Főoldal > Cikkek > Szülés > Szülés - Honnan tudhatjuk, hogy meddig tart a vajúdás? Fájdalommentes, alternatív módszerek - Szülők Lapja

Szülés - Honnan tudhatjuk, hogy meddig tart a vajúdás? Fájdalommentes, alternatív módszerek


Mi mindent állapít meg a szülész a szülés előtti méhszájvizsgálat során? Honnan tudhatjuk, hogy a vajúdási szakasz végénél tartunk, és közeledik a kitolás? Milyen alternatív módszerekkel állapítható meg otthon, hogy ideje a kórházba indulnunk? Hasznos ismeretek, amiket minden szülés előtt álló várandós kismamának tudnia kell.

Szerző: Dr. Oláh Orsolya
2014-12-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Oláh Orsolya
szülész-nőgyógyász
kérdezd szakértőnket a témában >>
A vajúdást a magzat megszületéséig két fő szakaszra oszthatjuk. Az első a tágulási szak, ezalatt maximálisra tágul a méhszáj és létrejön a szülőcsatorna, ami szabad utat jelent a magzatnak a megszületéshez. A második szakasz a kitolási szak, ekkor végighalad a magzat a szülőcsatornán, majd az utolsó fájásnál a világra jön.

Vajúdás - akár egy teljes napig is eltarthat
Az egyik legfontosabb feladata a szülésznek és a szülésznőnek, hogy tudatosítsa a kismamában, hogy legtöbbször mindkét szakasz jóval tovább tart, mint a filmekben. A tágulási szak átlagosan 11-19 óra, és az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium (ACOG) szerint első babánál a kitolási szak 2 órás hosszúságon belül normális. Vagyis az első valódi fájástól még akár majdnem egy egész nap is eltelhet a kicsi megszületéséig. Annak megítélésére, hogy a vajúdás ezen szakaszokon belül hol tart, a legkönnyebben alkalmazható vizsgálat a belső vagy más szóval a méhszájvizsgálat.

Méhszájvizsgálat – megmutatja, hogy milyen messze vagyunk még a szüléstől
A vajúdás alatt végzett méhszájvizsgálat mindig kellemetlen valamennyire, nem beszélve arról, hogy sok kismama számára zavarba ejtő, sőt kínos - ez nem is kérdés. De ez a módja annak, hogy a szülész orvos vagy a szülésznő meg tudja ítélni, hogy milyen messze van még a kismama a szüléstől, amellett hogy tapintani tudja a magzat fejének a helyzetét. Mivel mindenkinek más a fájdalomtűrő képessége, van, aki rosszabbul éli meg a vizsgálatokat. Ilyen esetben ezt érdemes jelezni a vizsgálat előtt, hogy a szakember a tőle telhető legnagyobb óvatossággal végezhesse azt el.

A méhszájvizsgálattal több dolgot meg tudunk állapítani, például a méhszáj nyitottságának mértékét. Ez a tágulási szak kezdetekor mért 1 centimétertől a kitolási szak előtt mért 10 centiméterig vagy 1 ujjnyitól 4 ujjnyiig terjedhet. A méhszáj helyzete szintén sokat elárul, a vajúdás elején még a magzat feje mögött van, majd az idő előrehaladásával egyre előrébb kerül.
A vizsgáló azt is érzi, hogy a magzat feje mennyire illeszkedett be illetve haladt át az anyai medencén, és egy bizonyos tágulási fokon túl már azt is, hogy a magzat feje milyen pozícióban van. Az is kiderül, ha megreped a magzatburok, és folyik a magzatvíz, vagy a méhszájtágulás illetve egyéb - esetleg kóros - tényező miatt hüvelyi vérzés áll fenn.

Szabad-e nemet mondani a méhszájvizsgálatra?
A vajúdás alatt végzett méhszájvizsgálatok száma függ a vajúdás hosszától, például egy szülésindításnál hosszabb vajúdásra és több vizsgálatra számíthatunk. Ugyanakkor ez az adott kórházban bevett gyakorlattól is függ, de körülbelül 2 óránként egyszer számolhat vele a kismama.

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e nemet mondani a méhszájvizsgálatra. A válasz természetesen igen. Ellenben a vizsgálat által nyújtott sok hasznos információból tudja a szakember megállapítani, hogy milyen ütemben halad a szülési folyamat, van-e esetleg valamilyen komplikáció, ami akadályát képezné egy normál, hüvelyi szülésnek. Ha valaki vonakodik attól, hogy beleegyezzen a vizsgálatba, a fentieket mindenképpen érdemes mérlegelnie.

ALTERNATÍV MÓDSZEREK

Minél kevesebbet beszél a kismama, annál közelebb áll a szülés végéhez
A méhszájvizsgálaton kívül még több külső jelből, tünetből is következtethetünk arra, hogy “hogy állunk, merre tartunk”.
Az első ilyen a kismama beszédkészsége. A vajúdás elején a fájások alatt még láthatóan jobban tud kommunikálni, fájásszünetekben akár még nevetgélhet, viccelődhet is. Ahogy erősödnek a fájások, úgy vesz egyre kevésbé tudomást a külvilágról, kitolási szakra sokan szinte egy “magasabb tudatállapotba” kerülnek, és vannak, akik ezt spirituális élményként élik meg. Általánosságban minél kevesebbet beszél a kismama, annál közelebb van a kitolási szakhoz. Ilyenkor akaratlanul is különböző hangokat adhat ki, ami által még jobban tud összpontosítani a fájások ritmusára. Természetesen ezt is személyre szabottan kell kezelni, van, aki hangosabb, más egy szó nélkül csinálja végig a szülést, vagyis a kismama személyisége a meghatározó, és ennek tükrében kell értékelni a látottakat, hallottakat.

