyuka teste a szülés után? Miért fogadd el magad édesanyaként is? Fotósorozat.

tovább a cikkre
Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka
Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka

Kicsit több, mint két évtizede nevelek már gyerekeket, jól vagy rosszul, ezt majd az idő eldönti. Sok dolog miatt aggódtam, szorongtam, töltöttem miattuk álmatlanul az éjszakáimat – valljuk be, teljesen feleslegesen. A legtöbbről kiderült, hogy egyáltalán nem számít, hogy visszatekintve semmi, de semmi jelentősége. Az egyik ilyen a császárom volt.

tovább a cikkre
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány

Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. A II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A bölcsődében szenvedett súlyos égési sérüléseket egy kisfiú, miután ráömlött egy vödör fertőtlenítőszer

vissza vissza