Egy irracionális reakció is sokat elárul. Az olyan mondatok, mint például  az “Azonnal haza akarok menni!”, a “Császármetszést szeretnék most rögtön!” vagy “Én most aludni szeretnék, nagyon elfáradtam!”, mind olyan jellegű megnyilvánulások, amelyek már azt jelzik, hogy közeledik a vajúdás vége.

Szegycsont és „melltartó-vonal” közötti távolság is sokat elárulhat
Ismertek még olyan rendhagyó módszerek, amikről sokat olvashatunk külföldi szülészeti vagy dúla honlapokon és blogokon, de a jól bevált méhszájvizsgálatnak köszönhetően a kórházi gyakorlatban kevéssé terjedtek el.
Az egyik ilyen módszer a méh legfelső pontja és a szegycsont vagy “melltartó-vonal” közti távolság mérése. A vajúdás elején még 5 ujjunk is befér a kettő közé, a vajúdás alatt a méh összehúzódásainak köszönhetően ez a pont egyre feljebb tolódik, és a kitolási szak előtt ez a távolság már csak egy ujjnyi. A leírások szerint, amikor már csak három ujjunkat tudjuk betenni, érdemes elindulnunk a kórházba, mert ilyenkor már legalább 5 centiméterre kitágult a méhszáj.

Hüvelyváladékból is következtetni lehet a kitolási szakasz közeledtére
Hasonlóan alternatív módszer a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének értékelése. Eszerint a méhszáj 2-3 centiméteres tágultságánál egy nagyobb mennyiségű, 10-20 ml vérrel festett nyákos váladék távozik, majd 8 centiméteres tágultsági foknál ez megismétlődik, ekkor már közel van a kitolási szak.

Lila vonal vizsgálat – szintén jelzi a szülés végét
A harmadik módszer az ún. purple line (lila vonal) vizsgálat, amelynél a vizsgált vonal a végbélnyílásnál kezdődik, a farpofák között folytatódik felfelé, és a keresztcsont kezdeténél végződik. Egy 2010-es külföldi vizsgálatnál ez a vonal a szülő nők 76%-nál felismerhető volt, általában 3-4 centiméteres tágultságnál jelent meg, és 7-8 centiméteres tágultságnál volt a legkifejezettebb. A vajúdás elején még csak 1 centiméter hosszú, a vajúdás előrehaladtával viszont 10 centiméteresre nő, és ez alapján következtethetünk a méhszáj tágultságára. A jelenlegi álláspont szerint a lila vonal kialakulása hátterében a magzati fejnek a keresztcsont környéki erekre gyakorolt nyomóhatása áll, a vonalat fedő vékony bőr alatt pedig a tágult erek tűnnek át. Minél lejjebb süllyed a magzati fej, annál nagyobb az erekre gyakorolt nyomás, és annál jobban látszik a lila vonal.

Tájékozódjunk minél többet az előttünk álló szülés folyamatáról
Az imént felsorolt alternatív módszerek mind felhasználhatóak a vajúdás megítélésénél akár a szakember, akár a kismama részéről. Van, amelyik pontosabb, mint a másik, de általánosságban elmondható, hogy egyik sem éri el a klasszikus méhszájvizsgálat precizitását.
Egyes esetekben viszont hasznosak lehetnek, például ha a kismama azt szeretné otthon eldönteni, hogy ideje-e elindulnia a kórházba.

Az elmúlt években nemzetközi szinten is elindult a szülészetben egy szemléletváltás egy várandós és családközpontú szülészet irányába, amikor a szülés alatt a középpontban a szülő nő igényei állnak. Ennek tükrében az alternatív, kevésbé invazív vagy kellemetlen vizsgálatok és beavatkozások keresése és tesztelése, bevált módszereknél az azokra történő áttérés, gyakorlatba történő átültetés lehetőségének megadása nagyon fontos. Legalább ennyire alapvető, hogy ezeket megismertessük a várandósokkal, ugyanis a szülőszobával, szüléssel kapcsolatos félelmek eloszlatásánál az egyik lépés a megfelelő ismeretek bővítése.

Szerző: dr. Oláh Orsolya
Fotó: FreeDigitalPhotos

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: szülés, várandós, terhes, kismama, kitolási szak, vajúdás, magzat

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt

Szabad-e pocakosan hastáncolni, van-e kizáró ok? Milyen hatással van a tánc a kismamára és a magzatára? Tudtad, hogy a hastánc akár még vajúdás közben is sokat segíthet? Hogyan hatnak a szoptatásra a szülés utáni finom táncmozdulatok? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre
9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól
9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól

A szülés meghatározó élmény, fontos, hogy megtörténjen a feldolgozása. Akik még szülni fognak, azoknak azért is fontos, mert a következő szülésre való készülődést, a következő szülés menetét befolyásolhatja az előző szülés feldolgozatlan élménye.

tovább a cikkre
9 hónapnyi felkészülés

A babavárás 40 hete egy valódi csoda. Két pici sejtből egy új élet születik, eközben pedig a nőből szép lassacskán anyuka válik. Az anyaság érzését már maga a tudat, a pocak gömbölyödése is építi, de természetes, ha a kismamák minél több információt szeretnének kapni a magzatuk fejlődéséről, a rájuk váró vizsgálatokról és a gyakran felmerülő kellemetlen tünetek enyhítési lehetőségeiről.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Oláh Orsolya - szülész-nőgyógyász

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza